Gość: baca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 13:18 Był ktoś może? Jak było ? Podobno był prezydent www.walbrzych.info/?wczytaj=hydepark&p=watek&forum_id=664&pokazuj=t Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XC Re: Festyn Parafialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 13:30 HAHA NIE OSŁABIAJCIE MNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kartofelek Re: Festyn Parafialny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.09.08, 14:33 szkoda, że na festyn PARAFIALNY zapraszali politycy PO. Mało to roztropne...W Wałbrzychu mamy zatem Kościół Łagiewnicko-Ludwiczukowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wenus Re: Festyn Parafialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.08, 15:28 Podobno zbierali kase na cele charytatywne,na kościoły i na coś tam. To chyba ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Festyn Parafialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 01:40 Tutaj wszystko na temat...co było,jak i poco www.dami.walbrzych.pl/?pid=teledziennik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Festyn Parafialny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.09.08, 14:46 no właśnie, poseł na Sejm obejmuje patronat nad festynem, bez względu na to z jakiej partii politycznej, to dziwne.... bo parafia to struktura Kościoła przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala23 Re: Festyn Parafialny IP: *.wlb.vectranet.pl 02.09.08, 19:00 platorma dała kilka srebrników proboszczowi to im imprezę zrobił. w dami pokazali twarze walbrzyskiej po i zdezorientowanych parafian. teraz ponoć po kolędzie proboszcz ma z Romanem chodzić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: master Re: Festyn Parafialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 23:25 Romek jest git Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Festyn Parafialny IP: *.wlb.vectranet.pl 03.09.08, 21:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=168&w=84165869 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giovanni Re: Festyn Parafialny IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.09.08, 12:33 Gość: Lakam napisał: List Niezamknięty Uniżonego Dziecięcia Bożego Lakam do Wspaniałego Dziecięcia Bożego Ks. Proboszcza Krzysztofa Moszumańskiego. Wielce Czcigodny Księże Proboszczu, Na początek, dla przypomnienia, kilka faktów z niedalekiej przeszłości: 1)11.11.2007 - Biskup Ignacy Dec skrytykował powstającą koalicją PO- PSL: „W ostatnim czasie niepokoimy się, że wraz z nowa ekipą rządową będą promowane tendencje liberalistyczne: aprobata małżeństw homoseksualnych, aborcji, eutanazji, pogarda dla wyższych wartości chrześcijańskich i narodowych. Wyrażamy obawę, że może zacznie się znowu odradzać podlizywanie się obcym i wierne służenie ich interesom za marne grosze. Judaszowy grzech wyrzekania się ojczyzny i dbania o interesy innych państw może być czymś bardzo niepokojącym” miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,75495,4662320.html 2)24.12.2008 – W liście do parlamentu biskupi piętnują plany rządu Donalda Tuska dotyczące refundacji zapłodnienia In vitro: „Episkopat odpowiada w ten sposób na deklarację minister zdrowia o planach refundowania zabiegu zapłodnienia pozaustrojowego z budżetu tym, których na to nie stać. Ewę Kopacz poparł premier Tusk. W specjalnym liście Rada Episkopatu Polski ds. Rodziny metodę in vitro nazywa "niegodziwą i niedopuszczalną". wyborcza.pl/1,87495,4775657.html 3)22.06.2008 – Radykalne obcięcie środków ministerialnych dla diecezji świdnickiej: Diecezja świdnicka otrzymała w tym roku z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego o połowę mniej środków finansowych niż pozostałe diecezje. Podobnie postąpił też Dolnośląski Urząd Marszałkowski. Wielu księży z diecezji świdnickiej nieoficjalnie mówi, że są to ewidentne działania polityczne. - To zemsta na naszym ordynariuszu ks. bp. Ignacym Decu, przede wszystkim za Jego zdecydowane poparcie dla Radia Maryja i wszystkich innych dzieł stworzonych przez Ojca Dyrektora Tadeusza Rydzyka - mówi wprost proboszcz świdnickiej katedry ks. prałat Jan Bagiński. www.dlapolski.pl/Platforma-kontra-Kosciol-art3457.htm 4)17.06.2008 – Ewa Kopacz, minister Platformy Obywatelskiej wskazuje miejsce w którym 14-latka Agata może dokonać aborcji. „Wskazano ośrodek w którym 14-latka będzie mogła usunąć ciążę - ujawniła w poniedziałek wieczorem w programie "Teraz My" w TVN minister zdrowia Ewa Kopacz. 14-latka zaszła w ciążę ze swoim o rok starszym kolegą. Prokuratura wydała dokument stwierdzający, że ciąża jest wynikiem czynu zabronionego” wyborcza.pl/1,76842,5320136,Kopacz__Agata_moze_usunac_ciaze__wskazano_osrodek.html Ewa Kopacz wskazała ośrodek. Dziecko zostało zabite 5)Ks.Krzysztof Moszumański, proboszcz parafii p.w. Niepokalanego Poczęcia w Wałbrzychu organizuje festyn parafialny. W oficjalnych zaproszeniach, obok księdza proboszcza, na festyn zapraszają wiernych parlamentarzyści Platformy Obywatelskiej – Izabela Katarzyna Mrzygłocka oraz Roman Ludwiczuk. W związku z powyższym, byłbym niezwykle wdzięczny, gdyby Wielce Czcigodny Ksiądz Proboszcz zechciał wziąć pod rozwagę moje drobne wątpliwości i był łaskaw udzielić kilku odpowiedzi, które, pomny swojej niegodności - ośmielam się tutaj zadać: 1)Czy Wielce Czcigodny Ksiądz Proboszcz w swej głębokiej przenikliwości ma swoich wiernych za stado bezmyślnych baranów? 2)Czy partyjni koledzy Ewy Kopacz zostali już mianowani u Księdza w parafii świeckimi szafarzami bądź wikariuszami, skoro raczył ukazać ich Ksiądz na zaproszeniu jako współgospodarzy Parafii? 3)Do której frakcji Platformy Obywatelskiej jest Księdzu ideowo bliżej – do tej reprezentowanej przez Ewę Kopacz, czy może bardziej sympatyzuje Ksiądz z Januszem Palikotem? 4)Co trzeba zrobić, aby móc się promować politycznie za pośrednictwem Księdza Parafii? Dyskryminowanie w tym zakresie parlamentarzystów SLD uważam za co najmniej nie na miejscu. Jeszcze wiele pytań miałbym do zadania… Wiem jednak, że nie ma to sensu. Ktoś mądry powiedział kiedyś: „Jeśli Panu Bogu spodobało się ukryć perłę w kupie gnoju - i tam będziemy jej szukać”. To czynimy każdego dnia. I nic tego nie zmieni. Szczęść Boże Lakam Wielce Szanowny Panie Lakam!!! Solidaryzując się z Pańskimi argumentami pozwalam sobie na poszerzenie katalogu win Ks. Krzysztofa Moszumańskiego. Ksiądz odpowiada za: 1. Wszystkie aborcje, których w swojej praktyce lekarskiej dokonał były wiceminister zdrowia p. Bolesław Piecha. 2. Usunięcie z partii Haliny Pankanin, która założyła wałbrzyską strukturę PiS-u. 3. Rozczarowanie p. M. Szyszki z powodu niezadowalającej ilości stanowisk i miejsc w radach nadzorczych dla działaczy PiS-u. 4. Ucieczkę z partii i wstąpienie do PSL-u p. Wicestarosty A. Marciniaka i jego kolegów. 5. Nieudolne rządy "Prezesa Tysiąclecia" Uzdrowiska Szczawno-Jedlina p. E. Stanisławka (oraz jego upadek). "Jeszcze wiele pytań miałbym do zadania… Wiem jednak, że nie ma to sensu." (cyt. z Lakam) Wszystkim frustratom oraz apostatom życzę zdrowia i dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lakam W odpowiedzi... IP: *.wlb.vectranet.pl 08.09.08, 18:22 Wszystko można zredukować do absurdu,ale nic z tego nie wynika. Mój "List Niezamknięty" miał oczywiście charakter prowokacyjno- kpiarski, temat jednak jest poważny, czas więc poważnie się wypowiedzieć. Ksiądz Tichner wypowiedział kiedyś kapitalne zdanie: "Nigdy nie spotkałem nikogo, kto straciłby wiarę po przeczytaniu Marksa, Lenina lub Nietzschego. Znam natomiast dziesiątki osób, które odwróciły się od Kościoła po spotkaniu ze swoim proboszczem". Otóż właśnie to. Ksiądz Moszumański tak esksponując polityków PO, w moim przekonaniu - przekroczył dopuszczalną granicę. I nie chodzi o to, że byli to politycy PO, ale że WOGÓLE to byli politycy. Najmniejsza, katolicka wspólnota wiernych - parafia - została instrumentalnie wykorzystana do prymitywnej promocji politycznej. Niestety, stało się tak za przyzwoleniem proboszcza. Zresztą, to jest temat szerszy. To jest pytanie o ogólną kondycję wałbrzyskiego kleru. A jaka ona jest? Spójrzmy: bardzo popularna w Wałbrzychu tradycja - powoływanie świeckich szafarzy. Wielu wałbrzyskich proboszczów za nic ma INSTRUKCJĘ REDEMPTIONIS SACRAMENTUM KONGREGACJI DS. KULTU BOŻEGO I DYSCYPLINY SAKRAMENTÓW, która w rodziale VII wyraźnie stwierdza: "Przy sprawowaniu liturgii do pomocy nadzwyczajnych szafarzy należy się uciekać jedynie w sytuacji prawdziwej konieczności. Pomoc ta bowiem nie jest przewidziana w celu zapewnienia pełniejszego uczestnictwa świeckich, lecz z natury swojej jest dodatkowa i tymczasowa. Gdzie jednak istnieje konieczność odwołania się do posługi szafarzy nadzwyczajnych, należy wytrwale i gorąco się modlić, aby Pan niezwłocznie posłał kapłana do posługi wspólnocie oraz wzbudził obficie powołania do kapłaństwa. Funkcje te zaś, czysto uzupełniające, nie powinny się stać bynajmniej okazją do zafałszowania samej posługi kapłanów, aby w konsekwencji nie zaniedbywali oni sprawowania Mszy świętej [...]" Co natomiast widzimy w Wałbrzychu? Oto ksiądz proboszcz jeden z drugim luźno i beztrosko wybierają sobie tego lub owego - by pełnił funkcję szafarza. By rozdawał wiernym Ciało Chrystusa, gdy w tym samym momencie - w czasie Mszy ksiądz proboszcz wygodnie spoczywa sobie na krześle. Tacy "pupile" proboszczów bywają także często lokalnymi politykami. Cóż - żaden problem: Od 8 do 16 prowadzić gierki polityczne, a na wieczornej Mszy rozdawać Ciało Chrsytusa. Wszystko można uzasadnić, prawda? A cóż to za promocja polityczna! Doprawdy bezcena. Idźmy dalej. Słynna, wałbrzyska "Msza Papieska". Pomijając już fakt, że Msza jest jedna - katolicka, nie ma czegoś takiego jak "Msza papieska", to co zajmuje dokładnie 1/3 tej Mszy? Otóż 1/3 trzecią zajmują podziękowania dla lokalnych polityków i społek miejskich, niemal koncert życzeń kleru pod adresem władz. Krok kolejny: Szumnie powołano w Wałbrzychu Instytut Jana Pawła II. Czy oto zjadą się tutaj wybitni teolodzy by zgłębiać myśl Ojca Świętego Jana Pawła II? Otóż jak się dowiadujemy, zamyslać się nad spuścizną JPII będą przede wszystkim: - jeden radny sejmikowy PO... - drugi radny sejmikowy PO... - trzeci radny sejmikowy PO.... - prezydent miasta - członek PO... Pięknie. Pozostaje życzyć głębokich przemyśleń. Co wałbrzyski kler oferuje młodzieży, oprócz infantylnych oaz lub przyspiewek na syntezatorze a'la tzw. "Ludzie Jana Pawła II"? Czy działa tutaj prężne duszpasterstwo? Wolne żarty. Św. Josemaria Escriva pisał: "Et in meditatione mea exardescit ignis. – W moich rozmyślaniach rozpala się ogień". Czy wałbrzyski kościół potrafi ten płomień rozpalać w sercach i umysłach wiernych? Pozostawiam to pytanie bez odpowiedzi... Lakam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek P. Re: W odpowiedzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 07:59 Panie Lakam. Wypowiadasz się, ale nie masz wiedzy. To tak jakby kolejarz ( z całym szacunkiem dla kolejarzy) wypowiadał się o sprawach medycznych.Prowokujesz? W jakim celu, by posiać niezgodę pomiędzy ludźmi? List jest ciekawy, ale żeby dyskutować o treściach w nim zawartych z szacunku do osób w nim wymienionych należało by się podpisać. Tak jest on zwykłym śmieciem nad którym został zmarnowany czas czytając go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allah Re: W odpowiedzi... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.09.08, 08:43 nie podpisał się, to fakt, ale wsadził kij w mrowisko:-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lakam Re: W odpowiedzi... IP: *.wlb.vectranet.pl 09.09.08, 19:01 To ciekawe: zarzut z bycia anonimowym robi mi osoba sama podpisująca się jako "Wojtek P." Ale mniejsza z tym. Właśnie dlatego, że jestem osobą prywatną - nie pełnię żadnej funkcji publicznej, mogę wypowiadać się tutaj w sposób anonimowy. Forum jest od tego, aby prezentować opinie internautów - co niniejszym czynię. A teraz konkretnie: "Panie Lakam. Wypowiadasz się, ale nie masz wiedzy" - jakiej wiedzy nie posiadam? gdzie się mylę? "Prowokujesz? W jakim celu, by posiać niezgodę pomiędzy ludźmi?" - ja jedynie wyrażam swoją opinię. Czy mam do tego prawo? Cel mam jeden - pisze o tym, co mnie bulwersuje. Konkrety Szanowni Państwo, konkrety... Pozdrawiam. Lakam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dżordż Re: Festyn Parafialny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 07.09.08, 16:48 o co wam wogóle chodzi,czy to żle że w Wałbrzychu coś się dzieje ? Taki festyn fajna sprawa,tylko bez stanowisk z piwem to cięko to widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiszka Re: Festyn Parafialny IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.09.08, 07:46 oj dzieje się, dzieje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRV Re: Festyn Parafialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 16:38 Czy to Pan Panie Lakam rozsyła listy do proboszczów z podpisem: "Armia Krwi Chrystusa"? Jeśli tak to gratuluję miłości pokory i ducha Ewangelii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Festyn Parafialny IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 09.09.08, 19:53 Ja osobiście już dawno się odwróciłem od kościoła. Koscioł mija się z tym co mówi Biblia. Te wszystkie przekęty proboszczów, ta pogon za kasą mnie przeraża.I to ma być zgodne z Biblią? Kler sam z siebie uczynił władzę ostateczną,dał sobie prawo do wszyskiego związanego z wiarą. Te brudne kazania ociekające w nienawiść do człowieka innego wyznania,orientacji czy przekonań politycznych, to nieposzanowanie człowieka jest dla mnie nie zrozumiałe.Ja z chęcią bym poszedł do takiego kościła w który bym siedział na kamieniu a pasterzem by był ktoś przyodziany w zwykłe łachy a nie szyte złotymi nićmi ubranka.Czym jest Licheń? jedna wielka góra zlota i bogactwa.Czy tak uczył Jezuz?Przecież sam zdemolował stoiska kupczyków w kosciele Faryzeuszy, Czy Jan Chrzciciel brał kase za chrzest? Czy Jezus wyzywał kogoś na swych naukach?Czy w gre wchodzily jakiekolwiek pieniadze za cokolwiek?Pozdrowienia dla wszystkich fanatyków,szanuję was,wiem,że z chęcią byscie mi naubliżali bo tak was wychowano.Dla mnie liczy się wiara bez wzgledu na wyznanie. Szanuję i kocham wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Festyn Parafialny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 21:36 Andy ma racje. Ja kocham Pana boga i wierzę,modle się przed snem i przepraszam za grzechy...ale w księdza niestety nie wierze Odpowiedz Link Zgłoś