Dodaj do ulubionych

Czołem "Szumowiny"

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:28
Kampania wyborcza zmierza w bardzo ciekawym kierunku. Ledwo co sie rozpoczęła
a już kandydaci obrażają własnych wyborców. Były senator M. Lubiński w swojej
reklamie zamieszczonej w 30 Minut nazwał wyborców "szumowinami". Zostawiam to
bez komentarza. Zastanawia mnie tylko jedno, jakie określenia na tych, którzy
dotej pory chodzili do lokali wyborczych zostaną użyte w koncowej fazie
wyborów przez tego miernej jakości polityka.
Obserwuj wątek
    • Gość: obserwator Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 11:44
      Ciekawe co na to ROSIAKI ?????? i ich elektorat
      • Gość: blog Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 20:43
        zapewne gratulują doktorowi mądrych doradców i speców od reklamy
        dzięki takim zagrywkom szanse Alicji rosną - popieram !!!!

• Gość: wyborowa Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.prosys.wroc.pl 08.09.06, 12:14
      Jeśli czujesz się szumowiną to współczuję, znaczy że nalewki i kasa za głos to
      coś co popierasz. Ja pójdę do wyborów i zagłosuję i nie czuję się urażony przez
      Lubińskiego.
      • Gość: msr Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:21
        Wow juz jakis przeciwnik Lubinskiego sie uaktywnil
    • Gość: luk Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 13:31
      Przeczytaj jeszcze raz ale ze zrozumieniem ;)
    • Gość: gosc Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 08.09.06, 14:48
      30 Minut? co to za gazeta? Nie obrażaj gazet.
      • acutus Re: Czołem "Szumowiny" 08.09.06, 20:47
        Popieram opinię pana Lubińskiego.
        Tak wyglądały ostatnie wybory, kupowanie głosów za wino staje się u nas
        stadardem dla wielu naszych quasi-polityków.W efekcie mamy to co mamy, marazm
        gopodarczy "upolitycznienie"- spółek miejskich. A wielki i piękny tego nie
        widzi, nie słyszy, nic na ten temat nie powie. Trzy w jednym.
    • Gość: też wyborca Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.09.06, 21:25
      nazwał tan Pan wyborców szumowinami?
      może jakiś link?
      nie wierzę,to taki kulturalny podobno człowiek
      • Gość: miejscowy Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:56
        W miescie pojawily sie bilboardy z napisem "nie pozwol szumowinom decydowac za
        ciebie", a w "30 Minutach" Lubinski wyjasnil, ze szumowinami nazywa tych,
        ktorzy kupuja i sprzedaja glos wyborczy. Nie wiem, czy Lubinskiemu uda sie
        namowic w ten sposob walbrzyszan do masowego pojscia na wybory, ale
        przynajmniej ta akcja faktycznie jest spoleczna. Mamy wiec dwie akcje
        spoleczne: Lubinskiego w obronie demokracji i Kruczkowskiego walczacego o
        grodzkosc. Odrzucajac jakiekolwiek uprzedzenia do obu panow musze przyznac, ze
        bardziej bezinteresowna jest akcja Lubinskiego.
        • Gość: Rebel Yell Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.06, 22:07
          "Spoleczna" ? "Bezinteresowna" ? "Akcje spoleczne" ?

To 30 minut, strona UM i jego wydawnictwa sa spoleczne i bezinteresowne?
        • Gość: HeHe Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 23:40
          To jest kampania wyborcza Lubinskiego, a nie akcja społeczna. Gdyby chciał
          robic akcje społeczną to nie wepchnąłby tam swojego dzioba i nie podpisałby się.
          Ten człowiek niczego nie robi społecznie - chyba że za czyjeś pieniądze!!
        • Gość: prawnik Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.09.06, 08:48
          A ja sobie myślę,że Pan Lubiński balansuje na cienkiej linie,jeśli
          ma odwagę nazywać kogoś w taki sposób i nie precyzuje konkretnie kogo ma na
          myśli.Prawo w wyborach naruszali Ci,którzy oerowali wszelkie dobra w zamian za
          oddanie głosu,nie zaś Ci,którzy- z różnych pobudek - chętnie brali kasę,czy
          wino.Zresztą- co prawda niestety- nikogo 4 lata temu skutecznie nie skazano.
          Panie Lubinski-niech Pan zatem określi kogo Pan ma na myśli-kto jest ową
          szumowiną,inaczej powstanie w istocie społeczna akcja przeciw Panu-narusza Pan
          dobra osobiste mieszkańców zamieszkujących ten okręg wyborczy.
          • Gość: Krzycho Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:34
            Pan Lubiński wcześniej zerwał z SLD, następnie związał się z SDPL co było złym
            wyborem i uważam, że do tej pory nie może się odnaleźć w polityce.
          • Gość: skandal!!! Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 09.09.06, 09:40
            co to za rozumowanie? szumowiny kontra oświecony elektorat Lubińskiego? żenada
            panie ex-senatorze!
            • Gość: Paweł Szpur Re: Paweł Szpur - wyjaśnienie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.09.06, 12:47
              W tym wąskim internetowym gronie została poruszona bardzo istotna kwestia, jaką
              jest „odezwa” Senatora (byłego oczywiście, ale tytuł obowiązuje dożywotno tak
              jak premier czy prezydent- i dla tego w dobrym tonie należy go używać), doktora
              Mirosława Lubińskiego. Hasło brzmi „Idźmy Wszyscy Na Wybory!”. Jeżeli
              zastanowicie się Państwo głębiej nad tym tematem, to zrozumiecie, że idąc do urn
              wcale nie musicie głosować na Senatora Lubińskiego, przecież mamy demokrację i
              każdy głosuje na kogo chce! Według mnie celem akcji jest podniesienie frekwencji
              wyborczej. Im większa frekwencja wyborcza, tym mniejsze prawdopodobieństwo
              kupienia wyborów za nalewki! Cała ta „akacja” świadczy tylko o pozytywnej
              postawie etyczno-moralnej Senatora Lubińskiego! Jeżeli chodzi o wyraz
              „szumowiny” to ma on na celu - według mnie - obrazić i uderzyć w godność tych,
              którzy kupowali głosy oraz tych, którzy brali nalewki bądź inne korzyści
              majątkowe. A powinno mówić się w Prost, że ci co kupują głosy to pospolici
              przestępcy! Poruszyliście Państwo również kwestię porównania kampanii Pana
              Kruczkowskiego oraz Pana Lubińskiego. Nie chcę negować obecnego Prezydenta
              Wałbrzycha, ale ta sprawa o grodzkość to zwykła wymówka, i obrana w oczach
              społeczeństwa przed wyborami, - w mieście, w którym przez wiele lat żaden z
              włodarzy podczas swojej kadencji nie zrobił nic dobrego czym mógłby się
              poszczycić. Ja ze swojej strony zachęcam wszystkich do pójścia na wybory! Cztery
              lata temu widziałem na własne oczy co się działo podczas wyborów w Wałbrzychu i
              POPIERAM akcję Senatora Lubińskiego oraz modlę się by to się nie powtórzyło! -
              bo to będzie gwóźdź do trumny dla tego miasta! Paweł Szpur
              • Gość: Damian Re: Paweł Szpur - wyjaśnienie IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 10.09.06, 07:08
                Brawo panie Mirosławie. Ktoś w końcu nazwał po imieniu to co się działo w
                trakcie poprzednich wyborów samorządowych. Obawiam się tylko, że „szumowinom”,
                które kupowały głosy można pluć w oczy, a one powiedzą, że deszcz pada (np. z
                pękniętej rury wałbrzyskich wodociągów ;-))
                • Gość: qrezus Re: Paweł Szpur - wyjaśnienie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 15:09
                  ciekawe dlaczego Pan Senator nic nie wspominał o szumowinach gdy był w SLD i
                  jego koledzy robili "interesy" widocznie wówczas nie było kampanii wyborczej
        • Gość: Wyborca Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:40
          Nie jestem zwolennikiem Lubińskiego i napewno nie będę na Niego głosował,ale
          jeżeli nazwał szumowinami Tych co kupowali i sprzedawali głos wyborczy,to
          tylko Oni mogą się obrazić,co właśnie czynią.Uczciwy człowiek nie został
          obrażony,bo i za co,chyba tylko za to co widział podczas poprzednich
          wyborów.Chodzi oto, aby uczciwi mieszkańcy nie poszli głosować,to jest Ich
          cel,wtedy szumowiny dadzą koncert wyborczy,a My sięgniemy całkowitego dna.
          • Gość: antylubinski Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.09.06, 17:55
            To hasło to program wyborczy Lubińskiego?
            No to brawo,jak zwykle gęba pełna ogólników i zero dokonań.
            • Gość: wyborca Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 19:56
              Ten watek ma chyba paradoksalny tytul. "Czolem szumowiny"?????? Ja nie jestem
              szumowina i prosze mnie tak nie nazywac. Lubinski podniosl watek, ktory jest
              wazny. Mamy dwa wyjscia. Olac nasze miasto i zostac w domu, gdy na ulicy bedzie
              sie sprzedawalo nasze miasto za nalewke, albo isc do wyborow i zaglosowac.
              Jestem pelen uznania dla Lubinskiego, ze odwazyl sie nazwac sprawy po imieniu.
              • Gość: punjabiman Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 22:40
                Szumowiny szumowinami a brak podstaw do glosowania na p.Lubinskiego swoja
                droga...Goracy zwolennicy ex-senatora, podajcie jakiekolwiek powody do
                glosowania na Niego.Tak samo zreszta jak do glosowania na kogokolwiek z tych
                ludzi, ktorzy do tej pory ujawnili chec kandydowania.Za skarby swiata nie moge
                sie w nich jakichs zalet dopatrzyc.Pojde pewnie na wybory i znowu wybiore
                jakies "mniejsze zlo".
                • Gość: jura57 Re: "Szumowiny" - i co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:11
                  Do sympatyków ex-senatora się nie zaliczam. W żadnym z potencjalnych kandydatów
                  nie "szukam" wad czy zalet(dlatego poprzednio nie głosowałem na "księcia").
                  Jednak "szumowinowe" posunięcie stało się, czy ktoś chce czy nie, strzałem
                  prawie w dziesiątkę. Nikomu do tej pory nie udało się tak pewnie i spokojnie,
                  jeszcze przed "kampanią buraczaną", która właśnie się rozpoczyna,
                  "włożyć kij w mrowisko" czy jak mawiają inni "patyczek do ula"
                  NASZEJ "stabilnej-samorządności".
                  Po postach tego wątku, już można zauważyć, że z "pasieki" wypuszczono "roje
                  trutni społecznych", którym delikatnie powiedziawszy nie w smak jest to
                  pociągnięcie.
                  A miało być tak pięknie. W środku "królowa". Pierwsze otoczenie to
                  "trutnie społeczne". Dalej "pszczółki nalewkowe", które miały "zapylać
                  elektorat".
                  No, no, no!!! Nie ma to jak dobrze zacząć. Żeby tylko nie skończyć tak jak
                  niektórzy.
                  Jak na start to pozostali chyba jeszcze tkwią "w blokach".
    • Gość: wałbrzyszanka Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.06, 17:39
      Przeczytałam na tym forum wypowiedź kogoś nie z Wałbrzycha. Ja nie jestem taka
      mondra jak niektórzy co tutaj piszą ale myśle że ten ktoś ma dużo racji i może
      warto tak zrobić jak napisał, bo ja nie chcę wyjeżdzać z Wałbrzycha bo kocham
      to miasto i chciała bym żeby kierowali tym miastem tacy ludzie jak ten co
      załatwił wode ludziom na Gliniku.
      Na dole jest to co przeczytałam:

brawo! Brawo dla inicjatywy... Idźmy do wyborów ! – Nawołuje na tym
      forum „wyborca”.

Zastanawiam się tylko co ma skłonić przeciętnych „Kowalskich” aby wyszli z
      domów i zagłosowali na „X-a” lub „Y-ka”, o których nie tylko, że nic nie
      wiadomo, ale – jak wynika z doświadczenia - gdy już dorwą się do władzy
      szkodzą miastu i wyborcom.
      Wyścig szczurów do „koryta” pod pretekstem służenia społeczeństwu jest
      doskonale znany każdej polskiej rodzinie. Efekty rządzenia przez tak wybrane
      egzemplarze widoczne są (szczególnie w Wałbrzychu) na każdym kroku.

Mędrkowanie nie jest moja intencją, ale jako eks wałbrzyszanin mieszkający od
      wielu lat na Górnym Śląsku wiem, że żyją w Waszym mieście ludzie, którzy nie
      mając władzy potrafią jednak efektywnie walczyć o dobro społeczne. Przykładem
      niech będzie słynna już w kraju sprawa Waszej dzielnicy Glinik gdzie
      bezskutecznie od 30 lat ludność walczyła o wodociąg.
      I prawdopodobnie walczyłaby do dziś gdyby nie człowiek, który wziąwszy sprawę w
      swoje ręce nie tylko nagłośnił problem zaopatrywania się ludności żyjącej w
      środku Europy w wodę pitną za pomocą rynien i topionego śniegu, ale przede
      wszystkim stając na czele poszkodowanych zmusił władze miasta do budowy
      wodociągu.
      Uważam, że niewątpliwi intelektualiści, których odczytuję na tym forum
      pod „nikami” : TSC, wielgus74, TakiSobieChłopek czy cicero4, powinni nie
      tylko dociekać kim jest ów człowiek i namawiać go do dalszej, skutecznej walki
      o interes całego miasta ale także zapoczątkować tutaj „wątek” gdzie
      mieszkańcy poszczególnych dzielnic miasta mieliby możliwość imiennego wskazania
      znanych sobie osób oraz opisania ich zasług dla lokalnej społeczności, co w
      konsekwencji może przełożyć się na właściwy wybór zarządu miasta z korzyścią
      dla mieszkańców i wizerunku jednego z najpiękniej położonych miast w Polsce -
      Wałbrzycha.
      Pozdrawiam czytających.
    • mgnac Pan jest lepszy Panie M.Lubiński? 12.09.06, 22:07
      Jest mi wstyd ,że taki inteligentny Człowiek z którym miałem kiedyś przyjemość
      współpracować używa tak płytkich argumuntów.
      Pan zawsze postępował uczciwie? Szczególnie w polityce - zawsze Pan mówił
      prawdę? Nawet taką trudną dla Pana...Niczego Pan koniunkturalnie nie
      wykorzystał? W SLD i potem w SDPL.Nie "kupował" Pan i nie "sprzedawł" w swojej
      działalności publicznej?
      No i jeszcze użył Pan takich słów - wobec też swoich potencjalnych wyborców.
      W sumie dziwne - gola samobójczego Pan sobie strzelił,ale mecz jeszcze trwa.
      Pozdrawiam
      Michał Gnacy
      • Gość: obserwator Re: Pan jest lepszy Panie M.Lubiński? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.06, 16:35
        Gola samobójczego do którego przyznał się na wtorkowej konferencji
        prasowej: "niestać mnie na kampanię wyborczą, więc bedę na siebie zwracał uwagę
        w taki sposób" to są w skrócie słowa M. Lubińskiego z tejże konferencji.
        Ciekawe co jeszcze "lewus" rtzyma w rękawie, przecież to dopiero początek
        kampanii. Ciekawe kogo jeszcze obrazi swoją kampanią. Jak go niestać to niech
        się nie pcha do polityki. Już raz dostał z dostrzału stołek senatorski, wtedy
        też wypiął się 4 literami na wyborców. Wybrał go elektorat SLD, który mu
        nieodpowiadał, więc trzeba się było przefarbować, zmienić wizytówkę na SDPL i
        olać tych co mu zaufali. Nieetyczne, nieuczciwe i wogóle fuj.
        • leon97 Re: Pan jest lepszy Panie M.Lubiński? 13.09.06, 17:10
          Jak to nie stać a kto buduje wielką chatę pod Wałbrzychem jak się jedzie do
          Zagórza?????????
      • de_most_enes Re: Pan jest lepszy Panie M.Lubiński? 18.09.06, 23:05
        Z Panem Gancym zgodzić się muszę. Jakże przykro kiedy jadę Wrocławską i widzę
        takie niskie zagrywki na plakatach. Eh... Szkoda słów Panie Lubiński. Mojego
        głosu Pan nie ma.
    • Gość: nie szumowina Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.06, 17:13
      Nie czuję się szumowiną. Nie sprzedałem się za nalewkę cztery lata temu. Nie
      pracowałem tez dla kupujacych głosy kandydatów. Szumowinami są Ci, którzy to
      czynili i chcą czynic podczas kolejnych wyborów. Trzeba głosować, bo inaczej
      władzę w mieście zdobedą właśnie tacy ludzie. Lubiński trochę przesadził, ale
      cel jest bardzo dobry. Głosujmy.
      • Gość: kloszard Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.09.06, 19:37
        A ja się nie mogę doczekać, przecie to zarobiona uczciwie flaszka, nie pijam na
        krzywy ryj, jest to uczciwe i obywatelskie- bo spełniam obywatelski obowiązek,
        tak jak każdy. Opinia społeczeństwa o politykach i ich niespełnionych
        obietnicach przedwyborczych jest powszechna. Flaszka to wszystko na co ich stać,
        więc w przypaku takich jak ja spełniają swoje obietnice przed wyborami.
        • Gość: popieram Re: Czołem "Szumowiny" IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 14.09.06, 22:21
          masz rację kloszard. przynajmniej flaszkę dostaniesz. inni nic Ci nie dadzą a
          jeszcze zabiorą.
    • Gość: Stefan I bardzo słusznie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.09.06, 01:07
      Ten jełop przypadkowo powiedział całą prawdę o sobie i o wyborcach. Frekwencja
      wyborcza spada do tego stopnia, że wyniki wyborów są pozornie efektem
      głosowania mniejszości. Oznacza to, że tak na prawdę głosują ci, którzy nie
      poszli na wybory. Nie poszli, bo nie mają na kogo głosować. Jest im więc
      wszystko jedno, kto będzie rządził, ponieważ wiemy doskonale, że nie ma
      absolutnie żadnego znaczenia. Tak, czy siak w tym kraju zawsze będzie syf.
      Najgorszym wariantem są lekarze w polityce. Ich miejsce jest w szpitalach, na
      salach operacyjnych itp. Poza tym w dalszym ciągu nie wiadomo o co nam Polakom
      chodzi !? Co to ma być? po co te awantury? Odpowiedzią na to jest proste
      spostrzeżenie. Zero dbałości o krajowych przedsiębiorców. Jak już któryś za
      dużo zarobi, to zaraz go zamykają. Ucisk fiskalny, terror i dominacja aparatu
      administracyjnego (nieudolnego zresztą i nikomu nie potrzebnego). Nie jest nam
      potrzebny żaden rząd, senat czy ministerstwa. To są właśnie elity szumowin. To
      właśnie politycy są zakałą i zmorą tego kraju, poza nierobami i menelami. Za 5%
      rocznych wydatków budżetowych można spokojnie zlecić komuś mądremu zarządzanie
      tym krajem i zlikwidować wszystkie partie polityczne. Banda ciemniaków i
      buraków robi z nas wała od lat, a my podniecamy się pierdołami.
      • Gość: Mądra Jola Re: I bardzo słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:17
        Brawo Stefanie, trafiles w samo jadro!!! (i sedno)
      • Gość: sigmunt Re: I bardzo słusznie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 07:54
        Stefan, mam wrazenie, ze spozniles sie z ta wypowiedzia o jakies pol roku.
        Jestes wkurzony na system panstwa (fiskus, rzad, parlament) i wylewasz ta swoja
        zolc na swiat. Moze sa jakies nowe przepisy, o ktorych nie wiem, ale dotad
        prezydent miasta, czy rada miejska nie miala zadnego wplywu na wysokosc zus,
        czy wysokosc podatkow dochodowych lub vat odprowadzanych przez przedsiebiorcow.
        Po prostu glupie jest tez stwierdzenie, ze miejsce lekarzy jest w szpitalach i
        bynajmniej nie staje tu w obronie Lubinskiego, ale generalnie budzi moj
        sprzeciw taki durny stereotyp myslenia. Masz jednak polowiczna racje. Oprocz
        zamykania przedsiebiorcow, ktorzy wiecej sie dorabiaja, trzeba zamykac tez
        urzednikow, ktorzy daja sie korumpowac przedsiebiorcom, ktorzy w ten sposob sie
        dorabiaja. Elite szumowin stanowia tez moim zdaniem tzw. wybrancy, ktorzy
        dziwnym trafem wciaz wygrywaja przetargi oglaszane przez urzad. A jesli chodzi
        o politykow, to glosujac na takich, jakich mamy lub nie biorac udzialu w
        glosowaniu, sami dopuszczamy do tego, ze sa oni zakala i zmora tego kraju. Wina
        w tym wypadku spada na wyborcow. Dlatego warto wziac udzial w wyborach, chyba
        ze od demokracji wolisz jakiegos Franco, Castro, Stalina, czy Hitlera.
    • Gość: szperacz Re: Czołem "Szumowiny" IP: 80.50.81.* 22.09.06, 15:41
      Warto posłuchać i zobaczyć
      www.30minut.pl/index.php?d=3&action=play&id=6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka