Dodaj do ulubionych

Rysunkowe lustro Ameryki

IP: *.actewagl.com.au 04.05.07, 03:04
zaczelam ogladac Simpsons kiedy przyjechalam 3 lata temu do Australii. na
poczatku bylam bardzo krytyczna co do serialu majac spory dystans do
zachodnich kultur i wszystkich amerykanskich, "plytkich"jak myslalam na
poczatku seriali. po kilku jednak odcinkach zauwazylam jak wiele kryje sie
prawdy o ludziach, ironii i dobrego humoru w kazdym odcinku(a ile watkow o
Polakach-czasami smiejemy sie ze pisaniu scenariusza macza raczki jakis Polak
z pochodzenia).tak wiec codziennie po pracy kiedy wybija 6 jemy obiad i
smiejemy sie z Simpsons.niektore teksty sa wprost genialne! pozrdrawiam z
Canberry
Obserwuj wątek
    • hetmanwiechu Simpsons Trivia 04.05.07, 13:51
      Groening pochodzi z Portland, Oregon, co ladnie podkreslil w serialu nazywajac
      wiele postaci uzywajac nazw ulic w Portland. A wiec Ned Flanders jest nazwany po
      ulicy Flanders. Mr Burns - Burnside, Rodzina Lovejoy po ulicy Lovejoy, "Diamond
      Joe" Quimby po ulicy Quimby.
    • sztuka.latania Rysunkowe lustro Ameryki 04.05.07, 18:00
      Oglądałam jako dziecko i uwielbiałam ten serial! gdyby teraz leciał na jakimś
      kanale, z przyjemnością wciąż bym oglądała :)

--

www.soxo.pl
    • Gość: Bill Shakespeare Rysunkowe lustro Ameryki IP: 64.192.145.* 04.05.07, 19:10
      W zwiazku Homera, ma byc "couch potato", a nie "coach potato".
    • Gość: nextrade Real Simpsons IP: *.wro.vectranet.pl 05.05.07, 01:11
      Jako uzupełnienie i ciekawostkę chciałbym poinformować, że Sipsonowie z
      kreskówki zawitali do realnego świata wideo, niestety tylko na krótko. Zapraszam
      do obejrzenia:
      video.google.com/videoplay?docid=-2231271827736577327 lub
      www.clipcenter.de/2007-02-13/videos/simpsons-real.wmv
    • Gość: Cooper Rysunkowe lustro Ameryki IP: 87.192.232.* 05.05.07, 01:15
      Hmmm..to ciekawe Asia bo z kolei w Irlandii też lecą Simpsonowie o 6 wieczorem
      (oczywiście czasu irolskiego)5 czy 6 razy w tygodniu od lat. Może jeszcze w
      innych krajach też tak nadają ?
    • konread Rysunkowe lustro Ameryki 05.05.07, 01:22
      Jeden z najlepszych seriali które nie są w 100% ukierunkowane polityczne, a
      przedstawiają widzenie państwa z poziomu zwykłego obywatela szaraczka ;)
    • Gość: tomejto potejto a co to jest Coach Potato? IP: 87.127.125.* 05.05.07, 01:35
      Coach Potato to znaczy prywatny trener naszego kartofla?
    • Gość: zet futurama lepsza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 01:47
      tez ja groening(zle?) robil ale niestety zaprzestal :(
    • Gość: Mr. Burns Rysunkowe lustro Ameryki IP: 218.107.132.* 05.05.07, 04:56
      Homer trenuje jakies ziemniaki? Coach potato/couch potato......
    • radarek123 Kiedy koniec ? 05.05.07, 05:13

Kojarzycie może kiedy Simpsony się skończą ? Coś kiedyś słyszałem że po filmie za rok ma być ostatni
      sezon ...
    • Gość: pawel Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.sw.biz.rr.com 05.05.07, 05:36
      Nie sadze aby Simpsons mogl wydawac sie zabawny osobom nie znajacym
      realiow amerykanskich. Za duzo jest w nim odnosikow do ulotnych
      biezacych zdarzen kulturalnych.

Czy to wogole pokazuja w Polsce?

Simpson trivia - pamietam George'a Harrisona w jednym z odcinkow w ktorym
      Simpson robil kariere a la The Beatles.

Przy okazji, zabawniejszy i inteligentniejszy jest Family Guy (rowniez kreskowka).
    • Gość: Zakk Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.bbtec.net 05.05.07, 06:15
      Ogladam Simpsonow od ponad 10 lat. Bardzo ich lubie. Kazdy odcinek dobrze
      dziala na poprawe samopoczucia.
    • Gość: koladam Rysunkowe lustro Ameryki IP: 83.238.130.* 05.05.07, 07:03
      Simpsonowie chyba po raz pierwszy byli do obejrzenia w Polsce w katowickiej TV
      regionalnej w latach 90/91 (podłaczali się chyba do TV SKY)- pamiętam że tam
      widziałem odcinki pierwszej serii.

Potem u nas juz niesetety nie można było oglądać tego saerialu - ale nadawała
      go czeska TV, oraz niemiecka stacja z satelity PRO 7 - do tej pory nadają
      codziennie 2 odcinki o 18, lub koło 12 w soboty - tylko oczywiscie że z
      dubbingiem - będąc kiedyś w Reichu na robotach to sie przyzwyczaiłem do tego że
      na fajrant siadam do obiadu i oglądam, po powrocie do Poslki to czegoś
      brakowało :-)

"Futuramy" szkoda wielce - kapitalny serial, (teraz zaczęli go chyba na tej
      niemieckiej PRO 7 powtarzać)- aha w jednym z odcinków Simpsonów jakiś fan rzuca
      się w przepaść z okrzykiem "dlaczego zdjeli Futuramę?!?!", a Futuramie Fry
      napotyka w kosmosie na figurki Barta Simpsona ;-)

No i oczywiście każdy odcinek Futuramy i Simpsonów trzeba oglądać po pare
      razy, żeby aluzje i różne wstawki wychwycić.

Co do Polaków w Simpsonach - "naszym" godnym reprezentantem jest Moe Szyslak
      właściciel baru w którym się rozpija Homer
      (pozatym był jego trenerem kiedy Homer był bokserem, zwinął Homerowi pomysł na
      drinka "Flaming Moe", zdawał egzamin na obywatela USA kiedy Homer postawił
      wniosek o wyrzucenie emigrantów ze Springfield itd itp )

Pozatym to wiadomo, jak to amerykanie, lubia się z Polaków w tym serialu
      ponabijać (odcinek o ONZ kiedy Milhouse van Houten jest przebrany za krakowiaka
      i opowiada o polskich wynalazkach :-)

Pozdrowienie dla wszystkich fanów rodziny Simpsonów!
    • Gość: lesio Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.chello.pl 05.05.07, 07:13
      i jeszcze jeden i jeszcze raz...
    • Gość: christo Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.tn.glocalnet.net 05.05.07, 07:18
      jeden z najlepszych seriali jakie kiedykolwiek powstaly...
      widzialem cala serie, niektore odcinki po kilka razy, ale nigdy mi sie nie
      znudza...
      w szwedzkiej TV The Simpsons leca codziennie (pon-pt) - 4 odcinki ( na 2
      roznych kanalach)...
      to sie nigdy nie nudzi...
      pozzdro
    • Gość: benek do autora!!! couch a nie coach! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.07, 08:24
      juz ktos napisal ze wyjdzie z tego trener kartofla:) albo raczej trener kartofel:)
    • Gość: olek227@o2.pl Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.171.138.2.crowley.pl 05.05.07, 08:29
      Asia,:p
      no niezle, dobry refleks, ja juz ogladalem ten serial jak mialem z 10 lat,
      zaraz jak sie pojawil u nas. Na poczatku 90? Albo jeszcze w "Blizej Swiata".
      A co Cie tak wywialo do Australii i to juz na 3 lata?
    • rocznik_74 Rysunkowe lustro Ameryki 05.05.07, 08:33
      Dla Polakow Simpsonowie to jak pokazac Amerykanom Polskie ZOO - raczej
      niezrozumiale. Sam bylem prawie 2 lata w Stanach i wiem ze dopiero po roku
      zaczalem lapac takie kreskowki czy kabarety.
      Natomiast duzo lepsze jest Familly Guy!!! Czasem ostry zart ale przezabawne.
      Polecam - dostepne na emule.
    • warmi2 Rysunkowe lustro Ameryki 05.05.07, 09:06
      "zaczelam ogladac Simpsons kiedy przyjechalam 3 lata temu do Australii. na
      poczatku bylam bardzo krytyczna co do serialu majac spory dystans do
      zachodnich kultur i wszystkich amerykanskich"

No nie wiem czy Australia byla dobrym wyborem jezeli chcesz unikac "zachodnich
      kultur" ... Rosja, Polnocna Korea moze ?
    • kropkacom Rysunkowe lustro Ameryki 05.05.07, 09:16
      W Czechach od półtora roku nieprzerwanie telewizja publiczna pokazuje "The
      Simpsons" :))
    • Gość: ada_dread Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.chello.pl 05.05.07, 09:31
      " Simpsonowie" to twór wspaniały. Jestem ich "fanką" od mojego wyjazdu do
      Anglii, gdzie są uwielbiani i emisje serialu są na normalnym, podstawowym
      programie (nie to co u nas...). Żart w Simpsonach jest kunsztowny- nie odnosi
      się tylko do wydarzeń politycznych i kulturalnych, ale i do sytuacji z życia
      wziętych. Jak dla mnie rewelacja. Warto również wspomnieć o tym, iż w końcowej
      scenie intro Simpsonów zasiadających na kanapę, każdy moment i sposób tego, jest
      inny. Jeśli chodzi o kreskę, to rozwinęła się myślę i to bardzo na korzyść. W
      starej wersji ogląda się nie zawsze tak przyjemnie...W przeciwieństwie do np.
      "South parku" omawiany przez nas serial rzeczywiście spełnia walory estetyczne.
      W mojej granicy przyzwoitości się akurat mieści. Szczerze powiedziawszy to nie
      spotkałam się do tej pory z "amerykańskim snem" w serialach- moje wyobrażenie
      wyglądało właśnie tak, jak w serialu- mąż (piwo, chipsy, telewizor), niesforne
      dzieciaki. Autor artykułu pisze : "a jego główny bohater Bart Simpson". Otóż,
      myślę, ze powinno być "jeden z głównych bohaterów Bart Simpsons"- inni
      bohaterowie tacy jak Homer przeca również wyrósł na ikonę popkultury, moim
      zdaniem. Pozdrawiam wszystkich miłośników :)
    • meetsue Rysunkowe lustro Ameryki 05.05.07, 09:31
      Jakoś o ominął mnie ten fenomen... Owszem oglądałam gdy byłam mała, jak
      emitowali na jakimś polskim kanale, ale niespecjalnie pamiętam, żeby zrobił na
      mnie piorunujące wrażenie. No ale była młoda i głupia, co ja tam mogłam wiedzieć :)
      Myślę, że teraz o wiele bardziej by mi się podobał (tym bardziej, że bajki-filmy
      typu "South Park" czy "Family Guy" uwielbiam) i ciekawsze aspekty bym w nim
      dostrzegła, bo wiadomo, że dziecko nie ogląda kreskówki zwracając uwagę na
      aluzje polityczne :)
      Tylko, że trochę miałabym do nadrobienia... jakieś 20 lat, to strasznie dużo
      odcinków, prawie jak "moda na sukces" :)

---

soxo
    • Gość: g Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 05.05.07, 09:42
      simpsonów uwielbiam. za dowcip, trafne obserwacje, optymizm. oraz za wartości,
      bo w gruncie rzeczy wszytsko zawsze wraca do ładu i i tak najważniejsza jest
      rodzina, bycie razem itd. jak widać można takie wartości przekazywać bez zadęcia
      i moralizatorstwa. dlatego sądzę, że ten serial jest tak istotny i tak popularny.
      obejrzałam chyba wszytskie odcinki i to wiele razy - serial pokazywany był/jest?
      w wielkiej brytanii codziennie, zarówno na channel4 jak i skyone. oczywiście do
      pełnego zrozumienia potrzebna jest pewna kompetencja, wynikająca najczęsciej z
      życia w świecie anglosaskim. ale myślę, że polskim odbiorcom może wystarczyć
      rozeznanie w kulturze popularnej- filmie, muzyce i w dużej mierze telewizji.
      żaluje, ze serial lecial w polsce tylko jeden sezon i to bardzo dawno temu. mam
      nadzieje, ze ktoras ze stacji zaryzykuje ponowna emisje, najlepiej w oryginalnej
      wersji i z polskimi napisami :)
      pozdrawiam wielbicieli simpspnów.

a jesli chodzi o Family Guy to wszytsko jest kwestia gustu - tez lubie, choc
      stwierdzenie, ze jest lepszy od simpsonów jest ryzykowne. simpsonowie to ikona
      telewizji, zatem takze kultury XX wieku. family guy (jeszcze?) takiej pozycji
      nie ma. jesli chodzi zas o kreskowki, to chyba polecam, polecam, polecam "aaahh,
      it's mr hell show". jesli gdziekolwiek mozna to jeszcze zobaczyc :)
    • Gość: greghcny Rysunkowe lustro Ameryki IP: *.59.jawnet.pl 05.05.07, 09:46
      w anglii tez nadaja The Simpsons o 18 na Channel 4,widocznie to najlepsza pora na ogladanie tego serialu,tez jestem wielkim fanem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka