Dodaj do ulubionych

Karta Dużych Rodzin

03.08.11, 16:41
Jak to u Was działa? Ktoś z Was już korzysta? I kto ją wydaje? I co ona daje? Itd.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Karta Dużych Rodzin 03.08.11, 22:27
      ?

Nie mam specjalnie dużej rodziny, ale pierwsze słyszę
      • kasia0606 Re: Karta Dużych Rodzin 04.08.11, 08:26
        U nas (Francja) jest cos takiego Carte Famills Nombreuses. ma ja kazdy z czloankow, u nas poza najmlodsza Korneliasmile Daje nam znizki na komunikacje miejska, pociagi ( w tym TGV) a takze np. 20% w intermarche na wybrane produkty, 5% w C&A, w niektorych kinach, basenach. Jest wazna dopoki najstarsze z dzieci nie skonczy 18 lat.
    • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 04.08.11, 08:26
      Np.:
      www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,17428.html
      www.3plus.pl/artykuly/szczegoly/sid//id/3/aid/129/strona/2
      www.um.wroc.pl/m3515/p45115.aspx
      warszawa.naszemiasto.pl/artykul/241487,ile-moze-zaoszczedzic-wielodzietna-rodzina,id,t.htmlitd.
      • andaba Re: Karta Dużych Rodzin 05.08.11, 22:24
        W Krakowie nie ma szans na coś takiego, 80% rodzin by dostało smile
        • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 06.08.11, 00:48
          Krakowianie też mają:
          kkr.krakow.pl/
          Szkoda, że nie w całym kraju jednakowo sad
          Przydałaby się ogólnopolska karta dla każdej dużej rodziny, tej z "Pipidówka" zwłaszcza wink
          • andaba Re: Karta Dużych Rodzin 06.08.11, 12:29
            Z tego wszystkiego dla duzych rodzin to sa tylko bilety wolnej jazdy na mpk (może nie "tylko", ale "aż", to w sumie najistotniejsze).
            Bilety kulturalne są dla "2 opiekunów i 2 dzieci". Ale akurat mnie to nie obchodzi, muzea nie są makabrycznie drogie, do teatrów i tak nie chodzę.
          • zebra12 Re: Karta Dużych Rodzin 19.08.11, 12:21
            No MPK rzeczywiście wprowadziło takie udogodnienia. Niestety trzeba mieć 4 dzieci. Pisałam do nich maila, ale nie liczy się ilośc dzieci na dorosłego rodzica, tylko musi być czworo i już. Bo ja mam 3 i jestem sama, czyli mam 3 na głowę. a jak jest 4 dzieci w rodzinie gdzie jest mama i tata, to maja po 2 na głowę smile No i mogą mieć dwie pensje.
            • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 19.08.11, 13:10
              Zebra,... albo mają sześcioro plus jeden rodzic "pracujący" w domu i tylko jedną pensję!
              • zebra12 Re: Karta Dużych Rodzin 26.08.11, 17:53
                No tak też może teoretycznie być. Jednak zawsze przy obojgu rodzicach są większe możliwości niż przy jednym, który musi i pracować i zajmować się dziećmi, co oznacza płacić za to instytucjom lub niańkom.
                • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 26.08.11, 18:02
                  Hmm, znam rodziny, które wprawdzie są "pełne", ale np. nie mają żadnej babci, cioci czy sąsiadki itp. do pomocy, nawet w szczególnych sytuacjach.
                  Samotny rodzic wzbudza więcej współczucia i łatwiej mu uzyskać pomoc z otoczenia.

• zebra12 Re: Karta Dużych Rodzin 27.08.11, 15:07
                    Współczucia? Że niby mam chodzić i żebrać? Nie, dziękuję. Nadal uważam, że dwoje ludzi może iść do pracy, a z dwóch wypłat można opłacić opiekę do dziecka. Nie piszę o babciach, ciociach czy dziadkach.
                    Poza tym, skoro 3 dzieci to już rodzina wielodzietna, to czemu w MPK nie?
    • sunny_34 Re: Karta Dużych Rodzin 19.08.11, 23:57
      W Gdańsku Karta przysługuje rodzinom od trójki dzieci wzwyż.
      korzystamy - najbardziej najstarszy syn z przejazdów komunikacją miejską. Poczuł wolność, a ja nie muszę odbierać go ze szkoły samochodem,keiedy kończy później. Niestety - zdarzyło mu się pod koniec czerwca zasnąć w autobusie i krążył po mieście. Na przystanku końcowym obudził go kierowca i powiedział że jak miał 12 lat to też zasypiał. Trochę się boję jesieni - będzie ciemno.... Chyba zgodzę się tylko na powrót ze szkoły - 4 przystanki.
    • hakin1983 Re: Karta Dużych Rodzin 20.08.11, 18:46
      Czy w Poznaniu tez jest cos takiego..?
    • hakin1983 Re: Karta Dużych Rodzin 20.08.11, 18:47
      Czy w Poznaniu tez jest cos takiego?
      • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 22.08.11, 14:06
        W Poznaniu też jest:
        "Przejazdy ulgowe (ulga 95%)
        Dzieci od ukończenia 5. roku życia i młodzież ucząca się do ukończenia 20 lat z rodzin wielodzietnych (4 i więcej dzieci) KomKARTA z hologramem wraz z ustnym oświadczeniem rodzica lub opiekuna w przypadku dzieci w wieku przedszkolnym lub z legitymacją szkolną"
        www.ztm.poznan.pl/bilety/ulgi-i-zwolnienia-nowe/
        a w perspektywie z pocz. 2012 r.:
        poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8894818,W_Poznaniu_zadbamy_o_rodziny_wielodzietne.html
        • plater-2 Re: Karta Dużych Rodzin 22.08.11, 20:10
          No ale wszyscy muszą uczyć się, albo studiować w Poznaniu i to na raz chyba. Bo to miasto funduje, dla swoich podatników. Trudno-świetnie.
          • basha Re: Karta Dużych Rodzin 26.08.11, 16:29
            Ja właśnie zapisałam moją rodzinkę do programu we wrocku. Bardzo fajny program, jest kupę zniżek, czasem zupełnie gratisowe wejścia, np w niedzielę do zoo.
            • jagienka_77 Re: Karta Dużych Rodzin 26.08.11, 18:06
              ja tez dzis odebrałam karte "Rodzina 3+ i jeszcze więcej" tak to sie dokladnie nazywa we Wrocku. Szkoda tylko, że MPK jest darmowe tylko w weekendy, bo lekarzy odwiedza sie jednak w tygodniu...
              • lodziazero Re: Karta Dużych Rodzin 26.08.11, 21:11
                a w warszawie?
                • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 26.08.11, 22:18
                  www.ztm.waw.pl/pytania.php?c=112&l=1
              • jagienka_77 Re: Karta Dużych Rodzin 28.08.11, 16:49
                "Rodzina dwa plus trzy i jeszcze więcej" miało być smile
    • aurinko Gdańsk - mamy karty 27.08.11, 13:38
      Odebraliśmy karty, przejazdy są bezpłatne tramwajami i autobusami również w soboty i niedziele (największa dla mnie oszczędność bo najstarszy syn miał kartę miejską za 40zł od pon do pt na dojazd do szkoły, teraz też córka musi kasować ulgowy bo skończyła 4 lata), do tego 5 bezpłatnych wejść w roku do zoo (ostatnie wejście 3 września), zniżka 25% na bilety do teatru Miniatura, zniżka 20% do centrum zabaw Loopy's, reszty nie pamiętam. W sumie najbardziej mi zależało na przejazdach i zoo.
      Pod koniec 2011 trzeba iść po naklejkę "2012" aby następny rok była karta ważna, koszt 1 karty to 10zł jednorazowej kaucji za wyrobienie karty.
      • agasobczak Re: Gdańsk - mamy karty 27.08.11, 14:33
        przeprowadze sie do gdanskatongue_out w gdyni pow 4 sa bezplatne przejazdy ale baaaardzo ograniczone
        • 5an-ka Re: Gdańsk - mamy karty 01.09.11, 20:45
          Gdynia nawet nie zamierza takiej karty wprowadzić żeby nie dzielić obywateli i nie dziwię się, że tyle rodzin z dziećmi wyjeżdża, za 2 tygodnie żegnamy nastepną rodzinkę z trzema super chłopakami.
          • agasobczak Re: Gdynia :) 14.11.11, 00:47
            Uwaga smile może i w Gdyni będą - rusza stowarzyszenie w Gdyni wielodzietnych 3 plus - chętni namiary na prov poproszę smile
            • basha Re: Gdynia :) 16.11.11, 10:05
              we wrocławiu miasto chwali się darmowymi szczepieniami na rota, pneumo i meningokoki. Wiecie ile było szczepien na rota?
              10 na cały wrocław, smiech na sali
      • salomea_ Re: Gdańsk - mamy karty 16.11.11, 20:43
        właśnie przedłuzamy sobie karty. Mężowi sie przydaje na przejazdy do pracy. Ja w sumie używam tylko do zoo. Niestety za darmo jest wejście na kartę tylko w pierwszą sobotę miesiąca, wiec pilnuję, ale się opłaca.
        • chyba-nowa Re: Gdańsk - mamy karty 19.11.11, 00:11
          Tychy równiez maja karty 3+
          znizki obejmują wejscie do kina, na basen, lodowisko,sklepy różne(papiernicze, odzieżowe ,biura nieruchomości) niestety nie ma zniżek na bilety autobusowe
    • ruda.mama Re: Karta Dużych Rodzin 23.11.11, 10:50
      a czy karty dzialaja jak masz np z wrocka, w innym miescie np warszawie?
    • agava07 Re: Karta Dużych Rodzin 02.01.12, 11:33
      Z końcem 2011 roku pojawiły się nowe karty:
      piaseczno.eu/index.php?mnu=263&app=docs&action=get&iid=17263
      smile
    • digambar11 Re: Karta Dużych Rodzin 30.03.21, 12:11
      Wbrew pozorom daje dużo różnych rabatów. Trzeba tylko bez skrępowania pytać w sklepach, bo nie zawsze informacje są upublicznione. Można zjeśc taniej pizzę w Dominium, pojechać taniej pociągiem, uzyskać 10% rbatu w Lidlu na niektóre produkty, czy nawet taniej kupić komputer: Tekst linku
    • juliaturczyniak Re: Karta Dużych Rodzin 01.02.25, 21:03
      A to nie była ogólnopolska akcja?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka