Dodaj do ulubionych

Artyści wybierają Unię Europejską

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.05, 20:08
moze ktos w Polsce sie obudzi?Kolejni profesjonalisci nam odplywają jak ryby
z prądem. Tymczasem ja mam zamiar zostac w Łodzi i probowac do skutku. Czasem
wyjechac jest najtrudniej, ale czasem - najłatwiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: tutu Co w tym złego? Krzyż na drogę. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.12.05, 21:15
      Też mi tragedia... Niech jadą. Tylko trzeba wcześniej zrezygnować z paranoi
      tzw. bezpłatnych studiów. Czemu za moją kqasę mają być kształcone kolejne
      Nieznalskie. Każdy płaci za siebie, każdy mieszka gdzie chce. I to jest
      wolność! A do nas chętnie przyjadą zdolni plastycy np. z Ukrainy. Wolę
      normalnego Ukraińca niż jakąś walniętą Kozyrę z jej pseudosztuką na którą idzie
      kasa z naszego budżetu.
      • Gość: mniejwiecej "studia bezplatne" IP: *.chello.pl 12.12.05, 01:16
        marcinkiewicz powiedzial ze utrzyma studia bezplatne. jest to oczywiscie kolejne
        klamstwo. 70% studnetow placi za studia na uczleniach panstwowych. pozatym ze
        zajecia sa razem z dziennymi i nie mozna zarobic na nauke to jeszcze nie ma
        zadnych pozyczek ani pomocy od panstwa no bo studia sa przeciez
        bezplatne...jestem za platnymi studiami z dogodnymi warunkami splaty czesnego.
        tak zeby mogli studiowac wszyscy a nie tylko dzieci bogaczy...
        • kayakto w polsce wieksze szanse 12.12.05, 07:19
          wszyscy uwazaja ze w polsce mozna latwiej zrobic blyskotliwa kariere, ze to kraj
          mozliwosci... tylko polacy wyjezdzaja do innych krajow... pracowac w
          restauracjach.. JA ZOSTAJE :-)

-
          • Gość: młody film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 08:15
            ja też stąd wy@@@dalam, mam dość po prostu dość, jak można po skończonych
            trudnych studiach bić się o 1500 zł, potem jeszcze płacić jakieś cholerne ZUS'y
            jako jednoosobowa firma. Nie mam żadnego sentymentu, wyjeżdżam. Mam tylko
            totalną wściekłość do tych błaznów którzy przez 15 lat nie potrafili stworzyć
            systemu, w którym mógłbym godnie funkcjonować. NIENAWIDZĘ ICH ZA TO
            • Gość: Paweł [...] IP: *.kompania.net 12.12.05, 10:14
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • dziadypl Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy płacić 12.12.05, 10:20
                na nich podatków. Po cholerę nam tabuny malarzy-bazgraczy, któym nie chce się
                namalować realistycznego portretu na zamówienie, albo malować fresków w
                kościele. Widocznie czują sie lepsi od Leonarda da Vinci. To bydło robić nie
                chce, a jedyne czego chce to wyciągać kasę w postaci "stypendiów" aż po
                emeryturę.
                Wynocha z Polski!!!!
                • Gość: kajtek Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.12.05, 10:35
                  Ojej, jak więcej ludzi tak będzie mówiło, to za parę lat nie mamy nawet co liczyć na to, że w Polsce
                  będzie takie zwierze jak KULTURA... A artyści sami wyjadą, nie trzeba ich gonić.
                • Gość: ziut gralak Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: 212.160.172.* 12.12.05, 11:31
                  Wynocha z Polski!!!!
                  Ale wczesniej oddawac kase za studia i żarcie i stracone nasze nerwy! a jak nie
                  to łeb pod tramwaj i matka zaplaci, o nie, nie darujemy wam tego
                  • Gość: FL Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: *.pronet.lublin.pl 12.12.05, 14:09
                    wiesz co? przekonałeś mnie, też wyjeżdżam, jak widać po twoim poście nic tu po
                    mnie. Pod koniec lat 90 na weneckim biennale sztuki w pawilonie rosyjskim można
                    było obejrzeć słonia który malował obrazy, dla Ciebie może to i bezsens, dla
                    mnie to pytanie czy artyści takim ludziom jak ty wogóle są potrzebni. Jak widać
                    nie, tobie zamiast Mickiewicza, Paderewskiego, Matejki itd. potrzebne jest
                    jakieś malujące bądź grające na instrumencie zwierzątko, małpa na przykład, ją
                    też można nauczyć jakichś sztuczek...
                    • dziadypl Matejko żył ze sprzedazy swoich obrazów! 12.12.05, 16:19
                      A dzisiejsze artysty nie żyją ze swojego rzemiosął. chcą tylko stypendiów,
                      dotacji itp. Niech lenie malują portrety, weduty albo inne tematy na któe jest
                      popyt, niech żyją z pracy swoich rąk. A jeśli nie to wynocha!! Po cholerę
                      utrzymywać z naszych podatkó darmozjadów.
                      • Gość: mama Re: Matejko żył ze sprzedazy swoich obrazów! IP: *.echostar.pl 12.12.05, 17:21
                        głęboko niesprawiedliwe. Dorabiam malowaniem do pensji męża i pomimo że siedzę
                        po nocach ( w dzień zajmuję się naszymi dzićmi- malutkimi jeszcze)ledwie
                        zipiemy. są dni że po porostu nie mam co im dać jeść. proszę człowieku, nie pisz
                        takich rzeczy, generalizowanie nigdy nie jest dobre, było mi po prostu przykro
                        po przeczytaniu tego postu. jasne że są w tym zawodzie próżniacy i lenie- ale
                        jak w każdym, prawda?
                  • Gość: ziut gralak Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: 212.160.172.* 13.12.05, 07:40
                    Mój post był prowokacją! Jak widać trafioną bo wszyscy się nabrali. Też jestem
                    artystą a moją terra arte jest forum gw.
                • Gość: mazur33x Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: *.makton.pl 12.12.05, 11:53
                  O ja p..
                  Ręce opadają.
                  • dziadypl Za co ma płacić państwo malarzom, za nic? 12.12.05, 12:39
                    Są malarze, rzeźbiarze to niech uprawiaja swoje rzemiosło, otworzą pracownie,
                    sklepiki i handlują sowimi produktami, niech robią portrety na zamówienie,
                    malują freski, robią rzeźby na cmentarze. W Krakowie, pod bramą floriańska
                    malarze wystawiają swoje obrazy i handluja nimi. Zarabiają uczciwie, nie
                    wyciągają rak, jak te żebraki do państwa po pieniądze.
                    • Gość: FL Re: Za co ma płacić państwo malarzom, za nic? IP: *.pronet.lublin.pl 12.12.05, 13:41
                      pomysł jest dobry tyle że artykułu nie przeczytałeś uważnie, w Polsce nie ma
                      jakichś preferencyjnych sposobów traktowania artystów, Działalność artystyczna
                      to nie produkcja śrubek i tych samych kryteriów co do innych firm stosować nie
                      można. Tym bardziej, że na materiały idzie bardzo dużo pieniędzy. Koszt
                      namalowania obrazu wymiarów 2m x 1,7m to jakiś 1000 zł doliczyć jeszcze do tego
                      poświęcony czas i oczywiście zarobek i wyjdzie grubo ponad 2000 zł (nie
                      wspominam o różnicy pomiędzy tym ile coś "kosztuje" a ile jest "warte" ale to
                      temat na oddzielną rozmowę). I wierz mi sprzedawanie taniej to sprzedawanie po
                      kosztach, w Polsce jeszcze długo nie będzie rynku sztuki takiego jak na
                      zachodzie, tym bardziej, że polskie społeczeństwo do zamożnych nie należy i
                      mało kogo stać na wydawanie 3000zł na obraz. Druga sprawa to mecenat państwa,
                      którego właściwie nie ma, i nie chodzi tu o rozdawnictwo pieniędzy, tylko o
                      stworzenie warunków do rozwoju galerii, teatrów, studiów filmowych. Od 15 lat
                      jest coraz gorzej i na lepsze nie zmienia się nic.
                      • Gość: zahn Re: Za co ma płacić państwo malarzom, za nic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 20:14
                        chyba pierwsza rzetelna odpowiedz na ten temat, bravo! wlasnie miedzy innymi
                        przez brak sztuki w zyciu codziennym ludzie chamieja do poziomu 80% autorow
                        dzisiejszych postow. wyjezdzajac do holandii, dani, czy chociaz tu bliziutko do
                        berlina na codzien mozemy obcowac ze sztuka, galerie open air, kolorowe plyty
                        chodnikowe czy chociazby krowy na ulicach (w wawie tez byly - kto sie zna ten
                        wie o co chodzi). ludzie na zachodzie obcuja ze sztuka, potrafia ja docenic, a
                        to miedzy innymi dzieki dotacja dla artystow ktorzy moga pokazac sie na ulicy a
                        nie produkowac portrety jak manufaktura. sztuka musi byc wolna, w tym tkwi jej
                        piekno. wystawy typu siusiak na krzyzu moga wam sie nie podobac, mozecie nie
                        nazywac ich sztuka, dla mnie jest to krzyk rozpaczy: artysta w polsce nie
                        zostanie zauwazony dopuki nie wyeksponuje penisa w bliskim otoczeniu krzyza. to
                        wszystko.. peace
                    • mangold Re: Za co ma płacić państwo malarzom, za nic? 12.12.05, 14:43
                      dziadypl napisał:

> Są malarze, rzeźbiarze to niech uprawiaja swoje rzemiosło, otworzą pracownie,
                      > sklepiki i handlują sowimi produktami, niech robią portrety na zamówienie,
                      > malują freski, robią rzeźby na cmentarze. W Krakowie, pod bramą floriańska
                      > malarze wystawiają swoje obrazy i handluja nimi. Zarabiają uczciwie, nie
                      > wyciągają rak, jak te żebraki do państwa po pieniądze.

Ktos kupuje te kiczowate obrazki ??
                • mangold Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła 12.12.05, 14:42
                  dziadypl napisał:

> na nich podatków. Po cholerę nam tabuny malarzy-bazgraczy, któym nie chce się
                  > namalować realistycznego portretu na zamówienie,

a nie pomyślałeś że jesteś tak ohydny że nie chcą Ci robić przykrości

albo malować fresków w
                  > kościele.

Ja mogę pomalowac Twój kościół księże proboszczu...na różowo !!!!
                  • dziadypl Koleś: taki z ciebie malarz jak z koziej d. trąba 12.12.05, 16:24
                    Nie mpowinno być tak, ze pańśtwo ma utrzymywac ileś tysiecy nierobów,którym
                    odbiło i uważają sie za "artystów", któym wszystko sie należy. Artysta to jest
                    wybitny rzemieślnik (malarz, intrligator, pisarz) któy znakomicie wykonuje
                    swoją robotę, i dostatnio i w sławie ze swojej pracy żyje. Z pracy!, a nie z
                    żebraniny w postaci: stypendiów, zasiłków!!!
                    • Gość: Jasio Re: Koleś: taki z ciebie malarz jak z koziej d. t IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 12.12.05, 17:15
                      Nigdy nie slyszales, ze niektorzy uznani dzisiaj artysci zyli czesto w nedzy, a
                      w ciagu zycia sprzedali tylko nieliczne swoje prace.
                      Towarzyszu, zmienmy sposob myslenia
                      • dziadypl Czyim jesteś towarzyszem nie wiem-ale nie moim.! 12.12.05, 17:50
                        I malarz, i pisarz, i rzeźbiarz powinni zarabiać na swoje życie, pracując, a
                        nie wyciągając żebraczą łąpę po pańśtwowe zasiłki, stypednia. Niech jadą na
                        Zachód, nie popracują po knajpach, na budowach, to wyjdzie im na zdrowie.
                        Czegoś się nauczą: przede wszystkim szanować pracę.
                • Gość: piśmienny Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: 62.233.201.* 12.12.05, 15:26
                  nieroby won z Poski?????? Co za postkomunistyczny błazen to napisał?
                  Z takimi poglądami trzeba się przenieść o 40 lat wstecz do lodowcowej epoki socrealizmu komunistycznego (chyba, że to dowcip mający na celu upust adrenaliny w reakcji piszących!) albo... zamieszkać w takim przybytku piękna architektonicznego jak nasz (nie-nasz) pałac kultury.
                • Gość: mniejwiecej "płacic na nich podatkow"to nie ty lolu decydujesz IP: *.chello.pl 12.12.05, 15:44
                  hahaha podatki beda marnotrawione w 4 rp jak w 3. bo tu sami amatorzy rzadza.
                  amatorzy tak jak lolki ktore tu zostaja w tym syfie i wybieraja swoje rzady
                • Gość: Romeo Re: Brawo! Nieroby won z Polski! Nie będziemy pła IP: *.pronet.lublin.pl 12.12.05, 22:05
                  po pierwsze:
                  na artystycznej polskiej uczelni można dostać dwa rodzaje stypendiów: naukowe -
                  za stopnie (tak jak na każdym innym kierunku) od 200 do 500 zł w zależności od
                  średniej i uczelni oraz socjalne - dla studentów w ciężkiej sytuacji finansowej
                  (tak jak na każdym innym kierunku) od 100 do 300 zł w zależności od uczelni.
                  Nie są to jakieś odstępstwa od norm na innych kierunkach i innych
                  uniwersytetach. Co do stypendiów zagranicznych to w praktyce polskie państwo
                  ich nie funduje. Teoretycznie jest kilka miejsc w ministerstwie co roku ale i
                  tak wyjeżdżają na nie tylko "plecaki" (plecak - osoba która ma znajomości bądź
                  koligacje rodzinne z pracownikami ministerstwa kultury) Osobiście nie słyszałem
                  o wypadku aby ktoś spoza wa-wy to stypendium otrzymał.
                  po drugie:
                  polskie uczelnie artystyczne obok rosyjskich są jednymi z najlepszych uczelni
                  pod względem techniki i warsztatu na świecie. Pisząc malarze-bazgracze co masz
                  na myśli? Jeśli byś się cokolwiek sztuką interesował to wiedziałbyś, że tu nie
                  chodzi o to czy coś jest namalowane realistycznie czy abstrakcyjnie tylko o
                  dobry obraz sensustricto. Widziałem obrazy realistyczne które wydawały się
                  abstrakcyjnymi na pierwszy rzut oka, widziałem też realistyczne które były w
                  istocie abstrakcyjnymi, w gruncie rzeczy to od tego co masz w głowie zależy co
                  chcesz zobaczyć na płótnie (skoro widzisz bazgroły to zakładam, że masz tam
                  pusto)
                  po trzecie:
                  "sztuka powinna być odbiciem czasów w których żyje" czego Leonardo da Vinci
                  jest najlepszym przykładem, jednakże dziś nie można malować takich obrazów bo
                  byłyby po prostu nieszczere, nieprawdziwe. Do dawnych mistrzów należy
                  podchodzić z należnym szacunkiem lecz jak mawiał Nicolas de Stael: "trzeba
                  pamiętać żeby zawsze i przedewszystkim robić dobrą tradycyjną sztukę łamiąc
                  jednocześnie wszystkie zasady bo nie mogą one służyć już nikomu". Dlatego też
                  jeśli chcesz mieć swój "realistyczny portret" na ścianie to zamów se znanego
                  fotografika żeby pstryknął fotkę - będziesz miał portret na miarę naszych
                  czasów.
                  po czwarte:
                  w starożytnym Rzymie najokazalszymi budowlami były Teatry, Cyrki, Bazyliki
                  ogólnie budynki publiczne, od średniowiecza do baroku były to świątynie, teraz
                  są to banki, centra handlowe, siedziby firm. Polska co prawda jest wyjątkiem,
                  co zresztą w jakiś sposób cieszy, ale i zastanawia zarazem. Kościól już dawno
                  przestał być liczącym się mecenasem sztuki, teraz drogie obrazy zdobią ściany
                  gabinetów dyrektorów firm a nie kurii biskupich. Poza tym oryginalna technika
                  fresku jest techniką bardzo trudną i wymagającą niezwykłej dyscypliny
                  technicznej, więc i bardzo drogą, wątpię czy w całej Polsce znalazłbyś parafię
                  którą byłoby stać na freski.
                  po piąte:
                  dziadypl napisał: "Po cholerę nam tabuny malarzy-bazgraczy [...] to bydło robić
                  nie chce" - nie mierz wszystkich swoją miarą, podobne poglądy wobec artystów
                  prezentowali naziści i komuniści za czasów Stalina, dozwolony był tylko
                  jeden "oficjalny" propagandowy charakter sztuki. Teraz dzięki demokracji mogę
                  malować co mi się podoba a tobie nikt nie karze tego kupować masz wolny wybór.
                  po szóste:
                  przeczytałem chyba wszystkie twoje posty i mniemam żeś idiota. Nie mówię tego
                  żeby cię obrazić, tylko żebyś zrozumiał, że jeszcze nie jest za późno. Zanim
                  zaczniesz oceniać pracę innych zorientuj sie proszę na czym ona polega.
                  Przeczytaj parę mądrych książek, pójdź do galerii, porozmawiaj z artystami.
                  Zrozum, gdybyś takie poglądy zaprezentował w jakijś rozmowie z
                  intelektualistami z zagranicy na idiotów wyszlibyśmy wszyscy (my - Polacy), a
                  nie tylko ty, a co stawiania tak dalece idących wniosków w dziedzinie o której
                  jak widać bladego pojęcia nie masz uważaj, historia potrafi być okrutnym
                  sędzią, z mądrzejszych od ciebie robiła kretynów...
                  • Gość: Mas Re: Artyści - dajcie nowy kierunek !!! IP: *.acn.waw.pl 20.12.05, 18:31
                    Kochani artyści - sami wpadliście w swojw sidła i jeszcze pociągneliście za
                    sobą resztę społeczeństwa. To przecież wy hołdujecie postmodernie i różnym jej
                    kierunkom, która ze swojej zasady nie uznaje, że w końcu jakaś zasada lub
                    kierunek może być wiodący (nie mówię obowiązujący) - kierunek, który miałby
                    swoich przedstawicieli, autorytety dające wzór dla reszty.
                    Postmoderna odrzuca wszystko i wszystkich, odrzuca wszelkie autorytety (stąd
                    zagubienie i brak zrozumienia też dla waszej sztuki).
                    Dlatego "moherowe berety" wykorzystują świetnie tę lukę ze swoją kulturą i
                    autorytetami, i to oni kierują obecnie ludzkimi umysłami, a nie wy.
                    Z całego serca stoję jednak po waszej stronie, ale uważam, że najwyższy już
                    czas odrzucić tę filozofię na korzyść tej, którą zawieracie w swych żalach o
                    Polsce (przyjrzyjcie się ona jest tam ukryta, a zarazem objawiona).
                    Liczę na was mądrzy i utalentowani artyści - dajcie w końcu nowy kierunek
                    biegowi rzeczy - kto to zrobi, jak nie wy?
                    Nie możecie opuszczać rąk, rezygnować, biadolić i dochodzić do jednego wniosku,
                    że należy opuścić kraj. Wielu z nas przecież na was liczy i pragnie też w
                    normalnych warunkach podziwiać wasze prace.
                    • Gość: Romeo Re: Artyści - dajcie nowy kierunek !!! IP: *.pronet.lublin.pl 27.12.05, 16:25
                      spokojnie, pracuję nad tym
                      :)
                  • Gość: Mas Re: Artyści - dajcie nowy kierunek !!! IP: *.acn.waw.pl 20.12.05, 18:38
                    Kochani artyści - sami wpadliście w swoje sidła i jeszcze pociągneliście za
                    sobą resztę społeczeństwa. To przecież wy hołdujecie postmodernie i różnym jej
                    kierunkom, która ze swojej zasady nie uznaje, że w końcu jakaś zasada lub
                    kierunek może być wiodący (nie mówię obowiązujący) - kierunek, który miałby
                    swoich przedstawicieli, autorytety dające wzór dla reszty.
                    Postmoderna odrzuca wszystko i wszystkich, odrzuca wszelkie autorytety (stąd
                    zagubienie i brak zrozumienia też dla waszej sztuki).
                    Dlatego "moherowe berety" wykorzystują świetnie tę lukę ze swoją kulturą i
                    autorytetami, i to oni kierują obecnie ludzkimi umysłami, a nie wy.
                    Z całego serca stoję jednak po waszej stronie, ale uważam, że najwyższy już
                    czas odrzucić tę filozofię na korzyść tej, którą zawieracie w swych żalach o
                    Polsce (przyjrzyjcie się ona jest tam ukryta, a zarazem objawiona).
                    Liczę na was mądrzy i utalentowani artyści - dajcie w końcu nowy kierunek
                    biegowi rzeczy - kto to zrobi, jak nie wy?
                    Nie możecie opuszczać rąk, rezygnować, biadolić i dochodzić do jednego wniosku,
                    że należy opuścić kraj. Wielu z nas przecież na was liczy i pragnie też w
                    normalnych warunkach podziwiać wasze prace.
                • Gość: Kubas Niech zgadnę... poseł Chamoobrony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 23:23
                  dziadypl napisał:

> na nich podatków. Po cholerę nam tabuny malarzy-bazgraczy, któym nie chce się
                  > namalować realistycznego portretu na zamówienie, albo malować fresków w
                  > kościele. Widocznie czują sie lepsi od Leonarda da Vinci. To bydło robić nie
                  > chce, a jedyne czego chce to wyciągać kasę w postaci "stypendiów" aż po
                  > emeryturę.
                  > Wynocha z Polski!!!!

Sorry stary, ale Ty chyba bredzisz, bo z Twojego postu tryska taka indolencja w
                  sprawach sztuki, że obrażasz sam siebie.
                  Proszę Cie - nie pisz już więcej na forum - to będzie lepsze dla Ciebie i dla
                  Nas. Idź sobie pograj Quake'a!
            • Gość: Wojtek Re: film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.echostar.pl 12.12.05, 11:27
              Każdemu polecam podróże zagraniczne. Gdy się wraca do polski, to naprawdę
              troszkę inaczej się patrzy na wszystko. Polska to kraj męki i udręki. Właśnie
              walczę z urzędem komunikacji. Bo od dwóch lat źle mam wbite w papierach
              informacje o samochodzie. Urzędnicy się pomylili, a teraz ja mam załatwiać za
              nich robotę.
              • Gość: jerry21 Re: film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.ipt.aol.com 12.12.05, 23:05
                powodzenia w walce - ja tez walczylem na innym polu - ale sie poddalem -
                to nie jest kraj dla artystow - wyjechalem - i terza dopiero tworze z
                rozmachem i planem - za trzy lata wystawa w nowym jorku - pieniadze i
                slawa - bo moja sztuka jest naprawde wielka - ale nie na ten marny
                kraj w srodku europy a tak naprawde NA DNIE.
            • Gość: X-man Re: film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.ydp.com.pl 12.12.05, 12:08
              bardzo dobrze Cie rozumiem, mam calkowicie takie same odczucia:)
            • Gość: Nicolson Re: film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 14:12
              Ja też wyjeżdżam, tutaj naprawdę nie ma co szukać. Ja jestem grafikiem od 10 lat i z trudem wyciągam 1500 zł. Ze względu na wiek trudno jest mi się stąd ruszyć ale jak się śmieje mój kumpel - za 10 lat będziesz bał się wyjść na ulicę więc może jednak warto spróbować ? :)
            • Gość: załamany zdeka BARDZO MOCNY FILM IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.12.05, 15:34
              FAKTYCZNIE ZA CHWILĘ SPIE.DOLĄ STĄD WSZYSCY WRAZLIWI, MŁODZI LUDZIE. TEŻ BYM
              WIAŁ, ALE... JĘZYK :((((((( NA CH.J MI ET STUDIA SKORO SERCE MI WYSIADA JAK
              JADĘ NOCNYM PO WAWIE, BO AUTA TO SIE CHYBA NIGDY NIE DOROBIĘ. CZEMU TEN KRAJ
              JEST TAKI PORAŻKOWY, KTOŚ MI WYJAŚNI??? MOŻE, ŻE NIE MIELIŚMY REWOLUCJI
              SEKSUALNEJ I, ŻE "NAJWIĘCEJ WITAMINY..." :(
            • Gość: as prawda jest taka: wszyscy wybierzemy Zachód. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 19:13
              Jedni dziś, inni jutro, reszta pojutrze. Tu zostaną Ci dla których Polska jest
              ważniejsza od nich samych.
            • Gość: ktos Re: film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.cm-upc.chello.se 12.12.05, 22:04
              nAIWNA DZIECINKO zusy PLACI SIE WSZEDZIE, tylko maja inna nazwe i sa sprytnie
              zakamuflowane.
            • Gość: ja Re: film ODA DO RADOŚCI się spełnia IP: *.proxnet.pl 12.12.05, 22:53
              patrzysz na polską rzeczywistość z bardzo małej perspektywy(swojego krótkiego
              życia)...niedawno byliśmy pod wpływem wschodniego brata a wcześniej byliśmy
              niewolnikami innych sąsiadów...a całkiem niedawno biliśmy się o papier
              toaletowy jeśli się pojawił w sklepie...inni w tym czasie się rozwijali a co
              niektórzy rozwijali się naszym kosztem; co lepsi, madrzejsi, utalentowani (co
              jest tylko przypadkiem) wyszkolą się w Polsce i wyjeżdżaja powiększając tym
              samym "bogactwo" innych-zresztą to naturalne...nienawidzisz bo kogoś musisz, a
              znasz tylko tych; ja w swej nienawiści idę znacznie dalej i nienawidzę wszystko
              i wszystkich ;)
      • Gość: macio Re: Co w tym złego? Krzyż na drogę. IP: *.pl / *.devs.futuro.pl 12.12.05, 08:16
        glupi jestes tutu. Nie zauwazasz, ze panstwo polskie nie jest przyjazne dla
        swoich obywateli, ze nie stwarza ludziom warunkow do normalnego zycia i rozwoju?
        ( jest przyjazne i opiekuncz dla"krewnych i znajomych krolika). Nie widzisz
        tego? Zaloze sie, ze ogromna wiekszosc by zostala i pracowala dla wlasnego
        dobra ale (jakkolwiek pompatycznie to zabrzmi) dla rozwoju kraju.
        Podobna moim zdaniem sytuacje mielismy za zaborow. Kto chcial sie rozwinac,
        dorobic, zyskac pozycje w swiecie nauki czy kultury wyjezdzal z kraju. Tylko,
        ze wtwdy sprawcami takiego stanu byli zaborcy a teraz nasi rodacy, ktorzy
        Polska rzadza.
      • Gość: marla "bezpłatne studia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:00
        "bezpłatne studia" artystyczne ... a jak myślisz kto płaci za materiały, które
        studenci potrzebują na zajęcia, bardzo różne zajęcia, na dyplom itp. ?
        Uczelnie? to studenci, ich rodzice, rodziny muszą znaleźć na to pieniądze,
        niemałe pieniądze ...
        • joolanta Re: "bezpłatne studia" 12.12.05, 09:17
          nie przesadzaj ze farbki sa takie istotne! fundamentum uczelni stanowią
          profesorowie i to za nich państwo płaci
          • Gość: kajtek Re: "bezpłatne studia" IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.12.05, 10:39
            Farbki, papier, kredki, pędzle, pióra, flamastry, blejtramy, podkłady, szkicowniki, teczki, portfolia,
            komputery, programy, aparaty fotograficzne, filmy, statywy, tła, wywoływanie, odbitki, kopie, kopie,
            kopie, wydruki, wydruki, wydruki, oprawa, wernisaże. To wszystko mnie przez trzy lata studiów
            spokojnie wyniosło tyle, co czesne na zagranicznej uczelni. Owszem, profesorowie też kosztują i to
            niemało, ale oni sami mówią, że to nieopłacalne zajęcie. I mają rację...
        • Gość: tryper Re: "bezpłatne studia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 11:47
          NIC nie jest bezpłatne. Wszystko ma swój koszt. Tyle, że w Polsce funkcjonuje oficjalnie usankcjonowana mitologia "bezpłatności". Dla wybrańców. Rachunek płacą (pod przymusem !) inni. Jak nazywa się ktoś, kto korzysta finansowo na obrocie skradzionym dobrem ? Paserem. Więc wszyscy beneficjenci "bezpłatności" w Polsce są paserami, ergo: pośrednio wspierają działania fiskalnych złodziei, więc-de facto SAMI są złodziejami. Tylko, że akt kradzieży cedują na innych. Taka to już jest ta socjalistyczna "moralność"...Pardon: to przecież "standard cywilizacyjny", "konieczność dziejowa", "równanie do najbardziej rozwiniętych państw kapitalistycznych (??!)" itd.
          Bla, bla, bla-a wszystko po to, by w oczach ciemnej publiczki usprawiedliwić bandycki reket na państwowych niewolnikach ("obywatelach")
      • ojciec_orybazy Re: Co w tym złego? Krzyż na drogę. 12.12.05, 10:50
        tutu napisał(a):

> Też mi tragedia... Niech jadą.

Człowiek do życia potrzebuje nie tylko chleba, no ale jak widać może nie każdy.
      • Gość: &rzej Polska jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 01:28
        bardzo fajnym krajem i nie znam artysty ktory chcialby stad wyjechac (a znam
        kilku). wrecz przeciwnie, wszyscy chetnie by sie wyniesli na wies.
        chyba, ze mlodzi zaraz po studiach - w ramach szukania wrazen?. stypendia,
        zasilki dla artystow? pierwsze slysze... ludzie skad macie takie informacje?
        artysci po prostu sprzedaja swoje prace i gdzies maja zasilki...
        pozdrawiam wszystkich artystow! trzymajcie sie!
        art24h.com

• Gość: a;lsdkjfld Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.trentn01.nj.comcast.net 12.12.05, 00:30
      Niech robia co chca, tylko niech nie zapomna zaplacic za lata studiow na akademi
      sztuk pieknych plus odsetki i maly podatek na nauke nowej uzdolnionej mlodzierzy
      w polsce.
      Poza tym jak widac, nauka na studiach powinna byc platna, a akademia sztuk
      pieknych powinna byc szczegulnie droga (najlatwiej o sponsorow).
      • abyss Analfabeto, nie zazdrość. Zacznij od nauki pisania 12.12.05, 01:14
        bez byków.
        Jak przepiszesz swój bełkot poprawnie po polsku to może ktoś to przeczyta.
      • praptak Wypominanie "darmowych" studiów - żałosne 12.12.05, 08:40
        > Niech robia co chca, tylko niech nie zapomna zaplacic za lata studiow na akadem
        > i
        > sztuk pieknych plus odsetki i maly podatek na nauke nowej uzdolnionej mlodzierz
        > y
        > w polsce.

A niby na jakiej podstawie mają coś zwracać? Podpisywali zobowiązanie przy
        przyjęciu na studia? Nie? Ojoj, co za pech... Studia mieli darmowe - w imię
        solidarności społecznej :-) Płacą wszyscy, dostają się ci co zdali. Górnika też
        nic nie zobowiązuje do wydania emerytury w kraju. Takie były (i są nadal) reguły
        gry. Niezbyt sprawiedliwe? Cóż, można walczyć o zmianę reguł - ale nie w trakcie
        gry. Ewentualnie możesz absolwentów ładnie poprosić - może się zlitują i odpalą
        parę złotych na jabola.

A poza tym ile niby mieliby zwrócić, kto to ma wycenić i niby dlaczego
        absolwenci mieliby jego wycenę zaakceptować? To podstawowy problem przy tego
        rodzaju zmianach umów.
        • macko4 Re: Wypominanie "darmowych" studiów - żałosne 14.12.05, 02:58
          Problem w tym, ze zasuwasz 5 lat. Zostajesz fachowcem w jakies dziedzinie. A
          potem nie masz szans dalej sie w tym fachu rozwijac. Wiec...
          Spieprzasz tam, gdzie sa takowe warunki.
          I TYLE.
          Pozdrawiam.
      • macko4 Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 22:51
        Hej,
        A moze ktos pomysli dlaczego wszyscy fachowcy splywaja z tego kraju?????????
        Ja tez po zakonczeniu edukacji spadam. W UE przynajmniej moge pracowac w
        zawodzie i bedzie mnie stac na to, zeby sie utrzymac od 1-szego, do pierwszego.
        Bez zaciskania pasa.
        Jesli majac doktorat mam zarabiac ponizej sredniej krajowej i pracowac w
        sredniowiecznych warunkach, to jest to normalne, ze wyniose sie tam, gdzie jest
        lepiej. I tyle w tej kwestii......
    • Gość: mniejwiecej kartki i *smsy* z zagranicy:| IP: *.chello.pl 12.12.05, 01:07
      "Profesorowie dostają z zagranicy coraz więcej kartek pocztowych i ***SMS-ów****
      od byłych studentów"
      kreatywni ci studenci. smsuja do profesorow. dobrze ze profesorzy umieja
      odbierac smsy. ida z czasem. co do polskich artystow to spotkalem sie z polskim
      swiatkiem...zenada
      • Gość: KAROL Re: kartki i *smsy* z zagranicy:| IP: *.server.ntli.net 12.12.05, 01:15
        No to dzieki nim restauracje na zachodzie maja zapewniony staly doplyw kelnerek
        i zmywaczy garow.
        A tak na marginesie to mieszkalem kiedys w Londynie w sasiedztwie redakcji
        polskiego tygodnika COOLTURA.
        Takiego bydla jakie tam pracuje to trudno znalezc.
        Co noc ryki po pijanstwach, przeklenstwa ktorych kazdy woznica moglby sie
        powstydzic i to w wykonaniu panow i pan.
        To jest wlasnie kultura w polskim wydaniu
        • Gość: kajtek Re: kartki i *smsy* z zagranicy:| IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 12.12.05, 10:42
          Najlepszy dowód na to, że kulturalnych Polaków się za granicą nie zauważa. Ci potrafią się nie rzucać w
          oczy chamstwem i pielęgnować polską kulturę po cichu, ale efektywnie (jakimś cudem nikt Miłosza na
          pijaństwie nie spotkał, a jest w świecie ceniony).
        • Gość: J_P Re: kartki i *smsy* z zagranicy:| IP: *.ibch.poznan.pl 12.12.05, 16:37
          artysci zawsze pili - juz w starozytnym ... ; jak by po tym ich sadzic to mamy
          b. dobrych artystow :)
      • carro2 Re: kartki i *smsy* z zagranicy:| 12.12.05, 01:40
        Studiowałem na akademii w Niemczech od 1986 do 1993 roku. Dostałem kilka nagród
        w konkursach malarskich, pracowałem w agencjach reklamowych. W 1995 wróciłem
        ogarnięty falą patriotycznej euforii i optymizmu po obaleniu komuny. Zostałem w
        kraju pomimo przeżywania rozsterek i kłopotów finansowych. Mam małe ale własne
        studio studio graficzne i jakoś mi się udaje utrzymać na powierzchni, mam jednak
        często poczucie niedosytu. Sytuacja prawna ludzi uprawiających sztuki wizualne
        jest ciągle nieuregulowana. Nadal obowiązują azjatyckie układy jeśli chodzi o
        mecenat państwowy, a prywatnego praktycznie nie ma i długo nie będzie - rynku
        sztuki też. Na zachodzie też łatwo nie jest, bo nikt nie będzie traktował
        przybysza z europy wschodniej jak "swojego". Trzeba być po prostu lepszym od
        Niemca czy Anglika i wtedy się uda. Jesteśmy bardzo zdolni - wierzę w Polaków.
        Świat stoi parzed nami otworem, a my jesteśmy mobilni prawie tak jak Żydzi. Ci,
        którzy czują, że Tu czas biegnie dla nich zbyt wolno powinni wyjechać - na
        chwilę albo na zawsze. Mam 42 lata i też się jeszcze wybiorę w poszukiwaniu
        przygód...
    • Gość: Vera Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: 209.89.159.* 12.12.05, 01:35
      A co maja robic aktorzy teatralni nie znajacy jezyka angielskiego?
      Pozostaje im zostac w tym biednym kraju pozbawionym wszelkich perspektyw.
      Zarobki nie wystarczaja na zwykle,skromne zycie;lwia ich czesc idzie
      na oplacenie podstawowych swiadczen. Przyjdzie czlowiekowi wegetowac w tym
      naszym,jakze jaskrawo podzielonym spolecznie kraju;jedni za nicnierobienie
      zarabiaja krocie,drudzy ciezko pracuja i co? - i nic z tego nie maja.
    • Gość: Vvoi Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: 81.193.129.* 12.12.05, 01:39
      Niech żyją artyści włóczykije!
      ---

new-art.blogspot.com
      • Gość: mazur33x Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.makton.pl 12.12.05, 11:57
        > Niech żyją artyści włóczykije!

:-)
    • Gość: JohnnyD Dno coraz bliżej IP: *.e-pwn.pl 12.12.05, 03:28
      Zaczynamy się zbliżać do dna. Najpierw kraj opuszcza co lepsza kadra zawodowa,
      potem okazuje się, że nikt nie chce mieć dzieci a teraz kraj pozbywa się jeszcze
      tkanki kulturalnej. Bez artystów staniemy się bezrozumnym bydłem. Zostaną tylko
      moherowe berety i ciekaw jestem kto będzie płacił na ich emerytury?

Kraj powoli idzie na dno. Też bym uciekł ale mam tu rodzinę.
      • Gość: Andrzej Imie juz sobie zmieniles... IP: *.archidiom.com.au / *.perm.iinet.net.au 12.12.05, 05:04
        wiec na co czekasz?
        Proponuje ci zalozyc pracownie robienia na drutach.
        Beretow z moheru.
        • shamann Re: Imie juz sobie zmieniles... 12.12.05, 08:03
          jak mawial poeta, 'Stan Sztuk swiadczy o Stanie Ducha Narodu', a z tym w Polsce
          nie najlepiej juz od dawna. A co Witkacy mowil? iz 'Polska to najbardziej
          materialistyczny narod na swiecie'. Potop materialistyczny trwa. A teraz bedzie
          potop trupiego sredniowiecza. Kto zyw niech ucieka. Szkoda zycia. A zreszta,
          artysta musi doswiadczyc calego wszechswiata. Emigracja wewnetrzna czy
          zewnetrzna, wszystko jedno.
        • ojciec_orybazy Re: Imie juz sobie zmieniles... 12.12.05, 10:55
          Andrzej napisał(a):

> wiec na co czekasz?
          > Proponuje ci zalozyc pracownie robienia na drutach.
          > Beretow z moheru.
          Cudny pomysł, bo zbyt jest zapewniony. A może jakiś cichy układzik z "ksiendzem
          pieczarką"
      • dziadypl Zabieraj rodzinę i wynoś się w podskokach!!!! 12.12.05, 17:52
        Takich tępych idiotów, barbarzyńskich i obskuranckich sekciarzy libertyńskich
        jest w Polsce aż za dużo. Wynocha!!!!
        • Gość: ucieczka z kina Re: Zabieraj rodzinę i wynoś się w podskokach!!!! IP: *.net136.okay.pl 12.12.05, 22:30
          o kurcze, az 4 (slownie : cztery) wykrzykniki. sprawa musi byc powazna. wez lekarstwa, zeby nie stala sie nazbyt powazna.

ja niestety tez mam w planach wyjazd z Polski po zakonczeniu studiow. nie chce lozyc na socjalna polityke panstwa (becikowe, zasilki, cudajaja).

piekny jest ten kraj, ale to co sie tu wyrabia w sferze finansowo-polityczno-administracyjnej to zgroza.
    • Gość: M Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 08:12
      A kto ma sie obudzić - Radio MAryja ? Moi znajomi juz prawie wszyscy wyjechali
      wygląda na to że ja będę ostatni i zgaszę światło...
      • ojciec_orybazy Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 10:57
        M napisał(a):

> A kto ma sie obudzić - Radio MAryja ? Moi znajomi juz prawie wszyscy
        wyjechali
        > wygląda na to że ja będę ostatni i zgaszę światło...

Razem będziemy gasić to światło.
      • Gość: ucieczka z kina Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.net136.okay.pl 12.12.05, 22:38
        u mnie to samo - niemalze WSZYSCY znajomi wyjechali za granice zaraz po ukonczeniu studiow czy innych szkol. nie zamierzaja wracac. koncze studia i sie stad wynosze, niestety.
    • Gość: gosc Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.dbln.cable.ntl.com 12.12.05, 09:06
      Wiesz Mysz, wszystko tak ładnie brzmi...
      To dobrze, że Ci się chce. Zostać, układać życie w kraju.
      A smutna rzeczywistość jest taka, że narodowej dumy do garnka nie włożysz, żeby
      dzieciaki nakarmić:((
      Dlatego sporo ludzi zamieniło dumę na gary (zmywanie:()
      Ale próbuj, ja w każdym razie szczerze życzę Ci powodzenia!
      (jak i każdemu, komu się CHCE, a nie tylko narzeka...)
    • Gość: lodzermensz Gocha, tak trzymaj! IP: *.devs.futuro.pl 12.12.05, 09:08
      >>>Małgorzata Kosiec, malarka, od dwóch lat utrzymuje się ze sprzedaży obrazów. <<<

Jeśli znacie tę dzielną kobietę to będziecie wiedzieli, że w pełni zasłużyła na swój sukces. Wulkan
      pozytywnej energii a nie baba. Życiorysu starczyłoby na kilka innych, a każdy byłby ciekawy. Trzymaj się
      słonko - jesteśmy z Tobą!
      • gosiec Re: Gocha, tak trzymaj! 12.12.05, 20:41
        Dziękuję Lodzermensch! Nie wiedziałam, że jeszcze mnie ktoś lubi...
        Przy okazji chciałabym uściślić/uzupełnić, krótką z konieczości, wypowiedź w
        artykule. Ja myślę raczej o mocnym postawienie "jednej nogi" na zachodnim rynku
        sztuki. Sukcesy zagraniczne, choćby najmniejsze, zawsze wracają bumerangiem do
        naszego kraju - zresztą ten wątek przewija się już w innych wypowiedziach. My
        jesteśmy zapatrzeni w EU i USA, a takie Stany Zjednoczone też mają kompleksy co
        do Starego Kontynentu. Na galerniku amerykańskim zrobi wrażenie CV z wystawą w
        Paryżu, Berlinie czy choćby egzotycznej Łodzi.
        Artyści, macie jedno życie i fach w ręku - próbujcie sił gdzie się da, i w
        Polsce też!umieranie z głodu już nie jest usprawiedliwione.
    • Gość: pixi Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:28
      Zyczę artystom powodzenia.
      Wyborcy PiS i Leppera do galerii nie chodzą.
    • joolanta Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 09:36
      Niestety w Polsce brak jest PODSTAWOWEJ wiedzy o sztuce.
    • Gość: Mała Mi Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.aster.pl 12.12.05, 09:42
      Myślę, że artyści będą wyjeżdżali z powodu nasilającej się radiomaryjnej
      cenzury. W tym kraju nigdy nie będzie normalnie, jeśli normalni ludzie nadal
      będą w mniejszości.
    • Gość: Mała Mi Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.aster.pl 12.12.05, 09:45
      Pewnie, że odpływają! I będą odpływali z powodu radiomaryjnej cenzury. W tym
      kraju nigdy nie będzie normalnie.
      • Gość: MAr Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 09:53
        To dobrze, że wyjeżdżają, duża część prędzej czy poźniej wróci i przywiezie tu
        te uciułane pieniądze i ... w ten sposób zapłaci za te studia.
    • krasnov Re: Kolejni profesjonalisci nam odplywają 12.12.05, 10:07
      Cóż, nic w tym dziwnego. Niedługo w tym kraju pozostaną resztki, jacyś przywiązani do ziemi rolnicy, wtedy LPR i PiS będą se mogły założyć państwo półkościelne, jak im się marzy. Chociaż nie, księża też wyjeżdżają...
    • pavlikmedvid Re: W skansenie Europy, czyli Polsce... 12.12.05, 10:09
      "mecenat" nad artystami objeli "spece" z LPR-u i jedynie sluszna dzialalnoscia
      artystyczna dozwolona artystom jest robienie jaselek lub strojenie zlobka, wiec
      nie dziwcie sie obludnie, ze artysci masowo wyjezdzaja. Polska to absolutnie
      skompromitowany kraj. Kraj bandytow i katolikow. Ot co!
    • gekon1979 "wszyscy artysci to prostytutki" 12.12.05, 10:31
      hmmm cos w tym jest hehe
      no ale przeciez sztuka jest sztuka, moze byc uprawiana nawet pod woda
      choc mysle ze to wyjezdzaja artysci od sztuki w stylu, zamknalem swoje odchody w puszcce hehe wiec nie ma czego zalowac
    • ojciec_orybazy Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 10:49
      mysz napisał(a):
      >Czasem
      > wyjechac jest najtrudniej, ale czasem - najłatwiej.

Mysz nic się nie martw i dawaj z nami.Damy tam sobie rade.
    • framberg Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 12:20
      A ja muszę zostać. Jestem za stary. Żałuję, że nie wyjechałem w latach
      osiemdziesiątych; myślałem, że się coś zmieni.
      Nie jest mi źle ale to co mam to nie dzięki państwu lecz to co ocaliłem przed
      tym złodziejskim, bandyckim państwem. Gdyby w latach osiemdziesiątych były
      takie możliwości wyjazdu jak dzisiaj (możliwości były jednak nie wszystkim
      starającym się udało), już by mnie tu nie było. Mam dziś poczucie przegranej bo
      w 1989 uwierzyłem w Polskę.
      • Gość: jerry21 Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.ipt.aol.com 12.12.05, 23:17
        kolego ja w stanie wojennym wrocilem do poski w pustym pociagu z
        wiednia powodowany tzw. patriotyzmem - teraz juz takiego bledu nie zrobie-
        drugi raz nie dam z siebie zrobic glupca przez tych sprzedawczykow
        politycznych wszelkiej masci z bolkiem i olkiem na czele...
    • Gość: abo W POLSCE ZOSTANA SAME KACZKI i MW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.05, 12:20
      bedziemy mieli mieji monopartie Polsaka Zjednoczona Partie Mocherowych Beretow
      w skald ktorej wejda wszechgownojady, zchny, i cala ta porabana reszta
      • Gość: dodo Re: ... no i ty - czubek IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 12.12.05, 21:25
    • Gość: xyz Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 13:28
      Brakuje mi bardzo estetyki, piękna i wrażliwości dnia codziennego. W mojej podwarszawskiej wsi, dość
      przecież zamożnej, ludzie stawiaja domy w stylu góralskim!!! Niektóre nawet ładne, ale dlaczego?
      Znikąd gór ni halnego. Bo tanio? i nie ma innych propozycji? Artyści, nie wyjeżdżajcie! Macie tu wiele do
      zrobienia i pokazania, musicie nas wiele nauczyć, coś zaproponować. To idzie ciężko, powoli, ale w
      końcu coś się ruszy. Jak nie Wy, to kto?
      • obywatelpiszczyk Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 13:32
        Ciekawe kiedy zaczna wyjezdzac bezrobotni...hle, hle
      • Gość: artysta Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 14:55
        Teraz wszystko ma swoją cenę, ale w naszym kraju uwaza sie że talent to cos
        czym należy się dzielić z dobrego serca ,bo czerpie się ztego przyjemność.Ja
        robię to od kilkunastu lat i nadal będę TU próbowała "uświadamiać "ludziom czym
        jest piękno.Wystarczy mi błysk w oku po wykonaniu dobrego wnętrza lub
        obejrzeniu mojej sztuki.Ipewnie nie doczekam emerytury,ale tak czuję,że warto
        tu zostać.
    • Gość: Pawelux Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: 195.117.28.* 12.12.05, 13:55
      Rynek sztuki w Polsce jest kiepski, poniewaz ludzie z kasa, potencjalni nabywcy
      sa to przewaznie ludzie prosci bez zadnego gustu i wiedzy na temat sztuki.
      Jesli kupuja sztuke np wspolczesna to tylko znane nazwiska i nie koniecznie im sie to podoba, robia to z czystego snobizmu i inwestycji zakladajac ze dzielo bedzie zyskiwac na wartosci. Inna dzialka to jest sztuka nie zyjacych artystow, przewaznie trafiajaca do kazdego np: Kossak:)
      Niestety apsolwenci szkol artystycznych nie zawsze sa dobrymi marketingowcami i nie latwo jest wyrobic sobie uklad z dobrym galernikiem, wiec zyc ze sztuki jest bardzo ciezko. Wiekszosc z nich nie ma wyjscia, przebranzawia sie i staja sie grafikami komputerowymi....lub wyjezdzaja ...i zycze im powodznia:)
      • soulworm Polak woli skóroplastykę :) ... 12.12.05, 14:52
        ewentualnie pamiatki z Czestochowy, np. trojwymiarowy obraz Czarnej Madonny.
        albo butelke na wode swiecona w ksztalcie matkoboskim, z odkrecanym lbem. i na
        ch** nam artysci, to na pewno pedaly jakies zreszta.
        • Gość: Adam A nie piękną Polskę IP: 213.88.140.* 12.12.05, 16:34
          Kto zgasi światło przestańcie się wygłupiać, w Polsce jest syf ale tak nie można
          Wracać i budować nawiedzony kraj patałachy .
      • shamann Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 18:48
        i nie tylko to, rynek w Polsce opanowali nowobogaccy, ktorzy mysla kategoriami
        produkcji masowej, popularnej, komercyjnej, tradycyjnej, likwidujac i spychajac
        na margines egzystencji wszelka oryginalnosc i indywidualizm, ktoremu dostla
        sie etykietka 'swawoli', egoizmu, etc. W ten sposob nie wspierajac dzialania
        tworczego ktore nie daje natychmiastowej gwarancji sukcesu rynkowoego, cala ta
        sytuacja wywiera presje na srodowisko artystyczne, by jechac na zachod i
        utrzymac ten ogien tworczy w....narodzie, ktory bedzie wracal, w postaci
        bohaterow lub niezaleznych artystow, utrzymujacych konatkty miedzynarodowe.
        Zreszta minie nowobogackosc, minie sredniowiecze, ktore sa objawem prawdziwej
        natury spoleczenstwa, ukrytego pod powierzchowna religijnoscia i moralnoscia z
        nakazu, a nie z serca. Ale musza objawic sie konsekwencje, a potem swiadomosc,
        tworcza, musi je przetrawic. Artysci musza uniezaleznic sie od zarlocznych
        ukladow domowych.

Gość portalu: Pawelux napisał(a):

> Rynek sztuki w Polsce jest kiepski, poniewaz ludzie z kasa, potencjalni
        nabywcy
        > sa to przewaznie ludzie prosci bez zadnego gustu i wiedzy na temat sztuki.
        > Jesli kupuja sztuke np wspolczesna to tylko znane nazwiska i nie koniecznie
        im
        > sie to podoba, robia to z czystego snobizmu i inwestycji zakladajac ze dzielo
        b
        > edzie zyskiwac na wartosci. Inna dzialka to jest sztuka nie zyjacych
        artystow,
        > przewaznie trafiajaca do kazdego np: Kossak:)
        > Niestety apsolwenci szkol artystycznych nie zawsze sa dobrymi marketingowcami
        i
        > nie latwo jest wyrobic sobie uklad z dobrym galernikiem, wiec zyc ze sztuki
        je
        > st bardzo ciezko. Wiekszosc z nich nie ma wyjscia, przebranzawia sie i staja
        si
        > e grafikami komputerowymi....lub wyjezdzaja ...i zycze im powodznia:)
        • shamann Re: Artyści wybierają Unię Europejską 12.12.05, 18:57
          zreszta glupoty (naszych politykow) nie ma co usprawiedliwiac. Pod glupota czai
          sie okrucienstwo. Ratujcie sie artysci i uciekajcie, po to by wracac i/lub
          dzialac z sila. Ten durny kraj nie potrafi wspierac sztuki, tylko bozkow. Jak
          ktos wraca uznany za granica, to w POlsce padaja na kolana, drukuja, buduja mu
          pomniki lub ziona zawiscia, ale zeby wspierac tworczosc i wrazliwosc u dzieci i
          mlodziezy to od razu zaczynaja sie krzyki: a po co zajmowac sie grafomania!
          Podly kraj swiata.
    • Gość: Wiola Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.12.05, 16:50
      Kaczory, co wy na to? Macie jakis pomysl? Zamiast wysiadywac u Rydzyka,
      bierzcie do roboty!!!
    • Gość: tutejszy Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.pl / 80.50.252.* 12.12.05, 17:21
      Szkoda, ale się nie dziwię. Krewnym wręcz sugeruję, by przenieśli się tam -
      gdzie lepiej żyć. Jeśli są zdolni to zrobią karierę; a u nas bez wzgędu na to
      będą w nędzy i biedzie. Niestety, mści się komuna, zaniedbania i stan
      gospodarki. Gdybym sam był młodszy to natychmiast zmienił bym miejsce
      zamieszkania; obecna sytuacja z "moherowymi beretami" też nie nastraja
      optymistycznie. Ale dobrze, że "naszych" cenią. Szkoda, że Polska nie docenia
      własnych talentów - ale o tym decydują władze partyjne (dalej, bo tak
      pamiętają).
      • Gość: na drzewo 99% miernoty IP: *.hsd1.wa.comcast.net 12.12.05, 17:45
        tez konczylem studia plastyczne w polsce i z tego co widzialem tylko 1 procent
        ludzi posiada jakis talent i zdolnosci, reszta to miernota umyslowa, lekka
        schizofrenia, tatus ma znajomosci itd itp. polacy nie robia zadnej kariery na
        zachodzie, kariere robia ludzie tylko naprawde uzdolnieni, a tych jest bardzo
        malo, i to w kazdej dziedzinie.
        • Gość: bluesy Re: 99% miernoty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 18:47
          czlowieku malo wiesz malo widziales.Obecnie studiuje fine arts w uk, jestem po
          malarstwie na krakowskiej uczelni. Pod katem warsztatu polacy wymiataja,
          miernota umyslowa i techniczna to wlasnie UK.Nie mialam pojecia dopoki sie tu
          nie pojawilam. Myslisz ze dlaczego polscyartysci sa tu (w uk) podziwiani? bo
          lamia stereotyp glupiegopolaczka, bo pokazuja ze wiedza wiecej, umieja wiecej i
          ciezej pracuja.szkoda mi cie. POnadto,jezeli mam byc szczera- z wielka checia
          wrocilabym do krakowa izostala w polsce,niestetynie chce mi sie uzerac z ludzmi
          dla ktorychsztuka to tylko"malowanie portretow".Ktos wyzej wspomnial florianska-
          czy zdajesz sobie sprawe duszo niedoinformowana ile KASYkosztuje
          WYDZIERZAWIENIE sobie tych kilku metrow na florianskiej? Otorzyc sklepiki?ZA
          CO? Prawda jest bolesna- polska daje baardzo male szanse artystom aby
          prezentowalijakiekolwiek pomysly. Z polowy galerii wylecisz z hukiem jezeli nie
          nalezysz do zwiazku artystow polskich(tak wiec amatorzy czesto majacy bardzo
          dobre pomysly odpadaja). Nie twoerdze ze trzeba zwracac wieksza uwage na stan
          sztuki w polsce, bo jest on podobnyjak wszystko inne:zatrwazajacy.
          Spoleczenstwa mniejsfrustrowane jak anglicy (celowonie pisze bogatsze bo jezeli
          jako informatyk zarabiasz 1600 funtow- 1200 po odliczeniu odatku, a rachunki
          iegaja okolo 500-600 funtow to co to za bogactwo)pozwalaja sobie na rozwoj
          sztuki i rzedko spotyka sie pinie "ja nie mam na chleb a tymdarmozjadom
          daja".Artysta tak naprawde zawod jak kazdy inny pod wzgledem wysilku
          intelektualnego a czesto fizycznego.
          Reasumujac, nie dziwie sie wyjezdzajacym ale i szczerze ubolewam bo dopoki cos
          sie w polsce nie stanie, nadal bedziemy tkwic w gownie za przeproszeniem, i
          sztuka jest jedynie jednym z problemow. Chcialabym jeszcze tylko dodac w
          odniesieniudo niektorych niesamowicie idiotycznych peostow powyzej: mowiac
          artysci nie zawsze ma sie na mysli osobe z pedzlem w dloni ale rowniez
          grafikow. Tak wiec nic dziwnego ze agencje rteklamowe i roznego
          rodzajukorporacje sa zasilane rzez mlodych izdolnych polakow. Szkoda ze
          pracujemy na rzecz innego kraju ale jak zaznaczam,jezeli tylko pojawi sie
          szansa na normalna prace (bez przymierania glodem czy odliczania kazdej
          zlotowki ) to wracam dopolski.Poki co.. no coz..
          • Gość: xxx Re: 99% miernoty IP: 134.220.60.* 12.12.05, 19:30
            w stu procentach popieram powyzszy glos. Obecnie jestem na jednej z angielskich
            uczelni artystycznych. Ludzie po polskich asp przewyzszaja miejscowych pod
            wzdgledem warsztatowym i pod wzgledem wiedzy. Anglicy sa jednak bardzo pewni
            siebie i potrafia sie sprzedac. Ja w kazdym razie skracam swoj pobyt na Wyspach
            i wracam na Macierz ku radosci wszystkich rodakow;) Przynajmniej jest jeszcze z
            kim pogadac albo nawet sie pokolcic o to nieszczesne slowo, jakim jest sztuka.
            Tutaj brakuje glosow krytyki nawet tej z najnizszej polki.
            • Gość: na drzewo!!!!! pojebalo tu paru polakow, jaki warsztat? IP: *.hsd1.wa.comcast.net 13.12.05, 00:50
              o czym wy tu debilki po asp gadacie? jakim warsztacie? coz wy takiego "umiecie"
              ilez lat trzeba studiowac ta wasza "sztuke" czego wy jeszce nie umiecie, coz wy
              tak "doskonalicie"? banda pojebow .
              • Gość: carro Re: pojebalo tu paru polakow, jaki warsztat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 02:47
                Nie studiowałeś to nie wiesz. Sa techniki graficzne od klasycznych: akwaforta,
                akwatinta, litografia, linoryt, miedzioryt poprzez bardziej wspøłczesne jak
                sitodruk czy serigrafia do technik komputerowych - grafiki bitmapowej,
                wektorowej czy trójwymiarowej. Każda z tych dziedzin wymaga dużej sprawności
                warsztatowej i wielu godzin nauki aby opanować podstawy (nie mówiąc o
                perfekcji). A gdzie malarstwo, rzeźba, multimedia? W praktyce nie można się tego
                wszystkiego nauczyć i każdy się w czymś specjalizuje tak jak inni w blacharce
                samochodowej czy w pieczeniu chleba. A co ty potrafisz pojebie?
              • Gość: carro Re: pojebalo tu paru polakow, jaki warsztat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.05, 02:53
                Interesuje mnie czy jesteś dobry w jakiejkolwiek dziedzinie. Może są sfery
                działalności ludzkiej o jakich w ogóle nie masz pojęcia? Czasem z ludźmi bywa
                jak z krową, która chciałaby latać ale nie ma skrzydeł...
        • Gość: ja miernoty też ludzie IP: *.proxnet.pl 12.12.05, 23:02
          miernoty to też ludzie i jest ich więcej, kiedyś dokopią tym "utalentowanym z
          przypadku" - bo przecież talent to coś jak wygrana na loterii - też mi powód do
          dumy i chwały ;)....aaa i z jakiej racji mają więcej kasy zarabiać , przecież
          wszystko im łatwiej przychodzi hehehe
          • Gość: na drzewo!!!!!! g;upku z polski IP: *.hsd1.wa.comcast.net 13.12.05, 00:53
            sa zwody gdzie wyobraznia i talent jest niezbedna, i tego nie mozna sie nauczyc,
            to mozna tylko rozwijac, i z talentem ludzie sie rodza. a miernoty powiny zajac
            sie slusarstwem albo kuciem koni, ale skonczenie asp to jest takie "cool" wy
            hujki wiejskie
    • Gość: Janusz Re: Artyści wybierają Unię Europejską IP: *.sac.net.va.gov 12.12.05, 19:00
      Ameryka (USA) nie jest taka latwa jak niektorzy musla,w Colorado Springs 3 lata
      temy na aukcji w Hotelu"ludziska" kupowali wszysto co tanie(o sztuce przez duze
      S nie bylo mowy,najlepiej szly kwiaty), mysle ze w NY to trzeba miec
      specjalnego "Aniola Stroza",ale cenia sztuke,a w Detroit Metro gdzie mieszkam
      to nie ma mowy o zadnym zapotrzebowaniu na sztuke z wyjatkem czesci Polonii
      wychowanej na sztuce Polski lat 70/80,Europa jest tylko jednym slusznym wyborem
      jesli juz Artysta mysi wyjechac,ale to juz tylko moje subiektywne opinie.Ja
      pracuje w medycynie wiec nie trace tak duzo z moich wartosci moralnych jak
      artysci ktorzy winni tworzyc na glebie na ktorej wyrosli,ze tak powiem.Z
      powazaniem i chylac czola wszystkim Artystom,Janusz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka