IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 17:20
mam pytanie do wszytskich mam, ktorych dzieci chorowaly na ospe: czy mozna kapac dziecko? i najwazniejsze czy mozna umyc glowe??szczerze mowiac z tego wsyztkisego zapomnialam zapytac lekarza.
Obserwuj wątek
    • Gość: ls Re: ospa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 17:57
      mozna kapac i zwlaszcza myjac glowe dbac aby nie usunac srupkow mozna tez stosowac kapiele odkazajace z nadmanganianem potasu warto tez uzywac klawisz alt
    • b.bujak Re: ospa 26.02.12, 18:11
      najlepszy jest szybki prysznic; chodzi o to, ze krostki nie powinny byc moczone dlugo mokre;
      jesli chodzi o włosy to przy długich i gestych bym sie zastanowiła, czy to konieczne... krótkie wyschna szybko, wiec raczej nie powinno byc problemu
    • Gość: das Re: ospa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 18:23
      Drogie mamy kupujecie dzieciom szczepionke na OSPĘ! Mniej bolesnie przejdą ta potworna chorobę lub nie będą miec jej wcale. Teraz takie powikłania po opsie ze tragedia nie mówiac o tym jak na wzrok wpływa.
      • lekarzspecjalista Re: ospa 26.02.12, 23:59
        W jakim celu mają tą szcepionkę stosować?
        Przeciwbólowym?
        A o półpaścu poszczepiennym das słyszał?
        A może das jest dilerem narkotyków, szczepionek i podobnych ????
        Moim zdaniem ta szczepionka jest głupim pomysłem niezgodnym z zasadami epidemiologii.
        • Gość: NIKT Hej lekarz! IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 11:55
          Jesteś naprawdę lekarzem? A co z innymi szczepieniami?
    • Gość: ffff Re: ospa IP: 78.133.212.* 26.02.12, 18:48
      nie wolno kapac, moj syn niedawno przechodzil ospe, nie wolno moczyc tych krostek.
      • Gość: mama Re: ospa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 21:55
        Przy ospie się nie kąpie!!! Nie wolno moczyć strupków, ani ich zrywać bo zostaną paskudne blizny. Trzeba się przemęczyć przez kilka dni, trudno taka choroba :(
        • Gość: mama Re: ospa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 23:26
          dwa tyg sie nie kapac??idzie oszalec.
          • Gość: Szop-pracz Re: ospa IP: *.pools.arcor-ip.net 26.02.12, 23:33
            Jaki problem ? Ja sie cale zycie nie myje i zyje ! Zarcie natomiast myje na okraglo !! :-))
      • Gość: m Re: ospa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.12, 20:07
        Oczywiście że trzeba kapać!!!!! Niemyte dziecko to tona bakterii na skórze, jak pęcherzyk pęka to nadkaża się bakteriami ze skóry- i tak powstaja blizny!!! gratuluję świadomości z czasów wojny. nie kąpać! Zębów może tez nie myć i brudem zarosnąć!!! W szpitalu zakaźnym wszystkie dzieci z ospą sa kąpane- takie zalecenie ordynatora epidemiologa.
    • Gość: gosc Re: ospa IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.02.12, 12:51
      Ja synka nie kąpałam. Tylko szybki prysznic ,że strupki nie zamokły.Delikatnie osuszyć ręcznikiem. Przeżyliśmy w ten sposób czas choroby i nie zostały żadne blizny.
      • Gość: NIKT Re: ospa IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.12, 11:58
        Kiedyś mówili by nie kąpać. Ospy nie miałam, ale jak dostawałam uczulenie skórne, to po kąpieli mnie tak swędziało, że umrzeć szło...
        • haba.baba Re: ospa 28.02.12, 13:14
          Nie wolno kąpać,parę dni można sobie poradzić!
    • Gość: m Re: ospa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.12, 17:44
      www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,80256,7876653,Ospa_wietrzna___jak_ulzyc_choremu_dziecku_.html
      Proszę sobie o higienie przeczytać. Utrzymywanie higieny = KĄPIEL pod prysznicem bez gąbki i uporczywego tarcia skóry mydłem przy ospie. nie można trzeć, ale kąpać trzeba CODZIENNIE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka