cytrusowa 06.04.05, 16:56 dziewczęta - szukam mojego przysmaku, w puszcze, ale nie wiem jak sie nazywa po niemiecku. Napiszcie proszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cytrusowa Re: bób po niemiecku 06.04.05, 17:06 hihih, dzieki. To teraz zaczne szukac, bo tak za mną chodzi A czy tu w ogole dają bób surowy? taki do ugotowania? Odpowiedz Link
gherarddottir Re: bób po niemiecku 06.04.05, 17:06 wydaje mi sie ze to chyba cos jak saubhonen ale nie jestem pewna tez milosniczka bobu Odpowiedz Link
gherarddottir Re: bób po niemiecku 06.04.05, 17:07 o widze ze juz semi odpowiedzial a ona wie lepiej bo gada na co dzien)) buzka Semi! Odpowiedz Link
semantics Re: bób po niemiecku 06.04.05, 17:17 buziax coro Gerarda! ale Tobie tez dobrze poszlo ! Odpowiedz Link
basia553 Re: bób po niemiecku 06.04.05, 18:33 hej, cytrusowa, tez ostatnio o tym pisalam na P2. I wyszlo mi na to, ze to Saubohnen albo Puffbohnen i postanowilam tego nie jest, takie paskudne nazwy: Puffbohnen to Burdelowa fasolka, Saubohnen to swinska fasolka))) ale zarty na bok: stesknilam sie i ja za bobem, od 30 lat nie jadlam((( Nie szukalam dotad na targu, a w sklepach widzialam tylko te duze, suszone Saubohnen, ktörych nota bene uzywam do fasolki po bretonsku. W najblizszym czasie zapytam na targu i sie tu dopisze. Odpowiedz Link
mijaczek Ha! A po anglicku? 06.04.05, 18:35 A jak jest po anglicku zatem? Jejku...ale mi narobilyscie smaku... mniam mniam... niech no ja tylko do tej Polski dojade... Odpowiedz Link
tamsin Re: Ha! A po anglicku? 06.04.05, 19:08 w/g mnie bob i lima beans to jest to samo, jezeli nie, to nie wiem co to jest bob. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Ha! A po anglicku? 06.04.05, 19:27 tamsin - tez mysle ze moze to byc lima beans (tak najbardziej podobny z wygladu oficjalna nazwa bobu - broad bean - ale przyznam sie, ze czegos podobnego tutaj nie widzialam Odpowiedz Link
semantics Re: Ha! A po anglicku? 06.04.05, 20:42 broad beans, field bean albo horse bean... a mnie tam sie podaba BOB.- czy "ktos mi da bobu? " - znacie to powiedzonko? Odpowiedz Link
gherarddottir Re: bób po niemiecku 06.04.05, 19:35 a propos bobu czy w Norwegii mozna go kupic? taki do gotowania? bo nigdy sie nie natknelam, Jan Norweski, Jolly i Gosia pomozcie! Odpowiedz Link
jan.kran Re: bób po niemiecku 06.04.05, 19:39 Mozna. Nie jest taki dobry jak swiezy ale jadalny. Pojde do Turka na rogu to Cie jutro poinformuje. Kran. Odpowiedz Link
foghat Re: bób po angielsku 06.04.05, 21:43 to FAVA beans drogie panie. www.n101.com/Static/HNs/Food_Guide/Fava_Beans.htm Odpowiedz Link
abere8 Re: bób po angielsku 06.04.05, 22:45 foghat napisała: > to FAVA beans drogie panie. > www.n101.com/Static/HNs/Food_Guide/Fava_Beans.htm W tym artykule nazywaja je tez broad beans Ja z taka nazwa sie tu w sklepach spotkalam. Odpowiedz Link
viki2lav Re: bób po angielsku 07.04.05, 12:15 czyli podobnie do wloszczyzny, u nas to : Fava, pl. Fave Odpowiedz Link
st0krotka Re: bób po angielsku 07.04.05, 14:39 w Anglii kupuje czasem broad beans w puszce, dodaje je do kapusty. surowych niestety nie widzialam. ja akurat wole w puszce kupowac, bo mniej z nimi roboty Odpowiedz Link
jan.kran Re: bób po roznemu 09.04.05, 05:43 Wlasnie zjadlam bob z puszki, taki troche nietypowy, bo z pomidorami, pietruszka i koperkiem. Mniam)) Na puszce stoi : baked giant beans - greek specilities. Gekochte Riesenbohnen. Haricots geants cuits. W DE byl bob mrozony. A w Norge niewidzialam surowego ani mrozonego)) Kran. Odpowiedz Link
cytrusowa Re: bób po roznemu 09.04.05, 15:08 no wlasnie ja jak bylam w Niemczech jeszcze jako panienka (ale to zabrzmialo, nie?) tak z rok temu, to razu pewnego widzialam w sklepie bób mrożony. I to byłoby najlepsze i najzdrowsze. tylko podejrzewam, ze to bedzie trochę pozniej, bo ja widzialam wlasnie okolo maja, czerwca! Odpowiedz Link
mulinka Re: bób po roznemu 10.04.05, 00:36 a na dodatek mowia, ze bob "zjada" tluszcz im wiecej go jesz, tym lepiej ) Odpowiedz Link
asica74 Re: bób po angielsku 09.04.05, 09:30 stokrotka, widzialam je w organic shop. Maja tez przerozne rodzaje fasolek. Odpowiedz Link
kasiamasia W USA -Bob 13.04.05, 23:27 Jezeli ktos szuka za bobem w USA polecam chinskie i koreanskie sklepy. Maja swiezy i ugotowany z niewielka iloscia chinskich przypraw. Jak sie nazywa??? Niw wiem, gdyz probowalam znalesc gogos mowiacego po angielsku, ale po ilus tam wizytach ciagle mnie sie nie udalo. Odpowiedz Link
bibi1 w Holandii 14.04.05, 10:25 jest tylko taki niedojrzaly,ma cierpki smak. Mozna kupic mrozony i w puszce,a w sezonie jeszcze w straczkach, ale niestety tez taki gugulowaty Odpowiedz Link