Dodaj do ulubionych

Abonament na ściąganie z internetu

• Gość: zaiks-stop ZAiKS-STOP nie chcę okradać artystów. IP: *.orange.pl 05.01.06, 18:31
      ZAiKS-STOP nie chcemy okradać artystów ale tez nie chcemy by powołując sie na
      artystów okradał nas ZAiKS. Poszukaj w necie ZAIKS-STOP. Dołącz do protestu.
    • Gość: Yasiu Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.devs.futuro.pl 05.01.06, 18:41
      Jestem za a nawet przeciw ;-)
    • Gość: Mariusz Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 18:46
      Niektuży twierdzą że nie są Piratami ale ściągają film czy gre lub muze i
      jeszcze śmią twierdzić że im to sie należy bo płacą za internet . Miesięcznie
      można ściągnąć naprawde multum wszystkiego i to tylko za cene netu , ale nic z
      tego nie idzie na poczet autora to jest troche nie fer .

Myśle że każdy może dożucić kilka złotych za legalizacje takie jest moje zdanie
      • Gość: whee78 Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.retsat1.com.pl 05.01.06, 19:31
        na pierwszy rzut oka wychodzą dwie sprawy: pi pierwsze, wówczas ZAIKS czerpałby
        zyski z nielegalnego ściągania plików (np. gdy ściągnę utwór wydany przez
        wytwórnię której zarządca praw autorskich nie ma umowy z ZAIKSEm), więc jest to
        wbrew prawu; po drugie: na ściąganiu najbardziej cierpią małe wytwónie, które
        wydają np. winyle w małych nakładach, myślę iż proporcje ściągania utworów z
        takich wytwórni do utworów z "majorsów" są znacznie wyższe niż odpowiednie
        proporcje sprzedaży, a wg pomysłodawcy, przychody z tego podatku byłyby
        dysponowane wg np popularności w radiu. Czyli płacę 5 pln, ściągam np coś z
        Subtitles records, a kasę dostaje Universal Music i Mandaryna.... Bez sensu
    • Gość: Maksiu2005 Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.mmj.pl 05.01.06, 19:13
      Bardzo dobr pomysł bym dodał jescze programy i gry i abonament góra 10zł
    • Gość: LEon Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 86.63.126.* 05.01.06, 19:20
      JESTEM ZA!!!!!!
    • Gość: Krzys A co z Programami,grami itd IP: *.mmj.pl 05.01.06, 19:25
      ????????????????
      • Gość: Legalista Re: A co z Programami,grami itd IP: *.mikolow.net 05.01.06, 19:39
        > A co z Programami,grami itd

Na szczęście ich autorzy ani użytkownicy nie są okradani przez zaiksopodobne
        ogranizacje.
        • Gość: :) ostatnio studia fotografii ślubnej IP: *.chello.pl 05.01.06, 20:18
          nie wydają klisz tylko odbitki, po dziesięciokrotnie wyższej cenie !!! :)

albo inna akcja: zrobiłem dziewczynie fotkę do dyplomu, profesjonalnie
          wyedytowałem, złożyłem zanosze do labu, a oni chcą za odbitke wartą 90groszy
          - 30zeta, bo to "do dokumentów"! tak mnie zatkało, ze zamiast powiedzieć zę to
          kolezankom do portfelików, powiedziałem dziękuje i poszedłem do innego labu
          gdzie za zetkę mi to zrobili.
          Sztuczne nabijanie cen, rynek ureguluje. społecznością kilkuset milionów ludzi
          w dobie internetu nie moze rządzić kilkuset managerów z kilkudziesięciu
          oddziałów wytwórni
    • Gość: RimmeR Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.net158.okay.pl 05.01.06, 22:24
      Człowieku idz się lecz i to jak najszybciej!!!
      Teraz zaczekajmy na Rydzyka jak weymysli by nalozyc kare na sluchaczy innej
      rozglosni jak radio ma ryja.
    • Gość: Tomek Jestem za. Chętnie zapłacę. IP: *.icpnet.pl 05.01.06, 23:30
      Jestem za. Chętnie zapłacę. Wreszcie jakaś rozsądna propozycja.
    • Gość: Jaac d'Gac ... czyli że za co mam płacić? IP: *.alfa / *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:40
      Ciekawe. Ciekawe. Ciekawe co pan Skubikowski ma na myśli. A ciekawi mnie kilka
      spraw związanych z tematem.

1) jestem bardzo ciekawy na jakiej podstawie ktokolwiek z konsumentów internetu
      w naszym kraju miałby płacić te "rekompensaty" ?

2) jak i kto miałby ustalać wysokość opłat?

3) ciekawi mnie czy pan Skubikowski wierzy w internautów - no bo kto, będzie
      miał ochotę przyznawać się że coś tam z internetu ciągnie - poza tym nigdy nie
      wiadomo kto będzie miał dostęp do takich informacji i jak ich użyje - nikt przy
      zdrowych zmysłach przecież nie będzie wiązał sobie pętli na szyi?

4) jeśli już taka regulacja miała by wejść w życie, to ciekaw jestem ile ze
      ściagniętych pieniędzy otrzymają "autorzy/twórcy"?

5) jak taka propozycja ma się do obowiązującego prawa - w końcu wszystkich
      obowiązuje ustawa o ochronie danych osobowych?

6) jakie miałoby to mieć znaczenie prawne dla chcących (potencjalnie) płacić
      takie opłaty, przypadku jeśli mają dostęp do publikacji w interencie
      (publikacje, muzyka, filmy itp) niekoniecznie z "legalnych źródeł" jeśli znajdą
      się na celowniku policji i prokuratury?

Pytań nasuwa się dużo więcej, ale wolę ich nie wymieniać. Mamy oto do czynienia
      z kolejną próbą tworzenia prawa tylko po to by ktoś znowu mógł się podczepić do
      naszych pieniędzy. Normalną rzeczą jest że jeśli coś jest dobre i znajdą się
      osoby którym to coś sie spodoba - zapragną one to mieć. Co inne go czy to "coś"
      będzie kupione, czy mówiąc nieładnie "zerżnięte z sieci labo od sąsiada". Tylko
      jaki jest sens ściągania takich opłat jeśli każdy opłacający de facto
      przyznawałby się do piractwa w świetle naszego prawa. To jest namawianie ludzi
      do wystawiania się na strzał - bo przecież nie widać żeby mogli się przez taką
      metodę w jakiś sposób "oczyścić". Dla mnie jest to kolejny dowód na kolejną
      próbę wyciągania pieniędzy za nic, a na dodatek przez nie wiadomo ilu
      pośredników po drodze między internatutą a "twórcą/autorem". Tak zwana branża
      rozrywkowa po prostu nie potrafi albo nie chce się dopasować do realiów świata.
      Jak dla mnie najlepiej by było gdybym mógl osobiście wpłacić odpowiednią kwotę
      prosto na konto "autora/twórcy" jeśli mi się spoboba jego książka/film/piosenka
      - BEZ żADNYCH POśREDNIKóW. Jeśli ktoś chce przyrobić pieniądze za frajer bo
      akurat kręci się po okolicy, to niech nie liczy że to będzie śie podobać
      "konsumentom". Sytuacja jak żywo przypomina kontrolerów chyba właśnie z ZAIKSU,
      którzy odwiedzali przedszkola i zabraniali puszczania na Mikołaja albo przy
      innej okazji, muzyki maluchom dla umilenia czasu. Trochę rozsądku... i tylko tyle.

Poza tym ciekawe kto z dobrej nieprzymuszonej woli zgodzi się na grzebanie mu
      zdalnie albo ręcznie w komputerze, przez osoby trzecie, tylko dlatego że chce
      coś przeczytać/posłuchać/obejżec znając szerzące się plagi rożnych robaków
      wirusów i im podobnych?

A panu Skubikowskiemu dedykuję własną myśl:
      "!@#$#%&$#*(^$%$##@@@ !!!!!!!!!"

kto wie może za jakiś czas przyjdzie ją opatentować ze względu na formę, albo
      żeby móc pobierać stosowne kwoty ;-)))
    • Gość: J_P Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.ibch.poznan.pl 05.01.06, 23:44
      lepiej - zamiast abonamentu - sprzedawac prawo do sciagniecia kopii i jeje
      dlaszego odsprzedawania pod warunkiem oddania czesci forsy wlascicielowi praw
      autorskich, rownoczesnie kupujacy bylby dostake tez prawo do dalszego
      odsprzedawania pod warukiem oddania kilku % temu kto mu sprzedal kopie -
      taka "piramida' czy siec gdzie zawsze jakis % trafia do wlasciciela prawa
      autorskich danego dziela - a wiec autor ma dystrybucje za darmo, zyski tym
      wieksze im wieceje zainteresowanych a kazdy kto bierze udzial moze liczyc tez
      na zysk. Aby zachecic do funkcjonwania w tym systemie nalezy przyznac kazdemu
      kupujacemu prawo do sczytania kupionej kopii z oryginalem - za tym wyzsza cene
      im dalej jest w piramidzie - albo , lepiej nie regulowac tego cena a zyskiem
      ktory wypracuje - jak sprzeda kopii za dana kwote to moze "za darmo" dostac
      kopie od autora (kopie matke) a nie z 3 czy 7 reki. Powinno dzialac bo wszyscy
      maja w tym systemie jakis interes - autor , pierwszy kupujacy i kolejni w
      piramidzie .

Ps - szukam inwestorow do opatentowania takiego systemu dystrybucji i do jego
      komercyjengo wdrozenia :)
    • co.ty.powiesz Kolejny skok na kasę??? 06.01.06, 00:45
      Jakież to proste: obłożyć podatkiem wszystkich korzystających z internetu i już
      można do końca życia nic nie robić, tylko zgarniać forsę. Tylko ja się pytam:
      jeśli ściągam muzykę klasyczną w wykonaniu Filharmoników Wiedeńskich, to
      dlaczego ma na tym korzystać jakiś polski wyjec? Jeśli ściągam film
      amerykański, dlaczego forsa ma iść do kieszeni polskiego filmowca-nieudacznika,
      którego filmu nie ściągnąłby na swój dysk żaden internauta na świecie? Jeśli
      zaś nie ściągam żadnych utworów objętych prawem autorskim, dlaczego mam za
      korzystanie z internetu płacić jakimś polskim nieudacznikom? Owszem, jest mowa
      o "dobrowolności składki", ale w praktyce wyglądałaby ona tak, jak "dobrowolna"
      opłata przy zakupie czystych płyt CD, których używam wyłącznie do nagrywania na
      nich moich własnych prac i robienia kopii bezpieczeństwa danych.
    • zmiananumeru Re: Abonament na ściąganie z internetu 06.01.06, 02:19
      Gość portalu: rezoon napisał(a):
      > oooo ... no w końcu coś realnego do wprowadzenia ...
      Należy to poszerzyć na podatek-dodatek do wody z kranu bo wiele utworów naszych
      Twórców ma równie wyszukaną linię melodyczną jak ciurkanie. Natomiast na
      weselach opłaty byłyby od każdego "Góralu czy Ci nie..." bo w typowych weselnych
      wykonaniach można tu doparzeć się pełnego spektrum krajowej muzyki rozrywkowej
      (w dowolnym takcie).

Odzyskaj telefoniczną wolność!
      www.zmiananumeru.pl
      • dex2k Re: Abonament na ściąganie z internetu 06.01.06, 09:25
        komentarz do dyskusji.
        1) pomysł w sumie niezły - za kilka PLN mamy spokój i jesteśmy "legalni".

2) przeciwnicy pomysłu mają dwa argumenty: opinię o panu, który pomysł
        przedstawił i poczucie, że będą okradani, bo i tak płacą 3% od ceny cdr/dvdr.
        Co do pierwszego to jest to kiepski argument to mniej więcej tak jakby przestać
        używać lodówki bo wynalazca powiedział "na szczęście żywność się psuje", albo
        stwierdzić, że lodówki są do d...y bo tenże wynalazca napisał kiedyś "ząb,
        du..a, zupa, dąb" i to takie niskich lotów jest.
        Co do drugiego - opłata jak sam pomysłodawca zaproponował będzie dobrowolna. A
        jeśli chodzi o te 3% to rzeczywiście niesprawiedliwe względem wszystkich tych,
        którzy ani razu nie skopiowali na zakupione płyty pirackiego utworu. I tu
        pytanie do najgłośniej krzyczących: żadnego pirackiego utworu nie skopiowaliscie
        w swoim życiu, jakoś mi się nie chce wierzyć.
        • Gość: koala Abonament za... wielkie NIC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 10:05
          > 1) pomysł w sumie niezły - za kilka PLN mamy spokój i jesteśmy "legalni".

Nic podobnego! Za kilka PLN nie dostajesz zupełnie *NIC*.

To ma być "opłata rekompensacyjna", ale po zapłaceniu wcale nie stanie się
          legalne to, co do tej pory robiłeś nielagalnie. Nigdy w życiu! Tak samo
          wprowadzenie podobnej opłaty od czystych nośników nie spowodowało (i nie miało
          spowodować!), że kopiowanie na lewo i prawo muzyki czy programów przestało być
          niezgodne z prawem. Dodatkową opłatę "rekompensacyjną" za nośnik płacisz
          niezależnie od tego, czy nagrywasz na niego własne zdjęcia, czy lewą kopię
          programu graficznego Corela. Jeśli własne zdjęcia, to nie łamiesz prawa, w ogóle
          nie korzystasz z cudzego utworu, ale ZAIKS-owi i tak odpalasz haracz. Jeśli
          nagrywasz nielegalną kopię Corela, to Twoje dziełanie i tak jest nielegalne,
          mimo że w cenie zakupu czystego nośnika zapłaciłeś "rekompensatę". Na tym polega
          sztuczka z tymi "opłatami rekompensacyjnymi" - płacisz, ale NIC w zamian nie
          zyskujesz w stosunku do tego, do czego miałeś prawo przed ich wprowadzeniem.
    • Gość: Robo Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.fanet.pl / 213.25.178.* 06.01.06, 12:12
      Zdecydowanie ZA !
      Nawet opłata w wys. 8-10 zł byłaby do przyjęcia.
    • Gość: Mikołaj Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 12:20
      Wszystkim zainteresowanym tym tematem polecam książkę "Wolna kultura"
      www.futrega.org/wk/ zanim zaczną się wypowiadać...
    • Gość: SzymSzejdi Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:04
      Pomysł na wprowadzenie takiego abonamentu i w tej wysokości jest poprostu
      genialny! Natomiast podatek w doliczany do ceny czystych nośników to
      złodziejstwo! Dlaczego kupując czystą płytę muszę odrazu przegrywć na nią
      muzykę i inne treści chronione?? Tak samo xero, co z ludźmi którzy np. xerują
      ogłoszenie o zaginięciu psa? Płacą podatek za kopiowanie czegoś co sami
      napisali, absurd!
    • Gość: sevenlies Sciaganie jest LEGALNE obecnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:31
      Niezgodne z prawem jest udostepnianie - rozpowszechnianie w sieci p2p.
      Proponowana zmiana Ustawy Prawo autorskie i prawa pokrewne niczego nie legaliz
      uje, a jedynie ma na celu wprowadzenie nowej opłaty rekompensacyjnej. Ściąganie
      plików z Internetu pozostałoby tak jak jest to obecnie czyli w granicach tzw
      dozwolonego użytku prywatnego regulowanego przez art 23 wspomnianej ustawy.

Adwersarzom z góry odpowiadam na bardzo rozpowszechniony zarzut iż art 23
      dotyczy korzystania przez krąg osób pozostający w stosunku osobistym zawarty w
      ust2 przepisu, a siec p2p tego nie spełnia bowiem nieznamy osób od których
      sciagamy. Otóż właśnie zastrzeżenie dotyczące kręgu osób dotyczy jedynie
      korzystania np słuchania, a nie źródła, z którego otrzymaliśmy kopię. Przecież
      nikt nie twierdzi że dla własnego użytku niekomercyjnego nie możemy skopiować
      utworu z biblioteki badz nagrać filmu z TV przecież tez nie znamy osobiście
      nikogo w Bibliotece czy TV.

Proponowana zmiana to dodatkowy niczym nie uzasadniony podatek.
      Nie zalegalizuje udostępniania plików w sieci co najczęściej jest koniecznością
      w sieci p2p więc nie ma sie z czego cieszyć.
      Nic nie dostaniemy a trzeba (lub można?) bedzie płacić.
    • Gość: Fibjor Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.wroclaw.mm.pl 06.01.06, 16:13
      Te 4-5zł. to się ma zapłacić tylko raz w życiu? No... ewentualnie można by było
      płacić raz w roku, ale jeśli to ma być opłata miesięczna, to dziękuję za takie
      coś...
    • Gość: user Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.icpnet.pl 07.01.06, 01:16
      Panie Jacku, gratulacje za ten pomysł, tylko trzymać kciuki by przeszedł
      pozytywnie przez wszystkie komisje, sejm, senat i kto wie co jeszcze, nasz rząd
      ma smykałkę do wymyślania różnych instytucji utrudniających życie i dobre
      pomysły-projekty.
    • Gość: Mireczek Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.adsl.alicedsl.de 07.01.06, 17:41
      Sprawa bardzo prosta-Deklaruje u swojego dostawcy neta,ze sciagam przez P2P.Cena
      np.5 zlotych.Te 5 zl.jest przekazane na cele dobroczynne.Z pominieciem
      Producentow Dystrybutorow i innych powiazanych ,co do tej pory i tak za duzo na
      tym zarabiaja
    • Gość: xaliemorph Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.icpnet.pl 08.01.06, 02:49
      I tak uważam iż pomysł nie zostanie wprowadzony w życie, gdyż te 5zł to jest
      kpina w porównaniu do oryginalnych nośników. I widzę właśnie w tym sęk, gdyż
      wprowadzenie takiego podatku, napewno w pewnym stopniu (ale podkreślam iż wcale
      niedużym) odbiłoby się na sprzedaży płyt i obniżek ich cen. Widać że niektóre
      płyty się opłaca sprzedawać po 30zł, i dziwne czemu niektóre z kolei są cenione
      na 60zł (już nie wspominając o śmiesznym artykule swego czasu traktującego o
      obniżce cen płyt za pomocą oszczędności na książeczkach papierzanych). Sprzedaż
      utworów w internecie nie będzie bardzo zyskowna gdyż za stosunkowo dużą cenę za
      utwór (załóżmy 10 utworów razy 5zł za utwór wychodzi cirka 50zł czyli podobnie
      co za pełnowartościową płytę w sklepie) dostajemy i najczęściej marnej jakości
      materiał (kompresowany) jak i nie ma również namacalności i jakości płyty,
      okładki itd. Więc sprawa piractwa rozbija się o gubienie pieniędzy po drodze do
      konsumenta, wobec czego zawyżonych cen konsument sam stwierdza iż nie warto
      karmić hydr i woli gorszej jakości lecz darmowy materiał. I dlatego trzeba mieć
      też na względzie iż ludzie niechętnie będą dużo płacić a to z powodu gorszej
      jakości materiału z p2p czy w formie mp3 czy w formie divx bądź rmvb (jednak
      ściąganie vob'ów nie jest jeszcze na tyle popularne), od czystych formatów na
      nośnikach sprzed notabene powtórnej kompresji.
    • Gość: Leopard Popieram ! IP: *.olimp.unis.pl / *.crowley.pl 08.01.06, 17:15
      Jestem za ! Opłaty wprowadzono od czystych nośników, sprzętu nagrywającego,
      kserokopiarek i zdaje to egzamin.
    • Gość: kuki Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.06, 15:04
      Jestem za, 5zł. mogę dać ale nie więcej :-)
      Pozatym, jak większość internałtów zaakceptowała by taką formę płatności,
      to autorzy mogli by zarobić więcej niż na sprzedaży dużo za drogich płyt.
    • Gość: jurzal5 Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 17:29
      świetny pomysł.Popieram.
    • Gość: endriu Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: *.udn.pl 24.02.06, 20:24
      moim skromnym zdaniem, abonament ten moglby byc wprowadzony ale tak aby
      nieprzekraczal 5zl. byloby to dobre rozwiaanie, wiekszosc osob ktore sciagaja
      tylko na uzytek wlasny moglyby to robic ni bedac piratami. a skoro ktos tego
      nie kopiuje to nie powinien byc piratem komputerowym. no bo jezeli ktos chce
      n.p. sciagnac piosenke aby ja tylko przesluchac anie sprzedawac to moim zdaniem
      nielamie prawa, wiec ten abonament bardzo dobrym pomyslem. popieram
      go:D:D:D:D:D:D:D:):):):):):):):):):):):)
    • Gość: Anonim Re: Abonament na ściąganie z internetu IP: 149.156.58.* 26.06.06, 13:15
      Hyba was popie..ło jak ku.. nie macie skąd pieniędzy brać to się
      przypie..ie do sejmu i tak ku.. im kase zabierajcie złodzieje
      pie..ni!!!!!!!!! Sram na wasz pomysł gnoje!!!1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka