Dodaj do ulubionych

"Kwestia smaku" w RDC...

13.08.06, 14:07
audycja pięciogwiazdkowa....w kazda niedzielę o godzinie dziesiątej. NIE JEST
TO AUDYCJA KULINARNA. Cztery niewątpliwie zaprzyjaźnione osoby, powiedzmy -
mocno dojrzałe, rozmawiają na tematy aktualne i nieaktualne z silnym
odchyleniem w stronę Kultury. Zawsze sympatycznie, zawsze dowcipnie, zawsze
jest kilka świetnych anegdot, czasem wierszyk, chętnie ulubionego
Minkiewicza. Nooo .. ekstraklasa.
Z ramówki wynika, że gospodarzem jest Jerzy Kisielewski, syn słynnego
Kisiela, choć cały czas wydawało mi się, że prym tam wiedzie fertyczna
Krystyna Gucewicz; jest jeszcze Tadeusz Górny i świetny facecjonista Jerzy
Iwaszkiewicz. Oklaski.
Obserwuj wątek
    • peeska Re: "Kwestia smaku" w RDC... 04.10.06, 20:57
      ja czytałam inne opinie na ten temat, choć sama audycji nie słyszałam. Kiedy jest?
      • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 08.10.06, 17:31
        Noo, peeska..., jak to bruneeetka...
        Przecież "W pierwszych słowach mojego listu" jest to napisane.
        • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 22.10.06, 12:56
          Niestety, ostatnio co drugą audycję prowadzi Jolanta Fajkowska, która
          wprowadziła styl "papka telewizyjna". Odradzam. Nie ten język, nie te dowcipy,
          nie te osoby, kultura zeszła na drugi plan :-(
    • bartek742 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 22.10.06, 17:30
      Szególnie Gucewicz jest świetna - mądraliński, egzaltowany babsztyl, ciągle
      śmiejący się z własnych dowcipów
      • meee_luzyna Re: "Kwestia smaku" w RDC... 22.10.06, 20:20
        bartek742 napisał:

> Szególnie Gucewicz jest świetna - mądraliński, egzaltowany babsztyl, ciągle
        > śmiejący się z własnych dowcipów

Pełna zgoda.
        A gdyby nie obecność ( i to czynna :) tej pani K. Gucewicz-Przybora program
        byłby całkiem-całkiem.
        Jej ciągłe , minoderyjne lansowanie siebie samej powoduje, że przełączam na
        inny program.
        Typowa dzidzia-piernik a do tego intelektualnie mało sprawna.
        • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 29.10.06, 17:07
          Z ostatnich dwóch wypowiedzi zieje jadem zawiści, co niewątpliwie wskazuje
          na osoby, z kręgu znajomych dziennikarzy (radiowych ?). Takie epitety mogą
          wygłaszać osoby znające ją z innej płaszczyzny niż antena radiowa, ale to
          przecież do materii radiowej nie należy.
          Jerzego Iwaszkiewicza pamiętam jeszcze ze świetnych felietonów w starym
          Expressie Wieczornym, tamże pisała o kulturze Pani Krystyna Gucewicz, później
          pamiętam ich także (bodajże) ze starego Życia Warszawy. Wspomnienia zawsze
          pozytywne.
          Jest animatorem cyklicznych spotkań poetyckich z udziałem najlepszych aktorów
          w Teatrze Narodowym, co wyczytałem w necie; najbliższe chyba 3.12 br.
          Jolanta Fajkowska, która choć jest osobą urodziwą, to nie ma osobowości,
          inteligencji i pasji kulturalnej, która znamionuje Panią Krystynę G.
          „Kwestia smaku” jest nieco w stylu retro, ale dla mnie osobiście jest to
          zaletą, w tych nieszczęsnych czasach schamienia i warcholstwa.
          • meee_luzyna Re: "Kwestia smaku" w RDC... 31.10.06, 19:20
            tangens2 napisał:

> Z ostatnich dwóch wypowiedzi zieje jadem zawiści, co niewątpliwie wskazuje
            > na osoby, z kręgu znajomych dziennikarzy (radiowych ?). Takie epitety mogą
            > wygłaszać osoby znające ją z innej płaszczyzny niż antena radiowa, ale to
            > przecież do materii radiowej nie należy.
            > to nie ma osobowości,
            > inteligencji i pasji kulturalnej, która znamionuje Panią Krystynę G.
            > „Kwestia smaku” jest nieco w stylu retro, ale dla mnie osobiście je
            > st to
            > zaletą, w tych nieszczęsnych czasach schamienia i warcholstwa.

Zero nienawiści i zero jadu. Po prostu inne poglądy, inna percepcja, inne gusta.
            Jak w tytule..to tylko " KWESTJA SMAKU " .
            • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 19.11.06, 11:21
              Jeszcze raz chcę zachęcić do słuchania tej świetnej audycji.
              Przypominam, RDC – niedziela godz .10.00.
              Dziś była mowa o: kawiarni PIW, marynarce Marka Hłaski,
              Słonimskim, Jasienicy, Kisielewskim, Jonesco, inteligentnym Kruczku (CRZZ) itp.
              Było też współcześnie: o Lwie Rywinie, autostradzie w Strykowie, Włoszczowej...

• ph29 Iwaszkiewicz 20.11.06, 07:59
            Iwaszkiewicza pamiętam _przede wszystkim_ z legendarnej Trójkowej
            audycji "Winien i Ma". Swoją drogą, co porabiają jej inni autorzy?
            • tangens2 Re: Iwaszkiewicz 26.11.06, 13:33
              Znalazłem w necie(bo pamięć już nie siega :-) : 1984 rok - magazyn "Winien i ma"
              Jerzego Iwaszkiewicza, Janusza Kosińskiego, Jacka Olszewskiego i Marka
              Wilhelmiego, obnażaj±cy często w formie satyrycznej paradoksy i błędy polskiej
              gospodarki.
              Faktycznie o pozostałych autorach tego programu Trójki coś nie słychać...
              No, ale wróćmy do RDC.
              Widoczna jest pewna zmowa ( układ?)autorów audycji; każdy ma w zanadrzu jakiś
              dowcip, anegdotę, które w naturalny sposób są wplatane w tok audycji.
              A oto jeden z tych dowcipów; no, przyznaję dość stary, ale dobry:
              pytanie do Radia Erewań: "Czy to prawda że Czajkowski był gejem?" - odpowiedź:
              "Prawda, ale nie za to go cenimy."
    • tangens2 "Kwestia smaku" w RDC... 16.12.06, 12:57
      Słuchający "Kwestii smaku", zahaczam czasami o inne godziny, choć generalnie
      nie jestem stałym słuchaczem RDC. No i trafiam czasami na coś co mi się podoba;
      np o godzinę wcześniej od Kwestii smaku jest audycja "Kulturalny misz-masz".
      Autorka Małgorzata Kron też mi się podoba, co piszę z niejaką obawą bo może w
      odczuciu niektórych okaże się czarownicą, a co na tzw. falach eteru jest
      zupęłnie niewidoczne...
      Dziś natomiast, w sobotę, trafiłem na inną ciekawa audycję z udziałem Filipa
      Łobodzińskiego, były tam piosenki Pierre'a Brassensa tłumaczone przez F.Ł., a
      wykonane przez enigmatyczny "Zespół reprezantacyjny". Brassensa zawsze lubiłem
      słuchać, ale okazuje się że teksty są równie świetne, dowcipne, mocno pieprzne.
      W końcu retoryczne pytanie: kto teraz nadaje piosenki francuskie?
      • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 16.12.06, 13:06
        Oczywiście Brassens ma na imię George, bo przecież nie kazdy francuz to Jean-
        Pierre..
        • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 25.03.07, 11:21
          Pozostający nieustannie pod urokiem Kwestii Smaku, zastanawiam się , z czego
          wynika zmniejszenie częstotliwości nadawania do dwóch w miesiącu, zamiast co
          tydzień jak drzewiej bywało. Otóż widzę takie możliwości:
          1- autorzy nie dają rady wypełnić programu co tydzień
          2- chęć znalezienia godziwego zajęcia dla zmienniczki - Jolanty Faj. z TV
          3- dyskryminacja z powodu jaj , jakie robią sobią z prominentów IV Kartoflandii.
          Niezaleznie od powodu, chciałbym zaapelować do tzw. władz, o przywócenie dawnego
          cyklu.
          Czy ktoś z tego forum słucha tej audycji? Proszę o poparcie, bo (przyznaje z
          bólem)temat ten wygląda na mój monolog.
          • astat5577 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 25.03.07, 13:51
            Poparcie jest trudne, bo niedziela jest ogólnie wyjątkowo zobowiązująca
            radiowo/trójkowo (no poza panimonikowym śniadaniem w zetce) i niestety
            rodzinnie też i trudno i tak to pogodzić a o dziesiątej erzatz Manniaka no i
            orły trójkowe i tak w sumie do północy.
            No ale, jeśli twierdzisz, że warto.
          • mirwit Re: "Kwestia smaku" w RDC... 25.03.07, 16:56
            Zmienia się tam szefostwo. Od kwietnia będzie nowy Prezes, więc on będzie miał głos decydujący. Więc pewnie do niego należałoby uderzyć. Może uda się odbudować tą stację, bo potencjał jej jest ogromny.
    • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 24.06.07, 11:41
      Noo.... już myślałem, że audycja została wytargana z anteny, boć to przecież
      radio państwowe. Ale nieee, znalazłem w ramówce nowy termin nadawania, tj.
      czwartek godz. 17.05-18.00. Z niepokojem oczekuję na spotkanie z Jerzym
      Kisielewskim i jego kompanią.
      A tak a propos. Klikając pilotem od TV trafiłem na jakiś program, natury
      gospodarczej. Rzecz dotyczyła, bodajże zarządzania w dziedzinie energetyki.
      Jakiś osobnik w wieku dojrzałym stwierdził ze znawstwem eksperta ,że tam sie nic
      nie zmieni, jeśli nie wymieni się wszystkich menagerów na młodych
      trzydziestolatków. No przynajmniej jasno i prosto z mostu... A znaczek w rogu
      ekranu - to telewizja TRWAM !???
    • seximagda Re: "Kwestia smaku" w RDC... 06.07.07, 08:22
      Ta audycja jest the best:)
      • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 13.07.07, 23:22
        Tak się składa, że godz.17-a w czwartek , to godziny mojej pracy. Na radyjku
        typu "bum-box" nie mogę złapać RDC i sprawdzdzić, czy audycja jeszcze istnieje.
        Czy ktoś może potwierdzić?
        • tangens2 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 16.09.07, 01:56
          No to audycja pana Kisielewskiego zniknęła definitywnie, nie ma jej w ramówce,
          jak również zniknęło nazwisko jej autora , który miał bodajże status
          współpracownika. Widać idzie nowe...
          RDC chyba też ma swoją czystkę , jako cząstka radia publicznego TARGANEGO
          wichrami historii..
          A propos słówka "targać"; po raz pierwszy usłyszałem je przed laty z ust Lecha
          Wałęsy, który zamiast powiedzieć twardo, że będzie walił po szczękach (bodajże
          komunistów), użył bardziej feministycznego (w jego mniemaniu)słówka targać.
          Obecnie słowko to oprócz starych znaczeń zyskało nowe, co można sprawdzić
          klikając na Google "targać słownik"
          • astat5577 Re: "Kwestia smaku" w RDC... 16.09.07, 13:25
            To Cię pocieszę trochę, mniej radiowo.
            Ale wybrałam się wczoraj niechętnie mocno, bo za pogrzebami nie
            przepadam, na wyprzedaż w antykwariacie Świat Starej Książki. Bałam
            się tez kolejki samych starców i jeszcze bardziej ponurej atmosfery
            niż obecnie panuje. Ale okazało się, że 3/4 DZIKIEGO TŁUMU to ludzie
            młodzi. Naprawdę rosną mądrzy ludzie. I może kiedyś się dopchają do
            władzy...
            Choć no wszystko kwestia smaku:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka