Dodaj do ulubionych

Przetwory - smak Polski

26.05.06, 19:25
Takmsie ta kaszanka nakrecdilam, ze mam do Was od razu pytanie: czy robicie
przetwory? Np ogoraski na kiszone z koprem, albo malosolne, smalczykmz cebulka
wysmazacie, powidla ze sliwek wegierek it?
Ja koper w ogrodku zasialam, czekam na razie na efekty no i bedac w czerwcu w
Pl gar kamienny zakupic musze co by ogorki mialy swoj domeksmile Uwielbiam
polskie ogorki malosolne z czosnkiem i koprem. Tu takich nie uswiadczysz
niestety. Sa za to rozne slodkie ogorki w slojach oraz slodkie sledzie, o
ktorych juz tu kiedys byla mowa. Coz co kraj to obyczajsmile
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:35
      a ja chyba tak odwyklam od polskich ogorkow (za ktorymi nigdy nie przepadalam),
      ze jak stary przez pomylke zamiast slodkich kupil kwasne i na kanapke mi
      polozyl, to myslalam ze ogorki popsute. tez zabralam sie za uprawe mojej ziemi
      ornej, na razie mam w planie pietuszke, bo bede miala swieza natke az do
      mrozow, ale moze w tym roku zasieje i koper zamiast bazyli, bo ta bazylia
      rosnie do rozmiarow krzakow, i wcale ladnie sie nie prezentuje. mieta z
      zeszlego roku zaczela sama znowu rosnac, chwast normalny. A od kiedy znalazlam
      dobrze zaopatrzony sklep w Bostonie, wszelakie potrzeby smalcowe mam
      zaspokojone, choc musze przyznac, ze zdzieraja bo za maciupki sloik prawie $4
      sobie zycza.
      • gherarddottir Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:37
        ha ha ha moja tesciowa po sprobowaniu polskich kiszonych zapytala dlaczego chce
        ja otruc i ostentacyjnie wyplula ogoprka do kosza. Myslalam, ze moj maz peknie
        ze smiechu - widac nie przywykla do kwasotysmile)
      • gherarddottir Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:39
        tamsin napisała:

A od kiedy znalazlam
        > dobrze zaopatrzony sklep w Bostonie, wszelakie potrzeby smalcowe mam
        > zaspokojone, choc musze przyznac, ze zdzieraja bo za maciupki sloik prawie $4
        > sobie zycza.

Kurka wodna ja zawsze czulam ze ta Hameryka to ma taka ludzka twarz ! Patrz no
        nawet smalczyk po polsku mozna dostac!smile)) Pal licho,ze 4 dolce, ale jest. I jak
        smakuje? ale mnie naszlo na smalec..
        • tamsin Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:41
          no tak smakuje, ze wpieprzylam po cichu caly sloik i pol bochenka chleba.
          jestem na diecie, wiec nikt nie mogl tego widziec..po zjedzeniu umylam sloik i
          zatarlam wszystkie slady mojej czynnosci smile
          • gherarddottir Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:43
            tamsin napisała:

> no tak smakuje, ze wpieprzylam po cichu caly sloik i pol bochenka chleba.
            > jestem na diecie, wiec nikt nie mogl tego widziec..po zjedzeniu umylam sloik i
            > zatarlam wszystkie slady mojej czynnosci smile

robie to samo z ptasim mleczkiem. Wiem, ze to wrednie z mojej strony, ale jemw
            samotnosci w spizarni i moj M nawet nie ma pojecia, ze ja takie specjaly z PL
            przywiozlam (chyba jestem egoistycznie lakoma, ale moj m rzuca sie na ptasie jak
            Ty na smalec)smile))))
          • ania_2000 Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:50
            tamsin - wiesz, ze jest to NAUKOWO DOWIEDZIONE ze jak sie zje cos w ukryciu i
            zatrze slady to kalorie zawarte w tym jedzeniu sie NIE LICZA?
            ja to mam tak z czekoladasmile)))))
            • asia.sthm Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 20:12
              Ja tam nie wiem jak to jest naukowo, ale ja zre wszystko jawnie i zgodnie z
              apetytem. Jak cos smakuje, to nie szkodzi - tak glosi moja teoria.
              Wage trzymam dzielnie od wiekow taka sama, po spodniach widze...zeby tylko
              biust chcial mi utyc..ale nadal nie chce sad
              • gherarddottir Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 20:17
                asia.sthm napisała:

> Ja tam nie wiem jak to jest naukowo, ale ja zre wszystko jawnie i zgodnie z
                > apetytem. Jak cos smakuje, to nie szkodzi - tak glosi moja teoria.
                > Wage trzymam dzielnie od wiekow taka sama, po spodniach widze...zeby tylko
                > biust chcial mi utyc..ale nadal nie chce sad

- Asia to Ty nie wiesz, ze na porost biusty pic trza smietanke kremowke???smile))
                Takie "madrosci" krazyly jak bylam w podstawowce i nawet nie powiem, troche tej
                smietany wypilam smilePPPP
                • asia.sthm Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 20:46
                  smietany kremowki nie przelkne. Jak jogurt nie starcza to bez laski (z
                  kreseczka)
                  Jak nie chcial urosnac to tez bez laski. W szkole mowili na mnie Tereska- z
                  przodu deska i z tylu deska. I niech im bedzie...mam nadzieje ze nie maja 120
                  centymetrow w talii za kare tongue_outP
            • triskell Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 21:22
              O, właśnie oświeciło mnie, dlaczego tylu Polaków kradnie za granicą: po prostu o
              linię dbają! (w myśl przysłowie "Kradzione nie tuczy"). Córko Gerarda, ukradnij
              samej sobie to ptasie mleczko... i już będzie dietetycznie OK ;-P.

A tak bardziej ad rem to przetworów nie robię (chyba że advocata można nazwać
              przetworem), tutejsze dills są dla mnie wystarczająco kwaśne (nauczyłam się już,
              że nie należy kupować tych "fresh pack", bo one smakują jak małosolne), bardzo
              lubię te pikantne, z chilli.

W Polsce kiedyś zrobiłam pyszny dżem - pomarańczowy z rodzynkami namoczonymi w
              rumie i cynamonem. Niestety nie mam przepisu.
    • a.polonia Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 19:42
      Powiem tak - ciesze sie, jak uda mi sie ugotowac normalny obiad po calym dniu
      pracy/wykladow, nie wyobrazam sobie stania godzinami w kuchni, moze to i
      lepiej, bo jakbym tego smalcu narobila, to z odchudzania nic by nie wyszlo tongue_out.
      Jesli chodzi o ogorki, to nie widzialam tu ogorkow w takim "formacie" do
      kiszenia, tylko te dlugie (wezowe?).
    • mon101 Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 20:24
      U nas mozna kupic dobre ogorki sprowadzane z Polski, zadnych przetworow sie nie
      imamcrying Ale tez nie jestem geniuszem w kuchni no i jestem leniwa (tzn mam duzo
      pracywink). Kiedys zrobilam ogorki kiszone, wygladaly pieknie , ale po
      nakrojeniu, psst, wylatywal gaz i robily sie kapcie. Podobno, z powodu sypania
      jakimis srodkamiwink))
      • asia.sthm Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 20:51
        Mon , nie przejmuj sie porazka. Ja mialam ogorasy z tego samego zakupu w jednym
        sloiku znakomite, a w drugim kapcie.
        Jeden facet u mnie w pracy mowi: sa bogowie, ktorzy sa odpowiedzialni za tego
        typu djävulskap ( nie wiem jak to przetlumaczyc: diabelskie dzialanie)
        • monhann2 Re: Przetwory - smak Polski 26.05.06, 23:19
          Przetworow raczej nie robie, po pierwsze: jestemm leniwa, po drugie:
          beztalencie jakies, po trzecie (co wiaze sie z dwoma poprzednimi): w naszych
          miejscowych sklepach jest wszystko polskie, czego dusza doslownie zapragnie.
          Ogorki malosolne, kiszone, kapusta, ptasie mleczko, sledziki, smalczyk, you
          name it, naprawde dobre wyroby maja, po co mam sama robic skoro kupne mi
          smakuje i wcale nie jest drozsze? Dziewczyny, zapraszam, obkupicie sie tutajsmile
          • jan.kran Re: Przetwory - smak Polski 27.05.06, 06:36
            Asia na porost biustu trzeba jeść piętki od chleba. U mnie zadziałało:ppp
    • wiedzma30 Re: Przetwory - smak Polski 27.05.06, 06:36
      Ja planowalam w ubieglym roku wypad do jakiegos sadu na wisnie, porzeczki - chcialam zrobic kilkanascie sloiczkow dzemikow, ale niestety nic z tego nie wyszlo... Moze w tym roku?..

Zrobilam za to kilka slojow ogorkow kiszonych. Wlasnie wczoraj otworzylam ostatni... Nie bedzie wiecej ogorkowej, az do nastepnych ogorkow z pola...

Wczesniej probowalam gotowac zupe z ogorkow kupionych w sklepie, a wlasciwie to kilka razy z ogorkow z roznych sklepow... Boszzzzz! Smierdzialo szambem... w smaku niby ok, ale ten zapach... bleeeee i dlatego postanowilam ukisic kilka sloikow specjalnie na zupe. Nie ma zielonego pojecia co dodaja do tych ze sklepu...
      Natomiast pozostale produkty z Polski do wyboru, do koloru.

P.S. Widzialyscie nowe ptasie mleczko z galaretka w srodku?

Pozdrawiam!
    • wiedzma30 Re: Przetwory - smak Polski 27.05.06, 06:38
      Aha! Smalczyk czaaasem kupuje - czysty - i przetapiam ze smazona cebulka i jablkiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka