Gość: ksiaze Paryza IP: *.rain.fr 14.10.04, 11:41 Ciekawe czy Izraelici pokaza dziela Schulza ktore wykradli z Ukrainy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nana21 Re: Nowe regiony herezji 14.10.04, 13:13 Strasznie mnie boli to, że kiedy tylko pojawi się jakaś notka odnośnie Żydów, zaraz znajduje się jakiś sfrustrowany który musi wbić szpilę. Najlepiej wychodzi forumowiczom krytyka, takim niestety Polacy są narodem. A już najłatwiej dokopać Żydom, bo np. Murzynom byłoby niepoprawnie politycznie. Wiadomo, że najprościej krytykować tych wobec których odczuwa się zazdrość lub kompleks niższości - Żydzi są jednym z nielicznych narodów w tzw. "łbem na karku", czego i Polakom bardzo bym życzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_why złodzieje z Yad Vashem 14.10.04, 16:10 Fakty są jednak takie, że ekipa z Yad Vashem, po nieoficjalnym dogadaniu się z lokalnymi władzami Drohobycza po cichu zdjęła ze ścian willi Landaua rysunki Schulza i wywiozła do Izraela. Cała akcja jest "moralnie uzasadniona" ratowaniem żydowskiego dziedzictwa, problem w tym, że sam Schulz jakoś się zbytnio z tym dziedzictwem i z tym narodem nie identyfikował. Wystawy można tylko pozazdrościć, bo nie słyszałem jeszzce, aby w Polsce jego dzieła doczekały się kompletnej i tak przemyślanej prezentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nana21 Re: złodzieje z Yad Vashem 14.10.04, 16:59 Mickiewicz nie pisał "Polsko, ojczyzno moja..." a hołubi się wszystko co z nim związane i chroni jako pomnik polskości. Był tak samo polski jak litewski, niektórzy twierdzą że to w zasadzie to samo. Analogicznie Schulz był tak ukraińsko/polski jak i żydowski, co powoduje że dyskusja o prawie do "dziedziczenia" tych prac jest nie do rozstrzygnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \w Schulz wyrzekł się swojego żydowstwa IP: *.chello.pl 14.10.04, 18:05 Bruno Schultz pod koniec lat 30 poprosił swoją gminę żydowską o wykreślenie go spośród członków tej gminy. Co oznacza że przestał się czuć żydem. Jeśli Yad Vashem uważa go za żyda to robi to wbrew jego woli. Jeśli chodzi o rasizm to największymi rasistami są żydzi i to rasistami z uzasadnieniem religijnym czyli jeszcze gorszym do nazistowskiego czyli "naukowego" rasizmu. Używam oczywiście pojęcia żyd w znaczeniu religijnym a nie narodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icek Re: Schulz wyrzekł się swojego żydowstwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:13 To jest kompetencja i znajomość tematu! w dodatku jasno sprecyzowane poglądy przedstawione klarownym językiem. Szukam porady: czuję się żydem. Nie mogę nic na to poradzić, nie pomaga nawet klepanie zdrowasiek. Niby wszystko w porządku ale to budzi się we mnie gdy czytam podobne rasisitowskie cholerstwo. Używam oczywiście pojęcia "rasisitowskie cholerstwo" w znaczeniu dosłownym a nie metaforycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
nemrrod Re: Nowe regiony herezji 14.10.04, 19:15 W tym momencie nie jest chyba ważna przynależność narodowościowa czy wyznaniowa Schulza, ale Jego Sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schulzie Re: Nowe regiony herezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 21:18 Dobra wola! z tym, że sztuka Schulza tkwi w judaizmie i nie zmieni tego ni prośba ni groźba. Szkoda? -Nie potrafię pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ignorant Male sprostowanie IP: 81.185.88.* 15.10.04, 10:08 Muzeum Zydowskie w Paryzu nie jest jedna z najwazniejszych instytucji kulturalnych Paryza. Jest taka sama instytucja jak wiele (dziesiatki) innych, co w niczym nie umniejsza wartosci artystycznej wystawy. Schultz nie potrzebuje byc dowartosciowywany prestizem instytucji. Starczy sam za siebie. Wystawa wspaniala! Odpowiedz Link Zgłoś
nemrrod Re: Nowe regiony herezji 15.10.04, 14:34 Gość portalu: schulzie napisał(a): > Dobra wola! z tym, że sztuka Schulza tkwi w judaizmie i nie zmieni tego ni > prośba ni groźba. Szkoda? -Nie potrafię pomóc. Tak? A to ciekawe... A możesz wskazać, który element Jego twórczości jest zakorzeniony w judaizmie? Odpowiedz Link Zgłoś