Dodaj do ulubionych

Studia w USA

21.09.04, 17:22
Witam!

Tym razem mam pytanko do dziewczyn mieszkających w Stanach. Jakie możliwości
studiowania ma osoba starsza(tzn. nie w wieku studenckim)? Jak tylko uda mi
się jako tako ustabilizować, chciałabym rozpocząć studia,szczerze mówiąc nie
wyobrażam sobie nie mieć "wyższego"smile. Oczywiście nie wiem, kiedy to nastąpi,
może po 2,3, może po 5 latach, ale na pewno nie będę już wtedy w
wieku "studenckim"smile. W Polsce dla takich osób są studia zaoczne,wieczorowe,
w Stanach taki system dla starszych osób też na pewno istnieje, tylko jak się
nazywa?? Czy może się mylę i osoby 24,30 letnie chodzą na zajęcia z
18latkami?? Będę wdzięczna za pomoc...smile

Karola333
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Studia w USA 21.09.04, 17:30
      ja studiowalam w Stanach, i nie uwazam ze zupelnie skonczylam ze szkola, wiele
      osob wraca na studia,aby sie doksztalcic (zdobyc np. Master's degree) czy w
      ogole zmienic zawod, a zdaza sie to w roznych momentach zycia, czy studiowalas
      cos w Polsce? Mozna tez brac kursy na specificzny certificat zamiast studiowac
      na aby zdobyc BS czy BA, to jest bardzo popularne jezeli szukasz pracy i pomoze
      ci wlasnie zdobyc jakis tam wymarzony zawod, lub potrzeby wiedzy w pracy rosna.
      Tak sie dzieje np. w pracy mojego meza, i on co rusz zapisuje sie na jakis
      kurs, aby zdobyc promocje w pracy lub bo po prostu musi to wiedziec.
      • karola333 Re: Studia w USA 21.09.04, 21:51
        Dzięki Tamsin za odpowiedź. W Polsce jeszcze do niedawna studiowałam Marketing
        i Zarządzanie na wydz. Zarządzania na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu.
        Szczerze mówiąc kompletnie nie orientuję się jak wyglądają wyższe studia w
        Stanach, także możesz mi wyjaśnić, czym jest ten certyfikat i czy zdobywa się
        go na uniwersytecie? I jeżeli zdecydowałabym się na pełne studia, to czy jest
        możliwość studiowania na uniwersytecie, kiedy jest się starszym? Pytam po raz
        drugi, ale nie wiem, jak to się odbywa "technicznie"smile Czy studiuje się
        normalnie z młodymi ludźmi(18 lat) czy są jakieś specjalne grupy dla starszych?
        I czy jest takie coś jak studia zaoczne i wieczorowe?

Pozdrawiam,
        Karola333
        • tamsin Re: Studia w USA 21.09.04, 22:09
          Ok, tak z grubsza to wyglada tak: normalne studia to bierzesz rozne kursy za
          ktore dostajesz zazwyczaj 3 kredyty za kurs (jezeli z laboratoriu to 4), masz
          okolo 60 kretytow tzw. general requirements, ktore zazwyczaj bierzesz na samym
          poczatku. Bedzie to literatura, historia, kursy artystyczne, pisanie, public
          speaking, itd, itp. Nastepne kredyty bierzesz aby uzyskac BS lub BA, ktore
          szkola ustala zaleznie od kierunku ktory studiujesz (jezeli kontunuujesz
          markieting, to beda to kursy zwiazane z marketing) No to tak z grubasza o
          studiach. Jak Alex pisze, grupy wiekowe sa bardzo zroznicowane. Jezeli wezmiesz
          kursy wieczorem to wieksza szansa jest, ze na ten kurs bedzie przychodzilo
          wiecej ludzi ktorzy juz pracuja, wiec starszych. Jezli ten sam kurs wezmiesz
          rano, bedzie wiecej tzw. "full time students" czyli ludzi, ktorzy tylko
          studiuja a wiec najczesciej mlodych utrzymywanych jeszcze przez rodzicow.

Jezeli chodzi o te certificaty, to mozesz brac sobie proponowane programy aby
          nauczyc sie czego i dostac ten certificat, ale to nie jest to samo co studia.
          Sa one na uniwersytetach jak i oferowane przez rozne firmy. To zalezy jakiego
          certificatu szukasz.
          • karola333 Re: Studia w USA 22.09.04, 14:18
            Tamsin, Alex113, dziękuję za rozjaśnienie mi w główcesmile Jaka szkoda, że w
            Polsce jest taki beznadziejny system studiów wyższychsad Pewnie w ogóle nie ma
            tam czegoś takiego, jak wkuwanie definicji na pamięć, tylko testy sprawdzające
            wiedzę w praktyce. Jeszcze nawet nie wiem czy dostanę zieloną kartę, czy uda mi
            się odpowiednią ilość pieniędzy zarobić, a już się cieszę na te studiasmile)

Pozdrawiam,
            Karola333
    • alex113 Re: Studia w USA 21.09.04, 21:47
      Kiedys bralam kilka kursow artystycznych w lokalnym collegu (bo mozna robic
      caly program i konczyc studia, albo studiowac tylko kilka wybranych tematow)
      W klasie byli studenci w wieku od 18-60 lat. Pani kolo 60tki miala juz studia z
      matematyki, na te wybrala sie aby sie "rozwijac" i byla najbardziej luzacka w
      calej grupie, bylo kilka osob okolo 40tki i pracujacych w niewymiarowych
      godzinach, wszyscy bylismy na rownych prawach i nikt nikomu wieku nie wytykal,
      ale to tutejsza specyfika, uczyc sie wypada w kazdym wieku a mlodsi i starsi
      odnosza sie do siebie z szacunkiem a nie z pozycji wieku i sily smile

A osobom 30 letnim nie ublizaj od starszych, bo ja sobie wypraszam takie
      trakowanie wink))))))))))))))))))))))))))))
      • karola333 Re: Studia w USA 21.09.04, 21:59
        Hej Alex! Pisząc "osoba starsza" miałam na myśli osobę, która skończyła już
        22/23 lata, bo chyba tyle się ma w Stanach lat, kiedy kończy się college(przy
        zalożeniu że idzie się na studia od razu po szkole sredniej), także proszę mi
        się tutaj nie obrażaćsmile) Ja mam zamiar czuć się młodo(i wyglądać) nawet jak
        będę miała 40stkęsmile)

Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem, o co chodzi z tymi kursami. Interesują
        mnie np. wybrane dziedziny z Marketingu i Zarządzania i mogę zapisać się tylko
        na zajęcia z tych dziedzin i jak zaliczę te zajęcia, to mam papierek, że
        skończyłam dane kursy na uniwersytecie????

Karola333
        • alex113 Re: Studia w USA 21.09.04, 22:12
          karola333 napisała:
          > Nie jestem pewna, czy dobrze rozumiem, o co chodzi z tymi kursami. Interesują
          > mnie np. wybrane dziedziny z Marketingu i Zarządzania i mogę zapisać się
          tylko
          > na zajęcia z tych dziedzin i jak zaliczę te zajęcia, to mam papierek, że
          > skończyłam dane kursy na uniwersytecie????

W PL mialas narzucony z gory program i trzeba bylo zaliczyc kazda "klase".
          Tu by dostac tytul ukonczenie studiow w danej dziedzinie masz luzniejszy
          program, np sama sobie wybierasz kiedy bedziesz robic kursy "obowiazkowe" i
          masz wybor kursow dodatkowych (np mozesz wybrac czy z "kultury" chcesz sie
          zajac fotografia, czy podroznictwem)
          Niektore klasy/kursy wymagaja prerekwizytow, tzn musisz np wziac podstawy
          statystyki zebys poziej mogla wziac klase analizy ekonomicznej (strzelam w
          ciemno) Mozesz tez wybrac sie wylacznie na klase wymiany barterowej i ja
          ukonczyc (ale juz nie bedziesz miala skonczonych studiow jako takich)
          Mozesz 4ro letnie studia skonczyc w 2 lata lub w 8, wszystko zalezy od ciebie i
          jaki uklad sobie wypracujesz na danej uczelni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka