paczula8 23.04.09, 21:20 Tak, w podnoszeniu podatków! blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=626 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xenocide Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 21:58 paczula8 napisała: > Tak, w podnoszeniu podatków! Partia Tuska i Schetyny jest jak epifit, zniknie PIS to i ona zniknie. Do tego czasu bedzie podnosic podatki i ograniczac prawa obywatelskie. > > Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:03 xenocide napisał: > paczula8 napisała: > > > Tak, w podnoszeniu podatków! > > Partia Tuska i Schetyny jest jak epifit, zniknie PIS to i ona zniknie. > Do tego czasu bedzie podnosic podatki i ograniczac prawa obywatelskie. Stracić prawa łatwo, odzyskać trudno, a że podnoszą podatki, tu kolejny dowód ... nczas.com/wiadomosci/polska/nowy-podatek-od-aut/ Odpowiedz Link
xenocide Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:16 paczula8 napisała: > Stracić prawa łatwo, odzyskać trudno, Polska staje sie panstwem policyjnym i to jest fakt. > a że podnoszą podatki, tu kolejny dowód ... > > nczas.com/wiadomosci/polska/nowy-podatek-od-aut/ > Najciekawsze jest to ze PO tak zmanipulowala ta sprawe ze ten podatek dotknie kazdego kto ma samochod. A pierwotnie mial zastapic tylko akcyze. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:16 Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rządził w czasie prosperity i czas ten przejadł. Dobry wieczór :) Odpowiedz Link
xenocide Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:19 vargtimmen napisał: > > Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rządził w czasie > prosperity i czas ten przejadł. > > Dobry wieczór :) > Mozesz podac jakas przyblizona date poczatku kryzysu o ktorym wspominasz i napisac co konkretnie przejadl PIS ? Dobry wieczor :-) Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:26 xenocide napisał: > vargtimmen napisał: > > > > > Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rządził w czasie > > prosperity i czas ten przejadł. > > > > Dobry wieczór :) > > > Mozesz podac jakas przyblizona date poczatku kryzysu o > ktorym wspominasz Jesień 2008 > i napisac co konkretnie przejadl PIS ? Dwa lata znakomitego odbicia gospodarczego: -wzrostu PKB w tempie 6% rocznie -szybkiego spadku bezrobocia -szybkiego wzrostu płac realnych dzięki czemu rosły ponad oczekiwania wpływy budżetu, ZUS i NFZ. Uprzedzając możliwe pytanie, te wskaźniki gospodarcze zależą głównie od koniunktury, a tę kształtowały wtedy konwergencja gospodarcza z UE i koniunktura w Europie + wcześniejszy, wieloletni, szybki wzrost produktywności firm przy zamrożonych płacach. Odpowiedz Link
xenocide Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:37 vargtimmen napisał: > > Jesień 2008 > Tusk zostal premierem rok wczesniej czyli jechal caly rok na prosperity. Czasowo to 50 % w stosunku do rzadow PIS. Mozesz podac przyklady udanych dzialan partii Tuska i Schetyny w tym okresie. I oczywiscie co my zwykli zjadacze chleba mamy z tego. > Dwa lata znakomitego odbicia gospodarczego: > > -wzrostu PKB w tempie 6% rocznie > -szybkiego spadku bezrobocia > -szybkiego wzrostu płac realnych > > dzięki czemu rosły ponad oczekiwania wpływy budżetu, ZUS i NFZ. > > Uprzedzając możliwe pytanie, te wskaźniki gospodarcze zależą głównie od > koniunktury, a tę kształtowały wtedy konwergencja gospodarcza z UE i koniunktur > a > w Europie + wcześniejszy, wieloletni, szybki wzrost produktywności firm przy > zamrożonych płacach. > > Jednym slowem przynajmniej nic nie spieprzyl ten okropny PIS. Ale moze napisz co konkretnegoo PIS nie zrobil a powinien. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:46 xenocide napisał: > vargtimmen napisał: > > > > > Jesień 2008 > > > Tusk zostal premierem rok wczesniej 10 miesięcy > czyli jechal caly rok na prosperity. na spowalniającym wzroście i budżecie poprzedniej ekipy > Czasowo to 50 % w stosunku do rzadow PIS. 10 / 25 = 40% > Mozesz podac przyklady udanych dzialan partii Tuska i Schetyny > w tym okresie. I oczywiscie co my zwykli zjadacze chleba mamy > z tego. > Nie, nie potrafię. > > > Dwa lata znakomitego odbicia gospodarczego: > > > > -wzrostu PKB w tempie 6% rocznie > > -szybkiego spadku bezrobocia > > -szybkiego wzrostu płac realnych > > > > dzięki czemu rosły ponad oczekiwania wpływy budżetu, ZUS i NFZ. > > > > Uprzedzając możliwe pytanie, te wskaźniki gospodarcze zależą głównie od > > koniunktury, a tę kształtowały wtedy konwergencja gospodarcza z UE i koni > unktur > > a > > w Europie + wcześniejszy, wieloletni, szybki wzrost produktywności firm p > rzy > > zamrożonych płacach. > > > > > Jednym slowem przynajmniej nic nie spieprzyl ten okropny PIS. Nie, w gospodarce trwali, ich destrukcja szła w innym kierunku. > Ale moze napisz co konkretnegoo PIS nie zrobil a powinien. Tego co zwykle rządy nie robią: reformy systemu opieki medycznej i stworzenia lepszych warunków prawnych dla działania firm. Odpowiedz Link
xenocide Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:53 vargtimmen napisał: > Tego co zwykle rządy nie robią: reformy systemu opieki medycznej Tego nie zdazyl zrobil PIS to fakt ale i PO nie poradzi sobie z tym problemem. Znasz jakis system sluzby zdrowia ktory warto nasladowac ? i stworzenia > lepszych warunków prawnych dla działania firm. znasz ten dokument Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:58 xenocide napisał: > vargtimmen napisał: > > > > Tego co zwykle rządy nie robią: reformy systemu opieki medycznej > > Tego nie zdazyl zrobil PIS to fakt ale i PO nie poradzi sobie z tym problemem. Bo było veto... > Znasz jakis system sluzby zdrowia ktory warto nasladowac ? Dla mnie zdrowy kierunek, to brak monopolu NFZ, konkurencja na rynku ubezpieczeń i większa niezależność ZOZ-ów, szpitali etc. > > > i stworzenia > > lepszych warunków prawnych dla działania firm. > Nie, teraz nie poczytam, jeśli mam się wypowiedzieć na jego temat, to napisz proszę krótko, co w nim jest. Odpowiedz Link
xenocide Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:10 vargtimmen napisał: > Bo było veto... To duze uproszczenie problemu. Dla dobra calego kraju nalezy odrzucic osobiste uprzedzenia. Podjac rzeczywisty dialog a nie pozorowany dla PR. > > Dla mnie zdrowy kierunek, to brak monopolu NFZ, konkurencja na rynku ubezpiecze > ń > i większa niezależność ZOZ-ów, szpitali etc. > To tylko przeslanki do tego aby byla dobra sluzba zdrowia. Jednak czy jestes pewny ze bedzie ogolnodostepna jak teraz ? I ciekawi mnie czy znasz jakis wzorzec dobrej i powszechnej sluzby zdrowia. Ja nie dlatego pytam :-) > Nie, teraz nie poczytam, jeśli mam się wypowiedzieć na jego temat, to napisz > proszę krótko, co w nim jest. > > Ten dokument pokazuje ze jednak rzad PIS cos robil w materii o ktorej wspomniales. No i najwazniejsze zmniejszyl podatki a PO teraz je podnosi :-) Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:26 xenocide napisał: > vargtimmen napisał: > > > Bo było veto... > To duze uproszczenie problemu. Dla dobra calego kraju nalezy odrzucic osobiste > uprzedzenia. Podjac rzeczywisty dialog a nie pozorowany dla PR. > > > Tak czy inaczej, propozycja była, padła przez veto. Wiadomo dokładnie, kto ubił tę reformę. > > Dla mnie zdrowy kierunek, to brak monopolu NFZ, konkurencja na rynku ubez > piecze > > ń > > i większa niezależność ZOZ-ów, szpitali etc. > > > To tylko przeslanki do tego aby byla dobra sluzba zdrowia. Jednak czy jestes > pewny ze bedzie ogolnodostepna jak teraz ? A teraz niby jest? I może jeszcze za darmo? :))) > > I ciekawi mnie czy znasz jakis wzorzec dobrej i powszechnej sluzby zdrowia. > I jeszcze taniej? Hmmm, może szwedzka? > > > > Nie, teraz nie poczytam, jeśli mam się wypowiedzieć na jego temat, to nap > isz > > proszę krótko, co w nim jest. > > > > > Ten dokument pokazuje ze jednak rzad PIS cos robil w materii o ktorej wspomnial > es. > No, to będę musiał zajrzeć, co zrobił. Bo w rankingach konkurencyjności gospodarczej Polska się obsuwała. > > No i najwazniejsze zmniejszyl podatki a PO teraz je podnosi :-) > Do znudzenia powtarzam: jeśli wszystko rośnie, to sytuacja fiskalna państwa jest dobra, a jeśli jest kryzys, to jest zła. Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:54 > > vargtimmen napisał: > > > > > > > Tego co zwykle rządy nie robią: reformy systemu opieki medycznej > > > > Tego nie zdazyl zrobil PIS to fakt ale i PO nie poradzi sobie z tym probl > emem. > > > Bo było veto... > > > Znasz jakis system sluzby zdrowia ktory warto nasladowac ? > > > Dla mnie zdrowy kierunek, to brak monopolu NFZ, konkurencja na rynku ubezpieczeń > i większa niezależność ZOZ-ów, szpitali etc. Wszystko pięknie, tylko że nic z tego co tu napisałeś nie było w planach reformy SZ proponowanej przez rząd Tuska. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 00:00 paczula8 napisała: > Wszystko pięknie, tylko że nic z tego co tu napisałeś > nie było w planach reformy SZ proponowanej przez rząd > Tuska. > Nie jestem pewien, ale to jest dosyć duży, osobny temat... ...a ja muszę powoli znikać, niestety ... X:-)Q .... X:-) ..... :-) ..... -) ..... ) Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 15:57 vargtimmen napisał: > paczula8 napisała: > > > Wszystko pięknie, tylko że nic z tego co tu napisałeś > > nie było w planach reformy SZ proponowanej przez rząd > > Tuska. > > > > > Nie jestem pewien, ale to jest dosyć duży, osobny temat... Ja jestem, więc jakby co ... jestem do dyspozycji ;) Dzień dobry B:) Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 16:29 paczula8 napisała: > vargtimmen napisał: > > > paczula8 napisała: > > > > > Wszystko pięknie, tylko że nic z tego co tu napisałeś > > > nie było w planach reformy SZ proponowanej przez rząd > > > Tuska. > > > > > > > > > Nie jestem pewien, ale to jest dosyć duży, osobny temat... > > Ja jestem, więc jakby co ... jestem do dyspozycji ;) > Witaj! :) Bardzo chciałbym, ale nie dam rady! Niestety, muszę teraz znikać! Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 16:41 > Witaj! :) > > Bardzo chciałbym, ale nie dam rady! > Niestety, muszę teraz znikać! Powodzenia! i do miłego :) Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:29 vargtimmen napisał: > > Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rządził w czasie > prosperity i czas ten przejadł. Prawda jest taka, że PiS przy gospodarce nie gmerał, PO robi to non stop, a podnoszenie podatków nie sprzyja wyjściu z kryzysu. > Dobry wieczór :) > Witaj Tim:) Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 22:35 paczula8 napisała: > vargtimmen napisał: > > > > > Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rządził w czasie > > prosperity i czas ten przejadł. > > Prawda jest taka, że PiS przy gospodarce nie gmerał, > PO robi to non stop, a podnoszenie podatków nie sprzyja > wyjściu z kryzysu. > PiS nie gmerał, bo samo rosło. PO podnosi podatki, bo brak pieniędzy w publicznej kasie na skutek kryzysu, deficyt budżetu robi się niebezpiecznie duży, podobnież rosną problemy NFZ. Jest kryzys, są napięcia. Brak ruchów przy podatkach = większy dług publiczny. Alternatywą są cięcia wydatków... Jest kryzys, będzie bolało, ale porównywanie działań PiS i PO bez kontekstu koniunktury jest, IMHO, nie fair. > > Witaj Tim:) > :) Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:08 > > > Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rządził w > czasie > > > prosperity i czas ten przejadł. > > > > Prawda jest taka, że PiS przy gospodarce nie gmerał, > > PO robi to non stop, a podnoszenie podatków nie sprzyja > > wyjściu z kryzysu. > > > > > PiS nie gmerał, bo samo rosło. A może rosło, bo nie gmerał? Albo nie gmerał z zasady? Wszystko jedno, dla mnie ważne, że nie przeszkadzał ... bo gospodarce przeszkadzać nie należy. PO podnosi podatki, bo brak pieniędzy w > publicznej kasie na skutek kryzysu, deficyt budżetu robi się niebezpiecznie > duży, podobnież rosną problemy NFZ. Brak pieniędzy na skutek kryzysu? Już? Przecież niedawno Tusk zapewniał, ze żadnego kryzysu nie ma! A może budżet został źle przygotowany? wcale bym sie nie zdziwiła przy tylu obietnicach ... > > Jest kryzys, są napięcia. Brak ruchów przy podatkach = większy dług publiczny. > Alternatywą są cięcia wydatków... Jest kryzys, będzie bolało, ale porównywanie > działań PiS i PO bez kontekstu koniunktury jest, IMHO, nie fair. Kryzys w Polsce dopiero się zaczął, bolało będzie tak, czy siak ... pytanie kogo najbardziej i jak ten ból przełoży się na gospodarkę? Ja twierdzę, że podnoszenie podatków sprzyja stagnacji gospodarki, a nie jej rozwojowi. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:21 paczula8 napisała: > > > > Efekt czysto techniczny, PO rządzi w czasie kryzysu, PiS rząd > ził w > > czasie > > > > prosperity i czas ten przejadł. > > > > > > Prawda jest taka, że PiS przy gospodarce nie gmerał, > > > PO robi to non stop, a podnoszenie podatków nie sprzyja > > > wyjściu z kryzysu. > > > > > > > > > PiS nie gmerał, bo samo rosło. > > A może rosło, bo nie gmerał? Nie, pisałem o tym w poście do Xeno. Konwergencja z UE + koniunktura + wcześniejszy wzrost konkurencyjności firm (produktywność i konkurencyjność firm przez cały czas rządów SLD silnie rosła!) Wtedy była prosperity we wszystkich krajach, teraz wszędzie jest kryzys. Zatem, ówczesna prosperity nie ma z rządami PiS nic wspólnego, oprócz korelacji czasowej. > Albo nie gmerał z zasady? Wszystko jedno, dla mnie > ważne, że nie przeszkadzał ... bo gospodarce przeszkadzać nie należy. > Pewnie, tyle, że w rankingach konkurencyjności gospodarczej, za rządów PiS, Polska się obsunęła na jakieś żałosne miejsce w okolicach Burkina Faso. A kwestia podatków i deficytów jest prosta: maleją wpływy, rośnie deficyt. Rosną wpływy - rośnie deficyt. PiS dostał samograj fiskalny, PO największy kryzys od Wielkiej Depresji (jeszcze nie w pełni rozwinięty, niestety). Nie można prowadzić uczciwej analizy pomijając te okoliczności. > > PO podnosi podatki, bo brak pieniędzy w > > publicznej kasie na skutek kryzysu, deficyt budżetu robi się niebezpieczn > ie > > duży, podobnież rosną problemy NFZ. > > Brak pieniędzy na skutek kryzysu? Już? Przecież niedawno Tusk zapewniał, ze > żadnego kryzysu nie ma! > A może budżet został źle przygotowany? wcale bym sie nie zdziwiła przy tylu > obietnicach ... > Tusk mydlił oczy, bo groził kryzys walutowy. > > > > > Jest kryzys, są napięcia. Brak ruchów przy podatkach = większy dług publi > czny. > > Alternatywą są cięcia wydatków... Jest kryzys, będzie bolało, ale porówny > wanie > > działań PiS i PO bez kontekstu koniunktury jest, IMHO, nie fair. > > Kryzys w Polsce dopiero się zaczął, bolało będzie tak, czy siak ... pytanie kog > o > najbardziej i jak ten ból przełoży się na gospodarkę? Ja twierdzę, że > podnoszenie podatków sprzyja stagnacji gospodarki, a nie jej rozwojowi. > Jasne... a szybko rosnący dług publiczny? Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:46 Tim, zwracam uwagę, że ja w tym wątku nie dokonywałam analizy, ani nie porównywałam wyników gospodarczych dwóch rządów. Odnośnie długu publicznego ... można ciąć podatki, albo budżet ... pieniądze w obrocie są cały czas te same, różnica tkwi w tym, kto nimi zarządza i kto zrobi to efektywniej - państwo, czy obywatel? Inna sprawa, że w opcji cięć budżetowych szanse Tuska na sukces w kolejnych wyborach byłyby mniejsze, wybrał więc rozwiązanie lepsze dla siebie, gorsze dla państwa. Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 23.04.09, 23:55 paczula8 napisała: > Tim, zwracam uwagę, że ja w tym wątku nie dokonywałam analizy, ani nie porównyw > ałam wyników gospodarczych dwóch rządów. Nie chodzi o wyniki gospodarcze, tylko o sytuację budżetu, ZUS, FUS, NFZ. Ta sytuacja jest prostą konsekwencją sytuacji gospodarczej, która jest poza kontrolą rządu, wynika, przede wszystkim, z czynników rynkowych, od bieżącej polityki rządu niezależnych. A rząd jest ograniczony prawem. Musi wypłacić pewne kwoty. > > Odnośnie długu publicznego ... można ciąć podatki, albo budżet ... pieniądze w > obrocie są cały czas te same, różnica tkwi w tym, kto nimi zarządza i kto zrobi > to efektywniej - państwo, czy obywatel? Właśnie obrót pieniądza maleje, z powodu kryzysu. Zobowiązania budżetu są sztywne. Wpływy do budżetu, FUS, ZUS, NFZ szybko spadają. Alternatywa jest prosta: większy dług publiczny, wyższe podatki czy cięcia wydatków budżetu, głównie tych prorozwojowych, bo pozostałe są obwarowane prawem, więc sztywne. Co wolisz? > > Inna sprawa, że w opcji cięć budżetowych szanse Tuska na > sukces w kolejnych wyborach byłyby mniejsze, wybrał więc > rozwiązanie lepsze dla siebie, gorsze dla państwa. Z tego co widzę, zrobili tak, jak to się narzucało: trochę cięć wydatków, w stosunku do planów, nieco wyższe podatki i wyższy deficyt. To jest możliwie neutralna odpowiedź rządu na kryzys i związane z nim trudności fiskalne. Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 16:01 vargtimmen napisał: > paczula8 napisała: > > > Tim, zwracam uwagę, że ja w tym wątku nie dokonywałam analizy, ani nie po > równyw > > ałam wyników gospodarczych dwóch rządów. > > > > Nie chodzi o wyniki gospodarcze, tylko o sytuację budżetu, ZUS, FUS, NFZ. Ta > sytuacja jest prostą konsekwencją sytuacji gospodarczej, która jest poza > kontrolą rządu, wynika, przede wszystkim, z czynników rynkowych, od bieżącej > polityki rządu niezależnych. > > > A rząd jest ograniczony prawem. Musi wypłacić pewne kwoty. Hmm ... to tylko potwierdza tezę, ze nie ma takiej zbrodni, której nie popełni nawet liberalny rząd, kiedy w kasie zabraknie pieniędzy. > > Odnośnie długu publicznego ... można ciąć podatki, albo budżet ... pienią > dze w > > obrocie są cały czas te same, różnica tkwi w tym, kto nimi zarządza i kto > zrobi > > to efektywniej - państwo, czy obywatel? > > > Właśnie obrót pieniądza maleje, z powodu kryzysu. Zobowiązania budżetu są > sztywne. Wpływy do budżetu, FUS, ZUS, NFZ szybko spadają. > Alternatywa jest prosta: większy dług publiczny, wyższe podatki czy cięcia > wydatków budżetu, głównie tych prorozwojowych, bo pozostałe są obwarowane > prawem, więc sztywne. Co wolisz? Wolę niskie podatki, bo one nakręcają koniunkturę. > > Inna sprawa, że w opcji cięć budżetowych szanse Tuska na > > sukces w kolejnych wyborach byłyby mniejsze, wybrał więc > > rozwiązanie lepsze dla siebie, gorsze dla państwa. > > Z tego co widzę, zrobili tak, jak to się narzucało: > (...) Komu? bo bo napewno nie ekonomistom wolnorynkowym :) Odpowiedz Link
vargtimmen Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 16:33 paczula8 napisała: > > Nie chodzi o wyniki gospodarcze, tylko o sytuację budżetu, ZUS, > FUS, NFZ. Ta > > sytuacja jest prostą konsekwencją sytuacji gospodarczej, która > jest poza > > kontrolą rządu, wynika, przede wszystkim, z czynników rynkowych, > od bieżącej > > polityki rządu niezależnych. > > > > > > A rząd jest ograniczony prawem. Musi wypłacić pewne kwoty. > > Hmm ... to tylko potwierdza tezę, ze nie ma takiej zbrodni, której > nie popełni nawet liberalny rząd, kiedy w kasie zabraknie pieniędzy. Pewnie, że tak! Taka to już jest moc sprawcza dziury w budżecie! > > > > Odnośnie długu publicznego ... można ciąć podatki, albo > budżet ... pienią > > dze w > > > obrocie są cały czas te same, różnica tkwi w tym, kto nimi > zarządza i kto > > zrobi > > > to efektywniej - państwo, czy obywatel? > > > > > > Właśnie obrót pieniądza maleje, z powodu kryzysu. Zobowiązania > budżetu są > > sztywne. Wpływy do budżetu, FUS, ZUS, NFZ szybko spadają. > > Alternatywa jest prosta: większy dług publiczny, wyższe podatki > czy cięcia > > wydatków budżetu, głównie tych prorozwojowych, bo pozostałe są > obwarowane > > prawem, więc sztywne. Co wolisz? > > Wolę niskie podatki, bo one nakręcają koniunkturę. > Dobrze, ale jak sfinansować wydatki? Wyższym długiem, czy cięciami budżetowymi? > > > > Inna sprawa, że w opcji cięć budżetowych szanse Tuska na > > > sukces w kolejnych wyborach byłyby mniejsze, wybrał więc > > > rozwiązanie lepsze dla siebie, gorsze dla państwa. > > > > Z tego co widzę, zrobili tak, jak to się narzucało: > > (...) > > Komu? bo bo napewno nie ekonomistom wolnorynkowym :) > No dobrze, co byś konkretnie zaleciła? Odpowiedz Link
paczula8 Re: PO lepsze od PiS? 24.04.09, 16:38 > No dobrze, co byś konkretnie zaleciła? Ograniczenie wydatków. W przeciwnym wypadku grozi nam powtórka z lat 80-tych. Odpowiedz Link
paczula8 Kwiatek do ogródka ... 25.04.09, 10:53 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6539883,Rzad_Tuska_rozrasta_sie.html "W ministerstwach oszczędności szuka się wszędzie, ale nie redukuje się etatów i nie zmniejsza pensji urzędników. Tak wynika z odpowiedzi rządu na interpelację wicemarszałka Sejmu Krzysztofa Putry (PiS). Putra zapytał wszystkich ministrów m.in. o to, ile osób zatrudniali i ile im płacili pod koniec 2007 r., czyli krótko po odejściu rządu PiS, i pod koniec 2008 r., po roku rządów koalicji PO-PSL. Odpowiedziało dziewięć resortów i wszystkie przyznały się do wzrostu zatrudnienia. Rekordowo dużo, bo aż 20 proc. zwiększyło się ono w Ministerstwie Nauki." Odpowiedz Link