Dodaj do ulubionych

Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!!

IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 12.02.03, 15:34
Gorąco namawiam do zagłosowanie na mnie w nadchodzących wyborach do Rady
Powiatu. Edward Szewczak, lista nr 8 (Unia Wolności), okreg nr 2 (Piaskowa
Góra, Szczawienko), pozycja nr 3. Dziękuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ajka Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: 195.117.68.* 12.02.03, 16:00
      PANIE Ed. SZEWCZAK -JAKIE plany ma pan dla tego WAŁBRZYCHA DLA LUDZI bez
      pracy -czy dla siebie etat dobrze pładny .NA ile poprawi sie zycie tych młodych
      ludzi którzy czekają na miejsca pracy , CZEKAM NA PROPOZYCJE.
      • Gość: ed Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 12.02.03, 16:15
        Sam jestem młodą osobą (mam 25 lat) i znam bolączki wałbrzyskiej młodzieży.
        Problem bezrobocia w naszym powiecie jest na tyle poważny, że wymaga współpracy
        wszystkich organów samorządowych. Chodzi mi tu o współpracę z samorządem
        województwa dolnośląskiego a także z Radą Miasta Wałbrzycha w zakresie
        pozyskiwania inwestorów tworzących nowe miejsca pracy, a także wspieranie
        rodzimych przedsiębiorców. Nie możemy także zapomnieć o współpracy z gminami
        wchodzącymi w skład naszego powiatu w celu wykorzystania należnych Polsce od
        maja 2004 roku funduszy Unii Europejskiej. Inną kwestią jest atrakcyjne
        położenie geograficzne powiatu, a co za tym idzie Rada Powiatu powinna zrobić
        wszystko aby ten region wypromować w Polsce. W tym widze naszą siłe oraz
        przyszłość dla Wałbrzycha i gmin ościennych. Pozdrawiam
        • Gość: Majka Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 16:27
          "Rada Powiatu powinna zrobić
          wszystko aby ten region wypromować w Polsce."
          Czyli konkretnie co? Życzliwie pytam :-)
          Jakie schroniska, jakie trasy, remont czego? Jaka baza noclegowa dla turystów?
          Gdzie wyciągi nowe dla narciarzy?
          Czy wszystko pozostaje w sferze hasła? Bo ono już było wieeele razy i we
          wszystkich ugrupowaniach...
    • Gość: Aleks Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.117.popsite.net 12.02.03, 16:33
      Pnie Edwardzie - czy moglby Pan nam bardziej konkretnie pwiedziec, jak
      zamierza Pan podejsc do problemu bezrobocia, turystyki, problemow z komunikacja.
      Innymi slowy - czy ma Pan konkretny plan z mozliwoscia jego zrealizowania.

Czy moglby nam Pan pwiedziec, jaki bedzie Pana zarobek, jezeli zostanie Pan
      wybrany.

Powodzenia zycze!

• Gość: ed Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 12.02.03, 17:14
        Możliwość realizacji planu jaki zakłada sobie partia polityczna bądz komitet
        wyborczy startujący w wyborach zależy od wyniku wyborczego, pamiętajmy że w
        przyszłej radzie powiatu zasiądzie 29 radnych i to oni wszyscy wspólnie
        zarządzać będą sprawami powiatu. Prosze nie oczekiwać że Rada Powiatu będzie
        remontować wyciągi narciarskie czy budować bazę noclegową, ale to własnie na
        niej w dużej części powinien spoczywać obowiązek promocji regionu. Rozwój
        turystyki to wzrost liczby miejsc pracy. Właściwe wykorzystanie dotacji
        unijnych (np. programy przeciwdziałajace bezrobociu) to także nowe miejsca
        pracy. Unia Europejska to naprawde wielka szansa dla naszego powiatu. Jeżeli
        chodzi zaś o przewoźników to jednym z zadań Rady Powiatu jest koordynacja
        rozkładów jazdy zarówno przewoźników publicznych jak i prywatnych.
        Zainteresowanych wysokoscią diet radnych powiatowych odsyłam do
        USTAWY o samorządzie powiatowym z dnia 5 czerwca 1998 r. Z tego co pamietam to
        jest to około 100 zł za posiedzenie. Pozdrawiam

• Gość: Aleks Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.117.popsite.net 12.02.03, 17:58
          Panie Edwardzie - Rada Powiatu bedzie decydowala o zyciu Walbrzycha i okolicy.
          Dlatego , tak bardzo wazne jest glosowac na kandydatow, ktorzy maja wiedze i
          kwalifikacje. Oczekuje od mojego kandydata wlasciwej reprezentacji moich
          problemow. Jego rola w Radzie jest walczyc o to.
          Baza prosperity jest niezalezna gospodarka, poparcie dla malych
          przedsiebiorstw, wlasciwa edukacja... popyt i podaz. Chce, zeby MOJ kandydat
          znal podstawy ekonomii i planowania.

Unia Europejska jest ogromna szansa, ale patrzac na wydarzenia na swiecie -
          mam watpliwosci, czy szybko do niej dojdziemy.

Nie chce iritowac Pana moimi pytaniami. Wrecz przeciwnie - daje Panu okazje do
          poznania potencjalnych wyborcow i ich problemow. Powinno to ulatwic w
          przyszlosci Pana prace dla Powiatu.

Duzo ludzi blednie mysli, ze pozycja Pana bedzie wysoko platna. Dlatego
          zadalam pytanie o zarobkach i dziekuje za odpowiedz.
          • Gość: ed Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 13.02.03, 10:24
            Gość portalu: Aleks napisał(a):

> Dlatego , tak bardzo wazne jest glosowac na kandydatow, ktorzy maja wiedze i
            > kwalifikacje. Oczekuje od mojego kandydata wlasciwej reprezentacji moich
            > problemow. Jego rola w Radzie jest walczyc o to.
            > Baza prosperity jest niezalezna gospodarka, poparcie dla malych
            > przedsiebiorstw, wlasciwa edukacja... popyt i podaz.

Bardzo się ciesze z powyższych słow, bo są to postulaty Unii Wolności.
            Dołożyłbym do tego jeszcze jeden z waznijeszych puktów programu Unii czyli
            sprawę urzędów, które powinny być od załatwiania spraw, a nie od ustawiania
            obywateli w kolejkach. Każdy kto musiał załatwić sprawę w urzędzi wie dobrze o
            czym mówie. Kolejka do złożenia dokumentów, taka sama do odbioru. Brak
            odpowiedzi na pisma kierowane do urzędu, a do tego jeszcze powszechna opinia o
            korupcji. Tak wcale nie musi być. A co ważniejsze poprawa sytuacji nie wymaga
            wcale dodatkowych pieniędzy.
            1. Więcej urzędników przy okienkach , aby zlikwidować kolejki. W razie potrzeby
            należy zatrudnić studentów.
            2. Każda sprawa, która wpłynie do urzędu musi mieć z góry określony czas
            odpowiedzi i wyznaczonego urzędnika odpowiedzialnego za wystosowanie odpowiedzi.
            3. Powinno sie wprowadzić znane w świecie sposoby ograniczające korupcje
            czyli:jeden urzednik przyjmuje dokumenty, inny nie mając kontaktu z obywatelem
            wydaje opinię merytoryczną, a trzeci podpisuje opinie i bierze za nią osobistą
            odpowiedzialność.
            ps. Jeżeli chodzi zaś o edukacje to w kompetencjach Rady Powiatu leży
            szkolnictwo wyłacznie ponadgimnazjalne (szkoły srednie) oraz szkolnictwo
            specjalne. Pozdrawiam
            • Gość: Aleks Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.117.popsite.net 13.02.03, 18:46
              Coraz bardziej mi sie Pan podoba...
              W dzisiejszej ekonomii jednak, powinnismy dazyc do jaknajmniejszej
              administracji (bo kosztuje najwiecej i na bardzo dlugo). Oplaca sie bardziej
              wprowadzic system komputerowy i zaostrzyc dyscypline pracy. Nagradzac tych,
              ktorych klient ceni.
              Zgadzam sie z Panem zupelnie.ze kontakt z ludzmi jest najwazniejszy i wszelka
              korespondencja (pozytywna i negatywna) powinna byc zalatwiona w scisle
              okreslonym czasie.
              Podoba mi sie rowniez Pana plan "podzialu" pracy...

Wielkim problemem dzisiaj na calym swiecie, jest alkohol i narkotyki. Kliniki
              odwykowe sa bardzo waznym stopniem w "uzdrawianiu" spoleczenstwa. Wlasciwy
              program pozwala "addicowi" stac sie znow produktywnym obywatelem. W koncowym
              rozrachunku - to bardzo dobra inwestycja dla panstwa.
              Czy Pana plany zwiazane ze specjalna edukacja zaliczaja takie programy?
          • Gość: B. Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.cersanit.com.pl 21.02.03, 16:50
            100 PLN za posiedzenie komisji. Dieta radnego to może około 2000 miesięcznie +
            jeśli założyć, że będzie 10 posiedzeń, to kolejny tysiąc. Może jeszcze wpadnie
            jakieś stanowisko z nadania i będzie pensyjka ok 3000 - 4000. Razem to da 6000!
            Nieźle jak na Pana 100 PLN:(

Poza tym Radni w ostataniej kadencji wielokrotnie robili sztuczne posiedzenia
            komisji po kilka razy w miesiącu, aby parę 100 więcej wpadło. Proszę więc nie
            mamić ludzi, że to tylko 100.

Ja będąc radnym oddałbym całą kasę na 3 wałbrzyskie domy dziecka - każdy po
            równo, gdyż nie chcę być radnym dla kasy. Podobnie zrobiłbym jako Prezydent,
            jak kiedyś wystartuję:)

pozdrawiam
            B.
            • Gość: Mr. Red Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 21.02.03, 21:08
              Mam wrażenie że tajemnicze B. oznacza błazna. To co Pan(lub Pani) napisał/a
              mija się z prawda i to znacznie, gdyż górna granica diet jest określona przez
              Radę Ministrów i w przypadki powiatu powyżej 120.000 tyś. mieszkaćów ( a takim
              jest powiat wałbrzyski) wynosi 2.405,34 zł (miesięcznie). Rada nie może ustalac
              stawek wyższych niż okreslone przez Radę Ministrów. Proponuje nie zabierac
              głosu, jak się nie wie o czym pisze. Przez takie postepowanie jak pańskie
              powstają własnie mity o ogromnych zarobkach radnych.
        • Gość: Majka Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 12.02.03, 22:22
          "Obowiązek promocji regionu" kojarzy mi się wyłącznie z nową stertą pięknych
          folderów, prezentujących piękno okolic.
          Ale kto decyduje, GDZIE mają nocować goście? Ktoś, kto chce promować, powinien -
          wg mnie- mieć jakiś plan, marzenia, projekty :-) Dlatego pytam o KONKRETNE
          wyobrażenie tej promocji.
          • Gość: ed Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 13.02.03, 09:50
            Doga pani Majko piekne foldery są także sposobem na propomocje regionu (nie
            uważam że najlepszym ale są). Wszystko zależy od tego jakie pieniądze posiadamy
            na takową promocje. Innym pomysłem są różnego rodzaju imprezy, zarówno sportowe
            jak i kulturowe. I takie inicjatywy trzeba zdecydowanie wspierać. NIe oszukujmy
            się, ale my imprez na wysokim poziomie w naszym powiecie prawie wogóle nie
            mamy, trzeba to zmienić. Jeżeli chodzi zaś o pani pytanie "Ale kto decyduje,
            GDZIE mają nocować goście?" to odpowiedź jest prosta - NIECH KAŻDY DECYDUJE SAM
            GDZIE I Z KIM CHCE SPAĆ ! Pozdrawiam serdecznie
            • Gość: Majka Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 13.02.03, 10:42
              Ed, nie wyślę takiej odpowiedzi szkołom zagranicznym, które przyjeżdżają do
              Wałbrzycha na wymianę :-)))))
              Przyznasz chyba, że podstawą turystyki jest dobra baza noclegowa. Nie hotele
              (bo niemieccy emeryci nie potrzebują zachęty:-), ale sieć w miarę tanich,
              nowoczesnych schronisk. Widziałeś, w jaikm stanie są schroniska PTSM? Grupa -
              prócz spania i oglądania pejzaży- mogłaby np.pojeździć na nartach.
              Z zazdrością patrzę, jak w ciągu kilku lat zmobilizował się np. Lądek Zdrój:
              Bielice, o których wiedziało niewielu, od roku stały się nartowiskiem
              reklamowanym w radiowej Trójce...Ale najpierw trzeba było zbudować wyciąg,
              pomóc rozbudować schroniska, zorganizować dojazdy...
              A u nas? Byłeś ostatnio w Andrzejówce? W Zagórzu? Który kawałek regionu chcesz
              promować?
              Dlatego pytam o konkretne, TWOJE pomysły, a nie o hasła czy foldery. Te już
              są :-)
              A ktoś ci obiecywał, że na forum będzie łatwo? :-))))))
              • Gość: ed Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.satkabel.com.pl / 192.168.2.* 13.02.03, 12:27
                Bedę uparty i powrócę jeszcze raz do kompetencji Rady Powiatu, która to nie ma
                bezpośredniego wpływu na powstawanie nowych hoteli czy wyciagów narciarskich.
                Nie ma również wpływu na gospodarowanie gruntami,które mogłyby być
                przeznaczone na takowe inwestycje. To leży w kompetencjach Rad poszczególnych
                gmin. To Rady Gmin mogą zmienić Plan Przestrzennego Zagospodarowania. Rada
                Powiatu może i powinna być koordynatorem zadań poszczególnych gmin, tworzyc
                całościowy program promocji regionu. Zapewniam Panią, że wiem jak wygląda
                Andrzejówka i inne tego typu miejscowości, potrzbuja one przede wszystkim
                napływu kapitału. Żeby taki kapitał spłynął potrzebny jest jednak pierwszy krok
                gminy zainteresowanej takim przedsięwzięciem. Ulgi dla przedsiębiorców, zmiany
                w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego itp. Ja ze swojej strony
                mogę wskazac Sokołowsko jako miejsce godne zainwestowania ze względu na swoje
                walory turstyczne oraz mozliwość stworzenia tam doskonałej bazy do uprawiania
                sportów zimowych. Pozdrawiam
                • Gość: Brydzia Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.wp-sa.pl 14.02.03, 13:31
                  A czy mógłby Pan tak coś więcej o sobie, o swoim doświadczeniu, wykształceniu?

Pozdrawiam,
                  Brydzia
            • Gość: B. Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.cersanit.com.pl 21.02.03, 17:16
              Tu trochę Pan się rozminął, bo jeżeli zachwali Pan folderem Coś, co nie
              odpowiada oczekiwaniom turysty i on nawet przyjedzie do nas, a potem okaże się,
              że nie ma gdzie przenocować, zjeść i rąbnęli mu samochód, to narobi później
              taką antyreklamę, że nawet foldery za 100.000 złotych nie "zmuszą" nikogo, żeby
              tu przyjechał. Jeśli nie będzie infrastruktury, to nawet jakby miał Pan tu
              Niagarę, Akropol, Big Bena itp, to nikt nie przyjedzie. Radzę przed następnymi
              wyborami zainteresować się sprawami, które Pan porusza.
              Wyborca może spytać o wszystko:)

B.
    • Gość: niemamksywy Re: Głosujcie w wyborach 23 lutego !!!!! IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 13:45
      Szanowny Panie Edzie (czy też Edwardzie) Przeczytałem na wałbrzyskim forum
      Pańską wypowiedź agitacyjną, która sprowokowała mnie do wypowiedzi na temat
      nadchodzących wyborów. Wydaje mi się bowiem, że nasze pseudo demokratyczne
      społeczeństwo nie dojrzało jeszcze do tego, aby poważnie traktować głosowanie
      na szczeblu powiatowym. W krajach europejskich elekcja takiego typu jest dla
      mieszkańców regionu rzeczą najwyższej wagi, u nas zaś sytuacja wygląda
      zupełnie odwrotnie – im dalej od regionu i jego problemów - tym większe
      zainteresowanie wyborców głosowaniem. Do czego jednak zmierzam ... otóż do
      tego, że musi być pan niezwykle odważnym i ambitnym człowiekiem, skoro
      zdecydował się Pan na udział tego typu wyborach. Chciałbym dowiedzieć się
      czegoś bliższego na temat Pana osoby oraz tych punktów programu wyborczego,
      które nie dotyczą turystki. Uważam bowiem, że nasz powiat boryka się z
      poważniejszymi problemami niż noclegi dla Pani Majki i jej zagranicznych
      przyjaciół. Mając, po poprzednich wyborach, pewne doświadczenie w prowadzeniu
      kampanii chcę zaoferować Panu swą pomoc. Proszę o szybka odpowiedź na adres
      poczty elektronicznej: alibi77@wp.pl ... Pozdrawiam serdecznie Pana i Pańskich
      adwersarzy.
      • Gość: Majka :-))))) IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 15.02.03, 14:08
        "Noclegi dla Majki" miały być deperacką próbą nakłonienia kandydata do tegoż
        samego, o co prosisz , czyli precyzyjniesze przedstawienie programu.
        Hasła zapisane przez Eda są na ulotkach wyborczych wszystkich ugrupowań i
        kandydatów.
        Wyjmuję rano ze skrzynki pocztowej kolejną ulotkę wyborczą i
        czytam: "zamierzamy PROMOWAĆ...." i tu wstaw, co chcesz ;-)
        Czym więc różnią się kandydaci?
        • Gość: niemamksywy Re: :-))))) IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 16.02.03, 11:08
          Kto choć raz zaangażował się w kampanię wyborczą lub chociaż przyglądał się
          jej , ten wie, iż narzędzia marketingowe jakimi posługuje się polityka są
          ograniczone. Wynika z tego, że każdy z polityków używa w kampanii tych samych
          narzędzi co jego kontrkandydaci. Nic wiec dziwnego, że wyciągane ze skrzynek
          pocztowych ulotki są schematyczne i sztampowe. Mają one trafić do szerokiego
          kręgu ludzi, dlatego hasła na nich formułowane dotyczą spraw ogólnych i
          najbardziej palących. Wracając jednak do nieszczęsnych ,,noclegów dla Majki” -
          powtarzam – przez wypowiedzi Majki przebija się turystyczna monotonność. Nie
          znaczy to wcale, że jest to sparawa nieistotna ... dla Majki. Moja osoba jest
          jednak zainteresowana innymi problemami, bo z turystyką wiąże mnie jedynie
          comiesieczny spacer do Urzędu Pracy. Pozdrawiam serdecznie !
          • Gość: Majka Re: :-))))) IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 16.02.03, 12:04
            Turystyka wydawała mi się najprostsza ;-))

Interesuje mnie oświata -ale ten wątek martwy stoi ;-(
            Bardzo interesuje mnie rynek pracy. Widziałeś choćby wątek "Wałbrzyszanie w
            Warszawie"? Znakomita większość znanych mi, świetnie wykształconych młodych
            ludzi, nie wraca po studiach do Wałbrzycha - w konsekwencji oznacza to
            wymieranie miasta.
            Druga sprawa to sztampowość programów , o której piszesz. Właśnie to jest
            irytujące, bo jeśli wszyscy formułują jednakowe hasła, to jak dokonać wyboru?
            • Gość: niemamksywy ,,CO TAM PANIE W POLITYCE ?" IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 16.02.03, 12:54
              ZAMIAST WSTĘPU: ,,Czym jest marketing polityczny? Mówiąc krótko marketing
              polityczny jest jedną z form komunikacji politycznej. Może być on rozumiany
              jako zespół teorii, metod, technik i praktyk społecznych mających na celu
              przekonanie obywateli, by udzielili poparcia politykowi, partii lub projektowi
              politycznemu".(Patrz: www.marketingwpolityce.zgora.pl/ )
              Niestety marketing, nie tylko ten polityczny, wiąże się z kosztami. Postawmy
              wiec sobie pytanie: ile kosztuje kampania wyborcza? Otóż według informacji
              jakie posiadam, budżet profesjonalnej kampanii mającej na celu wypromowanie
              posła zamyka się w granicach 20 – 30 tysięcy złotych. Ile natomiast jest w
              stanie przeznaczyć na akcję wyborczą człowiek, który lansuje swą osobę w
              wyborach na niższym szczeblu? Wnioski nasuwają się same: im mniejszy nakład
              finansowy, tym mniejszy profesjonalizm kampanii i stąd monotematyzm kampanii
              wyborczych. Zresztą , bez względu na sposób prowadzenia w każdej kampanii
              dostrzec można cechy sztampy, a to z tego względu, że prowadzenie jej zamyka
              się w ściśle określonym szablonie. Jeśli zaś chodzi o polityczne hasła (de
              facto) są do siebie bliźniaczo podobne, ale z tego względu, że dyktowane są
              aktualnymi problemami, które w naszej rzeczywistości są niezmienne od
              kilkunastu lat.
            • Gość: niemamksywy ,,CO TAM PANIE W POLITYCE?" IP: *.boguszow.sdi.tpnet.pl 16.02.03, 13:37
              Omal nie odpowiedziałbym na Twe pytanie dotyczące problemów z wyborem
              kandydata. Moja opinia w tej kwestii jest następująca: należy spotkać się z
              osobą, na którą mamy chęć oddać głos w najbliższych wyborach i zadać kilka
              nurtujących nas pytań, które dotyczą przyszłych planów ,,delikwenta”.
              Następnie, jeśli okaże się, że kandydat ten uzyskał mandat radnego, śledzić w
              jaki sposób wywiązuje się z przedwyborczych obietnic – bo dopiero wtedy
              jesteśmy w stanie zweryfikować trafność naszego wyboru. Problem rodzi się
              jednak w procesie przemiany wyborczego hasła w czyn. Ileż to przeciwności czyha
              na człowieka, który próbuje urzeczywistnić swe przedwyborcze pragnienia ...
              Dlatego też uważam, że spełnienie choćby niewielkiej części obietnic składanych
              przez kandydatów na radnych, jest w naszej rzeczywistości nie lada sukcesem.
            • Gość: B. Re: :-))))) IP: *.cersanit.com.pl 21.02.03, 17:32
              Ja zostanę tu na zawsze, bo mam nadzieję coś z tym miastem zrobić. I może
              znajdzie się ktoś, kto mi pomoże. Zawsze byłem idealistą, ale ciągle wierzę, że
              w końcu osoby "bawiące się w coś co nazywają polityką" do dnia dzisiejszego
              (szczególnie upiory Solidarności i PZPR z lat 70 i 80 toczące do dziś ze sobą
              wojnę i rujnujące ten kraj) w końcu kiedyś pomrą. (brrrr, mocne stwiedzenie).
              Uważam, że dopóki do rządów będą dochodzić "starzy działacze" mający
              ograniczone myślenie i uważające że to co robią to polityka, dopóty nie będzie
              u nas dobrze.
              I najgorsze, że wielu młodych już się tego zaczyna niestety uczyć. Dwa hasła w
              programie i uważają, że to wystarczy?

Dużo wody musi jeszcze w Pełczcnicy upłynąć:)

B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka