Dodaj do ulubionych

Ranking LO -2012

IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.01.12, 19:28
Co się dzieje z wałbrzyską oswiatą (c.d) ?Jakoś nie widzę w mediach Szanownych Dyrektorów(p.Wróbla i P. Citak) komentujących staczajacy sie z roku na rok poziom nauczania w sztandarowych wałbrzyskich LO. Wiem, że 79 czy 231 pozycja z tendencją wyraźnie spadkową to nie powód do premii, nagród i zaszczytów. Jednak właśnie teraz Szanowna Dyrekcja powinna zabrać głos i powiedzieć co sie dzieje, co zrobi w przyszłości, do kiedy daje sobie czas na zmiany.
Obserwuj wątek
    • Gość: wyborca Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.12, 19:34
      Jak ma być dobrze skoro zamyka się 4 pod względem wyników z testów 6 klasisty szkołę (31) w mieście po to tylko żeby ratować i upychać inną która może i dobra ale nie ma sę czym chwalą. A może ma tylko nie chce?i
      • Gość: gosc mądre dzieci IP: *.ibselektronics.pl 10.01.12, 19:39
        to teraz te zdolne dzieci z 31 przejda do 22 i wyniki beda super, przecie to tylko inne mury
      • Gość: ls Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 01:20
        Czwartą w Wałbrzychu? To znaczy w/g Ciebie jakąś .... wybitną?
        Czy to szkoła dla dzieci kopacy dziur w parku Sobieskiego czy tych "pań" co czynszów nie płaciły?
        Po co mieszasz wątki?
        PS
        Wałbrzych nie potrzebuje elit, Wałbrzych potrzebuje sprawnego nadzorcy.
        • Gość: do Is Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 14:57
          sprawny nadzorca to był w obozie a to inne czasy.
          • Gość: ls Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 15:51
            No to się roumiemy.
            Jedno pytanie, te inne czasy to dziś rano?
    • Gość: Wytrych Re: Ranking LO -2012 IP: *.pools.arcor-ip.net 10.01.12, 20:07
      Wiesz smutny bakalarzu,"za naszych czasow" wszystko mialo rece i nogi i madrzy "chlopcy" uczyli sie jezykow obcych."Za Twoich czasow"zupelnie jest odwrotnie, efekty widac na kazdym kroku i miejscach rankingowych.To takie male faux pas i nobilitacja tumanow po liceach pedagogicznych i "nominacjach" do oslej lawki.Czyli krotko mowiac - nie ma sie czym chwalic ! :-)) PS Der Zweck heiligt die Mittel bakalarzu !
      • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.01.12, 20:30
        Wytrychu! Nie wiem o co Ci kaman! Może przestań już pić! Ale po kolei: 1- jestem uchachany jak bóbr (kiedy czytam Twoje posty), 2. Za Waszych komunistycznych czasów był jak uważasz porządek ( nie było rankingów, a dzieci, pewnie i ty jak w Pn.Korei skandowałeś bezkrytycznie idiotyczne hasełka i machałeś flagą I-go Maja przed I Sekretarzem POP). 3. Zupełnie nie wiem o co Ci chodzi z tymi Liceami Pedagog.. 4. Znam, choć nie utożsamiam sie z powiedzeniem, że cel uświęca środki ( w języku polskim brzmi to znacznie lepiej-musisz przyznać -:) - i tez nie wiem do czego to przypiąć.Pozdrawiam pomimo to
        • Gość: Wytrych Re: Ranking LO -2012 IP: *.pools.arcor-ip.net 10.01.12, 21:27
          Mozna to skwitowac jeno ironicznym usmiechem i wybuchnac salwa smiechu ! Twoje domniemania sa tyle warte co zlocisz do "ojro" lub franka,ta sama liga !Wiesz,szkoda walic tu obszerne elaboraty,skoro i tak nic nie kumasz z tego tematu.PS Wer andern eine Grube gräbt,fällt selbst hinein ! Kumasz o co chodzi ? :-))
          • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 10.01.12, 22:48
            Wytrychu! Uważam wymianę zdań z Tobą za bezcelową. Wiem, że dalej będziesz pisał, z myślą, że wreszcie ktoś Cię przeczyta(wysłucha)- czego nie masz w realu. Piszesz bez składu ani ładu, nikt z Tobą nie chce gadać (bo i o czym?), próbujesz błysnąć znajomością niemieckiego nie zauważając,że i w tym jesteś cieńki jak japońska gumka. Wejdź na forum" www.@alcoholic-tworek.pl i klikaj z równymi sobie.
            • Gość: Do Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.pools.arcor-ip.net 11.01.12, 09:41
              POsluchaj tumanie po LP,juz od watku "Perelki turystyczne walbrzycha" sadzisz sie miedzy wodke a zakaske stwierdzajac,ze to takie prostackie zachowania i wogole faux pas.Wtedy dalem spokoj i przemilczalem,teraz natomiast,przeginasz pale ponownie na maksa i dobrze radze zastanowic sie czy bedzie warta skorka wyprawki.Bywaj !
      • Gość: KLOSS Re: Ranking LO -2012 IP: *.webpack.hosteurope.de 10.01.12, 20:31
        DER APFEL FÄLLT NICHT WEIT VOM STAMM
    • Gość: I LO Re: Ranking LO -2012 IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.12, 21:29
      !
    • Gość: Ojciec Re: Ranking LO -2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.12, 21:23
      Ranking pokazuje, że słabo zdają uczniowie maturę tzn. zdają ale uzyskują małą liczbę punktów. Generalnie jak popatrzymy na resztę szkół to okazuje się, że Dolny Śląsk leży. Proponuję spojrzeć na ranking "olimpijski" jeśli pominąć XIV LO we Wrocławiu to reszta też cieniutko wypada.
      Zjawisko obniżania poziomu jeszcze bardziej się pogłębi po redukcji szkół w mieście. Na miejscu gminy Szczawno-Zdrój zaproponowałbym przejęcie kilku klas z likwidowanego gminazjum nr 5 - subwencja oświatowa!. Na podstawie doświadczeń innych miast widać, że "edukacyjna wartość dodana" jest mniejsza w licznych klasach.
      • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.01.12, 21:41
        Zakładając ten wątek liczyłem, ze są osoby w W-chu, którym zależy na tym aby poziom nauczania (choćby w sztandarowych I i II LO) co najmniej nie obniżał sie. Co widzę? Były pozytywne efekty- były piersi wypięte do orderów. Teraz cisza i spokój - może przeżyjemy następny roczek a może i dwa!. A może są jakieś obiektywne trudności? A my rodzice tego nie wiemy?
        • Gość: dd Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.12, 21:58
          Z własnych oberwacji mogę powiedzieć, że ubywa nam ambitnych dzieci ( proszę źle nie zrozumieć), każdy konkurs wymaga dodatkowej pracy, którą dziecko musi zainwestować w siebie. Korzyści z tego niewielkie, a lepiej posiedzieć przed monitorem. Cisza spokój pełen luz.
          Trudno jest zachęcić dzieci do takiej aktywności. Oczywiście nie generalizuję, bo ambitne i pracowite dzieci są również, ale w porównaniu do lat ubiegłych ubywa ich.
          • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.01.12, 22:05
            Dlaczego tych ambitnych, inwestujących w siebie ubywa w W-chu? a nie w tych miastach które nas wyprzedziły? Naprawdę nie chcę być złośliwy czy upierdliwy, ale to chyba jest problem! PONAWIAM PYTANIE DO WŁADZ MIASTA! Dlaczego z roku na rok poziom nauki w tym mieści RADYKALNIE się obniża?
            • Gość: werr Re: Ranking LO -2012 IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.12, 10:25
              Gość portalu: Yossarian napisał(a):
              PONAWIAM PYTANIE DO WŁADZ MIASTA! Dlaczego z roku na r
              > ok poziom nauki w tym mieści RADYKALNIE się obniża?

Za dużo szkół:() - proste
        • Gość: ojciec Re: Ranking LO -2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.12, 22:01
          Na co tu liczyć! Większość uczniów szkół wymienionych przez Ciebie to dzieci ludzi zamożnych więc fundują pociechom korepetycje z czego się da. Większość uczniów ma korepetycje więc i wyniki na maturze mają lepsze niż reszta mniej zamożnych rodzin z pozostałych szkół. Jak napisałem wyżej nic nie da się zrobić w obecnej sytuacji tzn. gmina likwidując szkoły bez sprawdzenia, które mają wyższą "edukacyjną wrtość dodaną" spowoduje dalsze obniżenie poziomu nauczania.
          • Gość: elf Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.01.12, 22:41
            Zawsze wiedziałem, że "sukces" niejakiego pospolitego ptaka z Alei Wyzwolenia prędzej czy później pójdzie się je.bać, używając slangu młodzieżowego! II LO wcale nie jest takie wspaniałe z powodu swojej kadry, a tylko dlatego, że "jadąc na opinii" elitarnego liceum "zgarniało" najlepszą młodzież w swoje progi. I właśnie ta młodzież wyrabiała markę zwykłej szkole zarządzanej przez jeszcze bardziej zwykłego (jak ten ptaszek) dyrektora!. Ale improwizacja i prowizorka muszą być w końcu "ukarane"! Czy cieszy mnie fakt, że byłem dobrym prorokiem takiego finału? Absolutnie nie! Ale szlag mnie trafia jak nagradzano dyrektora W. jako znakomitego menedżera II LO! A to po prostu zwykły lewus, który żerował na utalentowanej młodzieży, która wierzyła, że to jest wspaniała szkoła! Ci najlepsi na pewno dali sobie radę po opuszczeniu tej "uczelni", ale podejrzewam, że wielu opuściło ją jako "deko"rozczarowani, choć z pewnością nie do tego stopnia, żeby nie podołać przeciwnościom współczesnego świata. Życzę kolejnym absolwentom II LO wszystkiego najlepszego, ale jak umiecie liczyć, to liczcie na siebie, a nie na pospolite ptactwo! :)
            • Gość: Ojciec Re: Ranking LO -2012 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.12, 16:11
              Na przyciągnięciu najlepszych uczniów właśnie polega sztuka. Za to dyrektor dostaje nagrody!
              Zobacz przykład XIV LO cz Akademickiego LO w Toruniu. Elitarne szkoły, a z czego to wynika w obu szkołach prowadzono odpowiedni marketing i reklamę. Obie szkoły głównie uczą uczniów z innych miejscowości. Nie ma w tych szkołach nauczycieli o jakichś wyjątkowych zdolnościach do nauczania! Do tych szkół idą dzieci, które chcą się uczyć i mają do dego predyspozycje (uzdolnienia). Jak myślisz czemu służą konkursy ogłaszane przez I i II LO?
              Co do poziomu nauczania będzie niższy i nie koniecznie z winy nauczycieli liceów,
              • Gość: elf Re: Ranking LO -2012 IP: 37.8.193.* 12.01.12, 19:36
                Co do marketingu i reklamy to całkowicie się z Tobą zgadzam i nie mam nic przeciwko takim zabiegom. Szkoły, które wymieniłeś wciąż utrzymują wysoki poziom, ale jak mi wytłumaczysz spadek II LO o prawie 70 miejsc w ciągu zaledwie roku??? Młodzież tak nagle zgłupiała, czy był to po prostu przysłowiowy słoń na glinianych nogach?...
                • Gość: XYZ do elfa Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 21:08
                  Chciałem pogratulować złośliwości, elokwencji i niewybrednego słownictwa. I wydaje mi się, że coś komuś zazdrościsz. Sprawdź sobie ile szkół ponadgimnazjalnych jest w Polsce i odpowiedz sobie na pytanie czy pozycja II LO to sukces czy porażka. A może jesteś tym najmniej zdolnym absolwentem, któremu najlepiej wychodzi posługiwanie się podwórkową łaciną.
                • Gość: DO ELFA Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 21:11
                  Podajesz niepełne informacje, według starych zasad rankingu 29, a według nowych mniej sprawiedliwych 70
                • Gość: zdumiony Re: Ranking LO -2012 IP: *.181.14.67.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.02.12, 23:32
                  Byc moze to nie mlodziez zglupiala, byc moze to nie polityka promocyjna szkoly ponosi kleske, byc moze powodow szukac nalezy gdzie indziej.
                  Otoz jestem sasiadem mlodej Pani nauczycielki angielskiego zatrudnionej w II LO.
                  Pani mieszka w naszym bloku od kilku miesiecy, ale zdazyla juz zmienic partnerow kilkanascie razy. Nalezaloby z pewnoscia pogratulowac jej powodzenia i przedsiebiorczosci. Mnie jednak zdumiewa i przeraza fakt, ze okolo godz 22 jej partner sie ulatnia i zaczynaja odwiedzac ja mezczyzni, ktorzy spedzaja u niej ok 30 min - wchodza jeden po drugim - udziela jak mniemam korepetycji. Dzwieki i odglosy wskazujace na jednoznaczny charakter tych nocnych lekcji slychac na 3ch sasiadujacych pietrach. Mam dzieci, ktore nie moga spac i zadaja pytania. Najbardziej przerazajace jest jednak to, ze Pani nauczycielka ma mala coreczke...
                  Jesli nauczyciele II LO szukaja nocnych rozrywek z poczucia nudy i bezczynnosci lub tez szukaja dodatkowych zrodel dochodu z powodow finansowych, to z pewnoscia nie pozostaje im zbyt wiele czasu ani na prace indywidualna z uczniem zdolnym, ani na wirygodne przygotowanie sie do zajec. Byc moze zamiast szukac powodow obnizenia poziomu IILO w uwarunkowaniach makroekonomicznych, nalezy zweryfikowac polityke kadrowa, lub tez zmodyfikowac strategie placowe, aby mlode panie nauczycielki II LO nie musialy szukac nadgodzin spelniajac sie w "najstarszym zawodzie swiata".

• Gość: rodzic Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 19:57
                Jestem zbulwersowana opiniami dotyczącymi II LO. Jestem rodzicem absolwenta tej szkoły i wiem ile ciężkiej pracy wkładają nauczyciele w przygotowaniu uczniów do matury. Nieprawdą jest, że uczniowie tej szkoły słabo zdają maturę. Mój syn z przeciętnymi zdolnościami dostał się na Akademię Medyczną i to bez korepetycji. Proszę odpowiedzieć na pytanie, w jakiej szkole nauczyciele bezpłatnie poświęcają tyle czasu swoim uczniom. Naszą narodową cechą jest zazdrość i wszystkie te opinie są wyrazem zazdrości. Pozycja II LO w rankingi i tak jest bardzo wysoka, biorąc pod uwagę nowe kryteria, W dużym stopniu o miejscu szkoły decydują wyższe uczelnie i mają w nosie szkółkę w Wałbrzychu. Uważam, że II LO jest tym , czym wałbrzyszanie powinni się chwalić. A osoby wyrażające te swoje wredne opinie powinny zapoznać się z faktami. Z klasy mojego syna kilkanaście osób dostało się na AM. Jestem pewna, że uczniowie tej szkoły staną w obronie swoich nauczycieli i dyrektora. Co do pana Wróbla - szkoda, że nie widzieliście jak wyglądała ta szkoła przed Wróblem. Teraz jest czym się chwalić, a to jego zasługa. Proszę się nie martwić, to co dobre wybroni się samo.
                • Gość: ciekawy Re: Ranking LO -2012 IP: *.18.111.lan.EkoNet.info 12.01.12, 20:05
                  A jak wyglądała przed p.Wróblem ?
                  • Gość: rodzic Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 20:45
                    Ja chodziłam tam, gdy II LO było jeszcze razem z podstawówką. Klasy w okropnym stanie, a wc tragedia, szkoła brudna, zaniedbana. A jak chcesz zobaczyć jak wygląda teraz, to możesz spróbować ją zwiedzić, chyba nie będzie z tym problemu. Potem możesz sam ocenić.
                • Gość: do rodzica Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 20:46
                  Zgadzam się z opinią rodzica tylko co mi z tego, że poświęcam bardzo dużo swojego czasu zostając po lekcjach i zmuszając uczniów do dodatkowej pracy. Nie chodzę na zwolnienia, nie spóźniam się na lekcje oddaję swoim uczniom całe swoje serce aby dobrze ich przygotować do sprawdzianu szóstoklasisty, wyniki są. Ale ponoszę tego koszta takie, że każdą nadarzającą się okazję wykorzystuję a mój przedmiot uczniowie gdy widzą, e idę do nich na kolejną lekcję buntują się, znowu ta matma. Pozostaje mi tylko satysfakcja z tego, że gdy wracają jako absolwenci chwalą się a przynajmniej większość z nich że w nowej szkole noe maja jak na razie problemów z matma. Ale to jest przykre gdy teraz ktoś kto zupełnie nie zna realiów tej szkoły chce ją zlikwidować.
                  • Gość: rodzic Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 20:59
                    W pełni rozumiem Twój żal. Uczniowie są w stanie ocenić swoich nauczycieli dopiero z perspektywy czasu. I takich nauczycieli jak Ty trzeba docenić, ale moda w naszym kraju jest na likwidowanie wszystkiego. I tylko szkoda, że nikt nie liczy się z drugim człowiekiem, najważniejsza jest ekonomia.
                  • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.01.12, 21:51
                    Wskazując na fakt potężnego spadku notowań I i II LO w rankingu Perspektyw, chciałem nie tyle "włożyć kij w mrowisko" ile uzyskać miarodajną informację co do przyczyn tego faktu. Liczyłem, i liczę w dalszym ciągu, że głos zabierze (może nie na tym forum, ale w mediach) Dyrekcja obu LO, tak chetnie wypowiadajaca się w latach ub. Zaznaczam, że nie jestem nauczycielem, ani w jakikolwiek sposób powiązany z tą trudna profesją.
    • absolwent14 Re: Ranking LO -2012 12.01.12, 22:01
      Może trzeba się przyjrzeć zasadom tego rankingu. Jestem absolwentem i też mnie zaciekawił ten spadek. Gdy wałbrzyskie licea w rankingu stały tak wysoko, brano pod uwagę tylko sukcesy w olimpiadach, a teraz wyniki matur i OPINIE UCZELNI WYŻSZYCH. No cóż Gościu, też bym nie najlepiej ocenił szkolę z innego miasta, skoro moje dzieci i dzieci moich znajomych o niej nic nie wiedzą. Jaką ocenę wystawisz szkole podstawowej w Domaszkowie???????
      Nie wiesz, gdzie to jest? W szkole powinieneś się nauczyć korzystać z atlasu. Ja tej szkole wystawiam 10 pkt na 10 pkt. Domaszków to wioska koło Międzylesia i chodziły tam dzieci mojej kuzynki. Podczas spotkań rodzinnych, dużo dobrego o tej szkole się mówi. A szkole w Pitrakowicach? 1 pkt na 10 możliwych. Nic nie słyszałem i jest mi obojętna. żeby im nie było smutno daję 1 pkt. Jestem absolwentem II LO i to nauczyciele w II mnie nauczyli tego, że wyrażając jakąś opinię, trzeba coś na ten temat wiedzieć a jak nie wiesz, to szukaj informacji. Jak napiszą, że 90 % osób w Twoim bloku wyskoczyło przez okno, to też wyskoczysz, zanim to sprawdzisz?
      • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.01.12, 22:28
        Przyznam, że nie zagłębiałem się w kryteria ocen i dzięki ,ze mi to uświadomiłeś. Także jako absolwent (jednakowoż I LO) jestem zainteresowany zbieraniem informacji a nie formułowaniem ocen i opinii (identycznie jak i Ty to czynisz -:). Ale kolego fakt pozostaje faktem: notowania naszych LO padaja na łeb i szyję. I czy tylko ,że zmieniły sie lekko kryteria??? Pozdro (mając dziewczyne z II LO zawsze byłem do tej szkoły pozytywnie nastawiony)
        • Gość: do Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 12.01.12, 22:52
          Masz dziwne podejście do całej sprawy. Myślę, że 29 miejsce w Polsce ( kryterium olimpijczycy) to duży sukces i jest się czym chwalić, zważywszy że w Polsce jest kilkanaście tysięcy szkół ponadgimnazjalnych. Masz chyba jednak jakiś wewnętrzną nienawiść do tej szkoły, albo raczej dyrekcji, gdyż żadne fakty do Ciebie nie docierają. Uważam, że nikt nic nie musi wyjaśniać, a z tej pozycji należy się cieszyć, bo prawdę mówiąc II LO to wizytówka Wałbrzycha. Przeanalizuj kryteria rankingu i oszczędź sobie krytyki, co z ciebie za patriota regionalny?
          • Gość: gimnazjalista Re: Ranking LO -2012 IP: 176.31.202.* 12.01.12, 23:07
            A jaki ma być poziom jeżeli zatroskany autor wątku , niewątpliwie absolwent I LO lub II LO serwuje takie oto teksty:
            ...”Nie wiem o co Ci kaman!”...
            ...”jestem uchachany jak bóbr”...
            ...”i machałeś flagą I-go Maja przed I Sekretarzem POP”...
          • Gość: 111 Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 23:09
            Zawsze bardzo się cieszę kiedy dobrze się mówi o naszym mieście i dobrze mieć się czym pochwalić. Praca z takimi młodymi ludźmi, którzy przez sito II LO dostawali się do niego, to sama przyjemność. Ale trzeba tez zauważyć, że są tam osoby ambitne ,zdolne, które rywalizują ze sobą i pociągają innych może mniej zdolnych lub pracowitych. A jak porównać to z pracą z uczniem słabym z deficytami różnego rodzaju i na różnym podłożu. Z uczniem któremu w domu nikt nie pomoże i nikt nie da na korepetycje. Tu jest praca niemal jak u podstaw. Każdy sukces takiego ucznia to sukces nauczyciela nieporównywalny z sukcesem olimpijczyka z II lub I LO. Taki uczeń zawsze będzie w cieniu a praca takiego nauczyciela zawsze będzie niezauważana, powód nie ma sukcesów na zewnątrz a tylko takie się dzisiaj liczą. A więc muszą być i tacy i inni nauczyciele. Kto choć trochę zna tę pracę to napewno ją doceni. Nie przez pryzmat wolnych dni ale pracy włożonej w "ucznia".
        • Gość: do Yossariana 2 Re: Ranking LO -2012 IP: *.ip.netia.com.pl 13.01.12, 17:23
          A zwróciłeś uwagę na awans II LO w podrankingu maturalnym o 36 miejsc (ze 116 na 80)? To chyba dość dobry miernik, choć do każdych danych liczbowych należy podchodzić z pewną dozą krytycyzmu i dystansu. Zwróć też uwagę na podranking wojewódzki - wałbrzyska szkoła jest tam 6. na Dolnym Śląsku, przed nią 5 szkół wrocławskich. Mając na uwadze, jakie różnice dzielą Wałbrzych i Wrocław to chyba mimo wszystko niezły wynik.
          • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.01.12, 18:53
            Jestem niezmiernie zadowolony,że oba wałbrzyskie licea należą do najlepszych w województwie. Zwróciłem jednak uwagę, że ich pozycja w rankingach spada (podkreślam:pozycja w rankingu co nie jest jednoznaczne z poziomem kształcenia). Czy mówienie o regresie, przyczynach, powodach oraz wyciagniecie wniosków przez decydentów na przyszlość jest złe, czy lepiej jak chcą niektórzy nie zwracać na to uwagi mówiąc JEST DOBRZE - to tylko spadek o 20-30 pozycji.
            Natomiast rada do "gimnazjalisty": często w życiu jest tak, że aby interlokutor zrozumiał co sie do niego mówi - trzeba dostosować sie do jego słownictwa i poziomu.
            • Gość: Tepiciel tumana Re: Ranking LO -2012 IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.12, 19:03
              No bo takiemu tumanowi jak yossarin trzeba wylozyc jak krowie na rowie,inaczej tuman nie zrozumie !
    • Gość: Kamil Re: Ranking LO -2012 IP: *.internetia.net.pl 14.01.12, 00:45
      Polecam oprocz sprawdzenia głownego rankingu Perspektyw spojrzec też na przygotowane przez nich rankingi 2012 odnośnie matur i olimpiad.

II LO jest w czołówce, jak zwykle.

I LO dopiero gdziś poza 100...
      • Gość: uczeń Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.12, 11:55
        II LO JEST SUPER I TEN RANKING TO NIE PORAŻKA, TYLKO SUKCES. CZY JAKAKOLWIEK INSTYTUCJA W WAŁBRZYCHU JEST TAK WYSOKO W POLSCE
        • Gość: Paweł Re: Ranking LO -2012 IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.01.12, 16:45
          Tak, jest kilka takich instytucji.
          Szpital położniczy to jeden z najlepszych szpitali w Polsce wg rankingów. Teatr podobnie. ZOD Politechniki Wrocławskiej to może tylko filia ale jednak jednej z najlepszych uczelni w kraju.
          • Gość: uczeń Re: Ranking LO -2012 IP: *.dynamic.chello.pl 15.01.12, 12:15
            Ale z tego co sprawdziłem, to nie są pozycje w pierwszej dziesiątce i żaden z dyrektorów tych instytucji nie musi się z niczego tłumaczyć, a 29 pozycja w Polsce ( ranking olimpijczyków) chyba nie jest wstydem, więc skąd u niektórych tyle jadu ?
            • Gość: Pawel Re: Ranking LO -2012 IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.12, 19:47
              Ej, coś nie doczytałeś, mianowicie:
              "W gronie najlepszych publicznych szpitali monospecjalistycznych (bez onkologicznych) w skali kraju bardzo wysokie, czwarte miejsce zajął Specjalistyczny Szpital Ginekologiczno- Położniczy im. E. Biernackiego w Wałbrzychu (812,23 punktów)."

Politechnika Wrocławska to piąta uczelnia w kraju, a druga uczelnia techniczna.

Rankingu teatrów żadnego nie widziałem, ale paszporty Polityki i nominacje do nich w ubiegłym roku sporo pokazują.

No i te dwa licea też mamy naprawdę dobre. nie ma się czego wstydzić. Wydaje się, że z roku na rok przychodzą do nich po prostu słabsi uczniowie - poziom w gimnazjach i podstawówkach jest raczej słaby.
              • Gość: ... Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 20:19
                I o to właśnie chodzi bądźmy szczęśliwi 9 cieszmy się że jasteśmy wałbrzyszaninami. Nie ma takiego drugiego miasta jak nasze. nJak zamkną szkoły to poziom napewno wzrośnie bo będądo nich chodziły tylko te dziatki które będą chciały się uczyć a reszta do kopania i zamiatania.
                • Gość: Paweł Re: Ranking LO -2012 IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.12, 22:31
                  No jasne przecież. Te rankingi to są tendencyjne, a w Wałbrzychu nic dobrego się nie dzieje. Sami podli ludzie, a ich IQ jest przy urodzeniu komputerowo obniżany do poziomu poniżej 70.

A docenienie ludzi z tych kilku wyżej wymienionych instytucji, którzy od lat dbają i walczą o nie, doprowadzając je ciężką pracą do obecnej pozycji, bardzo często raczej wbrew władzom niż z ich pomocą, jest na tym forum oczywiście obrazą czytelników?
    • Gość: ls Re: Ranking LO -2012 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.12, 21:19
      Napisałeś:
      "jestem zainteresowany zbieraniem informacji a nie formułowaniem ocen i opinii (identycznie jak i Ty to czynisz -:)."
      Jako Twój dużo starszy kolega, napiszę specjalnie dla Ciebie krótki tekst szkoleniowy. Ty się zastanów jakie wnioski płyną z porównania go do Twojego i do w/w komentarza.

"Co się dzieje z wałbrzyskimi absolwentami ILO ?Jakoś nie widzę w mediach Szanownych
      Absolwentów(p.Yossariana i.p.) komentujących staczajacy sie z roku na rok poziom myślenia w sztandarowych wałbrzyskich mediach. Wiem, że 79 czy 231 pozycja z tendencją wyraźnie spadkową to nie powód do premii, nagród i zaszczytów. Jednak właśnie teraz Szanowny Forumowicz powinien zabrać głos i powiedzieć co sie dzieje, co zrobi w przyszłości, do kiedy daje sobie czas na zmiany."
      • Gość: Yossarian Re: Ranking LO -2012 IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.01.12, 22:18
        W kwestii formalnej do Is: skoro w Twoim wieku decydujesz się pisać listy szkoleniowe, których sens zna tylko i wyłącznie autor, do osoby której kompletnie nie znasz - to niestety problem Twój i Twego opiekuna. Postaramy się, aby od dziś każdy absolwent I LO występując w TV miał na czole stosowną informację. Muszę też podziękować licznemu gronu inteligentnych wałbrzyszan, którzy uświadomili mnie, iż żyję w mieście gdzie kultura (TD),szkolnictwo ( LO,PW), opieka zdrowia (Szp) są najwyższym krajowym poziomie. Tylko szkoda, że co niektóre osoby znają realia innych miast
        • Gość: Paweł Re: Ranking LO -2012 IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.12, 22:49
          Rozumiem, że chodziłeś do szkoły dajmy na to w Kłodzku, rodziłeś pierwsze dziecko w Dzierżoniowie, a potem drugie w Wałbrzychu, studiowałeś na PWr oraz AGH czy innym UW, ponadto jesteś znawcą teatrów dramatycznych we wszystkich miastach powyżej 50 tys. mieszkańców i z związku z tym za chwilę podzielisz się z nami swoimi przeżyciami i porównasz warunki tam i tu. Czekamy (chociaż ja prawdę mówiąc niezbyt niecierpliwie).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka