teq3 04.10.04, 11:09 Cześć. Szukam kontaktów z islandzkimi polonusami. Jeśli byłby ktoś zainteresowany nawiązaniem kontaktu, to proszę pisać na mail gazetowy (na tym forum jestem pierwszy raz . Zamierzamy emigrować na Wyspę. Teraz mieszkamy w Łodzi. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monie_pl Re: Islandia 04.10.04, 21:09 Czesc Ola, Teraz pisze ze Stanow, ale bylam kiedys na ISlandii. Bardzo przyjemne wakacje, ale co do emigracji to bym sie zastanowila, ... bo po dluzszym czasie to moze byc tam troche nudno. Lodz, z ktorej pochodze, jest liczniejszym miastem niz cala populacja Islandii! Poza tym kultura snadynawska z tego co slyszalam i troche zaobserwowalam jest raczej zamknieta i raczej malo bezposrednia, wiec osiedlenie sie tam moze byc tym trudniejsze. Z inforamcji praktycznych: skontaktuj sie z konsulem honorowym Islandii w Polsce (10 lat temu byl w Trojmiescie), a on da ci namairy do konsula honorowego Polski w Reykyaviku. Polonia na Islandii to raczej klasa srednia, dobrze wyksztalcona. Byly tam takze Siotry Karmelitki (o ile mnie pamiec nie myli), ktore sluzyly pomoca jak tylko mogly. Poza tym to piekny krajobrazowo kraj, ktory choc raz nalezy zobaczyc. Jest tam bardzo bezpiecznie, wiec jak cos zgubisz a bedzie podpisane to wroci do ciebie. Klimat byl przyjemny, bo nie bylo ekstremow, a z pamietnych rzeczy to woda w kranie tak dobra jak mineralna, a tez poprzez swoja miekkosc utrudniala splukanie mydla pod prysznicem. Pomimo moich watpliwosci co do emigracji zycze powodzenia i odzywaj sie do nas. Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link
kurczak1976 Re: Islandia 05.10.04, 10:13 Ja co prawda tez nie emigrantka ale zachecam wszystkich do pisania o tym intrygujacym kraju. Jedna wierna czytelniczke bedziecie miec na pewno - czyli Kurczaka, ktorej marzenie jest odwiedzic ten piekny kraj:o) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Islandia 05.10.04, 10:40 Oooo, Kurczak wrocil.))) Ja tez chce o Islandii, tzn hmm poprosze Odpowiedz Link
kendo Re: Islandia/teg3 05.10.04, 10:59 gdzies sie natknelam w internecie na forum Isladnia zdaje sie wlasnie tu na gazecie wyborczej, poszukaj dokladniej, pozdrawiam cieplutko ze skandynawi) Odpowiedz Link
kurczak1976 Ehh...jak ja wam zazdroszcze tej Skandynawii:o) 05.10.04, 11:23 To bylo moje najwieksze marzenie tam zamieszkac. Jak ja marzylam o Norwegii albo wlasnie o Islandii...No i w koncu wyladowalam w Szwajcarii. NIby tez gory, w sumie cieplej i krocej jest ciemno ale...sentyment pozostal. P.S. Wrocilam z odwiedzin w PL. Fajnie bylo, ehh tesknie za moimi psiapsiolkami i rodzina. Jak ja znowu wytrzymam do Swiat:o( Odpowiedz Link
asica74 Re: Ehh...jak ja wam zazdroszcze tej Skandynawii: 05.10.04, 12:02 ach przypominam sobie! gdzies juz o tym pisalas! tzw o tesknocie. A tesknota za kolezankami i rodzina... jak kendo pisze: kazda z nas to dotyka... A album sie przyjal i calkiem ladnie sie rozrasta. Dzieki za ten pomy Odpowiedz Link
kurczak1976 Dziekuje, mam sie dobrze:o) 05.10.04, 11:24 Tesknie tylko okrutnie za domem tak jak napisalam w watku powyzej:o( Was tez milo poczytac! Ciesze sie ze galeria sie przyjela:o) Odpowiedz Link
kendo Re: Dziekuje, mam sie dobrze:o) 05.10.04, 11:41 kurczak1976 napisała: > Tesknie tylko okrutnie za domem tak jak napisalam w watku powyzej:o( > > Was tez milo poczytac! Ciesze sie ze galeria sie przyjela:o) przyzwyczaisz sie to tesknot, ja to juz zrobilam.. **pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link
kurczak1976 Re: Dziekuje, mam sie dobrze:o) 05.10.04, 13:37 kendo napisała: > przyzwyczaisz sie to tesknot, > ja to juz zrobilam.. Mam nadzieje chociaz to jest takie trudne buu... Najgorzej jest po takich swiezych odwiedzinach u rodzicow i starych przyjaciol. Potem jakos ta rozpacz przycicha, na szczescie. Jeszcze raz pozdrowienia Kurczak Moja galeria Webshots i Webshots 2 Odpowiedz Link
tamsin Re: Islandia 05.10.04, 16:23 moj M. byl w Islandii ale tylko przez jeden dzien. Przywiozl mi pare pocztowek z widokami i pare zdjec. Co dziwne mi sie wydawalo, to wielkie jakby kapieliska dla ludzi, ktore na sto procent musza byc bardzo cieple bo widac pare, no i ludzie w tej wodzie wygladali ze maja cieplo, ale w tyle tego kapieliska, bylo cos co wygladalo na normalna fabryke/hute lub inne zindustralizowane otoczenie. Wygladalo to jakby ludzi kapali sie w hutniczych oparach ) Widzialyscie cos takiego? Odpowiedz Link
kinky5 Re: Islandia 07.10.04, 04:07 a ja sie do tesknoty nie przyzwyczailam. dzisiaj odprowadzilam moja mame i siostre na lotnisko- kosztowalo mnie to duzo, duzo lez. Nie wyobrazam sobie co sie dziac bedzie jak pojade do polski- chyba nie wyjade. to jest gorsza strona emigracji..... Odpowiedz Link
monie_pl kapieliska - industrialnie w tle 07.10.04, 04:23 Tamsin, jest takie zdjecie i rzeczywiscie tak to wyglada, ze ludzie kapia sie w czyms cieplym, a w tle wydaje sie, ze to jakas fabryka miejsce do kapania nazywa sie - Blekitna Laguna i jest bardzo przyjemne, bo tam ejst woda z gejzera, ktora juz troche ostygla, ale jest ciepla i ma naturalne babelki (swietne jest to naturalne jascuzi!) a na zewnatrz moze byc temperatura ledwie powyzej 15 stopni to ta woda i babelki tak cie rozgrzeja, ze nie rpzeszkadza chodzenie w mokrym kostiumie w tle jest rzeczywiscie jakas fabryka, a tam nie abrdzo jest gdzie taka fabryke postawic, bo w srodku wyspy ziemia jest troche za grzaska, wiec stawiaja na wybrzezu - pewnien jest to kolejna rpzetwornia ryb, bo tylko takie fabryki tam sa. jak znajde zdjecie w internecie to zalacze rzeczywiscie ejst forum ISLANDIA w czesci turystycznej to byly swietne wakacje na ISlandii monia Odpowiedz Link