joanna1982
08.04.16, 17:07
Witam wszystkie mamusie
Postanowiłam napisać tutaj bo kto inny mnie zrozumie jak nie inne mamy z 3 i więcej dzieci.
Mam dylemat. Otóż mam już 2 dzieci. Córka ma prawie 12 lat synek ponad 10. Kilka lat temu myśleliśmy z mężem o 3cim dziecku ale zawsze było 500 innych rzeczy no i oczywiście praca. Ostatnio mąż powiedział mi że chciałby jeszcze jedno dziecko. I że w sumie to juz ostatni dzwonek dla nas. Maz dobiega 40 ja mam 34 lata. Do nie dawna mowilam ze ja juz za stara jestem na dzieci ale wiem ze jeszcze moglabym miec dziecko. Z jednej strony bym chciala a z drugiej sie boje o rozne rzeczy. Finansowo spokojnie damy rade. W sumie bardziej nas stac teraz na to trzecie niz na poprzednia dwojke. Martwię sie czy dziecko bedzie zdrowe. Corka urodzila sie z wada serca - operacje miala jak skończyła roczek. Teraz jest dobrze. Z synkiem mialam wiecej problemów ale zostalo nam juz tylko opóźnienie mowy i problemy z koncentracja choc poczatkową diagnozą od neurologa był autyzm. Na szczęście wykluczony a po dwoch latach terapii większość zachowań zniknęła.
Kolejna rzecz ktora mnie martwi to moj wiek. W drugiej ciąży miałam cholestaze. Poza tym była to ciąża bliźniacza ale na przelomie 2/3 miesiac stracilam jedno dzieciątko. Musze sie zatem liczyc z ciążą bliźniaczą.
I ostatnia rzecz to moja praca. Mam super szefową i praca jest ok. Ale... Nie wyobrazam sobie pracowac w ciazy z powodu dzwigania. Pracuje w sklepie i jestem sama. A dostawy nie sa lekkie. 2 razy w tyg. dostaje towar. Głównie panele. Paczka wazy kolo 15 kg. Czasem mam ich 30 a czasem 150. Nie wspominajac juz o drzwiach ktore ważą od 15 do 30 kg a towar trzeba wniesc...
Chcialabym jeszcze dziecko. Fajnie byloby przytulic znow maluszka. Nawet jakby byly bliźnięta byloby fajnie. Dzieciaki tez chca rodzeństwo i to najlepiej wlasnie bliźnieta chłopca i dziewczynke. Corcia juz zapowiedziala ze bedzie maluchom zupki gotowac - ogolnie lubi gotowac a synek nauczy ich chodzic. Tylko ja mam jakis mętlik...
Napiszcie czy tez mialyscie takie dylematy..
P.S. mieszkam w 4-pokojowym mieszkaniu wiec miejsca nam starczy...