Dodaj do ulubionych

Bleki mozesz po meczu

IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.06, 19:35
1 Wymien 3 miejscowosci obok Wch ktorych nazwa pochodzi od nazwy drzewa
2 Gdzie dzialal pierwszy Teatr Miejski w Walbrzychu ?
3 Jak nazywal sie najwyzszy szczyt w parku im. Sobieskiego ?
3 Kto oprocz Polakow chcial przejac wladze w miescie /45 rok, nie mysle o
Plucie czy innych.../
4 Gdzie miescil sie zwierzyniec /jeden z 27 w kraju/
5 Co to za nazwy ? Boża Góra, Węglew, Soliców Zdroj.

Tylko piec bo za moment mecz.
Obserwuj wątek
    • Gość: 777 Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.06.06, 19:45
      Gość portalu: Rebel Yell napisał(a):

> 1 Wymien 3 miejscowosci obok Wch ktorych nazwa pochodzi od nazwy drzewa

Jawor, Olszany, Jabłów :)

> 3 Jak nazywal sie najwyzszy szczyt w parku im. Sobieskiego ?

Powstancow

> 3 Kto oprocz Polakow chcial przejac wladze w miescie /45 rok, nie mysle o
      > Plucie czy innych.../

Nasi bracia zza południowej granicy

> 4 Gdzie miescil sie zwierzyniec /jeden z 27 w kraju/

Harcowka i Ksiaz

> 5 Co to za nazwy ? Boża Góra, Węglew, Soliców Zdroj.

Boguszow, Sobiecin, Szczawno
      • Gość: Rebel Yell Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 07:57
        1 Chodzilo mi o Zagorze Slaskie /od lipy/ Jablow /wiadomo/ a trzecie musze sie
        upewnic bo sa rozbieznosci :)ale nie Olszany i Jawor

2 Szczyt nazywal sie Wzgorzem Szubienicznym, od stojacej tam szubienicy
        miejskiej.Byc moze pozniej zmieniono nazwe.

4 Chodzilo mi o Harcowke /podobno byl tam nawet niedzwiedz brunatny swego
        czasu/. Nie wiem czy zwiezyniec Ksiaz nie byl wynikiem likwidacji tego w
        Harcowce.

• Gość: 777 Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 08:59
          Gość portalu: Rebel Yell napisał(a):

> 1 Chodzilo mi o Zagorze Slaskie /od lipy/ Jablow /wiadomo/

Zagorze czyli Choina :)

> a trzecie

Niech bedzie Jedlina :) Może i Borówno i Lesieniec (to kilkadziesiąt drzew) :D
          Olszyniec też :) Jesli nie Jawor to Jawornik (czyli Jugowice Gorne). Jest tego
          mnostwo. Sady Dolne i Gorne (ale to za daleko, odpadaja jak Olszany i Jawor).
          Zloty Las :)
          • Gość: Rebel Yell Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.06, 20:25
            Die hohe Leipe - /lipa/ Zagorze Slaskie
            Gaablau - Jablow
            Jauernig - /jawor/ Jugowice Gorne

Troche to trwalo :)
            • Gość: Bleki Re: Bleki mozesz po meczu IP: 81.15.135.* 24.06.06, 22:13
              > Die hohe Leipe - /lipa/ Zagorze Slaskie

że co? Kiensberg, Kinaw, Kynau, Chojna, Choina - to są znane nazwy Zagórza
              Śląskiego odnoszące się do drzewa iglastego.
              lipa po niemiecku to die Linde. skąd ten pomysł z tą lipą?

blq
              • Gość: Rebel Yell Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.06, 10:51
                "Na przyklad istniejaca niegdys nazwa miejscowa Die hohe Leipe pochodzila wg
                zrodel niemieckich od slowianskiej nazwy drzewa lipa, nazwa wsi Gaablau
                (Jablow) od jabloni, a wsi Jauernig (Jugowice Gorne) od jawora (K.Steidinger
                1928)."

Chodzilo tu pewnie raczej o osobliwosc czy zabytek florystyczny, a nie
                otaczajace lasy. Przyklad:

"W Walimiu w okresie miedyzwojennym rosl buk zwany Bolkobuche od imienia
                piastowskiego ksiecia swidnicko-jaworskiego Bolka."
    • Gość: edward Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 21.06.06, 22:56
      > 2 Gdzie dzialal pierwszy Teatr Miejski w Walbrzychu ?

Polski? Na Podgórzu, w "Cyganerii" - późniejszym kolejowym domu kultury, czy jak
      to się nazywało... Nawiasem mówiąc, był to teatr lalkowy; ten sam, co teraz. :)
      • Gość: Rebel Yell Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 07:50
        Kroniki :) podaja ze dzialaly niezaleznie. Lalkowy i Miejski na Podgorzu,
        wystawiala tam glownie sztuki ekipa z Jeleniej Gory. Kiedy przestala
        przyjezdzac /zdaje sie rozwiazana/ podobno wystawiano kiepscizne i ludzie
        przestali przychodzic.
        • Gość: Bleki Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 10:05
          zdaje się że do obecnej siedziby teatr przeniósł się w 1954 roku.

a ja pytam - gdzie za Niemca wystawiano przedstawienia teatru wałbrzyskiego?
          wystarczy podać dwa z trzech najpopularniejszych miejsc.

blq
          • Gość: Rebel Yell Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 10:12
            Do siedziby w obecnym ksztalcie przeniesli sie chyba duzo pozniej, ale
            sprawdze. Tak swoja droga pamieta ktos koncert szwajcarskiego zespolu w
            obiekcie na Podgorzu ? Jakies 15-17 lat temu, szwajcarzy niestety uciekli.

Co do pytania, pojecia nie mam :(

• Gość: feniks Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 10:15
              A w GDK`u przypadkiem nie były wystawiane sztuki teatralne?
              • Gość: Bleki Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 22.06.06, 11:22
                > A w GDK`u przypadkiem nie były wystawiane sztuki teatralne?

były (w Capitolu) - ale to powiedzmy od 1932 roku, kiedy zamknięto/wyrzucono
                teatr z poprzedniej siedziby, choć właściwie trudno tu mówić o siedzibie, bo
                takowej przed 1945 rokuem nie doczekano się (plany budowy teatru były i owszem).
                no więc gdzie się wystawiał niemiecki teatr?

blq
                • Gość: feniks Re: Bleki mozesz po meczu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.06.06, 13:51
                  To ja mam pytanie z trochę innej beczki....Mianowicie zna ktoś legendę o św.
                  Walentynie pojawiającej się nad stawikiem na Gedymina?:) A kto mi powie skąd
                  wzioł się pomnik psa w Parku Zdrojowym w Szczawnie Zdroju i kto go postawił?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka