Dodaj do ulubionych

inwestycja w sztukę

12.11.10, 00:08
Ostatnio zaczęło mnie zastanawiać czy opłaca się inwestować w sztukę np. obrazy. Mogą kupić sobie obraz za jakąś mniejszą kwotę młodego artysty, który za kilka lat może być sławny i wtedy wartość obrazu wzrośnie. Ale tu mam problem jak poznąc, że artysta jest "rokujący"? No i gdzie kupować obrazy skoro nawet muzeum potrafi kupić podróbki.
Obserwuj wątek
    • mrokon Re: inwestycja w sztukę 25.11.10, 16:29
      Jeżeli jesteś początkująca to chyba najlepiej przez dom aukcyjny :)
      I wypadałoby poczytać troche gazet o tym, dodatki w wyborczej, artbiznes, czy nawet w internecie.
      A co do autentyczności to przy młodych artystach raczej nie ma problemu, mało komu chciałoby sie podrabiać takie obrazy, bo to w końcu nie to, co dzieła najwybitniejszych malarzy, z cenami liczonymi w milionach albo i dziesiątkach milionów :P
      • maki-chan Re: inwestycja w sztukę 25.11.10, 22:01
        ale czy w domach aukcyjnych znajdę obraz tak za ok 3 do 6 tys? Bo na Kossaka to mnie jeszcze nie stać...:)
    • karrantum Re: inwestycja w sztukę 03.12.10, 19:18
      Do sztuki trzeba mieć smykałkę jak do biznesu. To co się teraz sprzedaje niekoniecznie może być wrzucone do kanonu sztuki. Ale myślę, że takie nowości na pewno znajdą swoje miejsce w kanonie https://www.youtube.com/watch?v=wo2LAEq9TFE
      • Gość: miriam.7 Re: inwestycja w sztukę IP: 91.209.141.* 06.12.10, 13:45
        Z pewnością rzeźbienie w książkach to nowy rodzaj sztuki, a dzieła Bryana Dettmetera z makulatury na świecie już są bardzo znane, a do Polski wszystko przychodzi z opóźnieniem, więc na zachodzie sztuka rzeźbienia w książkach, czasopisamach etc. nikogo już nie szokuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka