Dodaj do ulubionych

Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościelne.

22.06.13, 20:18
Episkopat pozwala organizować huczne imprezy w piątek. Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościelne.
Dotąd zakaz udziału w zabawach i jedzenia mięsa dotyczył wszelkich okresów pokutnych, czyli także każdego piątku. Episkopat zdecydował wykreślić ten dzień z przykazania.
wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Episkopat-pozwala-organizowac-huczne-imprezy-w-piatek,wid,15755669,wiadomosc.html
Teraz Vlack i inne kościelne "oszołomy" mogą w piątek jeść mięso, do tego nie grzesząc :) Brzmi to jak żart, ale żartem nie jest. Żartem są kościelne zasady, wywodzące się ze średniowiecza, rażąco niedostosowane do rzeczywistości ...
Obserwuj wątek
    • pozor_vlack Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 22.06.13, 21:03
      emilek_2005 napisał:
      > Teraz Vlack i inne kościelne "oszołomy" mogą w piątek jeść mięso.

Zawsze korzystałem pokurczu z obowiązujacej dyspensy:

Zwolnieni od powstrzymywania się od spożywania pokarmów mięsnych we wszystkie piątki w roku są również ci, którzy nie mają możliwości czynienia wyboru potraw, a muszą spożywać to, co jest dostępne.
      • feldkuratkatz99 Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 22.06.13, 22:18
        pozor_vlack napisała:

> emilek_2005 napisał:
        > > Teraz Vlack i inne kościelne "oszołomy" mogą w piątek jeść mięso.
        >
        > Zawsze korzystałem pokurczu z obowiązujacej dyspensy:
        >
        > Zwolnieni od powstrzymywania się od spożywania pokarmów mięsnych we wszystkie p
        > iątki w roku są również ci, którzy nie mają możliwości czynienia wyboru potraw,
        > a muszą spożywać to, co jest dostępne.

--------------
        Tylko idiota przejmuje się postami w piątek ( polecam zajrzeć w tym dniu do WSZYSTKICH knajp w Wałbrzychu i Szczawnie) a jeszcze większy idiota bolduje cały swój tekst, by podkreslić "siłę" swych argumentów.
        • pozor_vlack Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 22.06.13, 22:34
          feldkuratkatz99 napisał(a):
          >polecam zajrzeć w tym dniu do WSZ
          > YSTKICH knajp w Wałbrzychu i Szczawnie

Nie jestem zainteresowany postawą bywalców knajp.
    • feldkuratkatz99 Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 23.06.13, 09:59
      Garść komentarzy:

Kuriewne clowny zezwalają na coś na co i tak nie mają wpływu. Ci wybitni przedstawiciele patologii chrześcijańskiej od dawna już nie mogą kontrolować zachowań wiernych i dlatego poprzez instytucje państwa Polskiego ( sądy policja prokuratura ) wymuszać chcą. Pasożyty wiedzą iż dni ich są policzone gdyż społeczeństwo polskie raczej prędzej niż później zmądrzeje ...

Marcin Benedykt · Uniwersytet Gdański
      Czyli rozumiem, że to nie są prawa boskie? Tylko ludzkie, które ludzie mogą zmieniać jak im wygodnie? Trzeba by to w końcu głośno powiedzieć, że to biskupi mówią co można, a czego nie, a nie żaden Bóg.
      ...

Andrzej Żurawski
      Raczej śmiech na sali niż troska o wierne owieczki. Raczej starania o kasę i dobre samopoczucie niż dbanie o czyste duszyczki. Ile imprez wypadało z kalendarza plebana tylko oni wiedzą, a ile kasy przeszło im koło nosa również. Dla mnie to kolejny pomysł na grosiki wiernych im moherów tylko w majestacie swojego prawa i swoim błogosławieństwem.
      ...

Jan Gajewski ·
      Paru przebierańców uznało, że Bóg się pomylił i postanowili go skorygować.
      ...
      Marek Jakubowski ·
      Obrzydzenie mnie bierze gdy patrzę na zdjęcie tych krzyżaków.
      ...

LOL aka Lucifer Our Lord :)
      • pozor_vlack Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 23.06.13, 10:53
        feldkurat, post niezależnie od zaleceń biskupów, nie żryj tyle mięsa, będziesz zdrowszy na umyśle. Wyłączenie z jadłospisu mięsa to żadne wyrzeczenie, żadna strata. Przeciwnie,
        www.wegetarianizm.net/odzywianie.html
        • feldkuratkatz99 Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 23.06.13, 14:58
          pozor_vlack napisała:

> feldkurat, post niezależnie od zaleceń biskupów, nie żryj tyle mięsa, będzie
          > sz zdrowszy na umyśle. Wyłączenie z jadłospisu mięsa to żadne wyrzeczenie, żadn
          > a strata. Przeciwnie,

> www.wegetarianizm.net/odzywianie.html
          ------------
          To nie jedz mięsa, Twój wybór , ja z golonki nie zrezygnuję.

PS: Czy To nie Ty swego czasu pisałeś, że wegetarianizm to przejaw lewactwa właśnie.
          • emilek_2005 Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 23.06.13, 17:41
            Czy Vlack kiedykolwiek racjonalnie uzasadnił swoją wypowiedź - skoro tak to proszę o przykład :)
            PS.
            Dla mnie oczywiste jest, że to co uchwalają purpuraci jest nic nie warte, gdyż nikt tego nie przestrzega. Mamy więc do czynienia z "pustym" prawem, pozbawionym sensu i logiki ...
            Takie właśnie są kościelne gusła, kościelne święta i kościelne zasady.
            Przeciwnie, prawdziwy sens działalności kościoła w Polsce to zarabianie "dużych" pieniędzy, a to purpuratom się udaje ...
            • 57jurny czerwone ścierwa 24.06.13, 06:42
              Czerwone ścierwa znowu dyskutują między sobą.... Rozdwojenie jaźni czy owrzodzenie odbytu ?
    • 57jurand Re: Biskupi zmienili czwarte przykazanie kościeln 24.06.13, 22:31
      wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Piotr-Czerwinski-The-Church-czyli-dyskoteka,wid,15737428,wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka