Dodaj do ulubionych

Do frakcji norweskiej...

16.06.06, 17:58
Czy ktoras z Was zna Oslo? Czy warto tam pojechac na tydzien z rodzina
(dzieckiem), czy moze lepiej udac sie do Sztokholmu lub Kopenhagi. Nigdy
jeszcze nie bylismy w Skandynawii i tak sie przymierzamy...Sorry, ze nie
poruszam tego na turystyce, ale bardziej zalezy mi na opiniach tubylcow nic
turystow.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Do frakcji norweskiej... 16.06.06, 18:50
      w Kopenhadze wiecej atrakcji pod kazdym wzgledem,
      podobnie ,jak w Stockholmie.

sama planowalam wyjazd do Oslo i sie zastanawiam czy nie zmienic kierunku na ww.
      • gherarddottir Re: Do frakcji norweskiej... 16.06.06, 19:08
        Szczerze mowiac uwazam, ze w Oslo nie ma za wielu atrakcji dla dzieci. Polecam
        Ci Stockholm lub Kopenhage. Niedaleko Oslo jest co prawda park rozrywki, ale
        miasto samo w sobie nie ma az tylu atrakcji co tamte miasta. Pozdrawiam
        • asia.sthm Re: Do frakcji norweskiej... 16.06.06, 19:41
          No i na Oslo najglebsza sakiewka potrzebna wink)
    • gosia_t Re: Do frakcji norweskiej... 16.06.06, 21:55
      Dla dzieci Tusenfryd pod Oslo jest wspanialym parkiem rozrywki.
      tusenfryd.no/
      Ja sama co roku jestem ze 2 razy w roku w tym parku rozrywki.
      Najfajniejszy park rozrywki natomiast jest w Göteborgu.
      Poza tym nie wiem ile lat maja dziecie, bo mozna pojechac do legolandu w Danii,
      ale to rozrywka dla mlodszych dzieci, starsze moga sie nudzic.
      Wiadomo, ze Oslo jest drogie, no ale taki jego urok.
    • mon101 Re: Do frakcji norweskiej... 16.06.06, 22:59
      Mysle ze Sztokholm i Kopenhaga sa atrakcyjniejsze, przede wszystkim wieksze,
      Oslo oblatuje sie w jeden dzien. No i , jak Asia napisala,Oslo jest oblednie
      drogie. W Sztokholmie wlasnie wydana specjalna mape- bajke po angielsku z
      atrakcjami dla dzieci, jest ich rzeczywiscie wiele.
      • gherarddottir Re: Do frakcji norweskiej... 16.06.06, 23:44
        Wstep do Tusenfryd jest dosyc drogi. Bylam raz i ..fajna zabawa to fakt, duzo
        atrakcji dla dzieci i doroslych.
        Te norweskie ceny to jest obled jednak. Ja juz jakis rok temu przestalam
        przeliczac bo bym nabawila sie nerwicy. Zazdroszcze dziewczynom w Ameryce tanich
        kosmetykow i innych rzeczy.
        A wracajac do tematu - ja bym wybrala Kopenhage smilePP
    • samo Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 04:36
      Kran mieszka w Oslo, jak wstanie to moze cos mruknie ;o))
      • triskell Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 06:06
        Samo, sądzisz, że Kranik po wesołych miasteczkach śmiga? smile
        • jan.kran Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 07:37
          Mruuuusmile
          Kopenhaga. Uewentualnie Sztokholmsmile))
          Oslo jest fajne ale szok cenowy może powalić. Mówię z doświadczenia po rozmowie
          z moją Dżoanną , FL , USA która jak usłyszała ile ja wydaję na jedzenie usiadłatongue_outPP
          A jest obrzydliwie bogatasmile)
          Moja Mama była w Tivoli w Kopenhadze i była zachwycona.
          Sztokholmu nie znam ale słyszałam że jest sporo atrakcji , mogę się kuzynki
          zapytać co się zna ale w koncu parę osób z KUPY w Sth mieszka.
          Moje dzieci były kilkakrotnie w tym parku zabaw pod Oslo co piszecie i uznały
          że nic specjalnego w porównaniu z przeciętnym niemieckim wesołym miasteczkiem.

A co Cię tak sparło na tę Skandynawię? Jak Europa to polecam zdecydowanie Paryż
          lub Monachiumsmile)))
          • annie_laurie_starr Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 08:21
            Dzieki za wszystkie wypowiedzi. Chyba faktycznie daruje sobie to Oslo, bo z
            innego zrodla wyliczylam, ze najtaszy hostel kosztowalby nas majatek.

Dlacezgo nas nabralo na Skandynawie? No bo tam nas jeszcze nie bylo. Bralismy
            pod uwage albo poludnie albo polnoc Europy, bo srodek mamy w zasadzie obcykany.

W Paryzu juz bylismy i to niedawno, wiec chcemy nowych doswiadzcen. A poza tym
            w Paryzu, jak wynika z postow niejakiej kamy begaja jakies dzikie kobiety i
            rzucaja sie na cudzych chlopow z rynku wtornego. Wole zachowac ostroznosc.wink
            • caysee Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 13:31
              Hejsmile Wprawdzie nie bylam w Oslo, ale polecam Ci Sztokholm, to najladniejsze
              miasto w jakim bylam. Jezeli przy okazji chcielibyscie zobaczyc cos wiecej, to
              mam dla was wskazowke. Pomiedzy Sztokholmem a Helsinkami oraz Sztokholmem a
              Talinem kraza promy, ktore czasami mozna wykupic smiesznie tanio. Ja mieszkajac
              w Sztokholmie zrobilam sobie dwie takie wycieczki do Helsinek i do Talina.
              Podroz przez noc na promie w kabinie do spania, dzien na zwiedzanie miasta i
              podroz noca spowrotem. Do Helsinek wyszlo mnie to okolo 130zl, zas do Talina...
              50zl. Pewnie trudno uwierzyc, ale ja naprawde tyle placilam, bylo to 3 lata
              temu, a rejsy rezerwowalismy w czworke w 4 osobowych kabinach na jakies 2-3
              tygodnie przed. Prom do Talina nazywal sie Tallink (www.tallink.com), zas do
              Helsinek nie pamietamsad Zarowno Talin jak i Helsinki to ladne miasta, wielu
              Szwedow jak i Finow mowi ze Talin ladniejszy, ale mi bardziej podobaly sie
              Helsinki smile Wiem, ze sa tez takie promy do Rygi, ja z nich nie korzystalam.
    • kamu10 Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 16:26
      Ja polecam w ogole Danie. My samochodem zjechalismy z szesciolatkiem wzdluz i
      wszerz trzy lata temu. Jechalismy z Belgii, wiec najpierw byl Legoland (swietne
      miejsce dla dzieci, ale raczej nie starszych niz 8-10 lat), potem polnocna
      czesc kraju z pieknym wybrzezem i piaszczystymi plazami. W miasteczku Grena
      akwarium z przeroznymi stworzeniami morskimi, nawet rekiny. Dzieci moga dotykac
      plaszczek,zolwi, obejrzec zabawne show z fokami. Potem bylo Arhus (jak na moj
      gust nic ciekawego),Odense, przejazd tym wielkim mostem miedzy wyspami w
      Kierunku Kopenhagi. Tivoli cudowne. Miasto ogolnie przyjazne dzieciom. I
      rowniez przyjemne dla doroslych wink
      Nie mam porownania ze Sztokholmem, bo nigdy nie bylam. Oslo tez mi obce.
      • ponponka1 Kopenhaga 17.06.06, 17:27
        Jesli musisz wybrac - to polecam Kopenhage i Danie. Oslo - to jak mowia sami
        jego mieszkancy - najwieksza wioska swiata smile)) (i dlatego tak lubie to miasto i
        kraj!!!).
        A czy jest drogo w Oslo....hmmmm Kopenhaga wcale nie tansza....ale dla
        mieszkancow i tam zarabiajacych ani Oslo ani Kopenhaga nie sa drogie...za to
        wszystkie inne miejsca na ziemi (poza chyba Tokyo) sa tansze ;-P
        • mon101 Re: Kopenhaga 17.06.06, 20:28
          Ja jako lokalny patriota polecam Sztokholm. dzis, w upalny wspanialy dzien nie
          ma fajniejszego miasta. Lekka bryza od wody, swieze powietrze, zapach bzu...
          Widno do polnocy... Szkoda ze to trwa tak krotko (tzn lato). Jak widzicie
          wrocilam z przyjecia na lonie natury.... Wiele musztardowk...Gdybys sie
          zdecydowala, daj znac to ci pobyt zaplanujemysmile))
          • annie_laurie_starr Re: chyba zwycieze Sztokholm 17.06.06, 21:27
            Dzieki serdeczne za wszystkie wskazowki. W naszych rankingach wygrywa na razie
            Sztokholm. Dzieki Mon101 za chec pomocy w zorganizowaniu tego pobytu.

Dania bylaby super gdyby dzidzia byla starsza, ale ma tylko 2 lata i zle znosi
            jazde samochodem, wiec musimy leciec samoltem i tam gdzie dolatuja tanie
            linie. Tak wiec Legoland zostawiny na przyszlosc.
            • mon101 Re: chyba zwycieze Sztokholm 17.06.06, 21:36
              Legoland dla 2 latkow jest za meczacy,ale polecam naprawde dla nieco starszych.
              No i Tivoli w Kopenhadze, ale pamietam ze moj M byl bardzo rozczarowany, ze
              nasz, wtedy pieciolatek, bal sie wsiasc na cokolwiek i czulismy, ze tylko
              wyrzucilismy pieniadze na jego "åkband" (bilet na wszystkie atrakcje). Za to
              teraz szaleje we wszystkich wesolych miasteczkach. W Sztokholmie dla dzieci
              jest Junibacken, miejsce gdzie zgromadzono wszystkie postacie z opowiadan
              Astrid Lindgren. Zorjientuje sie jak z ta mapa dla dzieci po angielsku,ale to
              dopiero på 25 czerwca, bo jestem na zwolnieniu po operacji i nie bardzo moge
              chodzic.
    • mon101 Re: Do frakcji norweskiej... 17.06.06, 22:05
      Link
      www.junibacken.se/default.asp?id=1486
      • annie_laurie_starr Re: Do frakcji norweskiej... 18.06.06, 08:13
        Super. Dziekie Mon101. Skontaktuje sie z Toba po 25-tym z pytaniem o jakies
        hotele, ktore nie sa obscenicznie drogie no i o inne sprawy.wink Na razie
        zdrowiej nam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka