Dodaj do ulubionych

PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE

27.01.07, 18:47
hej
poniewaz z malzonkiem coraz powazniej myslimy o przeprowadzce do jednego z
krajow UE(jeszcze nie berdzo wiemy do jakiego kraju) ale...mam takie oto
pytanie:
moj maz jest kanadyjczykiem, ja wiadomo polka.
Jak sie zalatwia w takim wypadku pozwolenie na prace dla nas, albo cos
takiego jak permanent residency ?
Wiem ze nie pisze o konkretnym kraju ale nie znalazlam odpowiedzi na to
pytanie na stronach unii europejskiej i mialam nadzije ze ktoras z Was moze
slyszala o takiej sytuacji. Bedze wdzieczna za wszystki rady, linki i
odpowiedzi
pozdrawiam bardzo spragniona Europy
Obserwuj wątek
    • sylwek07 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 27.01.07, 18:51
      witaj
      z tego co wiem to jesli Ty masz prawo do pracy w danym Panstwie Czlonkowskim
      (np UK,Irlandia)wtedy Twoj Maz moze tak samo podjac prace,,,
      teraz paszport Polski jest w cenie .
    • monika_a_b Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 27.01.07, 18:56
      Kinky, ja nic pewnego nie wiem, ale podejrzewam, że najłatwiej byłoby wam w
      Anglii - Kanada należy do common wealth, więc mogą być jakies specjalne
      udogodnienia dla Kanadyjczyków, a dla Polaków angielski rynek pracy i tak jest
      już otwarty, więc i ty nie miałabyś z tej strony żadnych problemów.
      Prawdopodobnie dość łatwo byłoby również we Francji, szczególnie jeśli małzonek
      pochodzi z prowincji Quebec. Poinformowac można się w urzędzie zameldowania
      danego miasta - zadzwoń tam i zapytaj.

Pozdrawiam,
      Moni
      • sylwek07 co do UK to warto poczytac ta strone 27.01.07, 19:01
        www.homeoffice.gov.uk/
        tutaj znajdziesz wszystko,,np o rejestracji.
      • asia.sthm Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 27.01.07, 19:05
        Dobrze Monika radzi .
        U nas Polakom mozna legalnie pracowac, jednak jak to w praktyce wyglada, to ja
        widze oczami, ze bez jezyka nie ma szans na lepszy los. Na angielskim da sie
        jechac na poczatku bez problemu, ale o dobrej pracy i karierze nie ma co
        marzyc. Na waszym miejscu szarzowalabym na angielskojezyczny kraj smile)
        zdecydowanie latwiej i szybciej.
        Powodzenia.
        Buzka
        • sylwek07 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 27.01.07, 19:08
          asia.sthm z tym to masz racje ze w Szwecji aby kims byc i cos znaczyc to trzeba
          znac Szwedzki,,podobnie jest w Norwegii .
          • kinky5 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 29.01.07, 10:49
            pomijajac jezyk, ktorego faktycznie nie znamy (ani norweskiego, ani szweckiego)
            to jak Wam sie zyje???
            Jesli mozecie napiszcie kilka slow na ten temat, bede bardzo wdzieczna!!!!
            • maja92 Irlandia 29.01.07, 13:08
              Kinky - w Irlandii jako Polka nie potrzebujesz ani pozwolenia o prace, ani
              rezydentury. Twoj maz jako malzonek obywatela UE bez problemu dostanie
              pozwolenie na pobyt, ale musze sprawdzic jak jest w takiej sytuacji z
              pozwoleniem o prace.
              Od 1 lutego zmieniaja sie przepisy i wprowadzaja w Eire cos na zasadzie
              amerykanskiej zielonej karty. Sprawdze i dam znac.

Z drugiej strony - Irlandczycy maja slabosc do Kanadyjczykow - zobacze, czy z
              tej okazji jest jakis latwiejszy przepis.

Czy tez mysleliscie o Irlandii? Czy tylko Szwecja i UK?
            • jan.kran Re: Norwegia. 29.01.07, 14:27
              Kinky jeżeli będziesz chciała się tu przeprowadzić to służę poradą.
              Mieszkam tu blisko dziesięć lat, przedtem 12 lat w DE i dwa we Francji.
              Nie lubię Norwegii bo to bardzo prosty kraj mówiąc oględnie.
              Oslo jest najdroższym miastem na świecie co się definitywnie odczuwa.
              Nie znam osobiście reszty Norwegii i mi się do tego nie spieszy bo nie lubię
              zimy , fjordów , gór i takich innych.
              Natomiast Norwegia ma plusy , znaczy się Oslo bo to znam.
              Jeżeli jesteś dobra w tym co robisz, przebojowa i masz szczęście to może Ci się
              tu udać. Norwegowie są bardzo źle wykształceni dlatego cudzoziemcy tu
              przyjeżdżający mają szansę. Niektórzy to wykorzystują niektórzy nie.
              Pracy jest dużo ale trzeba znać norweski chyba że jesteś pielęgniarką albo
              polskim rzemieślnikiem to wtedy możesz mieć czas na nauczenie się norweskiego.
              Te dwa powyżej wymienione zawody są wchłaniane w każdej ilości w Norwegii , mam
              wrażenie.
              Żłobki i przedszkola to tragedia za to szkoły to tragedia do kwadratu. Jestem
              pedagogiem i mam dwoje dzieci które zwiedzały lub zwiedzają norweskie szkoły
              więc wiem co mówię.
              Moja córka jak tylko zdała maturę zwiała do DE i mimo sentymentu do Norge
              dziękuje Bogu ze opuściła najbogatszy kraj świata.
              Acha , opieka lekarska jest taka jak w Afrycetongue_outPP ja liczę na to że jak
              zachoruję to albo mnie szlag trafi na miejscu albo zdążę się ewakuować do DE lub
              Polski.
              Są dobre strony. Ludzie są sympatyczni , spokojni , wiek nie odgrywa roli ,
              możesz pracować do osiemdziesiątego roku życia jak chcesz.
              To tak w ramach wstępusmile)
              Czekam na zdanie Sukiennicy i Córki Gerardasmile)
              Kran
              • kinky5 Re: Norwegia. 29.01.07, 19:37
                dzieki Kraniku za informacje.
                Najbardziej podoba mi sie "afrykanska" sluzba zdrowia, wierz mi kanadyjska tez
                nie grzeszy wysokim poziomem (emergency to taka instytucja gdzie czeka sie po
                kilkanascie godzin natomiast na "przeglad podwozia" trzeba sie umawiac
                przynajmniej miesiac z wyprzedzeniem)
    • sylwek07 takie cos znalazlem na 1 Forum 27.01.07, 18:57
      "Halo. Wyszlam za maz w londynie za obcokrajowca ktory nie jest czlonkiem unii
      europejskiej. pierwsza rzecza jaka musisz zrobic to zarejestrowac sie w
      Homeoffice jako polka pracujaca w Anglii, pozniej po otrzymaniu papierow
      rejestracyjnych musisz zarejestrowac swojego meza, wiec wysylasz swoj akt
      malzenstwa, otrzymuje sie go tylko po slubie cywilnym (registry office) lub
      anglikanskim (church of england) wraz z aktem malzenstwa musisz wyslac swoj
      paszport i meza paszport z odpowiedim dokumentem ktory mozesz wydrukowac ze
      strony homeoffice'u oraz swoje payslipy i kontrakt ze pracujesz. Jezeli
      wszystkie papiery pasuja, twoj maz otrzymuje cos a'la wize w jego paszporcie na
      rok moze pracowac full time, po roku ty ubiegasz sie o rezydenta bo masz juz
      prawo skoro minal rok od twojej rejestracji w homoffice a twoj maz dostaje to
      samo. Przez pierwszy rok czy dwa (nie pamietam) jezeli zona opusci Anglie maz
      automatycznie traci pozwolenie na prace full time. Jezeli masz jeszcze jakies
      pytania, pisz smile
      ----------------------------------------------------
      www.networkpl.com/forum/modules.php?mop=modload&name=Forums&file=viewtopic&topic=4849&forum=36&start=10
      • pati.zop78 Re: takie cos znalazlem na 1 Forum 28.01.07, 01:20
        sylwek07 napisał:

> "Halo...
        > Przez pierwszy rok czy dwa (nie pamietam) jezeli zona opusci Anglie maz
        > automatycznie traci pozwolenie na prace full time. "

aby maz mogl pozostac musi minac 3 lata od zawarcia zwiazku malzenskiego i do
        tego musza byc spelnione dodatkowe warunki

cala reszta sie zgadza

ta a'la viza to family permit
    • tora99 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 28.01.07, 02:42
      o rany!
      to bedziesz jeszcze dalej! sad(

mnie sie marzy hiszpania... wink
      • gherarddottir Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 28.01.07, 03:33
        he he wlasnie sie zlapalam na tym, ze zyje w kraju ktory nie jest w UE tongue_out
        • marjanna1 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 28.01.07, 10:44
          Kinky najlepiej jest prawdzac w urzedach imigracyjnych poszczegolnych krajow.
          Nie ma jednej ogolnej zasady dla UE. Kazdy kraj sie rzadzi swoimi prawami. Nie w
          kazdym kraju jest rynek pracy otwarty dla Polakow, co moze utrudnic Wam
          sytuacje. Pomyslcie ktore kraje Was inetersuja i posprawdzajcie informacje na
          stronach urzedow imigracyjnych. Mysle, ze tak bedzie najlepiej.
        • kinky5 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 29.01.07, 10:46
          gherarddottir- jestes z Norwegii???
          Mimo wszystko ze nie UE, to prosilabym cie o napisaniu kilku slow....
          tak dla informacji.
          Dziekuje
    • greentea2 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 28.01.07, 11:03
      To zalezy od kraju, popatrz na stronach internetowych i zadzwon zeby sie upewnic.
      Moj przyklad, jako Polka nie moge pracowac w Belgii a jako zona Wlocha dostalam pozwolenie
      automatycznie, nawet nie zdalam sobie z tego sprawy, bo akurat nie potrzebujesmile
      • kinky5 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 28.01.07, 18:18
        dziekuje Wam za wszystkie odpowiedzi.
        Wydaje ze chcielibysmy sie kierowac na wlasnie Anglie albo Szwecje.
        Ale to jeszcze dluga droga!
        Tylko mnie te 3 lata troche zmartwily...bo jeszcze nam troche brakuje w stazu
        malzenskim wink
        Jesli mozecie to chcialabym sie jeszcze dowiedziec o zycie w Waszych krajach
        -koszty ( wynajem mieszkania, zywnosc, )
        -opieke zrowotna (platna, nieplatna)
        - podatki (to tez wazne)
        i ogolnie, wasze refleksje, zdania etc.

Green tea - jesli moglabys sie wypowiedziec na temat Belgii...bylabym bardzo
        wdzieczna, oczywiscie wiem ze my polacy jeszcze nie mozemy tam pracowac ale
        moze kiedys? Bo bardzo sie nam spodobalo...
        • greentea2 Kinky, 28.01.07, 21:37
          musze szczerze przyznac, ze nie orientuje sie za bardzo w tych sprawach, tak jak mowilam nawet nie
          musialam o nic prosic i dostalam wiec nie wiem jak to wyglada. Wiem tylko, ze wielu Polakow jakos
          dostaje pozwolenia na prace, czesc zaklada wlasny biznes.
          Ale mysle, ze najlepiej byloby najpierw znalezc prace i wtedy firma zajelaby sie wszystkim.
          Co do Belgii to srednio mi sie podoba, zyje sie wygodnie, opieka zdrowotna jest bardzo dobra,
          mieszkania tanie, swiadczenia socjalne tez niezle. Za to podatki bardzo wysokie i okropnie tu nudno,
          do tego nie przepadam za Belgami i mam problem z kupnem czegokolwiek a jak juz kupie zyje w
          starchu zeby sie nic nie stalo bo customer service jak za naszej komuny. Ale ze wzgledu na potomstwo
          wolalabym tu zostac, niz wracac do Anglii.
          • kinky5 Re: Kinky, 29.01.07, 10:41
            Greentea- a jak porownalabys anglie do Belgii?
            Chodzi mi wlasnie o koszty zycia, opieke socjalno-zdrowotna.
            I ogolnie o plusy i minusy tych dwoch krajow wg. Ciebie.
            Oczywiscie na razie jest to tylko "maly wywiad srodowiskowy" bo wydaje mi sie
            ze jeszcze troche czasu musi uplynac zanim sie przeprowadzimy.
            I jesli moge zapytac gdzie mieszkasz? Bylam w tym roku na Sylwestra w Gent,mamy
            tam znajomych, troche pojezdzilismy i bardzo nam sie podobalo.
            • greentea2 Re: Kinky, 29.01.07, 20:02
              Koszt zycia nizszy w Belgii, ale mam porownanie tylko do Londynu a tam jest bardzo drogo.
              Jedzenie kosztuje tyle samo, mieszkania tansze i lepszy standard. Wydaje sie mnie, bo zyje sie wolniej i
              nie ma na co wydac, w UK pokusy na kazdym kroku.
              Sluzba zdrowia w Belgii rewelacyjna, prywatne wizyty tanie i w czesci refundowane, ogolnie wysoki
              poziom. Dentysci tez tansi.
              W anglii NHS to dramat, nic mnie tak nie przeraza w mysli o powrocie.
              Podatki w Belgii wysokie, ale ekspaci maja ulgi.
              Wychowywanie dzieci w B latwiejsze i tansze, lepsze szkoly.
              Jako ludzi wole Anglikow, ale moja najlepsza znajoma jest wlasnie Belgijka wiec nie ma reguly. Jest
              duze i preznie dzialajace srodowisko ekspackie.
              W Angli jest ciekawiej, zawsze cos sie dzieje, ale to za malo zeby tesknic, wole wygodne zycie tutaj.
              A i tak najbardziej chcialabym mieszkac we Wloszechsmile
        • pati.zop78 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 29.01.07, 00:56
          kinky5 napisała:

> Tylko mnie te 3 lata troche zmartwily...bo jeszcze nam troche brakuje w stazu
          > malzenskim wink

dla wyjasnienia: min. 3 lata musicie byc malzenstwem w przypadku gdybys ty
          chciala wyjechac z UK na stale a maz zostac i dalej pracowac lub gdyby wasze
          malzenstwo sie rozpadlo.

a family permit twoj maz dostanie praktycznie od razu. tak jak wczesniej ktos
          napisal najpierw na rok, a pozniej na taki okres jak twoj residency permit
    • sylwek07 Re: PYTANIE (WAZNE) dla dziewczat z UE 28.01.07, 18:49

• sylwek07 cos na temat Belgii 28.01.07, 18:50
      praca.gazeta.pl/gazetapraca/0,73658.html
      • skara Hiszpania 29.01.07, 01:04
        Co do Hiszpanii to Polacy nie musza miec pozwolenia na prace. Trzeba tylko
        wyrobic odpowiednie dokumenty (trwa to okolo miesiaca). Osoby spoza Unii musza
        starac sie o wizy (przypuszczam, ze taki sam porceder obejmowalby obywatela
        Kanady).
        Tutaj praca jest, jednak tylko z dobra znajomoscia hiszpanskiego. Bez tego ani
        rusz.
        • elagrubabela Re: Hiszpania 29.01.07, 03:56
          Tak dla porzadku - Kanadyjczyk musi miec w kazdym kraju europejskim pozwolenie
          na prace czy na studia, dotyczy to rowniez UK. Moj Szkot i studiowal, i
          pracowal w UK, gdzie zreszta w pewnym momencie postaral sie o obywatelstwo na
          podstawie obywatelstwa swoich rodzicow, imigrantow do Kanady ze Szkocji. Tak Mu
          bylo latwiej niz przedluzanie kolejnych pozwolen. Moze tak byc, ze Tobie jako
          polskiej obywatelce bedzie latwiej niz Twojemu mezowi chyba, ze np. Jego
          rodzice przyemigrowali z jakiegos kraju europejskiego i moze miec dzieki Nim 2
          obywatelstwo, my mamy sporo znajomych z 2 obywatelstwami: kanadyjskie + wloskie
          albo portugalskie albo irlandzkie, holenderskie itd. To wszystko dzieci swoich
          rodzicow smile Nie wszystkie kraje na to pozwalaja, niektore zmieniaja przepisy na
          przyklad Wlosi zmienili chyba cos z 5 lat temu i teraz mozna miec podwojne
          obywatelstwo. To bardzo ulatwia mieszkanie i prace w Europie. Elka
          • kinky5 Re: Hiszpania 29.01.07, 10:36
            no niestety- nie mamy szans na podwojne obywatlestwo mimo ze moj maz ma
            pochodzenie europejskie.
            Czyli Ela wg. Ciebie maz musialby sie starac jednak o work permit???
            Mimo tego ze ja mam polskie obywatelstwo?
            znalazlam cos takiego a propos UK ale nie wiem czy jest to wiarygodne zrodlo
            (www.workpermit.com/)

The following categories of people can take up any lawful employment in the UK
            and do not need a work permit:

Nationals of EEA (European Economic Area) countries (the EEA comprises the 25
            EU member states - Austria, Belgium, Czech Republic*, Cyprus, Denmark,
            Estonia*, Finland, France, Germany, Greece, Hungary*, Ireland, Italy, Latvia*,
            Lithuania*, Luxembourg, Malta, Netherlands, Poland*, Portugal, Slovakia*,
            Slovenia*, Spain, Sweden, United Kingdom – and also Norway, Liechtenstein, and
            Iceland)

-Those in the UK as the spouse of an EEA national
            • asica74 Re: Hiszpania 29.01.07, 10:45
              Kinky, nie mam zadnych sprawdzonych informacji, ale o ile wiem, to mezowie czy
              zony spoza UE, ale mieszkajace w kraju UE i bedace w zwiazku z osoba z UE, nie
              musza miec jakis specjalnych wiz, etc. Owszem, jest jakies papierkowe
              zamieszanie, ale wszytsko jest do przejscia. Wiem, o tym, bo juz slyszalam o
              kilku propozycjach malzenstw "dla papierow". Ale na wszelki wypadek zajrzyj tu
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=591
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=29377
              Na tych forach znajdziesz tez w miare ogolne informacje dotyczace kosztow zycia
              w UK (sorry len jestem, ze sama nie napisalam, ale tam jest tyle informacji, ze
              szok!). POwodzenia!
              • kinky5 Re: Hiszpania 29.01.07, 10:47
                Asica- dzieki wink
              • asica74 koszty utrzymania w UK 29.01.07, 10:51
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=38058165&v=2&s=0
    • sylwek07 eures 29.01.07, 12:24
      www.eures.praca.gov.pl/
      europa.eu.int/eures/home.jsp?lang=pl
      • elagrubabela Re: eures 29.01.07, 15:52
        Ja bym zaczela od tej strony jesli chodzi o UK: www.canucks.co.uk/
        W ogole jest sporo stron z roznych krajow, w ktorych mieszkaja Kanadyjczycy,
        niektore maja fora - moze Twoj maz by sobie sam z kims nwiazal kontakt, z kims
        kto juz jest w Europie i pracuje. Tylko najpierw musicie wiedziec dokad
        naprawde chcecie jechac smile Elka
        • kinky5 Re: eures 30.01.07, 10:29
          dokad chcemy jechac zalezy tak naprawde od pracy (przynajmniej jedno z nas musi
          miec prace).
          Wiec dlatego ciagle mam wielkie znaki zapytania przed oczyma.
          wink
    • sylwek07 link na temat pracy w Irlandii 29.01.07, 17:14
      www.fas.ie/services_to_jobseekers/Know_Before_you_go/jezykpolski/home.html
      Maju wcale sie nie dziwie ze tam lubia tak Kanadyjczykow,w czasie kiedy panowala
      bieda w Irlandii duzo ludzi wyjechalo do Kanady .
      • maja92 Re: link na temat pracy w Irlandii 29.01.07, 18:15
        Sylwku - Twoj link jest do irlandzkiego posredniaka - lepiej zeby z niego nie
        musieli korzystacwink))))

Tutaj jest strona do ministerstwa pracy, gdzie wszystko jest na temat work
        permitow i nowych przepisow od 01.02.07:
        www.entemp.ie/
        Tutaj ciekawa strona dla ludzi osiadlych lub zamierzajacych osiasc w Irlandii:
        www.citizensinformation.ie/categories
        Pozdrowienia,
        • sylwek07 Re: link na temat pracy w Irlandii 29.01.07, 18:21
          ja juz mam na temat tych nowych przepsiow w Erie:
          www.entemp.ie/labour/workpermits/index.htm
          dzieki za te wiesci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka