Gość: A. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 20:55 a skąd wiadomo kto wygrał o 20,33, skoro nagrody dopiero się wręczają na żywo w tvp?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.gdynia.mm.pl 17.09.05, 21:08 Stopklatka przed czasem napisala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.modlin.pl / 81.210.87.* 17.09.05, 22:11 Jestem zdegustowana. liczyłam na nagrodę dla Kota za rolę Ryśka Riedla w "Skazanym na bluesa". Kultowy film i doskonała rola. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.acn.waw.pl 17.09.05, 22:15 "Skazany na bluesa" - niewykorzystany potencjał, powierzchowny niedoskonały film. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: er Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.netten.pl 17.09.05, 22:24 Rola dobra, film jednak kultowy nie jest. 'Skazany na bluesa' mimo świetnej gry Kota jest filmem przeciętnym. Film przed kompletnym blamażem uratowała muzyka Dżemu i właśnie rola Tomka Kota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.aster.pl 17.09.05, 23:00 film staje się kultowy dopiero gdy otoczy go kult (tak jak otoczył Ryśka i Dżem) ty niestety stosujesz - wbrew sobie - miałkie marketingowe nazewnictwo które już z góry każe nam coś uznać za kultowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
jola_dywity DOBRY KOMORNIK TO JAK UCZCIWY ZŁODZIEJ 18.09.05, 13:59 Jest bez skazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozczarowany zmarnowane pieniądze miasta IP: *.ima.pl / *.ima.pl 17.09.05, 21:57 'PÓŁ MILIONA NA „WRÓŻBY KUMAKA” Zgodnie z umową, którą Miasto Gdańsk podpisało ze spółką Filmcontract, polskim producentem filmu „Wróżby Kumaka”, na ekranizację powieści G. Grassa miasto przeznaczy pół miliona złotych. Całe przedsięwzięcie ma kosztować prawie 3 miliony euro.' (www.gdansk.pl) Władzom Gdańska należy pogratulować intuicji. Chcieli dobrze a wyszła kiszka. Pół miliona wpompowali z nudną i przygnębiającą opowieść o brudnym mieście pełnym przestępców, zwariowanych księży i walących się kościołów. Iście grasowska ironia losu. Szade. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rufus Re: zmarnowane pieniądze miasta IP: *.crowley.pl 17.09.05, 23:07 "Wróżby kumaka" to dla mnie błyskotliwie zrealizowany film, przepełniony ironicznym humorem, film będący interesującą wypowiedzią na temat świata współczesnego (oczywiście można się z nią zgadzać lub nie). Miasto jako takie wcale nie było przedstawione jako brudne (przynajmniej ja tak to odebrałem), a "przestępcy, zwariowani księża i walące się kościoły" to elementy, które według mnie nie były w filmie obecne, a przynajmniej - użyte słowa są pewną przesadą ("przestępcy" może byli - ale z tym żeby filmowe miasto było ich "pełne" nie mogę się zgodzić) . Jednakże o ile mogę zgadywać co autor poprzedniej wypowiedzi miał na mysli pisząc "przestępcy" i "zwariowani księża", to zupełnie nie mam pojęcia o co chodziło we fragmentcie dotyczącym "walących się kościołów". Jedynym kościołem jaki pamiętam z filmu była bazylika Mariacka, która jest jednym z najwiekszych (tak - to dobre słowo :-D) zabytków Gdańska. Film oczywiście może podobać się lub nie - różne bywają poczucia humoru, widzowie obdarzeni są różnymi gustami i różną wrażliwością, różne mają również poglądy - co też czasem może przeszkadzać w pozytywnym odbiorze filmu. Jednak z pewnością istnieje pewna grupa ludzi (sam się do niej zaliczam), którym film się podoba - i cieszę się, że moje miasto zainwestowało pieniądze w ten film, nie uważam ich za zmarnowane. Wierzę, że przyczyni się to do jego promocji - nie przeczę, że miasto jako miasto nie jest pokazywane w filmie jako raj na ziemi, ale nie jest również pokazywane negatywnie - najważniejsze, że po prostu jest pokazywane i to już stanowi dla niego niemałą promocję (zwłaszcza, że film będzie wyświetlany w Niemczech oraz na festiwalach międzynarodowych). Nie należy również zapominać o drugim bardzo ważnym skutku dofinansowania tego filmu przez Miasto Gdańsk - zostało stworzone coś w rodzaju precedensu, została wytyczona jakaś nowa droga - droga do finansowania kinomatografii z funduszy samorządowych (pierwsze efekty już widać - jutro odbywa się konferencja poświęcona temu tematowi, w której wezmą udział przedstawiciele wielu polskich regionów). Każde pieniądze przydadzą się polskiemu kinu - i może właśnie za fundusze uzyskane z tych środków (to jest od samorządów) zostanie nakręcony film, który trafi do serca mojemu przedmówcy (przedpiszcy? :D). Życzę tego z całego serca. ------------- "Czemu szukamy tego, co niepiękne, skoro to, co piękne, odnaleźć pragniemy? Szukajmy lepiej piękna, niż brzydoty - po cóż mamy szukać czegoś, czego nie chcemy odnaleźć?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosynier nie kopiujta papowatych depszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 23:48 ...bo sie kontent je...e - nagrodzony scenarzysta to a)łosiewicz? b)łoszewski c) łoś? d) chyba że pisali ten gniot recenzenci gw, którym a) ts - myli sie torbicka z juliette lewis b) chacinski ten lub inny - jest przekonany o wlasnej wartosci c) moss - kopiujacy punchline'y z angielskich i amerykanskich pism d) felis - smutny e)szczerba - przynajmniej smieszny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nietusk Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.attu.pl 17.09.05, 22:32 Amerykanie mają Brada Pitta, a my mamy Chyre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: Złote Lwy dla "Komornika" Feliksa Falka IP: *.aster.pl 17.09.05, 22:58 "Komornika" polecam udziałowcom firm lichwiarskich, firm ściagających długi nie spłacanych przez klientów firm lichwiarskich - that's your life men Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pancioros! Re: Złote IP: *.chello.pl 17.09.05, 23:38 sam z tego żyję i no nie powiem - filmcholera doskonały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Polskie Kino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 01:14 Znowu sami sobie wystawili nagrody Ci nasi wspaniali, polscy reżyserzy, których filmy ogląda całe 10 tys. ludzi. ;-) Na pewno tłumy pójdą na ich smętne filmy. Ale co tam - dla nich święto trwa - dostali państwowe dotacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus z Re: Polskie Kino IP: *.sympatico.ca 18.09.05, 01:56 Chcialbym ogladnac ten film jak najszybciej, czy mozliwy jest juz na dvd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smieci prlu prowincjonalne kino dla wiesniakow IP: *.hsd1.wa.comcast.net 18.09.05, 02:46 polskie wiesniactwo i prowincjonalne filmy, "kontynuacja polskiego fimu" jak sie wyrazil "znawca" . kontynuacja miernoty, amatorszczyzny i opowiesci o osranej polskiej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodzio o polskiej rzeczywistosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 11:34 jesli wystepuja w niej takie postacie jak Ty (z duzej litery tylko przez szacunek dla gramatyki), to, rzeczywiscie, nie pozostaje nic innego jak tylko sie na nia wypiac i osrac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Karolina Gruszka IP: *.acn.waw.pl 18.09.05, 14:11 Wielce obiecująca AKTORKA, która nie po raz pierwszy udowodniła swój niewątpliwy talent. Odpowiedz Link Zgłoś