Dodaj do ulubionych

Dzien Dziecka

01.06.07, 09:00
Żebyś w każdym dniu czuł się jak dziecko

Wszystkiego najlepszego dla szystkich dziecioof tych dużych i tych małych!!

Ja życzę wszystkim dzieciakom, aby ich dzieciństwo było jak najlepsze i aby
trwało jak najdłużej!!!!

Życze Ci wiary.
Wraz ze zdobywaną wiedzą
przybywa nowa porcja pytań.
Potrzeba głębokiej wiary, by nie
zwątpic pod naporem niepewności.
Potrzeba silnych korzeni,
czerpiących ze żródeł wiary,
by wiatr nie strącił rodzących się
dopiero owoców. Osiągniesz
konkretną wiedzę, gdy jej część
powierzysz zaufaniu.

a to zyczenia dla WAS bo kazdy jest dzieckiem smile
-----------------
"Miłość i przyjażń wzmacniają poczucie bezpieczeństwa"
Obserwuj wątek
    • mijaczek Re: Dzien Dziecka 01.06.07, 09:08
      Dziekuje w imieniu Emci a i sama dolaczam sie do zyczen dla wszystkich
      dzieciaczkow.
      ps. w jakich jeszcze krajach obchodzi sie dzien dziecka?
      • sylwek07 Re: Dzien Dziecka 01.06.07, 09:13
        Międzynarodowy Dzień Dziecka to święto wszystkich dzieci na całym świecie.

W Polsce i w innych krajach słowiańskich (np.: Czechy, Słowacja, Rosja)
        obchodzone jest 1 czerwca od roku 1952. Jego inicjatorem była organizacja
        zwana „The International Union for Protection of Childhood”, której celem było
        zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom z całego świata.

Nie we wszystkich krajach świata święto obchodzone jest tego samego dnia. ONZ
        obchodzi „swój” Dzień Dziecka 20 listopada w rocznicę uchwalenia Deklaracji
        Praw Dziecka, w 1959 roku oraz Konwencji o Prawach Dziecka z roku 1989.
        Francuski odpowiednik Dnia Dziecka to Święto rodziny, celebrowane 6 stycznia.

Japońscy chłopcy świętują 5 maja, a dziewczynki 3 marca. 5 maja, czyli w dniu
        chłopca przed swoimi domami Japończycy wywieszają zrobione z papieru karpie
        (zwane Koinobori albo Satsuki-Nobori). Karpie te symbolizują rodziców - ojciec
        to karp czarny, matka czerwony - niebieski karp symbolizuje syna, ilość karpi
        niebieskich wskazuje na liczbę potomków męskich w danej rodzinie. Siła karpi
        kojarzona jest z chłopcami.

Swoje święto w Turcji dzieci obchodzą 23 kwietnia.

W Polsce od 1994 w Dzień Dziecka (1 czerwca) obraduje Sejm Dzieci i Młodzieży.

pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_Dziecka
    • sylwek07 Jak mądrze wychować dziecko 01.06.07, 09:57
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=46795
      I czego to panią nauczyło?
      Przede wszystkim tego, że inni ludzie mają mniej niż ja. Że nie jesteśmy równo
      przez system obdzieleni, i to nie jest ani dobre, ani sprawiedliwe. Że inni też
      mają potrzeby i różnych rzeczy im brakuje.

Czy teraz też powinniśmy pokazywać dzieciom nierówności?
      Oczywiście! Pokazywać, ale też tłumaczyć, że choć świat jest tak niedoskonale
      urządzony, to jednak my możemy dostrzegać problemy, a potem je naprawiać. Że
      możemy zauważać ludzi potrzebujących, a potem włożyć trochę wysiłku w to, by im
      nieco ulżyć. Właśnie dlatego dziecko powinno samo spakować, zanieść i wręczyć
      komuś swoje niepotrzebne zabawki i ciuszki. Bo tylko wtedy nauczy się, że
      czasem warto wyrzec się lenistwa, by ktoś inny był z tego powodu szczęśliwszy.
      Źródłem szczęścia może być poczucie wspólnoty, radość innych, poczucie własnej
      wartości i wewnętrzny spokój.

--------------------------------------------------------------------------------
      Hanna Świda-Ziemba, socjolog, wykładowca SWPS i UW, komentatorka
      współczesności, autorka studium o zniewoleniu człowieka w czasach stalinowskich
      oraz książek o pokoleniu młodzieży lat dziewięćdziesiątych

• mon101 Re: Dzien Dziecka 01.06.07, 21:34
      Szczesliwie moje dzieci nic o tym swiecie nie wiedzawink)
    • asia.sthm M;arzenia w Dzien Dziecka 01.06.07, 23:59
      Jakie mieliscie marzenia w dziecinstwie???
      Ja chcialam miec woz strazacki z sikawka. Nawet nie musialam byc strazakiem ,
      chcialam tylko samochod...bo byl czerwony i duzo rabanu robil jak jechal.
      Chcialam zagrac w filmie Fizie Ponczoszanke, chcialam byc ruda i miec piegi.
      Potem chcialam miec wlasna rakiete i sobie polatac w kosmosie. Ciagle marzylam
      i nadal pamietam sile swoich marzen. Nadal lubie sobie po dziecinnemu
      wyobrazac...marzenia jakos mi sie skurczyly do rozmiarow prawdopogobienstwa.
      A wy?
      • asica74 Re: M;arzenia w Dzien Dziecka 02.06.07, 00:15
        Tak mi sie przypomnialo od czapy: jak bylam mala i jedzilam na rowerku w kolko,
        na podworku mojej babcismile i zakrecilo mi sie w glowe i wjechalam w pokrzywy,
        ktore rosly pod plotem:: A lato gorace bylo, a ja w samych majtkach smile
        Moim marzeniem od tej pory bylo by nie wjechac w pokrzywy drugi raz! I marzenie
        sie spelnilo, juz nigdy nie wjechalam!
    • a.polonia Re: Dzien Dziecka 02.06.07, 00:24
      nade wszystko chcialam miec taki zaczarowany koralik jak Karolcia
      albo pierscien Arabeli smile

a pozniej chcialam byc tancerka albo aktorka i koniecznie chcialam zagrac Anie
      z Zielonego Wzgorza w szkolnym przedstawieniu, nawet role mialam obiecana, ale
      przedstawienie sie w ogole nie odbylo, trauma sad
      • asica74 Re: Dzien Dziecka 02.06.07, 00:41
        o! to ja marzylam o tym, ze bede chirurgiem! Mowie wam, co te zaby wycierpialy!
      • tamsin Re: Dzien Dziecka 02.06.07, 01:04
        bardzo chcialam sprzedawac w miesnym. To bylo moje najwieksze marzenie..tak
        rzucac te kielbasy na wage, pisac olowkiem na papierze do pakowania ile za
        ochlapa... rowniez bardzo pragnelam byc nauczycielka, mialam swoj "dziennik"
        wyczytywalam obecnosc, sprawdzalam klasowki, stawialam dwojki. Przeszlam przez
        faze pielegniarki, w tamtych czasach to igly i strzykawki w aptece sie kupowalo
        na wage, wiec robilam te zastrzyki jak zwariowana, lalki mialy poklute tylki,
        rowniez wersalka bardzo ucierpiala.
    • danutaessen Ja zycze wszystkim dziecia.... 02.06.07, 02:40
      zeby byl zawsze przynich ktos kto ich kochasmile
      A ja odkad pamietam chcialam byc mama tak najzwyklejsza miec dom meza
      dzieci-smieszne no niesmileA teraz moim marzeniem jest zalozenie w polsce
      rodzinnego domu dziecka,niestety chyba nam sie to nie uda ,poniewaz maz jest
      obcokrajowcem.
      Danusia.
      • jan.kran Re: Ja zycze wszystkim dziecia.... 02.06.07, 17:54
        Ja chcialam byc baletnicasmile I miec zaczarowany koralik Karolci tez...

A generalnie to mialam super dziecinstwo , na wroclawskim zaciszu , daleko od
        miasta , choc jednak blisko... Na malej uliczce gdzie wszyscy sie znali.
        Bylo bezpiecznie , odwiedzalam wszystkich sasiadow, bawilam sie calymi dniami
        na dworze.
        Mama nigdy sie nie martwila ze cos mi sie stanie , taka podmiejska wioskasmile
        Ogrodki dzialkowe za plotem , przyroda , skakanie w gume , "przezrocza" ,
        najrozniejsze szalone gry ... kolezanki z klasy znane bardzo dobrze.
        Takie naprawde beztroskie i wesole dziecinstwosmile
    • sylwek07 Marzenia 03.06.07, 08:45
      Asiu dzieki za ten temat ,na temat marzen dziecinnych

ja do tej pory mam prawie te same i nie wiem kiedy sie spelnia.
    • sylwek07 wiek czlowieka 03.06.07, 08:47
      Tak patrze po dzieciach,mlodziezy,po ludziach w wieku srednim i tej jesieni
      zycia i widze jedno ze prawie wszyscy maja cos dziecinnego,chyba to dobrze ?smile
      • pama13 Re: wiek czlowieka 03.06.07, 21:31
        bo w kazdym z nas jest dziecka slad!
        a ja bedac dzieckiem marzylam i nie moglam doczekac sie aby stac sie dorosla!
        podkradalam mamie oraz babci szpilki,czerona szminke,eleganckie torebki i
        bizuterie.wystrojona i kolorowa niczym choinka bozonarodzeniowa paradowalam po
        ulicy i zal mialam kiedy rodzinka nie chciala mnie zabrac z takim image do
        kosciola czy na targ po jajka...pozniej nadszedl etap leczenia lalek,operowania
        misi no i oczywiscie rola nauczycielki!ach to dziecinstwo...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka