Dodaj do ulubionych

Miasto czy wies?

28.08.05, 15:37
No wlasie.... Kilka tygodni temu przenieslismy sie z mezem, do malego domku
na wsi. Wzgledy czysto ekonomiczne. Bylam przekonana, ze dlugo nie wytrzymam,
ze mieszczuch ze mnie potworny, ze potrzebuje tego miejskiego gwaru do zycia.
A tymczasem okazalo sie, ze jest mi tu cudownie. Cisza, spokoj, wszedzie
zielono, rowerkiem mozna po lesie jezdzic.Kiedy jade do pracy, naprawde z
ulga wracam do tego mojego wiejskiego azylu. Ciekawe czy jeszcze zatesknie za
miastem..hmmm
A jak jest u Was? Dobrze czujecie sie w tetniacych zyciem miastach czy moze
ucikacie od nich daleko?
pozdrawiam
natasza dziewczyna ze wsismile
Obserwuj wątek
    • neeki Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 16:06
      ja do 6 roku zycia mieszkalam na wsi, potem przenieslismy sie do 3miasta.ja
      uwielbiam miejski tryb zycia, fajnie jest pojechac na wies na wakacje, ale
      potem wole wracac do miasta. Londyn jest dla mnie miejscem idealnym, lubie
      wielkie tetniace zyciem metropolie. chciaz czasami sobie mysle ze fajnie byloby
      miec domek w szkockich highlands i hodowac rude krowy wink ciekawe czy by mi to
      odpowiadalo .
    • blue_jay Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 16:07
      mieszkam daleko od zgielku miasta, moze powinnam powiedziec centrum miasta,
      zjezdzam z baaardzo ruchliwej ulicy, wiecznie zakorkowanej i wjezdzam do swojej
      dzielnicy, a tam zielono pieknie, mnostwo drzew, ptakow multum (moja dzielnica
      zwie sie Otranto, na czesc indianskiego slowa, ktore oznacza "schronisko dla
      ptakow"), cisza, spokoj.. a jak mi sie zachce miasta, wsiadam w auto, 20 min i
      juz jestem w kolowrocie mysli znowu
      • neeki Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 16:18
        moi rodzice tak mieszkaja w Gdyni, ktora metropolia nie jest ale jakby nie bylo
        miasto. 20 minut od centrum ,spokojne osiedle,same domki, z okna widac pole i
        trojmiejski park krajobrazowy. fajnie tam jest. moje mieszkanie jest na gorze 5
        minut od dworca, 3 bloki z przodu widok na port z tylu las, tez fajnie mimo ze
        wielka plyta
        • malpka108 Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 17:21
          W Polsce mieszkalam w Krakowie, w Anglii w Londynie i to lubilam. Ale teraz w
          uS mieszkam w typowej residential area, spokoj, drzewa, wiewiorki na drzewach i
          kroliki na trawnikach biegaja. Bardzo mi sie to podoba. Do miasta bardzo
          chetnie na koncert czy balet czy pozwiedzac, do Filadelfii mamay tylko 20 minut
          drogi, wiec prawie jak w miescie smile
          Buziaki
          • ponponka1 Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 20:33
            Wies...ale blisko cywilizacji albo dalekie przedmiescia - takie wiejskie smile W
            sumie to juz to mam.....przedmiescia Warszawy, las i w sasiedztwie mojego malego
            bloku domki jednorodzinne a za plecami las w Rembertowie smile

Cmok (jaki smok?)
            • a.polonia Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 21:14
              Miasto, ale spokojna dzielnica i jednoczesnie niedaleko do centrum. Wlasnie
              mieszkanie w takiej dzielnicy kupilismy. A kiedys, jak bede staruszka, to moze
              mi to miastowe zycie wyjdzie bokami i zechce zamieszkac w domku gdzies na koncu
              swiata wink
              • gherarddottir Re: Miasto czy wies? 28.08.05, 22:12
                ja bardzo cenie i lubie miasto: puls, anonimowosc itd. ale...wlasnie niedawno
                kupilam dom i do stolicy kraju w ktorym zyje mam teraz 25 -30 minut autostrada..
                dom jest wsrod innych domow, ale nie nachalnie, mam sporo miejsca dookolo, las,
                ogrod itd. Do najblizszego centrum handlowego czy kawiarni lub kina - 10 minut.
                Zobaczymy jak sie zaklimatyzujesmile
                • mulinka Re: Miasto czy wies? 29.08.05, 04:44
                  miasto jest ok., ale tak na 2-3 godz. i od czasu do czasu...
                  mialam teraz tydzien miast....ufff
                  jak dobrze, ze juz w domu...
                  smile
    • dunia77 Re: Miasto czy wies? 29.08.05, 13:46
      Wies, ale niedaleko miasta smile
    • yatzekalexander Re: Miasto czy wies? 29.08.05, 16:00
      urodzilam sie na wsi i mieszkalam tam 17 lat, takze myslalam ze nie bedzie mi
      cieszko wrocic wytrzymalam prawie 4 lata
      nie chce mieszkac w samym miescie, ale nie chce byc od niego dalej niz 30 min-
      samochodem
    • beetaa Re: Miasto czy wies? 29.08.05, 16:29
      zawsze myslalam, ze jestem zwierze wielkomiejskie,bo urodzona i wychowana w
      Warszawie.
      Los rzucil mnie jednak na gleboka prowincje i nie przeszkadza mi to, wogole
      chetnie przenioslabym sie jeszcze na glebsza (no dobrze do Trier mam 25km, do
      Saarbrücken 80km, do najblizszego lotniska tez 80 km, wiec nie jestem odcieta
      od swiata) wink
      ale wole te okoliczne miasteczka i wioski w 100% bardziej niz zatloczone i
      nerwowe wielkie miasta!
      pozdrawiam
      bea
      • gherarddottir Re: Miasto czy wies? 02.09.05, 02:11
        Saarbrücken to jedno z moich ukochanych miastsmile))
        Spedzialam w nim pare miesiecy i uwazam, ze ma wielki urok!!!!Ach te okolice o
        ktorych piszesz tez sa mi znane....Chyba Ci zazdroszczesmile)
    • triskell Re: Miasto czy wies? 30.08.05, 00:17
      Nie mam samochodu, więc jednak miasto, z jego klubami, koncertami i dostępnością
      innych dóbr - zarówno dóbr kultury, jak i tych materialnych. W mieście pewnie
      udałoby mi się znaleźć pracę sad.

Przeprowadzka z 800-tysięcznego miasta do miasteczka o 35 tysiącach mieszkańców
      nie jest czymś, co mnie bardzo ucieszyło. Lepiej czułam się we Wrocławiu, miasto
      jego wielkości jest jakoś bardziej zgodne z moją stadną psychiką. Tu nawet nie
      ma gdzie po schodach powchodzić (jakby np. ktoś chciał, dlatego że od tego się
      spala najwięcej kalorii... oczywiście nie twierdzę, że na tym forum _są_ jakieś
      osoby _aż_tak_ pieprznięte na punkcie odchudzania, by rozważać kwestię schodów
      do wchodzenia na ;-P).

(składnia w ostatnim zdaniu zamierzona)
      • samo Re: Miasto czy wies? 02.09.05, 02:53
        Triskell, szukasz na seattle.craigslist.org ? Ja czasami wchodzę na tę
        stronę w związku ze wspomnianymi już kiedyś planami przenosin do Seattle i
        widuję tam ogłoszenia z Olympii. A teraz Alaskan Air szukają flight attendants
        w Olympii, moja koleżanka z Seattle też startuje.
        • triskell Re: Miasto czy wies? 02.09.05, 06:39
          samo napisała:
          > A teraz Alaskan Air szukają flight attendants
          > w Olympii, moja koleżanka z Seattle też startuje.

Samo, czy mogłabyś potem wypytac tą kolezankę, co się dokładnie na rozmowie
          działo? Przyznam się szczerze (Ania już o tym wie, ale chyba nikt inny na tym
          forum nie), że _bardzo_ chciałabym... tylko najpierw moja siostra musi mi
          przysłać prztłumaczone świadectwo maturalne, więc jeszcze nie tym razem smile.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka