Gość: PAVLOVIC Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 20:46 Moim skromnym zdaniem, albo zrezygnuję ze skromności, ja po prostu chcę aby w kolekcji znalazły się następujące, nieśmiertelne tytuły: "czarodziejska góra" Manna "Ulises" "Wilk stepowy" "Fikcje" "Paragraf 22" Bez nich wasza kolekcja nie może korzystać z obecnej nazwy, chyba, że przybierze nazwę wybrakowana kolekcja... Dorzuciłbym jeszcze Gombrowicza i Gida Odpowiedz Link Zgłoś
mag.bed Re: Kolekcja "Gazety" 25.11.04, 11:38 "Madame" A. Libery musi być koniecznie!!! Proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tp Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.kielce.msk.pl 25.11.04, 20:09 Zostało jeszcze pięć pozycji, więc mam nadzieję, a wręcz jestem przekonany, że wśród nich MUSI być Paragraf 22 i ULISSES!!! Wydaje mi się, że powieść Joyca byłaby ukoronowaniem kolekcji jako nr 40. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.04, 19:26 Mam 2 typy: Komu bije dzwon Hemingway'a Przed niaznanym trybunałem Szczepańskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.olo.D Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 21:56 Ja bym proponowal "Klub Dumas" Arturo Pereza Reverte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:31 brakuje Marka Hłaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk literacki KONIECZNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 82.160.71.* 04.12.04, 22:16 w kolekcji nie może zabraknąć HARREGO POTTERA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troche czytam Re: Kolekcja "Gazety" IP: 82.160.71.* 03.12.04, 02:07 paragraf 22 - heller malowany ptak - kosiński czarodziejska góra - mann wilk stepowy - hesse uciekaj króliku - updike lot nad kukułczym gniazdem - kesey buszujący w zbożu - salinger ups to już 7, a miejsc tylko 5, wygląda na to że Wasza kolekcja jest wybrakowana, przykro mi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: torg Re: Kolekcja "Gazety" IP: 217.153.123.* 06.01.05, 16:10 Napewno powinien sie pojawic Thomas Mann - najlepiej Czarodziejska Gora, ew. Budenbrookowie lub Doktor Faustus. Inne propozycje to Hermann Hesse Wilk stepowy, Malcolm Lowry Pod wulkanem. Z polskiej literatury na uwage zasluguje jedynie Wlodzimierz Odojewski Zasypie wszystko, zawieje. Zastanawiam sie jednak nad sensem tego pisania jezeli najczesciej wymienianymi pozycjami sa Czarodziejska gora i Wilk stepowy a ich do tej pory i tak nie dolaczono do kolekcji!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdos Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.toya.net.pl 07.01.05, 15:18 czarodziejska góra - mann- to jest to Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm ZOSTAŁO jeszcze 5!!! 06.12.04, 02:36 Joyce z pewnością. Co jeszcze? Jest Golding, Hrabal, Lem, Golding, Konwicki... Może Hemingway? Miasto ślepców Saramago? Paragraf 22 Hellera? a może coś lekkiego dla odmiany co weszło do klasyki (King, Ludlum lub Grisham)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Caesar Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 09:22 Na pewno powinna znaleźć się druga część Gravesa - Klaudisz i Messalina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: francuzica FRANCUSKIE EKSPERYMENTY MILE WIDZIANE IP: *.retsat1.com.pl 06.12.04, 21:01 A CO Z NOWĄ POWIEŚCIĄ? MOŻNA BY WYDAĆ RAZEM ŻALUZJE I DOM SCHADZEK CIENIUTKIE TO I MIŁE W CZYTANIU ( w przeciwieństwie do Prousta) KOLEKCJA POWIEŚCI xx WIEKU BĘDZIE Z PEWNOŚCIĄ KALEKĄ BEZ ww ZABAW POWIEŚCIOWYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag MOŻE SIE POWTARZAM, ALE CO Z PARAGRAFEM? IP: *.chello.pl 07.12.04, 23:41 Zostało tylko 5 tytułów i jakoś czuję w kościach, że marne szanse na umieszczenie na liście "Paragrafu 22" Hellera... a zdaje sie, że to jeden z najczęściej, jeśli nie naj, wymienianych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Subaru Re: "Siddharta" Hessego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 22:11 "Gertruda" H. Hesse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polo lolo Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.ruch.com.pl / *.ruch.com.pl 09.12.04, 13:15 A ja bym chciał "Klub Picwika" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juicy Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.elpos.net 11.12.04, 09:15 Borys Pasternak - Doktor Żywago - arcydzieło Może na koniec Leszek Kołakowski ? Opowiadania , Mini Wykłady...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juicy Re: Kolekcja "Gazety" KOŁAKOWSKI !!!!!!!!!!!!!! IP: *.elpos.net 11.12.04, 09:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malowany ptak LOT NAD KUKUŁCZYM GNIAZDEM / PARAGRAF 22 IP: 82.160.71.* 11.12.04, 16:30 !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudiuszzz Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 09:47 "Lot nad kukułczym gniazdem", "Paragraf 22" i KONIECZNIE Hermann Hesse. Najlepiej "Wilk stepowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaudiuszzz Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 09:53 A o Hemingwayu to już niestety chyba wszyscy zapomnieli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.tonagro.com.pl / 195.116.92.* 13.12.04, 11:11 W Waszej kolekcji mogłyby się znaleźć również książki np.: 1. S.King Talizman 2. S.King Czarny Dom 3. S.King Miasteczko Salem Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspiryna Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.icpnet.pl 04.01.05, 20:34 Niech pojawi się "Komu bije dzwon"! Proponuję też "Szatańskie wersety" Rushdiego (w końcu autor dostał Nobla!!), które znaleźć można chyba tylko w księgarniach internetowych i koniecznie "Lot nad kukułczym gniazdem"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: placebo27@wp.pl Re: Kolekcja "Gazety" IP: 81.26.13.* 07.01.05, 14:09 kimkolwiek jesteś, to poczytaj troche zamiast gadac głupoty w stylu: Rushdie dostał Nobla! Odpowiedz Link Zgłoś
pieczeniak Re: Kolekcja "Gazety" 13.12.04, 22:12 Jak najbardziej James Joyce "Ulisses" a poza tym - Patrick Susskind "Pachnidło" - William Wharton "Ptasiek" - Jonathan Carroll "Kraina Chichów". Odpowiedz Link Zgłoś
tomsoooo Re: Kolekcja "Gazety" 14.12.04, 10:45 wolałbym "Złego" Tyrmanda - to jest dopiero powieść - a jest ja trudno dostać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 13:31 PARAGRAF 22!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm no podajcie już co będzie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.12.04, 22:33 Ulisses, Paragraf, Lot, Mały książę (lub ziemia planeta ludzi) i Komu bije dzwon - moje typy (oczywiście pozostaje wiele innych propozycji heh) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ondka Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.reliserv.pl 18.12.04, 16:19 błagam-umieście w kolekcji "Inny świat" Grudzińskiego!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pije prycinke KOSIŃSKI - malowany ptak IP: 82.160.71.* 21.12.04, 01:13 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stalówka do valerie. IP: 82.160.29.* 21.12.04, 10:33 "Imie rozy"mozna zamowic w GW pod nr telefonu 0-800 cos(jest zawsze w gazecie) ja sam nie kupilem m.in."Imienia rozy" i zamawialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandaryn Re: KOSIŃSKI - malowany ptak IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:34 Kosiński - tak...ale może lepiej Gra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: valerie Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 01:35 Ja chciałabym poruszyć problem innego rodzaju. Z kolekcji GW brakuje mi pierwszego numeru, czyli "Imienia Róży" i wiem, że nie jestem jedyną osobą, która chciałaby dostać ten numer. Był to tom kolekcji, który rozszedł się bardzo szybko (o 7 nie było już go w sklepach) oraz jako jedynego nie można go zamówić w sklepie internetowym. Dlatego zgłaszam się z goroącą prośbą, aby jednak została stworzona możliwość nabycia tego numeru. W końcu brzydko wygląda na półce cała kolekcja bez pierwszej części ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
drizzx Re: Kolekcja "Gazety" 20.12.04, 16:39 Ostatnia piątka - marzenie: 1. "Ulisses" 2. "Pachnidło" 3. "Paragraf 22" 4. "Wilk stepowy" 5. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Major Major Major Paragraf 22!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 09:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 12:45 " Pożegnanie z bronią" Hemingway'a....to szok, ze nie ma nic tego autora! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hiob Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:15 J.Joyce Ulisses coś E.Hemingway'a A.Huxley Nowy wspaniały świat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandaryn Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:38 proponuję Toni Morison "Jazz" jako jedyna czarnoskóra noblistka...poza tym ksiązka doskonała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mandaryn Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.04, 19:31 a może by tak Król szczurów...co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Kolekcja "Gazety" IP: 80.48.123.* 27.12.04, 02:33 Dwie propozycje: J. Kirkwood >>Dobre chwile, zle chwile<< (malo znane, a szkoda) i cokolwiek J. Amado (np. >>Drogi głodu<<,; bo warto i malo znane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:20 prosze w kolekcji cos z literatury jugosłowianskiej bo o niej sie zapomina a jest wspaniała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 18:39 np. Miroslav Krleża lub Ivo Andrić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppj Re: Kolekcja "Gazety" - ŻYCIE I PRZYGODY REMUSA IP: *.sol.lan / 195.245.226.* 29.12.04, 12:06 Powieść Aleksandra Majkowskiego "Życie i Przygody Remusa" Aleksandra Majkowskiego. Oniryczne arcydzieło literatury kaszubskiej napisane przed wojną, a po wojnie przetłumaczone przez Lecha Bądkowskiego. Nieznana perełka! Odpowiedz Link Zgłoś
gielezy1 Re: Kolekcja "Gazety" 30.12.04, 11:36 Mam propozycję na zakończenie kolekcji i prosze o odpowiedż co o tym myślicie. Moja propozycja to "Harry Potter i kamień filozoficzny" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 13:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Kolekcja "Gazety" 02.01.05, 23:13 pomysł ok, ale chyba za drogo by było nabyć prawa autorskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DagnyJuel Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.04, 14:24 "Sexus" H. Millera, może opowidania Anais Nin??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Kolekcja "Gazety" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:55 tez chce ullissesa i brighton rock /w brighton/ Odpowiedz Link Zgłoś