Gość: bartek opole Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:00 najlepsza reklama jest antyreklama.Kazdy głupi to wie, poczekajmy teraz na debaty w tv opinie "ekspertów".kina przeżyja oblężenie a machina się kręci szkoda tylko Hanksa bo po Forrescie go polubiłem Odpowiedz Link Zgłoś
case_molly Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 12:01 vontomke napisał: > czy to była delegacja z Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i Medialnej w > Toruniu? Książka jest beznadziejna. Świetny pomysł, został całkowicie spaprany przez słabiutkie wykonanie: prymitywny język, dosłowność, przewidywalność, karykaturalność postaci, ograniczenie akcji właściwie do 24godzin. Książka mi się nie podobała, ciężko się ją czytało, dłużyzny powodowały, że miejscami po prostu nudziła. Książka jest fikcją. Gdyby nie paniczna reakcja Kościoła przeszłaby zapewne niezauważona, albo nie wzbudziła by takiej sensacji. Wcześniejsze książki tego autora nie wzbudziły emocji. Czytałem jedną, w której również świetny pomysł został zabity przez słabiutki język. (Chociaż może to wina polskiego tłumaczenia). Poza tym zastanawiające jest dla mnie tylko jedno jako osoby ochrzczonej, po komunii, ale obecnie nie wierzącej, nie praktykującej: skoro książka wzbudziła tak ostrą reakcję Kościoła, to czy ta religia ma tak słabe podstawy i fundamenty, że Kościół boi się, że tak słabiutka, grafomańska książka spowoduje odejście ludzi od wiary katolickiej? Wg mnie każdy choć minimalnie rozsądnie myślący człowiek (nawet, a może tym bardziej zagorzały słuchacz RM i TV TRWAM, nawet p. poseł Wierzejski) zrozumie, że ta książka to najczystsza fikcja, a jej fabuła i akcja nie może obalić religii katolickiej. Chyba, że to jest zamierzone działanie i współdziałanie KK i wydawców książki i producentów filmu. Kościół robi reklamę, odsądzając książkę i film od czci i wiary, a wydawca książki i producent filmu, wpłaca na Kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa Ale się czarni boją!!! Wigwizdają ich w kościałach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.06, 12:01 jak będą nadal te bajki opowiadać o bogu itp cudach niewidach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: Ale się czarni boją!!! Wigwizdają ich w kości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:25 A ktoś Ci każe w to wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
artur12222 Ludzie.. przecież to jest fikcja literacja :))) 17.05.06, 12:04 czym się tak podniecacie? To tak jakby uwierzyć, że przed Chrystusem światem rządził Sauron i Gandalf Biały :)))))))) Żenujące Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diff Re: Ludzie.. przecież to jest fikcja literacja :) IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.06, 12:06 Sam jesteś żenujący Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rzyczliwy Anonim Tylko fikcja literacka? IP: *.pradnik.net 17.05.06, 13:18 No cóż. Widać jej autor o tym nie wie. Drobny cytacik z Browna: "[...] The only thing fictional in "The Da Vinci Code" is the characters and the action that takes place. All of the locations, the paintings, the ancient history, the secret documents, the rituals, all of this is factual." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosenny Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.06, 12:15 Niepokalane poczęcie,zmartwychwstanie...- wmówić ludziom,że tak było to dopiero majstersztyk.Religia to jedno wielkie oszustwo.,Potrzebne oczywiście jako straszak dla matołectwa i przestępcy.Chociaż nie wierzę ażeby dzisiaj ktokolwiek bał się piekła.Boi się choroby,nędzy ale nie piekła.W Polsce boją się też kleru.Na szczęśćie jest ich coraz mniej.Tylko politycy ciągle na kleczkach;przed byle tłustym klechą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diff Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.06, 12:16 typowy ateista :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 17.05.06, 12:29 Albo cytuje jako żywo Włodzimierza Ilicza! Niemalże słowo w słowo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 17.05.06, 12:26 Te rzekome "rewelacje" o graalu to odgrzane pomysły sekt heretyckich wczesnego średniowiecza i Katarów. Też mi odkrycie Ameryki, może dla przeciętnego przygłupa żywiącego się na codzien papką serwowaną przez geschaft zwany Holywood. Panowie dygnitarze Holywood w większości o krzywych noskach ;). O***cie się od chrzęscijaństwa, RELIGII WASZYCH OJCÓW (bo waszą jest tylko religia pieniądza) nikt nie wyśmiewa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diff Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.06, 12:29 A ty jesteś oczywiście ponad tych wszystkich przygłupów. Rzygać mi sie chce jak czytam tego typu posty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.cable.ubr01.bath.blueyonder.co.uk 17.05.06, 12:31 To rzygaj, może wywołasz spięcie w klawiaturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: 212.57.104.* 17.05.06, 12:34 Podobno totalna porazka. Ksiazka jest wyjatkowo slaba literatura wg kryterium najwazniejszego - charaktery sa wogole tam nie wypisane. Kazdy chyba pamieta cechy charakterow kazdego z trojki muszketerow z ksiazki Dumas. Brawn to co czyni literature literatura pominal. Moze swiadomioe. Czy ktos kto przeczytal Kod moze opowiedziec cos o chrakterach jego bohaterow. Ale kino mialo szanse to naprawic. Aktorzy nadali by tym pustym postaciom funkcyjnym konkretnych cech ludzkich. Ale Howard spieprzyl sprawe. Zamist dac troche polotu wyobrazni poprostu sztywnie trzymal sie tekstu. Aktorzy sa znakomici ale rezyser nie spisal sie zabardzo. Sala milczala, ale smiechem wybuchla 2 razy. Jak Sir Ian McKellen rzekl "Nie ufajcie Francuzom!" oraz kiedy Tom Hanks powiedzial Audrey Tautou -"Jestes ostatnim zyjacym potomkiem Chrystusa!" Moze i pojde na top ale tylko dla ulubionych aktorow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michnikblaum Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:37 zawsze cie boli w dole brzucha?? to poważna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc A Tom Hanks potrafi grać tylko ociężałych umysłowo IP: *.acn.waw.pl 17.05.06, 12:37 A już szczytem jego możliwości był film Terminal... Po prostu upośledzony obywatel Krakozji... o Boże.... Odpowiedz Link Zgłoś
cadyk_z_sedesu Te dziennikarze to antysemitniki 17.05.06, 12:38 Jak można wygwizdywać produkcję Sanchedrynu, w dodatku tak bardzo popieraną przez GWno? Czysty antysemityzm. Aj waj giewałt. Odpowiedz Link Zgłoś
edward7 Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 12:39 czy zawsze jesteś taki nudny czy to może po koszernej wieprzowinie...? Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 12:41 Dlaczego sekretarz Inkwizycji nawoluje do bojkotu filmu? Kinomani powinni obejrzec film i sami wyrobic sobie opinie o Kosciele. Mamy stale sluchac belkotu z niedzielnych kazalnic i podporzadkowywac swoje zycie do zyczen facetow w damskich sukienkach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edwj Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: 213.17.228.* 17.05.06, 13:12 Alex, jeśli chcesz sobie wyrabiać opinię o Kościele na podstawie filmu, to: albo jesteś głupim od urodzenia, albo nie wypiłeś swojego browarka i umysł ci się trzęsie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:42 Ciekawe czy w Polsce spotkamy sie po raz kolejny z masowymi modlitwami protestacyjnymi, jak to się coraz cześciej zdarza, kiedy prawdziwi 100% katolicy zetkną się ze światem kina i literatury ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cadyk_z_sedesu Wyśmiewaj wszystkich 17.05.06, 12:49 Gość portalu: Dr napisał(a): > Ciekawe czy w Polsce spotkamy sie po raz kolejny z masowymi modlitwami > protestacyjnymi, jak to się coraz cześciej zdarza, kiedy prawdziwi 100% > katolicy zetkną się ze światem kina i literatury ;) Czy powiesz tak samo o modlitwach Żydów podczas marszu żywych, A jeszcze to ich kiwanie się w czasie modlitw, przypominające kopulację - tyle że bez baby. Jak wyśmiewać to wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
acentymaz5 Re: Wyśmiewaj wszystkich 17.05.06, 13:12 tak żeś mu dołożył że aż mu pejsy zafalowały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyKRETYN Dr, skad inspiracja nienawisci do Katolikow? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.05.06, 15:17 www.iraqthejewswar.com/JEWISH%20HOLY%20SCRIPTURE.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostek Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:58 Na glupoty jedyna sluszna reakcja jest usmiech politowania Odpowiedz Link Zgłoś
baaku Jezus mówi:' Jestem synem Boga'....i wybucha salwa 17.05.06, 13:00 śmiechu Ludzie, to jest film fabularny, a nie dokument. Przygodowy dla dzieci, tak jak Biblia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Jestem niewierzacy IP: 80.50.40.* 17.05.06, 13:32 ale ostatnioa ksiazka ktora bym mial okreslic jako "przygodowa" byla by Biblia. Trzeba miec malutki rozumek aby Biblie, Koran czy Talmut nazwyac ksiazkami przygodowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Interpretator Musial byc jakis powod ze ................ IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 17.05.06, 15:21 Musial byc jakis powod ze Bog pozwolil na Holocaust. Prawda baaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Zapewne byli to dziennikarze PO IP: 80.50.40.* 17.05.06, 13:11 bo przeciez osmielili sie zasmiac z glupot ktore to filmidlo (inaczej nie potrafie nazwac) serwuje. Wszedzie spisek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.uci.agh.edu.pl 17.05.06, 13:13 pewnie tak! same odpowiedniki naszych moherów tam były. Stare pierniki włazirowy księży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyks Łaska tej zgrai na pstryn koniu jeździ. Ale pocies IP: 194.181.190.* 17.05.06, 13:23 z się, że raczej poprą wszelkie lewactwo...:). Tu zwęszyli komercjalizm. Ale czym innym były "dokumentalne" wypociny tego antybuszowskiego rezysera, jak mu tam ..., którego gotowi byli uznać za geniusza? Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 13:21 "Ta fundamentalna sprzeczność z prawowiernym Nowym Testamentem spowodowała, iż sekretarz watykańskiej Kongregacji Nauki Wiary, arcybiskup Angelo Amato wezwał katolików do bojkotu filmu." niepotrzebnie wezwał do bojkotu. Każdy z IQ większym od pierwotniaka i tak rozróżniał fikcję od realu :) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.net.pulawy.pl 17.05.06, 13:23 jeszcz nie oglądałem ale gwizdanie jest dobre moze na meczach a kto niema wyczucia tak jak ta hołota dzienikarska to moze na meecz z legoa sie wybiore to tam moze cos dostaną Odpowiedz Link Zgłoś
el_p Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 13:23 Gdybym byl w tym kinie to bym dal temu bydlu po papie. Co to za zachowanie wogle, swolocz. Odpowiedz Link Zgłoś
odette Re:To byli Ludzie myślący, a nie płatni zdrajcy!!! 17.05.06, 13:48 Czy można wysnuć inny wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 13:50 Filmu nie widziałem i raczej poczekam na dvd niż wywalę kasę na kino. Ale książka była fatalna i doprawdy nie potrzeba tu żadnych spiskó, żeby to stwierdzić. Odniosła sukces dzięki znakomitym zabiegom marketingowym, tyle. i nie chodzi tu o temat, który został juz wielokroć opisany, tylko o wykonanie. Co to za kryminał, w którym wiadomo od początku kto zabił i napięcia jest mniej niż w lekturze ogłoszeń matrymonialnych? Przeczytałem i zaraz chwyciłem rozpaczliwie Nienackiego, żeby poczytać o tym, jak Pan Samochodzik robił to samo, co bohaterowie "Kodu...", tylko fajniej. Po ekranizacji nie spodziewam się za wiele, to i opisywanym reakcjom się nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: *.12fly.local / 62.48.72.* 17.05.06, 13:53 swiatowa premiera jest w czwartek czyli jutro 18.05.06 a nie w piatek. W piatek premiera ten film ma w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
m0nika87 Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci 17.05.06, 13:56 mi sie książką bardzo podobała, filmu nie moge sie doczekać. I nie interesuje mnie co mówi na ten temat kościół. Burzeniem sie tworzy wokól tej książki tylko jeszcze większe zainteresowanie i jeszcze wiekszą jej reklame Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noel Re: Cannes: dziennikarze wygwizdali "Kod Da Vinci IP: 82.160.40.* 17.05.06, 14:00 Aż dziw uwierzyć, że wykazali się tak dużą dozą zdrowego rozsądku, że wyśmiali ten nędzny bubel. No, ale jednak cuda się zdarzają :). Choć przy wytężonym wysiłku i nakładzie pracy ludzi z GW i im podobnych w promowaniu wersji kainitów, naiwnością byłoby nie wierzyć, że tzw. "niedzielni" katolicy dadzą sobie wyprać mózg narkotycznymi wizjami Dana Browna. Odpowiedz Link Zgłoś