Dodaj do ulubionych

Obrazy jak spod sznurka

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.01.07, 21:31
Widzialem Pawlaka wystawe w Milano. POZAL SIE BOZE. Tak jak ktos napisal na
tym forum JAKIE NAZWISKO TAKA SZTUKA. Prosze przeczytac tekst z wydawn. OPCJA
NA PRAWO
www.opcja.pop.pl/ w dziale sztuka oraz ten sam magazyn lecz numer z
poprzedniego miesiaca
Obserwuj wątek
    • toja3003 Dlaczego? Bo widać, że to knoty. 31.01.07, 09:12
    • Gość: ELBAROS Obrazy jak spod sznurka IP: 217.79.151.* 31.01.07, 09:14
      Pawlak artystą jest. Szkoda, że tego nie widać, a tylko można się domyślać.
      Pytanie: po co? Ironizowanie na temat sztuki, pokazywanie, że wszystko już
      było? To lepiej zająć się czymś innym. Bo to, co tworzy, to już NIE JEST
      SZTUKA. Szkoda!
    • Gość: whoanita Obrazy jak spod sznurka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 10:58
      kolejni przedstawiciele gatunku "polski wielbiciel sztuki", co to musi na
      obrazie widzieć konia w oleju, jelenia na rykowisku lub pochód pierwszomajowy,
      żeby uznać, że sztuką ów obraz jest! trochę więcej otwartości na świat i
      historię sztuki. abstrakcja w formie "czystej" funkcjonuje już od stu lat, to
      NAPRAWDę nie jest przebój ostatniego sezonu. może więc warto w końcu nauczyć się
      o niej mówić i pisać? w błękitno-białych płótnach pawlaka jest jakaś niesamowita
      malarska energia, melancholia, która zdecydowanie wyróżnia je spośród wielu
      figuratywnych gniotów na słynnej wystawie w zachęcie. na której zresztą
      najlepsze prace bawią się granicą między tym, co przedstawia, a tym, co już nie.
    • 987a1 Obrazy jak spod sznurka 31.01.07, 11:32
      Uwielbiam wystawy sztuki i galerie. Jestem czlonkiem galerii Tate Modern i Tate
      Britain w Londynie, do ktorych chodze bardzo czesto. Nie jestem znawczynia
      sztuki, ale zapalona milosniczka. Szkoda, ze w obecnych czasach sztuka nie jest
      przeznaczona do zachwycania sie nia, warsztatem artysty, umiejetnoscia
      ekspresji.
      Jednemu z angielskich artystow nauczyciel od plastyki powiedzial, aby sie nie
      meczyl, bo swoja sztuka nie zarobi na zycie. I co? Nauczyciel bardzo sie
      pomylil. Student wyszedl na ludzi, bo zaczal robic mierne video filmy.
      W gazecie uniwersytetu oxfordzkiego wydrukowany by ostatnio wiersz "lokalnego
      poety". Ponizej byla wydrukowana uwaga : "Poeta obecnie zajmuje sie myciem
      okien".
      Miernota wkradla sie do wszystkich dziedzin sztuki.
      Niestety, sznurek nie dla mnie, ani tez "podgladanie ludzi w lazniach" przez
      pania Kozyre.
      Wciaz zachwycaja mnie impresjonisci,Canaletto, Picasso. Na moich scianach wisza
      oryginalne akwarele pana Zanona Aniszewskiego z Grudziadza, zwanego "Polskim
      Kossakiem".
      Danuta Mackintosh, Oxford
    • Gość: vuka nostalgia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 15:19
      To jak Pani postrzega sztukę jest podszyte nostalgiczną tęsknotą za
      przeszłością. Jak każda dziedzina, także sztuka wymaga nie tylko od
      profesjonalistów, ale też od swoich miłośników rozwoju. To bardzo ważne, trzeba
      eksplorować nowe tereny.

Nawet jeśli są brzydkie, niedostępne i trudne jak bywaja tereny aktualnej
      sztuki. Współczesny świat, którego myśli ta sztuka nam przekazuje, nie należy w
      końcu do latwych i przyjemnych.

Prosze spróbować współczesności, nie trzeba się nią od razu zachwycać - to nie
      jest najlepsza metoda poznawcza. Ale negacja też nie jest jedynym rozwiązaniem.
      Ciągłe zachwycanie się impresjonistami jest zrozumiałe ale przypomina oglądanie
      jednego i tego samego filmu przez całe życie. Po mimo, że jest on doskonały może
      znużyć, prawda? Warto zobaczyć co do powiedzenia mają inni.
      pozdrawiam z krakowa
      vuka
    • Gość: oczko Obrazy jak spod sznurka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 16:32
      Z braku laku " pompowanie " kolejnej miernoty.
      Dobra literatura broni się bo nauczyciele uczą o niej w szkołach, zmuszają do czytania,
      sztuki wizualne najwyższych lotów to czarna dziura świadomości przeciętnego Polaka,
      a efekt ? Paaawlak :-)) i jego beznadziejne naśladownictwo...
    • 987a1 Obrazy jak spod sznurka 31.01.07, 16:48
      Dziekuje za komentarz.
      To prawda, ze kiedy jestesmy przyzwyczajeni do czegos pieknego czasami trudno
      zaakceptowac brzydote, lub miernote. Jak juz wspomnialam uwielbiam sztuke, te
      wspolczesna rowniez.
      Prosze spojzec na strone internetowa Victoria Miro Gallery
      www.victoria-miro.com, ktora sprzedaje obrazy angielskiego artysty Graysona
      Perry(laureata Turner Prize sprzed kilku lat). Prace jego, to dzbanki ozdobione
      scenami przedstawiajacymi horor, brzydote, problemy wspolczesnego, nie zawsze
      przyjemnego swiata. Szkoda, ze nie mozna dokladnie obejrzec detali. Bardzo
      chcailabym posiadac taki jeden dzbanek, niestety nie mam wystarczajacej sumy na
      zakup. Prace pana Perry przemawiaja do mnie, absorbuja, bo jest w nich jakies
      przeslanie. Sznurek pana Pawlaka nie przemawia. Pewnie jest to moja wina.
      Poprostu nie moge zgadnac, o co chodzi.
      Przepraszam, nie jestem zbyt na biezaco ze wspolczesna sztuka polska, ale
      odwiedzilam wiele wystaw w Europie i uwazam, ze trendy sa podobne.
      Prawda, sztuka nie musi byc zawsze piekna, ale musi umiec zatrzymac widza w
      galerii, czy tez na wystawie przez dluzej niz minute.
      Pozdrowienia
    • Gość: iwa Obrazy jak spod sznurka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.07, 16:59
      Pawlak jest ARTYSA bo skonczyl ASP i koniec. I co robi zawsze bedzie dzielem
      sztuki. Umie czy nie umie malowac nie wazne, wazne, ze zna tego czy innego,
      ktory go popycha. Moje dziecko zrobi tego typu sztuke tak samo czy nawet lepiej.
      ALE NIE JEST PO ASP. Pytam po co uczyc sie przez 5 lat na akademi i moze jeszcze
      w liceum plastycznym zeby robic takie bzdety. A co do filmow - to wole 100 razy
      ogladac jeden dobry film niz 100 tandetnych ogladac jeden raz. Zawsze bylem
      zwolennikiem mecenatu panstwa ale jesli mecenat ma wygladac w ten sposob(jak np
      ostatnia wystawa w Zachecie) to dziekuje, szkoda czasu i pieniedzy.
    • Gość: iwa Obrazy jak spod sznurka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.01.07, 17:48
      Zgadzam sie z pania Pani Danuto Mackintosh w duzym stopniu. Bedac na studiach
      plastycznych myslalem, ze "sztuka zbawi swiat" szybko sie zorientowalem, ze
      realia sa calkiem inne a zwlaszcz gdy mieszka sie nie w Polsce
    • joolanta Obrazy jak spod sznurka 01.02.07, 10:08
      myślę ze problem jest o wiele mniej złożony niż się wydaje.
      Odbiorców sztuki nie ma, ale nie dlatego ze nie ma sztuki, dlatego iż „wymarli”,
      a nowych nikt nie wykształcił.
      Po prostu współczesny obywatel zaspokaja potrzeby materialne a nie duchowe,
      dopiero gdy się „naje” będzie mógł kontemplować, o ile nie zapomni jak się to
      robi:- -)))
    • 987a1 Obrazy jak spod sznurka 01.02.07, 10:36
      Szanowny Panie "IWA". Zazdroszcze Panu wyksztalcenia plastycznego. Kiedy
      przyszedl czas na wybor mojej dalszej edukacji po ogolniaku w Gdansku
      straszliwie chcialam isc na studia plastyczne. Mam motywacje, nie porzucam
      niczego latwo, uparcie ide do przodu. Byl jednak jeden zasadniczy problem :
      poprostu nie mam talentu. Wyobrazam sobie, ze ktos kto zostaje przyjety na
      studia plastyczne ma talent, lub jest "obiecujacy". Mam nadzieje, ze Pan moze
      sie wyrazac przez swoja sztuke i zycze Panu, aby przmawial Pan do odbiorcy,
      takiego jak ja.
      Musze przyznac, ze podobna sztuke, jaka zajmuje sie Pan Pawlak widzialam w
      galeriach angielskich. Przez grzecznosc spedzalam w nich po dwie minuty!
      Zycze Panu sukcesu.
      Pozdrowienia
    • Gość: iwa Obrazy jak spod sznurka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 01.02.07, 23:52
      Szanowna Pani Danuto nie ma czego zazdroscic Sztke w moim przypadku traktuje
      jako zawod. I wszystko jest podprzadkowane zyciu za niej. Tak jest tam gdzie
      mieszkam a mianowicie na kontynencie amerykanskim. W zasadzie tu regola jest to:
      ze dobrym artysta jest ten co sie dobrze sprzedaje.
    • joolanta dobrego artystę 02.02.07, 15:23
      oceni czas, a nie pieniądze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka