Dodaj do ulubionych

Po co TrUjce dżingle?

IP: 195.136.118.* 26.03.04, 15:09
Proszę, wytłumaczcie mi do czego (teoretycznie) służą dżingle typu "TrUjka,
TrUjka", "TrUjka i usłyszysz więcej" (chyba reklam) czy "Kawałek po Kawałku"
(a gdzie całość?).
Mogę zrozumieć ciągłe powtarzanie częstotliwości w małej regionalnej
radiostacji ale czy "Radość słuchania" może przyciągnąć nowego, nawet
komercyjnego słuchacza?

Teraz to nawet prowadzący są przedstawiani dżinglami. Pewnie tak się
tworzy "osobowości radiowe" według dErekcji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Preslaw Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.03.04, 15:33
      Trujkowe dźingle służą chyba tylko po to, by dErekcja mogła się jeszcze
      bardziej podniecić tym co zrobiła z najlpszego kiedyś eteru w kraju. Zapewne
      wiesz, że chodzą po świecie tacy ludzie, którzy lubią popełniać czyny
      destrukcyje i wydaje im się, że są artstami, że tworzą wielkie rzeczy. Taka
      jest dErekcja trujki i póki nie zmini się kierownictwo Polsiego Radia, to
      obawiam się, że mogą jeszcze gorsze rzeczy zdarzyć się w tej stacji. Ale z
      drugiej strony czego słuchać w polskiej radiofonii?
      • Gość: Robinio Re: Po co TrUjce dżingle? IP: 195.136.118.* 26.03.04, 16:22
        Myślę że niewiele brakuje TrUjce do dna ale to dobrze. Od dna można się odbić
        tylko w górę.
        Marzę sobie że jak już dno zostanie osiągnięte i nikt nie będzie chciał tego
        programu, to dziennikarze Trójki się skrzykną i zrobią Dawną Trójkę.
      • Gość: słuchacz radiowy czego słuchać? IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.03.04, 20:03

Może PRII? Na pewno nikogo nie zamęczy. Ale dają dużo muzyki poważnej, więc
        jak ktoś nie lubi...W każdym razie kultury tam nie brakuje.
        • Gość: Artur Re: czego słuchać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 17:11
          Ojejku! co za głupie pytanie "Po co Trójce dżingle?" Jest dzięki temu weselej i
          ciekawiej, każde radio ma w dzisiejszych czasach swoje dżingle i znaki
          rozpoznawcze (RMF, Zet, Eska a nawet Radio Maryja)
          • Gość: koliber Re: czego słuchać? IP: 149.156.12.* 27.03.04, 17:45
            Ale nie takie.
            I radio nie może składać się głownie z jingli (głupich) i reklam.
            • Gość: kontra nie masz nic do powiedzenia ? puść dżingla ... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.03.04, 00:04
              ależ to proste !
              Jak sie nie ma czegoś do powiedzenia to się puszcza dzingle :-)
              A swoja drogą, to ciekawe kto to komponuje ( w domysle : bierze kasę :-p )
              Nie to bym mu zazdrościł ale to kasa z abonamentu przecież ;-)))
              • Gość: Randall Re: nie masz nic do powiedzenia ? puść dżingla .. IP: 195.245.217.* 30.03.04, 13:43
                > A swoja drogą, to ciekawe kto to komponuje ( w domysle : bierze kasę :-p )

Nieustraszeni Łowcy Dźwięków - producenci z Krakowa.
          • Gość: Preslaw Re: czego słuchać? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.04, 23:31
            To prawda, że dżingle ma każda stacja i radio bez dżingli istnieć właściwie nie
            może. Ale dlaczego dżingle Trujki zalatują taką taniochą, w sposób prymitywny
            wzorują się na RMF czy Radiu Zet, z tym, że gorzej im to wychodzi. Tamte
            rozgłośnie robiły takie rzeczy kilka lat temu. Przy tym czym byl Program III to
            co dzieje się dzisiaj to żenada, poza nielicznymi wyjątkami, a najbardziej
            żenujące są właśnie trujkowe dżingle.
    • Gość: radrodziu Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.04.04, 00:29
      żeby denerwować słuchaczy ! Nie wiadomo , czy radio jest dobrze ustawione (
      mam stary odbiornik ) , czy to już stacja innego radia ? Wyjątek stanowi
      dżingiel Marka Niedźwieckiego - ptaków mogę słuchać zawsze ;-)
      • Gość: matti Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.04, 10:43
        Dżingle są po to, żeby mozna było odróżnić jedną stację od drugiej - skąd
        miałbym wiedzieć, jakiej stacji słucham, jak nie podają jej nazwy? Jeśli chodzi
        o Trójke, to ma zdecydowanie najlepsze dżingle - stonowane, charakterystyczne,
        nie to co melodyjki "RMF FM!" czy "Raadioo Zeet!". Mnie one w każdym razie nie
        przeszkadzają.
    • Gość: Olga Re: Po co TrUjce dżingle? IP: 217.153.150.* 09.04.04, 11:35
      Bo mają na to ochotę, a Wam co do tego? Założcie sobie radio bez dżingli,
      przestańcie płacić abonament, coś zróbcie zamiast tylko tupać nogami jak
      rozkapryszone dzieci żeby Wam oddanno zabawkę, bo Wam się ona podobała.
      • Gość: Preslaw Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.04, 11:52
        Otóż nie jest tak, że panowie dyrektorzy mają na coś ochotę i to sobie
        realizują, bo pracują nie w radiu prywatnym tylko publicznym i jako obywatel
        tego kraju mam prawo krytykować media publiczne kiedy mi się nie podobają, bo
        niby dlaczego nie mógłym tego robić. Gdyby chodziło o prywatną firmę słowa
        złego nie mógłym powiedzieć, choć nie jestem miłośnikiem stacji prywtanych, ale
        w ich przypadku nic mi do tego. Poza tym nikt tu chyba nie mówi o tym, że radio
        ma być bez dżingli, tylko dlaczego one tak brzmią, a załaszcza głosy lektorów,
        którzy są lektorami występującymi w RMF, w Radiu Zet i pewnie we wszelkiej
        komercji. Można by po prostu ambitniej podejść do robienia dżingli. Niech się
        one naprawdę odróżniają od innych.
      • fdj Re: Po co TrUjce dżingle? 09.04.04, 13:00
        Gość portalu: Olga napisał(a):

> przestańcie płacić abonament

A wie Pani, że namawia nas Pani do łamania prawa?

P.S.
        Kiedyś były w Trójce fajne dżingle. Nawet nie trzeba było ich tak nazywać i
        promować - świadczyły same za siebie. Kukułka, proooooooograaammmmmm
        trzeeeeciiiiii (no nie wiem, jak to inaczej zapisać) itp. I były własne,
        niepowtarzane, nie nudzące się i nie wzbudzające nieprzyjemnych odruchów
        dźwięki.

Teraz jest coś zrobionego przez ludzi z zewnątrz, robiących wszystkie
        (większość) dżingli dla stacji radiowych w Polsce (a więc na pewno z mniejszym
        zaangażowaniem, bo tylko za kasę, co zresztą widać po efektach).
        Jest coś, co znakomicie określił mój kolega: skrzyżowanie Gwiezdnych Wojen i
        Radia Eska sprzed 10 lat. Ciuł ciuł ciuł; piuł piuł piuł; umc umc TRÓJKA,
        RADOŚĆ SŁUCHANIA, umc umc.

Proszę nie kazać mi się z tego cieszyć...
        • Gość: Olga Re: Po co TrUjce dżingle? IP: 217.153.150.* 09.04.04, 13:42
          No i co z tego, że Panu się tamte dżingle podobały? Mają lecieć do końca świata
          i o jeden dzień dłużej? Mnie się podobają te, które są teraz i podoba mi się
          kolor indygo, ale nie wymagam, aby wszyscy dookoła nosili kreacje w tym kolorze
          i nie zamieniam forum internetowego w szambo, bo świat nie kręci się tak, jak
          ja chcę.
          • fdj Re: Po co TrUjce dżingle? 09.04.04, 14:29
            A gdzie napisałem, że chciałbym, żeby tamte leciały do końca świata?
            Mogą się zmieniać, byle na dobre. Te są nędzne i nie widzę powodu, aby
            spokojnie o tym nie napisać. Ale nie twierdzę, że wszyscy mają mieć takie
            zdanie, jak ja. Wolność.
            Nawiasem mówiąc, wiem też, że wielu pracownikom Trójki też się one nie podobają.

A szambo na forum, to robią m.in. tacy, co to uogólniają i wrzucają wszytkich
            mających inne zdanie do jednego wora. To tak, jakbym ja napisał, że skoro
            dżingle się Pani podobają, to jest Pani tak samo chamska, jak paru anonimów z
            Radia, którym też się one podobają i którzy psioczyli na forumowiczów w taki
            sposób, że ich wulgarne wypowiedzi musiały być kasowane przez adminów.
          • Gość: Klick Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.crowley.pl 09.04.04, 14:41
            Po to są trujce dżinngle :
            Jak wynika z najnowszych danych Radio Track SMG/KRC pozycje lidera na rynku
            radiowym umacnia radio RMF FM, które ma największy udział w rynku. W okresie I
            kwartale 2004 udział RMF wyniósł 23,6% i w stosunku do poprzednia badania
            oznacza to wzrost o 0,4%. Tymczasem stale rośnie słuchalność Radia Zet, która
            wzrosła z 21,8% do poziomu 22,1%. Jest do najlepszy wynik Zetki w historii.

Coraz słabsze wyniki notuje radiowa "Trójka", która zanotowała kolejny spadek,
            tym razem z 5,1% do 4,7%. Natomiast straty odrabia radiowa "Jedynka", która
            zyskała 0,6% (wzrost z 15,6% do 16,2%).

Czyli żeby odstraszać dawnych słuchaczy
            Ja już zrezygnowałem i problem Trujki mam z głowy

• Gość: Klick Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.crowley.pl 09.04.04, 14:45
              I wygląda, że świat na szczęście nie kręci się tak jak chce dyrekcja
              Jakie były wyniki na początku Laskowskiego
              a jakie są teraz ?
              Wzrost ujemny tzw
          • Gość: radrodziu Re: Po co TrUjce dżingle? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.04.04, 22:56
            Olgo !!! Jesteś niegrzeczna , jak rozkapryszone dziecko !
    • Gość: informer PO ROKU IP: 80.50.204.* 09.04.04, 15:33
      Ha, ostatni raz na tym forum narzekania DAWNYCH TRUJKOWICZOW mialem okazje
      czytac jakis rok temu. Nadal nie zmnieniaja Panstwo swoich opinii. Trojka wciaz
      sie zmnienia, nabiera powoli stylu (to subiektywna opinia - prosze tego nie
      komentowac), a Panstwo nadal narzekaja. Niezaleznie od tego co sie zmieni/
      bedzie zmienialo, kto zasiadzie przed mikrofonem - nadal bedzie zle, fatalnie,
      idiotycznie. Mysle, ze ta bezwzgledna krytyka jest juz swoistym sposobem oporu
      teskniacych za dawna TRUJKA (radiem, ktore wedlug mojej - rowniez subiektywnej
      opinii - bylo radiem bez wizerunku, zapomnianym tworem, w ktorym kazdy mogl
      robic co mu tylko do glowy przyszlo; nie twierdze, ze nie wyrzucono z ramowki
      kilka wartosciowych pozycji, ale mimo wszystko nie uwazam, ze byly to zle
      posuniecia).

Ja w kazdym razie akceptuje nowe jingle Trojki i kompletnie nie rozumiem
      porownywania ich do innych glupawych zapowiedzi (Zetka: Tilko wielkie psieboje -
      mowila Whitney H. czy chociazby Eska: Kochamy Eske, Eska jest spoko i jest tak
      fajna, ze az brakuje mi slow...).

Jingle we wspolczesnym radiu sa potrzebne - to fakt. Ktos pisze, ze placi
      abonament i ma prawo... Ja takze place abonament RTV i z kolei mam prawo
      oczekiwac zmian w PR - zmian na lepsze. Chce skonczenia z anachronicznoscia w
      PR (Trojka przeciera szlak). Oprawa muzyczna jest, moim zdaniem, jedna z
      najwazniejszych czesci wizerunku radia.
      Dla mnie np. jingle serwisow informacyjnych PR Bis sa komiczne. Wczesniejsze
      jingle Trojki byly krojone na dokladnie taka sam nute. Zamiast informowac,
      podkreslaly raczej swoj niski, momentami zenujaco niski, poziom.
      A tak na marginesie, spot reklamujacy ostatnio swieta z Trojka jest, zdaje sie,
      nagrany przez Lukawskiego (a wiec kogos z Trojki) i jest to absolutne
      mistrzostwo). Swiezej krwi w tym radiu nareszcie przybywa!
      • Gość: Preslaw Re: PO ROKU IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.04, 10:22
        Każdy ma swoją własną percpcję uwarunkuwaną własnymi doświadczeniami. Jeśli
        komuś dzisiejsza Trójka się podoba, to bardzo dobrze, ma do tego święte prawo,
        ale niekoniecznie wszyscy muszą ten entuznajzm podzielać. Ja pozwolę sobie na
        polemikę. Bo dziwi mnie choćby twierdzenie, że nowe dżingle w Trójce są jakimś
        zwrotem ku wysokiej jakości. One oczywiście brzmią nieco inaczej niż w stacjach
        komercyjnych, ale to w niczym nie zmienia faktu, że są skomponowane według tego
        samego schematu. Proszę zwrócić uprzejmie uwagę na to, że lektorzy występujący
        w tych dżinglach to ci sami, którzy występują w RMF i Radiu Zet, a może i w
        innych komerycjnych stacjach. Jakże więc można mówić, że Trójka nie upodabnia
        się do nich. Nie słyszałem dżingla z głosem Łukawskiego, ale takie tworzone
        przez ludzi z Trójki zawsze występowały, w ostatnich czasach też, ale to są
        wyjątki. Nie chcę przez to powiedzieć, że oprawa muzyczna korzystająca z
        nowoczesnych komerycjnych brzmień jest zła i niedopuszczlna, tyle, że w moich
        uszach trójkowa naprawdę brzmi tak samo lub bardzo podobnie jak w rozgłośniach
        komerycjych. Nierawdą jest natomiast, że stare dzingle Trójki były skrojone na
        tę samą nutę co w Radiu Bis, no a le cóż ja mogę, że każdy słyszy po swojemu.
        Każdy wolny człowiek, ma do tego prawo, tak jak jak ma prawo do krytyki.
        Chciałbym też powiedzić, że ja zaakceptowałbym nawet obowiązującą alktualnie
        Trójce jej oprawę dźwiękowa, ok, nie sobie będzie, ale nie potrafię
        zaakaceptować tego co się w Trójce zrobilo z muzyką. W tym względzie, poza
        nielicznymi, maluśkimi wyjątkami pełnymi garściami zaczerpnięto z tradycji
        stacji komerycjnych. Mam na myśliu myzykę, którą Trójka nadaje w ciągu tygodnia
        od godziny 6 do 18. Muzyka ta po prostu zostsła sformatowana. Nieco lepiej
        sytuacja ma się w weekend. Może ze względu na muzykę spada Trójce słuchalność.
        Obawiam się, że jak tak dalej pójdzie, to kiedyś staniemy przed faktem
        likwidacji Programu III Polskiego Radia. Mimo wszystko nie chciałbym żeby tak
        się stało, bo wciąż wierzeę, że Trójka ma takąw sobie moc, że może stać się
        radiem o wiele lepszym. Moim zdaniem znakomitą koncepcję miał Grzegorz
        Miecugow, ale nie pozwolono mu tego zrobić. A szkoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka