Gość: Prosna IP: *.chello.pl 29.11.06, 22:15 Ciekawe,czy wszystkie żony uczestniczyły w pogrzebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: muka! Zmarł Leon Niemczyk IP: *.aster.pl 29.11.06, 22:56 Bez przesady, nie wolno tak bezkrytycznie przepisywać biografii z internetu (w tym wypadku najwyraxniej z filmpolski.pl). Rola Niemczyka w "Vabanku" to nawet nie drugi plan. Miał wiele ważniejszych kreacji - pod względem znaczenia dla filmu lub kunsztu aktorskiego. Wystarczyło przywołać chociażby "Krzyżaków", "Odwiedziny prezydenta" albo nawet durnych "Złotopolskich". A jak chcieli podać rólkę małą, ale niezwykle wyrazistą, i to na dodatek w kinowym hicie to zamiast "Vabanku" mozna było podać choćby "C.K. Dezerterów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaranda Zmarł Leon Niemczyk IP: *.onlink.net 30.11.06, 01:08 Odszedl ostatni 100% dzentelmen. A szkoda .Wielka szkoda . Reszta panow to ludzie mniej lub bardziej grzeczni. Bardini i Niemczyk to byla elita dzentelmenow. Oj szkoda, szkoda. Odmowie za niego paciez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacaranda Zmarł Leon Niemczyk IP: *.onlink.net 30.11.06, 01:50 Dla mnie to byl polski Dustin Hoffman. Gdyby zostal na zachodzie zyskalby ogromna swiatowa slawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: celikw@wp.pl Zmarł Leon Niemczyk IP: 80.54.98.* 30.11.06, 09:39 Wyrazy szacunku i pamięci!!! To Wielki Aktor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Z "Vabankiem" nieco przesadzili 30.11.06, 10:37 Za to z ciekawszych niewymienionych ról warto wspomnieć kreacje prawnika w "Kolosie" polsko-norweskiej koprodukcji AFAIR. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Zmarł Leon Niemczyk 30.11.06, 10:45 W ostatnich kreacjach widać było chorobę Aktora - vide "Złotopolscy", "Ranczo". Najbardziej zapamiętam rolę w "Nożu w wodzie" i "Krzyżakach". Odpowiedz Link Zgłoś
misiogogoo Kochaliśmy Cie też za to, że byłeś z nami w Łodzi 30.11.06, 10:52 I chyba przez to, że nie zdradziłeś Łodzi dla wawki, nie angażowali Cię do ról pierwszoplanowych. Byłeś Wielkim Łodzianinem, Leon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Zmarł Leon Niemczyk IP: *.europe.hp.net 30.11.06, 11:04 Grał w VABANKu Machulskiego ???? A niby jaką rolę, bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuta jubilera w scenie napadu na początku V1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 11:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Zmarł Leon Niemczyk IP: *.adm.ae.wroc.pl 30.11.06, 12:36 serdeczne współczucie wszystkim żonom Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Zmarł Leon Niemczyk 30.11.06, 13:06 Strasznie mi przykro że Pan odszedł. Był Pan taką ciepłą postacią, taką radosną. Jestem ciekawy, czy spełni się Pana wola aby spalone szczątki rozsypano nad morzem, aby w jakimś małym stopiu mógł Pan stanąć jakiemuś wrogowi ością w gardle pod postacią skumbrii w tomacie :*) Przy Pana gwieździe w alei sław płoną znicze, ale to już Pan pewnie widział... :*( pl.wikipedia.org/wiki/Leon_Niemczyk Odpowiedz Link Zgłoś
dejot7 Zmarł Leon Niemczyk 30.11.06, 14:04 A ja zarwałem w zeszłym tygodniu noc, żeby po raz któryś tam obejrzeć "Pociąg" z Jego świetną rolą. Podobał mi się Jego dystans do samego siebie. Kiedyś słyszałem jak opowiadał, jak to po wojnie wrócił do Polski i już niedługo potem był więziony, bodaj za próbę nielegalnego przekroczenia granicy. Jako były żołnierz podziemia i powstaniec warszawski miał prawo wylać swoja gorycz. Ale nie, On wspomniał o aresztowaniu tylko po to żeby opowiedzieć o swoim największym zamiłowaniu. Chodziło o to, że w areszcie został nieopatrznie zamknięty z pewną więźniarką, z którą bardzo przypadli sobie do gustu. Mam jeszcze taką refleksję, że gdyby był aktorem na zachodzie, to pewnie On zagrałby pierwszego Bonda. Connery’ego przewyższał aparycją, a warsztatem mu co najmniej dorównywał. A takie moje prywatne marzenie to było takie, żeby wystąpił w roli głównej w ekranizacji książki Mirosława Żuławskiego "Ucieczka do Afryki". Niemczyk idealnie nadawał się do zagrania takiej postaci w ostatnim okresie swojego życia. Ale nikt tej ksiązki przecież ekranizować nie chciał, a On już nie żyje. Takie marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafo Zmarł Leon Niemczyk IP: *.chello.pl 30.11.06, 15:45 Jakiś rok temu, wszedłem do małego antykwarycznego sklepiku w Łodzi na Sienkiewicza. Chwilę potem wszedł tam Pan Leon. Oglądałem jakieś drobiazgi... jakąś porcelanę. Pan L. zwrócił też na nią uwagę. To On zaczął ze mną rozmawiać... właśnie o tym szkle. MIŁY, CIEPŁY FACET, KTÓREMU NIGDY NIE ODBIŁO. Żebyś trafił tam na górze na fajne towarzystwo... z polotem. rafo Odpowiedz Link Zgłoś
szwarc.charakter Zmarł Leon Niemczyk 01.12.06, 16:07 Wielka szkoda - ostatnia jego rola to chyba w filmie Lyncha "Inland Empire" była. Swoją drogą dla niego właśnie warto będzie obejrzeć ten film. Odpowiedz Link Zgłoś