Gość: payback IP: *.chello.pl 08.06.04, 18:42 Na jaki mail należy wysyłać prośby o dodanie do książki adresowej ??? ponieważ chcę dostawać przepisy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzes Re: Kuchnie Świata IP: *.kki.krakow.pl 12.06.04, 10:47 Podany przez p.Wojciechowskiego mail mwojciechowski@tokfm.com.pl jest chyba błędny i wraca. A tez bym chcial dostawać podawane w Kuchniach świata przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alx Re: Kuchnie Świata IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.06.04, 11:11 Gość portalu: Grzes napisał(a): > Podany przez p.Wojciechowskiego mail mwojciechowski@tokfm.com.pl jest chyba > błędny i wraca. A tez bym chcial dostawać podawane w Kuchniach świata > przepisy Zapomniałeś o kropce. Powinno być m.wojciechowski@tokfm.com.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzes Re: Kuchnie Świata IP: *.kki.krakow.pl 12.06.04, 11:26 Dziękuję uprzejmie za korektę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam z Gdańska Re: Kuchnie Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 17:30 Kuchnie świata! Pomysł wspaniały, choć - mimo słusznego wieku - nie wszystko jescze co polskie posmakowałem :))) Mam wrażenie, że i Piotr i Marcin też. Podaję coś z ostatniej chwili - ZUPA CZOSNKOWA! Oto przepis ze starej kuchni polskiej; trochę zmodyfikowany przeze mnie: 1,2 l wody 2 kostki bulionowe, 2 całe główki czosnku (to nie pomyłka - całe dwie główki) 1 łyżeczka tymianku 5 dag płatków migdałów 1 łyżka masła 100 ml śmietanki 1 żółtko z jaja. Wodę zagotować, dodać kostki bulionowe i pogniecione ząbki z 2 główek czosnku. Gotować około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodać tymianek. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Płatki migdałów przyrumiewnić na maśle, na patelni. Zółtko zmieszać ze śmietanką. Zabielić zupę i dodać płatki. Nie gotować. WYDAĆ! PS: W starej kuchni m.in. Pani Ćwierciakiewiczowej przepisy kończyły się słowem "wydać". Czyli podać sdo stołu! Pozdrawiam - Adam Murczyński - emeryt z Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rykowski3@op.pl małże IP: *.welnowiec.net / *.welnowiec.net 27.06.04, 14:46 Czy muszle /małże/ zbierane w naszych akwenech są jadalne, a jak tak, to proszę kilka sposobów ich przyrządzania. Zdaża się mi słuchać Pana audycji i nigdy nie mogę zapamiętać strony z Pana przepisami. Bardzo proszę o przypomnienie. Krzysztof z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rykowski3op.pl Re: małże IP: *.welnowiec.net / *.welnowiec.net 29.06.04, 16:56 Proszę o pomoc, gdzie ja mam szukać odpowiedzi na moje pytania? krzysztof z Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Humpty Re: małże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 17:08 > Proszę o pomoc, gdzie ja mam szukać odpowiedzi na moje pytania? Pewnie w wodnej toni. Wpadły, jak kamień w wodę. Pamiętam, jak będąc dzieckiem przyniosłem Francuzom siedzącym na kampingu (rzecz działa się w Polsce) właśnie nasze małże. Jak smutna była moja mina na widok ich początkowo zdiwionych, a później uchachanych żabojadzkich twarzy. I proszę nie zadawać tego pytania panu Piotrowi A, bo mógłby dostać zawału serca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: małże IP: *.welnowiec.net / *.welnowiec.net 01.07.04, 14:57 Gdyby tak się stało byłaby jasność w kwesti braku odpowiedzi na nasze pytania. Oczywiście p.Piotrowi tego nie życze, ani nikomu z redakcji, ale troszke szacunku dla zadających pytania moim zdaniem należy się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Humpty Re: małże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 11:38 Krzychu, no co ty! Nie obrażaj się. Może wyczytałeś głos nieżyczliwości w mojej odpowiedzi, ale wcale tak nie było. Będę więc uważał na styl, aby nie dochodziło do takich nieporozumień. Na wszelki wypadek przepraszam. Humpty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: małże IP: *.welnowiec.net / *.welnowiec.net 04.07.04, 14:59 Co do mnie to ja jestem daleki, aby się irytować a o obrażaniu to mowy nie ma. Wystarczy jak nas smaga codzienność. Ja po prostu też mam taki styl. Jak to Pan Wańkowicz mawiał "smrodek dydaktyczny", i taki smrodek się wytworzył wkoło tych nieszczęsnych psełdo małży. Jeszcze nie wyłowione a już jest temat. Jestem gotowy do każdej polemiki i sprawia mi to dużą frajde. Pozdrawiam i przepraszam. Krzych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Humpty Re: małże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 17:50 Ah, to się poprzepraszaliśmy za wszystkie czasy :) Dodam tylko, że Francuzi mawiają, że małże z Morza Północnego jada się tylko w miesiące z literą "r" w nazwie. W praktyce sezon mulowy trwa więc od września do ok. stycznia. Później zgrzyta już piasek. Małże są towarem bardzo łatwo psującym. W tej chwili dojeżdżają najbliżej Azji do Berlina (a cena jest już wysoka). Do 39 roku świeże małże jadano nawet we Lwowie. Widać opłacało się. W Polsce najczęściej jada się mule ze słoików, co ma się tak do świeżych jak coitus interruptus do seksu normalnego ;) Pozdrawiam, Humpty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzych Re: małże IP: *.welnowiec.net / *.welnowiec.net 05.07.04, 20:33 Poruszyłem ten temat, gdyż dotknąłem go osobiście. Będąc na kąpielisku znajomi myszkowali w płytkiej wodzie i z piasku wybierali muszle. Podali przepis i zapewniali, że to się napewno je. Zebralismy i my ok 3kg. W domu przyrządziłem wg receptury znajomych. Było pyszne, ale gdzieś we wnętrzu trawi mnie niepokój czy naprawdę nasze małże są jadalne. Teraz jeszcze bardziej mam niepewność, jak taki autorytet jak Pan Piotr nabrał wody w usta i Twoja korespodencja nie uspokaja mnie. Nic to jak mawiał pan Michał, przeżyłem ja i moi bliscy eksperyment kulinarny i mam się dobrze, ale ta niepewność. Pozdrowienia Krzych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosza Re: Kuchnie Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.04, 10:23 proszę o przepis na pasztet podany w programie P.Piotra Adamczewskiego "kuchnie świata" 3 lipca 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: effka Re: Kuchnie Świata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 19:38 Zachwyciła mnie audycja o kaszach! To dzięki niej zdecydowałam się prosić redakcję o przepisy na wszytkie smakołyki, o których będzie jeszcze mowa. Począwszy od "kaszowych", ma się rozumieć. Pysznie pozdrawiam autorów audycji i całe Radio TOK FM! PS Ponieważ nie wiem, w którym miejscu powinnam podać swój e-mail, na wszelki wypadek wpisuję go tu: ewa.markowska@neostrada.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramon Re: Kuchnie Świata IP: *.bp.kazmierz.org / *.kazimierz.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 16:55 Szanowni Państwo, co jest z tą biblioteką przepisów, jak ja dostać, albo jak ściągnąć. Proszę o odpowiedź. R. Odpowiedz Link Zgłoś
tok.fm Re: Kuchnie Świata 12.10.04, 14:07 Zbiór przepisów już niedługo znajdzie się na stronie internetowej naszego radia. Prosimy o cierpliwość :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izabella Czarnecka Re: Kuchnie Świata IP: *.cargo.2a.pl 13.10.04, 08:45 Proszę o przesyłanie przepisów Piotra Adamczewskiego. Bardzo mi zalezy na kuchni wegierskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot Re: Kuchnie Świata IP: 195.205.16.* 13.10.04, 16:10 Mam watpliwosci czy kieruje moja opinie pod wlasciwy adres.W tym momencie wylaczylam radio/stacje TOK FM/z oodraza dla tego co uslyszalam o torturowaniu zwierzat przed zjedzeniem.To sa przepisy dla zaawansowanych satanistow. Czy to mialo byc zabawne?Bylo porazajace! Jestem wstrzasnieta/ale nie pomieszana/jak mozna cos takiego emitowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramon Re: Kuchnie Świata IP: *.bp.kazmierz.org / *.kazimierz.sdi.tpnet.pl 15.10.04, 16:53 dzień dobry, co z tą, bibliteką przepisów której często mowa na antenie? W jaki sposó można ja otrzymać.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotruś Re: Kuchnie Świata IP: *.devs.futuro.pl 23.10.04, 09:29 ja tesz szukam tych przpisów i nie mogę znaleśc ! może jakiś pomocniczy link pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grujack Re: Kuchnie Świata 25.10.04, 13:07 Kochani Zrobiłem wczoraj wg waszego przepisu rybę w jabłkach z majerankiem OCHYDA jABŁKA WYWALIŁEM A WILCZECA NIKA LEDWO WSUNĘŁA RYBKI nA BOGA CZY WY NI9E JADACIE NAJPIERW TEGO CO PODAJECIE W PRZEPISIE. INNE SA OK POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAr Re: Kuchnie Świata IP: *.238.81.188.adsl.inetia.pl 06.12.04, 23:16 he, he może rybka nieświeża była? Odpowiedz Link Zgłoś