Gość: oxo IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.12, 21:38 W tym roku zabulicie jadąc na stypę 2 kwietnia na stadion, a nie za free jak w poprzednich latach... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.12, 21:59 czy żal ci, że my możemy gromadzić się na takich uroczystościach, nawet płacimy za nie, łącznie z pielgrzymkami. Jesteśmy zadowoleni i radośni z tego, że jesteśmy razem. Idź kiedyś pod kościół, zobacz ile osób przychodzi na mszę, zauważ,że są tam nie tylko babcie, ale i masa wykształconych, inteligentnych ludzi. Czy Ci ludzie, a także ponad 80% inteligencji w naszym kraju jest głupsza od ciebie? Zastanów się troszkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: płatny przejazd na Mszę IP: 81.13.168.* 26.03.12, 22:26 Ilu z tych ludzi idzie do kościoła bo wypada, bo co powiedzą sąsiedzi, bo taka tradycja (?)...i ilu z nich faktycznie postępuje w życiu tak jak wiara tego nakazuje? Zakłamanie, fałsz, zwykłe udawanie. Niestety, wielu ludzi myli wiarę z kościołem. Wielu myśli, że wystarczy iść na mszę aby oczyścić swoje sumienie. Po mszy już można zdradzać, opluwać innych, donosić, obgadywać, siać ploty, oceniać innych np. po wyglądzie, oczerniać, kłamać, kraść, chlać, żreć bez umiaru, bluzgać na lewo i prawo, życzyć innym wszystkiego co najgorsze, tłuc zonę...no można długo wymieniać. Tak czy siak msza zaliczona a jak jeszcze rzuci się na tacę to wszystkie grzechy są odpuszczone;) Amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.12, 23:20 Dużo masz racji w swej wypowiedzi lecz zauważ,że teraz nie ma "przymusu sasiedzkiego"-zwłaszcza w miastach gdzie sąsiedzi się nawet nie znają. Chyba zgodzisz się, że przesłaniem kościoła jest walka z tymi negatywnymi zachowaniami jakie wymieniasz Jeśli wszyscy katolicy byliby święci- to bez sensu byłby kościół Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: płatny przejazd na Mszę IP: 81.13.168.* 26.03.12, 23:40 Jakie jest przesłanie kościoła? Pytam bo wiele w tym niejasności i i zwykłej hipokryzji. Kościół naucza, nakazuje...ale z drugiej strony brakuje autorytetów, wzorów do naśladowania czy nawet zwykłych, właściwych przykładów. Księża jako przewodnicy i nauczyciele powinni sami przestrzegać swych nauk a tymczasem zaprzeczają swoim słowom tak gorliwie wypowiadanym na ołtarzu. Mylisz się jeśli mylisz, ze Ci którzy niemalże leżą krzyżem w kościele nie zwracają uwagi na swoich sąsiadów i na to co wypada pokazać a co należy ukryć. Kiedyś chodziłam do kościoła bo sądziłam naiwnie, że to dobre miejsce. Pomyłka. Na szczęście zrozumiałam, że aby wierzyc w Boga nie potrzeba fałszywych pośredników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: płatny przejazd na Mszę IP: 81.13.168.* 26.03.12, 23:46 Jeszcze nadmienię, ze jeśli nawet nie ma sąsiedzkiego przymusu to jest przymus tradycyjny ( wyuczony), rodzinny, społeczny ( zwłaszcza jeśli ma się dzieci). W tym ostatnim przypadku dzieci które nie uczęszczają na lekcje religii czy na nauki kościelne ( komunia, bierzmowanie) są napiętnowane tak samo jak rodzice. Nie będę zanadto rozwijać tematu ale na własnej skórze przekonałam się jaki powierzchowny i wypaczony jest kościół ( każdego wyznania) . Nie ma to nic wspólnego z wymienionymi przykładami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytajacy do akuku IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 00:16 Jeżeli ci się nie podoba Polska religia to zmień kraj na inny np Afganistan, Irak , lub Belgię albo Indie, możesz też sobie Rosje wybrać, ale odpier.. dol się od Polskiej religii i Polskiej tradycji, chu.. j cie to obchodzi, czy oni płacą ze swoich czy z państwa, chu.. j cie to obchodzi czy ktoś jest napiętnowany . Ty teraz napiętnujesz katolików, i co mają cie oni wypier.. dolić z kraju za to, czy powiesić ? Nie podoba ci się Polska i jej tradycje to manatki pakuj i wyjazd z kraju, religia zawsze była w Polsce i będzie i nikt nie powinien tego zmieniać, teraz zaczniecie walczyć z religią, a za parę lat z językiem polskim, bo wam się polski nie będzie podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: do czytającego IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.03.12, 09:15 Jeżeli ci się nie podoba Polska religia to zmień kraj na inny np Afganistan, Ir > ak , lub Belgię albo Indie, możesz też sobie Rosje wybrać, ale odpier.. dol się > od Polskiej religii i Polskiej tradycji, chu.. j cie to obchodzi, czy oni płac > ą ze swoich czy z państwa, chu.. j cie to obchodzi czy ktoś jest napiętnowany . > Ty teraz napiętnujesz katolików, i co mają cie oni wypier.. dolić z kraju za > to, czy powiesić ? Nie podoba ci się Polska i jej tradycje to manatki pakuj i w > yjazd z kraju, religia zawsze była w Polsce i będzie i nikt nie powinien tego z > mieniać, teraz zaczniecie walczyć z religią, a za parę lat z językiem polskim, > bo wam się polski nie będzie podobał. A ty (celowo małą literą) jesteś katolikiem? Przestrzegasz dekalog? Wg mnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do czytającego IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 09:44 Kolejny zindoktrynowany tuman, któremu wydaje się że żyjemy w państwie wyznaniowym. "Polska religia" - cóż to za twór ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: do akuku IP: 81.13.168.* 27.03.12, 10:29 Wypowiedział się prawdziwy, głęboko wierzący katolik:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocher Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 22:00 JeŚli tak to stadion będzie pusty. Może tak ma być by nikt nie przeszkadzał w lobbowaniu się Preziowi i jego świcie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oxo Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.12, 22:13 gość, nie żal mi, że się wspólnie modlicie. Żal mi tego, że miasto finansuje wyznaniowe imprezy, gdy obok chodzą zaniedbane, głodne dzieci. Dlaczego Wy wyznawcy nie możecie się złożyć w swoich parafiach i razem to zorganizować z własnych środków pieniężnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacek Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.12, 22:35 oxo dlaczego do normalnych ludzi masz pretenje o to ze matka nie karmiła Ciebie piersią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaje odpowiedz IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.03.12, 23:34 To pewnie jakiś ułom od Palikota i Tuska, bo ich boli że ludzie się zbierają i nie dają sie otumanić że naszą religią jest katolicyzm , lepiej dac na zebranie na msze niż na polityków typu palikot czy tusk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: odpowiedz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.03.12, 08:47 "akuku" zgadzam sie z toba calkowicie na tym forum masz przyklad pseudo katolika o nicku " czytajacy" juz obrzucil blotem. Wiekszosc katolikow nie zna przykazan, ktore powinny ich obowiazywac nienawisc, wyszydzanie innych religi, ateizmu jest nagminne nie majace nic wspolnego z ich religia, wiara. Kosciol poszedl w zlym kierunku to nie te czasy gdzie rzeczywiscie bylo to miejsce gdzie chodzilo sie z przyjemnoscia, a nie z przymusu. Religia byla tam gdzie powinna byc i nikt nie narzucal chodzenia tak jak jest dzisiaj. Wprowadznie jej w szkolach spowodowalo, ze gro dzieci chodzi na zasdzie bo koledzy, kolezanki beda mnie wyszydzaly i nie ma to nic wspolnego z wiara. Pamietam jak wprowadzono religie mialy byc zajecia na pierwszej lub ostatniej lekcji po to, zeby dzieci ktore w niej nie uczestnicza mialy mozliwosc, albo przyjscia do szkoly godzine pozniej, albo wyjscia oceny mialy byc na osobnym swiadectwie i co powoli stalo sie inaczej. Wszystko byloby zrozumiale gdyby byl wybor jest szkola katolicka jest swiecka i jako rodzic mam wybor-prawda? Narzucanie symboli religijnych tylko jednej wiary w szkolach, urzedach itp jest dyskryminowaniem innych wyznan . Akuku masz racje jesli jestem wierzaca nie potrzebuje posrednikow pod tytulem Pan Ksiadz kiedys rzeczywiscie byl autorytetem dzisiaj juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 09:58 Idąc dalej rozumowaniem ludzi, tych co "obrazili się na księdza i dlatego nie chodzą do kościoła" - jestem harcerzem - to co niepotrzebny mi "pośrednik" - czyli drużynowy? - takie prostackie usprawiedliwienie - w mojej ocenie jeżeli jestem Katolikiem, to przyjmuję "zasady" przyjęte przez kościół. W każdej religii są "przywódcy duchowi" - u nas są księża. Myślę, że najłatwiej jest "rozgrzeszać" samego siebie - nie idę bo mi się nie chce - ale sobie wytłumaczę - nie idę bo mi sie ksiądz nie podoba - dla mnie jest to śmieszne. Jestem harcerzem mam drużynowego, jestem w pracy mam przełożonego, jestem w drużynie sportowej mam kapitana/trenera, jestem wyznawcą religii mam swój kościół/księdza. Jeżeli zaś nie należę do organizacji/grup wyznaniowych - to czemu mam ich krytykować. Jeżeli znam kilku złych nauczycieli, policjantów czy lekarzy - to czy to oznacza, że wszystkie reprezentowane przez nich zawody/profesje są złe. Czy jak była afera ze "skórami" w łódzkim pogotowi to znaczy, że cała służba zdrowia jest zła?? Takim rozumowaniem dojdziemy do paranoi. A co do postępowania niezgodnego z przykazaniami - to jesteśmy tylko ludźmi i grzeszymi - nikt z nas a bynajmniej nie ja świętymi nie byliśmy/nie jesteśmy/ nie będziemy - jesteśmy grzeszni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: odpowiedz IP: 81.13.168.* 27.03.12, 10:49 Dlaczego wychodzisz z założenia, że aby wierzyć trzeba przynależeć do jakiegoś zgrupowania? Nie chodzę do kościoła bo zbyt wiele tam nienawiści, polityki,kłamstwa, hipokryzji...i nie jest to żadne usprawiedliwienie ale zrozumienie, że w religia to biznes i manipulacja ludzi przez ludzi. Dla wielu samodzielne myślenie i kontemplacja to nazbyt wiele więc potrzebny jest ktoś kto będzie myślał za nich. Jak wiadomo Bóg jest wszędzie a nie tylko w złoconych, ociekających przepychem budynkach a nawet w tych miejscach jakby go mniej. Autorze, wychodzisz z założenia, że schematy są potrzebne, że wciśniecie w wyuczone ramy jest konieczne do życia i dla tych którzy są " przełożonymi" to idealne myślenie bo można sterować tłumem, manipulować, indoktrynować i wmawiać "fałszywą prawdę". Pogodziłeś się z faktem, że są ci którzy rządzą i ci którzy tobą zarządzają, tak zostałeś zaprogramowany i uznałeś to za oczywistość. Piszesz, że nielubiany ksiądz nie może być powodem do tego aby nie chodzić do kościoła ale na sam koniec zaczynasz zaprzeczać swojej teorii usprawiedliwiając swoje złe postępowanie tym , że człowiek jest grzeszny i grzeszyć wręcz musi bo nie może inaczej:) Zupełny brak konsekwencji i zupełnie nie zrozumiałeś kościelnej nauki. Tak na szybko. Człowiek z założenia jest grzeszną istotą i nawet jak nie grzeszy to grzeszy co nie znaczy, że musi robić źle i musi grzeszyć bo taki jest z natury. Po co usprawiedliwiać złe uczynki oklepanym frazesem: " jesteśmy tylko ludźmi" skoro można kontrolować swoje zachowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: odpowiedz IP: 81.13.168.* 27.03.12, 11:20 Sprostowanie: "...są ci którzy rządzą i ci którymi się zarządza" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: odpowiedz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.03.12, 11:31 'akuku" swietnie to napisales :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 13:02 Samo sedno akuku brawo . Dodam jeszcze ,że podatek na kościół nie powinien w żadnym razie obciążać budżetu Państwa . Niech Kościół i jego armię urzędników utrzymują Ci ,którzy z tych usług korzystają i tym samym je akceptują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: odpowiedz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.12, 14:59 do akuku - pokaż mi proszę gdzie napisałem, że "aby wierzyć trzeba przynależeć do jakiegoś zgrupowania"? Napisałem, że jeżeli jestem Katolikiem to akceptuję pewne przyjęte ramy/zasady/zwierzchnictwa itp - wyjaśnię tak króciutko - Katolik to osoba należąca do kościoła katolickiego czyli do tzw wspólnoty wyznaniowej, zarządzanej przez Papieża oraz biskupów - ja jestem Katolikiem więc to akceptuję i mi to nie przeszkadza - Ty tego nie akceptujesz więc z pewnością nie należysz do naszej grupy wyznaniowej - i się Ciebie nie czepiam - Twoja sprawa. Co do Twojego tekstu "Pogodziłeś się z faktem, że są ci którzy rządzą i ci którzy tobą zarządzają, tak zostałeś zaprogramowany i uznałeś to za oczywistość" - nie zgodzę się z takim uogólnieniem - taki po prostu jest otaczający mnie świat - jeżeli jest gdzieś innaczej to mi powiedz - wszędzie czy to w pracy, czy w drużynie sportowej, czy na stadionie (kibole), czy przestępcy, czy harcerze itd - mają swojego "przewodnika" - więc naprawdę nie wiem czemu uważasz że jestem zaprogramowany - uwazam że raczej musi byc hierarchia i gradacja stanowisk bo jak tego nie będzie to będzie totalny nieporządek - ale jak uważasz innaczej Twoja sprawa. Ponadto nie widzę zaprzeczania swojej teorii i braku zrozumienia kościelnych nauk - człowiek jest grzeszny i będzie mimo największych chęci - najważniejsze jest żyć tak aby można było spojrzec sobie w lustrze w twarz i tak jakby każdy dzień był naszym ostatnim - żebysmy nie musieli gdzieś/kiedys żałować, że komuś zrobiliśmy krzywdę/przykrość i nie mogliśmy go za to przeprosić. Co do ostatniego Twojego zdania to odpowiem tak - staram się kontrolować swoje zachowanie ale nie zawsze wychodzi to tak jakbym chciał - niestety do doskonałości mi dużo brakuje - nie mam tak silnej woli widocznie jak Ty - i dodam, że nie usprawiedliwiam swoich złych uczynków "frazesem" że jestem tylko człowiekiem - to że jestem tylko a może aż człowiekiem to FAKT o którym nie ma potrzeby dyskutowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: odpowiedz IP: 81.13.168.* 27.03.12, 16:42 Masz prawo do swojego zdania i ja tego nie neguję niemniej jednak irytuje mnie bardzo, ze nawet ci którzy nie chcą przynależeć do żadnej organizacji religijnej są zmuszani do łożenia na takie instytucje. Fakt jest taki, ze dyskusje na temat kościoła, wiary, religii do dywagacje bardzo obszerne z wieloma przeróżnymi aspektami. Myślę, że trudno tutaj dojść do wspólnych wniosków kiedy patrzy się z dwu rożnych perspektyw i trudno dojść do konstruktywnego konsensusu. Nie chcę tutaj nikogo przekonywać do swoich spostrzeżeń aczkolwiek mam pewną nadzieje, ze może moje wpisy skłonią niektórych do pewnego zastanowienia czy aby na pewno ich punkt widzenia jest jedynym i właściwym. Wspominasz, że zawsze ktoś musi nami rządzić, że taki jest świat. No ja się z tym nie zgadzam Można pomyśleć o pewnym partnerstwie, o współdziałaniu a nie tylko manipulacji, nakazach, zakazach i przymusach.Mózg człowieka jest bardzo poddatny na różne perswazje dlatego warto przyjmować wiedzę wybiórczo a nie bezkrytycznie i zgadzać się na każdy przekaz. Dlaczego mam przyjąć za słuszne, ze ktoś wie lepiej ode mnie, że np. ksiądz, biskup...ma jakąś magiczna moc, że wie lepiej, ze ma mi mówić jak żyć, co myśleć i co jest dobre a co złe? Czy potrzeba mieć zwierzchnika aby spojrzeć sobie w twarz? Taki przykład, na czym bazują reklamy? Na praniu mózgu, na wmawianiu tego czego chcemy. Stąd właśnie kult wyglądu, płytkie życie oparte na wartościach materialnych.Mieć zamiast być . Tak jest też w kościele. Po co marmury, złocenia, wielkie witraże, piękne samochody...czy czasem kler nie wierzy w raj ale tu na ziemi? Czy skromne życie jest de passe? Ja wierze w Boga ale nie wierzę w kościół który kultywuje wiele wartości z którymi nie mogę sie zgodzić. Oczywiście na pewno są księża z powołania, w skromności wykonują swoja posługę ale niestety, ja takich nie spotkałam. Szkoda bo właśnie z kimś takim chętnie mogłabym porozmawiać. PS. Wolę zarządzać niż być manipulowaną i jeśli mam wbór to wolę myslec samodzielnie. Kościół to wielosegmentowa instytucja tak jak każda inna kolporacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: odpowiedz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.03.12, 19:57 do akuku - nie będę już odnosił się do wszystkich tematów - tylko tak na marginesie i szybciutko - 1 - jestem z Podzamcza - jeżeli chodzi o marmury , złocenia itp - jestem parafianinem i tak jak większość parafian sponsorowałem w jakimś stopniu budowę tego kościoła - nie przeszkadza mi to, że za moje składki czy datki są wydawane na marmury (rada parafialna ma pewien wpływ na wydatki), lub idą na utrzymanie innych kościołów mniej zamożnych - "kościoły" innych wyznań do skromnych także nie należą (w kraju i za granicą - meczety, cerkwie, czy świątynie buddyjskie) - ale ich pieniądze budują/ozdabiają co chcą. Ponadto zapraszam do kościoła (podwyższenia Krzyża Świętego) - księża są w porządku - możesz sobie porozmawiać na różne tematy. 2 - co do partnerstwa w dużej grupie - a do takich należy naród, zakład pracy, zgromadzenia wyznaniowe itp - jest to niemożliwe - ciężko aby wszyscy byli zadowoleni - kiedyś już w Polsce każdy mógł swoje zdanie wypowiedzieć - Polska szlachecka i słynne LIberum Veto - doprowadziło to do upadku mocarstwa europejskiego jakim była Polska - może kiedyś ktoś coś takiego wymyśli że wszyscy będą zadowoleni - no ale mój umysł tego nie ogarnia. I jeszcze jedno wskaz mi kraj w którym nami nie rządzą - może organizacje itp - jak się z tym nie zgadzasz to raczej ciężko będzie Tobie znaleźć swoje miejsce na tej ziemi w którym będziesz szczęśliwa!! - no ale cóż życzę powodzenia 3 - irytuje mnie tez wiele spraw - np. że jestem zmuszany do łożenia na więźniów (czemu sami na siebie nie zarabiają?), na ludzi pracujących na czarno a pobierających zasiłki, na często bezsensowną pomoc społeczną (dla ludzi uzależnionych), na "szybkie emerytury dla mundurowców, na nierentowne kopalnie, na to że moje dzieci będą pracowali na bezdzietne małżeństwa z wyboru (czemu nie zmniejszyć im wartości przyszłej emerytury albo nie wprowadzić tzw "bykowego")? itd. - no ale cóż chodzę na wybory chcąc to zmienić niestety na niewiele to się zdaje gdyż kto się dostaje do "koryta" to zamienia swoje obietnice na swój prywatny/partyjny interes - ale swój głos oddajemy razem z żoną (i nie na partię o której myślisz) - reasumując - żyję w społeczności i muszę dostosować się do większości - jeżeli już nie wytrzymam to będę szukał innych rozwiązań - może emigracja - tylko pytanie gdzie będę szczęśliwszy? 4. Irytuje mnie jak starszych ludzi wierzących(lub nie) lub schorowanych obraża się, wyzywa, poniża (np filmiki w internecie) itp - bo my młodzi wiemy lepiej od nich jak powinno być- tylko zobaczmy co my daliśmy ojczyźnie a co ONI - często ich rodziny płaciły za naszą wolność życiem, więzieniem ( abyśmy mieli prawo wyboru czy np. internet, paszporty) - i jak my się im odwdzięczamy - wstyd!! Dodam, że większość przemian gospodarczych, politycznych czy ruchów wyzwoleńczych było pod sztandarem białego orła z koroną i krzyża! PS . - kilka przedmiotów na uczelni miałem z psychologii i uwierz mi wszyscy jesteśmy manipulowani i nigdy tego nie zmienimy - kwestia tylko jak bardzo to ograniczymy - np czemu teraz nie mówi się o emeryturach, podatkach, miejscach pracy, reformie służb mundurowych, górnikach, służbie zdrowia itp - otóż dlatego bo są to tematy trudne i rząd ich unika - lepiej dać ludziom temat zastępczy np. rodzice Madzi, wypadek kolejowy, kościół/krzyż, sól, czy homoseksualizm - niech mówią i się kłócą - i TO JEST właśnie MANIPULOWANIE SPOŁECZEŃSTWEM!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: odpowiedz IP: 81.13.168.* 27.03.12, 20:40 Zapewniam Cię, ze te problemy które wymieniłeś tez mnie mocno irytują jednakże w tym wątku poruszona jest sprawa kościoła i do tego się odnoszę. W dalszym ciągu nie rozumiem po co w kościele taki przepych gdy tak wiele osób potrzebuje pomocy ( pieniędzy) na leczenie, na naukę, na normalne życie, na jedzenie...Czy żeby wierzyć w Boga trzeba otaczać się marmurami? o co księżom wystawne plebanie? czy skromne życie jest tylko dla motłochu? Czy właśnie tego nauczał Jezus? Owszem, nie sposób uwolnić się od sterowania przez innych ( chociażby przestrzegania prawa i tego nie neguję) ale tam gdzie mogę mieć wolną wolę, wolę zachować wolność swego umysłu. Czemu mam godzić się na manipulację we wszystkich dziedzinach życia? Masz prawo robić ze swoimi pieniędzmi co Ci się podoba i nikomu nic do tego ale tłumaczenie typu :" bo inni, bo inne kościoły, inne wyznania, bo starsi obśmiewani, więźniowie..." w żaden sposób mnie nie przekonują i niczego nie usprawiedliwiają. Po prostu kościół i przepych do siebie nie pasują bez względu czy to cerkiew czy meczet i inne budowle tego typu. Uwolniłam się od tego pręgierza wiele lat temu. Czy Bogu jest to potrzebne? Czy ludzie muszą mieć złote cielce? Czy ksiądz nie może okazywać nieco pokory i dotrzymywać swoich ślubów? Ja szukam księdza z powołania a nie sprytnego manipulatora / biznesmena który nauczył się w seminarium pięknie mówić. Uwierz mi, mam powody aby czuć niechęć do kleru. To kościół mnie odrzucił z bardzo banalnych powodów i dzięki temu zrozumiałam jak wiele "dobra, zrozumienia i miłosierdzia" jest w tej organizacji. Nadmienię, ze nie chodzi o pieniądze bo nigdy nikogo o nie nie prosiłam. Wspomnę, że rozczarowało mnie wielu księży i wszelkie te nauki kościelne są niewiele warte kiedy nie są poparte czynami. Jak się ma bogactwo kościoła to wszechobecnej , pogłębiającej się biedy, bezrobocia i braku perspektyw na przyszłość? Niebawem kler będzie otaczać się wielkimi murami aby kontakt z plebsem ograniczyć do minimum bo już teraz "co laska" oznacza wywieszony cennik. Dziękuję za rozmowę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Papcio Re: płatny przejazd na Mszę IP: 62.159.242.* 27.03.12, 12:16 Bardzo dobrze! Golić wsioków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 13:16 Tu chyba pisze jedna osoba o wieloma nickami Kuku. Tam ci ktoś napisał, że jak ci coś nie pasi to na Syberie itd. Czepiasz się kto zapłaci za dojazd na msze, a czemu nie czepisz się Palikota, że bierze poselską kasę i tylko szum robi w rządzie i nic nie wnosi do tego, dlaczego nie napiszesz o tych nierobach którzy całe życie jadą na MOPSie, dlaczego nie napiszesz o tych co siedzą w wiezieniach i na koszt podatników są utrzymywani , dlaczego nie napiszesz o wandalizmie, za wandalizm płacimy my podatnicy. Czemu nie wspomnisz o Radnych bez Radnych którzy też biorą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: płatny przejazd na Mszę IP: 81.13.168.* 27.03.12, 13:37 Wszystkie wpisy "akuku" to wypowiedzi jednej osoby czyli moje. Pozdrwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --..-- Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.adsl.inetia.pl 27.03.12, 14:59 JAK PŁATNY MOŻESZ JAŚNIEJ TO WYJAŚNIĆ ??? . To że miasto funduje klechom co rok taką imprezę to jest chore! Odpowiedz Link Zgłoś
pozor_flack Re: płatny przejazd na Mszę 27.03.12, 18:15 Czy na mszy będzie obecna Wspólnota Szybkiego Reagowania? Dobro-Dobro 04. RURA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Phil Re: płatny przejazd na Mszę IP: 109.169.37.* 28.03.12, 14:02 Czy ktoś ma wiedzę konkretnie jakiej marki autobusy będą obsługiwać w/w kursy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 20:00 A niby dlaczego mieliby nie płacić? Prawidłowo, jedziesz komunikacja miejska to płacisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to do kuku IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 20:36 A kto ci każe płacić na kościół co ty kur.. wa opisujesz za bzdury, ja nie chodzę do kościoła i ani razu nikt mnie nie zmuszał do płacenia na kościół to samo jak chodziłem na religie i też mnie nikt nie zmuszał, co ty przypale opisujesz za bzdury ? z kogo ty robisz idiotów ? chcą to niech idą na pielgrzymke na stadion , przeszkadza ci to ? przeszkadza ci że inni uczą się religii ? na co liczysz że jak nie pójdą na msze na stadion to rządowi Palikotowi dadzą , na jego błaznowanie ? Kto chce to idzie na msze, kto chce to daje na kościół , kto chce to idzie do kościoła i chodzi na religie i nikt nikogo nie zmusza i przestań pier.. dolić , mi się nie podoba jak geje paradują a ktoś musi wszystko pilnować i płacić bo oni chcą poparadować , nie podoba mi się że Palikot bierze kasę i w rządzie robi cyrk , na to też idzie ogromna kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: do kuku IP: 81.13.168.* 27.03.12, 20:45 Nie ogarnąłeś przekazu niestety i ziejesz agresja zupełnie niepotrzebnie. Powinieneś wreszcie się dowiedzieć, ze cześć podatków ( również twoich) przeznacza się na kościół. Płacisz i nawet o tym nie wiesz:) Nie potrzeba rzucać inwektywami aby merytorycznie przedstawić swój punkt widzenia. Nawet na forum warto okazać odrobinę kultury. Jak już zdobędziesz wystarczającą wiedzę to chętnie podyskutuję z tobą a póki co to niestety ale szkoda dla ciebie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do kuku IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 13:22 Ręce i nogi opadają.... !!! Zejdź na ziemię ! Poziomem ignorancji i oderwania od rzeczywistości udowadniasz szkodliwy wpływ wiary religijnej na jednostkę ludzką. Żółć się z ciebie człowiecze wylewa.... Cóż tu pisać i o czym dyskutować z tak nieświadomym pewnych spraw człowiekiem ? Chcesz płacić - płać ! Ja nie chcę aby za moje pieniądze utrzymywano jakiekolwiek związki wyznaniowe (sekty) - basta ! Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: płatny przejazd na Mszę 27.03.12, 22:13 Witam oxo i akuku,Ludzie czytam i moje serce rośnie .Oto dożyłem chwili że wreszcie coś drgneło w tej materii .Cieszy mnie to że moja robota antyklerykalna pomału zmienia oblicze tej ziemi to przecież to ja z kolegami co roku słałem protesty do exprez. KRUCZKOWSKIEGO i otrzymywałem durne odpowiedzi majace w pogardzie nasz swiatopoglad i ludzka przyzwoitosc ,ta sama drogą zaczał podązać obecny prez.Szełemej . Tylko z przyczyn technicznych nie doszło do protestów w rejonie stadionu w trakcie mszy sprzed paru lat może o tym zaswiadczyc Komendant Straży Miejskie jak i były Komendant Miejski Policji.Totalnie walili głupa gdy pytałem w MPK kto opłaca przewozy , MZUK bezczelnie wykorzystywał zależnośc pracownika od pracodawcy i zmuszał ludzi do wykonywania zadań na rzecz kolejnej MSZY Papieskiej wykorzystywano do tego sprzęt ciagniki kwiaty cięte przeznaczone na wiazanki w zakładzie pogrzebowym nieprawda jest że kwiaty te wykorzystywano po mszy one radośnie kończyły swoj żywot na ołtarzu w kościele na POznańskiej Wtym roku dodatkowo zapytamy ile kosztuje imprezowiczów wynajęcie stadionu. Obiecuję wam że wtym roku wraz z przyjaciólmi zorganizujemy protest uliczny ,jutro dopracujemy szczególy . OT mała rzecz a wnerwi pana Szełemeja . A tak na koniec to mnie ks.Zrałko nadał zaszczytny tytuł wałbrzyskiego robaka , a prez. Szełemej wskazal mnie palcem na spotkaniu w szkole nr 15 mowiac to ten co mu sie Matka Boska niepodoba ,CO SIĘ KOMU PODOBA TO RZECZ GUSTU mnie podoba sie Królewna ŚNIEŻKA co też z uśmiechem odnotowała reporterka radia Wrocław. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a jak do przypałów krzyczących o msze IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 22:44 Ja nie chodzę do kościoła, nie chodzę na religie , ale kur.. wa mać jak by mi jakiś pedał stanął i protestował że ma nie być mszy to nie wiem co bym mu zrobił, nie podoba się masz to wypier.. dalać, nie podoba się religia to wypier... dalać do Afganistanu, jakim kur... wa prawem jakaś gejowska ciota sprzeciwia się Polskiej kulturze zakorzenionej od wieków, nie podoba się wam religia to omijajcie ją z daleka, tak jak ja to robie, ale żadnej ciotce gejowej nie pozwolę aby w Wałbrzychu protestowali przeciwko polskiej kulturze, teraz wam się religia nie podoba a za jakiś czas ktoś powie że jezyk polski się mu nie podoba, bo co krzyczycie bo kościół się sprzeciwia gejom i ma racje , taki 57jurand stary gej myśli że będzie robił z Polski bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do przypałów krzyczących o msze IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 13:39 Ciasnota umysłowa nie pozwala ci na zrozumienie idei wolności światopoglądowej i wyznaniowej, leżącej u podstaw akcji organizowanych przez wolnomyślicieli, ateistów, agnostyków i racjonalistów....oraz przez zwykłych obywateli którym leży na sercu los naszego umęczonego kraju. Tępota nie pozwala ci na ogarnięcie tego, szermujesz sloganami i hasłami których w ogóle nie rozumiesz. Jeżeli zniewolenie, ucisk, wyzysk, hipokryzję, pielęgnowany obskurantyzm, obłudę i zakłamanie nazywasz elementem naszej narodowej kultury.... to nie ubliżę ci nazywając cię tępakiem, idiotom i głupkiem pospolitym. Poza tym już widzę jak realizujesz swoje groźby... gdyby już cię poniosło to udzielił bym ci lekcji pokory - bez emocji i co najważniejsze - zupełnie darmo. Post tego durnia jest dowodem na siłę i wpływ zindoktrynowanego i wychowanego w duchu żarliwej "wiary-niewiary" człowieka. Pomimo iż deklaruje areligijność nie da się ukryć że jest krypto apoleogetą K.K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepan do 57Juranda IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.03.12, 22:58 Domniemuję, że te 57 oznaczają,iż jesteś człowiekiem dojrzałym. Pożyjesz jeszcze (życzę) 20-30 lat i do piachu. Czy jesteś tak na 100% przekonany, że to totalny koniec? Jeśli TAK- to czekaj swych ostatnich dni i zemrzyj jak wczoraj moja świnka morska. Są jednak ludzie którzy wierzą w życie wieczne. Czy to Ci przeszkadza??? Jeśli nie dlaczego próbujesz walczyć z wiarą innych? Może to jednak prawda jest po stronie chrześcijan? Masz szanse 50/50. Wszystko zależy OD WIARY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: do 57Juranda IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 08:45 Kazdy z was ma swoja racje jedno co powinno sie oddzielic od takich dyskusji to wiare jest to indywidualan sprawa kazdego z nas. To jest dyskusja na zasadzie skad wiesz, ze jest Bog, skad wiesz, ze go nie ma. To co mi sie nie podoba to wlasnie kler, kler ktory panoszy sie wszedzie, kler ktory niejednokrotnie nie wie co to jest dekalog dlatego nie dziwie sie, ze jego wierni maja ten sam problem. Tolerancja to wlasnie tutaj powinna byc przestrzegana, a nie jest przyklad gej dlaczego nim jest odwoluje sie do medycyny ona jest madrzejsza od wielu z was. Dlaczego zaczela sie wojna o finansowanie kosciola czy jestes wierzacy czy nie placisz tzw podatek koscielny i wiem jedno, ze gdyby wprowadzili podatek dla tych wierzacych na swoj kosciol do ktorego chodza to z 95% katolikow zrobilaby sie garstka. Miejsce religi, miejsce wiary jest w kosciolach tak jak nauka jest w szkolach, praca w zakladach itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oxo Re: do 57Juranda IP: *.dynamic.chello.pl 28.03.12, 11:55 Widzę, że większość tu wpisujących się nie rozumie prostych treści. Nie walczymy z religią a z marnotrawieniem publicznych pieniędzy w tak biednym i zadłużonym mieście, z wydawaniem mamony na złotego cielca przez nasz Ratusz. Kościół jest instytucją posiadającą multi miliardy dolarów. Jaki jest problem by parafie w Wałbrzychu same zorganizowały Msze Papieską skoro według Urząd Miejski koszty organizacji to zaledwie 6 tys zł, taka kwota jest niczym dla kleru. Idąc tą logiką finansowania kościoła przez miasto dlaczego kościół nie funduje miejskich lub państwowych imprez?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do 57Juranda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 13:29 Z takich samych powodów dla których pełnosprawni łożą na niepełnosprawnych a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do 57Juranda IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 13:52 Tyle tylko że gdyby przywołani w nietrafionej analogii niepełnosprawni opływali w luksusy, żyli dostanio, manipulowali i okłamywali pełnosprawnych.... ile taki stan mógłby trwać ? 2000 lat ? O czym to świadczy, o kim źle to świadczy ? Te wasze przykłady są beznadziejne... oko do dupy porównujecie. Retoryka z sejmowo-kościelna.... "ino"grunt na nią niepodatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to Re: do walczących z religią IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 14:00 Jak walczycie z religią dlatego że idzie na to kasa to ja proponuje walczyć z Palikotem , który bierze kasę za nic i wprowadza w rządzie teatr i burdel, i my za to płacimy !!!! jak geje paradują po Warszawie, bo oni chcą i mają taki kaprys , to też my płacimy i nikt nas o to nie pyta czy chcemy, nikt nas nie pyta czy chcemy oglądać gejów paradujących po mieście , zabezpieczenie takiej parady gejów słono kosztuje i czy nas ktoś pyta czy mogą paradować i czy miasto i Polska muszą ponosić za to koszta , no nikt nas nie pyta , a tu geje od Palikota się wypowiadają na tematy religijne ( bo co bo religia zabrania gejowaceniu narodu ) to trzeba walczyć z religią , religia od lat była w Polsce czy to się wam podoba czy nie, religia jest częścią Polskiej kultury i nikt tego nie powinien zmieniać. A tym bardziej Palikot i jego przydupasy Palikotwe gejuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do walczących z religią IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 15:13 Po co wyskakujesz tu z tym Palikotem. On antyklerykalizm traktuje jako narzędzie do uprawiania polityki. Palikot dziś jest - za jakiś czas go nie będzie. Kościół gnoi nas 2000lat, czas powiedzieć dość ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do 57Juranda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.12, 14:50 Kościół nie finansuje imprez miejskich dlatego pewnie, że finansuje inne "akcje", które z całą pewnością potrzebują bardziej pomocy z zewnątrz - poczytaj np. tutaj - [url=http://www.caritas.pl/dzialania-caritas]Tekst linka[/url]. Ponadto parafie organizują wczasy dla najbiedniejszych, zbiórkę pokarmów w święta , wycieczki dla dzieci i wiele innych - tylko skąd ty możesz to wiedzieć?? Pewnie sam jesteś zajęty swoja kampanią dobroczynną - czytaj "kampanią wymierzoną przeciw Katolikom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do 57Juranda IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 15:05 Bonzowie mafijni też pomagają, łożą pieniądze na edukację dzieci (później swoich "żołnierzy"), chronią lokale, i świadczą szerszą pomoc w wymiarze materialnym i finansowym. Także argument z pomocy upada. To pomoc czysto marketingowa i pro forma, a i tak większość z pieniędzy na te działalności pochodzi od wiernych aktywistów. Za każdy złocisz wydany na pomoc potrzebującym zgarną tysiąc na pomoc dla siebie samych. Wilcy w owczej skórze.... zawsze to powtarzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to Re: do fuj_fuj IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 15:38 Wyjeżdżam z Palikotem bo Palikot rozpętał katolicką wojnę, to Palikot czepia się religii, a dlaczego nie zacznie sam od siebie ?. Palikot mówi że na religie idzie sporo kasy i na księży, a na POlitykę i Palikotów ile idzie kasy ? Czy Palikot myśli że jak nie będzie religii ani kościoła to , ludzie zaczną płacić idiocie Palikotowi czy innym jego przydupasom ? po prostu Palikot = PO i wy szukacie kasy dla siebie, kościołowi wypominacie że mają kasy itd. a wy co dlaczego sami od siebie nie zaczniecie ? zróbcie najpierw ze sobą POrządek bo okradacie Polskę jak leci , a dopiero z kościołem, tylko tyle że kościół nie okrada bo ludzie sami dają , a wy Palikoty i POlacy okradacie i żyjecie ze złodziejstwa z naszej kasy , bo my tej kasy wam nie daliśmy sami ją bierzecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do fuj_fuj IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 16:04 Albo jesteś tak zacietrzewiony, albo zmyślnie odwracasz uwagę od istoty tematu. Co ma piernik do wiatraka ? Mówimy tu o sekcie katolickiej i jej finansowaniu, o rozdziale sacrum od profanum. Mówimy tu o szkodliwej działalności tejże sekty... a ty z jakimś krzykaczem Palikotem wyjeżdżasz. Udajesz że nie rozumiesz, albo faktycznie nie rozumiesz - to pierwsze znaczy że masz swój interes w obronie tej szkodliwej organizacji, jeżeli to drugie - to.... po prostu szkoda. Boli mnie to że w szkole nie ma lekarza, stomatologa czy pielęgniarki, ale księża sączący truciznę w umysły młodych ludzi są. Obudź się człowieku !!! Wiara to sprawa piękna, wręcz intymna, indywidualna... i nie można myśleć że słowo Wiara czy Bóg to synonimy słów "wiara religijna" i "bóg chrześcijan". Jeżeli Bóg istnieje to cytując za dowodem ontologicznym Anzelma z Cantenbury (ratio Anselmi) jest to "coś, ponad co nie można pomyśleć niczego większego". Inny z patrystów pisał że Boga można określać tylko w sposób negatywny. To my ludzie zdenominowaliśmy i zantropomorfizowaliśmy pojęcie bóstwa. Bóg to tajemnica niezgłębiona... a tu naraz okazuje się że K.K. tę tajemnicę zgłębił i nam ją serwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to Re: do fuj_fuj IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 18:31 Co ty pierd.. dolisz w ogóle, lekarza w szkołach nie ma bo nie ma odpowiednich gabinetów a religia jest bo można w każdej jednej sali mieć lekcje religii, jesteś taki idiota czy tylko udajesz idiotę, a co do Palikota to Palikot jest sektą , sobie wkręcasz że kościół to sekta , a jak była bieda w Polsce i wojna to twoi dziadkowie latali do kościoła i żarcie torbami nosili i paczki z Ameryki, nie podoba ci się Polak i jej religia to wypier.. dalaj z Polski nikt cie tutaj nie trzyma, próbujecie wodę z mózgu zrobić ludziom, ale ludzie wiedzą że do kościoła nie są zmuszani i na tace też nie są zmuszani płacić , kto chce to idzie i płaci , a kto nie chce to nie idzie. Przez takich przygłupów jak ty , co robią wodę z mózgu młodym ludziom , to później młodzi chodzą i niszczą kościoły niszczą cmentarze niszczą to co ludzie budowali i łożyli na to, bo robicie wodę z mózgu , mówiąc że kościół jest zły , że krzyż jest zły , że krzyż ich zje, później młodzi idą i niszczą wszystko i to jest wasza zasługa i Palikota, uczycie nie tolerancji a sami wymagacie tolerancji, chcecie na siłę pozbyć się religi i kościoła ale wam się to nie uda , musicie zrozumieć że religia i kościół i krzyż to nic innego jak Polska kultura, tak samo jak pogrzeby i rytuały pogrzebowe na świecie i jest to częściom kultury, kościół od wieków jest na świecie , od wieków jest religia i stanowi to część kultury świata i nie ważne czy to katolicyzm, czy islam , czy buddyzm jest to część kultury , a wy z tą kulturą walczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do fuj_fuj IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 20:17 Wulgaryzmami nie zaklniesz rzeczywistości prostaku. Argument z "gabinetami" rozkłada na łopatki.... Chodziłem do różnych szkół jeszcze za czasów jak ty waliłeś w bambetle. Zapytaj matki i ojca czy za ich czasów były gabinety lekarskie w szkołach - no chyba że oni też "pierd...olą". Skoro wyjeżdżasz z gabinetami to znaczy że nie masz wiedzy a jedynie jakieś chore wyobrażenia. Szkoła nr 21 - gabinet stomatologiczny + gabinet lekarski, szkoła nr 32 - jak wyżej, nawet na Sobięcinie w siedemnastce była higienistka. Tych "gabinetów" nikt nie zamurował.... Religia powinna być wyrugowana ze szkół i jak to miało miejsce dawniej wrócić do salek katechetycznych przy kościołach. Nie mogę prowadzić z tobą rzeczowej dyskusji, paplesz ciągle o tym samym. Skoro nie rozumiesz że żyjemy w kraju wolnym od przymusu religijnego, a w takim chcesz żyć - wyjedź do Afganistanu albo Iranu. Jeżeli podejmujesz się dyskusji, to powinieneś mieć jakąś wiedzę o jej przedmiocie, a także chociażby rudymentarną umiejętność klarownego przedstawienia swych racji. Twa wiedza na temat religii jest żadna, ale to typowe dla katolika - Bierny, Mierny ale Wierny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a to Re: do fuj_fuj IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 20:52 Ty przygłupie czy ty rozumiesz co ja pisze ? jak ci mogą w szkole dać i zrobić gabinet lekarski lub pielęgniarki ? kto za to zapłaci ? Ty czy twój gejowy Palikot ? utrzymanie punktów medycznych jest drogie i nie pier.. dol mi że jest tanie , nie pier.. dol mi że ja to powiedziałem bo to ty wyjechałeś ułomie z lekarzami i pielęgniarkami . Jak ja będe miał dziecko to moje dziecko nie będzie latało po katechetkach, tylko ma być uczone w szkole , a jak tobie się nie podoba to spier.. dalaj geju na Syberie , i ty nie będziesz nam Polakom dyktował co mamy robić i jaką mamy mieć religie , już raz twój gejowy palikot powiedział, że jak będzie premierem czy prezydentem, to zrobi że każdy w szpitalu będzie miał swoją sale 1 osobową z WC i łazienką. I ty to samo próbujesz ludziom wmawiać , ale naród nie jest głupi i nie słucha gejowatych palikotów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuj_fuj Re: do fuj_fuj IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 21:12 Normalnie to być dostał w gębę. Niestety, tu muszę cię prosić abyś już nie gonił mnie swoimi argumentami. Po prostu nie odpisuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: do fuj_fuj IP: 81.13.168.* 28.03.12, 21:23 Moja rada dla fuj_fuj. Nie kontynuuj tej dyskusji z prostakiem i chamem bo sprowadzi Cie do swojego poziomu i pobije doświadczeniem. Ten osobnik "a to" nie ma bladego pojęcia o czym pisze.To typowy beton :) Nie przekonasz, niczego nie wytłumaczysz i nie skłonisz do myślenia. Ja nie reaguję na jego głupawe wpisy. Niech się chłopina rzuca, niech bluzga w swej bezsilności. Jego argumenty są irracjonalne więc nie ma sensu kontynuować takiej bezowocnej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wałbrzych Re: do fuj_fuj IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 21:32 A ja tam popieram a to dobrze pisze też gejów nie toleruje a Palikot i jego ugrupowanie to sami geje zarażone cholera wie czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do 57Juranda IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 18:11 I w tym momencie dialog z tobą powinien się zakończyć - naprawdę masz kompleksy i to spore- można mieć coś przeciwko księżą - ale przeciwko takim organizacjom jak Caritas!! - pewnie Fundacja TVN to też ściema, Polsat Dzieciom i Jurek Owsiak - Ty musisz znaleźć specjalistę i naprawdę poważnie z nim porozmawiać - tylko nie wiem czy jeszcze ktoś ci pomoże - ale życzę Tobie z całego serca - wiadomo już dlaczego świat zmierza w kierunku "złego" - bo są tacy frustraci jak Ty - rozumiem ateistów, wierzących w Boga nie w kościół też można zrozumieć - ale ciebie i wielu innych ludzi myślących inaczej niż ja (rozumiem ich argumenty, itp) - ale ty naprawdę musiałeś/aś dostać pożądanego kopa od życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do "a to" Re: do 57Juranda IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.03.12, 19:38 masz racje po co gabinety lekarskie po co dzieciom opieka zdrowotna nie ma na to miejsca, a na religie klasy sa. Uwazam, ze powinni wprowadzic duzo wiecej godzin religi bo w sumie wyksztalcenie sie w przyszlosci na ksiedza to calkiem niezla profesja jest kasa, zero problemow na tacy podadza zyc nie umierac gratuluje madrego myslenia ha,ha Odpowiedz Link Zgłoś
57jurand Re: płatny przejazd na Mszę 28.03.12, 21:41 Witam .Kiedyś napisałem że wiara to coś co mnie nie interesuje, ważne dla mnie jest to żeby wszyscy w moim kraju czuli się jak u siebie żeby mój syn nie był wytykany palcem że nie jest katolikiem.Módlta się do kogo chcecie wasza sprawa tylko nie wchodzcie tak bezczelnie w przes trzeń publiczna chyba że chcecie państwa wyznianowego , Do koleżki co pisze o śmierci ,możesz mi wierzyć ogladałem wielu zmarłych ludzi tak samo jak każdy czuję lęk ale to nieznaczy że zaraz ma ktoś na tym zarabiać .Do tych co myślą zę Katolicyzm to nasza wiara ,pomyłka mieliśmy swoją słowiańska z świętem KUPAŁY i iinnymi obrzędami ale przyszli zakapturzeni z mieczami i pochodniami i w imię swego BOGA zaczeli tępić nasze zwyczaje .Tak to wygladało taka to niby nasza wiara ale wiem że na tym swiecie nic nie trwa wiecznie i oni też kiedyś znikną czego im z całego serca życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Dobra Rada A może tak .... ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.03.12, 21:48 .... Waszczak z Tatuśkiem i Sokołem zorganizują transport swoimi busami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: płatny przejazd na Mszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.12, 07:26 Ostatni post - "żeby wszyscy w moim kraju czuli się jak u siebie" - wytłumacz jak to zrobić - jestem bardzo ciekaw - bo jak Ja się czuję jak u siebie to niemożliwe żebyś ty się czuł jak u siebie - ale jak ty się będziesz czuł jak u siebie to wtedy Ja się tak nie będę czuł!! Napisałeś jakiś nierealny slogan i jak ty do tego dążysz to sorki - walka z wiatrakami!!! Szklanych domów w żadnym Państwie nie będzie - chyba, że masz taki kraj to podaj przykład - gdzie każdy czuje się jak u siebie!!! Odpowiedz Link Zgłoś