Dodaj do ulubionych

30 IV- Dzień bez torby foliowej!

IP: *.centertel.pl 19.04.08, 15:16
chwalimy ciągle zachód, jak tam mają dobrze itd. To może zacznijmy od siebie i
nie korzystajmy z foliówek, sortujmy śmieci, oszczędzajmy wodę i energię, tak
jak to robią w tych wspaniałych krajach zachodnich :)

www.e-sudety.pl/index.php?action=show&type=news&id=7073&comment=add
Obserwuj wątek
    • Gość: ghu Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 16:30
      Niech każdy ekolog i każda ekolożka w ramach protestu przeciwko zaśmiecaniu
      naszej matki ziemi założy sobie torbę foliową na łeb.
      • Gość: maja Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.centertel.pl 19.04.08, 18:28
        :) nie założymy bo nie korzystamy z takich :)
        • Gość: ghu Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 19:15
          A MY korzystamy, dopóki eko-terroryści do spółki z podobno "liberalnym" rządem
          będą wtrącać za to lochu.
          • Gość: eco Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.08, 19:27
            jestem za, dzień bez torby foliowej!
            • wladyslaw_grabski Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! 20.04.08, 19:37
              Słusznie, od dawna używam toreb z materiałów które co jakiś czas piorę w pralce. Nie wyobrażam sobie już używania foliówek.
              • Gość: torba Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 20:52
                Poproszę 30 dkg serduszek drobiowych i pół kilograma śledzi solonych z beczki,
                oczywiście proszę mi to zapakować do torby z papieru, niestety zapomniałem
                swojej torby płóciennej. Ha ha ha.
                • Gość: torba Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 20:58
                  Zapomniałem o kapuście kiszonej, sorry.
                • Gość: maja Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.centertel.pl 20.04.08, 21:59
                  ale inteligentne...:) jesli nie wiesz to w akcjach tego typu chodzi przede
                  wszytskim o torby foliowe, tzw. reklamowki czy jednorazowki, a nie o woreczki
                  foliowe. Choc jak ktos chce, to rozwiaznie zawsze znajdzie, sledzie moze kupowac
                  w sloiku, a co do tych serduszek to nie wiem jaka to ma forme i jak wyglada wiec
                  nie powiem ci do czego to mozna zapakowac. Albo nie wiem w jakim celu pakuje sie
                  w osobne siateczki np. pomarancze czy jablka..
                  • Gość: ---- Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.wlb.vectranet.pl 21.04.08, 08:39
                    w osobne siateczki pakuje sie jablka czy pomarancze pewnie dlatego
                    ze sa w roznych cenach i by pani przy kasie w markecie mogla je
                    zwazyc :> co do serduszek maja forme serduszka :) przejdz sie do
                    pierwszego lepszego sklepu miesnego to zobaczysz jak to wyglada .
                    bez foliowki sie nie obejdzie . zamiast nie uzywac toreb foliowych
                    lepsym wyjsciem by bylo robienie trwalszych toreb by nie trzeba bylo
                    ich za kazdym razem wywalac :> i/lub wprowadzic w sklepach torby
                    papierowe ... bo ludzie sami z siebie nie pozbeda sie wygody jaka
                    zapewniaja tego typu torby. inna opcja przetwarzac tworzywa
                    sztuczne . niestety w polsce jest to zjawisko wlasciwie nie obecne .
                    no i najwazniejsze zlikwidowac ruchy pseudo pro ekologiczne ... co
                    to im wszystko przeszkadza i najlepiej cofneli by swiat do czasow
                    gdy jezdzilo sie bryczka. kazdy sobie sam ziemie uprawial itp ... a
                    skoro tak wam zalezy na ekologi to dzialajcie na rzecz zwiekszenia
                    predkosci na drogach ! dlaczego ? ano dlatego ze przy 50 km/h auta
                    nie sa za ekonomiczne :] najbardziej ekonomiczna jazda jest w
                    wiekszosci przypadkow przy 90km/h
                    • Gość: m Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.centertel.pl 21.04.08, 11:34
                      chodzilo mi o owoce kupowane na bazarach czy w osiedlowych sklepikach.. markety
                      w zasadzie omijam z daleka. a przepisy, ktore gdzie niegdzie obowiazuja nie
                      zakazuja korzysytania w ogole z plastiku tylko z toreb foliowych. piszesz, ze
                      powinno sie przetwarzac tworzywa sztuczne, sadzac po twoich wypowiedziach watpie
                      zebys sortowal smieci, to z czego przetwarzac przy takim nastawieniu leniwego
                      spoleczenstwa a w walbrzychu kolorowych kontenerow nie brakuje..
                      ekonomiczne to nie sa graty sprowadzane z zagranicy, powinna od nich leciec taka
                      akcyza zeby sie ludziom odechcialo jezdzic po te wraki.
                      jak kogos nie stac na normalne auto to niech jezdzi komunikacja zbiorowa albo
                      rowerem.
                      • Gość: ---- Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.wlb.vectranet.pl 21.04.08, 12:10
                        kontenery sa owszem ale szklo , papier i reszta smieci :) na plastik
                        nie widzialem. co do gratow ... pewnie i stare auta truja bardziej
                        niz nowsze konstrukcje i pewnie jest to wina poczesci zuzytych
                        podzespolow odpowiedzialnych za obnizanie toksycznosci spalin np
                        katalizatorw a ze ludzie tego nie wymieniaja ja sie nie dziwie gdy
                        koszt katalizatora jest sztucznie zawyzany i np do popularnego
                        samochodu katalizator kosztuje 1000 zł ... wiec pseudo ekolodzy
                        powinni wplynac na producentow by zmniejszyli ceny tych
                        podzespolow :] wkoncu sie da wyprodukowac zamiennik za 200 czy 300
                        zł ale nie kazdy o tym wie . pozatym nawet jezeli juz te auta tak
                        truja to gdyby zwiekszyc predkosc do bardziej ekonomicznej to i tak
                        by truly mniej :) ale wracajac do sortowania smieci ... u nas smieci
                        leca od razu na wysypisko a powinny pierw byc sortowane by mozna
                        bylo odzyskac z nich to co mozna przetworzyc na pieniadze . i tu
                        raczej trzeba by sie czepic wladzy a nie obywateli . i jeszcze jedno
                        co do wrakow akcyza tu nic nie zmieni . powinni sie zabrac za
                        nieuczciwe stacje diagnostyczne ktore to dopuszcaja wraki do ruchu i
                        to by rozwiazalo problem bo nie kazdego musi byc stac na nowe auto z
                        salonu za 50 000 zł i bardzo duzo ludzi nie jezdzi samodzielnie po
                        samochody a sprowadzaja je nie uczciwi handlarze ktorzy biora wraki
                        by je sprzedac z jak najwiekszym zyskiem a ludzie ktorzy je kupuja
                        czesto sa przekonani ze kupuja autko w stanie idealnym dopiero po
                        czasie sie okazuje ze to wrak . tak wiec dowalajac zaporowa akcyze
                        nie rozwiazuje sie zrodla problemu bo zrodlem sa nie uczciwe stacje
                        diagnostyczne , gdyby wykonywali nalezycie swoje obowiazki to i
                        wrakow by nikt nie sprowadzal.
                  • Gość: piaskiem w oczy Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 16:41
                    "maja" nie świruj ,że nie wiesz jak wyglądają serduszka drobiowe,bo
                    twoja dalsza wypowiedź w tym momencie staje się banalna i tracisz
                    jakikolwiek autorytet(zakładając,ze wogóle był).To tak jakbyś
                    napisała,że nie byłaś nigdy w sklepie.
                • Gość: piaskiem w oczy Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 16:37
                  aaaaaaaa nie śmiej się! Właśnie prawie tak miałam dziś w TESCO.Nie
                  wiedziałam,że jest dzień bez torby foliowej.Ledwo się zabrałam od
                  kasy z zakupami,majonezem i musztardą pod pachą.
    • Gość: m dziś 30 IV! IP: *.centertel.pl 30.04.08, 13:09
      podbijam
    • Gość: Zuza Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 19:21
      A ja dzisiaj bedac w sklepie zoslam zapytana czy sie dolaczam do tej
      akcji i .... zakupione rzeczy upchalam do wlasnej torebki. Moze
      nastepnym razem super pomyslodawca takiej kampanii pomysli o
      zaopatrzebiu sklepow w torby papierowe. Jak zwykle kompletne
      nieprzygotowanie do szczeytnej akcji promocyjnej!
      • Gość: am Re: 30 IV- Dzień bez torby foliowej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.08, 21:17
        Normalnie dziś w TESCO było jak w filmie "Miś", "dzień bez torby foliowej"
        bardzo przypominał "dzień pieszego pasażera".

Jestem zdania, że tych eko debili powinno się izolować dla dobra normalnych ludzi.
        • Gość: kkk jak w Misiu:) IP: *.wlb.vectranet.pl 30.04.08, 23:25
          pani przez szczekaczke w Tesco: "szanowni klienci, dzis z inicjatywy
          wladz w-cha obchodzimy dzien bez foliowej torby. w zwiazku z tym,
          aby pomoc panstwu w zakupach, oferujemy nasza ekologiczna torbe
          wielorazowego uzytku za jedyne 6,99"

a tak na marinesie to akcja troche z zaskoczenia i ok. 75% klientow
          nie bylo na to przygotowanych i albo kupowali te torby albo chodzili
          po pasazu i pytali w butikach czy nie daliby torby:D:D
          sam "pozyczalem" bo nie mialem sie w co zabrac:)
          • Gość: prawdziwa Re: jak w Misiu:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.08, 01:54
            tez dzis byłam w tesco. debilizm.wlasnie sie smialismy z mezem ze
            dobrze ze nie robimy zakupow na cały miesiac a jedynie pojechalismy
            po jedna rzecz, bo by była masakra. sadze ze to kretynizm i powinno
            takie rzeczy sie naglasniac.zachod zachodem.... a moze by tak władze
            panstwa nie wprowadzali dnia torby :) tylko by podwyzszono zarobki w
            naszym skromnym ale za to antyfoliowym Wałbrzychu...
            • Gość: zakupomen Re: jak w Misiu:) IP: *.wlb.vectranet.pl 01.05.08, 08:37
              Ja również byłem wczoraj w TESCO na zakupach i specjalnie olałem
              akcję pseudoekologów. Przy kasie poprosiłem grzecznie o torby
              foliowe bo inaczej zostawie zakupy na taśmie, a miałem ich naprawdę
              dużo. Podziałało
              • Gość: vladimir Re: jak w Misiu:) IP: *.wlb.vectranet.pl 01.05.08, 10:39
                Akcja jak najbardziej ma swój sens. tylko, że jej przeprowadzenie powinno być
                przygotowane w jakikolwiek sposób, a to o czym piszecie, że miało miejsce w
                TESCO to po prostu żenada. W taki sposób jedyny wydźwięk takiej akcji to
                propaganda UM w Wałbrzychu.

Co do ekologicznej świadomości społeczeństwa - tu nie pomogą doraźne akcje tylko
                przemyślana edukacja W SZKOLE i to od najmłodszych klas bo w większości
                przypadków w domu dziecko o czymś takim jak dbałość o środowisko się nie dowie.
                • Gość: zorba Re: jak w Misiu:) IP: *.centertel.pl 01.05.08, 12:11
                  tak to jest jak sie chodzi na zakupy bez torby...:) mialem ubaw jak widzialem
                  oburzonych klientow w tesco :D
                  • Gość: xxx Re: jak w Misiu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.08, 14:42
                    ...chcieliście dnia bez torby...a przy kasie wszyscy wielce
                    zdziwieni,że nie ma foliowych jednorazówek,śmieszne....powinien
                    zostac wprowadzony "dzień bez spacerowania po marketach" lecz coż
                    biedni ludzie wtedy ze sobą zrobią...
                    • Gość: torba Re: jak w Misiu:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 16:23
                      Ja nie chciałem dnia bez torby, poza tym co masz do ludzi spacerujących po
                      marketach ?
                      • Gość: ---- Re: jak w Misiu:) IP: *.wlb.vectranet.pl 03.05.08, 17:43
                        >>> poza tym co masz do ludzi spacerujących po
                        marketach ?

>>>

ja mam ! chodza calymi rodzinami jak swiete krowy nie dadza przejsc
                        obok siebie . czesto trzeba glosno a nawet bardzo glosno
                        krzyknac "przepraszam" i dzieki takim spacerowiczim zakupy w sklepie
                        trwaja dluzej i czlwoiek wychodzi z tego sklepu wku...rzony !

ale to i tak nic w porownaniu z tym jak matki z malymi dziecmi
                        chodza do sklepu !!! jak ten dzieciak zacznie wyc... no noz sie w
                        kieszeni otwiera :| i to nie po to by dziecko zamilklo na zawsze a
                        po to by matka nie przychodzila do sklepu z malym dzieckiem ! ba..
                        czesto nawet cale rodziny z malym dzieckiem przychodza. jeszcze bym
                        to przemilczal gdy dzieci byly uspokajane ale czesto rodzice nie
                        reaguja na to jak ich dziecko drze sie na caly sklep ... dlaczego ja
                        mam znosic placz czyjegos dziecka ? no dlaczego ?
    • Gość: zorba co brzydkiego mozna zrobic z foliowki... IP: *.centertel.pl 04.05.08, 01:03
      www.reklamania.pl/reklamania/1,86558,5159042,Co_brzydkiego_mozna_zrobic_z_foliowki.html

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka