Dodaj do ulubionych

Pijane matki

20.09.06, 13:45
Wszystko pieknie, ale bez sensu:

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3630096.html
pocieszające jest to, ze praktycznie co drugi komentarz pod artykulem pyta -
a ojcowie? Tylko dlaczego prokuratura tak nie pyta?
Kobiety co o tym myslicie?
Myslicie, ze mozna jakoś wplynąc na prokurature, zeby uwzglednila "ojcow" w
tej akcji?
Obserwuj wątek
    • bielinka Ale mnie ponioslo.... 20.09.06, 14:02
      Napisalam maila do tej prokuratury, a co....:

"Rzecznik Prasowy Prokuratury Rejonowej w Krakowie
      Bogusława Marcinkowska

Szanowna Pani!

Właśnie przeczytałam na stronach Gazety Wyborczej artykuł o planowanych
      przez Krakowską Prokuraturę działaniach w sprawie "pijanych matek", oto link
      : wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3630096.html

Prosiłabym o udzielenie mi szerszych informacji na temat tego co planujecie
      Państwo w tej sprawie przedsięwziąc. Przede wszystkim chodzi mi o to czy
      podejmowane w takich sprawach działania będą dotyczyć jedynie matek? Tak
      jest to bowiem referowane przez Gazetę Wyborczą, co - przyzna Pani sama,
      jest bulwersujące.

Na odpowiedź Pani czekam nie tylko ja, ale szerokie grono moich znajomych,
      przez ktore zostałam upowazniona do zadania tego pytania. Jeśli jednak ma
      być to skuteczniejsze, każda z nich gotowa jest skierować osobnego maila do
      Pani jak równiez oficjalne pismo z zapytaniem. Nie chcemy bowiem opierac się
      tylko na doniesieniach prasowych, a na stronie intenetowej Państwa nie
      znalazłam na ten temat żadnej informacji.

Wierzę, ze otrzymamy od Pani szybką informację, lub skieruje nas Pani
      bezpośrednio do osób zajmujących się tym zagadnieniem.

Z poważaniem

Katarzyna Bielińska"
      • kinky5 Re: Ale mnie ponioslo.... 20.09.06, 16:55
        bardzo dobrze!!!!
        Popieram!
        • tamsin Re: Ale mnie ponioslo.... 20.09.06, 17:52
          ja znam przypadek, ze TRZEZWY ojciec postawil nosidelko na dachu samochodu,
          zapakowal drugie dziecko do samochodu i...ruszyl w droge z jednym dzieckiem na
          dachu!
          A z ta odpowiedzialnoscia za dzieci spoczywajaca wylacznie na barkach kobiet -
          to chyba taka nienormalna normalka...co pamietam to pijany ojciec odbierajacy
          dziecko z przedszkola, jakos wzruszal matki, no bo przeciez - mogl zapomniec!!
    • sylwek07 Re: Pijane matki 20.09.06, 18:42
      Mozna i nalezy wplynac aby oboje rodzicow to dotyczylo bo tylko tak mozna
      nauczyc te osoby swiadomego rodzicielstwa.
      • ania_2000 Re: Pijane matki 20.09.06, 19:30
        Za taki "seksistowski" przepis - ktory przewiduje karanie wylacznie kobiet, a
        nie mezczyzn - powinna sie owa prokurature podac do sadu.
        • azja1974 Re: Pijane matki 22.09.06, 13:34
          tak, tak, tez podpisuje sie obiema rekami. to skandal, szczegolnie ze w
          przypadku "normalnego alkoholizmu", tj. alkoholizmu meskiego nie mozna
          delikwenta zmusic do leczenia, nawet jesli dopuszcza sie przemocy domowej, to
          dluga i ciezka jest droga przez meke, zeby ktos zareagowal. uwazam, ze w
          przypadku gdy pijany ojciec bije dzieci i matke, to od razu powinno sie go
          kierowac na przymusowe leczenie. zreszta skutecznosc przymusowego leczenia to
          jest inna kwestia, ale chodzi o to, zeby byl dostrzezony problem, ktory dotyczy
          znacznej czesci spoleczenstwa (tzn. problem alkoholizmu w rodzinie). byl w
          ktorejs sierpniowej polityce artykul na temat, ile kosztuje alkoholizm, od
          leczenia, izb wytrzezwien, wypadkow az po choroby poalkoholowe. nie mowiac o
          spolecznych i psychologicznych kosztach rodziny alkoholika. moim zdaniem
          zapobieganie i leczenie alkoholizmu powinno byc jednym z priorytetow rzadu
          (aczkolwiek nie uwazam, zeby zakaz sprzedazy piwa na warszawskim okeciu,
          wprowadzony przez prezydenta warszawy kaczynskiego, byl tego najlepszym
          przykladem. chociaz moze sie myle, w koncu kazdy wie, ze kazdy warszawski pijak
          leci na lotnisko kupowac piwo w restauracji, malo tego, specjalnie kupuje bilet
          miedzynarodowy, zeby przejsc za barierke i to male piwo za 10 zeta wypicwink
    • kaszka13 Re: Pijane matki 22.09.06, 17:04
      jak zwykle wszystkiemu winne kobiety.............wrrrrrr
      jak mamy rownouprawnienie, to facetow tez prosze w kajdany!!!
      • bielinka Re: Pijane matki 22.09.06, 17:42
        Ano właśnie. Jesteśmy jednomyślne w temacie. A pani rzecznik sie oczywiscie nie
        odezwala. Troche się tego spodziewałam, ale chciałabym ja zmusic do odpowiedzi.
        DLatego ze nasze organy administracji publicznej nie maja nawyku reagowac na
        zapytania obywateli, a w koncu to my im placimy pensje. Pamiętam jak moj
        malzonek bedac w Danii opowiadal jak pani u ktorej mieszkal zainteresowal sie
        jakims problemem z zakresu zanieczyszczenia srodowiska czy cos, w kazdym razie
        zadala pisemnie urzedowi pytanie i odpowiedz otrzymala - wtedy oboje bylismy w
        szoku.
        Czy ktoraś z Was- Nas nalezy do jakiejs organizacji, z ramienia ktorej mozna by
        ich zapytac?
        Czy macie ochote zasypac pania rzecznik prokuratury mailami? W koncu nie musi
        wiedziec, ze za granica jestesmy smile Zreszta moze to bardziej ją ruszy - ze
        swiat sie interesuje takimi sprawami smile.
        Wiecie, jak bedziemy stac z zalozonymi rekami i tylko sie oburzac to nigdy nic
        sie nie zmieni ....
        • katarzynams Re: Pijane matki 22.09.06, 20:43
          bielinko,
          a jaki jest adres to pani rzecznik? Ja tez do niej napisze.
          Co z Jaskiem? Jeszcze nie pora na niego?
          katarzyna
          • bielinka Re: Pijane matki 22.09.06, 23:03
            katarzynams napisała:
            > Co z Jaskiem? Jeszcze nie pora na niego?

Pora na niego to byla w niedziele 17 wrzesnia ...wrrrrrrrr.........
            ALe dobra, nie bede upier... skonczylam dzieki temu pisac mgr big_grin. ALe juz teraz
            nie ma czym sie wykrecac! Jasiek - rodzic sie!
      • sherman-doberman Re: Zawsze winne kobiety 02.10.06, 18:57
        To po prostu jeden z symptomów przywiązania do przestarzałych modeli w Polscei nie tylko zresztą.
        Pamiętam, że kiedyś zaszokowało mnie wydanie wyroku w sprawie rozwodowej przez sędziego
        KOBIETE: Mąż, już po przełomie, stracił pracę i był bezrobotny. Jego dotychczas niepracująca żona
        dostała bigla i założyła firmę. Zarabiała krocie, ale tyrała od rana do nocy. A facet na bezrobociu. piwko
        z kumplami na ławce i palcem nie ruszał w domu. Ani sprzątanie, gotowanie, pranie i jeszcze ją chyba
        grzmocił, choć ona utrzymywała dom. Sąd orzekł winę żony i odpowiednie alimenty, gdyż, zdaniem
        sądu, kobieta nie spełniała obowiązków żony, tak stało w uzasadnieniu wyroku. Bo nie prała mężowi
        skarpetek itd. Ciekawe, że nie wymeniono, jakie są mianowicie obowiązki męża. Skoro żona ma prać i
        gotować, to on chyba powinien przynosić forsę, czego przecież nie robił. Pewnie uznano, że siła
        wyższa, bo bezrobotny.
        To już są skrajne objawy modelu polskiego Matki i Żony Polki w wykonaniu sądu.
        Z drugiej strony: macie wyroki w Niemczech. Kiedy baba po czterdziestce urodziła i zamordowała
        coś z 5 dzieci, to ona została skazana. Mąż ponoć dzieci sobie nie życzył. I co, facet po 40 nie
        zauważa, że żona jest wielokrotnie w ciąży i rodzi? Nie wie, jak się dzieci robi?
        Mieszkali razem. Mąż został uniewinniony.
        Nie wiem, gdzie mieszkacie, ale taka akcja a propos równouprawnienia rodziców czy też małżonków
        wobec prokuratury i sądu przydała by się w wielu krajach, nawet bardziej prawnie cwilizowanych od
        Polski.
    • jan.kran ReTtrzeźwi ojcowie. 22.09.06, 18:46
      Ja nie jestem fanką Norge i w ogóle tych skndynawskich klimatów.
      Tzn. literatura, malarstwo ok ale żeby tu od razu mieszkać ...
      Natmiast podoba mi stosunek do posiadania dzieci tutaj.
      Np. ostatnio Norwegowie wymyślili że ojcowie mają obowiązek brać udział w
      badaniu ośmiomesięcznego dziecka.
      Takie badanie obowiązkowe jak się ma dziecko.
      I naprawdę byłam poruszona widząc w norweskiej TV jak tatusiowie obsługiwali
      łyse , krzyczące i śliniące się niemowlęta.

Gdzie trzeba podpisać?
      • sukiennica Re: ReTtrzeźwi ojcowie. 22.09.06, 19:46
        A to ciekawe z tym obowiazkowym badaniem, bo mi tu jakos Ksiecia w to nie
        wrobili... Moze komunalna koncepcja?
        Ja sobie Ksiaecia sama wrabiam. Najbardziej lubie go wrabiac w zmiane
        zakupkanych pieluch i wizyte w osrodku zdrowia w okresie szczepien.
        Genijalna metoda. Polecam.

A co do pijacych matek...
        Moze by tak po prostu "pijacy rodzice"?
        Tworzenie jakis przepisow w oparciu o to jakie narzady ma czlowiek miedzy
        nogami zakrawa na absurd.
        • kaszka13 do Bielinki 22.09.06, 20:54
          moze wrzuce na forum Klub Matek Wyrodnych, tam dobrze przechodza takie
          inicjatywy, a dziewczyny zazarte sasmile co Ty na to?
          • bielinka Re: do Bielinki 22.09.06, 23:01
            kaszka13 napisała:
            > moze wrzuce na forum Klub Matek Wyrodnych, tam dobrze przechodza takie
            > inicjatywy, a dziewczyny zazarte sasmile co Ty na to?

O - bardzo dobry pomysl smile
            podaje adresy:
            strona prokuratury w Krakowie:
            www.prokuratura.krakow.pl/
            adres do pani rzecznik prasowej:
            Bogusława Marcinkowska
            tel 411-47-51, 619-61-07
            rzecznik@prokuratura.krakow.pl

a to link do artykulu z GW:
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3630096.html
            Działajmy!
    • jan.kran Re: Pijane matki 23.09.06, 04:37
      Sukiennico, to była akcja w Drammen.
      A co do skandynawskich ojców i ojców w ogóle może kiedyś wątek otworzę.
      Wracając do ad remu ... napiszę jutro.
      K.
      • bielinka Re: Pijane matki 23.09.06, 05:43
        Czesc Kranie!
        Obie ostatnio rano wstajemy smile
        • kan_z_oz Re: Pijane matki 23.09.06, 07:58
          Dobrze Bielinko. Napiszemy - tylko sie nie denerwuj.
          Mysle, ze kobiety wyrozniono, bo 'tatusiowie' i tak na rauszu od rana do
          wieczora.

Kan
          • bielinka Dostalam odpowiedz 02.10.06, 15:43
            Wklejam:

"W sprawie jaką Pani przedstawiła, bardzo proszę o kontakt z Zastępcą
            Prokuratora Okręgowego w Krakowie - Krzysztofem Dratwą, który udzieli Pani
            stosownych informacji. Podaję numery telefonów do sekretariatu zastępców
            Prokuratora Okręgowego w Krakowie: 012/619 61 11 lub 012/ 411 76 02.
            Z poważaniem
            Rzecznik Prasowy Prokuratury Okręgowej w Krakowie
            Bogusława Marcinkowska"

Jestem milo zakoczona, jak dam rade jutro zadzwonie.
            • kaszka13 jestem pod wrazeniem!!! 02.10.06, 16:01
              niesamowite, ze odpisalismile wrzucilam swego czasu na Wyrodne, ale watek padl
              smiercia naturalna......
              • kociaszek Re: jestem pod wrazeniem!!! 02.10.06, 17:38
                zawsze mnie zastanawialo dlaczego widok pijanej kobiety jest duzo gorszy od widoku pijanego faceta.
                poza tym w spoleczenstwie pijany facet jakos uchodzi, jemu "przystoi", ale kobiecie juz nie.
                O facecie mowi sie pijaczek, o kobiecie, ze sie zeszmacila.
                Nie zauwazylyscie?
                Tylko ciezko walczyc o rownouprawnienie w takiej kwestii...

Prokuratura powinna zajac sie pijanymi rodzicami. KROPKA.
                • sylwek07 Re: jestem pod wrazeniem!!! 02.10.06, 18:15
                  zauwazylem jak wiele innych spraw w tym Naszym zyciu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka