Dodaj do ulubionych

Śladami prawdy

14.07.12, 08:29
Znalazłam ciekawy artykuł na internecie-myślę sobie,że temat warty zastanowienia i rzeczowej dyskusji.

sladamiprawdy.i365.pl/readarticle.php?article_id=106

Przedstawiciele oficjalnej propagandy stosują szereg różnych chwytów aby obronić się przed próbami dojścia do prawdy i zarzutami nielicznych outsiderów zwanych potocznie „tropicielami teorii spiskowych”. Poniżej przedstawię zbiór najbardziej popularnych sposobów psychomanipulacji stosowanych z dużym powodzeniem przez polityków i media głównego nurtu.

1. Sprowadzanie do absurdu.
Technika ta polega na łączeniu zwykle dobrze uargumentowanych hipotez (np. udziału agend rządowych w zamachu na WTC) z hipotezami zupełnie absurdalnymi wymyślonymi na poczekaniu tylko po to aby ośmieszyć wszelkie próby dotarcia do prawdy. W ten sposób gdy ktoś zaczyna mówić, iż to nie terroryści z Al-Kaidy zaatakowali USA 11 września 2001 roku, dziennikarze zaczynają łączyć tę hipotezę z zupełnie absurdalnymi koncepcjami mówiącymi przykładowo o tym, iż nie było II wojny światowej.

2. Tworzenie iluzji fałszywej jednorodności.
W celu wrzucenia wszystkich teorii spiskowych do jednego worka, propagandziści uknuli sformułowanie „spiskowa teoria dziejów”. W ten sposób postronny odbiorca ma wrażenie, iż wszystkie hipotezy dotyczące spisków łączą się ze sobą i są wymyślane przez dokładnie tych samych ludzi, co absolutnie mija się z prawda. Jest to próba stworzenia z wielu hipotez jednej zbiorczej hipotezy, którą można dzięki temu łatwiej sprowadzić do absurdu i ośmieszyć. Zauważmy, iż wyrażenie „Spiskowa teoria dziejów” jest stosowane wyłącznie przez zajadłych przeciwników tych teorii i media głównego nurtu. Nigdy nie spotkamy się z nim analizując konkretne hipotezy z osobna.

3. Naiwne próby zastosowania metody falsyfikowalności Karla Poppera.
Wcześniejszy zabieg stworzenia iluzji jednej zbiorczej „Spiskowej teorii dziejów” miał jeszcze jedno zastosowanie. Dzięki niemu można zdyskredytować wszelkie próby dochodzenia do prawdy przyczepiając wszystkim wątpiącym w oficjalną wersje wydarzeń łatkę wyznawców rzekomo jednej zunifikowanej teorii, która sama w sobie jest niefalsyfikowalna ( nie można jednoznacznie zaprzeczyć jej prawdziwości za pomocą eksperymentu) na gruncie filozofii Karla Poppera. Zatem zdaniem krytyków twierdzenie, iż arabowie wysadzili wieże WTC jest falsyfikowane, natomiast już twierdzenie, iż za zamachem mogły stać wewnętrzne agendy rządowe jest absolutnie niefalsyfikowalne, ponieważ wynika z „spiskowej teorii dziejów” czyli pseudojednorodnej teorii, którą sami wymyślili. Upraszczając to na przykładzie: twierdzenie, iż Zenek ukradł jabłko, jest możliwe do udowodnienia, natomiast przypuszczenie, iż zrobiła to Małgosia jest absolutnie niemożliwe do udowodnienia gdyż wynika z wiary w ogólną spiskową teorie, która głosi, iż to Małgosia jest odpowiedzialna za wszystkie kradzieże jabłek, jakie miały miejsce od początku historii ludzkości. Oczywisty absurd tego rodzaju naiwnego zastosowania metody falsyfikowalności Karla Poppera z reguły nie jest dostrzegany przez odbiorców, którzy uważają typowo propagandowe publikacje czy wypowiedzi za przejaw „naukowego podejścia do sprawy”.

4. Sugerowanie choroby psychicznej (metoda stalinowska).
Technika ta dużą popularność zdobyła w byłym ZSRR podczas rządów Józefa Stalina. W tych czasach szeroko stosowano praktykę umieszczenia przeciwników politycznych i krytyków komunizmu w zakładach psychiatrycznych. Był to sposób walki z opozycją równie skuteczny jak masowe zsyłki na Syberie do gułagów. Na bazie gwałtownego rozwoju psychologii i psychiatrii uknuto termin „bezobjawowej choroby psychicznej”. Technikę tę w nieco łagodniejszych formie przejęły współczesne media głównego nurtu. Od czasu do czasu pojawiają się więc publikacje z cyklu „Skąd się biorą teorie spiskowe” sugerujące, iż koncepcje te są rezultatem manii prześladowczej lub poważnych zaburzeń psychicznych. Dobrze opłacani „badacze” próbują udowodnić na gruncie psychologii, iż teorie spiskowe wynikają z braku poczucia bezpieczeństwa, zaś ludzki umysł usiłuje doszukiwać się ukrytych wzorców w całkowicie przypadkowych wydarzeniach.

5. Tarcza antysemityzmu i poprawności politycznej.
Twórcy hipotez spiskowych, w których główna rolę odgrywają osoby pochodzenia żydowskiego są automatycznie atakowani i oskarżani o antysemityzm. Dzieję się tak, ponieważ antysemityzm i poprawność polityczna stały się rodzajem tarczy skutecznie chroniącej przed wszelkimi próbami dochodzenia prawdy. W ten sposób państwo Izrael może bezkarnie mordować Palestyńczyków, nazywając ich terrorystami, a nie partyzantami. Kartele bankowe, założone w większości przez ludzi pochodzenia żydowskiego mogą bezkarnie okradać ludzi, kreować kryzysy gospodarcze i finansować konflikty zbrojne. Koncepcje spiskowe nie mają jednak nic wspólnego z antysemityzmem rozumianym jako nienawiść do nacji. Bankierzy i biznesmeni pochodzenia żydowskiego nie są przecież w żadnym wypadku reprezentantami całego narodu. Idąc tym tokiem myślenia fakt aresztowania polskich pseudokibiców piłkarskich wszczynających burdy na zagranicznych stadionach również można byłoby uznać za przejaw specyficznego antypolonizmu.

Zupełnie inną kwestię stanowi fakt, iż niektóre hipotezy spiskowe mogą przyciągać ludzi podatnych na projekcje urojonego wroga, a więc przedstawicieli mentalności I poziomu. Nie znaczy to jednak, iż sami twórcy tych hipotez są antysemitami. Na podobnej zasadzie naziści zbrutalizowali i wypaczyli filozofie Nietzschego, która sama w sobie nie miała nic wspólnego z rasizmem i antysemityzmem.

Stosując opisane wyżej techniki manipulacji media usiłują wykreować obraz chorych psychicznie „tropicieli teorii spiskowych” ze skłonnościami do antysemityzmu, którzy głoszą absurdalne tezy w ramach jednej niefalsyfikowalnej „spiskowej teorii dziejów”. Niestety wiele osób daje się nabrać na tego rodzaju chwyty propagandowe i staje się zajadłymi przeciwnikami wszelkich prób dotarcia do prawdy. W ten sposób powiększa się grono tzw. „pożytecznych idiotów” jak określał ich Józef Stalin czyli ludzi, którzy w sposób nieświadomy pomagają tuszować zbrodnie elit będących u szczytu władzy. Wierze jednak, że nawet największe kłamstwa w końcu wyjdą na jaw, zaś tzw. „koncepcje spiskowe” w końcu staną się przedmiotem rzeczowej dyskusji, a nie jedynie pretekstem do zastosowania technik psychomanipulacji, demagogii oraz pustej retoryki.

Krzysztof Ryniec
Obserwuj wątek
    • Gość: Wałbrzyszanin Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 09:01
      O komentarz prosimy znawcę wszelakich tematów, pana Kumbakę.

Tylko żeby było co najmniej tak samo długie, jak poprzedni post.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 10:01
      Tak,mam nadzieję że osoby typu Kumbaka zawitają w moim wątku - osoby,które stać na rzeczową dyskusję.
      • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 11:22
        Ty sol.77 jednak jesteś niepoczytalna i nawet radzieccy lekarze nie byliby w stanie ci pomóc.
        Jeżeli Kumbaka, osobnik działający na szkodę działkowców w imię wąsko pojętych partykularnych interesów , które jednocześnie, w tym wypadku są zbieżne z interesami partii aktualnie będącej przy korytku, to cóż z tobą dyskutować.
        • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 11:29
          Słuchaj sobie mądry inaczej - w tym WĄTKU TEMACIE interesuje mnie zapatrywanie danej osoby na w/w temat - rozumiesz TO czy mam Ci to narysować?
          • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 11:48
            Jeżeli pismem obrazkowym jesteś w stanie wyrazić lepiej swoje odczucia i oczekiwania, to rysuj.
            Chyba na Forum pojawił się godny następca Yossariana i ovo.
            Tam, gdzie pojawia się pustka, niebawem zostaje ona wypełniona.
        • Gość: nocny mysliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 11:58
          >przy korytku, * to cóż z tobą dyskutować.
          *jest dla Ciebie autorytetem
        • Gość: południowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 12:01
          No tak, jak po nocnym mysliwcu widać, że z owadzim uporem jest dalej stosowana wobec Sol metoda nr 4, mimo ze jeszcze nic nie zrobiła niepoczytalnego wklejeniem tego materiału szkoleniowego.

• Gość: :) Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 11:51
      Jeszcze dobrze temat się nie zaczął,a już plują i srają
      ciekawe dlaczego?
      Czy to dlatego,ze zostały zaproszone takie osoby jak Kubaka czy może tematyka w/w tematu nie wszystkim pasuje?
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 12:17
      OOO Własnie "autorytet" - dobry temat do dyskusji.
      Jak to można swój autorytet wykorzystywać w rożnych celach.
      Ja osobiście spotkałam się z czymś takim ostatnio /wiem monotematyczna ale jest to dobry przykład myślę sobie/
      gdy nasz prezydent ogłosił,że w trakcie pożaru,ze składowiska wydobywa się "para wodna"
      mnie osobiście to zdziwiło - no bo skąd niby bez rzetelnych badań osoba w/w mogła mieć na tyle pewności aby to ogłosić? /autorytet?/
      Przed oświadczeniem,że to tylko "para wodna" jeździła policja i nawoływała mieszkańców aby pozamykali okna ze względu na płonące składowisko - po raz pierwszy coś takiego się zdarzyło a składowisko płonęło przecież kilkadziesiąt razy.
      Ludzie poczuli się "zagrożeni"/tym bardziej,że pierwszy raz zaznaczam, ktoś głosił że składowisko płonie/
      Całe szczęście,że nie wybuchła panika :)
      Po całej akcji,ze "zamykać okna"
      nasz znafca ogłasza to tylko para.
      Ludzie uspokojeni,bo przecież ktoś tak WIELKI nie może się mylić.
      Ot to własnie "autorytet" i co można osiągnąć posiadając go.
      • Gość: :) Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 12:33
        Czy to pasuje do twojej teorii Sol.77?
        wiadomosci.onet.pl/kraj/b-czlonek-kgb-solidarnosc-stworzyli-komunisci,1,5189085,wiadomosc.html
        • Gość: Kot Maciek Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 12:36
          Niedługo okaże się, że Jaruzelski i Kiszczak należeli do Solidarności :)
          Sol już ich rozpracowuje, a pomaga jej w tym TW Koń.
          • Gość: pies burek Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 13:23
            Kocie Maćku; Ostatnio wyszły na jaw ciekawe fakty historyczne wskazujące że Jaruzel i Kiszczak byli nie członkami Solidarności , ale jej współtwórcami. Potwierdza to przegrana przed sądem pana z Gdańska którego jawnie zwie się już "Bolkiem" .Zainteresuj się dlaczego Elton John nie chciał przyjąć z rąk tego pana nagrody na swoim ostatnim koncercie. Czy Elton , agraniczniak , widzi lepiej fakty niż ty - krajanin?
      • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 12:38
        Widzisz sol.77, kwiatuszku forumowy, prezio w przeciwieństwie do Ciebie ma ekspertów z różnych dziedzin, z którymi konsultuje swoje wypowiedzi.
        Ty podobno zamieszkujesz w rejonach Mo-Bruka i fakt że żyjesz, potwierdza niewątpliwie informację o pojawieniu się w trakcie pożaru jedynie pary wodnej.
        Niepokoi mnie jedynie stan twojego umysłu, ale niekoniecznie musi to być związane z oddziaływaniem składowiska.
        • wandaja Re: Śladami prawdy 14.07.12, 12:59
          Nie dyskutuj z trollami,widac gołym okiem
          że w niesmak piszesz
          • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 13:06
            He,he, to teraz ten który głosi prawdę nazywa się trollem ?

--
            Gdzież mi tam do Lema, ale już długo przed powstaniem Internetu, wiedziałem, że na świecie jest wielu idiotów.
        • Gość: południowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 13:16
          Nocny myśliwcu, twoja argumentacja , typowo pokrętna - cytuję; "fakt że żyjesz, potwierdza niew
          > ątpliwie informację o pojawieniu się w trakcie pożaru jedynie pary wodnej" potwierdza z kolei znaną rozprawę filozoficzną która udowadnia że ludzie maja w głowach generalnie 2 systemy podobne do BIOS- u w komputerach ; system Diogenejski i system Sokratejski; System pierwszy cechuje jasność i przejrzystość za którym idzie chęć dojścia do prawdy. System Sokratejski jest jego przeciwieństwem - jest nim dokładnie twoja cytowana wypowiedz z gruntu fałszywa i łatwa do obalenia, ponieważ wiadomo że mamy trucizny silne i słabe.
          Obalenie;
          Trucizna taka jak np.gaz bojowy Sarin rozpylona w małej ilośći w powietrzu zabija od razu. Trucizna taka jak ołów o którym się mówi że zniszczył Cesarstwo Rzymskie nie działo od razu; powoduje ołowicę która zabija po kilku - kilkunastu latach.

Wniosek; Na mobruku mogą być trucizny silne i słabe a w czasie pożaru mogła powstać;

a.para wodna
          b. trucizna słaba która poszła w powietrze
          c. para wodna + trucizna słaba co daje taki sam efekt jak punkt b.

Czyli nie ma pewności że podczas pożaru powstała sama para wodna tak jak i nie ma pewności że w powietrze poszły trucizny.

Jednakże mając na uwadze najwyższe dobro jakim jest zdrowie i życie ludzkie należy wykluczyć tę niepewność - na co jest jedno wyjście ; zamknięcie i likwidacja składowiska.
          • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 13:30
            Więcej was tu jest.

Od czasu wynalezienia samochodu, ponad 100 lat temu, w wyniku wypadków drogowych zginęło prawie 30 milionów ludzi.

Mając na uwadze najwyższe dobro jakim jest zdrowie i życie ludzkie należy zezłomowac i utylizować wszystkie samochody.

--
            Gdzież mi tam do Lema, ale już długo przed powstaniem Internetu, wiedziałem, że na świecie jest wielu idiotów.
            • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 13:33
              Aleś dał przykład hi hi haha - wypadki samochodowe i ofiary tychże wypadków to losowość - jednym się uda,drugim nie.
              • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 13:36
                Hi,hi , a u was na Górniczej to nie losowość ?
                Albo będzie pożar, albo nie.
                Albo będzie para wodna, albo nie.

--
                • Gość: południowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 13:54
                  Przykład Myśliwca z samochodami byłby dobry ale niestety nim nie jest ponieważ łamie podstawowe tzw. prawo naturalne, obowiazujące w konstytucjach każdego wolnego kraju brzmiące;

"Chcącemu nie dzieje się krzywda"

- czyli jak wsiadam w auto jestem świadom ryzyka że mogę się w nim zabić albo że ktoś w innym aucie może mnie zabić, ale czynię to bo to moja wolna wola.

Wyziewy i dymy z mobruka nie przystają do tego prawa ,ponieważ mało kto chce aby go podtruwano w niewiadomych porach dnia i nocy.

Proponuję Myśliwcowi podszkolenie się przynajmniej z zakresu erystyki skoro z logiką nie daje rady.
                  Erystyka jest sztuką skutecznego zaciemniania i męcenia, czyli tym co jest mu przyrodzone jako umysłowi sokratejskiemu.

• Gość: tępiciel trolli Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 14:03
                    > - czyli jak wsiadam w auto jestem świadom ryzyka że mogę się w nim zabić albo że
                    > ktoś w innym aucie może mnie zabić, ale czynię to bo to moja wolna wola.

Chłopski filozof z ciebie. Zupełnie nie bierzesz pod uwagę tych, którzy chodząc po ulicach muszą wdychać spaliny, ołów i inne badziewie, z którym mamy bezpośrednią styczność. Dlaczego nie napiszesz, że kierowca ma wolną wolę trucia innych ? Niewygodne ?
                    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 14:25
                      Aleś poszybował - jak bardzo mamy rozwinięte chociażby PKP /aby można było wszędzie dotrzeć/
                      jak to wygląda z komunikacją miejską /nasze miasto pominę milczeniem/ aby można było wszędzie dojechać?
                      Ja tam się nie dziwię,że ludzie przesiadają się do prywatnych aut - co za tym idzie zwiększa się zanieczyszczenie powietrza.
                      Dziwi mnie jednak,że wiedza która jest powszechnie dostępna, tak rzadko wykorzystuje się w praktyce.
                      np. jeden autobus wiozący 50 pasażerów emituje mniej czy więcej spalin
                      jak 50 prywatnych aut?
                      Ale ... nie wierzę,że ekolodzy /zwłaszcza Ci u korytka/ nie wiedzą o tym.
                  • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 14:16
                    Ale motasz.
                    > "Chcącemu nie dzieje się krzywda"

Jeżeli decydujesz się, że mieszkasz w tym pięknym mieście , oznacza to , że z własnej nieprzymuszonej woli wyrażasz chęć życia w symbiozie ze składowiskiem.
                    Jedynym wyjątkiem są lokatorzy na Słowaka i tylko oni mogliby mieć uzasadnione pretensje dotyczące lokalizacji składowiska.

--
                    • Gość: zdziwiony Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 15:00
                      > Jedynym wyjątkiem są lokatorzy na Słowaka i tylko oni mogliby mieć uzasadnione
                      > pretensje dotyczące lokalizacji składowiska.

Dziwi mnie w takim razie, dlaczego najwięcej głosów w prezydenckich wyborach otrzymał w pierdlu nie Wild, a Lubiński ? Wychodzi na to, że nawet osadzeni nie mają pretensji.
      • Gość: walbrzych do sol.77 co do autorytetu IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 16:51
        Co ty pierd..olisz o autorytecie Lubiński też jest lekarzem i nikt go nie słucha ani nikt go nie popiera przykład nieudanych wyborów więc o jakim ty autorytecie mówisz. Więc znowu siejesz propagandę.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 14:46
      nocny myśliwiec zaś bredzisz - czy ktoś poinformował sąsiadujących ze składowiskiem ludzików wcześniej,że będzie tam istniało składowisko z syfem z całej Europy?
      Nikt,dopiero jak zaczęło śmierdzieć i składowisko się rozrosło ludzie zaczęli sie interesować i dowiedzieli,co się dowiedzieli.
      Ale OK pomijając ten fakt - odpowiedz mi, czy Ci co mają rzeczywistą kasę mieszkali by koło czegoś takiego?
      Zakładam że nie, więc mniemam,że mieszkają tam osoby po prostu biedne i co Twoim zdaniem mają zrobić?
      Akceptować,że ktoś koło nich robi /na ich zdrowiu/ kasę?
      • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 15:05
        > ...więc mniemam, że mieszkają tam osoby po prostu biedne i co Twoi
        > m zdaniem mają zrobić?

Nie bardzo rozumiem, co ma bieda do chęci mieszkania w Wałbrzychu w którym jest składowisko odpadów?
        Czy to Mekka biedoty ?

--
        Gdzież mi tam do Lema, ale już długo przed powstaniem Internetu, wiedziałem, że na świecie jest wielu idiotów
        • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 15:08
          Zapytaj tych co mieszkają koło składowiska - czy jest to ich świadomy wybór?
          • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 15:11
            O co mam ich pytać ?
            Szanowni Państwo czy jesteście więzieni na ul. Górniczej ?
            Tak ?

--
            Gdzież mi tam do Lema, ale już długo przed powstaniem Internetu, wiedziałem, że na świecie jest wielu idiotów
            • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 15:15
              Dokładnie,właśnie w coś ten deseń,tam zakładam uzyskasz odpowiedź.Dlaczego mieszkają akurat tam, a nie gdzie indziej i z jakiej przyczyny.
              • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 15:26
                Ej, sol.77 czyżby ?
                Uzyskałbym zapewne taką odpowiedź:
                - Nie Dobry Panie, nikt nas tu nie więzi, kupiliśmy te lokale za złotówkę od gminy i teraz ani to sprzedać , ani zostawić, a mieszkać strach , bo różne rzeczy ludzie mówią.

--
                • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 15:31
                  Dlatego wrócę do pytania...
                  Czy gdyby Ci ludzie wiedzieli,co w planach ma właściciel to wykupywaliby te mieszkania za złotówkę?
                  OK
                  Zadam jeszcze jedno pytanie
                  referendum osiągnęło fakt faktem za niską frekwencję ale .....
                  czy przypadkiem w PAŃSTWIE DEMOKRATYCZNYM nie jest tak,że jednostka ma się dostosować do większości?
                  Bo z tego,co obecnie obserwuje,to Ci wszyscy mieszkańcy,którzy byli głosować /a nie było ich tak znowu mało/ są zmuszeni dostosowywać się do jednostki.
                  • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 15:44
                    Kochana sol.77, trochę boję się z tobą prowadzić dyskurs, albowiem :
                    "Z kim przystajesz taki się stajesz". Ale niech tam:
                    " Kto nie ryzykuje ten nie zyje".

> Czy gdyby Ci ludzie wiedzieli,co w planach ma właściciel to wykupywaliby te mie
                    > szkania za złotówkę?

A myślisz, że nie ? W myśl zasady , jakoś to będzie.

>Ci wszyscy mieszkańcy,którzy byli głosować /a
                    > nie było ich tak znowu mało/ są zmuszeni dostosowywać się do jednostki.

Jakiej jednostki? Istnienie składowiska to interes mieszkańców całego dolnegośląska, mają gdzie to goowno zwozić i problem z glowy.
                    Masz jeszcze jakieś wątpliwosci ?

--

• sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 15:50
                      Wypowiadasz się za nich,jaką by podjęli decyzję?
                      Chyba ocipiałeś już kompletnie.

To Ci co mają TAKI interes / z całego dolnośląska/ niech się zamienią mieszkaniami,miastem na z tymi co mieszkają w bezpośrednim sąsiedztwie Mobruka.
                      Tracisz argumenty człowieku i zaczynasz bzdety pleść.
                      Jak ochłoniesz to możemy wrócić do "rzeczowej" dyskusji.
                      tymczasem...
                      • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 15:58
                        Najlepiej.
                        Jak brakuje sensownych argumentów, to zabrać zbawki i iść sobie. I jeszcze nawrzucać.

PS
                        > Chyba ocipiałeś już kompletnie.
                        Czy to nie jest seksizm ?

--

--
                      • Gość: Wałbrzyszanin Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 16:05
                        To ty ocipiałaś. Ludność Podgórza totalnie olała udział w referendum na temat działalności składowiska? Widocznie pasuje im sąsiedztwo truciciela. Znajdziesz teraz argument, żeby mnie wyprowadzić z błędu? Znowu będziesz pitolić, że wałbrzyszanie nie byli dość poinformowanie? Ci wałbrzyszanie SPOD SAMEGO MO-BRUKU też nic nie wiedzieli ???
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 16:18
      Znowu będziesz pitolić, że wałbrzyszanie nie byli dość poinformowanie? Ci wałbrzyszanie SPOD SAMEGO MO-BRUKU też nic nie wiedzieli ???
      Zrób ankietę czy wszyscy spod Mobruka /w chwili obecnej/ WIEDZĄ,a po za tym jak ten syf płonie skaża nie tylko sąsiadujących ale o większy obszar więc nie minimalizuj./nie ograniczaj się tylko do bezpośrednich mieszkańców/
      a teraz faktycznie zabieram zabawki.
      • Gość: . Re: Śladami prawdy IP: *.16.213.lan.EkoNet.info 14.07.12, 16:52
        znowu brednie o niedoinformowaniu mieszkanców o referendum... daj spokój sol z tymi głupotami bo już chyba sama w to uwierzyłaś. Kampania nawołująca do odwołania rady jak dla mnie zrobiona w bardzo dobry i głośny sposób, więc nie gadaj bzdur, że ludzie nie wiedzieli. Ja na podzamczu wiem co to Mobruk a ty chcesz mi wmówić, ze ci co mieszkaja obok składowiska nie wiedzą o nim nic? jaja sobie robisz? wracając do kampanii, to dodatkowo wielu przyjezdnych wbrew pewnie sobie dowiedziało się o tym całym referendum odwiedzając giełdę na topolowej. O ile nie popierałem tej politycznej a zarazem prywatnej rozgrywki z radą miasta, to jestem pełen podziwu jeśli chodzi właśnie o rozreklamowanie referendum
        • Gość: walbrzych do sol.77 o innym zagrożeniu IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 17:12
          Sol.77 a co sądzisz o rozbiórki hałdy na białym kamieniu i kolo starej kopalni ? czy to dobry pomysł ?

Tak odbywa się rozbiórka hałd
          www.youtube.com/watch?v=GU2PKyEoOMY
          www.youtube.com/watch?v=hSCbvzb0Fx8&feature=related
          Jakie ty masz zdanie na ten temat czy powinniśmy godzić się na rozbiórkę hałd czy nie ?
          • Gość: kopacz Re: do sol.77 o innym zagrożeniu IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 17:20
            Hałdy w Wałbrzychu nie płoną. Powyższy post to kolejna manipulacja moich kolegów z bojówek.
        • Gość: Wałbrzyszanin Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 17:17
          Ankietę mam robić ? Czy ty masz wszystkie klepki ? Wild z zapyziałej Srebrnej Góry wie o Mo Bruku, a ty mi każesz przeprowadzać sondę wśród mieszkańców Kaszubskiej, Okrężnej i Małopolskiej ? :-o
          • Gość: walbrzych Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.12, 17:25
            O Mo bruku wie cały Wałbrzych i okolice oraz inne miasta na terenie Polski zagranicami Polski też wiedzą ale sol.77 myśli że nikt nie wie tylko ona i boa 666 i wild
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 19:30
      Odpowiem tak:
      Na rekultywację hałd poszło kilka milinów zł.
      Jeżeli teraz miałyby być "rozbierane" jaki sens był tej inwestycji?
      Ale to pytanie nie do mnie.
      Mnie jedynie zastanawia czy w momencie ruszenia tych hałd nie dojdzie do zapylenia miasta.
      Ale tego nie wiem,nie wiem jaki sprzęt się używa do tego typu robót.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 22:04
      Dobra na zakończenie tegoż tematu,co może zdziałać autorytet niech ten film /gdzie nie ma Wilda ani nie jest autorstwa boa 666/ będzie puentą
      www.youtube.com/watch?v=BlD7jIgDpXQ
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 14.07.12, 22:26
      Następnym tematem,którym chciałabym się zając i który mnie nurtuje od jakiegoś czasu jest Depopulacja
      naszego narodu Polaków
      Z tego,co się orientuję juz od jakiegoś czasu /kilu lat/ spadła liczba narodzin.W ostatnich dwóch latach śmiertelność przeważa nad narodzinami./ tutaj jako potwierdzenie - jest zamykanie szkól/
      Dodatkowym problemem jest emigracja Polaków "za chlebem" zaznaczam zdrowych Polaków zdolnych do rozmnażania się.Ciekawa jestem Waszych opinii w kontekście słów Tuska,że "rodzina bez dzieci to rodzina tania dla państwa"
      www.wprost.pl/ar/312408/Tusk-do-PSL-rodzina-bez-dzieci-to-rodzina-tania-dla-panstwa/
      • Gość: tępiciel trolli Re: Śladami prawdy IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.12, 09:25
        Zgłoszenie wysłane.
        Każdy post możesz zgłosić jeden raz.

tępiciel soli.77
      • sol.77 Re: Śladami prawdy 15.07.12, 10:11
        Proszę o rzeczowe wypowiedzi w tym temacie,a nie jakieś pitu,pitu i straszenie.
        Spada populacja naszej nacji i chciałabym się dowiedzieć jak inni się zapatrują się na ten problem zwłaszcza w kontekście wypowiedzi Tuska /jako prawdziwego Polaka,który troszczy się o nasz kraj/
        Zapraszam
        • Gość: antypolityk Re: Śladami prawdy IP: *.16.213.lan.EkoNet.info 15.07.12, 11:00
          nie ma co tu za dużo rozwodzić się nad tematem. polityka rządu jest zdecydowanie antyrodzinna, zabiera się chociażby refundacje na leki dla dzieci czy inne artykuły typu mleko. Koszty potrzebne na utrzymanie dziecka są coraz większe a zarobki stoją w miejscach. Wiem coś o tym bo sam mam małe dziecko i widzę ile co kosztuje. Więc nie dziwię się, że ludzie nie decydują się na dzieci a jeżeli już to najwyżej na jedno.
          Do tego dochodzi nasza kochana służba zdrowia. Kiedyś do specjalisty wchodziło sie z małym dzieckiem poza kolejnoscią, teraz idę np do chirurga czy do alergologa z niemowlakiem i czekam aż wejdą wszyscy przede mną, bo pacjenci wywoływani są po nazwiskach. W zeszłym miesiącu na poczekalni u alergologa w szpitalu spędziłem 1,5 godz. To jeszcze nic bo jak mój syn miał 3 m-ce, to czas oczekiwania na audiencję wynosił prawie 3 godziny. Z chirurgiem na podzamczu jest podobnie. Wizyta umówiona na konkretny dzień, dodam, że na dzień w który przyjmowane sa dzieci. I co? W kolejce siedzi ok 10 dorosłych ! I oczywiście w tym momencie wchodzę na końcu. jakby nie można było w ten dzień przyjmować tylko dzieci. Przypadków takich nie tylko związanych ze służbą zdrowia jest multum. Brakło by miejsca na przytoczenie wszystkich. Każda rzecz dokłada się do całości i stąd spadek populacji.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 15.07.12, 21:47
      Tak, wiele czynników składa się na niż demograficzny - jednak chciałabym tutaj przyjrzeć się w pierwszym rzędzie sytuacji ekonomicznej Polskiej rodziny - robiłam gdzieś tutaj wyliczenia kosztów utrzymania rodziny przy minimalnym wynagrodzeniu jakie oferuje nam państwo /osób pracujących za minimalną szacuję jest koło 70%/
      forum.gazeta.pl/forum/w,168,135406510,135568634,Re_Co_jest_przyczyna_waszej_niezamoznosci_.html?wv.x=2
      Wiadomą sprawą,że w takiej sytuacji coraz to mniej ludzi będzie decydować się na dzieci.
      Nawet ulgę aby dostać na posiadane potomstwo to trzeba spełniać szereg jakiś tam warunków.To samo odnosi się do "warunków,które trzeba spełnić" aby dostać zasiłek rodzinny na dzieci.Obecnie jest to:

68,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia;
      91,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia;
      98,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.

Warunkiem aby otrzymać ten zasiłek dochód nie może przekraczać /na osobę w rodzinie/ chyba coś koło 550zł
      Tutaj bym chciała zapytać Pana Tuska czy kwota 550 na osobę jest według niego dobrobytem?
      Patologiczną sytuacją,która zaobserwowałam w poszczególnych wypadkach jest sytuacja gdy kobieta samotnie wychowuje dziecko - uzyskuje dochód no powiedzmy 1200zł plus alimenty 250zł i wtedy już do w/w zasiłku traci prawo.
      Tak robiąc te wyliczenia zastanowiłam się czy Ci ekonomiści przy korytku robili może podobne wyliczenia,do jakich doszli wniosków i czy patrzyli na tą sytuację pod kątem dobra narodu czy może doszli do wniosku który promował nasz premier Tusk?
      • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 22:22
        Witam Cię sol.77
        1. > Tutaj bym chciała zapytać Pana Tuska czy kwota 550 na osobę jest według niego dobrobytem?
        Ponieważ Pan Tusk jest chwilowo zajęty i nie może Ci odpowiedzieć, spróbuję osobiście zaspokoić Twoją ciekawość.
        Otóż sol.77:
        " Lepszy w garści wróbel , niż niż gołąb na dachu"
        2. > czy Ci ekonomiści przy korytku robili może podobne wyliczenia,do jakich doszli wniosków i czy patrzyli na tą sytuację pod kątem dobra narodu czy może doszli do wniosku który promował nasz premier Tusk?
        Pracownicy zatrudnieni na etacie, zawsze muszą pracować wg zasad i ustaleń zgodnych z oczekiwaniami szefa. Tak więc jak zauważyłaś :
        ..." doszli do wniosku który promował nasz premier Tusk ".

Jeżeli jeszcze masz jakieś pytania , chętnie odpowiem, albowiem dysponuję dzisiaj wolnym czasem w sposób nieograniczony.
        • sol.77 Re: Śladami prawdy 15.07.12, 22:36
          Miałam na myśli większe grono użytkowników - ale dziękuję za uwagę i post.
          pozdrawiam ...
          • tnbd Re: Śladami prawdy 16.07.12, 09:36
            Moim zdaniem nie powinno być żadnych ulg na dzieci itp. Jedyną sensowną „ulgą prorodzinną” (nie wiem kto wymyślił takie głupie sformułowanie) to obniżenie podatków i tyle w temacie. Nikt nie musiał by liczyć czy wejdzie w próg MOPSowy itp. czy nie. Przez to człowiek nie musiał by porównywać dziecka do np. PLAZMY 50 cali – czy stać mnie na ratę comiesięczną żeby je spłacić (rata = jedzenie, ubranie..)
            • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 09:48
              A wiesz,że ja myślę w podobny sposób.
              Tak zastanawiałam sie nad tymi ulgami /które i tak są niewielkimi kwotami/ jak i nad rodzinnym /kurde całe 100zł/
              Czy więcej pożytku nie przyniosłoby polikwidowanie wszystkich dodatków na dziecko - ale w zamian darmowe żłobka,przedszkola / budowa tych że/,darmowe podręczniki,leki,dojazdy dzieci do szkół i przedszkoli.
              Zniesienie wat na wszystkie rzeczy dziecięce?
              Przecież darmowe przedszkola, żłobki w konsekwencji przyczyniłyby się do spadku bezrobocia.
              I w/w argumenty być może do chęci posiadania potomstwa?
              • Gość: południowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 10:42
                Zeszłaś Sol na fałszywy trop w tropieniu prawdy:

"Przecież darmowe przedszkola, żłobki w konsekwencji przyczyniłyby się do spadku
                > bezrobocia."

Nie przyczyniły by się do spadku bezrobocia, wręcz przeciwnie; spowodowały by jego wzrost, poniewaz nie spowodowały by one znacznego spadku podatków , a nawet podejrzewam , spowodowały by ich wzrost. Bo nie ma czegoś takiego jak "darmowe żłobki, przedszkola, obiady".
                Za wszystko ktoś ostatecznie płaci, a jest to zwykle podatnik czyli; pracownik+przedsiębiorca.
                Wzrost jakiegokolwiek podatku nawet o ułamkowe częsci w obecnej sytuacji spowoduje katatastrofę bo i tak już jesteśmy najbardziej opodatkowani po Szwecji w całej UE. Wzrost np.podatku dochodowego lub składek ZUS z których rząd i tak zabiera na cele "niesocjalne" powoduje nieopłacalność pracy czyli wzrost bezrobocia.
                Na marginesie; do połowy roku doginamy właśnie na te "darmowe rzeczy" , a resztę miesięcy pracujemy na siebie. Przecież nawet za feudalizmu doginano przeciętnie tylko 1.5 miesiąca w roku na "pana i plebana".
                Jedyny sensowny sposób to powrót do gospodarki całkowicie rynkowej czyli; minimalizacja państwa-redukcja podatków o 90% i likwidacja tzw.darmowości usług społecznych oraz wyjscie z układów eurodopłat bo wiążą się one z doginaniem na bogatsze, bankrutujące kraje UE . Czyli realna likwidacja socjalizmu i to centralnie sterowanego ktory jak widać nie upadł w 1990 r i ma się coraz lepiej.
                • tnbd Re: Śladami prawdy 16.07.12, 10:44
                  i tu "poludniowy demon" ma rację :)
                • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 11:01
                  Masz dużo racji w tym,co piszesz ale dodatki rodzinne,porodowe nie byłyby wystarczające na darmowe żłobki,przedszkola,książki?
                  Przecież te pieniądze tez idą z kasy podatników.
                  Zobacz jeżeli np. typowa rodzina ma dwójkę dzieci /obecny koszt przedszkola to 250-300złmies/ to kobiecie najzwyczajniej w świecie nie opłaca się iść do pracy bo koszt np. przedszkola to 600zł plus przejazdy to robi sie nam 700zł, przy minimalnym wynagrodzeniu 1200zł.To zostaje jej 500 zł z wypłaty /no plus 120zł rodzinnego/ czyli koło coś 620zł.
                  W przypadku gdyby te placówki były darmowe - jej jedyny koszt to dojazd.Czy w takim układzie nie opłaca się bardziej być "samotną matką" i wyciągać rękę do MOPS.
              • tnbd Re: Śladami prawdy 16.07.12, 10:42
                Nie chodzi tylko o VAT na dziecięce. Ogólnie vat i dochodowy. Wtedy rodziców było by stać na przejazdówki, bilety, na przedszkola itp. Miasto by zarabiało na przejazdach i przedszkolach – kasa by szła na lepsze autobusy, na remonty kamienic należących do miasta, na drogi. Ludzie mięli by do wyboru między prywatnymi przejazdami a z miasta, przedszkolami tymi a tymi – rodziła by się konkurencja – przez co rosła by jakość usług :) a bezrobocie musi być (inny temat) :)
                • Gość: nocny myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.12, 10:57
                  He,he, widzę że zbiera się tu wokoł sol.77 , niezła grupa dewiantów umysłowych.
                  • Gość: południowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 16:45
                    Najwięksi dewianci umysłowi to są socjaliści , nie mówiąc już o odmianie kompletnie zwyrodniałej bo zbrodniczej - komunistach.
                    Bo socjalista wyciera sobie gębę frazesami równosci społecznej, zapomogach, działalności "publicznej", "państwowych instytucjach" zaś wszystko sprowadza się , jak to w matematyce, do jednego; Aby dać komuś coś za "darmo" to tzreba ukraść lub przymusowo zabrać drugiemu.
                    Choć w wydaniu polskim socjalista to nawet nie jest dewiantem tylko zwykłym fałszywcem; żaden z polityków "socjalistycznych" czyli lewicowych nie wierzy w to co mówi bo wie , na doświadczeniu PRL ,że to nie moze działać. Podtrzymuje on tylko ten socjalistyczny stan rzeczy, bo łatwo w nim o gmatwaninę pojęć i struktur państwowo-urzędowych w których łatwo znależć żer dla siebie.

Reasumując, rząd powinien zajmować się jedynie kilkoma rzeczami; policją, wojskiem , egzekwowaniem skutecznym prawa i dyplomacją zagraniczną.
                    Od wszystkiego innego won; czyli od slużby zdrowia, transportu publicznego i edukacji w pierwszym rzędzie.

Odpowiadając Sol; Nie sądzę o ile znam ceny i rachunkowosć aby taka reforma była skuteczna. Koszt utrzymania personelu , budynku i innych opłat takiego żłobka czy szkoły jest potężny. O wiele skuteczniejsze jest, jak pokazują przykłady, umożliwienie ludziom dysponowania swoimi funduszami wedle uznania czyli - zatrudnienie niani, wysłanie dziecka do prywatnego przedszkola czy nie wysyłanie i pozostawienie z babcią, bo z jakiej racji na przykład ktoś kto ma dyspozycyjna babcię ma dopłacać do przedszkola dla kogoś kto babci nie ma?
                    Ale to jest możliwe tylko przez zwiększenie mocy nabywczo -zarobkowej społeczeństwa przez likwidację podatków i składek przymusowych.
                    • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 17:10
                      Gość portalu: południowy demon napisał(a):

> Najwięksi dewianci umysłowi to są socjaliści , nie mówiąc już o odmianie komple
                      > tnie zwyrodniałej bo zbrodniczej - komunistach.
                      > Bo socjalista wyciera sobie gębę frazesami równosci społecznej, zapomogach, dzi
                      > ałalności "publicznej", "państwowych instytucjach" zaś wszystko sprowadza się ,
                      > jak to w matematyce, do jednego; Aby dać komuś coś za "darmo" to tzreba ukraść
                      > lub przymusowo zabrać drugiemu.

Masz na myśli kasę z podatków,które nam państwo zabiera?
                      Jak i NFZ ZUS czy inne haracze pod postacią watów,ceł,akcyz?
                      Zgadzam się,że ta kasa im się nie należy - gdyby każdy z nas miał do dyspozycji rzeczywisty wypracowany dochód nie obarczony w/w haraczami - można by wtedy rozdysponować - na co damy kasę czy to opłata za przedszkole czy fundusz zdrowia.
                      Ale skoro dalej mamy taki a nie inny system - może warto by się zastanowić nad doraźnymi rozwiązaniami - po to aby nasz kraj,nasza nacja nie zniknęła w mrokach dziejów /wiem patetycznie/
                      • Gość: popołudniowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 17:23
                        Nie warto, szkoda czasu i pieniędzy. To tak jak naprawianie silnika w starym rzęchu skoro i tak w nim są przerdzewiałe blachy grożące rozsypaniem się na drodze.A jeszcze się pobrudzisz czyli odnosząc do realiów - skorumpujesz, bo ktoś kto ogarnia te sprawy lepiej niż inni - trafia często do polityki gdzie mu kastrują skutecznie pomysły posadkami i innymi walorami. Czyli staniesz się taka jak inni zwyrodnialcy.
                        Tylko radykalne zmniejszenie upierdliwości państwa zlikwiduje proces obumierania narodu.
                        • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 17:26
                          Gość portalu: popołudniowy demon napisał(a):

> Tylko radykalne zmniejszenie upierdliwości państwa zlikwiduje proces obumierani
                          > a narodu.

A mógłbyś coś więcej w tym temacie?
                        • Gość: południowy demon Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 17:32
                          Mam na myśli wszystkie przymusowe podatki i składki bez różnicy. Każdy z nich jest marnowany bezpowrotnie w niejasnych okolicznościach, w zamian zaś dostajemy popelinę i ersatze na tzw. sztukę, np. Państwowa opieka lekarska oficjalnie jest, nie da się tego zaskarżyć.Ale próbuj się leczyć jak jesteś ciężko chora w sposób "państwowy" - gwarantuję że na łożu boleśći wyciągniesz zaskórniaki i udasz się do najlepszego, prywatnego lekarza po zakosztowaniu terapii "państwowej".To samo się tyczy edukacji i innych monopoli państwowych, przy których, dla stworzenia pozoru wolności i demokracji, mamy do wyboru oczywiście instytucje prywatne w larwalnych postaciach, bo na rozwinięcie się brakuje im funduszy krążacych w zamkniętym obiegu ; podatnik + państwo.
                          • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 18:00
                            Właśnie i zastanawiam się dlaczego do tej pory funkcjonuje to o czym piszesz.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 18:15
      Poszłabym dalej - skoro żyjemy w "wolnym" DEMOKRATYCZNYM kraju dlaczego MUSIMY płacić /juz pominę podatki od dochodu,bo tak było,jest i zapewne będzie/ PRZYMUSOWO jakieś ZUS NFZ WAT CŁO ............ no ale skoro płacimy to żadna łaska,że będziemy się domagać to co nam się należy /wiem marzenia ściętej głowy/ - wynika to myślę z niskiej świadomości społecznej,obywatelskiej itp. itd.
      • Gość: maly kazio Re: Śladami prawdy IP: *.centertel.pl 16.07.12, 19:21
        Takie poglądy doprowadziły w 1905 roku do rewolicji w carskiej rosji co w konsekwencji zaowocowało zarazą o nazwie "socjalizm" którego efektem jest niczym niezmącona
        "nam się należy".Mamy takie same żołądki-to bardzo popularne było w czasach Gierka i innych.
        Na szczęście czasy już są inne .
        • sol.77 Re: Śladami prawdy 16.07.12, 19:49
          Gość portalu: maly kazio napisał(a):

> Takie poglądy doprowadziły w 1905 roku do rewolicji w carskiej rosji co w konse
          > kwencji zaowocowało zarazą o nazwie "socjalizm" którego efektem jest niczym nie
          > zmącona
          > "nam się należy".Mamy takie same żołądki-to bardzo popularne było w czasach Gie
          > rka i innych.
          > Na szczęście czasy już są inne .

Tak, czasy są takie,że państwu oddajemy dziesięcinę / 80%/ nic z tego nie mając.
          Nie wiem jak innym, ale mnie to osobiście się nie podoba.
        • Gość: demon wieczorny Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 16.07.12, 22:53
          Kaziu, rewolta z 1905 roku miała podłoże ekonomiczne ale spowodowane wyczerpującą Rosję wojną z Japonią oraz panujacym absolutyzmem który był na owe czasy anachronizmem i zacofaniem. W Rosji panowały swoiste warunki gospodarcze - w miastach panowała swoboda gospodarcza, zaś chłopi żyli jak niewolnicy i to oni głównie doprowadzili do rozruchów, a nie jak się wciska - robotnicy.
          Pokrętnym jest więc mówienie że domagali się oni likwidacji państwa opiekunczego bo w Rosji go wtedy nie było. Było zaś w satdium początkowym w bogatych Niemczech Cesarskich i Austrowęgrach, które wydały na świat doskonaych teoretyków ekonomii monetarnej która jest zaciekle zwalczana przez socjalistycznych ekonomistow tzw. Keynesistów na prawie każdej uczelni.
          • Gość: kermit Re: Śladami prawdy IP: 78.9.137.* 17.07.12, 00:18
            Hahahaha - historycy mają głos! Kaziu i D-ejEmon-czołowi history-men.
            • Gość: fgh Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 17.07.12, 10:02
              Hoł, hoł, hoł - usmiała się żaba jak głupi do sera bo nic nie ma do powiedzenia.
          • Gość: maly kazio Re: Śladami prawdy IP: *.centertel.pl 17.07.12, 11:11
            No popatrz ,to nie wiedziałem że jestem historyk.Ide jeszcze łykne troszke pysznej historii.Ostatecznie za puszki dostałem 17 zeta to się napije ,kto bogatemu zabroni.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 17.07.12, 11:33
      Spokojnie :D chciała bym wrócić do tematu - jak to się dzieje,że w Polsce jest coraz to mniej obywateli./niski przyrost naturalny/
      Doszłam do wniosku,/ na podstawie wyliczeń/że podstawowym problemem są względy ekonomiczne.Z tego też powodu coraz to większa grupa /zdrowych,wykształconych/ rodaków wyjeżdża za granicę.
      I tutaj pytanie do Tuska - czy według niego jest to dobra sytuacja biorąc pod uwagę dobro naszej nacji?
      Czy może w dalszym ciągu będzie się upierał : - dla państwa najtańsza jest rodzina bez dzieci ? co chciał tym osiągnąć wypowiadając się w mediach /a wiadomo media mają znaczny wpływ na postrzeganie rzeczywistości/ i czy tak myśli prawdziwy Polak?
      • Gość: maly kazio Re: Śladami prawdy IP: *.centertel.pl 17.07.12, 11:56
        Jeżeli jakiś feler na urodzie, to jeszcze pare piw i możemy popracować nad prokreacją czy jak tam zwał ten przyrost naturalny.A jak znieczulenie nie pomoże na urode to niestety tylko in vino albo vitro.
        • Gość: miejscowy Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 12:05
          mały kazio kilka wątków temu, ja złożyłem pierwszy stosowną ofertę sol.77, I to bez piwa.
          Zakładam, że 77 to rok urodzenia, więc nie jest jeszcze taka stara żeby się znieczulać. Plecie trzy po trzy , ale co tam, myślę że w chwili szczytowania jej to minie.
          Musimy coś zrobić z tym niżem demograficznym.
          • sol.77 Re: Śladami prawdy 17.07.12, 12:11
            Ale zabolało no ....
            powtórzę: jest nas coraz to mniej - wyjazd Polaków do innych krajów w poszukiwaniu godnego życia /czyli wypłaty adekwatnej do wykonywanej pracy/ i rezygnowanie Polaków w kraju z posiadania potomstwa ze względów ekonomicznych - czy się komuś to podoba czy nie tak własnie jest.
            A Tusk zamiast temu zapobiegać to dla państwa najtańsza jest rodzina bez dzieci.
            Pytam w jakim celu wypowiedział się w ten sposób w mediach?
            • sol.77 Re: Śladami prawdy 17.07.12, 12:31
              wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Tusk-dla-panstwa-najtansza-jest-rodzina-bez-dzieci,wid,14355125,wiadomosc.html?ticaid=1ed23
              Zachęcam do poczytania opinii pod artykułem :D
          • Gość: maly kazio Re: Śladami prawdy IP: *.centertel.pl 17.07.12, 12:13
            Będąc młodym smakoszem wolę jeszcze jedno piwo .A jak początek tego jak piszesz nicku to 1877.Toż to nekrofilia.Przecież napisała że obliczyła ,to chyba nadal na kalendarzyku jedzie a to było szczytowym osiągnięciem końca XIX wieku.
            No ale skoro byłeś pierwszy to ustępuje pola .Na zdrowie.
            • Gość: miejscowy Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 12:38
              Czekaj, nie pomyślałem o tym 1877.
              Możemy się dogadać. Co ?
              • Gość: maly kazio Re: Śladami prawdy IP: *.centertel.pl 17.07.12, 12:57
                Z całym szacunkiem.Pierwsza oferta .................... a tak poważnie przecież wole piwo niż sol.77.
                Ja nie pisze o przyroście naturalnym.Ja nad tym zagadnieniem pracuje po nocach,wieczorach i przed śniadaniem.A jak Tusk sobie zażartował to zaraz afera.Jak się Szełemej uśmiechnie do radnej Wierzbickiej to co, pewnie koalicja .
                Czepianie się słów, żeby tylko ........A tam napijmy się.
                Przecież "miejscowy" szkoda czasu sole i inne wieloryby.
                • sol.77 Re: Śladami prawdy 17.07.12, 13:15
                  Gość portalu: maly kazio napisał(a):

>A jak Tusk sobie zażartował to zaraz afera.

Patrz temat "autorytet" - zażartować to se może z żonką i córką przy stole biesiadnym lub w limuzynie,które zakupił za 5,5 bańki.
                  Żadna moja obsesja na punkcie tego kto rządzi - piszę to co widzę/czytam.
                  A problem ekonomiczny jest i co za tym spadek populacji.
                  Tak dla mnie to jest problem dla innych nie musi./ Np. dla elyt rządzących. /
                  baj
                  • Gość: martwy myśliwiec Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 16:29
                    Napisz mi sol.77 czego oczekujesz , starając się kombinować przy takich tematach na tym Forum ?
                    Sądzisz , że Tusk to przeczyta ?
                    Uważasz , że tego nie wiedzą wszyscy od prawa do lewa i otworzysz ludziom oczy ?
                    Gdzieś ty się uchowała w swojej naiwności ?

--
                    Chyba jestem mądrzejszy do Lema, gdyż już długo przed powstaniem Internetu, wiedziałem, że na świecie jest wielu idiotów.
                    • sol.77 Re: Śladami prawdy 17.07.12, 16:38
                      Nie wiem czy WSZYSCY wiedzą - dlatego też piszę.Sadząc po tym co jest,a co powinno? Czy WSZYSCY?
                      Czy Tusk to przeczyta - wątpię .... ale przeczyta może jaki "nieoświecony" i się oświeci?
                      Kto wie?
                      • Gość: Czytelnik Re: Śladami prawdy IP: *.play-internet.pl 17.07.12, 20:56
                        Sol, robisz dobrą robotę wespół z paroma innymi felietonistami forumowymi - czyta się was ciekawiej niż dyspozycyjne prostytutki dziennikarskie.Mimo pewnych braków w warsztacie jak styl itp. drobiazgi . Dzięki i pozdrawiam
                        • Gość: sol.77 Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 21:29
                          Mamusia ?
                          • Gość: Kumbaka Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.12, 16:05
                            Mój post na ten temat znajduje się w wątku "ogródki działkowe" zapraszam:
                            forum.gazeta.pl/forum/w,168,135091044,137544760,Re_PZD_go_home_.html
                            Pozdrawiam ]:->
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 19.07.12, 06:58
      Pisałam już niejednokrotnie o "zaplanowanym"??? działaniu rządu na szkodę naszej nacji,w konsekwencji depopulacji Polaków.
      Polityka anty rodzinna,utrudniony dostęp do opieki medycznej,zła ekonomicznie sytuacja polskich rodzin.
      Kurde,nawet nie myślałam że tak szybko będę miała argument /następny/ aby poprzeć swoją teorię.

---------------------------------------
      Samorządy ostrzegają, że opłaty za pobyt dziecka w przedszkolu będą zwiększały się z roku na rok. Powodem jest brak obiecywanej przez rząd subwencji oraz rosnące koszty utrzymania placówek.

Jeszcze w marcu rząd zapowiadał dofinansowania dla przedszkoli, tymczasem już wiadomo, że samorządy nie mogą na nie liczyć w nadchodzącym roku szkolnym. "Dziennik Gazeta Prawna" ustalił, że wciąż nie ma nawet projektu założeń do ustawy, dzięki której byłoby możliwe dotowanie gminnych przedszkoli.

Resort edukacji narodowej, który jest odpowiedzialny za przygotowanie odpowiednich rozwiązań tłumaczy, że prace nad nimi wciąż trwają.
      Na braku subwencji ucierpią najbardziej dzieci zamieszkujące tereny wiejskie i małe miejscowości. Oddziały przedszkolne tworzone są w nich tymczasowo. Problemem jest brak miejsc oraz utrudniony i kosztowny dojazd - średni koszt biletu miesięcznego dla dziecka i jego opiekuna w przypadku przedszkola oddalonego o 10 km wynosi ok. 120 zł. Dla wielu rodzin jest to wydatek nie do udźwignięcia, a gminy nie mają ustawowych możliwości dowożenia dzieci trzy- i czteroletnich.

Samorządy skarżą się także na rosnące z roku na rok koszty utrzymania placówek. Wynikają one częściowo ze wzrostu płac dla nauczycieli przedszkolnych - a na nie gminy nie otrzymują pieniędzy z subwencji.

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna
      dzieci.pl/breedingAid,14771591,title,Znow-wyzsze-oplaty-za-przedszkola,wychowanie_artykul.html?smgputicaid=6ed4e

Ja pytam, skoro państwo kroi mnie na podatkach /80% mojego dochodu/ gdzie są te pieniądze?

• sol.77 Re: Śladami prawdy 19.07.12, 09:46
      I jeszcze coś z porannej prasy"

"Tusk nigdy nie był tak silny. PO ma pole do popisu"
      wiadomosci.wp.pl/kat,124754,title,Tusk-nigdy-nie-byl-tak-silny-PO-ma-pole-do-popisu,wid,14772317,wiadomosc.html

Kto u cholery daje takie nagłówki?
      A w czym ten cały Tusk jest silny?
      Przecież jego partia wali się na łeb - afera goni aferę z udziałem jego politycznych towarzyszy.Nastroje społeczne są łagodnie rzecz ujmując "pesymistyczne".Ludzie uciekają z kraju za lepszym bytem,populacja spada,szkolnictwo leży, służba zdrowia chora
      Polacy zmuszani są do płacenia niebotycznych haraczy.
      Więc jaka cholerę ktoś pisze : Tusk silny"????
      • sol.77 Re: Śladami prawdy 20.07.12, 07:09
        Z porannej prasy :
        Mieszkańcy stolicy dostaną po kieszeni

Warszawa przygotowała założenia do budżetu na 2013 rok. Mieszkańcy będą musieli głębiej sięgnąć do portfeli. Szykują się podwyżki opłat i podatków - pisze "Rzeczpospolita".

W 2013 roku mieszkańcy Warszawy muszą być przygotowani na kolejny wzrost czynszów, podatku od nieruchomości, opłat za bilety komunikacji miejskiej i wprowadzenie nowej opłaty za wywóz śmieci.

Największymi wyzwaniami dla warszawskiego budżetu są znalezienie kilkuset milionów na wypłatę odszkodowań reprywatyzacyjnych i prawidłowe oszacowanie kosztów wprowadzenia nowego systemu gospodarki odpadami.
        finanse.wp.pl/kat,104132,opage,4,title,Mieszkancy-stolicy-dostana-po-kieszeni,wid,14772924,wiadomosc.html#opOpinie

No,tak Ci u "góry" nie maja pomysłu - skąd brać to najlepiej jest sięgnąć do portfela zwykłego obywatela.
        Jeszcze trochę,a będziemy państwu oddawać nie 80% naszego rzeczywistego dochodu,ale 90% i będzie to sytuacja,która owszem miała już miejsce w historii Starożytnego Rzymu kiedy rządził Senat - NIEWOLNIKOWI przysługiwało tylko 10% zarobku czyli płacił90% podatku.
        :D

do poczytania.
        piotrogonowski.salon24.pl/433554,administracja-publiczna-czyli-ekonomia-dinozaura
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 20.07.12, 07:36
      Gdzie bym "nie spojrzała" okazuje się,ze większość osób myśli i widzi co ja.

Ten rząd prowadzi politykę antyrodzinną, czego przejawem jest chociażby coraz trudniejszy dostęp do przedszkoli i dbanie jedynie o bogatych. Chociaż w rzeczywistości liczba miejsc w przedszkolach wzrosła w czasie ich rządów o prawie 20%, w tym na wsiach prawie o 30%
      Platforma prowadzi nieodpowiedzialną i antypolską politykę, bo obcina środki na inwestycje i infrastrukturę, zwiększa podatki, zadłużenie państwa i wydłuża wiek emerytalny!
      maruda.salon24.pl/418192,plemienny-szacunek
      -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prowadzona od wielu lat w środkach masowego przekazu antyna-talistyczna propaganda propagująca aborcję, antykoncepcję, pornografię, a więc hedonistyczne nastawienie do życia i wrogość do poczętego dziecka, utrwaliła w świadomości wielu Polaków stereotyp rodziny z jednym lub dwójką dzieci. Duchową pustkę po nienarodzonych dzieciach wypełniają najczęściej psy i koty.

adonai.pl/malzenstwo/?id=38
      ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

ku-rodzinie-szczesliwej.blogspot.com/2012/05/polityka-antyrodzinna.html

--
      Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
    • sol.77 Re: Śladami prawdy 24.07.12, 09:00
      Minister finansów: Drożyzna? To tylko wrażenie!!!!!

finanse.wp.pl/kat,102634,title,Minister-finansow-Drozyzna-To-tylko-wrazenie,wid,14782126,wiadomosc.html

W/W nagłówek zostawię bez komentarza :D

ps. a ja mam wrażenie,że ktoś nas /motłoch" w strusia wali > myśli <
      • Gość: wraży Re: Śladami prawdy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.12, 09:28
        A ja mam wrażenie, że już dostałaś odcisków na dupie od siedzenia przy komputerze.
        • Gość: redaktor Re: Śladami prawdy IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.12, 09:33
          Załozyć wątek i pisać samemu do siebie, genialne.

Sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem;
          Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu,
          To się wzbija, to w głąb wali;

Chyba tez coś takiego zrobię.
          • sol.77 Re: Śladami prawdy 24.07.12, 11:25
            W moim wątku mogą pisać WSZYSCY - zwłaszcza Ci co mają ochotę na odciski na d.u.p.i.e :D
    • prawdaja Re: Śladami prawdy 14.09.12, 06:34
      praca.wp.pl/title,Rzad-dal-sobie-premie-20-mln-zl-Za-co,wid,14921871,wiadomosc.html?ticaid=1f2a6
      W przyszłym roku czeka nas kolejna fala kryzysu – prognozuje rząd. I pewnie dlatego w tym roku daje sowite premie, oczywiście tylko swoim... Ledwo minęło sześć miesięcy tego roku, a premier Donald Tusk (55 l.) i ministrowie już rozdali nagrody swoim urzędnikom. W sumie poszło na nie z naszych podatków 19,8 miliona złotych! Niechlubnym rekordzistą w rozdawnictwie naszych podatków jest szef resortu rolnictwa. Nagrodzeni przez niego urzędnicy dostali średnio po 3673,1 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka