maman3 04.08.13, 21:09 Używacie? Jesteście zadowolone? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pa-trynka Re: Thermomix-macie? 05.08.13, 12:40 moja znajoma mama czwórki posiada i jest zachwycona - używa codziennie. mnie się marzy Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 05.08.13, 13:34 Moja mama kupiła z rok temu. Mało używa. Ja mam wrażenie, że ten pojemnik jest za mały jak na dużą rodzinę. Odpowiedz Link
barbie-torun Re: Thermomix-nie polecam 05.08.13, 14:34 nie polecam, tylko 1 l zupy mieści albo i mniej wszystko miksuje, gotuje, widziałam u znajomych 4 tysiące złotych do tego jeszcze za ok. 1 tys. do gotowania na parze i inne akcesoria w tysiącach zł liczone, oczywiście mozesz postawić na środku kuchni to cudo i opowiadać jakie wspaniałości "samo" gotuje i jeszcze na prezentacje pojechać tracąć 4 godziny na nawiedzone gadanie akwizytorów-naciągaczy jednym słowem - strata pieniędzy moja alternatywa: za ok. 100-300 zł kupujesz 2 garnki duży i średn i 1 patelnię głęboką i obiady dla całej rodziny pitrasisz, za "zaoszczędzone" pieniądze ( nie kupujesz TermMXa nie bierzesz kredytu) zaopatrujesz się w dobre produkty mięsne, rybne i warzywne a obiady palce lizać zajada cała rodzina Odpowiedz Link
pa-trynka Re: Thermomix-nie polecam 05.08.13, 16:30 prawdopodobnie moje spojrzenie na to urządzenie jest spaczone, bo chętnie bym sobie kupiła - ale to dlatego,że widzę jak w zaprzyjaźnionej wielodzietnej rodzinie jest często używany i jaki komfort płynie np z tego że wyrabia ciasto do pizzy w 2 minuty, a mnie to zajmuje duużoo dłużej. zabierają go nawet na wakacje - w tym roku byli z 2 innymi wielodzietnymi rodzinami na wspólnym wypoczynku i okazało się inni też wzięli swojego. znajoma "obraca" się w wielodzietnym środowisku i tam wiele rodzin posiada termomiksa, właśnie ze względu na oszczędność czasu, miejsca i urządzeń kuchennych w dużej rodzinie. ps. ogladalam kiedyś na polsat cafe program "fotorodzinka" o rodzinach wielodzietnych i tam w odcinku z rodziną mającą 12 dzieci przyuważyłam termomiksa na blacie kuchennym (nie było to lokowanie produktu) - pani sama piekła całe pieczywo dla domowników, co swoją drogą robi też moja znajoma odkąd ma termomiksa. Odpowiedz Link
afroddytta Re: Thermomix-nie polecam 05.08.13, 20:00 No niby się zgadzam, pytanie tylko czy faktycznie bym np. ja wykorzystała choć 10% możliwości tego urządzenia Ja jakiś czas piekłam sama chleb w maszynie i po pewnym czasie mi przeszło, jednak ten chleb się jakoś przejadł, poza tym jak powiedziała moja koleżanka to taki świeży domowy pieczony schodził im w strasznych ilościach, więc w ramach diety to nie poleca. Podobno tez fajne soki robi, ale ja kupiłam sokowirówkę i np. moje dzieci nie chcą pić tych farfocli Jedna z tych moich koleżanek jest zarejestrowana do sprzedawania tych urządzeń, więc jakby któraś chciała to mogę podać namiary na priva, można się wtedy umówić na ten pokaz itd. i pewnie jakiś rabat wynegocjować (koleżanka z okolic Warszawy). Odpowiedz Link
afroddytta Re: Thermomix-macie? 05.08.13, 16:24 Moje koleżanki też mają jedna Termomixa druga jakiejś innej firmy (bo większa misa, tylko też wtedy kilka różnych końcówek), obie mają po 4 dzieci i są zachwycone, podobno robią zupy, sałatki, ciasta itd. Może i bym chętnie wypróbowała, ale wyłożenie 5 tyś to już inna bajka, nawet nie chodzi o to, że kredyt bym musiała brać, ale to kupa kasy i wątpię abym tak używała aby mi się to w jakimkolwiek stopniu zamortyzowało A podobno odpowiednik po 2 tyś już się do niczego nie nadają. Ja jakoś nie mam przekonania, ale chętnie na np. miesiąc bym przygarnęła na testy. Odpowiedz Link
pa-trynka Re: Thermomix-macie? 05.08.13, 16:33 cena 4 tys tez jest dla mnie zaporowe. jak tam mija dzien królewna szykuje się do wyjścia? dziś jest jej czas, prawda? Odpowiedz Link
afroddytta Re: Thermomix-macie? 05.08.13, 20:02 Dzięki za pamięć, tak termin na dziś, ale póki co spokój. Mam się stawić u mojej lekarki w środę w szpitalu i z walizką, więc chyba to zakończymy i wygonimy małą jeśli sama się nie zdecyduje Odpowiedz Link
i-t-a Re: Thermomix-macie? 05.08.13, 21:22 Mam trochę podobnego Kenwooda (o połowę tańszy). Bez możliwości mielenia ziaren, ale można dokupić, tak jak parę innych dodatków, nietanich niestety. Za to misa większa. Korzystamy codziennie do pieczenia chleba, pizzy, ciast (podoba mi się opcja wyrabiania kruchego ciasta, więc latem szybkie tarty królują), często też robimy koktajle i soki w sokowirówce (ale ręczny blender i tak potrzebny np. do zup, żeby bez sensu nie przelewać). Mamy też maszynkę do mięsa i przymierzam się do robienia pasztetów, ale jeszcze się nie zebrałam. Kiełbasę robiliśmy raz, ale dzieci nie chciały jeść, więc brak motywacji. Pewnie jak mąż zbuduje wędzarnię, to zacznie kręcić kiełbasy i może wtedy dzieci zaakceptują Odpowiedz Link
barbie-torun to nie kwestia maszyny tylko nas samych 06.08.13, 09:29 lubisz gotować obiady? piec ciasta? robić desery czy przetwory na zimę? żaden t-mix, kenwood, tefal czy zelmer nie wyręczy Cię obieranie ziemniaków (uwielbiam), krojenie fasolek, wyrabianie ciasta, lepeinie pierogów( tak z 50 co najmniej) szypułkowanie porzeczek, drelowanie wiśni(nie bardzo) i śliwek, mycie ogórasów, wyparzanie słoików, pasteryzowanie itp itp Sama sobie odpowiedz barbie - mama czwórki szkolniaków Odpowiedz Link
pa-trynka Re: to nie kwestia maszyny tylko nas samych 06.08.13, 10:01 oczywiście zgadzam się z Tobą, że to kwestia nas samych. niestety, ja należę do osób którę nie lubię opisywanych przez Ciebie czynności, więc dla mnie urządzenie jak znalazł-zwłaszcza w kontekście wyrabiania ciast np na pierogi, placki itp, szatkowania warzyw etc. kiedyś nie lubiłam prasowania (ale wyprasowane ubrania, pościel uwielbiam), ale odkąd kupiłam sobie żelazko ze stacją prasową, polubiłam prasowanie - szybko i przyjemnie się prasuje i serce rośnie patrząc jak rośnie kupka wyprasowanych ubrań. zakładam, że z termomixem będzie podobnie - czy polubię gotowanie? nie wiem, ale będzie szybciej i wygodniej przygotowywać potrawy, które mam ochotę zjeść a których przygotowywanie jest dla mnie męką np placki ziemniaczane. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: to nie kwestia maszyny tylko nas samych 06.08.13, 10:18 Do placków ziemniaczanych czy naleśników mam zwykły robot kupiony parę lat temu za 500 czy 700 zł, nie pamiętam. Zupy kremy przecieram w minutę blenderem za 100 zł. Odpowiedz Link
maman3 Re: to nie kwestia maszyny tylko nas samych 06.08.13, 11:25 Lubię robienie przetworów i ciast- i właśnie w tym przypadku wiem, ze TM bardzo ułatwia pracę-zastanawiam się tylko nad gotowaniem jako-takim-czy faktycznie ten sprzęt pomaga, bo to tak naprawdę zupełnie inna logistyka . I czy ja, stara szkoła, dam radę sie zaadoptować do tego urządzenia . Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 06.08.13, 09:36 Ja tylko widziałam to u moich rodziców. Strasznie im się to spodobało na prezentacji. Mało używają ale mama nigdy nie używała żadnych innych robotów itp. Nadal warzywa surówkę ściera na tarce. Robią w tym zupy ale jak dla mnie to tej zupy jest na 2-3 osoby a nie na więcej, poza tym zamiast gotować na tańszym gazie, gotuje na prądzie, a to urządzenie dużo go zużywa. Nie ma tarki tylko tak jakby miele, drobno rozwarstwia np. kapustę czy marchew. Koszt tego strasznie wysoki. Kupiłabym jakiś inny robot po prostu. Ja mam zwykły blender i jakiś tam robot nie pamiętam jaki i 4 tysiące wolę wydać na inne rzeczy (ale ja nie lubię gotować, zresztą moja mama też nie i pewnie dlatego mało ten Thermomix używa) Odpowiedz Link
paula.kr2 Re: Thermomix-macie? 06.08.13, 17:07 Polecam,polecam,polecam. Sama codziennie gotuję dla 5 osób i garczek jak najbardziej wystarcza. Nie wyobrażam sobie robienia codziennycah pierogów,nalesników,placków ziemniaczanych,zupy krem i tradycyjnych, ciasta na pizze,soków,ciast i chleba oraz wieczornych drineczków bez mojego termomixa. Mam 3 lata i męczę go codziennie i wiecie co wam powiem? połowy leżących w szafie mikserów,blenderów ,parowarów i innych cudownych wynalazków poprostu nie używam albo baaardzo sporadycznie. Jedyne z czym się zgadzam z poprzedniczkami to surówki ,termomix raczej rozdrabnia a nie szatkuje dlatego osobiście wolę do surówek używać prostego robota kuchennego z szatkownicą. Reszta -bezcenna, choć przyznaję cena wysoka (4 tys ) to warto zainwestować na lata. Ja polecam wielodzietnym Odpowiedz Link
barbie-torun inne wykorzystanie kasy 07.08.13, 08:21 jakbym dysponowała wolnymi środkami w kwocie 4 tys zł to bym zatrudniła kucharkę za 300 zł miesięcznie i przez około rok jadłabym codziennie obiad z 3 dań z kompotem i wszystko świeżutkie i kuchnia wysprzątana a kucharek i gosposi w mojej okolicy aż nadto Odpowiedz Link
maman3 Re: inne wykorzystanie kasy 07.08.13, 12:07 Za takie pieniądze miesięcznie to do mnie nawet do prasowania pani nie chce przyjsc Odpowiedz Link
mali-nki Re: inne wykorzystanie kasy 07.08.13, 12:30 codziennie by kucharka gotowala za 10 zlotych? zaintrygowalas mnie..... Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 07.08.13, 14:41 Odpowiadasz na: paula.kr2 napisała: > Polecam,polecam,polecam. Sama codziennie gotuję dla 5 osób i garczek jak najbar > dziej wystarcza. Nie wyobrażam sobie robienia codziennycah pierogów,nalesników, > placków ziemniaczanych,zupy krem i tradycyjnych, ciasta na pizze,soków,ciast i > chleba oraz wieczornych drineczków bez mojego termomixa. Nie odradzam oczywiście nikomu tego urządzenia, dobrze go nie znam. Moja mama ma i mimo tego że ma czas, nie używa częściej niż raz na 2-3 tygodnie. Wiele rzeczy robi ręcznie, bez maszyn. Ja pierogów nie robię, a placki, naleśniki robię robotem a zupy krem blenderem. Robię szybkie potrawy bo mam mało czasu. Ciasto na pizzę robię rzadko ale mam fajny przepis, szybki. Ciasto robię zwykłym robotem. Odpowiedz Link
sainiri Re: Thermomix-macie? 07.08.13, 12:22 mam od prawie 2 lat, rodzina 5-os. sprawdza się genialnie!!!!! czasem zastanawiam się, po co tak długo myślałam, czy go kupić, wydać tyle kasy (ja kupiłam na all i zapłaciłam tylko trochę ponad 3 tys. zł za nowy, faktura na mnie wystawiona). aha, i za Varomę (czyli dostawka do gotowania na parze) nie płaci się dodatkowo, jest w komplecie - kiedyś było inaczej i pokutuje błędne przekonanie, że trzeba za to dopłacać. Właśnie teraz TM gotuje mi na parze polędwiczki wieprzowe z pieczarkami, do tego sos francuski)) Oczywiście, mięso i pieczarki pokroiłam sama Odpowiedz Link
pa-trynka Re: Thermomix-macie? 07.08.13, 17:55 tez się zastanawiam nad zakupem na all - to zawsze jednak kilkaset zl mniej - ale się obawiam, że może kupię poza systemem sprzedaży osobistej to będe mieć klopoty z serwisem gwarancyjnym etc. miałaś jakieś trudności? może masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawce na all (jesli możesz podać na priva to będę wdzięczna). pozdrawiam! Odpowiedz Link
sainiri Re: Thermomix-macie? 08.08.13, 11:30 nie, jak już pisałam, faktura jest na mnie więc nie byłoby problemu z gwarancją, tyle że z tym urządzeniem nic się nie dzieje złego (odpukać!) Odszukałam dane sprzedającego, ale niestety, niczego teraz nie sprzedaje na all. Odpowiedz Link
barbie-torun kucharka 09.08.13, 13:54 panie emerytki które od lat gotują po domach u klientów, a w niewielkiej okolicy potrafią u 5-6 rodzin co dziennie być lub 3 razy w tygodniu gotowanie obiadu to ok 2 godzin dziennie małe miasto rządzi się swoimi prawami dla jednego 300 zł to wysprzątanie daczy przed sezonem a dla innych 1/3 pensji miesięcznej PS. przygotowanie obiadu i kolacji na przyjęcie komunijne dla 20 gości to koszt 250 zł wliczone w cenę dekoracja pokoju i stołu Odpowiedz Link
maman3 Re: kucharka 17.08.13, 17:43 Barbie, zazdroszczę takich możliwości, na 100% bym skorzystała. Zuzanno, co zrobiłaś i polecasz? Mnie udało sie leczo, kapusta gotowana, surówka z surowej z majonezem też może być, świetne ciasto drożdżowe, pyszna pomidorowa, pyszny sos bolognese, fajna pizza (ciasto, jeszcze nie wiem, jak smakuje, zaraz robimy). Przeszła tez zupa z cukini, o dziwo. Nie udały sie kopytka, nie smakuje mi zupa krem z ziemniaków-ale miałam za mało pora, może tu był problem. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: kucharka 17.08.13, 18:01 Robiłam surówkę z kapusty, może być Ciasto na pizzę fajnie wyszło, dziś robiłam (ale według mojego starego przepisu bez thermomixu też robię dobre i naprawdę szybko) i już pizza zjedzona. Ciasteczka maślane bardzo smaczne. Chleb zwykły pszenny z oliwą z oliwek. Zupy kremy. Pasty do pieczywa. Raz dwa i zrobione Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 13.08.13, 09:00 Dzięki temu wątkowi postanowiłam pożyczyć od mamy Thermomix na tydzień. Oddała mi go z radością bo jak się okazało, ani razu go nie użyła (rok czy półtora) a tata robi raz na 3 tygodnie jeden rodzaj zupy. Nadal go chwalą bo sąsiadka używa codziennie Powiem wam, że w książkach do niego jest tyle fajnych przepisów, że aż mi ślinka leci. Mam zamiar go przez kilka dni poużywać, szczególnie że mam teraz wolne. Idę do sklepu po produkty. Mimo to za tą cenę bym go nie kupiła. Wolę wydać nawet kilkakrotnie więcej rocznie na wczasy i wyjazdy. To jest suma za jaką nieraz żyje przez miesiąc cała rodzina, ludzie biorą to na raty bo nie mają aż takiej sumy naraz - dla mnie absurd. Ale powiem wam, że książki na mnie podziałały, mimo to że średnio lubię gotować. Zaznaczyłam sobie parę przepisów. Gdybym to miała - na pewno bym używała. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 14.08.13, 08:27 Zrobiłam wczoraj zupę krem, dwa napoje, surówkę, wywar warzywny do zup, pastę na kanapki Dziś mam zamiar robić ciasto i może dżem. Wiecie co, fajny ten Thermomix. Myślę, że moja mama boi się techniki po prostu. Używanie go nie jest specjalnie skomplikowane, w sumie to fajna rzecz. Odpowiedz Link
maman3 Re: Thermomix-macie? 14.08.13, 11:10 Do przetworów idealny-machnęlam w ciągu jednego dnia kilkanaście słoiczków powideł i konfitury porzeczkowej . Wczoraj mnie nie było, mój 12 latek zrobił kapustę gotowaną do obiadu . Pycha! Mało tego-kilka dni emu sam zrobił buchty! I chleb razowy! Dla mnie rewelka,tylko trzeba trochę czasu poświęcic na obeznanie się i poczytanie. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 14.08.13, 12:36 Ja też się przekonuję właśnie robię ciasto, już w piekarniku jest. Moje dzieci też próbują, nie jest to szczególnie skomplikowane. Chyba pożyczę od mamy na dłużej. Nie wiem tylko czy to nie chwilowe zauroczenie. Jak wrócę do pracy we wrześniu, a ten rok mam wyjątkowo ciężki pod względem ilości godzin - blisko dwa etaty szkolne - to pewnie nie będzie mi się chciało tego używać. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Thermomix-macie? 14.08.13, 14:20 Może tak One są w szoku że ja cały czas coś tu gotuję Zaraz wkładam chleb do piekarnika. Ja jestem typ mało gotujący ale ta maszyna mnie zainspirowała. Dzieci od września idą do nowych szkół, do centrum i razem będziemy późno wracać. Ale chyba pożyczę thermomix na miesiąc a nie na tydzień Odpowiedz Link
aka21 Re: Thermomix-macie? 20.08.13, 14:49 Witajcie! Nie pisuję tu, choć podczytuję i od prawie 3 lat chyba mam prawo, bo mamy trójkę pociech, ale w Krakowie to za wielodzietność jeszcze nie jest traktowane więc tak mi trochę..., ale do rzeczy! Mam termomix i uwazam, że był to bardzo dobry zakup. Kupiliśmy go przed urodzeniem najmłodszego i faktycznie sprawdził się nie tylko na wszelkie kaszki, papki ale i w codziennym użyciu. Sporo ciast, które robiłam klasycznie teraz robię w nim. Kluski na parze to już nie problem, pączki też. Zup mało gotuję, bo nie jesteśmy fanami, ale ze swieżego ogórka i pieczarkowa są super. Piekę chleb, bułki, ciasto na placki, naleśniki itp., robię też mięsa na parze. Wszystko inaczej się też da, ale tu i waga jest na miejscu i wszystko szybko się myje i suszy (ręcznik papierowy i wsteczne) i szafki nie zastawione sprzętami. Ja bym go nie oddała, a czasu na gotowanie mam bardzo mało. A! i zamiast drogich mąk razowych kupuję zboże i sama mielę. Pozdrawiam i życzę owocnego gotowania! Odpowiedz Link
nati_28 Re: Thermomix-macie? 15.08.13, 22:21 Wątek jak dla mnie. Zawsze uważałam, że szkoda pieniędzy na takie urządzenia. Przekonywałam mnie mama, koleżanka, wszyscy w koło zachwalali. Ja mówiłam stanowczo nie. Teraz zaczęłam się zastanawiać nad zakupem. Cena faktycznie spora. Ale wg mojej koleżanki ten robot to cudo. Odpowiedz Link
hab_ek Cooking Chef Kenwooda 26.08.13, 10:50 Witam, Nie mam - ale mam Cooking Chefa Kenwooda. Dużo większa misa - 6,7l i do tego końcówki prawie do wszystkiego. Fakt, że cena jest niemal zaporowa, ale z drugiej strony nie ma dnia żeby odpoczywał Czy obieranie ziemniaków, czy robienie ciasta, czy krojenie surówek, czy gotowanie zupy, czy robienie dżemów, zapraw... wszystko. Tylko kawki dla męża nie zaparzy Odpowiedz Link
maman3 Re: Cooking Chef Kenwooda 26.08.13, 14:22 Obiera ziemniaki??? Myślałam o Kenwoodzie swego czasu... A TM zaparzy kawkę i wcześniej ja zmieli ;p Odpowiedz Link
nikus-ia Re: Thermomix-macie? 13.10.15, 11:56 Witam prosiłabym o opinię o termomixie jak to teraz wygląda? a moze kenwood lepszy? Odpowiedz Link
ikka135 Re: Thermomix-macie? 25.10.15, 15:38 Widziałam na dwóch prezentacjach. Na początku mi się nawet podobało. Dziś mówię nie. 1) cena, nie zamierzam nabijać kabzy nikomu. 2) mała miska. Dla rodziny 2+2 może wystarczy. 3) surówki jakieś dziwnie umemłane. Wszystko na jedno kopyto. 4)zup kremów nie jadamy raczej. Zwykły blender za 100 wystarczy. 5) chleba w domu nie piekę. 6) mięso jakieś "uparzone", nie smakowało mi. 7)gotuję na gazie, jest tańszy. Wg mnie dobry gar, zwykły mikser, blender i maszynka do mielenia z szatkownicą wystarczą. 5 tys to sporo kasy. I bardzo nie lubię gadki akwizytorów. To swoista nowomowa połączona z praniem mózgu. Zresztą jak ten sprzęt jest och i ach, to dlaczego nie stoi normalnie na półce w sklepie z AGD. Odpowiedz Link
nikus-ia Re: Thermomix-macie? 27.10.15, 11:11 ikka135 no mam właśnie wątpliwości czy misa wystarczy dla rodziny 2+2 - ja mam dwóch synów - teraz ok bo jeden jeszcze za mały na nasze jedzenie ale gdy będą więksi .... i ta cena ... wow drogi gadzet .. ale mnóstwo osób chwali sobie ten sprzęt ... Odpowiedz Link
ikka135 Re: Thermomix-macie? 28.10.15, 20:05 No koleżanka była już prawie zdecydowana, ale w czasie pokazu wpadł do kuchni jej mąż. Popatrzył na brytfankę i poprosił o nałożenie obiadu. Prawie wyczyścił jej zawartość sam. No cóż chłop prawie 2 metry i ponad 100kg plus praca cały dzień w ruchu. Ma jeszcze trzech synów, którzy potrafią zjeść. Pani od prezentacji zdębiała, choć zachwalała, że tyle jedzenia to dla całej rodziny wystarczy. No cóż koleżanka stwierdziła, że dwa razy tego samego gotować nie będzie. Odpowiedz Link
afroddytta Re: Thermomix-macie? 30.10.15, 14:57 Ogólnie też pytanie co będziemy robić konkretnie. Tzn. ja mam 3 synów 4-9 lat i córkę 2 lata. Codziennie gotuję zupę i obiad, ale tylko dla mnie, męża i córki, bo chłopaki jedzą w szkole/przedszkolu, choc ogólnie jak chcą i jest coś co lubią to zjedzą. Na weekend i na wakacjach gotuje dla wszystkich. Zupy pełen TM starcza dla nas (no chyba, że chłopaki biora po 3 dokładki , zupy robię różne i kremy, i normalne (ogórkowa itp.) ale też dużo takich z soczewicą, warzywami-one sa bardzo sycące, je się ich mniej. Co do drugiego dania, to rzadko robię je całe w TM, bo wtedy faktycznie byłoby chyba za mało. Ale robię surówki (tutaj cały tm nie jest potrzebny), mięso na parze czy jakaś rolada itd. a kaszę/ryż czy ziemniaki gotuję normalnie. Jak robię placki czy nalesniki to cały TH to też bardzo dużo. Ja codziennie rano korzystam z TM przygotowując śniadanie dla dzieci, tzn. 3 razy w tygodniu jedzą jakąś kaszę (owsianka, jęczmienna) na mleku i 2 razy mleko z płatkami, kasze jak i mleko podgrzewam w TM (wtedy mam czas aby ubrać maluchy, zrobić kanapki itd. i nie muszę nad garem stać, poza tym samo mleko podgrzewam do 50 st i jest takie akurat do jedzenia czy picia, a kasze gotuję w 90 st przez co tez dzieciaki się nie poparzą i szybciej stygnie). Cena faktycznie wydaje się zaporowa, sama też pewnie bym się nie zdecydowała, ale kupiłam używany za znacznie mniejszą kwotę. Odpowiedz Link
chiyo28 Re: Thermomix-macie? 01.11.15, 10:28 Ja mam odpowiednik Thermomixa - Kohersen. Uważam, ze to najbardziej zmarnowane pieniadze (nie wspomnę, że jest jeszcze droższy niż Thermomix, wiec tym bardziej żałuje). Na pokazie wszystko wyglądało pięknie, szybko i sprawnie. Niestety mi już tak "samo sie nie robi". Dla naszej 5 osobowej rodziny jest za mały, żeby gotować w nim 2 dania. (Mam dwoje nastolatków). Jedyne, co w nim przygotowuje, to surówki, placki ziemniaczane i zupy kremy. Czasem jakieś bułki lub ciasto, ale sporadycznie. Urządzenie miało oszczędzać mój czas i pieniadze Skończyło się zatrudnieniem gosposi, która gotuje tradycyjnie obiady. Odpowiedz Link
kongoset_mp Re: Thermomix-macie? 05.12.15, 14:27 A ja chyba dałam się namówić, ale jak czytam te nie za bardzo zadowalające opinie, to zaczynam mieć wątpliwości Nie jestem typem gotującym z pasją. Co więcej, naprawdę tego nie znoszę, zwłaszcza długiego stania , a potem sprzątania. Namówiła mnie handlująca nim ciotka,która od lat mnie męczyła... Hmm... zup nie cierpię, a do samych soków to chyba za droga impreza Przecież placków ziemniaczanych nie będę ciągle smażyć, zwłaszcza,że jestem na diecie Chyba odwołam zamówienie, jeszcze kasy nie wpłaciłam... Zaczynam mieć wątpliwości Kongo Odpowiedz Link
afroddytta Re: Thermomix-macie? 05.12.15, 15:11 Kup sobie ten odpwiednik z Lidla za 700 zł Odpowiedz Link