Gość: b00g13 Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.lodz.dialog.net.pl 05.01.06, 11:51 Nie jestem pewien czy na prawdę twórcy serwisów z napisami zarabiają na reklamach. Raczej utrzymują z nich serwery..... Odpowiedz Link Zgłoś
benedictxvi Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 14:33 Gość portalu: b00g13 napisał(a): > Nie jestem pewien czy na prawdę twórcy serwisów z napisami zarabiają na > reklamach. Raczej utrzymują z nich serwery..... idąc tym tropem rozumowania można powiedzieć, że telewizja nie zarabia na reklamach, tylko utrzymuje z nich nadajniki i pracowników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.wsiz.rzeszow.pl 05.01.06, 11:58 Też jestem za. 5zł to kwota, na którą każdy może sobie pozwolić. Byle tylko to weszło i to jak najszybciej!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.chello.pl 05.01.06, 12:06 Świetny pomysł! To jest to! Ja sam na dzień dzisiejszy jestem w stanie płacić nawet te 10-20zł miesięcznie aby w zamian w pełni legalnie móc ściągać materiały z Internetu. I prawdę mówiąc prędzej czy później tak właśnie zostanie to roziwązane na całym Świecie. Wiem, że artystom może wydawać się to złodziejskie, tzn. za te 5 zł miesięcznie można ściągnąć w zasadzie kilkaset utworów czy kilkanaście filmów, ale kończą się już czasy, kiedy to wydając kilka albumów artysta zarobił na wille, dobry samochód i nie musiał się martwić o przyszłość. Tak jest z resztą z każdym innym zawodem, więc nie rozumiem, dlaczego z arytstami mniałoby być inaczej. Z resztą wciąż wzrastająca konkurencja na rynku muzycznym, filmowym i tak wymusi prędzej czy później spadek cen, bo artysta chcąc się wybić będzie musiałbyć poporostu tani, i dobry jakościowo. Trochę to dziwne mówić o sztuce w kategoriach produktów, ale ile jest tej prawdziwej sztuki na półkach sklepów muzycznych może przemilczmy. Podsumowaując to jedyny realny sposób na czerpanie korzyści finansowych przez artystów z Internetu. Każdy kto zna podstawy funkcjonowania sieci Internet, wie, że nie ma możliwości wyeliminowania zjawiska piractwa, nawet gdyby za to groziło ścięcię głowy, to i tak znajdą się kraje w których za taki czyn nic nie grozi (np. CHiny, Tajwan, itp) do których można bez problemu przenieść serwery z zawartością multimedialną, i ich udostępnianie będzie w pełni legalne, gdyż działa tam prawo lokalne a nie np. polskie. Jeszcze raz pisząc, to jest naprawdę dobry pomysł i ja go w pełni popieram, wysokość opłaty musi byćna poziomie do zaakceptowania. Z resztą ludzie zawsze boją się nowego, ale myślę, że gdyby udało się to wprowadzić w życie, artyści sami by się szybko przekonali, że dla nich to więcej korzyści aniżeli strat. Już choćby samo to, że pieniądze trafiałyby bezpośrednio do nich a nie wytwórni czy pośredników napewno polepszyło by ich dochodowość. Zmianie ilegnie jedynie cena jednostkowa, tzn. cały album ktoś sobie ściągnie za gorsze, ale artysta publikując swoje produkcje w sieci wkracza w ryenk globalny, i nie jest już ograniczony przez ilość 39mln polaków, a poszerza rynek do potencjalnie kilkuset milonów użytkowników Internetu, i to muszą sobie uśiwadomić artyści, że Internet to tak naprawde dla nich przyjaciel a nie wróg, trzeba tylko umieć go odpowiednio wykorzystać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AmbientNights Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:06 Glupoty! Glupie polskie spoleczenstwo znow jest za wprowadzeniem kolejnych podatkow. JAK DLUGO JESZCZE BEDZIE SIE NAS UWAZAC ZA DOJNE KROWY? www.zaiks-stop.v.pl/ I jeszcze jedno - a co z sluchaniem radyjek w Winamp i nagrywaniem ich "na zywo" do plikow mp3? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bridger BARDZO DOBRY POMYSŁ !!!!!!!!! IP: *.mir.gdynia.pl / *.mir.gdynia.pl 05.01.06, 12:10 Pełne poparcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riru Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:16 No bardzo mi przykro, ale ja z internetu sciagam to czego NIE MA w polskim radiu i polskich sklepach i nie zycze sobie zeby moj ewentualny podatek szedl do Mandaryny albo Piaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palant Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:35 weź go do buzi... tekst pana skubikowskiego - i na takiego puloka mam dac 5 zl?? Odpowiedz Link Zgłoś
karo0070 Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 12:42 I prawidłowo. Mała opłata, a czyste sumienie. Bardzo dobry pomysł. Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybinka Moim prywatnym zdaniem to debil, ale moze sie m... IP: *.chello.pl 05.01.06, 12:44 Moim prywatnym zdaniem to debil, ale moze sie myle w mojej indywidualnej prywatnej opinii??? Cytuje: "W Polsce na szczęście jest niewielu dostawców szerokopasmowego internetu." Cytowana wypowiedz jest wypowiedzia debilna i zalosna. Szkoda gadac. Poza tym niby to autor piosenek, a nikt go nie slucha, nie kupuje, nawet nie sciaga... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan Claus Re: Moim prywatnym zdaniem to debil, ale moze sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:39 > Moim prywatnym zdaniem to debil, ale moze sie myle w mojej indywidualnej > prywatnej opinii??? bo gość gada jak głupek i może jest głupkiem, co nie znaczy że pomysł jest zły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agapit Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:52 Taka opłata jest już wliczona w cenę czystych nośników - taśm manetofonowych, video, dysków CD i DVD oraz urządzeń nagrywających. Dlaczego chcą nas "Skubnąć" drugi raz za to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kiepski Nie będę finansował Mandaryny ,Marylki R .. IP: *.chello.pl 05.01.06, 12:54 Jacka Skubikowskiego Piaska Dody -elektrody z dużym cycem i innych ,,wybitnych wykonawców III RP(Marylka R. to jeszcze gwiazda PRL+ZSRS)''.Urząd od rozdziału tych 5 zł zatrudni wszystkich znajomych królika (albo kaczora).Internauci R.P.-,,razem nas bohato nam nie podołaty''. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PAWEŁ JA NIE ŚCIĄGAM I NIE ZAPŁACĘ !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:14 Jak to? Z jakiej racji mój dostawca internetu ma pobierać dodatkową opłatę od ściągania??? Nigdy w życiu!!! Ja nie ściągam więc wypie..ć!!! Nie używam p2p. A co może podglądać będą co robię w internecie??? Jakaś paranoja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu I nikt ci nie karze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:06 Poczytaj artykuł: kto nie ściąga, nie musi płacić. Inaczej jest w wypadku np. czystych CD. Używam ich do zapisywania MOICH zdjęć, a płacę od każdej kilka groszy artystom - i wyboru nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tetek pomysl na TAK , ale montorowanie NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:18 jesli rzeczywiscie bylaby to kwota 4-5zl, to chociaz jestem przeciwny wszelkiego rodzaju nowym oplatom i podatkom w tym przypadku przyznaje racje i gotow jestem placic ta kwote - po prosut czuje ze to jest FAIR - i mysle ze wielu ludzi byloby gotowych zaplacic taka kwote - problem w tym zeby byla ona potem uczciwie zagospodarowana i zeby dotarla to tych ktorym sie nalezy... za to jestem jak najbardziej przeciwko wszelkiemu monitorowaniu sciagania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OVER 5 zł. Za czy przeciw IP: *.mlyniec.gda.pl 05.01.06, 13:19 Niby 5 zł to niewiele ale jak ktoś napisał jest to kolejny sposób na opodatkowanie GŁUPIEGO POLAKA. A co będzie jeżeli ktoś się zobowiąże do płacenia i póżniej będzie chciał zrezygnować z tej opłaty? Będzie pisał prośbę do ZAIKSU i tłumaczył, że on już nie ściąga lewych programów, a w dowód będzie dołączał twardy dysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Jaki "abonament"?!? - będziecie płacić ZA NIC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 12:03 > A co będzie jeżeli ktoś się zobowiąże do płacenia i póżniej będzie chciał > zrezygnować z tej opłaty? Będzie pisał prośbę do ZAIKSU i tłumaczył, że > on już nie ściąga lewych programów Wiele osób pisze tutaj, że jest mniej lub bardziej za tym pomysłem, bo 5zł to niewiele a będzie można za to zgodnie z prawem pobierać i udostępniać przez P2P muzykę albo filmy, zamiast, jak teraz, korzystać z nich nielegalnie. Ludzie! Czytajcie ze zrozumieniem, co facet mówi! Po wprowadzeniu opłaty "rekompensacyjnej" Wasze działania nie staną się ani na jotę bardziej zgodne z prawem. Jak przyjdzie policja, to kwitek potwierdzający tę opłatę *nic* nie pomoże, bo OPŁATA NIE DAJE WAM ŻADNYCH PRAW! ZAIKS *nie* proponuje transakcji "jak zapłacisz, to wtedy możesz sobie ściągać, kopiować, udostępniać, co tylko zechcesz, bo zapłaciłeś za legalność". ZAIKS proponuje nam płacenie "na wyrównanie strat", BO ludzie nielegalnie korzystają z utworów. Po wprowadzeniu opłaty to, co teraz jest nielegalne, będzie tak samo nielegalne. Dla każdego, obojętnie, czy zapłacił opłatę, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
galan12 Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 13:23 proponuję podatek od głupoty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzadki Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 80.48.254.* 05.01.06, 13:43 a dlaczego twórcy filmu nie płacą podatku od np. całowania, strzelania, kopulowania, przecież nie oni to wymyślili; dlaczego twórcy tekstów nie placą podatku od używania liter i wyrazów, przecież nie oni je wymyślili; dlaczego twórcy muzyki nie płacą podatku od używania nut i bemoli, przecież nie oni to wymyślili? A poza tym powinni płacić tantiemy od korzystania ze słońca, deszczu, prądu elektrycznego, maszynki do golenia, szminek, papierosów, sukienek, od wykorzystania terenów indian, etc.etc. Dopiero jak oni zapłacą, to ja będę też płacił. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan Claus Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:44 Gość portalu: rzadki napisał(a): > A poza tym powinni płacić tantiemy od korzystania ze słońca, deszczu, prądu > elektrycznego, maszynki do golenia, szminek, papierosów, sukienek, od > wykorzystania terenów indian, etc.etc. > Dopiero jak oni zapłacą, to ja będę też płacił. Howgh! Chcesz powiedzieć że nie płacisz za prąd, urządzenia agd, kosmetyki i ubrania ? To masz fajnie, bo ja musze kasę na to wykładać. A indianie dostalie swoje paciorki za Manhattan wiele lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maRcin Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:38 "od 1994 r. pobieramy opłaty od sprzedaży czystych nośników, czyli kaset wideo i magnetofonowych, a także płyt CD i DVD. Opłata stanowi 3 proc. ceny i jest przekazywana m.in. na rzecz wykonawców, których utwory są odtwarzane m.in. w radiu. Ustawodawca założył, że czyste nośniki są używane do kopiowania gotowych utworów, toteż ich autorom, wykonawcom i producentom należy się rekompensata ze strony producentów tychże nośników" kupiłem orginalną płyte w sklepie, zrobiłem kopię na własny użytek, np do samochodu, to dlaczego musiałem w takim razie dwa razy zaplacic artyście ?? Odpowiedz Link Zgłoś
20heksus Re: Abonament na ściąganie z internetu 05.01.06, 13:47 Ciekawa propozycja jednak uwarzam, że nie sprawdzi się na dłuższą mete. A dlaczego...? Bo jak zwykle chodzi o kase. Znowu kolejny "podatek", który będzie regulowany przez rząd lub bliżej nieokreślone stowarzyszenia artystów. Oczywiście na początku będzie wszystko pięknie, ale po pewnym czasie ktoś "zwęszy smród pieniędzy" i sielanka się skończy, a tym samym skończy się P2P i ludzie wymyślą coś innego... Rzeby niebyło że mówie tylko o kasie, to przytocze tu inny problem z tym związany. Mianowicie chodzi o "zdolności" naszych polityków do legislacyjnych bubli, co ostatnio było bardzo widoczne. Uwarzam, że nieda się tak hop-siup stworzyć ustawy, bo zawsze znajdzie się ktoś kto zechce wykożystać błędy prawne do nadurzyć. Dlatego trzeba zagłębić się bardziej w temat i dojść dlaczego wogule tak się dzieje, że ludzie masowo kożystają z P2P... Oczywiście wolał bym mieć orginalny film, czy muzyke, ale nie za dzisiejsze ceny. ...no cóż nakładajmy więcej podatków i coraz wyższych . Reasumując w Polsce to poprostu nieprzejdzie... przynajmniej narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:50 ten Pan twierdząc że: "...do internetu, bo jest on w dużej mierze wykorzystywany do kopiowania dzieł chronionych prawem autorskim...." pokazuje jakim ignorantem jest i powinien na początku przemyśleć to co mówi. Nie zgadzam się z tym i twierdze że nielegalne kopiowanie muzyki byłoby o wiele mniejsze gdybym mógł pozwolić sobie na kupienie płyty zespołu którego chce posłuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czonek Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:56 Pomysł ciekawy, ale nie można jego relaizacji a w szczególności związanego z nim monitoringu sieci (zresztą najbardziej dyskusyjnego, majacego charakter iwigilacji i godzącego w wolność internetu)powierzyć stowarzyszeniom takim jak ZAiKS STOART SPAV i inne. Zgodnie z obowiązującą ustawą o ochronie praw autorskich, przynajmniej teroretycznie, takie stowarzyszenie może założyć każdy. Problem podziału ewentualnych kwot wpłaconych przez uzytkowników internetu między te organizacje pozostawiam im samym (najprawdopodobniej skoczą sobie do gardeł), ale absulutnie jestem przeciw oddaniu istniejacym organizacjom i tym które powstaną kompetencji śledczych i narzędzi prawnych do inwigilacji użytkowników internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BROMBA Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:09 Taki monitoring to pierwszy krok. Potem wleza nam z butami juz we wszystko co mamy. Dzisiaj 4-5 zl a za rok juz 10-15... Jestem absolutnie przeciw. A Skubikowski moglby sie zabrac za to co mu najlepiej wychodzi czyli za robienie fajnych kawalkow! np. na Mule dostepne sa tylko 2 plyty p. Jacka z czego jedna to skladanka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIEJ Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:11 No, ja jestem za. Jest to coś realnego i takiego OK. Te kilka zł to nie majątek a autorzy "dzieł" znacznie mniej by tracili ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 83.238.68.* 05.01.06, 14:12 Musze przyznać ze jest to jeden z najlepszych pomysłów jaki ostatnio ktos zaproponował w stosunku do sieci P2P. Muszę też zgodzić się z tym że cena wieksza jak 4 zł odstraszy ponad 80% internautów. Filmy, muzyka sa w sieci p2p kiepskiej jakości i żadanie za nie wiecej byłoby głupotą. Co do Pana Gutka niestety ten Pan nie umiejąc sobie radzić w realiach dzisiejszego rynku szuka naprawde śmiesznych sposobów radzenia sobie, może by tak obniżył ceny a potem zaczynał batalie z serwisami udostepniającymi napisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baśka Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:13 jestem bardzo za, czasem sciagam muzykę z siecie i czuję się z tym nie do końca dobrze....nie ma to jak radość z kupionej płyty, ale nie wszystko coby chciało sie posłuchać można kupić - zatem to dobry pomysł!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin opłata być może monitoring NIE NIE NIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:21 Pomysł ciekawy, ale nie można jego realizacji a tym bardziej związanego z nim monitoringu sieci (zresztą najbardziej dyskusyjnego, majacego charakter iwigilacji i godzącego w wolność internetu)powierzyć stowarzyszeniom takim jak ZAiKS STOART SPAV i inne. Zgodnie z obowiązującą ustawą o ochronie praw autorskich, przynajmniej teroretycznie, takie stowarzyszenie może założyć każdy. Problem podziału ewentualnych kwot wpłaconych przez uzytkowników internetu między te organizacje pozostawiam im samym (najprawdopodobniej skoczą sobie do gardeł), ale absulutnie jestem przeciw oddaniu istniejacym organizacjom i tym które powstaną kompetencji śledczych i narzędzi prawnych do inwigilacji użytkowników internetu. Pozostaje sprawa praw jakie otrzymamy za tę opłatę. W wypadku już istniejacych podobnych opłat np. za nośniki i sprzęt (czyste płyty, magnetowidy, DVD) i tak po ich wniesieniu (przy zakupie) każdego kto na taką płytę nagra film czy muzyke można ukarać, więc co na to da??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Satan Claus Re: opłata być może monitoring NIE NIE NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:49 Gość portalu: robin napisał(a): > Pomysł ciekawy, ale nie można jego realizacji a tym bardziej związanego z nim > monitoringu sieci (zresztą najbardziej dyskusyjnego, majacego charakter > iwigilacji i godzącego w wolność internetu)powierzyć stowarzyszeniom takim jak > ZAiKS STOART SPAV i inne. Zgoda, ale taki monitoring już jest, głównie w stanach. RIAA widzi że udostępniasz plik to wysyła Ci maila, że jesteś uprzejmie proszony o bęknięcie paru kafli zielonych. Gdyby ten pomysł z opłatami się sprawdził to mógłbyś odpowiedzieć, że masz aktualny odcinek abonamentu i żeby spierniczali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: opłata być może monitoring NIE NIE NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 11:10 > Zgoda, ale taki monitoring już jest, głównie w stanach. RIAA widzi że > udostępniasz plik to wysyła Ci maila, że jesteś uprzejmie proszony o bęknięcie > paru kafli zielonych. Gdyby ten pomysł z opłatami się sprawdził to mógłbyś > odpowiedzieć, że masz aktualny odcinek abonamentu i żeby spierniczali. Uha-ha! Żebyś się nie zdziwił. Zapłacenie "abonamentu" wcale nie dawałoby Ci prawa do udostępniania plików bez zgody dysponujących prawami majątkowymi. Propozycja polega na tym, że internauci płaciliby opłatę "rekompensacyjną", a nie "legalizacyjną"! To ma być na pokrycie "strat", uiszczenie tej opłaty wcale NIE bedzie legalizować tego, co teraz, bez opłaty, jest nielegalne. Podatek taki, dodatkowy, rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
artanima Re: Abonament na ściąganie z internetu 20.02.06, 14:37 Moi drodzy nie oszukujmy się w Polsce ściąga się olbrzymie ilości plików bez jakichkolwiek regulacji, ktoś (czyt. autor) napracawał się w wielu przypadkach bardzo, dlaczego mamy za darmo z jego pracy kożystać?? on też ma rodzinę, potrzeby... zapraszam na stronę www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl www.artanima.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zirytowany Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.01.06, 14:13 "W Polsce na szczęście jest niewielu dostawców szerokopasmowego Internetu" - jak zwykle żeruje się na polskim zaścianku i przekonaniu o swojej niepodważalnej wartości uznawanej przez wszystkich. A ja sobie zapisuję na płyty pliki składające się z samych zera albo samych jedynek. Hobby takie. I nie życzę sobie żeby z tego tytułu w cenie nośnika była kwota dla pana, o którego istnieniu (a więc i jego twórczości) nie wiedziałem nawet (może jestem za młody? Wszak w Polsce patrzy się tylka na i przez pryzmat starych ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 05.01.06, 14:18 Ja rzadko kiedy sciagam z p2p muzyke, i jesli juz, to sa to utwory, ktorych nie sposob uslyszec w zadnym radio. Nie mam ochoty wzbogacac "artystow" ktorych mozna uslyszec w stacjach komercyjnych. Nie slucham tego po prostu. A do sciagania muzyki polecam albo emule, albo directconnect, w tym ostatnim czesto mozemy trafic na bardzo ladnie skatalogowane, uporzadkowane cale albumy interesujacej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś