Dodaj do ulubionych

Trójka z okazji 50-lecia...

09.03.12, 13:12
Większość stacji radiowych w ostatniej fali dotknęły spadki. Największy dotknął Trójkę - to najważniejsze wnioski z najnowszego badania Radio Track zrealizowanego przez MillwardBrown SMG/KRC na zlecenie Komitetu Badań Radiowych obejmującego okres od 1 grudnia 2011 r. do 29 lutego 2012 r. (stacje ogólnopolskie i ponadregionalne).

Liderem jest wciąż RMF FM, które ma imponujący udział w rynku - aż 25,4 proc. To o 0,1 pkt proc. mniej niż w analogicznym okresie sprzed roku. Drugie miejsce zajmuje Radio Zet (spadek o 0,6 pkt proc.), a trzecie Jedynka (spadek o 0,8 pkt proc.). Trójka zanotowała spadek aż o 1,1 pkt proc. Większy udział w rynku zanotowały: Radio Maryja (o 0,3 pkt proc.), Eska Rock (o 0,4 pkt proc.) oraz Czwórka (o 0,1 pkt proc.). Niewielkie spadki dotknęły TOK FM (o 0,1 pkt proc.), RMF Classic (o 0,1 pkt proc.), Dwójkę (o 0,1 pkt proc.), Chilli Zet (o 0,1 pkt proc.). Bez zmian pozostają
Obserwuj wątek
    • radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 11.03.12, 00:33
      Uważam, że w przypadku rozgłośni publicznych słupki nie powinny mieć znaczenia. A tymczasem może dobrze, że spada...może wreszcie znajdzie się nowy dyrektor, który zrobi Trójkę taką jaką była przed 2001 rokiem. Wygląda na to, że słuchacze nie zaakceptowali lansiarsko-sofciarskiego podejścia do robienia radia. Czekam z wytęsknieniem na Program Trzeci na takim poziomie jaki był w tej stacji przed Panami Olszańskim i Laskowskim. Trwająca od wielu lat nijakość tej stacji powoduje u mnie nic innego jak tylko rodzaj traumy, zniesmaczenia, frustracji i tęsknoty za tym co nam słuchaczom zabrano jakieś 10 lat temu. I największy problem w tym, że chodzi o kilka szczegółów, ale o tak dużej wadze, że jakby się jeden z drugim prezenter nie starał, to zaważy na całości.
    • radiowoleodtelewizji Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 25.03.12, 01:23
      Podoba mi się ten pomysł z Trójką z Dżemem Palce Lizać. Inna sprawa z jego realizacją, choć generalnie dotychczasowe odcinki odpowiadają mi na 100%. Czy jednak wspomniano w Trójce z Dżemem o Tomaszu Beksińskim? Nie zarejestrowałem takiego faktu. Podpowiedzcie mi w razie czego. Czekam na odcinki opisujące "działalność" Dyrektora Witolda Laskowskiego w Programie Trzecim (przepraszam za przejęzyczenie: Trójce, a właściwie TrUjce). Te odcinki interesują mnie szczególnie, bo nadal nie możemy się pozbierać po tej "działalności".
      • greg_f Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 27.03.12, 23:24
        > Czy jednak wspomniano w Trójce z Dżemem o Tomaszu Beksińskim?

O Tomku było w dzisiejszym odcinku popołudniowym.
        Nie zostawiając suchej nitki na Laskowskim, pamiętajmy, że on i Olszański byli tylko (i aż) wykonawcami koncepcji, której głównym architektem był ówczesny wiceprezes radia E. Smolar.
        • radiowoleodtelewizji Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 28.03.12, 17:39
          Dzięki za info greg_f, właśnie wysłuchałem w internecie odcinka z Tomaszem Beksińskim. Tymczasem wkroczyliśmy w te przeklęte lata 2000 i minęliśmy czerwiec 2000 kiedy stery objął Michał Olszański. Wyszedłem dziś na bieżąco ze słuchaniem (na 16.35 dzisiaj) i o Laskowskim jak dotąd nie słyszałem. Był jednak wspomniany Olszański, który przyznał się do winy, choć chyba nie okazał skruchy. Powiedział, że on "nie pozamiatał" do końca starej Trójki, ale za to jego następcy zrobili to bardzo dokładnie (oczywiście warto posłuchać wypowiedzi Olszańskiego). Na szczęście Olszański miał odrobinę honoru i skapitulował.
          Acha...wiem też dlaczego Skowroński nie był w stanie zrobić "starej Trójki" z klimatem takim jak trzeba. On starej Trójki nie znał, bo przyszedł do tego radia kiedy chore pomysły były wdrożone i mocno wypaczyły obraz ówczesnego Programu III.
          Popatrzcie: nagrzebali ponad 10 lat temu i do dzisiaj żeśmy się nie otrząsnęli. W tym czasie wyrosło nowe pokolenie i potem jeden z drugim mi tu pisze, że jemu znudzili się już Zeppelini i Purple. Problem w tym jednak, że nie w tym rzecz. Idzie o to, żeby to radio wróciło do doskonałej formuły, którą wypracowało do roku 2000 (do czerwca).
          • radiowoleodtelewizji Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 28.03.12, 20:51
            W temacie niszczycielskich działań w Trójce trwających za czasów dyrektorów Olszańskiego i Laskowskiego, to zastanawiam się kto z zespołu dziennikarskiego wspierał te reformy (wiemy o obecnej dyrektorce i Kostrzewie), kto z zespołu siedział cicho i nie robił nic itd. Sądzę, że w tamtym czasie powinni odejść prawie wszyscy (włącznie z Panem Piotrem), a tymczasem odbyła się w wielu przypadkach roszada na nockę, a niektórych faktycznie usunięto. Wiadomo, że Pan Piotr jest zwolennikiem starych zwyczajów (tak przynajmniej mówiono w Trójce z Dżemem). Dziwię się trochę, że nie postawił wtedy spraw na ostrzu noża (o zachowanie pracy chyba jednak nie chodziło). Gdyby wtedy sprawy ostatecznie się rozwiązały (gdyby odeszli najważniejsi) można by powiedzieć, że Program Trzeci się rozwiązał i pożegnalibyśmy się.
            Ilu prezenterów Trójki odeszło z tej stacji w proteście przeciwko zmianom? Ilu powiedziało: ja się już pod tym nie podpisuję? Wiem,że chyba byli tacy, ale może ktoś dopowie kto to był.
            A tak żyjemy wciąż nadzieją (w latach Laskowskiego noce służyły do jej podtrzymywania), że w końcu wróci to co nam zabrano. Najciekawsze, że przez ostatnie dziesięć lat Trójka jedzie na patentach wypracowanych przed 2000 rokiem. Mówi się więc, że:
            - to radio dla inteligencji,
            - w Trójce liczy się słowo,
            - słuchacze Trójki są wyjątkowi,
            - muzyka jest specjalnie dobierana (pod kątem wysublimowanych gustów słuchaczy) itd.
            Tak się mówi, a ja od ponad 10 lat zauważam, że sporo w tym nieprawdy, wciskania kitu, udawania.
            Powinno się zabronić nawiązywania do tego co było przed 2000 rokiem tym, którzy przyłożyli rękę do zniszczenia tego co było najwartościowsze w Trójce poprzez swoje działanie lub brak działania. Jestem ciekaw, że wtedy nikt "nie usiadł" na Laskowskim tak jak kilka lat później na Sobali. A Witold Laskowski moim zdaniem zniszczył więcej; to, że Jacek Sobala nie miał zdolności odbudowania tego radia to inna sprawa.

• greg_f Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 29.03.12, 20:22
            > Acha...wiem też dlaczego Skowroński nie był w stanie zrobić "starej Trójki" z k
            > limatem takim jak trzeba. On starej Trójki nie znał, bo przyszedł do tego radia
            > kiedy chore pomysły były wdrożone i mocno wypaczyły obraz ówczesnego Programu
            > III.

No, bez przesady - Skowroński przyszedł do Trójki na początku 2001 r., gdy zjazd po równi pochyłej już wprawdzie się zaczął, ale jego apogeum nastąpiło dopiero rok później na wiosnę.
            W dzisiejszym odcinku Laskowski uparcie twierdził, że ówczesne zmiany były niezbędne, na szczęście pozostałe komentarze były dalekie od wystawiania mu laurki.
            • radiowoleodtelewizji Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 29.03.12, 21:18
              greg_f napisał:
              > No, bez przesady - Skowroński przyszedł do Trójki na początku 2001 r., gdy zjaz
              > d po równi pochyłej już wprawdzie się zaczął, ale jego apogeum nastąpiło dopier
              > o rok później na wiosnę.
              > W dzisiejszym odcinku Laskowski uparcie twierdził, że ówczesne zmiany były niez
              > będne, na szczęście pozostałe komentarze były dalekie od wystawiania mu laurki.

Co do Skowrońskiego, to przyszedł do Trójki kiedy już nieźle było namieszane. To już zwyczajnie nie było to. Poza tym pewnie robił swój wywiad i zmywał się do swoich zajęć (tak jak Karnowski).
              Co do dzisiejszej Trójki z Dżemem: laurki to i może nie było za dużej, ale coś jednak wyłapałem. Otóż na koniec powiedziano,że niektóre z pomysłów Laskowskiego przetrwały do dziś. Pytam się: do kogo nam bliżej? Do Trójki Laskowskiego czy do tej starej Trójki? Gdzie są wzorce? Ja w TrUjce Laskowskiego nie znajduję ani jednego.
              Tymczasem to co dzisiaj przeczytałem na jednym z forów, a potem usłyszałem znowu utwierdziło mnie w tym kto tu jest na fali. Oto urodziny, 50 urodziny - Program Trzeci będzie obchodził z Agnieszką Szydłowską "na pierwszych skrzypcach". Takiego wała jak będę słuchał!
              Tymczasem przedstawiony dzisiaj w Jedynce radiowej przez M. Jethon plan obchodów budzi moje wątpliwości na zasadzie: co to k.... ma być? Jakieś okrzyki mają wznosić... itd. Obecna dyrektor słynie z takich pomysłów. Jednego razu widziałem taki happening jakby na święto pracy gdzie redaktorzy Trójkowi szli w pochodzie z transparentami (ci od poranka ZD3 mieli transparent " Ranni") i też coś tam wołali, a Pan Marek stał w oknie udając przywódcę. Jak to widziałem to myślę sobie - masakra!
      • noopinion Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 12.11.12, 14:28
        Czytałam ostatnio tą książkę "Trójka z dżemem, palce lizać" i tak mnie wciągnęło, że żałuję, że nie urodziłam się wcześniej i tyle ciekawych audycji mnie ominęło. Fajne anegdoty i sporo informacji o radiu, których inaczej chyba nie dałoby się zdobyć.
        • nierozpoznawalny Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 14.11.12, 11:22
          Książka ma jedną wadę - brak dźwięku. Mogliby wydać "audio-book", czyli te nagrane wypowiedzi, które były puszczane na antenie - wtedy bym na pewno kupił :)
          • raszefka Re: Subwątek: Trójka z Dżemem Palce Lizać 15.11.12, 09:14
            Tak, tak!!!! Bo czy można OPISAĆ mecz z ukraińskimi dziennikarzami, tak jak to opowiedział Piotr Baron? :)
    • jedzoslaw Re: Trójka z okazji 50-lecia... 25.03.12, 13:13
      lewel3 napisała:

A cóż to znaczy? Wiadomo, że komercha będzie zawsze górą. Jaki jest sens porównywać ze sobą słuchalność stacji komercyjnej ze stacją publiczną i mniej lub bardziej misyjną? Wiadomo, że gros społeczeństwa wybierze RMF czy Eskę, zamiast Dwójki czy Trójki. Niech się komercyjni martwią i rywalizują, a radio publiczne jest od tego, by się z nikim nie ścigać.
      • radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 25.03.12, 21:03
        Dlaczego w ramach tych rankingów nikt nie płacze o Program Drugi, choć jego słuchalność jest pewnie znikoma. Już powinny odezwać się głosy,że trzeba to zlikwidować, bo po co komu takie radio. Tymczasem nikt nie krzyczy.
        Dlaczego inaczej jest z Jedynką i Trójką (Czwórkę pomijam). Wszyscy drą koty o to, że niska słuchalność, że spada itd. Dlaczego tutaj nie może być takiego spokoju jak w przypadku Dwójki?
        Radio publiczne powinno realizować misję i być poza wszelkimi rankingami. Próba ścigania się z komerchą jest ze szkodą dla radia publicznego i szerokiego grona jego wartościowych słuchaczy. Dopóki w Trójce (Jedynce też) będę widział "grę pod publiczkę" dopóty będę niezadowolony. Leczenie z "komerchowej" zarazy jak widzimy na przykładzie Trójki jest trudne bądź niemożliwe.

• radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 09.04.12, 01:06
          Nikt nie komentuje tego jubileuszu, a być może warto. Przyznaję, że odczuwam niesmak po tym jubileuszu. Pijarowsko Trójce należy się piątka z plusem, ale czy o to chodziło? Generalnie komercha górą. Jak się Wam podobał ten jubileusz. Specjalnie wcześniej nie pisałem, żeby nie zakłócać atmosfery, ale teraz być może warto pokusić się o podsumowania.
          • sumire Re: Trójka z okazji 50-lecia... 10.04.12, 21:15
            mnie i owszem. zapamiętałam taki drobiazg - gdy redaktor Stelmach na koniec swojej części westchnął całkiem nieprofesjonalnie, jakby go za gardło ścisnęło trochę. no i Kaczkowski, wielkie nieba.
            zalewu komerchy nie zauważyłam, choć nie wszystkie pomysły mi się podobały.
            • radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 14.04.12, 13:20
              Słowo komercha przybrało przez lata odrobinę innego znaczenia. Dziś nie koniecznie musi oznaczać granie Madonny. Może przejawiać się w formatowaniu, ustawianiu, udawaniu... Oto Trójkowi dziennikarze zapozowali do szerokoformatowego zdjęcia i jak się na to patrzy, to co powiedzieć? Popatrzmy na gościa ze szczotką, albo panią z deską surfingową, która "mruga" wystawioną nóżką. W ogóle dlaczego to takie kolorowe, uładzone, podrasowane? Nie dało się inaczej? Kiedyś Trójka właśnie tym się wyróżniała, że nie uprawiała lansu. Może miała mniej słuchaczy, ale był to elektorat "gorszy" w swej wierności od słuchaczy Radia Maryja (przy całym szacunku dla słuchaczy tego radia). Dziś temu wiernemu elektoratowi robi się na złość robiąc fory tym drugim, którzy jak wiatr inaczej powieje powiedzą Trójce pa, pa. Trwa to od ponad 10 lat.
              Co do jubileuszu to polecam artykuł z Tygodnika Powszechnego dostępny tutaj . Może jeszcze o tym artykule coś napiszę, bo wzbudza kontrowersje.
              • radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 15.04.12, 21:19
                W artykule, który przytoczyłem można przeczytać, że lata 90-te to dekada o której większość dziennikarzy Trójki chciałaby zapomnieć. Sąd taki uznaję za dziwny. Dziwny jest także tytuł znajdujący się nad powyższym sądem: "Stan zapaści". Zapaść rozpoczęła się w dekadzie lat 2000.
                Wypowiada się też Agnieszka Szydłowska, której Trójka wydawała się od dzieciństwa "radiem ramolskim". Powiedziała też o przegapieniu przez Trójkę sceny hip-hopowej w latach 90-tych. To ja wyjaśnię,że nie przegapiła tylko skutecznie unikała i szczyciła się tym na każdym kroku, a wierni słuchacze jej za to dziękowali. Pytam się po co przyszła do tego radia ramolskiego? Dla mnie ta pani nie jest i nie będzie nigdy do zaakceptowania jako członek radiowej ekipy Programu Trzeciego. W ramach porządkowania anteny po dyrektorze Laskowskim powinno się jej podziękować (w Czwórce jest teraz mnóstwo lansu) za współpracę.
                • airborell Re: Trójka z okazji 50-lecia... 18.04.12, 08:37
                  > Wypowiada się też Agnieszka Szydłowska, której Trójka wydawała się od dziecińst
                  > wa "radiem ramolskim". Powiedziała też o przegapieniu przez Trójkę sceny hip-ho
                  > powej w latach 90-tych.

No sorry, ale Szydło ma dużo racji. Nie chodzi o sam hip-hop - w latach 90. działo się naprawdę dużo w muzyce, a Trójka była stanowczo za bardzo zapatrzona w przeszłość, tracąc wielu młodych słuchaczy. Ok, był Kostrzewa, ale jednak antenę muzyczną dominowali dziennikarze urodzeni w latach 40. i 50.
                  • radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 18.04.12, 19:14
                    > No sorry, ale Szydło ma dużo racji. Nie chodzi o sam hip-hop - w latach 90. dzi
                    > ało się naprawdę dużo w muzyce, a Trójka była stanowczo za bardzo zapatrzona w
                    > przeszłość, tracąc wielu młodych słuchaczy. Ok, był Kostrzewa, ale jednak anten
                    > ę muzyczną dominowali dziennikarze urodzeni w latach 40. i 50.
                    >
                    Był nie tylko Kostrzewa.... a ekipa Trzeciej Fali, Beksiński (lata 90), Stelmach też coś tam prowadził...zapomniałeś, albo miałeś mało latek, hmmm? Nie czułem się za bardzo pokrzywdzony...nie wiem cóż to mogło być czego Trójka nie zauważyła... Chyba,że to co zaczęła grać Szydłowska...no to mogę zrozumieć-dużo straciliśmy kiedy nie było Szydłowskiej. Teraz jest Margański co nam zapodaje nowości w Sylwka i nie tylko-przecież na świecie za tym szaleją. Jednak ja nie odczuwam,że coś tracę...traci Trójka. A po lansowe nowości warto wybrać się do Czwórki.
                    • airborell Re: Trójka z okazji 50-lecia... 20.04.12, 08:37
                      No weź przestań z Beksińskim, on w latach 90. nowej muzyki kompletnie nie czuł i nawet jej nie szukał. Jak ktoś mu podrzucił jakąś Lacrimosę czy XIII Stoleti, to grał, ale to by było na tyle. A pół audycji zajmowało Living in the Past i spotkania z Leśniewskim, dla którego muzyka skończyła się gdzieś w 1971.

Trzecia Fala to była jednak przede wszystkim o muzyce polskiej, a Stelmach w latach 90. miał w radiu ogony.

>Jednak ja nie odczuwam,że coś tracę...traci Trójka. A po lansowe nowości warto wybrać się do Czwórki

A po muzykę dla pięćdziesięciolatków do Jedynki, że odeślę Cię w takim samym stylu.

Gdyby w latach 70. i 80. władze Trójki myślały tak jak Ty, to nigdy nie zaczęłaby grać Led Zeppelin i Republiki, pozostając w epoce Paula Anki i Czerwonych Gitar.
                      • radiowoleodtelewizji Re: Trójka z okazji 50-lecia... 21.04.12, 21:41
                        No należałoby jeszcze wspomnieć o Trójkowym Ekspresie. Dopóki był chyba od 14.00 do 16.00 była to audycja bezbłędna prezentująca nowe trendy w muzyce i miało to wszystko głowę. Potem przenieśli to wszystko na 19.00 i jakby trochę się popsuło, ale nie było najgorzej. Dzisiaj co bym zrobił, to zamieniłbym Szydłowską (mojego zaufania już nie odzyska) na Kostrzewę (choć mi podpadł) i Kostrzewie dałbym zadanie - Trójkowy Ekspres.
    • d.d.5 Re: Trójka z okazji 50-lecia... 30.03.12, 18:07
      oj tam..!!
      już nie narzekajmy na słupki,rankingi czy inną" słuchalność"(kurcze,nie nie wiem czy to poprawne słowo),bo najważniejsze,że Trójka jest..!!!
      I to już 50 lat..!!!!
      Pewnie,że przez ten czas różnie bywało ale Trójka trwa i miejmy nadzieję,że będzie trwać..!!
      Gdyby jej teraz zabrakło,to przy tylu swoich niedoskonałościach,byłaby to niepowetowana strata.
      Dlatego 100 lat Trójeczko..!!!
      I trwaj, a my będziemy sie z tobą starzeć i cieszyć się ,że jesteś,co absolutnie nie oznacza,że nie będziemy cie krytykować jak zajdzie taka potrzeba;))))
      • dzidzia_bojowa Re: Trójka z okazji 50-lecia... 31.03.12, 07:57
        @d.d.5!!! O, to, to! Podpisuję się pod każdym zdaniem!
        Trójka i tak jest najlepszą rozgłośnią w Polsce. Ludzie Ją lubią, ma stałych i wiernych słuchaczy. O gorszych chwilach nie warto wspominać, no, przynajmniej nie dzisiaj.
        Życzę mojej kochanej Trójce wszystkiego najlepszego!

• dzidzia_bojowa Re: Trójka z okazji 50-lecia... 01.04.12, 22:18
          Piotr Kaczkowski teraz w Minimax, wzruszyłam się...
          • d.d.5 Re: Trójka z okazji 50-lecia... 02.04.12, 21:09
            dzidzia_bojowa napisała:

> Piotr Kaczkowski teraz w Minimax, wzruszyłam się...

mhmmm...
            ja też słuchałam i tez się wzruszyłam.
            Miejmy nadzieje,że ten czekający go zabieg, o którym wspomniał, pozwoli mu jeszcze nie raz zagościć na antenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka