Dodaj do ulubionych

Likwidacja szkoły nr 20

27.02.07, 19:49
A co myślicie o likwidacji szkoły podstawowej nr 20? Jest to mała szkoła ,ale
to właśnie jest jej plusem; wszyscy się znają i co za tym idzie jest
bezpieczną szkołą.Jako rodzic gdybym miał wybierać między małą szkołą ,a dużym
molochem ( gdzie jest większa anonimowość)wybrał bym oczywiście małą.Mam
nadzieję, że nowy wiceprezydent będzie miał inne zdanie niż nasi radni(nie
wszyscy,ale niestety większość)i zostawi tą szkołę w spokoju.Likwidacja szkoły
nr 18 powinna chyba wystarczyć.
Obserwuj wątek
    • Gość: BB Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 19:54
      Moja biedna 18 :(
    • Gość: kiszka Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.02.07, 20:09
      po co obcinać nogę i rękę jak można tylko rękę
    • Gość: ann g Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.02.07, 20:14
      Szkołę nr 20 likwiduja co roku, a przynajmniej próbują. Miałam tam praktyki i
      naprawde mam dość. Wiem ze jest to podstawówka, ale zachowanie dzieci mnie
      przerażalo. Ktokolwiek miał przyjemność choc raz spedzic tam godzine to wie o co
      chodzi. Na przerwach dzieci zachowują sie jak małpki w zoo a nawet gorzej. Nie
      maja ZADNEGO SZACUNKU do nauczycieli zwracających im uwage, zeby nie krzyczeli
      tak glosno, ze słychac ich na zewnątrz. Biegaja po całej szkole, wchodzą do
      pokoju nauczycielskiego i sekretariatu jak do swojego pokoju, bez zadnego
      pukania i tym bardziej bez "dzien dobry". Ale przerwe to mozna jeszcze zrozumieć.

A to co sie dzieje na lekcjach to trzeba po prostu zobaczyc. Uczniowie rzucają
      sie krzesłami, wyzywają sie, krzyczą. Nauczyciele po prostu nie mają juz sposobu
      na nich. Zapewne zaraz beda głosy ze to wina nauczycieli. Poniekąd tak. Ale
      kultury dzieci powinny sie uczyc w domu. A nie daj Boże jak znajdzie sie jeden
      "wyjątek", który zapuka do pokoju, powie grzecznie dzien dobry i zapyta
      nauczyciela o to, o co miał zapytać to wtedy staje sie "lizusem" "kujonem" itp itd..

Miałam zajęcia w wielu szkołach, ale takiej podstawówki jeszcze nie widziałam.
      Nauczyciele przepuszczają uczniów, zeby pozbyc sie ich (czyli hałaśliwych,
      niekulturalnych problemów).

A co do ogólnej idei małych szkół to zgadzam sie. Mniejsze szkoły zawsze są
      lepsze od zbieraniny wszystkich dzieciaków z jednej dzielnicy w jednej szkole.
      Tyle, że trzeba wiedziec jak uczyc, a wtedy wszyscy beda zadowoleni - rodzice
      dlatego, ze dzieci cos potrafią, a dyrekcja dlatego,ze ma renomę przyjaznej i
      naprawdę uczącej szkoły.

• Gość: Lalalalalalala Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 00:08
        Chodziłam do tej szkoły dobrych pare lat temu, bylo nas w klasie 18, mielismy wspanialego wychowawce - p. Ewę(?) Pioruńską (nie wiem czy jeszcze uczy) i nie bylo tak jak napisała ann g. Wszystko niestety zmienia się, najczęsciej na gorsze. A to była taka fajna, mała i przyjazna szkoła.
    • Gość: -- Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:57
      likwidacja 18
    • Gość: . Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 27.02.07, 23:47
      Napewno mniejsza szkoła to zawsze jakiś plus. Powinni jeszce wprowadzić taki zwyczaj jak w Wielkiej Brytanii, gdzie wszyscy przychodzą na 8:00 i kończą o tej samej godzinie, a przez ten czas szkoła cały czas jest zamknięta. Ale oczywiście o takich prostych rozwiązaniach nikt nie pomyśli, bo w ministerstwie edukacji mamy debili po studiach
    • i.nnka Re: Likwidacja szkoły nr 20 28.02.07, 08:31
      Gość portalu: Lalalalalalala napisał(a):

> Chodziłam do tej szkoły dobrych pare lat temu, bylo nas w klasie 18, mielismy
      w
      > spanialego wychowawce - p. Ewę(?) Pioruńską (nie wiem czy jeszcze uczy) i nie
      b
      > ylo tak jak napisała ann g. Wszystko niestety zmienia się, najczęsciej na
      gorsz
      > e. A to była taka fajna, mała i przyjazna szkoła.

Popieram powyższe słowa bo też do niej chodziłam i mam mnóstwo dobrych
      wspomnień. Pamiętam p. Pioruńską, p. Stachowa od wych. fizycznego i wielu
      innych nauczycieli którym do dzisiaj kłaniam się na ulicy :)
      • azza4 Re: Likwidacja szkoły nr 20 28.02.07, 11:19
        No wlasnie.Wszystkie dzieci powinny miec na jedna godzine i konaczyc tez tak
        samo.Wtedy jest latwiej rodzicom zorganizowc sobie czas pracy itd.
        • lizzy11 Re: Likwidacja szkoły nr 20 28.02.07, 12:18
          ja również uważam że to jest dobra szkoła, można poczuć tam rodzinną atmosferę
          bo wszyscy się znają, moim wychowawcą była w klasach 1-3 pani Hajduk (która już
          niestety nie żyje) i to była święta kobieta - zawsze wyrozumiała, umiała się
          dogadać z rodzicami dzieci, była wrażliwa na problemy dzieci i ch rodzin, nigdy
          nie miała problemów z dziećmi, zawsze zachowywli się grzecznie bo bardzo ją
          lubili - jak to się mówi- była to nauczycielka z powołania!!! Oby więcej
          takich, dajcie szansę szkole :)
    • Gość: rodzic Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.02.07, 12:34
      Ja mysle że nowy Pan Prezydent
      da sznse tej szkole, bo to naprawde dobra szkoła
      i panuje tam taka rodzinna atmosfera
      i jest zadbana . A mieszka tam duzo rodzin patologicznych,
      i nie słychac o pobiciach czy dokuczniu przez inne dzieci.
      • lizzy11 Re: Likwidacja szkoły nr 20 28.02.07, 22:05
        wydaje mi sie ze bardzo duze znaczenie w "uratowaniu" szkoly ma tutaj
        ingerencja i zaangazowanie rodzicow, tylko oni moga w jakis sposob wplynac na
        zmiane decyzji prezydenta, bo przeciez to ich dzieci chodza do szkoly, a fakt
        ze sa zadowolenie powinien byc znaczacy w sprawie pozostawienia szkoly
        otwartej.
    • Gość: M Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.03.07, 08:46
      Do Pani ann g.
      Szanowna Pani, powyższe zdania nie wskazują na słabą kondycję szkoły tylko
      niestety na słabość nauczyciela. Jako nauczyciel z wieloletnim stażem, który
      miał do czynienia z dziećmi i młodzieżą z bardzo różnych środowisk, z
      przykrością stwierdzam że taką mamy młodzież jakich nauczycieli! Jeśli uczniowie
      rzucają na lekcji krzesłami to co w tym momencie robił nauczyciel? Ostanie
      ogólnopolskie wypadki w szkole pokazują że niestety najczęściej pewne zachowania
      wynikają z zaniedbań ludzi, którzy z nauczycielstwem nie powinni mieć nic
      wspólnego!!!
      A co do szkoły nr 20 - znam ją dość dobrze. Wyniki dzieci uczących się tam nie
      odbiegają od średniej miasta. Oczywiście, że są też dzieci słabsze, pochodzące z
      rodzin niepełnych, dzieci zaniedbane, czasami głodne i brudne. Dzieci, które w
      większej szkole mogłyby przejść niezauważone albo zostać wyśmiane lub poniżone
      przez swoich rówieśników - ale w tej szkole bieda nie jest powodem segregacji.
      Mała ilość dzieci sprawia, że "wszyscy znają wszystkich" razem się bawią, razem
      też rozrabiają, ale przecież po to są dziećmi!!!
      Likwidacja szkoły jest może sposobem najprostszym, najwygodniejszym dla Władz
      Miasta. Ale gdzie w tym wszystkim miejsce na małe szkoły popierane przez MEN?
      Dlaczego, jeśli szkoła jest nierentowna jej właściciele (czyli miasto) nie
      wykorzysta zadbanych teraz budynków do jakiejś działalności popołudniami? Czy
      lepiej jest coś zamknąć i pozostawić żeby niszczało czy może otworzyć tam
      świetlicę środowiskową, pracownie zainteresowań - miejsce służące nie tylko
      dzieciom, ale również ich rodzicom? A może jest już chętny na bardzo ładną
      posesję w środku miasta? Pamiętajmy, najłatwiej jest coś popsuć, naprawić
      znacznie trudniej, ale czy naprawa nie daje nam większej satysfakcji?
      Pomyślmy o tym wszyscy!!!
      • Gość: ann g Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.03.07, 11:59
        Zgadzam sie z tym, ale iterwencje zadnego z nauczycieli nie dawały skutku. Ja
        tylko opisałam co zauważyłam. Zamkniecia szkoły nie popieram. Nie popieram
        zamykania jakichkolwiek szkół! Tylko chciałam zwrócic uwage na to, co sie tam
        dzieje. Nauczyciele nie dają sobie rady z uczniami. I nie jest to jeden
        nauczyciel czy dwóch, to dotyczy wiekszości!
    • Gość: wykształciuch Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.03.07, 10:12
      W jakim kierunku idziemy? molochy, 40 osobowe sale, 2 zmianowość
      doganiamy Europę (XIII wieczną)
      nie ma pieniędzy - to zlikwidujcie wszystkie szkoły!
      kogo stać to pośle dzieci do prywatnej, a do mieszania betonu i podawania
      cegieł szkoła nie jest potrzebna
      ładnie pan zaczynasz panie Sosiński, panie doktorze Sosiński
      idźcie w PiSdu
      • Gość: kk zapamietaj jedno!!!!! Halina P. likwiduje. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.03.07, 16:17
        Nie Pan Dr Sosiński likwiduje tylko Pani Halina Pankanin podpisywała sie pod
        tym projektem. Urząd obejmie 5 marca!!!! I nie próbuj przypisawać Mu
        jakąkolwiek likwidacje szkoły. Jak bys miał troche oleju w głowie to bys
        wiedział. ps sesja rady na której podjeto te decyzję była 27 lutego.
        • Gość: gosc Re: zapamietaj jedno!!!!! Halina P. likwiduje. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.03.07, 08:18
          Nikt nie mówi że prezydent Sosinski likwiduje szkołe ,
          ale chodzi o to że może ją uchroni od zamkniecia.
          Wszyscy wiedza że to sprawka Pankanin.
    • Gość: nauczyciel Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.03.07, 14:24
      Nie wierzę, że w szkole podstawowej (jakiejkolwiek) może być taka zła sytuacja
      jak opisuje ann g, że nie skutkują interwencje nawet kilku nauczycieli. Bez
      przesady- to tylko dzieci!
      Zdarzają się osobniki w klasie, z którymi ciężko sobie poradzić. Tak jest w
      każdej szkole. O tym się nawet nie mówi, bo to norma. Takie frywolne zachowania
      uczniów mogą się zdarzyć jeśli nauczyciel, praktykant pozwoli sobie choć raz
      "wejść na głowę", gdy dzieci wyczuja słabości nauczyciela i jego bezradniosć,
      brak konsekwencji.
      Ciekawy jestem co by ta ann g. powiedziała i napisała jakby zajrzała do
      wałbrzyskich gimnazjów ;)

• Gość: szpilka Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 04.03.07, 21:56
        Przerażenie mnie ogarnia jak to czytam. Chodzi mi mianowicie o zachowanie się
        tych dzieci. To jakie będzie ich zachowanie jak będą nastolatkami? Na
        nauczycieli zgania się winę za zachowanie, ale chyba nauczyciel nie ma narzędzi
        do wyegzekwowania pożądanego zachowania. Co może? Pogrozić jedynką do
        dziennika, uwagą? Teraz młodzież śmieje się z takich kar. Uważam, że od
        wychowania są rodzice, a nauczyciele od uczenia.
    • Gość: ... Re: Likwidacja szkoły nr 20 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.03.07, 17:26
      Trafiło na wałbrzyskie szkoły czy nie? Kuratorium podjęło decyzje.
      Jak podaje TVP:
      "Tymczasem Najwyższa Izba Kontroli wykazała, że na ostatniej wielkiej akcji
      zamykania szkół nikt nie zaoszczędził, a stracili uczniowie... "

Ktoś jeszcze jest za zamykaniem szkół??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka