Dodaj do ulubionych

Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury?

06.07.06, 20:31
Ano, różnymi sprawami. Na przykład obroną. Na wypadek, gdyby zlikwidowano nam
MON, przy MKiDN działa BIURO SPRAW OBRONNYCH. Nie wierzycie? No to
przeczytajcie. To nie kaczka (przepraszam) dziennikarska, ale na sezon
ogórkowy i tak jak znalazł. A jeśli ktoś nie ma synekury, to jest tam wakat
na stanowisku wicedyrektora.

BIURO SPRAW OBRONNYCH
Dyrektor
Krzysztof Sałaciński,
ksalacinski@mkidn.gov.pl
Zastępca Dyrektora - wakat

Do zadań własnych BIURA SPRAW OBRONNYCH należy:
1) zapewnienie realizacji przez ministra zadań wynikających z
powszechnego obowiązku obrony Rzeczpospolitej Polskiej,
2) przygotowanie warunków do funkcjonowania ministerstwa, NDAP i
jednostek podległych lub nadzorowanych na okres zagrożenia bezpieczeństwa
państwa (kryzysu polityczno-militarnego) i wojny,
(też jestem ciekaw, co to jest NDAP, kojarzy się z NSDAP, czyżby to samo,
tylko bez socjalizmu?)
3) opracowanie planu operacyjnego funkcjonowania działu na okres
zewnętrznego zagrożenia bezpieczeństwa państwa (kryzysu polityczno-
militarnego) i wojny oraz nadzór nad opracowaniem planów operacyjnych w
jednostkach resortu,
4) opracowanie resortowego programu pozamilitarnych przygotowań
obronnych, planu wydatków na zadania obronne i dokumentów dotyczących ich
realizacji,
5) koordynowanie zadań w zakresie obrony cywilnej i ochrony zabytków na
wypadek sytuacji kryzysowych i konfliktu zbrojnego w jednostkach resortu,
6) koordynowanie i wykonywanie w imieniu ministra czynności kontrolnych
w zakresie obronności i bezpieczeństwa państwa w stosunku do departamentów,
NDAP i jednostek podległych lub nadzorowanych,
7) organizowanie szkolenia obronnego dla kierowniczej kadry
ministerstwa, kierownictwa oraz specjalistów do spraw obronnych z jednostek
organizacyjnych resortu,
8) organizowanie i prowadzenie ćwiczeń w zakresie realizacji zadań
obronnych oraz obrony cywilnej,
9) nadzór nad realizacją zadań związanych z ochroną osób i mienia w
jednostkach resortu oraz funkcjonowaniem wewnętrznych służb ochrony w
jednostkach objętych obowiązkową ochroną,
10) prowadzenie działalności informacyjnej, edukacyjnej i szkoleniowej na
rzecz ochrony dziedzictwa kulturowego na wypadek sytuacji kryzysowych i
konfliktu zbrojnego,
11) obsługa biurowa Polskiego Komitetu Doradczego - międzyresortowego
organu do spraw ochrony zabytków na wypadek konfliktu zbrojnego,
12) współudział w realizacji zadań wynikających z umów międzynarodowych
dotyczących ochrony dóbr kultury na wypadek konfliktu zbrojnego,
13) koordynowanie przedsięwzięć związanych z zarządzaniem kryzysowym w
ministerstwie oraz nadzór nad funkcjonowaniem systemu zarządzania kryzysowego
w jednostkach resortu,
14) realizacja zadań wynikających z członkostwa w NATO dla działu kultura
i ochrona dziedzictwa narodowego, dotyczących obowiązków państwa gospodarza
(HNS)oraz współpracy cywilno-wojskowej (CIMIC), w tym przygotowanie cywilnych
ekspertów w dziedzinie kultury.

Piękny dokument, piękna polszczyzna, nasze wszak dziedzictwo narodowe,
zwłaszcza to "koordynowanie zadań w zakresie obrony cywilnej i ochrony
zabytków na wypadek sytuacji kryzysowych i konfliktu zbrojnego w jednostkach
resortu".

Ale to nie jedyna atrakcja w resorcie kultury i rozrywki. Jest jeszcze coś,
co nazywa się INSTYTUT TEATRALNY. Jego statut dostarcza rozrywki podobnej, co
powyższy opis zadań biura obrony. Dyrektorem jest tam krytyk gastronimiczny.
Zgodnie ze statutem Instytutu terenem jego działania jest obszar
Rzeczypospolitej Polskiej i zagranica, może tworzyć w Polsce filie, ośrodki i
oddziały specjalistyczne, a także ustanawiać i powoływać pełnomocników.
Korzystając z tych możliwości dyrektor Instytutu załatwia właśnie biurka dla
43 kolesi. Wg starej dobrej zasady, ja dziś tobie, ty mi jutro. Kto nie
wierzy, może sprawdzić: www.instytut-teatralny.pl/index.php?id_page=81
Instytut Teatralny ogłosił przetarg na dostawę 43 biurek oraz różnych innych
mebli, za sumę powyżej 60.000 EURO i poniżej 211.000 EURO. Na razie, poza
organizowaniem Kumpel-Festów, organizowanie biurek jest podstawową
działalnością Instytutu Teatralnego. Dyrektor Instytutu Teatralnego działa
szybko i tego też oczekuje od innych: Przetarg ogłoszono 2 czerwca, a termin
składania ofert upływał już 19 czerwca.

No to na dzisiaj koniec. Ale dyrektorem Instytutu Teatralnego zajmę się
jeszcze, bo warto. To musi być niezwykła osobowość, zważywszy, że jest
ulubieńcem dwóch pod rząd ministrów kultury, których poza tym chyba wszystko
różni.
Obserwuj wątek
    • Gość: kabaret Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.adsl.alicedsl.de 08.07.06, 14:04
      Swietny materiał na kabaret.
      • abrakadabra222 Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 09.07.06, 15:02
        Masz rację, ale to wszystko małe piwo w porównaniu z kabaretem, który
        zainscenizował PiS, żeby załatwić - wbrew wszystkim uprzednim zapewnieniom -
        fotel premiera dla brata prezydenta RP. Od rzmyczka do koziczka... Tych dwóch
        maluszków zaczęło od drobiazgu, ukradli księżyc, ale teraz dorośli, więc i
        aspiracje mają większe. Jarosław nie chce być premierem, ale musi, a
        Marcinkiewicz musi przyznać, że zamiana Fuchy premiera na kandydowanie w
        wyborach na prezydenta Warszawy do oczywisty awans. Ci mali Sienkiewicza
        oczywiście czytali i wiedzą, jak się daje w prezencie Inflanty.
    • wlodekbar Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 09.07.06, 21:25
      Coolllllll cultura.
      :)
    • wlodekbar Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 09.07.06, 21:26
      I to chyba w ramach Instyt. Teatr.?:)
      • Gość: cypis Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.chello.pl 10.07.06, 01:44
        Jeśli chcecie wiedzieć moi złoci biura spraw obronnych muszą działać we
        wszystkich publicznych instytucjach - na uczelniach, w urzędach. To genialny
        pomysł MONu, jak upchnąć oficeró-emerytów na ciepłych posadkach.

Mądrzej byłoby zobaczyć jak są wydawane pienądze przez podległe MKiDN instytuty,
        jak realizują swoje zadania. Sam urząd też wymaga nowej myśli.
        • Gość: Wiesio Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: 85.222.20.* 11.07.06, 02:33
          'Sam urząd też wymaga nowej myśli.'

Oj, wymaga, wymaga :(. I mniej nieelastycznego, skostnialego aparatu.
          • Gość: Wiesio Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: 85.222.20.* 12.07.06, 00:27
            Ministerstwo Kultury i DN zajmuje sie Ministerstwem Kultury i DN, a takze
            kultura. Bywa czasem, ze i tworcami, ale bez cienia watpliwosci stwierdzamy, ze
            w zbyt malym stopniu.
            I tu apel do Ministra, i myslacej czesci Urzednikow: w wiekszym stopniu
            patrzcie na tworcow! Tych zwlaszcza, ktorzy na trwale zapisuja sie w historii.
            Nb. zycie ze swiadomoscia takiego Mecenatu Kultury tez jest przyjemniejsze.

Pozdrawiam naprawde zyczliwie,

jeden z tworcow.

• micia-kicia Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 15.07.06, 11:39
          Abrakadabra, napisz więcej o tej hecy z Instytutem Teatralnym, bo zdaje mi się,
          że powstał on na tej samej zasadzie, co biura spraw obronnych, czyli w celu
          zapewnienia komuś ciepłej posadki. O ile wiem, jedyną sensowną działalnością
          Instytutu Teatralnego jest Dział Dokumentacji Teatralnej, ale ten dział istniał
          od bardzo dawna przy ZASPie, a niedawno został tylko formalnie przypisany do
          Instytutu. W dalszym ciągu pracuje w pomieszczeniach ZASPu, PRZY TYCH SAMYCH
          BIURKACH, zmieniło się tylko to, że teraz Ministerstwo Kultury subwencjonuje go
          poprzez Instytut, a nie poprzez ZASP. Reszta tak zwanej działalności Instytutu
          polega na promocji różnych herostratesków polskiego teatru. No i kupowaniu
          biurek. Opisuj więc Abrakadabro to zjawisko, być może spowodujesz, że wreszcie
          ktoś się opamięta.
          • Gość: lara Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 13:22
            Miciu-kiciu, powinnaś po prostu sama wybrać się do Instytutu Teatralnego. Nikt
            z pewnością cię tam nie zje. Mogłabyś osobiście zapoznać sie z działaniami
            Instytutu, a nie pierniczyć jak chora! Wiecej odwagi i ... zdrowia!
            • micia-kicia Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 16.07.06, 23:44
              Chcesz powiedzieć, że o dziale dokumentacji teatralnej napisałam nieprawdę? No
              to napisz tu, jaka jest prawda. A w Instytucie Teatralnym byłam, i to nie raz.
              Na dyskusjach prowadzonych przez redaktora Pawłowskiego. Nie umiem mówić przed
              dużym audytorium, ale lubię słuchać. I słucham uważnie. )Czytam zresztą też
              uważnie.) Bywam na rozmowach o teatrze, które moderuje pan red. Pawłowski i
              porównuję to co słyszę z tym co czytam, a jedno i dtugie z tym co widzę w
              teatrach. Więc wyjaśnij mi Laro, o co Ci naprawdę chodzi. A przy okazji, bo
              zdaje się, że jesteś zaangażowana w działalność instytutu, może mi powiesz, po
              co tam tyle biurek?
              • Gość: Wiesio Biurka IP: 85.222.20.* 19.07.06, 01:28
                Duza ilosc biurek sluzy ww.instytutowi do zaslaniania braku osobowosci ludzi,
                którzy za nimi siedza.
                • micia-kicia Re: Biurka 26.07.06, 22:54
                  Wiesiu, do zaslaniania braku osobowosci ludzi, którzy mają siedzieć za biurkami
                  instytut zamówił przecież 16 parawanów.
                  • Gość: Wiesio Re: Biurka IP: 85.222.20.* 27.07.06, 00:32
                    Na dodatek.
              • Gość: en Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.chello.pl 20.07.06, 19:19
                Nie bywam w Instytucie Teatralnym, bo mieszkam na prowincji, to nie wiem, jak z
                biurkami i posadami, ale korzystam z bardzo porzadnego, codziennie
                uaktualnianego i przejrzystego portalu e-teatr, a w ksiegarni Prospero kupilam
                szybko i sprawnie pare ksiazek, ktorych nie moglam dostac w ksiegarniach.
                Dyskusje (czytalam zapisy w sieci) wydaly mi sie interesujace. Moze w Warszawie
                macie inne, lepsze instytucje/miejsca wokolteatralne, dlatego narzekacie. Moge
                prosic o namiary?
                • Gość: księgowy Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.chello.pl 23.07.06, 01:14
                  Nie sądzę, że Instytut Kulturalny utrzymywany jest z państwowej dotacji po to,
                  aby robić konkurencję normalnym komercyjnym księgarniom internetowym. A jeśli
                  to robi, to niezgodnie z prawem. Nieuczciwa konkurencja jest w Unii
                  Europejskiej zabroniona.
                  • parawan16 Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 23.07.06, 22:27
                    Nie zapominajmy o szesnastu parawanach.

Jest rzecza oczywista ze ministerstwa kultury nie sa nikomu do niczego
                    potrzebne oprocz ewidentnej funkcji tworzenia synekur dla kilku/kilkunastu
                    osobnikow krazacych po roznych wysoko oplacanych posadach ,tudziez wielu
                    nedznych, ale w miare bezpiecznych posad dla urzednikow, czesto po studiach
                    ktore nie daja zadnych tzw konkretnych zawodow.

Ciekawe byloby zrobienie porownan krajow w ktorych tzw kultura kwitnie z tymi w
                    ktorych ledwo zipie w odniesieniu do liczby urzednikow w resortach kultury w
                    tychze krajach.
                    • Gość: księgowy Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.chello.pl 24.07.06, 01:44
                      Moim wtrąceniem się w dyskurs nie chciałem broń Boże powiedzieć, że
                      Ministerstwo Kultury jest niepotrzebne. Nie jestem specjalistą w tej
                      dziedzinie, ale myślę, że ingerencja państwa właśnie w sprawach takich, jak
                      bezpieczeństwo, oświata, zdrowie czy kultura jest niezbędna. Ale ministerstwa
                      powinny zajmować się tym, do czego są powołane. Powinny być małe, ale
                      kompetentne. W tym względzie zgadzam się z "parawan 16".
                      • wlodekbar Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 27.07.06, 00:54
                        'Moim wtrąceniem się w dyskurs nie chciałem broń Boże powiedzieć, że
                        Ministerstwo Kultury jest niepotrzebne. Nie jestem specjalistą w tej
                        dziedzinie, ale myślę, że ingerencja państwa właśnie w sprawach takich, jak
                        bezpieczeństwo, oświata, zdrowie czy kultura jest niezbędna.'

Moim zdaniem tez (ze jest niezbedna).
                        Tyle, by ta ingerencja miala rece i nogi - o to powinnismy, i wladze, i ludzie
                        nie z establishmentu, walczyc, o to sie starac.
                    • wlodekbar Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 27.07.06, 00:35
                      'Ciekawe byloby zrobienie porownan krajow w ktorych tzw kultura kwitnie z tymi w
                      >
                      > ktorych ledwo zipie w odniesieniu do liczby urzednikow w resortach kultury w
                      > tychze krajach.'

Wlasnie - bardzo ciekawe!
                      • wlodekbar Żurnalisci! 27.07.06, 00:39
                        Moze ktos z dziennikarzy by sie tym zajal?
                        Zapewne takim tematem nie pogardzilaby rzepa (Rz-pospolita) czy GW!
                        • Gość: księgowy Re: Żurnalisci! IP: *.chello.pl 30.07.06, 00:24
                          Panie Włodzimierzu, i Rzepa i Gazeta Wyborcza to też establishment...
                          • wlodekbar Ja jednak stawialbym na zurnalistow :) b.t. 30.07.06, 02:01

• wlodekbar Re: Ja jednak stawialbym na zurnalistow :) b.t. 30.07.06, 02:04
                              A co to wlasciwie oznacza slowo establishment, to dopiero teraz zajrzalem do
                              kilku slownikow.
                              Dziennikarze sa powolani do takich spraw, mysle, ze najpredzej :).
                              • wlodekbar Re: Ja jednak stawialbym na zurnalistow :) b.t. 30.07.06, 02:07
                                Okreslenia sa bardzo rozne, nb.

Dziennikarze, dziennikarze :). Publicysci.
                                • Gość: księgowy Abrakadabra zgłoś się!!!!!! IP: *.chello.pl 08.08.06, 00:54
                                  Abrakadabra, obiecywałaś kiedyś, że "dyrektorem Instytutu Teatralnego zajmę się
                                  jeszcze, bo warto." No to się zajmij i powiedz nam, co słychać? Bo z Gdańska
                                  słychać, że zastępca d/s finansowych dyrektora Nowaka narobił przekrętów i
                                  wyleciał za to dyscyplinarnie z pracy. A ja jako księgowy wiem, że zastępcy
                                  trudno robić przekręty, jeśli naczelny tego nie popiera. No i wiem, że dyrektor
                                  Nowak, którego zastępca robił przekręty w teatreze Wybrzeże w Gdańsku to jest
                                  ta sama osoba, która jest dyrektorem instytutu teatralnego w Warszawie. Nie
                                  wiesz przypadkiem Abrakadabro, czy zastępca dyr. Nowaka d/s finansowych w
                                  Warszawie nie odkupił biurek od teatru Wybrzeże?
                                  • abrakadabra222 Re: Abrakadabra zgłoś się!!!!!! 27.08.06, 22:41
                                    Przepraszam, ale właśnie wróciłem z dalekiej służbowej podróży, podczas której
                                    nie myślałem o kulturze i jej ministerstwie. W podróży jeszcze dowiedziałem
                                    się, że jest nadzieja na to, że Piskorski wraz ze swoją kliką zostaną
                                    pociągnięci do odpowiedzialności za przekręty, z których Most Swiętokrzyski nie
                                    jest jedyny. W tym kontekście marnotrawienie państwowych pieniędzy na
                                    promowanie przez Nowaka jakichś prymitywnych nieuków w rodzaju Klaty może się
                                    wydać drobiazgiem. Ale takie "drobiazgi" składają się na ogólną demoralizację,
                                    więc trochę się dziwię, że nikt nie rozlicza jeszcze Instytutu Teatralnego. A
                                    gdy złapię trochę więcej kontaktu z naszą nadwiślańską rzeczywistością, to
                                    zacznę znowu wrzucać kamyczki do różnych ogródków. (Jak to miło, gdy można
                                    odpocząć od jednoznacznych terminów ekonomicznych. Jednoznacznych oczywiście
                                    przeważnie tylko w zamierzeniu.)
                                    • Gość: księgowy Re: Abrakadabra zgłoś się!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.06, 20:38
                                      Dowiedziałem się właśnie, że Ministerstwo Kultury ma za dużo grosza i chce
                                      sfinansować KLECZEWSKA FEST.
                                      • Gość: Wiesio Re: Abrakadabra zgłoś się!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 15.09.06, 00:42
                                        Ma za dużo grosza?
                                        No to lu powiększyć fundusz stypendialny, Mili Państwo!
                                        • micia-kicia Re: Abrakadabra zgłoś się!!!!!! 18.09.06, 02:49
                                          Dawno tu nie byłam, ale temat - jak widzę - ciągle żywy. Wiesiu, pan minister
                                          daje właśnie na stypendia. Stypendia rozdziela Maciej Nowak. Jedną z
                                          beneficjentek ma być rzeczona Kleczewska, która talentu ma mało, ale sprytu
                                          dużo. A pan minister kultury i dziedzictwa jest oczarowany panem dyrektorem
                                          Nowakiem, który swój program artystyczny sformułował w tych oto skrzydlatych
                                          słowach: "Przestał mnie interesować teatr, który jest skupiony na subtelnych
                                          drgnieniach duszy artysty i grzebie sobie za przeproszeniem w dupie". Trochę to
                                          dziwne, ale któż wie, co komu w duszy gra?
                                          • Gość: Wiesio Re: Abrakadabra zgłoś się!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 01:25
                                            www.teatry.art.pl/IT/maciejn.htm
                                            www.e-teatr.pl/pl/artykuly/26625.html
            • Gość: Wiesio Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 01:45
              "Wiecej odwagi i ... zdrowia!"
              Zdrowia... Toć to polityka, rodem z... :(.
    • dawidu Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? 18.09.06, 10:59
      kancelaria MKiDN zajmuje sie paleniem papierosow (a w calym budynku obowiazuje zakaz) i nieprzytomnym zdziwieniem wobec prosby o potwierdzenie przyjecia pisma urzedowego. brawo pani kancelarka. jesli to ma byc kultura i moje dziedzictwo (a przeciez kancelaria to 'front desk' ministerstwa), to ja dziekuje, postoje, albo gdzies pojade...
      sytuacja opisana powyzej w telegraficznym skrocie miala miejsce w ubieglym tygodniu. czyzby to wplyw budynku, ktory stoi vis a vis krakowskiego przedmiescia 15/17? uff.
      • Gość: Wiesio Re: Czym się zajmuje Ministerstwo Kultury? IP: *.acn.waw.pl 19.09.06, 01:35
        15 :).
        Zobaczylem na jej www.

Dojazd:
        Autobusy:
        E-1, E-3, 403, 503, 518, 116, 122, 160, 174, 175, 180, 192, 195
        Tramwaje:
        13, 23, 26, 32, 46

Mapka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka