Gość: travka IP: 213.25.69.* 29.06.04, 09:04 ostrożnie podczas wakacyjnego wylegiwania się na łąkach - można się okrutnie poparzyć: www.twoje-sudety.pl/index.php?action=show&type=news&id=730 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: myslak Re: uwaga na BARSZCZYK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 09:18 Od strony Jedliny do granic Wałbrzycha są już całe gaje tego paskudztwa :( Kilka lat temu poparzyły się okoliczne dzieciaki, które próbowały nałamać sobie monstrualnego "koperku". Twarze, ręce , szyje - plamy po poparzeniach nosiły przez kilka miesięcy. Gospodarz, którego pole i miedzę zarósł barszcz, wypowiadał się w Faktach: gmina nie chce go wspomóc w walce z rośliną, a jemu już nie starcza środków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: uwaga na BARSZCZYK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 13:35 Wystarczy nie dopuścić do zakwitnięcia i kosą zciąć a po kilku sezonach zginie. A propo to ta roślina ma też i zaletę jest bardzo nektarodajna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka na zamówienie :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 18:20 Byłam niedawno na spacerze i obejrzałam ów barszczyk. Zaczyna się zaraz za skrzyżowaniem w Rusinowej (wyjazd z W-cha w stronę Jedlina/Zagórze). Rośnie go ze 3 kilometry (po lewej stronie), aż do mostku (charakterystyczna dolinka). Dawne pola to teraz hektary barszczyku, a najbujniejszy jest właśnie wokół strumienia. Wygląda naprawdę imponująco! Monstrualny, kosmiczny koper, kilkumetrowe łodygi! Kazik radzi kosą :)) Trzeba by wojsko wezwać :)))) Rzeczywiście doszedł już granic dzielnicy, bo pierwsze egzemplarze wyrosły w tym roku na nieużytkach niedaleko mojego domu. Ale mało i tępimy zarazę z sąsiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jura57 Re:"Rosiczka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 10:16 Dzięki za informacje. Wynika z tego, iż warto podjechać i zobaczyć roślinną ekspansję. Swoją drogą ciekawie musiałby wyglądać "żywopłot" z tej "rosiczki". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re:"Rosiczka" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 23:07 Może nie wojsko ale dobre chęci i trochę czasu trzeba nie dopuścić do zakwitnięcia . A masz rację wygląda to imponująco. :) Odpowiedz Link Zgłoś