Dodaj do ulubionych

Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultury?

01.12.05, 14:36
Kochani pisze referat o zmianie kulturowej opierając sie na przykładzie
stosunku do chleba.Kiedys chleb był otaczany pewnego rodzaju sacrum,był zywym
symbolem dostatku.Całowano go, troszczono sie o wykorzystanie kazdej
kruszyny.Darzono niesamowitym szacunkiem.Dzisiaj chleb mozna znalesc na
smietnikach, na klatkach schodowych i wielu innych niepożądanych
miejscach.Czy uwazacie ze zaszła pewna zmiana kulturowa wywolana powszechnym
dostepem do chleba, jego masową produkcją?Moze jakies inne czynniki miały na
to wpływ - być moze poprawa sytuacji materialnej?Prosze Was o pomoc i zdanie
na ten temat.Wielkie dzięki.Ps. Moze napiszecie jaki jest Wasz stosunek do
chleba?
Obserwuj wątek
    • tytus.de.zoo Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 02.12.05, 16:34
      Zmieniło się.
      Nowym symbolem może teraz być telewizor, a ze zwyczajów zwycięży spędzanie
      wolnego czasu w supermarketach.
      • Gość: manuelka Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.norf.east.verizon.net 02.12.05, 17:18
        1) przede wsyztskim symbol...religijny(tu nie musze tlumaczyc) - Polska jako
        kraj zdominowany kultura religijna
        2) spoleczny (wymiar materialny)
        3)rodzinny (posilek jako b. wazny element zycia rodzinnego)
        • Gość: taka prawda Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.in-addr.btopenworld.com 05.12.05, 06:22
          burak w mohairowym bereciku
    • Gość: iza Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.range86-142.btcentralplus.com 02.12.05, 17:23
      Może i się zmieniło, ale ja mieszkam obecnie za granicą i z wszelkiego jadła
      polskiego, to właśnie chleba mi brak, takiego zwykłego białego 'oliwskiego' z
      chrupiącą skórką, gdzie każda kromka ma swoją wagę.
      Co do sakrum, to i dziś się go szanuje w bogobojnych rodzinach, a czy kiedyś
      wszyscy tak bardzo szanowali chleb? nie sądzę. Jest to romantyczny stereotyp a
      niegdysiejsi bogaci paniczykowie nie większą miarę przykładali do chleba niż do
      zaszłorocznych liści. Na wsiach nadal raczej chleb się nie poniewiera, bo jest
      zwierzyna, która go chętnie skonsumuje, a w miastach, jak to w miastach -
      śmietnik wszędzie, bo 'recycling' zawodzi i wiele rzeczy się marnuje.
      Pozdrawiam, I
    • Gość: MAr Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.05, 17:38
      "Czczenie" chleba przejawiające się m.in. w całowaniu, było wynikiem ubóstwa,
      całe więc szczęście, że teraz już chleb traktujemy po prostu jak jeden z wielu
      produktów żywnościowych. Niewykluczone, że ta "kultura chleba" jeszcze do nas
      powróci, ale będzie to oznaczało tylko jedno- reformy sie nie powiodły, znowu u
      nas "bida z nędzą".
      To tyle mojego zdania. pozdrawiam.
      • olga.m Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 02.12.05, 18:10
        Ale nadal wiele osob uwaza ze nie powinno sie chleba wyrzucac i tak wlasnie
        wychowuja swoje dzieci - bardzo mi sie takie podejscie podoba. Wystarczy
        powiedziec im ze w biednych krajach to o kawaleczek chleba inni by sie bili, a
        to na dzieci dziala. No i chleb ktory nie nadaje sie do jedzenia mozna zuzyc w
        inny sposob, albo w ostatecznosci wystawic OBOK smietnika - ktos zawsze go wezmie.
        Nie ma moze jakiegos ogromnego uwielbienia w stosunku do chleba, ale jednak jako
        "chleb nasz powszedni" jest dosyc szanowany.
        • annam-s Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 05.12.05, 17:55
          Brawo! Stary chleb zaeijam szczelnie w folię i wieszam na poręczy KOLO
          śmietnika. Albo drobię i idę z dziećmi karmić kaczki -nigdy nie wyrzucam do
          śmieci!
        • annam-s Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 05.12.05, 17:58
          Tak jak mnie nauczono zawsze przed napoczęciem bohenka robię znak krzyż na
          spodzie, a jeśli kawałek chleba spadnie mi na podłogę podnosząc całuję go.
          Wpojono mi szacunek do chleba:
          1) wzgląd religijny
          2) symbol pożywienia na które trzeba zapracować
          pozdrawiam
          • anna.belle Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 08.12.05, 09:28
            ja znaku krzyża na chlebie nie robię, ale częśto z podziwem patrzyłam na
            Babcię, która do końca życia tak postępowała.
            ale gdy kawąłek chleba upadnie, zawsze podnoszę i całuję. nigdy go też nie
            wyrzucam.
            to taki symbol wartości, na którą się zapracowało. i pamięć, że chleb powszedni
            jest ważny, najbardziej to widać gdy go zabraknie.
            pozdrawiam!
            • annam-s Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 08.12.05, 11:48
              O tuż to!
      • anna-dark Polski chleb najlepszym w Europie !!! I kropka !!! 02.12.05, 20:54
        Polski chleb najlepszym w Europie !!! I kropka !!!
        • Gość: Mil Chleba nie traktujemy juz tak jak kiedyś. IP: *.voltronik.pl / 217.117.130.* 04.12.05, 09:52
          Chleb nie jest juz darzony takim szacunkiem jak dawniej. Osobiscie nigdy nie
          odwaze sie go wyrzucic,bo moje wychownie mi na to nie pozwala. Wydaje mi sie,
          że nie jestem wyjatkiem. Uwazam, ze jedzenia nie wolno marnowac, bo kiedys moze
          nam go zabraknac. Poza tym na świecie jest tak wiele głodujacych ludzi, dla
          ktorych wlasnie ten zwyczajny chleb bylby pozadanym darem.
          Polski chleb jest naprawde wyjatkowy, nie ma lepszego na calym świecie!
          • Gość: Krystyna Re: Chleba nie traktujemy juz tak jak kiedyś. IP: *.server.ntli.net 04.12.05, 11:12
            Jestem z W-wy a szacunek do chleba mam od zawsze.Staralam sie kupowac tyle aby
            nie jesc nieswiezego i zeby nie wyrzucac.Gdy jednak cos sie uzbieralo
            bralismy dzieci w niedziele do parku Skaryszewskiego i karmily kaczki na
            jeziorze.Sadze,ze z szacunkiem do chleba nie wypadamy zle w porownaniu
            chociazby z Anglia w ktorej teraz mieszkam.Polski chleb to chleb upieczony ze
            zboza polskiego.Maka polska jest wspaniala,biala i sypka i tylko z niej
            wychodzi piekny,pachnacy zdrowy chleb dla polakow.Nie znosze francuzkich
            nadmuchanych bulek.Zawsze tesknie za polskim pieczywem.Angielska maka jest
            szara.A chleb ma kolor waty.Jednak jesc cos trzeba i chleb ciemny z pestkami
            slonecznika wrzucony do tostera jest smaczny.Na szczescie mamy tu sklepy z
            polska zywnoscia i nikt mnie nie namowi abym np:nalesniki robila z angielskiej
            maki.Uwazam,ze szanujemy nasz polski chleb , czasem kupujemy te podrobki
            polskiego chleba z angielskiej maki a z polskiego sklepu ale to nie ten smak.
          • Gość: Krystyna Re: Chleba nie traktujemy juz tak jak kiedyś. IP: *.server.ntli.net 04.12.05, 12:10
            Jestem z W-wy a szacunek do chleba mam od zawsze.Staralam sie kupowac tyle aby
            nie jesc nieswiezego i zeby nie wyrzucac.Gdy jednak cos sie uzbieralo
            bralismy dzieci w niedziele do parku Skaryszewskiego i karmily kaczki na
            jeziorze.Sadze,ze z szacunkiem do chleba nie wypadamy zle w porownaniu
            chociazby z Anglia w ktorej teraz mieszkam.Polski chleb to chleb upieczony ze
            zboza polskiego.Maka polska jest wspaniala,biala i sypka i tylko z niej
            wychodzi piekny,pachnacy zdrowy chleb dla polakow.Nie znosze francuzkich
            nadmuchanych bulek.Zawsze tesknie za polskim pieczywem.Angielska maka jest
            szara.A chleb ma kolor waty.Jednak jesc cos trzeba i chleb ciemny z pestkami
            slonecznika wrzucony do tostera jest smaczny.Na szczescie mamy tu sklepy z
            polska zywnoscia i nikt mnie nie namowi abym np:nalesniki robila z angielskiej
            maki.Uwazam,ze szanujemy nasz polski chleb , czasem kupujemy te podrobki
            polskiego chleba z angielskiej maki a z polskiego sklepu ale to nie ten smak.
            • Gość: wandziulek Re: Chleba nie traktujemy juz tak jak kiedyś. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.05, 22:01
              mam bratanice w Ameryce,ktora zatesknila za polskim chlebem,wlasnie prosila aby
              przyslac jej make izakwas-sama upiecze,poza Polska jest 15 latale ciagle
              pamieta smak polskiego chleba!!!!
        • Gość: Prudent1 Re: Polski chleb najlepszym w Europie !!! I kropk IP: 69.245.100.* 05.12.05, 03:04
          Aniu Droga! Nie tylko w Europie! Ja tu w USA zasuwam, liczac w km, okolo 75 do
          polskiego sklepu z naszym WSPANIALYM POLSKIM chlebem. Oczywiscie kupuje od razu
          duzo bochenkow, bo dla corki i wszystkich znajomych. Nastepnym razem jedzie
          ktos inny i robi to samo! Boze ! Ten np. razowy, jeszcze cieply, chocby tylko z
          maslem i odrobina soli, Jeeeeezu!Mowie Ci, jak przyjechalem pewnego razu do
          ojczyzny i rano od malutkiej piekarni zawialo zapachem naszego chleba, to bez
          przesady, nogi mi sie ugiely i mnie, staremu facetowi,co niejedno w zyciu
          widzial, plakac sie nie wiadomo dlaczego zachcialo!
      • Gość: ewka to był znak szacunku - a nie ubustwa IP: *.toya.net.pl 04.12.05, 19:30
        nie wiesz o czym piszesz - widać nie nauczono cie szacunku do chleba a tym
        samym miłości do ziemi polskiej.
        • burakiprlu czarni nauczyli was strachu, debile 04.12.05, 20:50
          to czarni was nauczyli ze to grzech wyzucac chleb, robicie to ze strachu, a co z
          gownem? tez robicie znaki i zaklecia? chleb strawiony to ciagle chleb? po kazdym
          sraniu walnijcie poklon, z szacunku do wlasnego idiotyzmu i zniewolenia
        • Gość: klarsien Re: to był znak szacunku - a nie ubustwa IP: *.4web.pl 06.12.05, 19:07
          Taki mały wtret - jelsi juz uczyć kogoś szacunku do polskiej ziemi, to moze i do
          jezyka? UbÓstwo, kurde! :P
    • Gość: Herman Re: Współczesny chleb (może nie kazdy) IP: *.crowley.pl 02.12.05, 18:37
      to wyrób "chlebopodobny"?.
    • Gość: wielka_stopa Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 18:42
      Dla mnie osobiście wyrzucanie chleba czy jakiegokolwiek jedzenia nie mieści się
      w głowie. Nie należę do osób cierpiących biedę, ale po prostu mnie tak wychowano
      i tak samo mam zamiar wychować moje dzieci.
    • Gość: lulka Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.consoft.com.pl 02.12.05, 18:48
      Mieszkam w miasteczku, u mnie w domu, chleb się odkłada i potem oddaje komuś.
      Wiem, że starsza pani, która przychodzi do nas po chleb dla zwierząt nie
      wyrzuca nawet spleśniałego chleba, ale go spala.
      W mieszkaniu studenckim, w którym teraz mieszkam, nikt nie wyrzuca chleba.
      Odkładamy go, a raz na jakiś czas ktoś go zabiera da kogoś innego ;)
    • marta_ewa Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 02.12.05, 19:22
      Wejdz na forum chleb domowej roboty ,tam jest duzo ludzi ktorzy do tego tematu
      inaczej podchodza.Ja samodzielnie wypiekam chleb i innego rodzaju pieczywo w
      domu,uwielbiam kiedy dom wypelnia zapach cieplego chleba.Resztek nigdy nie
      wyrzucam ,karmie z dziecmi np.ptaki lub oddaje dla koni.Pozdrawiam Marta
    • jacek.69 Wychowano mnie w szacunku dla chleba. 02.12.05, 19:38
      Chociaż sporadycznie zdarza mi się wyrzucić zeschnięty kawałek, za każdym razem
      mam pewne poczucie winy. Nie wyrzucam jednak do śmietnika, tylko do siatki,
      którą potem wieszam przy zsypie. Staram się kupować tyle, abyśmy wraz z rodziną
      dali radę zjeść cały i swieży. Nasz polski chleb jest niepowtarzalny w smaku i
      aromacie, wystarczy posłuchać obcokrajowców opowiadających o tym polskim cudzie.
      Co do wyrzucanai jedzenia na śmietnik - przodują w tym hipermarkety, dla nich
      zywność to artykuł jak każdy.
      • Gość: cynik Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. IP: 83.238.232.* 02.12.05, 20:09
        Mam wrażenie, że polski chleb jest niepowtarzalny w smaku dla tych co innych
        smaków... po prostu nie znają. Podobnie jest zresztą z innymo "polskimi"
        produktami: kiełbasą, szynką, białym serem, a i jeszcze jabłkami, hihihi
      • marcin_28 Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. 02.12.05, 22:40
        ta... polowa obcokrajowcow lubi polski chleb, a druga twierdzi, ze jest ciezko i
        gniotowaty...
        naprawde nie jestesmy wybrancami boskimi, nie kazdy kawalek ziemi po jakim
        stąpamy lest lepszy niz gdzie indziej
        nie mamy najlepszego chleba, najlepszej kiełbasy, najlepszej wódki, ani już
        napewno najlepszej czekolady - bo i takie sądy o wedlu słyszałem...
        o gustach cięzko dyskutować, ja lubie polski chleb, ale ten za granicą potrafi
        być nie gorszy... pod warunkiem, że nie kupuje się najtańszego -> bo tam
        naprawde dobry chleb, naprawdę sporo kosztuje itp itd
        • magnas11 Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. 03.12.05, 02:02
          zgadzam sie. moge kupic chleb za $0.99, ktory jest nigdy nie psujaca sie wata
          nie nadajaca sie do jedzenia, chyba tylko po zrobieniu z niego tosta (ale i to
          jak najrzadziej)albo barzdo dobry chleb wloski czy rosyjski za $5. i przyznaje,
          ze roznica nie jest powalajaca...
          • magnas11 Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. 03.12.05, 02:03
            porownujac do chleba kupowanego w Polsce, oczywiscie...
        • Gość: Ewcia Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 04.12.05, 05:05
          Ja tez tego nie rozumiem, co takiego jest dobrego w polskim chlebie. OK,
          czasami nie jest zly, ale w wielu krajach jadlam lepszy.
          Gdy bylam ostatnio w Polsce, to zuwazylam napisy na sklepach "polski chleb" i
          pytalam sie mamy, co to znaczy "polski chleb". Mama mowi, ze to znaczy ze chleb
          jest ze skladnikow organicznych.

Mysle ze Polacy zyja w swiecie fantazji. Polska do niedawna byla jednym z
          najbardziej zanieczyszczonych krajow na swiecie. Bardzo watpie czy w Polsce
          jakikolwiek chleb robiony jest ze skladnikow organicznie wyprodukowanych.

-------------
          ta... polowa obcokrajowcow lubi polski chleb, a druga twierdzi, ze jest ciezko i
          gniotowaty...
          naprawde nie jestesmy wybrancami boskimi, nie kazdy kawalek ziemi po jakim
          stąpamy lest lepszy niz gdzie indziej
          nie mamy najlepszego chleba, najlepszej kiełbasy, najlepszej wódki, ani już
          napewno najlepszej czekolady - bo i takie sądy o wedlu słyszałem...
          o gustach cięzko dyskutować, ja lubie polski chleb, ale ten za granicą potrafi
          być nie gorszy... pod warunkiem, że nie kupuje się najtańszego -> bo tam
          naprawde dobry chleb, naprawdę sporo kosztuje itp itd
          • Gość: z_Flandrii Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. IP: *.access.telenet.be 04.12.05, 18:43
            roznica miedzy polskim a "zagranicznym" polega glownie na tym ze nasz chleb
            jest wschodni, czyli lekko wilgotny. Roznice czuc od razu.
            Moge kupic tutaj przyzwoity chleb, ale jest dla mnie zwyczajnie za suchy, zeby
            sie nim zachwycac.
            Dlatego tez wiekszosc Polakow na poczatku przelknie bagietke czy cokolwiek tam
            ma pod reka, ale wkrotce zateskni za polskim chlebkiem. Albo nawet jezeli nie
            zateskni... po powrocie w rodzinne strony jakims dziwnym zrzadzeniem losu
            pochlonie bohenek chleba za jednym posiedzeniem..
            Co nie znaczy ze inne chleby sa calkowicie niezjadliwe - we Wloszech, w Grecji
            i Holandii nie maja najgorszego, za to francuski "bialy" wola o pomste do
            nieba - ani to slodkie ani slone, i po jednym gryzie nie ma juz polowy kromki..
            obrzydliwosc.
            Co do reszty produktow spozywczych to racja - kielbasy i wedlina sa dobre w
            calej srodkowej Europie, nie tylko u nas..
            Za to roznorodnosci wyrobow mleczarskich moznaby nam pozazdroscic, to fakt :)
          • Gość: iza Re: Wychowano mnie w szacunku dla chleba. IP: *.range86-139.btcentralplus.com 05.12.05, 00:03
            a ja nie znalazłam w Anglii dobrego chleba, i czy taki za 25p czy 2 funty, to i
            tak trzeba do tostera wsadzić, by był zjadliwy, i już go nie szukam, bo na
            święta jedę do domu i ....:-)))
    • Gość: tommy Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.hotelrialto.com.pl / 80.50.201.* 02.12.05, 20:19
      Od urodzenia mieszkam w Wawie, mojej rodzinie powodzi sie nienajgorzej...pomimo
      tego ze dzis ludzie maja w "D" tradycje a sacrum to dla nich nowy samochod lub
      cos czym mozna szpanowac u mnie w domu nadal czyni sie znak krzyza przed
      napoczeciem chleba a gdy spadnie na podloge caluje sie go.
      • Gość: jan2 Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.05, 21:36
        To pięknie opisane tommy. Cieszy, że są takie rodziny. Pozdrawiam.
    • Gość: Norwid Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.zab.nat.hnet.pl 02.12.05, 22:59
      Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba,
      podnoszą z ziemii, przez uszanowanie,
      tęskno mi Panie.
      • w.morde.jeza Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 02.12.05, 23:45
        mieszkam za granica i nie uwazam zeby chleb byl tutaj gorszy. Roznica jest
        taka, ze za Dobry Chleb trzeba zaplacic prawie dwa razy wiecej niz za
        podstawowy, nijaki. Natomiast w Polsce ( o ile sobie dobrze przypominam,) to
        wlasnie ten podstawowy,najtanszy i najprostszy chleb jest pyszny.
        Osobiscie uwielbiam chleb. Sama pieke od czasu do czasu. Jesli kupie pyszny
        pachnacy moze mi on wystarczyc za obiad, bez niczego, ewentualnie z
        maslem.Pamietam jak mama mnie posylala jako mala gowniare po chleb do sklepu,
        to wracalam z chlebem, owszem, ale do polowy wyzartym;) Uwielbiam zapach
        chleba, jego gliniasta konsystencje, jego skorke, miazsz... wszystko. Dmuchanym
        pseudo-bulkom mowie stanowcze nie!
        Co ciekawe, naleze do mlodego pokolenia, nie jestem wierzaca ani ani, odcinam
        sie od polsko-romantycznego nacjonalizmu, nigdy mnie tej czynnosci w domu nie
        uczono ale z wlasnej woli caluje chleb.Po prostu kiedy wyjmuje taki pachnacy z
        torebki nie moge mu sie oprzec. Nie chodzi tylko o kubki smakowe, ale takze o
        szacunek, szacunek do zywnosci.
        Mozliwe , ze takie odswietne, sentymentalne traktowanie chleba jest czescia
        polskiej kultury. Nierzadko zdarza mi sie jesc na stolowce z obcokrajowcami
        gdzie maly chleb jest obowiazkowym dodatkiem. Ale tylko dodatkiem i jest tak
        traktowany. Zywnosc jak kazda inna, bez symbolicznego znaczenia. czesto, bardzo
        czesto, widze jak jest wyrzucany ledwie napoczety.
    • Gość: imia Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.dbln.cable.ntl.com 03.12.05, 00:45
      Ja mimo ze nie traktuje chleba jako metafory ciała bożego, czyli nie uwazam aby
      był świety, to jednak jesli mam wyrzucić stary chleb to odczuwam jakis rodzaj
      "zawachania". Staram sie wogóle nie wyrzucac zywności a próbuję zrobic z niej
      pożytek dla innych - niemniej, jesli chodzi o chlebe jesli nie moge dać go
      zwierzętom i faktycznie musze jakis wyrzucić[bo splesnial] to zawsze mi sie
      przypomina scena z mojego dzieciństwa: byłam na kolonii i zaistaniała tam
      sytuacja gdzie dzieciaki rzucały do siebie na stołówce niezjedzonym chlebem. Na
      zawsze juz utkwiła mi w pamieci bardzo odważna wówczas i pełna autentycznego
      przekonania głosna wypowiedz jednej dziewczynki ze to wielki grzech nie szanowac
      chleba. Efekt był taki ze zabawa sie skonczyla. U mnie nic innego nie powoduje
      tego momentu "zawachania" jak tylko przypomnienie tej chwili. Było to jakies 15
      lat temu. Pozdrawiam
    • gemin9 Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 03.12.05, 03:11
      Mam podobny stosunek do wszelkiego rodzaju żywności, nie tylko do chleba.
      Chociaż nie należę do osób religijnych, żywność traktuję jako "dar boży",
      któremu należy się specjalny szacunek... Żeby nie wyrzucać żywności, trzeba ją
      kupować w odpowiednich ilościach, zamrażać kiedy jest ryzyko, że będzie musiała
      poleżeć... Używam też pojemników próżniowych, które dość skutecznie
      utrzymują "przydatność do spożycia" takich właśnie produktów, jak pieczywo,
      ugotowany makaron, ryż,kasza. Nie chronią niestety przed zepsuciem wędlin, czy
      ryb...
      Jak chleb już nie nadaje się do zjedzenia (co bardzo rzadko się zdarza, bo
      prawie zawsze nadaje się choćby na grzanki), to wyrzucam je na podwórku ptakom.
      Rzuca się na te okruchy zawsze chmara gołębi. To bardzo piękny widok... Po 10
      minutach nie ma po nim śladu...
      • Gość: Ewa Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.tampfl.dsl-w.verizon.net 04.12.05, 05:11
        Ja nie wyrzucam chleba ani innej zywnosci. A jak juz musze - np. dzisiaj
        wyrzucialam pare cytryn - to mi bylo tez przykro. Natomiast chleb kupuje raz na
        tydzien lub rzadziej i zwykle jest zjadany w jeden dzien, takze nie ma okazji
        sie zepsuc. Nie wiem czy chleb jest wiekszym darem od jablek czy cytryn....
    • evita_duarte Polski chleb najlepszy na swiecie 03.12.05, 03:17
      Nigdy niczego rownie dobrgo na swiecie nie znajdziecie. Zapytajcie emigrantow,
      za czym najbardziej tesknia. Oczywiscie za polskim jedzeniem, a zwlaszcza
      chlebkiem z chrupka skorka mniam.
      • Gość: bogalfa Re: Z wiersza Marka Kusiby: IP: *.bchsia.telus.net 03.12.05, 07:05
        ...Gdy zakrzywionym nożem ojciec modlił chleb...
      • Gość: hmm Re: Polski chleb najlepszy na swiecie IP: *.pt.lu 04.12.05, 14:10
        polski chleb jest super ale bez przesady.

W Luksemburgu jest mnostwo rodzajow pysznego chleba.

W Polsce niestety wiekszosc chleba to taniocha bez jakosci. Jedynie w malych
        rodzinnych piekarniach produkuje sie dobry chleb. Moze dlatego szacunku do
        pieczywa juz nie ma?
    • pisareczka1 Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 03.12.05, 10:19
      Chleb jest be, bo to sama mąka i się od tego tyje. Pozdr.
      • franciszka137 Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 03.12.05, 11:18
        bo chleb przygotowuje się na zakwasie i najlepiej z mąki żytniej,razowej,
        gryczanej
        samo zdrowie,jak nie chcesz jeść kup sobie w jakimś sopeeermarkecie podrasowane
        bułeczki, lub specjalnie ulepszony chlebek smacznego
    • Gość: ag.zi. a jusci , ze napisze IP: *.w193-248.abo.wanadoo.fr 03.12.05, 12:19
      a jusci , ze napisze , ze bardzo ciekawy masz temat ( studiujesz technologie
      zywienia ? czy moze kulturoznawstwo , albo antropologie? ).
      mieszkam w krainie gdzie chleb jest zupelnie niepolski , i bardzo mi to czasem
      doskwiera , do tego stopnia , ze kilka osob przyjezdzajacyh w goscine taszczylo
      dla mnie polski bochenek . nie tkwie permanentnie w stanie nostalgii , i jem
      inne wypieki , ale to nie to same wypieki; opisane przez ciebie zachowania
      zwiazane z chlebem , z jego masowym lekcewazeniem to niestety wg mnie tylko
      okruszek w miliardach waznych lekcewazen , ktore sa emblematem
      terazniejszosci , onegdaj to bylo przepiekniej , no ale ciagnac watek , bylo
      takze czasem niektorym glodniej , czasem bardziej zmeczono od pracy na polu z
      konisiem , w domu bez machin , no nie wiem - slowem nie nam chyba rozstrzygac
      co lepsze i sie zamartwiac , tylko np mozna na przekor niefajnosciom kultywowa
      ten krzyzyk na bochenku i pocalunek przed spozyciem, i bedzie inaczej nieco....
      co Ty na to?
    • Gość: nie jem Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 13:15
      ja nie jem chleba:P wiec mam nijaki do niego stosunek:P nie caluje go jesli
      upadnie i takie tam
    • Gość: KS Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.bredband.skanova.com 03.12.05, 13:27
      Mieszkam w Szwecji i jedną z kilku rzeczy jakich mi tutaj jest polski chleb,
      ale i również jego zapach. Zapach świeżego chleba w Polsce jest
      niepowarzalny,dlatego jeśli mamy czas pieczemy w domu chleb wg polskich
      przepisów.(Drugą taką rzeczą jest zwykły biały ser, który też trzeba robić
      samemu).
      • burakiprlu jestes glupim psem pawlowa 04.12.05, 20:48
        odruch warunkowy, chinol jest chory bez ryzu, polak bez chleba, bezmyslne psy
        pawlowa, glupki jednym slowem
        • Gość: Prudent1 Re: jestes glupim psem pawlowa IP: 69.245.100.* 05.12.05, 03:13
          Nie przypuszczalem, ze ktos tak chamski i przy tym tak nieprawdopodobnie glupi
          napisze taki tekst. Ale coz, slynni absolwenci zasadniczych szkolek zawodowych
          dla przerosnietych lubia sie wyrozniac, oczywiscie BEZMIAREM glupoty i
          chamstwa, taka to ich cecha immanentna...
    • Gość: tymbard Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 14:01
      Bardzo ciekawy wątek.Ja sam mam mozliwosc obserwacji tego zjawiska z bliskiej
      perspektywy.Wraz z rodziacami prowadzimy mala,rodzinna piekarnie.To o czym
      piszesz jest zauwazalne.A zwlaszcza dla takich malych piekarni,gdzie podchodzi
      sie do chleba z koniecznym szacunkiem.Jak to jest u nas.Wykorzystuje sie -
      doslownie-kazdy okruszek pieczywa.Pieczywo zostalo zepsute tanim
      konsumpcjonizmem tak,jak wypaczone jest wilel waznych psraw w tym kraju.Jesli
      przykladowo duze hipermarkety robia pol kilogramowy bochenek chleba z 20dkg
      maki,to sprawa jest oczywista.Jesli kupuje sie chleb za 60gr w Kauflandzie,to
      nie mozna oczekiwac by to pieczywo bylo smaczne,zdrowe,I w konsekwencji wiedzac
      o tym traktujemy ten chleb tak,a nie inaczej.Ludzie caly czas anrzekaja,ze
      wszystkiego im brakuje,a wlasnie po ilosci zmarnowanego jedzenia widac,ze cos
      jest nie tak.Mysle,ze to co sie dzieje z chlebem w Polsce to symboliczny
      przejaw tego,co dzieje sie z tym krajem w ogole. Wszelkie symbole,historyczne i
      kulturowe tradycje zostaly odstawione na ostatnia polke. Mozna powiedziec z
      towarem z przeceny.Ale i tak nikt go nie chce.Wedlug mnie sprawa jest naprawde
      powazna.Z tego wzgledu,ze na takich wlasnie zmianie podejscia do rzeczy
      symbolicznych,zauwazalna jest zmiana postawy i mentalnosci spoleczenstwa.Nasz
      kraj jest teraz w dobie przemian tak daleko idacych,ze przyszle lata dopiero
      pokaza,czym to jest.Tak naprawde,ludziom sie w glowach poprzewracalo.Zeby nie
      powiedziec bardziej dosadnie...To jest napradwe ciekawe,ze sami sobie kopiemy
      dolek,zeby pozniej w niego wpasc.Ale Polacy sprawdzali sie w walce w
      okopach,wiec widocznie jest to nam potrzebne do dalszego rozwoju.Jestem z
      Wroclawia i pamietam ziomkow jak walczyli z powodzia w 97r.Musimy po raz
      kolejny dostac mocno po glowie,zeby sie obudzic.I nie wiem na co czekamy,bo
      rosyjskiego niedzwiedzia juz obudzilismy.Mimo,ze przeciez zima i powinien
      spokojnie spac.Jesli tak dalej pojdzie,to jestem przekonany,ze przyjdzie
      jeszcze taki czas,ze ludzie beda sobie wyrywac z rak ostatni kawalek
      chleba.Szanujmy chleb,ten kraj i siebie nawzajem.
      To tyle.Pozdrawiam:)
    • Gość: zuza Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 03.12.05, 14:24
      oh. nadal daże chleb wielkim szacunkiem. a będąc teraz za granicą jeszcze
      bardziej go doceniam - nigdzie nie ma takiego pysznego chleba jak w polsce :)
      nie wyobrażam sobie życia bez chleba. i nie znam nikogo sposód moich komu chleb
      by nie smakował :) to też o czymś świadczy :)
    • Gość: Radek Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 16:28
      Zdecydowanie zaszła zmiana kulturowa. Trzeba jednak przyznać, że kultura i
      szacunek, jakim darzono chleb, musiał być zależny od regionu kraju. Chociaż
      dzisiaj Polska jest bardziej wymieszana i jednolita kulturowo niż przed wojną,
      to zmiany następują jednak w ciągu pokoleń, czyli przez cały okres powojenny
      kultura zmieniała się stopniowo. Także ostatni okres gospodarki rynkowej w
      Polsce, kiedy biały chleb stał się jednym z bardzo wielu produktów spożywczych
      (wcześniej takiej różnorodności nie było i zazwyczaj kupowało się stale jeden
      gatunek pieczywa), musiał siłą rzeczy wywrzeć swoje piętno na podejściu
      społeczeństwa do chleba. Jak wspomniałem, kultura najbardziej zmienia się wraz z
      wymianą pokoleniową, więc ostateczny wpływ gospodarki rynkowej na problem chleba
      i nie tylko będzie można zaobserwować dopiero wtedy, gdy w dorosłość wkroczy
      pokolenie urodzone po roku 1990.

A odnośnie stosunku ludzi do chleba mogę podać jeden przykład, który pamiętam z
      dzieciństwa. U mnie w rodzinie chleba nigdy nie traktowało się z namaszczeniem,
      dlatego gdy jako niezręcznemu :-) dziecku upadł mi bochenek na podłogę i stało
      się to w obecności pewnej naszej sąsiadki, kobiety "starej daty", kobieta ta
      nakrzyczała na mnie i powiedziała, że chleb jest święty. Że u niej w rodzinie
      przed napoczęciem bochenka chleba wykonuje się nożem znak krzyża. Uwierzyłem jej
      i przez pewien krótki czas sam tak robiłem. Do dzisiaj jednak pamiętam to zdarzenie.
      • Gość: bulbul Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.omi4.net / *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.05, 21:04
        Ech, a ja mysle, ze to ubostwianie "polskego" chleba jest troche przesadzone.
        Nie jestem Polakiem i wiem, ze chleb, robiony w moim kraju, wcale nie jest
        gorszy od tego, ktorego jem nad Wisla. Czesto chyba chodzi po prostu o to, ze
        Polacy, przyzwyczajeni do "swojego" chlebu, za granica, gdzie ceny jedzenia sa
        niestety zazwyczaj wizsze, kupuja tanszy chleb w hipermarketach. A jak jest z
        jakoscia takiego wypieku, mozna sie przekonac i kupujac to, co jako chleb
        sprzedaje sie w polskich duzych marketach.
    • Gość: Gonia Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.chello.pl 03.12.05, 21:00
      Hej, jeśli o mnie chodzi to takiego czerstwego chleba staram się raczej nie
      wyrzucać, jeśli mam chęci to wyrzucam dla ptaszków w parku, ale najczęściej (co
      jest trochę głupie, ale tak robie) czekam az splesnieje i wtedy juz nie mam
      wyrzutów sumienia gdy go wyrzucam.
    • xieni Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur 03.12.05, 21:47
      Ja mam do chleba bardzo duży szacunek. Jest dla mnie podstawą jedzenia , jeśli w
      domu nie ma chleba to tak jakby w ogóle nie było co jeść. Jeste też jakby
      symbolem jedzenie w ogóle.
      Staram się darzyć chleb szacunkiem np. nigdy nie kładę go "odwrotnie" raczej
      nie wyrzucam, a jak już to czuję wielką skruchę. Staram się wystawiać go na
      śmietnik w ostateczności i oddzielnie z myślą, że może komus się przyda.
      Niestety w wielkim miescie, w którym mieszkam już nie zbierają chleba dla koni -
      wielka szkoda.

co do smaku to rzezcywiście takie dobrego chleba jak u nas nie uświadczysz, a
      już np. razowy na miodzeie to rzecz unikalna.

www.kurczeblade.pl
      • Gość: Woja Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.cable.ubr01.hawk.blueyonder.co.uk 04.12.05, 02:19
        Jeśli uznać kulturę za sposób życia ludzi według wyznawanych wartości, to chleb
        dla Polaków jest nie tylko pokarmem czy symbolem ciała bożego, ale wartością
        samą w sobie. Sprowadzając za granicę bochenek chleba nie kierujemy się
        wyłącznie smakiem, chcemy by zawitał to nas skrawek ojczyzny. Tego poczucia nie
        wzbudzimy tak mocno i wyraźnie polską kiełbasą, bigosem czy wódką, albo od
        innej strony - "Panem Tadeuszem". Wyjątkowość polskiego chleba powoduje, że
        należy on do istoty Polskości - nieważne że włoska ciabbata czy chleb ukraiński
        są podobne w smaku - prawdziwe spełnienie i zadośćuczynienie tęsknocie za
        krajem można osiągnąć najprościej i najlepiej właśnie za pomocą naszego chleba.
        W tym jest jego siła i dlatego mogę uznać go za wartość, z czym nikt poza mną
        nie musi się zgadzać.
    • Gość: aki Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 04.12.05, 01:58
      Chleb synonimem kultury... czy ja wiem... Na pewno nie byle jaki chleb. Od roku
      mieszam we Francji, gdzie supermarkety i piekarnie oferuję mnogość rodzajów
      chleba... I odkryłam, że inne pieczywo smakuje mi z ostrygami (chleb cytrynowy),
      inne z masłem i czosnkiem (zwykła bagietka), jeszcze inne jako kanapkowa baza (
      chleb wieloziarnisty)... A na codzień oodpowiada mi chleb z otrębami... A gdy
      mieszkałam w Polsce, najlepszy był dla mnie świeży, społemowski chleb "graham"...
      Do czego dążę? Otóż kiedyś chleb był jeden - i był jedną z podstaw pożywienia -
      jako taki zakorzenił się w naszej świadomości. Ale obecnie piekarnie oferują
      nam taką różnorodność pieczywa, że słowo "chleb" wcale nie jest jednoznaczne...
      Owszem, dla najbiedniejszych chlebem jest to co za 0, 99 nabywają w swoim
      sklepiku, i co stanowi zapychacz brzucha dla rodziny. Ale "piętro wyżej" chleb
      jest już dodatkiem, a nie esencją posiłku. I to też trzeba wziąć pod uwagę...
    • Gość: brodajan Re: Czy chleb jest nadal symbolem polskiej kultur IP: *.home.cgocable.net 04.12.05, 02:57
      jezeli jest symbolem to kultury zascianku tam gdzie wachalo sie chleb razem z
      onucami suszacymi sie w izbie,chleba prawie nie jadam,a jezeli sie zepsuje to
      bez wachania wyrzucam go do torby z odpadkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka