Dodaj do ulubionych

garaż blaszany- pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 10:37
Witam. Czy moze ostatnio ktos z forumowiczow stawial garaz blaszany ? Mam wykupione miejsce na wlasnosc i nie wiem jakie potrzebuje pozwolenia i gdzie mam sie z tym wszystkim udac. Jaki jest ich koszt i czas oczekiwania. Dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: lmgfy Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.12, 10:58
      tak trudno użyć google?!

Garaże blaszane - ceny
    • Gość: as Re: garaż blaszany- pytanie IP: 80.50.237.* 01.06.12, 10:59
      Poszukaj sobie w internecie !
      Chce ci się wejść na forum, a nie chce wpisać w googla ?!
      Bardziej ufasz opinii ludzi z tego forum, niż własnemu sprytowi i danym producentów z całej Polski.
      Może weź znajdź najbliższego producenta zadzwoń i wypytaj o wszystkie informacje które cie interesują.
      Ciężko ?
      • Gość: Ona Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.12, 11:04
        Ceny garazy to ja akurat znam na pamiec :)
        • Gość: hjhk Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.play-internet.pl 01.06.12, 12:09
          Potrzebujesz pozwolenia na budowę, o ile można będzie tam wybudować garaż tj czy taki jest plan zagospodarowania okolicy.Potrzebujesz też projektu ale ten zwykle załaczają producenci garaży.

Reszte się dowiedz sama w starostwie powiatowym.

powodzenia.
          • hussardo Re: garaż blaszany- pytanie 01.06.12, 12:19
            Bzdury piszesz, chciałeś zabłysnąć czy wprowadzić w błąd !?
            Właśnie o tym mowa, nie ufaj wałbrzyskiemu forum !!!

Odsyłam do producentów, jako, że prowadzą produkcje/sprzedaż posiadają wszelkie info na temat regulacji prawnych.
    • Gość: Mała Mi Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.12, 21:47
      najważniejsze to pozwolenie na budowę garażu wydane przez starostwo;
      pozwolenie jest wymagane ustawą prawa budowlanego;
      potrzebne mapki z zaznaczonym miejscem budowy garazu ( to geodezja - odręcznie narysowany prostokącik garażu na posiadanej działce)
      kilka kwestionariuszy do wypełnienia (starostwo);
      ostatecznie ktoś z uprawnieniami musi ci podpisac projekt budowy;
      czas oczekiwania na odpowiedzi z urzędu to chyba maksimum 3 czy 4 tygodnie, więc tyle zapewne trzeba czekać na odpowiedź do każdego pisma :)

telefon do starostwa kosztuje grosze, a informacji udzielą szczegółowej i konkretnej :)
      • Gość: wałbrzyszanin Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 22:59
        I to sa wiadomosci od ludzi ktorzy mysla ze, cos wiedza. Ech szkoda gadac. Jezeli twoja budowla nie bedzie na stale zwiazana z gruntem to mozesz sobie postawic i 10 takich. Musisz tylko powiadomic urzad o tym ze, to stawiasz. Powiadomic, nie pytac o zgode. Zgoda na takie cos jak blaszany garaz nie jest wymagana.
        • Gość: lkjl Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.play-internet.pl 02.06.12, 23:45
          Gówno prawda. Na garaż akurat jest potrzebne pozwolenie, czy jest związany z gruntem czy nie. Na szopę tej samej wielkości pod domem nie potrzebujesz pozwolenia, jeśli nie jest trwale związana z gruntem i ma jakąś tam odległość od domu. Jeśli będziesz parkowac w szopie auto - jest to garaż. A sąsiedzi są życzliwi i lubią informować w czasie inwentaryzacji okolicy, nawet stosowne zdjęcia załączają a ludzie potem się dziwią że przychodzą nakazy rozbiórki lub zalege podatki od nieruchomości do zapłacenia.A prawo budowlane mamy pojeb.ane swojadrogą, więc lepiej chuchać na zimne. Wszystko fajnie jest do czasu jak się urzędas nie dopieprzy, a generalnie ma zawsze do czego.
          Postaw sam coś jeden z drugim,zainwestuj WŁASNE pieniądze a potem podpuszczaj na necie.
          Wszystko zresztą jest w zbiorze ustaw "Prawo Budowlane" którego nie bedę cytował bo z tutejszymi debilami próżna dyskusja, tak jak z ludzią przed Kopernikiem udowadniać że ziemia jest okrągął.
          • Gość: ? Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.12, 23:53
            Ale ziemia jest płaska - więc o co ci chodzi?
        • Gość: Mała Mi Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.12, 10:29
          proponuję ci o wszechwiedzący - telefon do starostwa;
          dowiesz się i podadzą ci nawet odpowiednie paragrafy ustawy prawa budowlanego;
          postawienie garazu blaszanego musi mieć pozwolenie;

bez pozwolenia to mozna sobie wbić cztery paliki w ziemię i rozpiąć na tym folię;
          na to zezwolenie nie jest potrzebne;
      • captaincruz Re: garaż blaszany- pytanie 23.08.12, 15:21
        Mi zawsze wydawało się że nawet na blaszaka trzeba mieć pozwolenie. W każdym razie alternatywą na pewno była by wiata na którą na 100% nie trzeba mieć pozwolenia o ile nie przekracza ona pewnych rozmiarów. Jeśli poszukujecie sprawdzonego producenta i montera to polecam ogrodosfera.pl/wiaty-garaze-drewniane
        Ekipa szybko się uwija a ceny są wg mnie korzystne
    • Gość: abc Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.240.154.85.omantel.net.om 03.06.12, 04:41
      Z tego co wiem na postawienie blaszaka nie potrzeba zadnego pozwolenia.To nie jest konstrukcja stala.To w zasadzie kwalifikuje sie jako namiot.Gdybys chcial murowac to wtedy potrzebne zezwolenia.
      • Gość: kjjl Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.play-internet.pl 03.06.12, 10:05
        Stawiajcie więc ćwoki bez pozwolenia. I czekajcie na rozwój sytuacji.
        • Gość: aaa Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.12, 20:14
          milcz gnoju !
    • Gość: gosc Re: garaż blaszany- pytanie IP: *.extreme-net.one.pl 03.06.12, 20:57
      (PB): "Art. 29.
      1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
      ...
      2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz
      przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do
      25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać
      dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"
      W praktyce: mapa do celów projektowych, projektant, ZUDP, oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością i zgłoszenie robót. Koszt - do 1000 + projektant
      • captaincruz Re: garaż blaszany- pytanie 23.08.12, 15:18
        Mi zawsze wydawało się że nawet na blaszaka trzeba mieć pozwolenie. W każdym razie alternatywą na pewno była by wiata na którą na 100% nie trzeba mieć pozwolenia o ile nie przekracza ona pewnych rozmiarów. Jeśli poszukujecie sprawdzonego producenta i montera to polecam ogrodosfera.pl/wiaty-garaze-drewniane
        Ekipa szybko się uwija a ceny są wg mnie korzystne.
    • roonie42 Re: garaż blaszany- pytanie 22.12.13, 16:51
      Garaż wykonuje się bardzo szybko (składasz go z gotowych elementów), co do pozwolenia to raczej go nie potrzebujesz jeżeli fundamenty nie będą de facto spełniały kryteriów fundamentów w rozumieniu ustawy
      Poczytaj tu więcej na ten temat
      kalkulatorybudowlane.pl/teksty/2013/11/13/garaze-blaszane-ile-kosztuja-jak-je-wykonac/[/url]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka