Gość: Piotr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.08, 20:43 Witam szukam mechanika co naprawia i interesuje sie Alfa Romeo i co dobrze zna sie na tym co robi Interesuje mnie Wałbrzych i okolice Z gory dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: arecki Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.04.08, 08:20 Witam! Oj bedzie ciezko z dobrym mechanikiem do AR.. mam Fiata, wiec podobne rozwiazanie i nie jest lekko..zwlaszcza jesli chodzi o elektronikę. Polecam zagladnac na autokacik.pl do rodziny Alfy.. jesli bedziesz potrzebowal oryginalnych czesci w przyzwoitej cenie to moge podeslac ci namiar! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marowrob Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.08, 08:35 Poprosił bym o namiary na te części marowrob@wp.pl. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.04.08, 13:02 Oj, nie chcę Cię martwić, ale marne szanse i to nie tylko w Wałbrzychu, ale generalnie w POLSCE !!! Miałem chrapkę na alfę 156 (i po paru dniach na jakichś forach internetowych) całkowicie odpuściłem. Serwis alfy (nawet ASO !!!) "słynie" już właśnie z niekompetencji, pracy na macanego - głównie z elektryką. Tak więc życzę Ci powodzenia (i chętnie usłyszę, że jednak to błędne opinie), ale nie wróżę tutaj zbytnio sukcesu. Zresztą ostatnio też biłem się (ciągle się biję) z problemem dorobienia (zaprogramowania) pilota z immobiliserem w tym mieście i... kiszka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irokez Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 28.04.08, 21:24 Chyba ciężko będzie. Sam chciałem oddać auto na wymianę zawieszenia i jak gość zobaczył czym przyjechałem to na dzień dobry podziękował. W końcu z kumplem sam robiłem bo miał podnośnik. Zresztą i inne mechaniczne ze znajomym lub sam robiłem. Jak masz gdzie i kogoś do pomocy i roboty się nie boisz to w sumie możesz niektóre pierdołki sam zrobić. Bo jak diagnoza z komputera to raczej tylko ASO. Pozdrawiam. AR156 2.4JTD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: now Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.wlb.vectranet.pl 28.04.08, 22:44 Sorry za OT Irokez jak ogólnie sprawuje się 2.4 jtd jak i całe auto, osiągi, spalanie,zawias?? W październiku stałem przed dylematem 2.4 jtd sport wagon/ laguna II 2.2 dci... a kupiłem A6 C5 1.9 w avancie. Jednak nadal bardzo mnie kręci 156 ze względu na 5 cylindrowy mocny motor... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irokez Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 29.04.08, 21:42 Osiągi :-)) Spalanie - nie jeżdżę jak kapelusznik, trasa wałbrzych-warszawa i powrót plus jazda po warszawce w 4 osoby i bagażnik i przelotowa 160- 200 po autostradzie wyszło 7,5 litra. Po mieście 7,5-8. Spokojnie w trasę to może zejdzie się niżej ale mi się nie udało ;). Z przodu miejsca fajnie, z tyłu gorzej. Skóra MoMo jest bardzo fajna, nie parzy w dupsko a zimą nie odmraża. Na elektryke nie narzekam (świeca żarowa padła, żarówki ze 3 i problem z czytaniem immo z kluczyka, ale to w pół godzinki wyeliminowałem bez dodatkowych kosztów). Zawias - no właśnie, zawias... gdyby władze nie miały w zajebiście głębokim poważaniu tego miasta i zrobiły drogi... Kupiłem auto z niemiec z oryginalnym przebiegiem 160tyś i oryginalnym zawieszeniem! Kompletnie wszystko padło w tym zapyziałym Wałbrzychu w przeciągu 2- 4 miesięcy. Zrobiłem zawiechę i po 10tyś znowu coś zaczynam słyszeć. Katastrofa - jeśli mieszkasz w Wałbrzychu to nie kupuj tego auta, jeśli gdziekolwiek indziej (nie widziałem gorszych dróg niż w Wałbrzychu) to czemu nie. Miałem obnizone zawieszenie, no coś pięknego, jak to się trzyma w zakrętach (zawiecha jest tak zrobiona, że auto przechylając się zachowuje nadal prostopadłe ułożenie opon do jezdni)... ale po kilku obcierkach, jeździe max 30km/h po tym bogatym w biedaszyby w asfalcie mieście i w końcu rozwaleniu miski, podniosłem. Kurcze, stan dróg w Wałbrzychu to tragedia a to auto jest stworzone na równe szosy. Silnik to chyba najmniej awaryjny element w tym aucie, zajechać turbinę to trzeba się postarać. Jest silny ale i ciężki co się czuje wchodząc w zakręty - trzeba to opanować na poczatku a potem spoko. Jeżdzę też dużo Mondeo TDCi 130 koni. Z 5 biegową skrzynią taki sobie, ale z 6-stką praktycznie prawie jak moja 2.4 136KM (potem były 140, 150) (tylko dżwięk silnika drażniący trochę). Fakt, można zawirusować JTD (ma potencjał do tego) i mondi wymięka. Jednak na naszych tragicznych Wałbrzyskich drogach niestety AR przegrywa. I chyba następne auto to będzie Mondeo. Chyba że w końcu opuszczę to totalnie zapuszczone przez nasze władze miasto. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 07:09 piotr sprzedaj to puki możesz i kup sobie WV lub AUDI i problem z głowy a nie jakieś tam AR to żęch i nic więcej silnik zajechałeś a teraz szukasz doktora do tego w naszej okolicy nie ma nikogo kto Ci naprawi to pudełko wiem bo sam miałem taki problem pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Mechanik Alfa Romeo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.08, 14:05 .. czyli generalnie Alfy to syf? Chcę kupić 166 ... jakie macie opinie o samochodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś