Gość: bolo Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.06, 15:37 Posłuchajcie no theworst piszecie o Generale Skalskim że taki rzeczy wygadywał no i może słusznie ale...Prosze wybaczyć śp.sędziwemu generałowi- pewnie mu się w głowie poprzewracało odkąd go Goldbergi w Ludowej Polsce naganam po niej metodycznie tłukli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fetyszysta Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.chello.pl 29.10.06, 11:22 Wspanialy artykul, piekny. Chamy i faszisty paliaki, a bohatiry zydy i rusaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONR Re: Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.ngd.vectranet.pl 28.05.08, 00:16 Dmowski to bardzo zasłóżony Polak,zrobił dla kraju zdecydowanie więcej niż austriacki agent-Piłsudzki, prawda o nim zawsze będzie przez "polskie" media manipulowana i zakłamywana,niestety,demokracja skończyła się w Polsce wraz z panowaniem Dmowskiego,pozdrawiam i polecam przeczytać "Myśli Nowoczesnego Polaka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONR Re: Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.ngd.vectranet.pl 28.05.08, 00:18 Dmowski forever!:P Jeb*ć masoński system! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Gadzinowski dziennikarzyno IP: *.chello.pl 29.07.08, 15:06 Skąd wziąłeś te cytaty z Dziedzictwa ? Fantazja Cię poniosła czy po prostu ktoś Ci podyktował słowa ? Bo tej rzekomej konkluzji o tępieniu jak gady w Dziedzictwie nie ma. Łżesz jak cała twoja zakłamana Gadzinówka Wybiórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.chello.pl 29.07.08, 15:10 Biedny Bazyliszku. Uwierzyłeś w tą zakłamaną recenzję podającą nieistenijące cytaty i dopiski autora ? Lecz się - nigdy nie jest za późno na obudzenie się z ręką w nocniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woral "Oddajmy Cezarowi to co należy do Cezara" IP: *.4web.pl 23.09.08, 17:07 Dmowski jest obok Piłsudskiego najbardziej zasłużoną osobą w naszej historii najnowszej. Pomniki więc, nie jeden lecz wiele, w pełni mu się należą. Co tu ma do rzeczy to czy był antysemitą? Szczególnie, że w tamtym czasie, o czym chyba nie zdaje sobie sprawy niedoukowany autor tego tekstu, antysemityzm był postawą często spotykaną także, a może przede wszystkimw elitach. Zresztą znacznie bardziej hańbiące jest bycie socjalistą niż antysemitą. Wszelkie totalitaryzme (nawet Niemiecki) mają bowiem swe korzenie nie w antysemityźmie lecz w socjaliźmie. Pamiętajmy zaś, że właśnie z PPS-u wywodzili się nasi wielcy bochaterowie narodowi i jakoś nikt nie neguje (Broń Boże nie chce robić tego ja) stawianie im pomników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Dmowski był wielkim Polakiem IP: *.chello.pl 30.12.08, 19:03 "Jednak może to być znak niedobry, że teraz właśnie stawia się Romanowi Dmowskiemu pomnik w Warszawie." Już Żydzi zadbają o to, żeby pomnik nie powstał. Ja pragnę tego z całego serca; pomnik POLAKA na polskiej ziemi. Polaka, który przywrócił Polskę na mapy Europy, a teraz tacy ludzie jak autor artykułu stają się jego prześmiewcami, z jednego powodu: mówił prawdę o masonach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykoszerna Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.gprs.plus.pl 18.04.09, 11:06 Dmowski byl wielkim Polakiem i Patriotą i nie odpowiadaja wam jego poglady bo jestescie zydokomunistyczna gazetą! na czele z red. Aronem Szechterem ktorego ojciec byl w NKWD i mordowal Polakow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: 89.206.21.* 23.09.09, 12:13 świnio zaszczuta, mam nadzieję, że ktoś cie poda do Sądu za te fałszerstwa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.toya.net.pl 19.11.09, 00:14 Dmowskiemu bardzo często polska prasa (np. Gazeta Wyborcza – Andrzej Osęka[1], Jerzy Sosnowski[2]) jak i inni ludzie (m.in. Henryk Grynberg[3], Ezra Mendelsohn), przypisuje domniemany nazizm[potrzebne źródło] bądź antysemityzm w tym teksty które w rzeczywistości nigdy nie były przez owego wypowiedziane bądź ich sens został mocno przeistoczony. Do rzekomych antysemickich cytatów z powieści "Dziedzictwo" należą m.in.: Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd – Żydem, fizycznie, psychicznie, kulturowo. Mają skórę inną, zapach inny, z natury są cyniczni, rozpustni. Głosząc liberalizm – są rozsadnikami zepsucia wśród narodów. Wylansowany przez nieprawidłowy tytuł artykułu Andrzeja Osęki. Anonimowy autor portalu zinterpretował to jako cytat z książki, tymczasem jest to fragment autorstwa Osęki opisujący książkę. Można się o tym przekonać odszukując rzekomy cytat na drugiej stronie artykułu. [Żydów należy] tępić, jak się tępi drapieżne zwierzęta i jadowite gady. Zmiana podmiotu w zdaniu w artykule Andrzeja Osęki fragmentu książki Dmowskiego. W rzeczywistości pełne zdanie w książce brzmi „Culmera i jemu podobnych trzeba tępić, jak się tępi drapieżne zwierzęta i jadowite gady.” Zdanie w powieści Dziedzictwo wypowiada Twardowski. Culmer jest znienawidzonym przez Twardowskiego Żydem, ale Twardowski mówi w powieści również: „– Ja się teraz zajmuje – ciągnął dalej Twardowski – studiami nad życiem pana Culmera. Mam do tego powody rodzinne. I nie spocznę, dopóki tej jadowitej gadziny nie zgniotę. On walczy ze mną oszczerstwem, bronią nikczemnego tchórza i pana między innymi w tej walce użył za narzędzie. Interesuje, mnie tylko to, czy pan był narzędziem świadomym.” Culmer w powieści za plecami rozpowiadał nieprawdziwe historie na temat Twardowskiego. Związek nienawiści Twardowskiego do Culmera z narodowością Żydowską tego drugiego nie jest tak prosty jak to wynika z interpretacji w artykule Osęki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a może przeczyta? Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.09, 14:10 Dmowskiemu bardzo często polska prasa (np. Gazeta Wyborcza – Andrzej Osęka[1], Jerzy Sosnowski[2]) jak i inni ludzie (m.in. Henryk Grynberg[3], Ezra Mendelsohn), przypisuje domniemany nazizm[potrzebne źródło] bądź antysemityzm w tym teksty które w rzeczywistości nigdy nie były przez owego wypowiedziane bądź ich sens został mocno przeistoczony. Do rzekomych antysemickich cytatów z powieści "Dziedzictwo" należą m.in.: Żydówka zawsze pozostanie Żydówką, Żyd – Żydem, fizycznie, psychicznie, kulturowo. Mają skórę inną, zapach inny, z natury są cyniczni, rozpustni. Głosząc liberalizm – są rozsadnikami zepsucia wśród narodów. Wylansowany przez nieprawidłowy tytuł artykułu Andrzeja Osęki. Anonimowy autor portalu zinterpretował to jako cytat z książki, tymczasem jest to fragment autorstwa Osęki opisujący książkę. Można się o tym przekonać odszukując rzekomy cytat na drugiej stronie artykułu. [Żydów należy] tępić, jak się tępi drapieżne zwierzęta i jadowite gady. Zmiana podmiotu w zdaniu w artykule Andrzeja Osęki fragmentu książki Dmowskiego. W rzeczywistości pełne zdanie w książce brzmi „Culmera i jemu podobnych trzeba tępić, jak się tępi drapieżne zwierzęta i jadowite gady.” Zdanie w powieści Dziedzictwo wypowiada Twardowski. Culmer jest znienawidzonym przez Twardowskiego Żydem, ale Twardowski mówi w powieści również: „– Ja się teraz zajmuje – ciągnął dalej Twardowski – studiami nad życiem pana Culmera. Mam do tego powody rodzinne. I nie spocznę, dopóki tej jadowitej gadziny nie zgniotę. On walczy ze mną oszczerstwem, bronią nikczemnego tchórza i pana między innymi w tej walce użył za narzędzie. Interesuje, mnie tylko to, czy pan był narzędziem świadomym.” Culmer w powieści za plecami rozpowiadał nieprawdziwe historie na temat Twardowskiego. Związek nienawiści Twardowskiego do Culmera z narodowością Żydowską tego drugiego nie jest tak prosty jak to wynika z interpretacji w artykule Osęki. źródło:pl.wikipedia.org/wiki/Dziedzictwo_(powie%C5%9B%C4%87) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eatnol Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.10, 22:29 Shit jakich mało mi się napatoczyło to właśnie ten artykuł w tejże gazecie zwaną wyborczą, z innej beczki "Gówno prawdą" Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Dmowski - faaaaataaaalne dziedzictwo 05.07.10, 04:30 Cytat: "Gdyby oni dostali z powrotem swoje państwo i na nowo by im było wszystko wolno, to bez przerwy urządzaliby jubileusze, rocznice, zjazdy, obchody, pochody... (...) Ja ci ręczę, że oni najpierw nauczą się ordynarnie kraść, niż powiększać polski majątek, i zanim Polskę wzbogacą, już ją rozkradną." ---------------- Hmm... calkiem udana analiza polskiej wspolczesnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gówno Dmowski - fatalne dziedzictwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.11, 08:53 Nigdy w życiu nie czytałem tak przekłamanej recenzji, no ale w końcu to redakcja GóWno. Komuniści z was!!!!!!!!! Do pierdla z wami, a nie do gazet!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś