Dodaj do ulubionych

Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa??

29.07.04, 20:12
mam 19 lat,jeszcze uczę się w 5 klasie liceum,lecz od bardzo dawna marze o
pracy w radiu jako prezenterka tylko zupełnie nie wiem jak się do tego
zabrać...wiem,ze odrazu o pracy nie ma co marzyc ale moze jakiś starz,jakaś
praktyka,dodam że jestem z kielc,prosze o odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • Gość: chrum Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.04, 20:30
      po pierwsze powinnaś mieć preferencje, czyli głos, o odpowioedniej dykcji,
      barwie, intonacji i czystości. Zależy też jaki rodzaj prezenterstwa cię
      interesuje, jeśli muzyczne, to oczywiscie powinnaś doskonale znać ryunek
      medialny i orientować się w nowościasch i świecie muzyki. Jeśli newsy, to
      również szeroki (nawet szerszy ) zakres wiedzy z ogólnych wydazrzeń kraju i
      świata.
      Na początek zacznij ćwiczyć głos. Dużo czytaj, na prawdę dużo. Najlepiej sama,
      żeby nikt ci nie przeszkadzał. Na głos. Czytaj gazety, nie tylko jakie lubisz,
      ale też takie gdzie występuje trudne słownictwo, żeby wyśćwiczyć jhęzor. Dużo
      mów, staraj się poprawnie. Jeśli masz czas nagraj sobie jakiś serwis, np.
      polskiego radia, albo rmfu (mają moim zdaniem najlepszych językowo lektorów
      (Paula Michalik, Małogosia Spór, ...) i później wsłuchuuj się jak oni
      wypowiadają i akcentują słowa..powtarzaj ich.
      Następnym krokiem -korek. Znajdź w kuchni taki od wina, albo szampana..i
      trzymając w zębach mów. Dużo mów, czytaj. po 15 wyjmij go i teraz spróbuj
      przecytać..jest różnica?;-)hmmm a jak konkretnie zacząć..? po prostu zacznij!
      ja np. 7 lat temu dzwoniłem do mojego lokalnego radia (chodziłem wtedy do 1
      klasy LO) i dawałem im wieści z mojegoi miasta... trułem im tyłek rok,
      zgłaszając tematy. Jednocześnie pracowałem harytatywnie dla kilku lokalnych
      gazet - wiesz nauka i ćwiczenie pisania. Aż w radio po roku zaproponowali mi
      żebym sam czytał swoje krótkie newsy. tak było 3 lata. Po maturze zacząłem
      pracować już jako dziennikarz w innym radiu z niezłym już doświadczeniem..
      takie były poczętki. Czego i tobie życzę.. ;-)
      Jeśli masz jakieś pytania, albo problemy, wal: chrumfe@wp.pl
      pozdrawiam!
      • Gość: katia Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.klc.vectranet.pl 29.07.04, 20:45
        dziękuje za wskazówki:)ale mam pytanko jak mam sprawdzić czy mój głos nadaje
        się do pracy w radiu?
        • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 29.07.04, 22:00
          Na dobry początek polecam Ci radio studenckie. Jest w każdym liczącym się
          ośrodku akademickim. Polecam Toruń!
          • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 29.07.04, 23:49
            Kejt tylko ja dopiero uczę się w liceum handlowym,znaczy teraz będe kończyc
            ponieważ jest to liceum 5 letnie i teraz bede chodzić do 5 klasy:)więc jesli
            takie radio odpada bo nawet u nas w kielcach takiego nie ma z tego co ja się
            oriętuje to co mam robić?czy uważasz ze wypoiedzi poprzednika były błędne??jgo
            wskazówki równierz?
            • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 30.07.04, 11:32
              Wskazówki chruma nie były całkiem błedne. Wszystkim zaleca się takie ćwiczenia,
              ale najlepiej wykonywać je pod okiem fachowców. Samemu niemożliwością jest
              ocenienie, czy ma się dobry radiowy głos. I bez przesady z tym kopiowaniem
              lektorów z RMF! Są dobrzy, ale przede wszystkim liczy się indywidualizm. Nie
              każdy w radiu musi czytać serwisy. Pamiętaj jednak, że marzenia o np. programie
              autorskim na tym etapie trzeba odłożyć. Gdy trafisz do radia, przede wszystkim
              będziesz pracować jako reporter. Dostaniesz sprzęt i zadanie nagrania sondy,
              czy krótkiego wywiadu. To najlepsza szkoła radiowa i praktyka. Dopiero potem
              być może ktoś dostrzeże inne Twoje walory, np. super dykcję albo wiedzę z
              jakiejś dziedziny. A może to, że potrafisz rozmawiać z ludźmi? Pamiętaj-to na
              przyszłośc-żeby nigdy nie traktować słuchaczy jako zbiorowości. Przecież radia
              słucha się najczęsciej w samotności lub małych grupach. Mów spokojnie, nie
              wykrzykuj 300 słów na minutę, choć taka jest tendencja w komercyjnych stacjach.
              Posłuchaj jak słuchacza traktują np. prezenterzy radiowej Trójki!
              Jeśli wybierasz się na studia do innego miasta, sprawdź, czy jest tam radio
              studenckie. A u ciebie w mieście też na pewno są lokalne rozgłośnie. Pójdź do
              nich teraz-w wakacje-pewnie nie narzekają na nadmiar reporterów. Na początku
              poproś o proste zadanie-jeśli za I razem się nie uda, świat się nie zawali.
              Pozdrawiam Cię goraco, powodzenia i dużo cierpliwości.
              P.S. Pamiętaj, że trzeba na radiu "zęby zjeść" żeby mieć prawp nazwać się
              dziennikarzem. Prezenter to ktoś zupełnie inny.
              • Gość: Jureek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.proxy.aol.com 31.07.04, 16:40
                Brawo Kejt. Takich prezenterow jak Ty zyczylbym sobie w radiu.
                Jura
                • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 31.07.04, 20:59
                  Dzięk iJura, ja już w radiu byłam... Niestety, ideał sięgał bruku, nie miałabym
                  tam po co wracać.
                  • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 31.07.04, 21:05
                    Żeby nikt się nie czepiał literówek:))):
                    ideał oczywiście sięgnął bruku,przepraszam także za spację w nieodpowiednim
                    miejscu w "dzięki Jura".
      • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 29.07.04, 21:57
        Chrum, ciekawe z jakiego to radia jesteś! Na twoim miejscu nie nazywałabym się
        dziennikarzem - nie umiesz poprawnie zbudować zdania. Nie profanuj więcej tego
        słowa i nie wmawiaj młodej dziewczynie, że po liceum jest się dziennikarzem...
        Pewnie należysz do tego rodzaju osób, którzy pracując w miernych regionalnych
        mediach uważają się za elitę towarzyską. Więcej pokory! A na dobranoc poczytaj
        sobie lepiej "ABC dziennikarstwa" Skowrońskiego, Lisa i Ziomeckiego.
        P.S. Szkoda, że podczas nauki pisania (w twoim radiu) przegapiłeś lekcje
        ortografii.
        • Gość: Lesiek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 80.51.231.* 30.07.04, 11:21
          > Więcej pokory! A na dobranoc poczytaj
          > sobie lepiej "ABC dziennikarstwa" Skowrońskiego, Lisa i Ziomeckiego.

Też mi źródło. Jeśli przyszli dziennikarze naprawdę będą uczyć się zawodu od
          panów Lisa i Ziomeckiego, to naprawdę nie będzie po co czytać gazet i oglądać
          TV.
          • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 30.07.04, 11:49
            Też mi źródło. Jeśli przyszli dziennikarze naprawdę będą uczyć się zawodu od
            panów Lisa i Ziomeckiego, to naprawdę nie będzie po co czytać gazet i oglądać
            TV.

Lepiej od nich, niż od "gwiazd" Jedynki!
      • Gość: ja a nie kto inny Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 195.117.230.* 03.08.04, 17:52
        pracowales dla gazet i piszesz 'harytatywnie' i ' na prawde'????
        w jakich gazetach????
      • Gość: Jack Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.aster.pl 07.01.05, 23:53
        Co powinna mieć, preferencje? coś Ci się pogmyrało. Pewnie chodzi Ci o predyspozycje. Dobrze że nie referencje, hi hi.
    • Gość: krawat Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 158.75.34.* 30.07.04, 10:34
      w tym zawodzie (dziennikarza radiowego) liczy się przede wszystkim pasja i
      entuzjazm. reszty możesz się nauczyć (choć czasami będzie to bardzo trudne i
      czasochłonne). powodzenia! :-)
    • Gość: Lesiek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 80.51.231.* 30.07.04, 11:23
      Tak się zastanawiam, na ile nieznajomość ortografii dyskwalifikuje dziennikarza
      radiowego. Pewnie w bardzo niewielkim stopniu - więc masz szanse, tylko nie
      pośliźnij się na maturze wcześniej.

(przepraszam za złośliwość, ale to już naprawdę przesada z tym niechlujstwem
      ortograficznym w sieci)
      • Gość: Kejt Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.ols.vectranet.pl 30.07.04, 11:47
        Lesiek, nie napisałam, że nieznajomośc ortografii dyskwalifikuje, ale popatrz
        na zdania budowane przez Chruma! W połączeniu z nieznajomością ortografii
        powstaje obraz człowieka, który na pewno nie powinien nazywać siebie
        dziennikarzem! I jeszcze jedna uwaga: radiowy głos to nie wszystko; trzeba
        wiedzieć, o czym się mówi i umieć to ubrać w odpowiednie słowa! Precz z
        werbalną papką jaką fundują nam stacje komercyjne (w największym stopniu
        lokalne-tam chyba rzeczywiście hołduje się powiedzeniu "hulaj dusza, piekła nie
        ma!"
        Pozdr.
        • Gość: Lesiek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 80.51.231.* 30.07.04, 12:46
          ... akurat czepiałem się tym razem inicjatorki wątku :).
          • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 30.07.04, 21:18
            Lesiek!!może i robię błędy ortograficzne,ale nie jestem nie byłam i nie będe
            nigdy tak uszczypliwa aby sprawdzać pisownie innych ludzi,strata czasu,sa
            ważniejsze rzeczy w życiu:)ale mam do Ciebie pytanie...czy w życiu nie zdarzyło
            ci się popełnić błędów ort?pomyślałeś kiedyś,że czasem jak się nie patrzy na
            klawiaturę komputera to chcąc nie chcąc można zrobić błędy ort?pozdrawiam a
            wszystkim dziękuje za rady a Tobie za uszczypliwość:)
            • szef.komisji Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 30.07.04, 21:35
              Chłe chłe, w radiu błędów ortograficznych nie widać, więc się nie przejmuj.
              Jedyne, co może ci sen z powiek spędzać to odpowiednia dykcja - to niestety
              musisz wypracować (no chyba, że masz wrodzony dar...).
              Chociaż słuchając niektórych prezenterów radiowych można mieć wątpliwości, czy
              dobra dykcja jest warunkiem koniecznym do spełnienia, aby być prezenterem
              radiowym. Wymawianie całych akapitów na jednym wdechu, seplenienie, siorbanie,
              mruczenie i mamrotanie pod nosem, przeciąganie słów i ogólne takie
              niechlujstwo - są niestety na porządku dziennym. Widać, taki trynd obowiązuje,
              aby słuchacz (jaki słuchacz, po co nam słuchacz, nas interesują słupki i
              wyniki) jak najmniej zrozumiał, co się, nie tyle do niego, co w ogóle przez
              radio mówi.
              Konkretnym przykładem wyjątkowo nie posłużę, aby mi nie wypominano
              złośliwości :-)
            • Gość: krzycho Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.acn.waw.pl 30.07.04, 21:40
              Zrób najpierw dziecko maturę. Sądząc po twoich wypowiedziach, nie masz nic do
              zaoferowania prócz chęci, a to bardzo mało.
              I pamiętaj- zdana matura nie zawsze oznacza zdania egzaminu dojrzałości.Mam
              nadzieję, że do maja zmądrzejesz.
              • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:33
                Słonko jeszcze byś sie we mnie zakochał,jak dane by Ci było mnie zapoznać...
            • Gość: Lesiek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 213.199.243.* 30.07.04, 22:35
              >...czy w życiu nie zdarzyło
              > ci się popełnić błędów ort?

Nie.

> pomyślałeś kiedyś,że czasem jak się nie patrzy na
              > klawiaturę komputera to chcąc nie chcąc można zrobić błędy ort?

Literówki, a nie błędy.

Nie wiem, mnie się zdaje, że dziennikarz radiowy powinien cechować się kulturą
              ogólną, w tym kulturą języka. Poprawność ortograficzna jest jednym z jej
              elementów. Nawet jeśli w radiu błędów ortograficznych nie widać.

Ale ja jestem stary i moimi opiniami niekoniecznie należy się przejmować.
              • Gość: Janusz Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 30.07.04, 23:00
                Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> >...czy w życiu nie zdarzyło
                > > ci się popełnić błędów ort?
                >
                > Nie.

Żadnej dwójki z dyktanda ?:)) Ja np. mam czasem problemy z ortografią, jak
                piszę w komputerze, wystarczy jednak że wezme karteczke i długopis i zawsze
                jakoś prawidłowo mi wtedy wychodzi. I widzę "no oko", jeśli jest źle. Dziwne
                jest to o tyle, że czytając (książki, prasę) mam do czynienia z drukiem, wiec z
                pismem wyglądem zbliżonym do tego z komputera. Jednak klawiatura czasem mnie
                zawodzi, długopis prawie nigdy.
                • Gość: krzycho Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.acn.waw.pl 30.07.04, 23:15
                  Ale ortografia niczego nie przesądza. Panna jest infantylna i tyle
                  • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:35
                    a co do mojej infantylności...ciekawe określenie mojej osoby,ciekawe..jeszzce
                    byś się zdziwił:)
              • viking73 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 03.08.04, 13:48
                Gość portalu: Lesiek napisał:

- Ale ja jestem stary i moimi opiniami niekoniecznie należy się przejmować.

Mimo wszystko dobrze je znać. Zazdroszczę odwagi, jasności wypowiedzi i
                celności spostrzeżeń.
            • Gość: Jureek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.proxy.aol.com 31.07.04, 01:33
              Pal szesc bledy ortograficzne, ale Twoj styl pisania nie wrozy niczego dobrego
              dla sluchaczy, gdyby jednak spelnilo sie Twoje marzenie i zostalabys
              prezenterka radiowa. Odnosze wrazenie, ze piszesz celowo niedbale, moze chcesz
              sie w ten sposob zaprezentowac jako nowoczesna (cool) dziewczyna. Wiem, ze
              takie teraz trendy, zeby udawac, ze wszystko robi sie na luzie. Szkoda tylko,
              ze sluchacz na tym cierpi. Wezmy taki przyklad - nie chce Ci sie nawet napisac
              calego slowa tylko piszesz "bledy ort". W radio tez nie bedzie Ci sie chcialo
              wymawiac koncowek?
              Pozdrawiam
              Jura
              • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:41
                może i mam problemy z ortografią,może i celowo piszę niedbale,ale to nie daje
                Wam prawa do tak krytycznego podejścia co do mojej osoby i udzielania mi rad na
                życie typu"a weź..."i mam prośbę,zajmijcie się swoim życiem!!!Ja przyszłam po
                konkretne porady,zadałam pytania na które już usłyszałam odpowiedzi!!
    • Gość: Adela Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 09:52
      Zajmij się lepiej dziewczynko handlem, radio upadło nisko, ale nie tak nisko....
      • mh2 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:14
        A ja sobie tak myślę, czy te wszystkie głosy zawiści nie pochodzą od
        koleżanek/kolegów radiowców, którzy boją się konkurencji na rynku pracy?
        Rzeczywiście, radio nisko upadło. Nieprawdaż Adelu?
        • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:29
          Dziękuje za wszystkie słowa:)jesteście kochani!!dodajecie wiary,niewątpliwie
          jesteście nic nieznaczacymi ludźmi którzy umieją krytykować,nic innego przecież
          nie umiecie:)zapewne jesteście wypalonymi ludźmi,bez wiary i co najważniejsze
          pomysłów na życie:)siedźcie,obrazajcie mnie,moją ort,moje skróty,oraz moje
          niedbalstwo co do pisania...bo nie przyszłam pisać tu jakieś opowiadanie ale
          czegoś konkretnego się dowiedzieć!!!!ale na szczęcie nie wy będziecie mnie
          oceniać!!i nie próbujcie krytykowac:)bo to też Wam nie wychodzi,bo ja na
          Was ....
          • Gość: Jureek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.proxy.aol.com 31.07.04, 16:34
            "na szczęcie nie wy będziecie mnie oceniać!!"

Mysle, ze z takim podejsciem zrobisz kariere w radiu. No bo przeciez, to nie
            jest tak, ze radio jest dla sluchacza, tylko sluchacz jest dla radia. Dlatego
            nie sluchacz bedzie oceniac radiowcow, tylko radiowcy sluchaczy.
            Brawo, widze, ze prezentujesz nowoczesny nurt sztuki radiowej.
            Jura
        • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:31
          i jeszcze jedno,moją maturą się nie przejmujcie,bo jak ją zdam to moja sprawa!!
          Heh a ja już się domyślam na co pozdawaliście 2??no nie będe taka..może góra 3:)
        • Gość: Jureek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.proxy.aol.com 31.07.04, 16:38
          mh2 napisał:

> A ja sobie tak myślę, czy te wszystkie głosy zawiści nie pochodzą od
          > koleżanek/kolegów radiowców, którzy boją się konkurencji na rynku pracy?
          > Rzeczywiście, radio nisko upadło. Nieprawdaż Adelu?

Nie sadze, zeby glosy krytyczne pochodzily w wiekszosci od kolegow radiowcow.
          Wrecz przeciwnie, oni witaja ja jak swoja, natomiast w wiekszosci krytykuja
          sluchacze. I nie dziwie sie wcale, ja tez mam juz dosc prezenterow nie
          potrafiacych powiedziec zdania poprawnie po polsku, infantylnych, bleblajacych
          o niczym, wiec dlaczego mam witac z fanfarami kandydatke na kolejna prezenterke
          tego typu.
          Jura
        • Gość: Adela Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 18:55
          Adelu, a może Katarzynu? Kto to wie?
          A tak naprawdę to jestem Kydryński, Figurski i Rokos - takie 3 w 1, człowieko z
          manią prześladowczą.
        • Gość: Adela Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 19:04
          Adelu, a może Katarzynu? Kto to wie?
          A tak naprawdę to jestem Kydryński, Figurski i Rokos takie 3 w 1 - człowieko z
          manią prześladowczą
      • katia1985 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 31.07.04, 10:37
        Adela...bardzo dziękuje Ci za troske o mnie.Bo mam nadzieje,że pomysły na życie
        podsuwasz mi właśnie z tego powodu:)a Tobie radze zająć się gotowaniem obiadów
        dla męża,i opieka nad dziećmi:)pozdrawiam:-)
        • Gość: Adela Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 19:00
          Ja się bynajmniej nie o Ciebie się troszczę. Ja tylko wyciągam wnioski. Język
          jakim się posługujesz i błędy jakie robisz świadczą o tym, że niewiele książek
          w życiu przeczytałaś, więc tak naprawdę co masz do zaproponowania. Głos? to ma
          każdy. Na pytanie o znajomość języków obcych sama sobie odpowiedz.
        • mh2 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 02.08.04, 11:59
          Droga Katiu.
          Żałuję - jeszcze raz - żałuję tego, co napisałem kilka wpisów wcześnie. Z tą
          swoją frustracją, nienawiścią i opryskliwością dziennikarka z Ciebie będzie
          żadna. Mogłabyś jedynie być, co najwyżej, drugą panią Jaworowicz. Zostań ty
          lepiej w domu przy mężu.

Wszystkich, którz moim wcześniejszym wpisem (o konkurencji na rynku pracy)
          poczuli się urażenie przepraszam.

W świetle wypowiedzi Katii bez potrzeby zabierałem głos.
    • Gość: Dawid Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.04, 13:39
      Tu nie można udzielić żadnych rewolucyjnych rad. Po prostu przejdź się
      dziewczyno po stacjach i poproponuj współpracę. Na początek sugeruję wycieczkę
      do radia Fama, jej szef słynie z tego, że nie lubi płacic swoim pracownikom,
      wiec może coś z tego będzie. Potem radio Tak,to spora redakcja, myslę że
      mogłoby się tam znaleźć miejsce dla Ciebie - w roli popychadła na początku :)
      Potem PR Kielce, też spora redakcja, ale też spora biurokracja i ignorancja.
      Zostały jeszcze Plus i Eska. Natomiast co do radia studenckiego, to byc może
      takowe powstanie w Kielcach. Gdybyś miała jakieś pytania dot. radia to mailuj
      kolorowygosc@o2.pl
      Jestem do usług.
    • Gość: radiowiec Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 62.29.136.* 01.08.04, 17:13
      a mnie ciekawi tylko jedna rzecz... dlaczego prawie wszyscy radiowcy wlewaja w
      siebie tyle alkoholu ile tylko, sa w stanie wypic, szczegolnie w miejscu
      pracy... wiem z autopsji...
      • Gość: nusia do radiowca?? IP: *.acn.waw.pl 01.08.04, 22:59
        nie wiem w jakim radiu terminowałeś. Ale po ty co napisałeś, to tylko w jakimś
        miasteczkowym. Albo nie dostałeś roboty w większym radiu i stąd twoje
        rozgoryczynie. Jak czytam wypowiedzi znawców radia takich jak ty, to widze
        tylko niespełnione talenty. Nie udało się dostać do pracy w radiu- a to znaczy,
        że radio jest do niczego- a może ty jesteś do niczego???
        • Gość: radiowiec Re: do radiowca?? IP: 62.29.136.* 02.08.04, 01:48
          Jestes w wielkim bledzie - to nie rozgoryczenie, tylko dygresja... Nie wiem
          skad u Ciebie wniosek "nie udalo sie dostac pracy w radiu" - mam 3 rozglosnie
          za soba, nadal pracuje jako prezenter i z radiem jestem zwiazany od 8 lat...
          prawda jest taka, ze alkohol wszelkich gatunkow leje sie strumieniami
          wszedzie... to chyba specyfika tego zawodu...
    • messer4 Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 01.08.04, 23:52
      No cóż, jeżeli chodzi o Kielce to wydaje mi się że Plus i Eska odpadają, bo to
      sieci, które mają swoich ludzi w Warszawie i swoich na miejscu. Zdaje się że
      Fama co jakiś czas organizuje jakiś casting. Radio Tak ma format młodzieżowy i
      to i młodzież na prezentera im się przyda :)

PS. Wystarczy wiara w siebie i się postarać. Kiedyś usłyszałem "Mamy obecnie
      komplet", ale po 15 minutach wróciłem i już zostałem :)
    • Gość: zagatka Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: 212.160.106.* 03.08.04, 10:44
      Nieznajomość ortografii jeszcze nikogo z dziennikarzy nie zabiła - jak jest
      komputer z funkcją sprawdzania pisowni albo korektorka, to wszystko mozna
      olać... Takie jest najczęściej stanowisko dziennikarzy ( wiem to z
      doświadczenia w redakcji ).
      Co do radia - ja zaczynam juz wkrótce i na razie mam ćwiczenia z logopedą. Z
      tym korkiem to prawda, i to męcząca prawda. Ja dostałam też kasetę video z
      nagranymi z jakiegoś programu dla dzieci fragmentami "Gimnastyki buzi i
      języka". Prowadził to Wiktor Zborowski. Pomaga!
      Moja wadą było to, że mówiłam bardzo szybko, więc poradzono mi zakup takiego
      urządzenia dla muzyków ( metronom? ) - zapomniałam jak się nazywa i czytanie na
      głos w rytm tegoż. Tez pomaga.
      Bolą mnie zęby i szczęka, o języku nie wspominając. Ale chyba będzie warto :)
      A jak trafiłam do radia? Nagrałam własną demówkę na CD - trochę o sobie na
      luzie, przeplatane muzyką i innymi wtrętami - taka mini audycja. Zrobiłam
      trochę kopii i wychodziłam...
      • ja_asiaczek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 03.01.05, 18:41
        No właśnie ! Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa???
        • Gość: u_one Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.acn.waw.pl 05.01.05, 01:00
          Ja poszedlem do radia, jak bylem w osmej klasie podstawowki, do radia
          studenckiego. Najpierw parzylem herbate prowadzącym i podawalem plyty. Bylem
          sluchaczem zafascynowanym radiem, poszedlem po odbior nagrody, byl w
          sekretariacie naczelny, wiec, wszedlem i powiedzialem co mi na sercu lezy i ...
          pozwolil sie tu kręcić... no i tak sie zakręciłem, ze teraz po "kilku" latach
          jestem juz w calkowicie innej, ogólnopolskiej rozgłośni, robie to co zawsze
          chciałem robić i cholera, uważam, że to wcale nie jest takie trudne ;) Trzeba
          tylko bardzo, bardzo chciec i poświęcić się bez granic.

pzdr.

• ja_asiaczek Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 06.01.05, 07:31
            Płacili ci cośkolwiek na początku?
            • Gość: u_one Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 13:13
              Na samy początku nic. Po jakimś czasie (pół roku), wynosilem z radia niewiele,
              jakies 300-500 złotych miesięcznie, później w kolejnym radiu 1,3 tyś. Teraz po
              kilku latach dostaję 6 tyś.

Nie kasa jest najważniejsza - tylko chęci i zapał do tego co robisz.
              Oczywiscie, że fajnie, ba! bardzo fajnie jest kiedy płacą Ci, za to co robisz,
              ale przede wszystkim musisz lubić to robić, bo to słychać.

Ja to może i jestem spaczony, ale do radia przychodziłbym nawet gdyby nic nie
              płacili, a nawet gdyby kazali płacić sobie... Ale ciiii bo szef sie dowie :)

pzdr.

• novitzka Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? 07.01.05, 12:39
                Ja też, ja bym mogła podłogi zamiatać, buty czyścić, kawka herbatka, byle
                przebywać, za darmo, no dobra, bylebym miała co jeść i czytać, ten klimat jest
                nie do opisania, a radio to dla mnie taki fetysz że aż mam ciarki jak o tym
                myślę. Poza tym, kto będzie miał właśnie t a k ą końcowkę adresu meilowego jak
                nie ja. Uda mi się. Amen.
                • Gość: kol Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.rmf.pl / *.rmf.pl 07.01.05, 15:59
                  ja - jak widać taką końcówkę już mam i ciekaw jestem co byście chcieli w radiu
                  robić bo "bycie prezenterką" to trochę mgliste
                  • Gość: nov Re: Jak zacząc prace jako prezenterka radiowa?? IP: *.pasztet / *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.05, 17:50
                    chwała bogu, że nie mówiłam o tej końcówce.
                    poza tym nie pisałam, że chcę być prezenterką, poza tym radio to dla mnie coś
                    więcej, niż "pogoda bez zmian kwaśniewski dalej robi swoje gó.. a teraz dla was
                    sarah conor bo minęła dwunasta dwadzieścia".
                    chciałabym mówić, nie brzęczeć o byle czym, chciałabym prowadzić swoją własną,
                    autorską audycję, chciałabym czuć, że się spełniam, że robię t o. czuć magię na
                    skórze i cieszyć się z każdego dnia, że mogę wstać, mogę iść, i wpaść w ten klimat.
    • Gość: nikilauda PROPONUJE ZACZĄĆ OD STAŻU IP: 217.153.143.* 07.01.05, 18:01
      Tylko w taki sposób zobaczysz na czym polega ta praca i czy Tobie odpowiada.
      Dykcji, modulowania głosem, sposbu mówienia zawsze z biegiem lat mozna się
      nauczyć. Ale do tego potzrebna jest praktyka no i minimum inteligencji
      • ja_asiaczek Re: PROPONUJE ZACZĄĆ OD STAŻU 10.01.05, 23:29
        Jak sądzicie, czy jest jakaś górna granica wieku, powyżej której jest już za
        późno na zaczynanie w radiu?
        • novitzka Re: PROPONUJE ZACZĄĆ OD STAŻU 11.01.05, 11:29
          jak mawiaja ziomy- nigdy nie jest za pozno
          :]
          • ja_asiaczek Re: PROPONUJE ZACZĄĆ OD STAŻU 11.01.05, 22:48
            Właśnie na taką odpowiedź liczyłam :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka