18.02.09, 22:18
Czy ktos moze slyszal o lekach III generacji? Jakie to leki? Czy to
juz jest na rynku? Czy ktos moze bierze?

Czy ktos z Was na forum jest posiadaczem stymulatora nerwu blednego?
Jesli tak to ew. jakie macie doswiadczenia z tym stymulatorem?
Obserwuj wątek
    • dmuchawcelatawce Re: 2 pytania 19.02.09, 13:15
      Nikt nic nie wie?
      • olz Re: 2 pytania 19.02.09, 15:11
        Leki trzeciej generacji to – wi-
        gabatryna (sabril), lamotrygina (lamitrin,lamotrygina), topiramat (topamax),
        tiagabina (Gabitril), gabapentyna (neurontin), lewetiracetam
        (keppra) i pregabalina (lyrica). Niedawno ukazały się też nowe leki takie jak
        inovelon i vimpat ale nie w Polsce.
        Jeżeli chodzi o symulator to najlepiej zapytaj na forum
        www.zwolinski.pl/?ID=ksiega
        Doktor Zwoliński ma duze doświadczenie w padaczce i tym sie równiez zajmuje.
        • dmuchawcelatawce Re: 2 pytania 21.02.09, 15:58
          Dziekuje za informacje i pozdrawiam.
        • maglana6 Re: 2 pytania 04.09.13, 10:20
          olz się myli vimpat jest w polsce , lecz nie jest refundowany. Wiem bo ja go przyjmuję . Dlatego utworzyłam dwie petycje o refundację tego leku tutaj podaję linki :

www.petycjeonline.com/petycja_za_refundacj_leku_vimpat_lakozamit
          i drugi link

www.petycje.pl/petycja/9755/petycja_w_sprawie_refundacji_leku_vimpat_%28lakozamit%29.html
          Bardzo proszę o podpisy na obu petycjach ponieważ razem mamy siłę i o rozprzestrzenianie tych linków. Może wpisywać się każdy kto jest za refundacją tego leku. A lek jest skuteczny bo nie mam już żadnych napadów , a brałam setki leków na epilepsję bo choruję od 2 roku życia i jak do tej pory tylko ten najlepiej mi pomaga.
          Pozdrawiam i dziękuję
          • margaret02 Re: 2 pytania 06.09.13, 14:39
            Witam, moja córka miała w wieku 13 lat wszczepiony stymulator w CZD. Jeżeli chcesz mogę Ci napisać bądź odpowiedzieć na szczegółowe pytania na priv.Pozdr.:)
            • przem0_25 Re: 2 pytania 07.09.13, 16:33
              Odp. na pytanko nr. 1
              Leki 3 generacji to leki te najnowsze (europejskie) a za razem najdroższe , bo albo w części refundowane albo w cale np. Keppra 1000mg kosztuje opakowanie z refundacją 342zł ale jest jej odpowiednik Levetiracetm i on kosztuje parę złotych . A dlatego są trzeciej generacji bo najpierw mamy Depakine później już lekarze zamieniali ją na Orifil a teraz podają Keppre.
              Tak samo jest z innymi lekami najpierw był Topamax, potem Topiramat , a teraz Toramat .
              Odp. na pytanie nr. 2
              Stymulatory są dwojakiego rodzaju , ten o który ty pytasz to najprawdopodobniej ten który się podpina do niedotlenionego nerwu mózgowego i ma on za zadanie wysyłać impulsy o niskim napięciu, aby podtrzymywały pracę mózgu (po prostu by nie doszło do ataku , tylko impuls płynący przez nerw płynął dalej). Oczywiście cały stymulator , czyli urządzenie wyczuwające zbliżający się atak (czyli zbliżający się impuls do niedotlenionego miejsca) będzie umieszczone na zewnątrz , dopięte do skóry głowy . Przyłącze i stymulator będzie połączone ciękim kablem. Twoim zadaniem po zainstalowaniu tego stymulatora będzie pilnowanie baterii ,z której właśnie stymulator pobiera prąd o niskim napięciu, aby ją wymieniać .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka