Dodaj do ulubionych

Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 11:29
Sklepy znowu są zamknięte a ja nie wiem o co chodzi. Dopiero w
internecie przeczytalem, że mamy święto "Zesłanie ducha".
Co Wy sądzicie o tym święcie?
Co o nim wiecie i czy je obchodzicie?
Czy to normalne, aby takie święto było przyczyną zamknięcia sklepów?
Proszę o opinie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pater Noster Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 11:51
      Nie wiesz o co chodzi gdyż sam jesteś duchem.
      • Gość: ... Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.05.09, 11:56
        Dzisiaj jest tzw piecdziesiatnica - 50 dni od zmartwychwstania Jezusa, to niby
        dzisiaj jest rocznica ustanowienia bierzmowania. Dlaczego wszystko pozamykane to
        nie wiem? Swieto jako tako do swietowanie to nie jest, pewnie dla wszystkich to
        zwykla niedziela taka jak zawsze. Rozne maja tylko ci co w niedziele pracowali w
        marketach- w koncu maja wolne! :P
        • lastwarrior666 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 31.05.09, 12:05
          Sklepy małe spożywczaki otwarte są normalnie przez właścicieli. Co do większych
          sklepów sieciowych to bardzo dobrze, że są zamknięte - powinny być zamknięte
          cały rok w niedzielę.
          • Gość: świecki Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 12:12
            tez bezczelny kościół robi sobie i ustala co chce!! ten kraj jest świecki a nie
            kościelny!! tych co nie chodzą do kościoła gó.wno obchodzą te święta!!!! i od
            sklepów i handlu z dala kościelne gnoje i od polityki jeszcze dalej!!!!!a sklepy
            w niedziele będą pootwierane i ludzie tam będą chodzić i wydawać pieniądze i żal
            wam będzie dupę ściskał że wam na tace nie będą dawać na te wasze limuzyny gnoje
            kościelne!!!
            • Gość: oooo Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.09, 12:36
              ty majster siedzisz co tydzien na tylku w sobote i niedziele napewno tak!
              niedzielne zakupy to twoja jedyna rozrywka? pojsc z dzieckiem do tesco,auchan?
              znajdz inne zajecia a nie wielki SHOPPING!!

fajnie ze wszystko zamkniete bo przynajmniej mam wolne;)
              • Gość: OLKA Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.152.149.105.dsl.dynamic.eranet.pl 31.05.09, 16:51
                no naprawdę prąbane to jakieś!!! pracuję od poniedziałku do
                soboty,przeważnie w niedzielę robiłam sobie większe zakupy na cały
                tydzień,żeby potem tylko jakiś chleb dokupić i czasem coś tam
                jeszcze a oni tu zamykają sklepy.W du.pie mam jakieś święto co nawet
                nie wiem o co w nim chodzi i nikt nie wie kogo się zapytam.Każdy
                wie,że zielone świątki ale nic poza tym.Co za bzdura,żeby w jakieś
                zielone świątki wszystko zamykać.Niedługo pewnie dzień matki albo
                nauczyciela będzie dniem zakazu pracy.Co za bzdura!!!
                • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 17:10
                  Olka - mam takie same zdanie jak Ty. Nadal czekam, czy znajdzie się
                  choć jedna osoba która powie mi o co w tym niby święcie chodzi!!!
                  Poza tym sklepy powinny być otwarte a kler powinien nie ingerować w
                  handel i politykę ...
            • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 17:06
              Dość mocne są Twoje słowa jednak przyznaję, że popieram te poglądy.
              Nie rozumiem potrzeby obchodzenia świąt które nikogo - poza garstką
              kleru - nie obchodzą. Normalni ludzie chcą normalnie żyć i robić
              zakupy. Po co wprowadzać zakaz handlu w marketach - niech ludzie
              sami zdecydują czy mają ochotę iść do sklepu czy do kościoła ...
              • Gość: ;; Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.05.09, 18:15
                A czy jeden dzien w tygodniu bez mozliwosci zakupow to dzien stracony? Pomysl o
                tych ludziach ktorzy pracuja w niedziele zeby Ciebie obsluzyc, przy najmniej oni
                na tym zyskuja - kilka godzin odpoczynku. A jak tak bardzo pragniecie zakupow to
                zabka jest czynna normalnie!!
                • Gość: Kamil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 18:46
                  Zgadzam się z gościem. A ty Olka i Emil idźcie do pracy w niedziele
                  i nie mówcie, ze przez cały tydzien nie macie czasu. To przestancie
                  ten czas marnotrawic na imprezy, oglądanie tv czy siedzenie przed
                  komputerem. I jeszcze jedno. Największą głupotą jaka mogliscie
                  wymyslić, to to, ze kosciół wam sklepy pozamykał. A jest to takze
                  świeto Ludowców jeśli chcecie wiedzieć. Wielkie prostactwo i
                  niedouczenie przez was przemawia Olko i Emilu. No jazda w niedzielę
                  do roboty lenie.
                  • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 19:30
                    Kamilu powiedz mi o co chodzi w dzisiejszym święcie - co ma ono
                    symbolizować i jak je obchodzisz.
                    Powiedz też kto wymyślił, że dzisiaj sklepy są pozamykane - czy
                    czasem nie były to lizusy kościoła.
                    Podaj też przykład innego kraju, w którym dzisiejsze święto
                    kościelne jest świętem państwowym z zakazem pracy marketów!
                    Proszę o ARGUMENTY a nie PUSTE WYWODY!!!
                    • lastwarrior666 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 31.05.09, 20:26
                      Federalny Trybunał Konstytucyjny w Karlsruhe uznał za zgodny z konstytucją całkowity zakaz handlu w niedziele i święta oraz zakaz handlu w dni powszednie po godz. 20. Sędziowie w Karlsruhe oddalili tym samym skargę domu handlowego Kaufhof przeciwko ustawie ograniczającej czas pracy placówek handlowych. Konstytucja nakazuje ochronę niedziel i urzędowych świąt jako dni wolnych i czasu duchowej odnowy - stwierdzili jednogłośnie członkowie trybunału.

Jak widzisz Niemcy nie handlują.

Projekt grupy europosłów o ochronie niedzieli jako dnia wolnego od pracy poparły Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE), Kościół protestancki w Niemczech (EKD) i Kościół Anglii. Pomysłodawcami inicjatywy są deputowani z Polski, Niemiec, Francji, Włoch i Słowacji z różnych formacji politycznych. Deklaracja o ochronie niedzieli, pod którą zbieranie podpisów rozpoczęto 2 lutego, nie znalazła jeszcze poparcia większości posłów do PE.
                      Inicjatywę tę poparli katolicy, niemieccy protestanci i anglikanie. „Kryzys ekonomiczny i finansowy uświadomił nam fakt, że nie wszystkie aspekty życia mogą być poddane prawom rynku. Niepohamowana konsumpcja nie jest ani modelem zrównoważonej ekonomii, ani dobrą koncepcją zdrowego rozwoju człowieka. Kobiety i mężczyźni, którzy pracują w niedziele, mają znacznie utrudnione kontakty społeczne – ich życie rodzinne, rozwój osobisty, a nawet zdrowie w różnorodny sposób są zagrożone” – głosi oświadczenie wydane wspólnie przez COMECE, EKD i Kościół Anglii.

Popieram, dajmy tym ludziom wypocząć chociaż jeden dzień w tygodniu. Ci co tak nie myślą, są egoistami. Myślą tylko o swojej dupie.
                      Poza tym, kiedyś sklepy nie były otwarte w niedzielę i jakoś z tym żyliśmy.
                      • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:38
                        Każdemu należy się odpoczynek - to oczywiste ale nie o tym piszę!
                        Piszę o niby święcie które tak naprawdę nikt nie świętuje. Po co nam
                        sztuczne święto???
                  • Gość: do kamila Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.09, 21:52
                    słuchaj gościu ludzie zapier/dalają cały tydzień od rana do wieczora i nie mają
                    czasu na zakupki jasne!!!! po to jest niedziela żeby zrobić zakupy i mieć spokój
                    cały tydzień a kler niech wypie/rdala nieroby jebane do PRACY!!!!!!!!!!!!!!!!
            • magducha3713 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 31.05.09, 22:39
              Świecki to możesz byc sobie Ty "świecki" gościu! Kiedyś nie do
              pomyślenia było żeby w niedzielę był czynny sklep! Ale ludziom w
              głowach się przewraca... Może pozwolimy niedługo adoptować gejom
              dzieci, co? Przeciez to Kościół zabrania!!! Lepiej zastanów się co
              piszesz...
        • hopex Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 01.06.09, 10:04
          Napisane jest w Piśmie : 'A drzwi były zamknięte w obawie przed Żydami. Stanął Jezus pomiędzy nimi i rzekł: pokój wam'
          Już masz odpowiedź, drzwi były zamknięte no to zamknęli również drzwi do sklepów.
    • Gość: odpowiedź Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.09, 20:34
      Uroczystość Zesłania Ducha Św. jest jednym z najważniejszych świąt
      chrześcijańskich. Upamiętnia zstąpienie Ducha Św. na apostołów zgromadzonych w
      wieczerniku w 50 dni po zmartwychwstaniu Chrystusa(stąd inna nazwa -
      Pięćdziesiątnica). Dlaczego dla chrześcijan jest tak ważne? Chrystus
      zapowiedział przysłanie pocieszyciela w postaci Ducha św., który miał natchnąć
      apostołów, do głoszenia Ewangelii. Chrześcijanie postrzegają tutaj Ducha św.
      jako natchnienie, działanie Bożej mądrości, które powinno napełniać ogół
      wierzących i popychać do działania. To tak w skrócie, chodzi o wspomnienie
      bardzo ważnego dla chrześcijan wydarzenia opisanego w Dziejach Apostolskich.
      Ponieważ wówczas apostołowie zaczęli swoją działalność to niejako początek
      działalności Kościoła.

Teraz o prozie życia: dawnymi czasy to święto było dniem wolnym, trwało dwa dni
      (niedziela i poniedziałek), do dziś tak jest w niektórych państwach europejskich
      (Niemcy - Pfingsten).

Tyle wyjaśnienia kwestii religijnych, reszta już należy do Was.

Pozdrawiam!

• Gość: joanna alez was imbecyle IP: *.152.145.162.dsl.dynamic.eranet.pl 31.05.09, 21:12
        Jak czytam teksty typu: dajmy tym ludziom odpocząć chociaż w
        niedzielę albo że jacy to oni biedni bo muszą pracować i mnie
        obsługiwać w niedzielę to śmiać mi się chce jacy wy tępi
        jesteście.Przecież osoby pracujące w marketach mają do
        przepracowania w miesiącu określoną liczbę godzin,np.w maju 160 i
        tyle pracują.może i pracują nieraz w niedziele,ale za to maja wolne
        w tygodniu jak ja zapieprzam i wtedy muszę w urzędzie obsługiwsać ja
        ich. I co wtedy to ja jestem biedna bo w robocie jestem?? A kto mnie
        tam tak żałuje wtedy?? Zanim napiszecie te idiotyzmy to troche się
        zastanówcie.
        • lastwarrior666 Re: alez was imbecyle 31.05.09, 21:25
          Pracowałaś kiedyś w systemie takim jaki obowiązuje w marketach? gro tych ludzi wolałaby wolną sobotę i niedzielę niż wolne środku tygodnia. Ty klepniesz swoje 8 godzin od 7-15 od pon do piątku i co? i nie masz czasu na zrobienie zakupów po pracy czy w sobotę? męczysz się w urzędzie? zmień pracę na market.

... Zanim napiszecie te idiotyzmy to troche się zastanówcie ...
          Od czego jest to forum? od wypowiadania swoich poglądów, masz odmienne zdanie to je wypowiedź w kulturalniejszy sposób! takie są kryteria pracy w Twoim urzędzie? a może to UP? imbecylem możesz nazwać siebie anonimowy prostaku.
          • Gość: joanna do lastwarrior666 IP: *.152.145.162.dsl.dynamic.eranet.pl 31.05.09, 21:34
            A dlaczego to ja miałabym zmieniac prace na market?? To może
            markeciarze niech zmienia pracę na urzedy skoro im nie pasuje praca
            w niedzielę.A tak wogóle to może wypowiedziałby się ktos,kto pracuje
            w markecie czy mu taki system pasuje czy nie,bo jak na razie to
            sami "obrońcy uciśnionych" wypowiadaja się nie na swój temat.
            • lastwarrior666 Re: do lastwarrior666 31.05.09, 21:45
              Oj wysoko nosisz głowę i masz siebie za Bóg wie co. Przeczytaj odpowiedzi od początku, jeden "markeciarz" jak Ty to nazywasz, tutaj się wypowiedział.
        • Gość: Honza Jezus Maria, Matko Boska IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.05.09, 22:18
          Rzygać się chce jak się czyta takie bzdety, z jakimiś nawet cytatami
          z jakichś mądrych ksiąg! Człowiek wymyślił sobie Pana B., bo nie
          rozumiał pewnych zjawisk na świecie. Grupa cwaniaków wykorzystała tę
          sytuację i stworzyła mafię, która terroryzuje ludzi od 2 tysięcy lat
          wmawiając im jakieś cuda i inne pierdoły. Chociaż jeden cud mi się
          bardzo podobał, ale ku.rwa codziennie otwieram kran na Podzamczu i
          co? ... Dupa, leci woda, a wolałbym, żeby leciało wino! A ten gość,
          którego każą już dzieciom czcić, to jakiś frajer i nierób!!! Mówią
          tym dzieciom, że wszechmogący, a gdzie ten wszechmogący jest jak
          niewinnych ludzi mordują, gwałcą, mało - kiedy słudzy tego
          wszechmogącego gwałcą dzieci. Już słyszę pokrętne, fałszywe
          odpowiedzi, że PAN BÓG (umówmy się, że logicznie myślący ludzie
          wiedzą, że nikogo takiego nie ma!!!) dał człowiekowi wolną wolę!!!
          HA, ha, ha!!! To ja też mogę być Panem Bogiem (choć mam to w
          dupie!!!), bo też mogę WAM dać wolną wolę!!! A co to znaczy? Proste -
          wolna wola, a więc możecie jeb.nąć sąsiada w łeb, możecie
          napie.rd.olić swoją żonę, możecie kraść, je.bać co popadnie, także
          zwierzątka, kląć, wys.rać się na grządkę sąsiada, nawet zbluzgać
          księdza, to wszystko nic - ta śmieszna religia ci to wybaczy -
          idziesz do tzw. spowiedzi i od jutra możesz zaczynać od nowa!!! Tak
          głupiego kraju jak Polska jeszcze nigdzie nie widziałem, a kawałek
          świata zjechałem! Czy jest jakieś wyjście? Jest, ale to chyba
          wymaga "odjazdu" jakiś dwóch, trzech pokoleń, bo gó...arze są wciąż
          jeszcze szantażowani przez mohery - "jak nie pójdziesz do kościoła,
          to nie dam ci kasy" i co ten gó...arz ma zrobić? - udaje świętego,
          żeby moherowa babcia dała pare złotych, a sępy w czarnych sukienkach
          (trzeba być skrajnym sku.rwy.synem, żeby ubierać się w czarną
          sukienkę, żeby doić ludzi z kasy!) każdą złotówkę od każdego głupka
          zainkasują, żeby mieć na paliwo do swojego Merca. Temat - rzeka!!!
          Wiem, że niewiele zmienię swoją wypowiedzią, bo ciemnogród nie jest
          w stanie zrozumieć czegokolwiek!
          • qwe33 Jesteś w błędzie! 31.05.09, 22:28
            Gość portalu: Honza napisał(a):

> Człowiek wymyślił sobie Pana B., bo nie
            > rozumiał pewnych zjawisk na świecie. Grupa cwaniaków wykorzystała tę
            > sytuację i stworzyła mafię, która terroryzuje ludzi od 2 tysięcy lat

Od ponad 2 tyś lat. panuje ostatnie wcielenie. O wcześniejszych, najstarożytniejszych ze starożytnych nie zapominaj! Oni - a z nimi mafia o której piszesz - panują od kiedy zeszliśmy z drzew!
            • magducha3713 Re: Jesteś w błędzie! 31.05.09, 22:48
              Szczerze mówiąc to ta dyskusja jest bezsensu. Ludzie opamiętajcie
              się bo wszyscy pójdziecie do piekła, a księży może niewyzywajcie, bo
              to też ludzie i wszystkich do jednego worka nie można pakowac. Jeśli
              chodzi o Święto, to bardzo dobrze, że chociaż przez te kilka Świąt w
              roku markety są zamknięte, bo niedziela jest Dniem Świetym a nie
              wolnym do robienia zakupów
              P.S. Jak nie masz czasu to znajdź sobie zajęcie!
              • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 31.05.09, 23:36
                Tak naprawdę na temat religijny nie będę się wypowiadał, jedni mają takie
                zdanie, drudzy trochę inne. Nie będę również pisał czy ja wyznaję czy też nie,
                bo raczej nikogo to nie obchodzi. Dochodzę tylko do pewnych wniosków. Często są
                tutaj tematy, które poruszają wątki religijne. Zaobserwować mogę tutaj
                wypowiedzi wielu ludzi, wierzących i nie wierzących - jak są diametralnie różne.
                Ludzie wierzący, wypowiadają się normalnie, o tak jak zwykli ludzie, żadni
                nawiedzeni. Ludzie niewierzący to jeden stek oszczerstw, wyzwisk itp itd. to
                jest tylko moje przemyślenie. Wypowiedź kolegi Honzy, aż nieprzyjemnie się to
                czyta. Kilka razy pojawiał się tutaj Ari ze swoimi poglądami, to szło
                przeczytać, spokojnie z kulturą i bez przekleństw, takich ludzi szanuję. na
                teksty Honzy i im podobnych nawet nie odpisuję bo to nie ma najmniejszego sensu.
                ludzie, opamiętajcie się - Europa jest bez granic, jedzcie skoro wam w Polsce źle.

Wracając do tematu niedzielnych zakupów. Nie interesuje mnie do końca czy jest
                Święto czy też go nie ma. Moim zdaniem niedziele powinny być wszystkie wolne od
                pracy tak jak to było kiedyś. Cóż, PRL był komunistyczny, nie wierzyli w nauki
                kościoła ale niedziela byłą dla nich niedzielą, dniem wolnym od pracy. Minęło 19
                lat od końca tego ustroju a Polacy już bez niedzielnych zakupów żyć nie mogą.
                Nie chodzi też o to, że ludzie pracują w niedzielę. Chodzi o rodzinę, o pewną
                wartość która należy pielęgnować. Poświęćmy ją rodzinie, dzieciom gdzie przez
                cały tydzień ciężko się pracuje. Zorganizujmy sobie czas na wycieczkę, na wyjazd
                a nie na niedzielny wyjazd na markety.
                Życzę miłej nocy ... pozdrawiam
                • qwe33 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 00:05
                  lastwarrior666 napisał:

> Ludzie wierzący, wypowiadają się normalnie, o tak jak zwykli ludzie, żadni
                  > nawiedzeni. Ludzie niewierzący to jeden stek oszczerstw, wyzwisk itp itd

Jak już wrócisz na Ziemię, to zajrzyj na
                  to forum. Zobaczysz inną twarz wierzących!
                  • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 00:16
                    Wszyscy tu są anonimowi na tym forum, zatem na Ziemi jestem i twardo stąpam,
                    jednak stwierdzić do końca nie mogę.
                • Gość: do ciemnoty Re: Jesteś w błędzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 12:28
                  niedziela to żaden święty dzień to zwykły dzień i do tego pierwszy dzień
                  tygodnia tylko kościół i katole sobie zrobiły z tego dnia święty dzień u żydów
                  jest to sobota i co z tego!!!!!!!!!!
              • Gość: ? Re: Jesteś w błędzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 00:02
                Te „lastwarrior”, zwisa mi co Niemcy wymyślili.
                Gdybyś tego nie wiedział, to wymyślili też obozy koncentracyjne i
                komory gazowe.
                Ciekawe jakbyś gaworzył gdyby tak zamknęli ci w niedziele i święta
                stacje benzynowe. Ostatecznie tam też pracują ludzie, którym należy
                się wolne. Nie?
                • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 00:14
                  Te "?" tykaj sobie swoim kolegom, nie mi. Cofasz się 60 lat do tyłu, cofnij
                  jeszcze do rozbiorów a będzie git.
                  tak szczerze Ci powiem, że dla mnie stacje benzynowe nie muszą istnieć. Jestem
                  fanatykiem roweru, z którym się nie rozstaję (czyt. sportowy tryb życia), zatem
                  w weekendy istnieję tylko dla niego :) Cały tydzień pracuję w aucie dlatego w
                  weekend wypoczywam.
                  nie porównuj marketów do stacji benzynowych, istnieje chyba jakaś różnica między
                  nimi.
                  Poza tym róbcie na co macie ochotę, jeżeli w tygodniu po pracy leżycie z pilotem
                  przed tv a w niedzielę pragniecie iść dla relaksu do marketu to wasz sprawa :)
                  • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 00:33
                    Ktoś pytał, które kraje mają zakaz handlu w niedzielę.
                    Oprócz Niemiec mają również: Austriacy, Hiszpanie, Belgowie, Francuzi,
                    Portugalczycy, Włosi, Holendrzy.

Natomiast zwolennikami handlu w niedzielę są: Czesi, Anglicy, Szwedzi oraz Polacy.

Anglicy? chyba Ci polscy :)

Dane z: gepardy biznesu
                  • Gość: ? Re: Jesteś w błędzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 01:16
                    lastwarrior666 napisał:
                    > ...nie porównuj marketów do stacji benzynowych, istnieje chyba
                    jakaś różnica między nimi.
                    -------------------------
                    Nawet spostrzegawczy jesteś skoro dostrzegasz różnicę.
                    Tyle tylko, że i w markecie i na stacji pracują ludzie, ale tego to
                    już nie widzisz.
                    Oczywiście pracownicy stacji benzynowej to wyrobnicy, którzy muszą
                    zaiwaniać na okrągło chociażby po to abyś mógł w niedziele kółko
                    sobie nadmuchać. Prawda?

Że fanatykiem jesteś, nie musisz mnie przekonywać.
                    • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 01:25
                      Poza spostrzegawczością mam jeszcze kilka cech, dzięki którym wywołam jeszcze
                      zdumienie na Twej twarzy.
                      Nie widzę problemu by zrobić w Wałbrzychu stacje takie jakie ma sieć Neste
                      (wiesz co to w ogóle jest?)
                      Nie muszę nadmuchiwać sobie kółka, ponieważ posiadam do tego agregat w garażu a
                      w czasie mojej podróży ręczną pompkę.

Fanatykiem powiadasz? na jakiej podstawie tak sądzisz? takiej, że mam własne
                      zdanie na ten temat?
                      • Gość: adam Re: Jesteś w błędzie! IP: *.152.149.47.dsl.dynamic.eranet.pl 01.06.09, 09:54
                        A ja myślę,że lastwarrior666 to nawiedzona ciota,bo tak mi coś tu
                        podlatuje "beretem" z JEJ wypowiedzi.
                        • magducha3713 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 11:09
                          Ludzie opamiętajcie się!!! Sklepy w niedzielę powinny być zamknięte!
                          Popieram "lastwarrior666". Co do wiary to każdy ma swój pogląd, ale
                          to, że ktoś ma inny nie znaczy, żeby go odrazu wyzywać!

• Gość: ? Re: Jesteś w błędzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 11:16
                            Napisz jeszcze, że jesteś fanatykiem rowerowym i bedzie git.
                            • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 13:24
                              Żal mi was moi drodzy ... po pierwsze nie mówiłem nic na temat religii itp.
                              Napisałem tylko swoje zdanie na temat otwartych sklepów w niedzielę, ktoś chciał
                              argumenty to je podałem. Cóż, ja dalej wiem, że na tym forum jak ktoś ma swoje
                              zdanie od razu jest opluwany i wyzywany. Nie każdy musi mieć takie zdanie jak
                              ja, lubię jak ktoś się ze mną nie zgadza ale dyskutujemy na ten temat, mądrze i
                              z argumentami. Na tekstu od "Adama" nawet nie odpisuję, dzisiaj jesteś Adamem,
                              jutro Kamilem. Ciekawy jestem tylko czy jakbyś spotkał mnie na żywo, też byłbyś
                              co do mnie taki wygadany.
                              Do wszystkich, którzy myślą, że jestem nawiedzony. Zinterpretujcie niedouki mój
                              nick, wiele wam powie o moim podejściu do życia i do spraw z tym związanych.
                              Baju baj.
                              • Gość: ? Re: Jesteś w błędzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:31
                                Ty nie wyrażasz swojego zdania. Ty próbujesz narzucić swoje zdanie
                                innym.
                                Twój nik to liczba djabła (666) zaś "last Warrior" to ostatni
                                wojownik. Krótko mówiąc ni w p.i.z.d.e ni w oko.
                                • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 13:48
                                  Jak wygląda Twoim zdaniem dyskusja i wymiana zdań? masz o tym jakieś pojęcie?
                                  oglądasz czasami tv, czytasz prasę? studiowałeś na uczelni, gdzie były zajęcia
                                  na których trzeba było rozmawiać (czyt. dyskutować), jak Twoim zdaniem wygląda
                                  dyskusja? zakończona znakami zapytania czy wykrzyknikami?

Przetłumaczyłeś mój nick perfekcyjnie, teraz musisz go już tylko dobrze
                                  zrozumieć, zanim napiszesz, że jestem nawiedzony albo tak jak Twój sojusznik, że
                                  jestem jakimś tam moherem czy jakoś tak.
                                  • lastwarrior666 Re: Jesteś w błędzie! 01.06.09, 13:52
                                    Dyskusja (łac. discussio - roztrząsanie) - jeden ze sposobów wymiany poglądów
                                    (poparty argumentami) praktykowany przez dwoje lub więcej osób zainteresowanych
                                    danym tematem lub zjawiskiem. Przeprowadzana zwykle w formie ustnej, ale nie
                                    tylko (np. dyskusje w formie pisemnej prowadzone są na internetowych forach
                                    dyskusyjnych). W wyniku dyskusji dochodzi zwykle do ścierania się różnych
                                    poglądów, czasami wypracowywania kompromisów i określania wspólnych stanowisk.

Może coś dodasz od siebie?
                                    • Gość: ? Re: Jesteś w błędzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:59
                                      Owszem, dodam:
                                      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
                                    • Gość: ''' Re: Jesteś w błędzie! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 01.06.09, 14:05
                                      I cała afera o to, że sklepy wczoraj byly zamkniete! i po co to? Dzis juz je
                                      macie normalnie otwarte! jakos wytrzymaliscie te 24 h bez nich, teraz zyc bez
                                      nich nie mozecie a kiedys na polkach nic nie bylo, wiec docencie teraz to co macie.
                                      I to jest prawda na tym forum, jak cos komus nie bardzo pasuje to od razu
                                      wyzwiska sa typu: jestes nawiedzony, fanatyk religijny - nie znasz nie oceniaj!
                                      Zacznij ocenianie od swojej osoby!!!
                                      • lastwarrior666 do ? 01.06.09, 14:11
                                        Tyle w temacie ...
      • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:27
        Dziękuję za wyjaśnienie o co w tym święcie chodzi. Tak naprawdę
        nikt, albo prawie nikt, tego święta nie obchodzi. Więc pytam - po co
        nam takie święto, po co nam udawać, że żyjemy w katolickim kraju gdy
        grzech się szerzy na prawo i lewo. Może czas skończyć z tą farsą ...
        • lastwarrior666 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 01.06.09, 19:50
          Wracając do święta, na tym forum siedzą raczej młodzi ludzie, którzy mają taki
          stosunek do tego Święta jaki mają. Co innego ludzie w wieku naszych rodziców (50
          - 70 lat), oni tym bardziej żyją a tutaj raczej ich za bardzo nie ma.
          Poza tym na pewno są osoby na tym forum, które wiedzą co to było za Święto ale
          najnormalniej w świecie nie chcą z Wami na ten temat dyskutować, ponieważ każdy
          wątek na temat religii kończy się tak samo - wyzwiskami, ubliżaniem itp.
          Ja do tego tematu podszedłem z innej perspektywy, to miałem odpowiedzi od
          nijakiego "?" oraz "Adama" (że jestem - fanatyk, moher, itp) gdzie słowem na
          temat religii nie wspomniałem.
          Dlatego pytam, z kim tutaj można dyskutować na poziomie?
          pozdrawiam,
        • Gość: ... Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 01.06.09, 19:53
          niedziele powinny być wolne od handlu tak jak jest prawie w całej Europie to nie
          podlega dyskusji, w końcu obecnie od nich bierzemy
          przykład
          • lastwarrior666 do Emila 01.06.09, 19:59
            Podaj też przykład innego kraju, w którym dzisiejsze święto
            kościelne jest świętem państwowym z zakazem pracy marketów!
            Proszę o ARGUMENTY a nie PUSTE WYWODY!!!

Tylko, że jak Ci odpowiedziałem na te pytanie, konkretnie i argumentując to już
            tego nie dostrzegłeś.
            • Gość: zet Re: do Emila IP: *.152.149.47.dsl.dynamic.eranet.pl 01.06.09, 20:36
              Otóż całe wyjaśnienie:
              Zielone Świątki - to święto wywodzące się z pogańskich obyczajów
              przywitania wiosny. Jest to święto ruchome obchodzone 50 dni po
              Zmartwychwstaniu Jezusa.

Historia, Obrzędy i Tradycje
              Zielone Światki w tradycji ludowej związane były od czasów
              przedchrzcześcijańskich z powitaniem i kultem rodzącej się do życia
              przyrody. Trudno jest stwierdzić kiedy dokładnie były obchodzone.
              Jedno jest pewne - były to święta związane ze zmianami zachodzącymi
              w naturze, wiosennymi porządkami, zakończeniem zimy, przygotowaniem
              się do prac polowych. W ten dzień królowało sprzątanie chat i
              obejść, bielono i przystrajano domy, wypalano trawy, izby, zagrody
              okadzano i przyozdabiano tatarakiem i kwiatami. Zwierzęta
              gospodarskie kropiono wodą i biczowano rózgami ze świeżych gałązek
              aby "pobudzić je do życia".

Po gospodarskich obowiązkach przychodził czas na zabawy.
              Organizowano je w domach i zagrodach ale też na polach przy
              ogniskach, muzyce i tańcach.

W IIw n.e, Zielone Świątki zostały, zgodnie z polityką Kościoła
              wykorzeniania świąt, tradycji i obrzędów pogańskich, połączone z
              chrześcijańskim świętem Zesłania Ducha Świętego uznawanym za dzień
              powstania Kościoła.
              • Gość: zet Re: do Emila IP: *.152.149.47.dsl.dynamic.eranet.pl 01.06.09, 20:42
                to jest źródło z którego był poprzedni mój wątek
                halloween.friko.net/zielone-swiatki.html
              • Gość: Emil Re: do Emila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 21:29
                Dzięki - wiem już o co w tym święcie chodzi. Proszę powiedziec mi
                jeszcze ile osób je obchodzi oraz dlaczego jest ono świętem
                państwowym z zakazem handlu??? Czy nie mamy XXI wiek a wy wierzycie
                w zabobony???
                • Gość: emila brat Re: do Emila IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.09, 21:38
                  Dowiedziałbyś się ile osób je obchodzi gdybyś poszedł w niedzielę do kościoła i
                  zobaczył. Jak siedziałeś cały dzień przed tv malkontencie przeżywając, że Twój
                  ukochany market jest zamknięty to nie wiesz co się kręci. No ja wiem, padało :)
                  coś trzeba było robić w ten upragniony wolny dzień, market, market, market ... o
                  rany rany rany, 3 raz już go w tym roku zamknęli ....
                  • Gość: Honza Re: do Emila IP: *.walbrzych.vectranet.pl 01.06.09, 22:15
                    Jestem Czechem, jak może niektórzy mogą się domyślać z mojego
                    imienia. Czytam te wasze wypociny - DIABELSKI OSTATNI WOJOWNIK to
                    już szczyt jakiejś staropolskiej megalomanii pomieszanej z głupotą,
                    lokalnym nacjonalizmem, udawaną bezstronnością, zakłamaną niechęcią
                    do ostrych sformułowań, chciałoby się powiedzieć - paszoł won!!! Ale
                    przecież takie "egzemplarze" istnieją, co widać na załączonym
                    obrazku! Dziadku wojowniku - nie udawaj, że tu nie chodzi o religię,
                    bo właśnie czarnosukienkowi chcą zawładnąć duszyczkami najmłodszymi,
                    żeby ich "biznes" przeciągać jak najdłużej, żeby przy pomocy nawet
                    jakichś pogańskich świąt pokazać kto tu rządzi! Najwyższy czas, żeby
                    pokazać im środkowy palec, a kościoły przerobić na hale sportowe z
                    doskonałym zapleczem (tzw. plebanie!, hehehe). Wiesz dziadku
                    wojowniku dlaczego Czesi walą was już prawie we wszystkich
                    dyscyplinach sportu? Powiem ci - w Czechach buduje się obiekty
                    sportowe, a wy Polacy (mógłbym powiedzieć my, bo ożeniłem się z
                    Polką) budujecie kościoły, swiątynie i krzyże na każdej górce!
                    Opamiętajcie się - jest 21 wiek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
                    • qwe33 "Daremne żale, próżny trud" n/t 01.06.09, 22:22

• lastwarrior666 do Honzy 01.06.09, 22:52
                        Pięknie, znasz mnie lepiej niż ja siebie sam :)
                        • Gość: kamil Re: do Honzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 00:12
                          Nawet się nie chwal że jesteś Czechem, bo nie ma czym. Większych
                          poddańców nie widziałem. Właśnie widziałem ostatnio, co jest w
                          Czechach. Nie ma czym się chwalić.
                          • Gość: Emil Re: do Kamila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 09:10
                            Mówisz, że byłeś w Czechach. Widziałeś więc ich drogi i domy.
                            Przejedź się po Wałbrzychu, najlepiej po Sobięcinie i porównaj to z
                            Czechami. Oni mają drogi i domy a my dziury i rudery. Sory, mamy też
                            kościoły i krzyże co kawałek ...
                    • Gość: Emil Re: do Emila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 09:05
                      Honzo - masz całkowitą rację. Szkoda tylko, że zrozumienie znajduję
                      u cudzoziemców. Duża część Polaków zatrzymała się w rozwoju na
                      poziomie XIX wieku!
                      • Gość: Kamil Re: do Emila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 09:30
                        Widzisz gdyby nie było kosciołów, to z zabytków kultury prawie by
                        nic nie było, tak jak jest własnie w Czechach. A to, ze nie ma dróg
                        isą dziurawe to jest oczywiście winny Kościół? Ale jesteś żałosny.
                        Bierz tego Honze i jedź do Czech. Ty po prostu nie masz co robic i
                        szukasz wroga. Weź sie za jakies zajecie. Cześć i powodzenia
                        • Gość: emila brat Re: do Emila IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.09, 12:33
                          Mamy teraz pootwierane granice, można mieszkać gdzie się ma ochotę. Niech Ci
                          malkontenci z Emilem na czele jadą mieszkać do pepików, no droga wolna.
                          • Gość: as Re: do Emila IP: *.152.149.190.dsl.dynamic.eranet.pl 02.06.09, 13:28
                            A co wyście się czepili do tego Honzy? Powiedział swoje zdanie i w
                            dużej mierze miał rację. A wy od razu robicie nalot na Czechy.Oni są
                            przynajmniej parę lat "przed murzynami" a my nawet jeszcze w
                            d.upie "u murzyna" nie siedzimy.
                            • Gość: ... Re: do Pepika IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.06.09, 13:48
                              Pepiku do domu nie będziesz nam zabierał miejsc pracy chyba,że jesteś
                              na utrzymaniu zdrajczyni
                              • Gość: treser małp Re: pepików w dupe całujcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 14:25
                                ...barany. Czesi jeżdżą bez wizy do USA.
                                A Was śmierdzące żule śmietnikowe, nawet w Rumunii nie tolerują.
                                • Gość: kamil Re: pepików w dupe całujcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 17:37
                                  Tak moze rzeczywiście mówić tylko treser małp. Może zejdziesz już z
                                  tego drzewa?
                                  • Gość: emila brat do tresera małp IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.09, 18:10
                                    ...barany. Czesi jeżdżą bez wizy do USA.
                                    A Was śmierdzące żule śmietnikowe, nawet w Rumunii nie tolerują.

Ty treserze małp jakiej jesteś narodowości? Czechem? to taki masz stosunek do
                                    bratniego narodu? pokaz klasę pepiku.
                                    a może jesteś Polakiem? sam siebie nazywasz baranem? śmierdzącym żulem
                                    śmietnikowym?
                                    Gratuluję!
    • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:45
      Nie mam nic przeciwko świętom - jeśli mają jakiś sens. Nie mam nic
      przeciwko wolnym od pracy sobotom czy niedzielem, ale jest to sprawa
      między pracodawcą i pracownikiem. Każdy może chodzić do kościoła i
      świętować kiedy tylko chce - ma tu pełną swobodę.
      Problem polega na tym, że omawiane święto nie powinno być świętem
      państwowym gdyż nie ma ku temu racjonalnych podstaw. Nie jest też
      państwowym świętem w żadnym, oprócz Polski, kraju !!!
      Oto moja opinia!
      • Gość: emila brat Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.06.09, 17:53
        Gościu, Emilu ... doinformuj się zanim coś będziesz pisał. Niemcy obchodzili te
        same święto co my w niedzielę i w poniedziałek (czyli 2 dni)poniedziałek był
        dniem wolnym od pracy.
        • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 18:48
          Skąd czerpiesz te informacje świętach kościelnych w Niemczech? Czy
          we wszystkich landach są takie same święta - proszę o informacje?
          • Gość: emila brat Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.06.09, 23:02
            Mam rodzinę w Niemczech, bardzo bliską. Region to hesja. Święto te było akurat
            we wszystkich landach. pozdrawiam
            • Gość: Emil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 15:35
              Piszesz ciekawe dla mnie rzeczy. Napisz, w jaki sposób Niemcy
              obchodzą to święto, co o nim sądzą, oraz ile osób chodzi tam do
              kościoła. Ciekawy też jestem czy nie jest to święto PUSTE tj. tylko
              po to, żeby nie pójść do pracy!
              • Gość: emila brat Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.09, 15:42
                Jak będę miał okazję to zapytam. Wiem tylko tyle, że mój szwagier nie chodzi do
                kościoła, normalnie się z niego wypisał.
                Pozdrawiam,
                • Gość: Honza Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.06.09, 23:43
                  Byłem pewien, że znajdą się tacy co zaatakują mnie jako Czecha! Mam
                  to wiadomo gdzie! Ale jak dzisiaj widziałem w TVP tych waszych
                  czarowników z tymi torbami od cukru na głowach przy tej betonowej
                  budowli na Wilanowie w Warszawie, zwanej Świątynią Opatrzności
                  Bożej, na którą Państwo Polskie, czyli Wy Wszyscy wpieprzcie kolejne
                  miliony złotych, to mało nie posrałem się ze śmiechu!!! Wybaczcie
                  mi, ale jesteście D E B I L A M I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Drogi, za przeproszeniem, k.urwa mać jak ulica Andersa, biedacy
                  szperają w śmietnikach, niektóre młode matki wypieprzają
                  noworarodzone dzieci do tych właśnie śmietników, od rana dziesiątki,
                  setki dziwnych osobników-nierobów chleje piwo i tzw. nalewki pod
                  każdym sklepem, setki, tysiące ludzi co jakiś czas zapie.r.dala na
                  piechotę do Częstochowy!!! POLACY, CZY WAS PO.JE.BAŁO?????????????
                  • lastwarrior666 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 07.06.09, 23:58
                    Miałem juz na Twój post nie odpowiadać ale .... jesteś wyjątkowo pobudzonym
                    Czechem. Zabolało Cie to, że ktoś na Ciebie naskoczył? a coś Ty pepiku myślał,
                    że tak nie będzie? najechałeś na Polaków to Ci Polacy Czechu dogadali ...
                    Co Cię interesuje tak bardzo sytuacja tej Polski? Mało masz km2 swoich Czech?
                    nimi się interesuj a nie krytykujesz.
                    Ostatnie pytanie do Ciebie? skąd tak dobrze się nauczyłeś pisać po polsku? ą, ę
                    ach och ....
                    • Gość: osa Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 00:19
                      Nawet jeśli Honza to farbowany lis i tyle ma z Czecha ile ty z
                      diabła, to jednak ślepy nie jest i widzi to co widać w tej melinie
                      na każdym kroku.

Koniecznie zmień okulary, diabelsko g/ówniany wojowniku.
                      • lastwarrior666 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 08.06.09, 08:30
                        kto mu każe siedzieć w tej melinie, jemu jak i Tobie ośko i podobnym wam, co
                        tylko siedzicie za monitorem i przeżywacie i gula was ściska, że coś się dzieje
                        koło was nie po waszej myśli.
                        a Twoje i innych nędzne zdanie na mój temat zwisa mi i powiewa ...
                      • Gość: Emil Re: osa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 18:52
                        Masz język jak osa - jednak nie sposób przyznać Tobie rację. Żyjemy
                        w pseudokatolickim kraju co widać po okazałych kościołach i licznej
                        biedocie mieszkającej po melinach. Mamy też dziwne święta, które
                        świętują nieliczni i które są tematem mojego postu.
                        Pytam więc - czy i kiedy zapanuje u nas normalność???
                    • Gość: as Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.152.145.172.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 21:00
                      A mi się podoba co pisze Honza. Patrzy na to z boku okiem
                      obserwatora a nie uczestnika,dlatego może to bezstronnie ocenić.A
                      co? Pisze nieprawdę? O szperaniu po śmietnikach i innych
                      moczymordach stojących pod sklepami ? A tak przy okazji to powinni
                      zlikwidować nocne sklepy,bo w 90% sprzedawany jest tylko alkohol.Jak
                      czytam tu co niektóre "zacietrzewione" posty to od razu mam
                      moją "ukochaną" teściową przed oczami co zgrywa świętą a zawiść i
                      nienawiść wylewa się jej uszami i hołduje zasadzie,że kto nie jest z
                      nią ten jest przeciwko niej. Oj....ludzie,wiem ze chcecie mieć ten
                      dzień wolnego ,ale po co od razu głupoty wypisywać i nie przyjmować
                      oczywistej prawdy do wiadomości.No niestety większość narodu nie wie
                      o co chodzi w tym święcie.
                  • Gość: kamil Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 09:53
                    Widzę pepiku, że najlepiej nauczyłeś sie przeklinać. Daj spokój
                    ludziom, a te epitety uzywaj do swoich rumcajsów.
                    • Gość: Honza Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.walbrzych.vectranet.pl 08.06.09, 22:26
                      Znowu ubawił mnie "diabelski ostatni wojownik". Jego nie interesują
                      argumenty, które przedstawiłem, tylko skąd ja znam tak dobrze język
                      polski. Nie są ważne ewidentne problemy, które poruszyłem tylko,
                      że "pepikowi" należy doje-bać (zresztą wtórował mu w podobnym tonie
                      jakiś kamil). A ja mam propozycję - gdyby wysiłek tych durnych ludzi
                      zapieprzających na piechotę do Częstochowy zamienić na jakąś
                      użyteczną pracę to ile naprawdę pożytecznych rzeczy można by zrobić
                      dla tego kraju. Jestem naturalizowanym Polakiem, ale skoro
                      zdecydowałem się nim zostać to bez reszty, a więc niech różni
                      wojownicy i kamile zrozumieją, że to co piszę nie jest żadnym
                      krytykanctwem tylko troską o moją nową ojczyznę. Jeśli widzę głupotę
                      to ją krytykuję, a jeśli widzę pozytywy to je chwalę i się cieszę.
                      Wśród Polaków jest ogromna masa ludzi mądrych, ale co ciekawe,
                      spychani są na margines, a często gloryfikowani są idioci, którzy w
                      sobie wiadomy sposób dorwali się do koryta. Ostatnio czytałem
                      znakomity wywiad z Olgą Lipińską, serdecznie polecam
                      www.media.wp.pl/kat,37976,wid,11186422,wiadomosc.html?
                      ticaid=182ad Jest to przykład, że są ludzie naprawdę trzeźwo
                      myślący, ale Polak musi się chyba zawsze kogoś/czegoś bać, więc
                      teraz boi się np. proboszcza. Temat rzeka, jeśli ktoś chce
                      dyskutować to proszę bardzo, ale jeśli swoje kompleksy ktoś chce
                      odreagowywać nazywając Czecha "pepikiem" (często też knedlem),
                      Niemca "szwabem", lub "szkopem", Rosjanina "wańką" itd., itp. to
                      tylko podkreśla zaściankowość i kołtuństwo wielu Polaków, którzy
                      wcale tacy nie muszą być!
                      • lastwarrior666 Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie 09.06.09, 00:10
                        Ciebie rozbawił mój wywód, mnie dalej zastanawia Twoja polszczyzna. Interesują
                        mnie Twoje argumenty, które czytam z ciekawością ... jednak jakie one są?

" ....gdyby wysiłek tych durnych ludzi zapieprzających na piechotę do
                        Częstochowy zamienić na jakąś użyteczną pracę to ile naprawdę pożytecznych
                        rzeczy można by zrobić dla tego kraju... "
                        Jaki to jest argument? tymi swoimi argumentami już łamiesz pewne zasady,
                        ponieważ każdy żyje wg swoich zasad. Co Ciebie to obchodzi czy ktoś spaceruje do
                        Częstochowy? to jest czyiś wolny czas, który spędza tak jak ma ochotę .... Ty
                        jesteś jakiś zamknięty pisząc takie farmazony, bo inaczej tego się tego nie da
                        nazwać.
                        Dochodzę do wniosku, że nawiedzony to jesteś raczej Ty.
                        Kto Ci doje-bał? może ja? spójrz na swój pierwszy post jaki tutaj napisałeś? nie
                        dojeb-ałeś komuś?
                        Co do troski to troszcz się o siebie i swoją rodzinę, rób na co masz ochotę. Bo
                        czy Ty krytykujesz, czy zachwalasz to jest już Twoja sprawa. Narzucasz komuś
                        swoje jedynie słuszne zdanie nie dopuszczając, że ktoś może mieć inne.

Ja leczę swoje kompleksy nazywając Ciebie pepikiem?
                        "Czytam te wasze wypociny - DIABELSKI OSTATNI WOJOWNIK to
                        już szczyt jakiejś staropolskiej megalomanii pomieszanej z głupotą,
                        lokalnym nacjonalizmem, udawaną bezstronnością, zakłamaną niechęcią
                        do ostrych sformułowań, chciałoby się powiedzieć - paszoł won!!!"

To co w takim razie znaczył tamten Twój tekst, bo nie rozumiem? Jesteś Czechem
                        to nazywam Ciebie pepikiem, bo taka jest prawda. Jednak Ty po kilku zdaniach
                        mojej wypowiedzi potrafisz wysnuć na mój temat wiele teorii nie widząc mnie
                        nawet na oczy.

Idź zbawiaj Czechów, droga wolna skoro Ci tutaj tak źle.

• Gość: Grzegorz Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 09:17
                        Słuchaj Honza. Wiara to jest moja prywatna sprawa. Ja chodze na
                        pielgrzymki do Częstochowy i to jest też moja prywatna sprawa. Nikt
                        mnie do tego nie zmusza. Nikt mnie tez nie zmusza chodzić do
                        koscioła. Wiec daj spokój mnie i innym, ktorzy wierza i nie zmuszaj
                        mnie do twoich pogladów. Chciałem Ci tez powiedziec, ze uczciwie
                        pracuje, mam wyzsze wyksztalcenie i nie uwazam sie za jakiegoś
                        zacofanego człowieka. Nie uzywam w dyskusji wulgarnosci w
                        przeciwieństwie do ciebie. Nie obrazam ludzi. Zyczę Ci wszystkiego
                        dobrego i bądź szczęśliwy w tym według Ciebie "zacofanym" narodzie.
                        • Gość: TSC Re: Co sądzicie i co wiecie o dzisiejszym święcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 15:14
                          Gość portalu: Grzegorz napisał(a):
                          > ...Wiara to jest moja prywatna sprawa...
                          -------------
                          Święta prawda.
                          Tylko odpowiedz, dlaczego tysiące ludzi musi za tą twoją
                          katolicką "wiarę" płacić z własnej kieszeni?

Jako wykształcony i nie zacofany człowiek, zdajesz sobie chyba
                          sprawę, że i ZUS i wynajmujący lokale nie odliczają najemcom i
                          pracodawcom kasy za "święta" obowiązkowo wolne od pracy i dochodów.

Ciekawe jak mocna byłaby ta twoja wiara, gdyby przyszło Ci pokrywać
                          płatności za cudzą przyjemność z własnych pieniędzy.
    • Gość: Emil Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 11:16
      Minął tydzień od napisania tego postu a tu kolejne święto kościelne
      i kolejny zakaz handlu w marketach.
      Muszę się zgodzić z ludźmi wierzącymi, że wiara to ich prywatna
      sprawa.
      Jestem ateistą i chcę robić zakupy wtedy kiedy mam ochotę a nie
      wtedy kiedy kościół czy PiS mi na to pozwoli.
      Jeśli tolerancja to dla wszystkich ...
      • Gość: D4 Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.chello.pl 11.06.09, 15:22
        Tez dzis cierpie:)
        • Gość: Honza Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 11.06.09, 22:09
          Rece opadają jak się czyta tego dziadka "diabelskiego wojownika" czy
          jakichś innych co mówią, że "wiara to ich prywatna sprawa". Czy ja
          gdzieś kwestionowałem prywatność czyichkolwiek zachowań? Nie! Ja
          tylko próbowałem zasugerować, że marnowanie ludzkiego czasu jest
          ponadczasowe i bezdyskusyjne. Jeśli Polacy narzekają, że nie ma
          dróg, albo są dziurawe jak ser szwajcarski, jeśli nie mają mieszkań,
          jeśli szperają w śmietnikach, jeśli dziesiątki tysięcy "smakoszy"
          wystaje od rana pod sklepami (czego nie widziałem w żadnym innym
          kraju, a sporo z nich odwiedziłem, nawet po pare lat), itd. itp., a
          potem zapieprzją diesiątkami, setkami tysięcy bez sensu na piechotę
          do jakiegoś "świętego" celu, to udowadniają, że mają cieńko pod
          kopułą. Jeśli już tak naprawdę w te gusła wierzą to niech się tam
          kopsną pociągiem, autobusem, samochodem, a zaoszczędzony czas niech
          poświęcą na konkretną robotę, żeby nadgonić z tą budową dróg
          chociażby, a w swoim najbliższym sąsiedztwie choćby jakiś porządek
          zrobić. Nikogo nie zmuszam do akceptowania moich poglądów, ale jest
          XXI wiek, a ogromna rzesza Polaków zachowuje się jak by to był wiek
          np XIX. Wojownik mówi, że każdy żyje według swoich własnych zasad!
          No i bardzo dobrze tylko suma zachowań ludzi żyjących na jakimś
          terytorium decyduje o tym czy jest to mądry naród czy popieprzony.
          Jak wspomniałem wyżej byłem w wielu krajach i takich absurdalnych
          zachowań jak masowe łażenie po kraju na piechotę na dystansach od 50
          do 500 km nigdzie nie widziałem. Nie mam najmniejszego zamiaru
          ingerować w czyjąś wiarę! Ja sam jestem człowiekiem głęboko
          wierzącym! Tylko że ja nie wierzę w gusła i zabobony, czy jakieś
          legendy, na których pasą się funkcjonariusze kościoła katolickiego!
          Ja po prostu wierzę w siebie! I za moją wiarę nikt nie musi płacić,
          a ci co wierzą w gusła muszą niestety płacić (wiem, wiem - nie muszą
          robią to bardzo chętnie z własnej nieprzymuszonej woli, żeby Pan w
          czarnej sukience miał na benzynkę do swojego Merca) na tacę. Tutaj
          opinia TSC na ten temat jest nie do podważenia (tak przynajmniej
          mogło by się wydawać, bo obrońcy ciemnogrodu znajdą z pewnością
          jakieś kontrargumenty). Emil z kolei jest bardzo naiwny wierząc, że
          tolerancja jest dla wszystkich! Wracając jeszcze do poprawności
          językowej - "Wojownik" napisał, m.in. "Ty jesteś jakiś zamknięty
          pisząc takie farmazony, bo inaczej tego się tego nie da nazwać".
          Uuupppsss!!! Czyżby jakiś nowy Kononowicz z Wałbrzycha??? Dawać go
          na Prezydenta!!! My Czesi, zanim wyślemy coś do internetu to czytamy
          to co napisaliśmy! Błędy przytrafiają się każdemu, ale Wojowniku,
          nie śpiesz się, zdążysz opluć wszystkich, ale jakaś elegancja
          obowiązuje! A to co ty robisz wygląda mi na pośpieszne kundelstwo -
          obsikać i jak najszybciej biegnąć dalej i rozglądać się nerwowo kogo
          by tu jeszcze można obsikać!
          • lastwarrior666 Re: Kolejne święto, kolejny zakaz 12.06.09, 00:52
            Dużo napisałeś, to muszę przyznać .... lecz jakieś wywody pozbawione sensu.
            Podziwiam, że Ci się chce siedzieć i takie rzeczy wymyślać.
            Nie będę komentował bo nie to nie ma sensu, zresztą - co bym nie napisał to Ty i
            tak coś tam sobie wymyślisz, coś tam znajdziesz na mnie, coś Cię oświeci.
            Ja tam się cieszę, że dzisiaj był kolejny dzień wolny od pracy. Sklepu żadnego
            nie odwiedzałem, bo wykorzystałem ten dzień wolny wycieczkę.
            Zabrałem dziewczynę, wyciągnąłem motocykl z garażu i udałem się do ojczyzny
            Honzy. Cóż, bardzo lubię jeździć motocyklem po tym kraju ale dzisiaj jechałem
            wyjątkowo czujnie i obserwując wszystko dokładnie. Droga na Trutnov, Jicin do
            Pragi nie jest taka piękna jak to Honza zachwalał (tzn. ogólnie zachwalał
            drogi). Praga, przepiękna ... mega korki ale polecam (motocyklem szybciej)

Drogi Hondo, przepraszam Honzo ... nie napinaj się tak bo pękniesz :)
            Twój ulubieniec dziadek wojownik :)
            Co prawda mam 26 lat, ale skoro dla Ciebie jestem dziadkiem to Ty już się trawy
            trzymasz :)
            Bye bye ...

... ale jakaś elegancja obowiązuje! A to co ty robisz wygląda mi na pośpieszne
            kundelstwo - obsikać i jak najszybciej biegnąć dalej i rozglądać się nerwowo
            kogo by tu jeszcze można obsikać!

a to zdanie sobie wydrukuję hehehehehe
            • Gość: TSC Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.09, 16:11

Zdecydowanie ”Honza” posługujesz się lepszą składnią językową niż ten wojownik,
              co to wziął dziewczynę a wykorzystał...wycieczkę.

Zechciej jeszcze szkoleniowo przełożyć na swój czeski język, chociażby ten
              kawałek tekstu gdzie wspominasz o mnie,
              a na bank zawstydzisz gawiedź i rozwiejesz wszelka wątpliwość co do swojej
              narodowości.

Co tomu řikáš "Honza",neni ten můj nápad jako házet hrách na stěnu?
              Vše nejlepší - Spřízněná duše:
              TSC

• Gość: Honza Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.06.09, 22:42
              Wojowniku, Odnoszę wrażenie, że albo nie czytasz dokładnie, albo
              masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem! A jeśli czegoś nie
              rozumiesz to nazywasz to wywodami bez sensu. Najfajniejsze w tym
              wszystkim jest to, że podobno masz 26 lat! Niezłe jaja, bo poglądy
              masz takie, że nazwałem cię dziadkiem, bo właśnie większość PRL-
              owskich dziadków ma podobne poglądy. Wojowniku - urodziłeś się
              jakieś 40 lat za późno! A poza tym jesteś krętaczem - pisałeś tam
              gdzieś wyżej: "tak szczerze Ci powiem, że dla mnie stacje benzynowe
              nie muszą istnieć. Jestem fanatykiem roweru, z którym się nie
              rozstaję (czyt. sportowy tryb życia), zatem w weekendy istnieję
              tylko dla niego :)." Uuuppss!! Nie odróżniasz roweru od motocykla???
              Ale wierzę, że masz 26 lat skoro wykorzystałeś wycieczkę, a nie
              dziewczynę, a już drugi raz "lecisz" Kononowiczem: "Nie będę
              komentował bo nie to nie ma sensu". Skoro jesteś w tak wspaniałym
              nastroju to podrzucę ci kilka tytułów, które znalazłem tylko dzisiaj
              na stronach internetu, a które może wreszcie w jakimś maleńkim
              procencie pokażą ci, że są problemy, o których wspominałem, a ty
              nazywasz to wywodami pozbawionymi sensu
              Matce, która zabiła noworodka, grozi do 8 lat więzienia

Znaleziony w sortowni śmieci noworodek został uduszony

20-latka po aborcji wyrzuciła martwy płód do ścieków

Ciało noworodka leżało na wysypisku - policja szuka matki

W kościele, w turystycznej torbie porzuciła noworodka

Robiła porządki w ogródku, znalazła noworodka

Kobieta uciekła ze szpitala z noworodkiem

Ciało noworodka znalezione na wysypisku śmieci

Na Dolnym Śląsku znaleziono zwłoki noworodka

Źródło - dzisiejsza strona www.wp.pl 95% katolików jest podobno w
              tym kraju?! Czyżby to te 5% było takie chore??? Pomyśl!!!
              • lastwarrior666 Re: Kolejne święto, kolejny zakaz 12.06.09, 23:37
                Ja pierdzielę :) teraz to już siedzę, śmieję się i powstrzymać się nie mogę :)

TEKST TSC:
                .... Zdecydowanie ”Honza” posługujesz się lepszą składnią językową niż ten
                wojownik, co to wziął dziewczynę a wykorzystał ... wycieczkę....
                TEKST HONZY:
                Ale wierzę, że masz 26 lat skoro wykorzystałeś wycieczkę, a nie dziewczynę,

To już Wy obydwoje nie umiecie czytać ze zrozumieniem, a piszecie tak jak macie
                ochotę to zinterpretować (wg. Waszych potrzeb)

NAPISAŁEM:
                "wykorzystałem ten dzień wolny wycieczkę" "Zabrałem dziewczynę,"
                Drodzy koledzy, nim zaczniecie coś komuś wytykać, przeczytajcie coś uważnie a
                następnie komentujcie.

Tak drogi Honza. Nazywam Twoje teksty wywodami bez sensu, ponieważ jak ktoś
                stwierdza, że ludzie chodzący pieszo do Częstochowy powinni się zająć czymś
                pożytecznym, poprawą tego kraju to ręce mi opadają :) Nigdy nie byłem na żadnej
                pielgrzymce, raczej nie pójdę ponieważ tego nie czuję. Jednak szanuję czyjąś
                wiarę. Tak samo zaraz możesz napisać, że np. Hary Kriszna, też się wzięli do
                roboty (tak wychodzi z Twojej teorii).
                Jakie mam poglądy z PRL-u? takie, że ważna dla mnie jest rodzina? spędzanie z
                nimi czasu? bo niedziela powinna być dniem dla mnie i dla moich bliskich? kiedy
                jedyny dzień w tygodniu możemy być razem? po całym tygodniu pracy? jeżeli to dla
                Ciebie są poglądy PRL-owskie to gratuluję. Założę się, że gdyby Twoja żona
                pracowała w markecie i w piękny niedzielny dzień byłaby w pracy, a Ty z
                dzieckiem (zakładam , że masz) sam na spacerku, wycieczce - to inaczej byś mówił.

"tak szczerze Ci powiem, że dla mnie stacje benzynowe nie muszą istnieć. Jestem
                fanatykiem roweru, z którym się nie rozstaję (czyt. sportowy tryb życia), zatem
                w weekendy istnieję tylko dla niego :)"
                Muszę Cię rozczarować, mam też i inne zainteresowania. Poza tym, na wycieczce
                motocyklowej byłem w czwartek, jak słusznie jesteś w stanie zauważyć dzień ten
                jest 4 dniem tygodnia, zatem nie jest to weekend :) I tak się świetna składa, że
                odróżniam motocykl od roweru, w przeciwieństwie do Ciebie: czwartku od weekendu.

Do Tsc. Na swoją składnię językową nie narzekam, wierz mi.
            • Gość: as Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.152.146.58.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 21:18
              A ja uważm ,ze większość ludzi uczęszczających regularnie do
              Kościoła nie zyje wg swoich zasad ,tylko wg zasad kościelnych a to
              diametralnie się różni.Ludzie ci myślą,że mają swoje zasady a
              tymczasem podświadomie wykonują wpajane im zasady na każdej mszy,tak
              zwane "pranie mózgu".Tacy ludzie ślepo wierzący mogą być
              niebezpiecznym "narzędziem" w nieodpowiednich rękach.
          • Gość: Kamil Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.09, 00:06
            Honza i spółka posłuchajcie na koniec, bo od waszej filozofii, to
            kartofle (takie jak wy) zaczynaja kiełkować. Dajcie spokój porzadnym
            ludziom, ktorzy(sprzedawcy)też chcą odpoczać kilka razy w roku w
            niedzielę. I jak jesteś taki "swiatowie" Honzo Bonzo, to zobacz czy
            chociażby w Niemczech, Francji, Hiszpanii handlowano w jakąś
            niedzielę. Weź książke do ręki w niedziele a będziesz troszeczkę
            mądrzejszy Czeski cwaniaku (jesli rzeczywiscie jesteś Czechem). Choć
            na Czecha mi pasujesz, bo dużo mówisz, a mało działasz i jesteś
            tchórzem (przypominam troche historii Czech).
            • Gość: Honza Re: Kolejne święto, kolejny zakaz IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.06.09, 23:15
              Łoj Kamil - dowaliłeś do pieca! Kartofle to Kaczyńscy, nie
              słyszałeś? "Dajcie spokój porządnym ludziom" - hehehe! Czyli tylko
              sprzedawcy to porządni ludzie? Kamil - poj-ebało Cię??? Fajne kraje
              wymieniłeś - no, może poza Hiszpanią, która też jednak zaczyna się
              cywilizować pod tym względem. Oni mają religię w głębokiej dupie, a
              to jest kontekst tej dyskusji! Zwróć uwagę, że w cywilizowanych
              krajach ziomy mają religię właśnie w dupie! Bo komu chciałoby się
              zawracać głowę (ewentualnie dupę!) jakimiś Panami Bogami, Panami
              Jezusami, Matkami Boskimi (ile może być Matek Boskich??? - w Polsce
              jest ich jak nasrał! i o dziwo - wszystkie dziewice - jak to wy
              gadacie - niepokalane, hehehe!!!). Czy ja jestem Czechem czy nie to
              nie ma najmniejszego znaczenia - znaczenie ma to czy ty Kamilu masz
              w miarę dobrze pofałdowany mózg! A boję się, że w odróżnieniu do
              wałbrzyskich dróg masz płaski! Do wypowiedzi Wojownika nie chce mi
              się odnosić, bo cytuje swoje Kononowiczowo-podobne wypowiedzi jako
              dowód poprawności językowej i jest zdziwiony, że ludzie tego nie
              rozumieją - paszoł won!!!
              • lastwarrior666 Re: Kolejne święto, kolejny zakaz 13.06.09, 23:29
                Do mojej wypowiedzi nie chce Ci się odnosić, ponieważ nie masz co napisać,
                prawda? jak skończyłeś z "dziadkiem wojownikiem" to zacząłeś z Kononowiczem.
                Jedyne co potrafisz napisać, to paszoł won :) gratuluje :)

Już trzeba mieć nie po kolei w głowie, by podawać się za Czecha buhahahah
                dobry jesteś hondziu, naprawdę dobry buhahahah
                • lastwarrior666 .... 13.06.09, 23:38
                  Honziu ponziu, niech w końcu do tej Twojej puściutkiej makówki dojdzie że:

Niemcy, Austriacy, Hiszpanie, Belgowie, Francuzi, Portugalczycy, Włosi,
                  Holendrzy mają wolne niedziele, a z tego co się orientuję Niemcy czy np.
                  Austriacy nie należą do zbyt religijnych.

Ty jednak podając się za Czecha masz jakieś swoje fantazje na ten temat, cóż
                  Honziu - masz prawo, szanuję to.
                  • Gość: muzyk Re: .... znam jezyk czeski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 02:40
                    Złapały się dwa debile za łby i filozofują na Forum jak dwie baby w maglu.

TSC sprytnie zadał pytanie po czesku, na które "Honza" nie udzielił odpowiedzi.
                    Wniosek jest prosty ;
                    "Honza" to taki sam Czech, jak kozia dupa trąbką .
                    • Gość: on Re: .... znam jezyk czeski IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.06.09, 03:00
                      Sedl jsem si po ránu k počítači, jakožto závislák ještě v pyžamu a bez
                      vyčištěných zubů, ale s kávou v ruce, abych stáhnul poštu. Přestože jsem v sobě
                      to kafe ještě neměl, přišlo mi něco špatně. Něco chybělo.

to przetłumaczysz?
                      • Gość: Kamil Re: .... znam jezyk czeski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.09, 08:32
                        Widzisz polski Honzo. Ujawniłeś sie sam. Jesteś takim bardzo prosty,
                        a własciwie prostacki. Nie potrafisz rozmawiać, nie mówiąc już, ze
                        masz język spod budki z piwem. Nie obrażaj ludzi i ich uczuc
                        religijnych. Jesteś bardzo prymitywny i nie rób z innych takich
                        prymitywów. Zresztą naprawde nie ma sensu z Toba rozmawiać. Poczytaj
                        trochę. Zegnam. Acha! Mógłbyś ewentualnie robić za grzechotke, bo
                        masz taki mały móżdżek, który lata w głowie na wszystkie strony.
              • Gość: Emil Do Honzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.09, 19:08
                Wróciłem z Czech i stwierdzam, że w każdym zakresie żyje się tam
                lepiej. Drogi są o klasę lepsze...
                Nawiązując do wypowiedzi Honzy stwierdzam, że chociaż jestem
                Polakiem, należe do osób mało wierzących. Nie chcę chorych państwowo-
                kościelnych świąt, lecz normalności. Ateistów w Polsce jest bardzo
                dużo, lecz religijni fanatycy są najgłośniejsi. Ważne jest, że coraz
                mniej ludzi chodzi do kościoła i wierzy w zabobony - i to mnie
                cieszy!!!
                Pozdrawiam normalnych ...
            • Gość: OLKA do Kamila IP: *.152.146.58.dsl.dynamic.eranet.pl 19.06.09, 21:25
              A czyżbyś ty biedny Kamilku był wykorzystywany w pracy i
              wypracowywał w miesiącu więcej godzin niż poiwinno być,że tak bardzo
              musisz odpocząć? Jeśli tak to proponuję sprawę zgłosić do PIHu
              (chyba,że masz płacone nadgodziny i sam się na nie zgadzasz),jeśli
              nie to nie zgrywaj męczennika i po prostu zamknij mordkę.
              • Gość: Zygus Re: IP: *.sattom.pl 19.08.09, 15:57
                Tak czytam te forum i bardzo ciekawia mnie wypowiedzi Honzy odnosnie
                tego ze czechy to taki wspanialy kraj a nasza polske krytykuje.
                niezapominaj jednak ze u nas pracujesz z tego co sie orientuje i
                nasz kraj daje ci chleb wiec synek gryziesz reke ktora cie zywi.moze
                czechy sa w pewnym stopniu bardziej rozwiniete od nas ale to co sie
                tam dzieje u was na ulicach wieczorem pelno pijanych zuli lazi
                glownie cyganow,i tak chwalisz swoj kraj a daliscie cygaanom wejsc
                sobie na glowe a sami nawet wieczorem i w nocy na ulice sie boicie
                wyjsc,wiem cos o tym od 2 lat codziennie jestem w roznych miastach
                czeskich z racji pracy i widac co sie dzieje. my robimy na kosciul a
                wy utrzymujecie cyganerie,jeszcze troche i bedzie ich wiecej niz
                czechow.tagze to jest smieszne ze was tak dymaja i
                zastraszaja,szczaja po waszych pieknych budynkach i drogach w srodku
                nocy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka