Dodaj do ulubionych

Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce

18.08.07, 15:29
W najnowszym Przeglądzie jest wywiad z Maćkiem Zembatym.Nie będzie można posłuchać(nowy ZGRYZ) go w Trójce,gdy nie pasuje dyrektorowi Skowrońskiemu ze względów politycznych.Nie wiem ,czy Zembaty ma coś nowego i ciekawego do przekazania,czy byłby tak żałosny jak Pietrzak ,kadzący PiS-owi wszędzie gdzie tylko każą go zaprosić.Ale wierszyk zaprezentowany w wywiadzie jest śliczny.
Maciek Zembaty był jednym ze znaków firmowych Trójki.Mówiliśmy pełnymi zdaniami z Rodziny Poszepszyńskich,a Cohen znalazł licznych wielbicieli.Nie wiem co ma Zembaty obecnie do powiedzenia w rozrywce,ale żałuję bardzo,że nie będę mógł o tym przekonać się nausznie. W Trójce pozostaje już prawie tylko muzyka do słuchania,chyba,że ktoś woli "ludzi starających się myśleć z największą dozwolona ostrością" ,jak np. Sosnowski.
Obserwuj wątek
    • marcin_95 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 19.08.07, 00:38
      przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=kultura&name=266 to chyba ten wywiad.
      www.maciejzembaty.pl/?p=14 Tu też o tym pisze.
    • mel-gibson Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 14.09.07, 22:41
      O zembaty sam sobie wystawia opinie, wszystko na jego temat bedziesz
      wiedzial np po tym fragmencie jego wywiadu:
      (...)Może warto byłoby uczcić jakieś zwycięstwo, a nie tylko
      powstanie warszawskie czy Katyń - a więc niewątpliwie masakry!
      Owszem, kwiaty położyć, znicze zapalić - ale żeby zaraz czcić?
      Naprawdę czcić to można rocznicę podpisania porozumień Okrągłego
      Stołu. To było coś. Sukces tego narodu. Zadzierzyste czy, jak
      wolisz, zajebiste zwycięstwo. Moim zdaniem, ważniejsze od cudu nad
      Wisłą. (...)
      • jureek Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 15.09.07, 09:58
        mel-gibson napisał:

> O zembaty sam sobie wystawia opinie, wszystko na jego temat bedziesz
        > wiedzial np po tym fragmencie jego wywiadu:
        > (...)Może warto byłoby uczcić jakieś zwycięstwo, a nie tylko
        > powstanie warszawskie czy Katyń - a więc niewątpliwie masakry!
        > Owszem, kwiaty położyć, znicze zapalić - ale żeby zaraz czcić?
        > Naprawdę czcić to można rocznicę podpisania porozumień Okrągłego
        > Stołu. To było coś. Sukces tego narodu. Zadzierzyste czy, jak
        > wolisz, zajebiste zwycięstwo. Moim zdaniem, ważniejsze od cudu nad
        > Wisłą. (...)

A co maja poglady Zembatego do jego obecnosci w Trojce? Czy w publicznym radio
        jest miejsce tylko dla osob prezentujacych takie same poglady jak aktualnie
        rzadzaca ekipa?
        Jura
        • mel-gibson Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 15.09.07, 20:54
          to juz nie chodzi o poglądy, bo każde jekies ma i obiektywnie nie ma
          w tym jeszcze złego.

Ale przeczytaj wywiad: ten czlowiek Zembaty jest bardzo zaangażowany
          w konkretne poglądy, nawołuje, głosi, jest prawie jak opętany.
          Nie zachowuje proporcji w wyrażaniu swoich poglądów, zero
          profesjonalizmu, wdzięku - jest nawiedzonym propagandystą. I bez
          wzgledu na pogdlądy taka postawa dysklasyfikuje z radia.

A dla mnie - juz osobiście - te poglądy są bardzo kontrowersyjne!
          Jeśli chodzi o te jego poglądy i to z jakim zaangażowaniem je głosi
          to prace znajdzie w okreslonych stacjach: TOK, TVNienawiści (szklo
          kontaktowe) itp itd
          • jureek Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 15.09.07, 22:15
            mel-gibson napisał:

> Ale przeczytaj wywiad: ten czlowiek Zembaty jest bardzo zaangażowany
            > w konkretne poglądy, nawołuje, głosi, jest prawie jak opętany.
            > Nie zachowuje proporcji w wyrażaniu swoich poglądów, zero
            > profesjonalizmu, wdzięku - jest nawiedzonym propagandystą. I bez
            > wzgledu na pogdlądy taka postawa dysklasyfikuje z radia.

Gdyby rzeczywiscie cos takiego mialo dyskwalifikowac, to dlaczego zaprasza sie
            do radia np. Jacka Kurskiego. To dopiero propagandysta cala geba jest. Albo
            redaktor Semka. Tez bez zachowania proporcji wyraza swoje poglady. Zebysmy sie
            tylko dobrze zrozumieli, ja bynajmniej nie nawoluje do odciecia ich od mikrofonu.
            Jura
            • imagistyk Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 17.09.07, 12:58
              mel-gibson !
              Wywiad w tygodniku to nie to samo co audycja w radiu. Zemabaty ma
              pełne prawo do własnych poglądów i wypowiedzi ,czego wywiad w
              Przeglądzie najlepszym przykładem. Nie powinno to mieć jednak wpływu
              na jego obecność w Trójce,której legendy jest znaczącą częścią. Nie
              wiem czy jego pomysły warte są eteru,ale cchciałbym móc się z nimi
              zapoznać. Mam do tego prawo ,jako płatnik abonamentu.
              Trójka zrobiła się prostacko proPiS-owska. Zapewne Skowroński
              odwdzięcza się w ten sposób za nominację. Bez nadzorców politycznych
              typu Semki czy Janeckiego nie sposób juz sobie wyobrazić serwisu
              Trójki. Nie wiem w jaki sposób Zembaty mógłby obalić jedynie słuszny
              przekaz płynący z ust PiS-owskich politruków.
              • airborell Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 18.09.07, 08:31
                imagistyk napisał:

> Nie wiem czy jego pomysły warte są eteru,ale cchciałbym móc się z nimi
                zapoznać. Mam do tego prawo ,jako płatnik abonamentu.

ROTFL. Nie wiem, czy pomysły Abla Abackiego warte są eteru, ale chciałbym móc
                się z nimi zapoznać. Mam do tego prawo jako płatnik abonamentu.

Przykro to stwierdzić, ale Zembaty tym wywiadem ustawia się obok Jana Pietrzaka
                - też legendy polskiego kabaretu, który jest święcie przekonany, że to, że go
                już nie zapraszają do radia i nie dali oddzielnej audycji w telewizji, to wina
                Układu i Magdalenki.
                • un1 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 18.09.07, 08:51
                  airborell napisał:
                  > Zembaty tym wywiadem ustawia się obok Jana Pietrzaka

Nie ustawiał się obok niego w wyborach prezydenckich;-).
                • imagistyk Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 18.09.07, 10:22
                  air borell !
                  Maciek Zembaty nie płacze publicznie tak jak Jan Pietrzak,który robi
                  to od początku lat 90-ych i jest w tym wyjatkowo nachalny. Widzowie
                  omijają Pietrzaka,gdyż po prostu nie ma nic do powiedzenia na
                  aktualne tematy,a ściganie się z Gazetą Polską i Macierewiczem w
                  gadaniu bzdur nie każdemu przecież pasuje. Na pociechę Pietrzak ma
                  radiową Jedynkę do dyspozycji.
                  Natomiast Zemabaty był jedną z ikon Trójki i odmawianie mu audycji w
                  Trójce z powodu różnicy poglądów politycznych Zembatego z
                  Skowrońskim jest nie na miejscu w radiu publicznym,a nie PiS-radiu.
                  Maćka Zembatego znam dousznie ( lub nausznie ) ponad 30 lat i
                  dlatego piszę zdrobniale.Z tego co wiem ,to jest to dla Maćka rzecz
                  nieistotna.
                  • airborell Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 18.09.07, 15:43
                    Na razie jedyną osobą, która twierdzi, że Maciej Zembaty z Trójki został
                    wywalony przez politykę, jest Maciej Zembaty.

Pietrzak jest tak samo ikoną polskiego kabaretu jak Zembaty. I tak samo być może
                    padł ofiarą swojego odpału politycznego, który spowodował drastyczny spadek
                    humoru. Podobają Ci się te kawałki, które Zembaty cytuje w wywiadzie z
                    Przekrojem? Mnie jakoś nie za bardzo (wiem, że zaraz powiedzą, że to dlatego, że
                    jestem krypto(?)kaczystą).
                    • imagistyk Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 18.09.07, 16:31
                      Jan Pietrzak jest ikoną polskiego kabaretu,ale czy Zembaty nią jest, to tego bym nie p[owiedział. to są różne osobowości i nie ma sensu ich porównywać pod tym względem. Zembaty jest ikoną Trójki i jego twórczość była adresowana do specyficznego słuchacza jakim był trójkowicz : wykształcenie + ciekawość świata + otwartość na różnorodność + tolerancja dla poszukujących.
                      Jeszcze raz powtórzę : Zembaty powinien mieć szansę zaprezentowania swojego nowego programu w Trójce,a Skowroński nie powinien zamieniać Trójki w PiSTrójkę.
                      Wywiad,który polecałem był w Przeglądzie.
                      Twoje poglądy to Twoja sprawa. Osobiście nie rozumiem ludzi,którzy ukończyli coś więcej niż gimnazjum i głosują na PiS. Ale to już temat nie mający nic wspólnego z moim wpisem o Zembatym.
                      • airborell Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 18.09.07, 17:18
                        >Zembaty jest ikoną Trójki i jego twórczość była adresowana do specyficznego
                        słuchacza jakim był trójkowicz : wykształcenie + ciekawość świata + otwartość na
                        różnorodność + tolerancja dla poszukujących.

Była. Pytanie, czy kuplety takie jak te cytowane w Przeglądzie dalej mają coś z
                        takim słuchaczem wspólnego. Ja się - będąc fanem Rodziny Poszepszyńskich - ich
                        targetem nie czuję.

> Jeszcze raz powtórzę : Zembaty powinien mieć szansę zaprezentowania swojego
                        nowego programu w Trójce,a Skowroński nie powinien zamieniać Trójki w PiSTrójkę.

Czyli rozumiem, że nie ma żadnych kryteriów takich jak poziom i każda ikona
                        Trójki ma prawo przyjść i "mieć szansę zaprezentowania swojego nowego programu"?

BTW, czy ktoś jest w stanie wymienić na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat
                        kabaret polityczny, który nie byłby żenadą?

• zubilech co to jest "kabaret polityczny" ? 18.09.07, 23:33
                          > BTW, czy ktoś jest w stanie wymienić na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat
                          kabaret polityczny, który nie byłby żenadą?

A co rozumiesz przez określenie "kabaret polityczny" ?
                          Czy "Neo-nówka" wyśmiewająca środowiska moherowe to kabaret polityczny?
                          A Piasecki z Rewińskim ?
                          A "Szkło kontaktowe" ?
                          A piosenka Piwnicy pod Baranami z tekstem cytującym działacza PiS usiłującego
                          przekupić Renatę Beger ?
                          A "Rozmowy w tłoku" Szymona Majewskiego?
                          A wierszyki-miniaturki R.M. Grońskiego drukowane w Polityce ?
                          Ale o czym tu gadać. Czym innym jest kabaret polityczny czasów istnienia cenzury
                          ( że przypomnę losy Janusz Szpotańskiego skazanego na 3 lata więzienia za
                          pamflet przeciwko rządom Gomułki) niż dziś w dobie wolności słowa - no chyba że
                          się mylę :-)
                          W jakich kategoriach znalazłaby sie audycja Maćka Zembatego niestety się nie
                          dowiemy a to wielka szkoda. Celowo piszę Maćka, bowiem w jednej z pierwszych
                          audycji, w której Go usłyszałem upoważnił wszystkich słuchaczy do stosowania
                          drugiej osoby liczby pojedynczej we wzajemnych relacjach i konsekwentnie tę
                          zasadę stosował :-)
                          • airborell Re: co to jest "kabaret polityczny" ? 19.09.07, 08:35
                            zubilech napisał:

> > BTW, czy ktoś jest w stanie wymienić na przestrzeni ostatnich dwudziestu
                            > lat
                            > kabaret polityczny, który nie byłby żenadą?
                            >
                            > A co rozumiesz przez określenie "kabaret polityczny" ?
                            > Czy "Neo-nówka" wyśmiewająca środowiska moherowe to kabaret polityczny?
                            > A Piasecki z Rewińskim ?
                            > A "Szkło kontaktowe" ?
                            > A piosenka Piwnicy pod Baranami z tekstem cytującym działacza PiS usiłującego
                            > przekupić Renatę Beger ?
                            > A "Rozmowy w tłoku" Szymona Majewskiego?
                            > A wierszyki-miniaturki R.M. Grońskiego drukowane w Polityce ?

Właśnie to miałem na myśli mówiąc o kabaretach politycznych, które są żenadą.
                            Podobnie, dodam od siebie, jak Jan Pietrzak, Andrzej Rosiewicz i inni tacy.

• un1 Re: co to jest "kabaret polityczny" ? 19.09.07, 09:04
                              No to tak: Airborell niewątpliwie ma rację w sprawie jakości
                              kabaretu politycznego czy też samego faktu jego istnienia. Trudno
                              mówić o kabarecie w czasach, w których śmiech został wyparty przez
                              rechot.
                              Ad Maciej vel Maciek Zembaty: jakoś mogę bez niego żyć, to co miał
                              najlepszego do powiedzenia (na ogół zresztą w duecie z Jackiem
                              Janczarskim) jest często powtarzane, nawet obecnie. Ceterum censeo
                              PiS esse delendam.
                              • airborell Re: co to jest "kabaret polityczny" ? 19.09.07, 12:36
                                un1 napisał:

> No to tak: Airborell niewątpliwie ma rację w sprawie jakości
                                > kabaretu politycznego czy też samego faktu jego istnienia. Trudno
                                > mówić o kabarecie w czasach, w których śmiech został wyparty przez
                                > rechot.

A jednak lata 90. uważam za bardzo dobry okres dla kabaretu w Polsce. I nie
                                przypadkiem najwybitniejszy kabaret tego okresu w swoim manifeście programowym
                                głosił apolityczność. I uważam, że to była wielkie osiągnięcie polskiego
                                kabaretu. I pamiętam, jak się Pietrzak wściekał, że śladami Potemów idą inne
                                kabarety i "rezygnują z komentowania rzeczywistości".

Niestety, Potemów już nie ma, a duch Pietrzaka triumfuje znowu. I jeśli nawet
                                ktoś taki jak Zembaty, twórca "Rodziny Poszepszyńskich", jednej z największych
                                pereł absurdu w historii polskiego kabaretu, chce "komentować rzeczywistość", to
                                smutno się robi.

Żeby była jasność: w polskiej polityce naprawdę jest z czego się śmiać i
                                spokojnie mogłaby ona być motywem dobrego programu kabaretowego. Problem w tym,
                                że _wszystkim_ (nie przypominam sobie żadnego wyjątku) twórcom kabaretu
                                politycznego sympatie i antypatie polityczne w pewnym momencie zaczynają
                                przesłaniać wyczucie śmieszności i dobrego smaku. I przestaje chodzić o to, żeby
                                to było śmieszne, a zaczyna o to, żeby komuś dopieprzyć. Przy czym publiczności
                                to się oczywiście może podobać, zwłaszcza jeśli publiczność akurat nie lubi tych
                                samych polityków co artysta. I wtedy jest rechot z każdego "kwa-kwa". Ale... dla
                                mnie kryterium programu kabaretowego godnego Trójki jest to, czy za np. siedem
                                lat ja albo ktokolwiek inny będzie tego chciał słuchać w "Powtórce z rozrywki".
                                Bardzo wątpię, żeby nowe programy Zembatego ten warunek spełniały.

• imagistyk Re: co to jest "kabaret polityczny" ? 19.09.07, 09:23
                              air borell !
                              Nie możemy ocenić poziomu nowych propozycji Maćka Zembatego,gdyż po
                              prostu dyrektor Skowroński pozbawił słuchaczy Trójki tej możliwości
                              z powodów politycznych. Na podstawie dotychczasowych dokonań Maćka
                              Zembatego i jego roli w historii Trójki uważąm ,że powinien mieć
                              taka szansę. Moja wypowiedż dotyczy tylko Zembatego.
                              Trójka szybkim krokiem zmierza w stronę PiSTrójki. Moim zdaniem to
                              nic dobrego.
                              • airborell Re: co to jest "kabaret polityczny" ? 19.09.07, 12:04
                                To jest wyłącznie Twoja i Zembatego opinia, że to było z powodów politycznych.
                                Niedługo w szkole uczeń napisze "Kaczyński jest gópi", po czym powie, że dostał
                                pałę wyłącznie z powodów politycznych, a nie za ortografię.

• un1 Re: co to jest "kabaret polityczny" ? 19.09.07, 12:30
                                  airborell napisał:
                                  >uczeń napisze "Kaczyński jest gópi", po czym powie, że dostał
                                  pałę wyłącznie z powodów politycznych

Trafne. Pytanie tylko, czy dostanie pałę napisawszy że gópi jest
                                  Kwaśniewski.
    • matt.cobosco Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 17.09.07, 15:46
      imagistyk napisał:

- W najnowszym Przeglądzie jest wywiad z Maćkiem Zembatym.

To Twój bliski znajomy, że tak pieszczotliwie zdrabniasz mu imię?
    • nierozpoznawalny Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 09:08
      '... Trochę szkoda, bo Małym Braciom potrzeba błazna – a ja (wiem, co mówię)
      idealnie nadawałbym się do tej roli. Wystarczyłoby tylko sprawić bym pokochał
      Jarosława Kaczyńskiego, tak jak w sierpniu 1980 pokochałem Lecha Wałęsę.
      Niestety, pan Skowroński jest ostatnim człowiekiem, któremu mogło się to udać...'
      '...Tak, byłbym błaznem doskonałym, niestety, Krzysiu, wszystko spieprzyłeś. To
      przez Ciebie nie pokocham Jarosława Kaczyńskiego. Wręcz przeciwnie, moja niechęć
      do niego znacznie wzrosła...'

Wiecej mozecie poczytac na: www.maciejzembaty.pl/
      • astat5577 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 10:44
        Przyznam, że mnie też zaskoczył nieco Kleyff swoją obecnością w
        Trójce Skowrońskiego. Znaczy może nie 'też', ale podobnie do
        Zembatego się zastanawiałam nad tym, chyba dużo bardziej zdumiona.

Natomiast im więcej czytam MZ (od wywiadu poczynając), tym bardziej
        dochodzę do wniosku, że chyba co najlepsze w Poszepszyńskich musiał
        jednak pisać Janczarski...

• airborell Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 11:17
          > Przyznam, że mnie też zaskoczył nieco Kleyff swoją obecnością w
          > Trójce Skowrońskiego.

Bo może to tylko dla Ciebie jest Trójka Skowrońskiego, a dla Kleyffa jest po
          prostu Trójka?
          • astat5577 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 11:38
            Może.
            Ale co, sugerujesz, że Kleyff jest głuchy i ślepy?
            Czym innym jest obecność Kleyffa a czym innym obecność Piotra
            Kaczkowskiego, jakby tu powiedzieć, inny wymiar. Dlatego obecność
            Kleyffa mnie dziwi.
            Jednym daję prawo funkcjonowania nawet w gomułkowskiej Trójce przez
            następnych 39 lat, od innych oczekuję czegoś innego. Inaczej -
            chciałabym móc oczekiwać. Więc pozostanę sobie zdziwiona:)
            • airborell Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 14:53
              astat5577 napisała:

> Może.
              > Ale co, sugerujesz, że Kleyff jest głuchy i ślepy?
              > Czym innym jest obecność Kleyffa a czym innym obecność Piotra
              > Kaczkowskiego, jakby tu powiedzieć, inny wymiar. Dlatego obecność
              > Kleyffa mnie dziwi.
              > Jednym daję prawo funkcjonowania nawet w gomułkowskiej Trójce przez
              > następnych 39 lat, od innych oczekuję czegoś innego. Inaczej -
              > chciałabym móc oczekiwać. Więc pozostanę sobie zdziwiona:)

No właśnie, Kleyff to inny wymiar. _Ponad_ gierki polityczne. Jemu słowa "prawo"
              i "sprawiedliwość" kojarzą się z prawem i sprawiedliwością, a nie z Kaczyńskim i
              Ziobrą. Dalej więc nie rozumiem Twojego zdziwienia.
              • astat5577 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 18:56
                Dlaczego jestem zdziwiona? Bo po Kleyffie akurat spodziewałam się
                rozróżnienia prawa i sprawiedliwości od Prawa i Sprawiedliwości.
                Ale nie znam osobiście, może ma inną miarkę, w sumie nie moja sprawa.
                Ot, kolejne rozczarowanie. Zamiast rozczarowania wolę pozostać przy
                zdziwieniu i niezrozumieniu i własnej głupocie. Tak mi łatwiej
                przetrwać teraz.
                A potem? Od nowa... nie spoczniemy:)
                • nierozpoznawalny Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 25.09.07, 19:50
                  Ty tu sie za bardzo nie dziw tylko szykuj sie na wybory!
                  Obserwatorzy nie dojada i musisz sama zadbac, zeby byly zgodne z prawem i
                  sprawiedliwe :)
                  • astat5577 do nierozpoznawalnego 25.09.07, 22:56
                    Oj, no. Teraz może Twoja kolej, berek:)
                    Nie, po raz pierwszy dałam odpór, bo sama się pogubiłam, ale no
                    pewnie, pójdę przyjacielsko łypnąć okiem i kanapki im zrobię nocną
                    porą, radio przyniosę i listę przebojów w piątkowy wieczór nastawię
                    cichutko - tradycji musi stać się zadość w naszym ratuszu...
                • airborell Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 26.09.07, 08:00
                  > Dlaczego jestem zdziwiona? Bo po Kleyffie akurat spodziewałam się
                  > rozróżnienia prawa i sprawiedliwości od Prawa i Sprawiedliwości.
                  > Ale nie znam osobiście, może ma inną miarkę, w sumie nie moja sprawa.

No więc patrząc na drogę życiową Kleyffa, na jego piosenki, na to, co o nim
                  piszą i mówią jego przyjaciele (choćby Kelus, zarówno w tekstach, jak i w
                  książce), to naprawdę mnie dziwi Twoje zdziwienie.

Przy czym z całym szacunkiem, ale patrzenie na obecną Trójkę jako na "pisowskie
                  radio" i krytykowanie kogoś (muzyka!), że w niej występuje, to przejaw
                  chorobliwej tendencji do polityzowania wszystkiego. Niedługo zaczniesz
                  wyklaskiwać aktorów grających w "M jak Miłość" w pisowskiej telewizji.
                  • astat5577 mhm 26.09.07, 10:40
                    No fakt. Dlatego mówiłam, że ja kelusowa bardziej niż kleyffowa:)
                    A 'Był raz dobry świat...' to jedna z moich ulubionych książek.
                    No dobra, przestaję się dziwić, ale to dlatego tylko, że już na
                    zawsze itd. Teraz po cichu się podziwię za szafą.

E, no fakt, nie lubię pisudzkich, ale w telewizorze oglądam tylko
                    fakty, szkło kontaktowe i kropkę, nie za bardzo mam co wyklaskiwać,
                    ale jak trzeba to obecna! Moja tolerancja jest taka mniej więcej jak
                    konsekwencja, względna:)
                    A w ogóle szkło się kłóci czasowo z akademią muzyczną i uprzejmie
                    poproszę pozbawić mnie dylematu wyborczego.
                    To był apel do tych od ramówki.
                    • astat5577 ps, ot dla tych, którym też się marzy dobry świat 26.09.07, 11:32
                    • astat5577 ps, ot dla tych, którym też się marzy dobry świat 26.09.07, 11:33
                      www.lasek.waw.pl/~cobyl/pokaz_piosenke.php?nazwa=byl-raz-dobry-swiat
          • un1 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 24.09.07, 15:44
            airborell napisał:
            > Bo może to tylko dla Ciebie jest Trójka Skowrońskiego, a dla
            Kleyffa jest po prostu Trójka?

Może być tak, jak napisałeś, jednak ze smutkiem powtórzę że Kleyff
            jako radiowiec jest po prostu cieniuni.
            • 3aaa Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 26.09.07, 11:46
              Dajcie spokój. Zembaty nie jest zapraszany do radia nie z powodów
              politycznych, a dlatego że jest chory i nigdy nie wiadomo co zacznie
              wygadywać. On się po prostu nie nadaje do audycji na żywo.
              • astat5577 Re: Maciej Zembaty - persona non grata w Trójce 26.09.07, 12:00
                Mhm, mam podobne wrażenie.
                Ale... czasem ci, co wygadywali bez kontroli zmienili i nasze życie.
                Nie upieram się przy Zembatym, upieram się przy cenzurze.
                Cenzurować mogę ja, wybierając.
                • mel-gibson Proszę Was.............. 26.09.07, 22:14
                  za zasługi z lat 80-tych chcecie Zembatemu eter dzis dawać? Co z Waszym poczuciem stulu, smakiem, gustem w końcu z kulturą???
                  Toz czlowiekten Zembaty DZIŚ na kazdym kroku daje wyraz duzego politycznego zaangażowania! Czym nie rozni sie od UPADŁYCH Rosiewiczów, Pietrzaków, czy Kuby Wojewódzkiego....
                  Ejże inteligencjo radiowa!
                  Każdy moze sie zeszamcić i akurat temu panu to sie przytrafiło.
                  Trzeba sie z tym pogodzić, jasne też i pozałowac, a Nie mówcie że legenda, ze stara Trójka etc.

I jeszcze jedno. Proszę o szczere odpowiedzi. Czy naprawde zgadzacie sie z nim, czy Was to nie zabolalo, ze warto bardziej czcic Okrągły stół niż Powstanie Warszawskie lub wymordowanie 20 tys polskich oficerów?

(Nie chodzi mi o dyskredytowanie Okrągloego stołu, ale o deprecjonowanie tych 2 wydarzeń, gdzie tyle polskiej krwi przelano.)

Odpowiedzcie czy zgadzacie sie z Zembatym, czypodpisujecioe sie pod tym?
                  • airborell Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 07:02
                    > I jeszcze jedno. Proszę o szczere odpowiedzi. Czy naprawde zgadzacie sie z
                    nim, czy Was to nie zabolalo, ze warto bardziej czcic Okrągły stół niż Powstanie
                    Warszawskie lub wymordowanie 20 tys polskich oficerów?

To jest off-topic, ale odpowiem. Czcić pamięć powstania i Katynia należy. To, co
                    się w tej chwili dzieje, to nie jest czczenie pamięci, ale nakręcanie się w
                    martyrologii (w przypadku Katynia) oraz nakręcanie się w martyrologii połączone
                    z gloryfikacją (w przypadku powstania). Na to się nie zgadzam.
                    • mel-gibson Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 09:19
                      To jest na temat, ponieważ zastanawiamy sie czy niejaki zembaty ma prawo do publicznego eteru.
                      Zembaty glosi na siłe poglądy obrażające - wierze że zdecydowaną wiekszość - obywateli Polski.
                      i to wszyszystko na jego temat: paszoł on do prywatnej stacji. W szkle kontaktowym bedzie pasił jak ulał.

• astat5577 Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 09:33
                        mel-gibson napisał:

> To jest na temat, ponieważ zastanawiamy sie czy niejaki zembaty ma
                        prawo do pub
                        > licznego eteru.
                        > Zembaty glosi na siłe poglądy obrażające - wierze że zdecydowaną
                        wiekszość - ob
                        > ywateli Polski.
                        > i to wszyszystko na jego temat: paszoł on do prywatnej stacji. W
                        szkle kontakto
                        > wym bedzie pasił jak ulał.
                        >
                        >

'niejaki zembaty' dopóki nie łamie prawa ma prawo głosić swoje
                        poglądy. Przepraszam, kto ma oceniać dobre są czy złe? Ty czy ja czy
                        pani Kruk oraz inne ptactwo?
                        A media publiczne zaorać skoro nie da się uwolnić.
                      • imagistyk Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 09:39
                        airborell !
                        -Maciek Zembaty nie jest niejakim Zembatym;
                        -jego związek z Trójka trwa od lat 70-ych poprzedniego wieku;
                        -nie masz prawa pisać w imieniu większości Polaków.Pisz i odpowiadaj
                        za siebie.
                        -nie znamy audycji, którą zaproponował Skowrońskiemu . Proponuję
                        więc nie wypowiadać się na jej temat.
                        -uważam(ja-imagistyk),że Zembaty zasługuje na kredyt zaufania ze
                        względu na swój dorobek.
                        -Katyń i Powstanie Warszawskie jest wykorzystywane do celów
                        propagandowych przez PiS i jego politruków. Ale to jest temat do
                        dyskusji na innych forach i nie powinien być poruszany w tym wątku.
                        • mel-gibson Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 17:37
                          > -Maciek Zembaty nie jest niejakim Zembatym;

a kim?

> -jego związek z Trójka trwa od lat 70-ych poprzedniego wieku;

to i tak nic nie zmienia

> -nie masz prawa pisać w imieniu większości Polaków.Pisz i
                          > odpowiadaj za siebie.

Oczywiście. Pisze w 1 os. l. poj: Napisalem ze "obraża - wierzę", że wielu Polaków". A, ze wielu to pewne (Manifesta non egent probatione)

> -nie znamy audycji, którą zaproponował Skowrońskiemu . Proponuję
                          > więc nie wypowiadać się na jej temat.

Ja tu krytykuję poglady, zachowanie sie ergo osobe zembatego, a nie audycje.

> -uważam(ja-imagistyk),że Zembaty zasługuje na kredyt zaufania ze
                          > względu na swój dorobek.

A ja nie. Ty masz prawo miec zdanie, tym bardziej I tym bardziej ma do tego prawo red. nacz i rada nadzorcza

> -Katyń i Powstanie Warszawskie jest wykorzystywane do celów
                          > propagandowych przez PiS i jego politruków. Ale to jest temat do
                          > dyskusji na innych forach i nie powinien być poruszany w tym wątk

Dlaczego mieszasz do tej dyskisji Politykę!!! Politykuj sobie na innych forach!!!
                          • imagistyk Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 20:30
                            mel-gibson
                            Maciek Zembaty jest człowiekiem z dorobkiem. Dlatego nie pasuje do niego określenie "niejaki Zembaty".
                            Powstanie Warszawskie i Katyń jest ulubionym wtrętem PiS-owskich politruków, gdy nie mają argumentów. Ten wątek to TY wprowadzileś i dlatego moja prośba, abyś przeniósł się na fora polityczne.
                            O jakiej radzie nadzorczej napisałeś ? Trójka nie ma rady nadzorczej . Ma za to słuchaczy, którym nie jest obojętna. A Maciek Zembaty ma swój wkład w tą nieobojętność.
                            Twoje przekonanie ,że większość Polaków podziela Twoje poglądy jest godne podziwu.
                            • mel-gibson Re: Proszę Was.............. 28.09.07, 01:34
                              imagistyk napisał:

> Powstanie Warszawskie i Katyń jest ulubionym wtrętem PiS-owskich politruków, gdy nie mają argumentów. Ten wątek to TY wprowadzileś i dlatego moja prośba, abyś przeniósł się na fora polityczne.

O powstaniu i katyniu mówi w Zembaty w wywiadzie który stał sie przyczyna tej dyskusji.
                              Ten wątek Ty wprowadzileś, a na dodatek odnosisz sie do polityki
                              - a ja tu nie mieszam polityki tylko bronie swojej oceny Zembatego na podstawie jego poglądów, Ty wyjeżdżasz ciągle z jakims Pisem i polityką.

• airborell Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 09:40
                        > To jest na temat, ponieważ zastanawiamy sie czy niejaki zembaty ma prawo do
                        publicznego eteru.
                        > Zembaty glosi na siłe poglądy obrażające - wierze że zdecydowaną wiekszość -
                        obywateli Polski.

Rozumiem, że teraz ten, kto nie pada na kolana przed powstaniem warszawskim i
                        Katyniem i jeszcze o tym mówi, jest persona non grata?
                        • imagistyk Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 12:31
                          airborell !
                          Bardzo przepraszam : mój wpis był skierowany do mel-gibsona .
                          Jeszcze raz przepraszam za gapiostwo.
                          Popieram Twoje pytanie z 9.40.
                        • mel-gibson Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 17:18
                          Prosze nie manipulowac i nie wmawiać słów, których nie napisałem.
                          Uważam, że ten kto obraża uczucia Polaków - wierzę że wielu - nie zasługuje na eter w publicznych mediach. Obraża powtarzam, bo poglady moze miec jakie chce, ale jego wypowiedzi to atak.
                          W prywatnych proszę bardzo robic co chce.

> Rozumiem, że teraz ten, kto nie pada na kolana przed powstaniem warszawskim i
                          > Katyniem i jeszcze o tym mówi, jest persona non grata?
                        • mel-gibson Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 17:18
                          Prosze nie manipulowac i nie wmawiać słów, których nie napisałem.
                          Uważam, że ten kto obraża uczucia Polaków - wierzę że wielu - nie zasługuje na eter w publicznych mediach. Obraża powtarzam, bo poglady moze miec jakie chce, ale jego wypowiedzi to atak.
                          W prywatnych proszę bardzo robic co chce.

> Rozumiem, że teraz ten, kto nie pada na kolana przed powstaniem warszawskim i
                          > Katyniem i jeszcze o tym mówi, jest persona non grata?
                          • astat5577 Re: Proszę Was.............. 27.09.07, 17:45
                            mel-gibson napisał:

> Prosze nie manipulowac i nie wmawiać słów, których nie napisałem.
                            > Uważam, że ten kto obraża uczucia Polaków - wierzę że wielu - nie
                            zasługuje na
                            > eter w publicznych mediach. Obraża powtarzam, bo poglady moze
                            miec jakie chce,
                            > ale jego wypowiedzi to atak.
                            > W prywatnych proszę bardzo robic co chce.

Daj spokoj, nikt tu nie manipuluje, chyba że jakis uklad węszysz i
                            spisek.
                            Natomiast bez sensu piszesz, 'wielu Polsakow obraża'. A wielu nie
                            obraża. Będziemy liczyć 'wielu' czy jak?
                            Masz rację co do jednego - media publiczne są zawłaszczone. Nie
                            spełniają żadnej misji, są tubą propagandową każdej kolejnej władzy
                            i nie możemy z tych kamaszy nijak wyskoczyć.
                            Pytanie, czy warto walczyć o to, żeby w końcu były niezależne, czy
                            sobie darować.
                            • mel-gibson Zembaty jest chory na nienawiść 28.09.07, 02:01
                              Widze że nikt tu nie chce dostrzec chamstwa i nienawiści Zembatego w przedmiotowym wywiadzie. Jeszcze jeden cytat: Zembaty w przegladzie:

"W wyniku naszych narodowych tragedii, które dziś tak chętnie czcimy, właściwie wybito w Polsce inteligencję. Ludzi inteligentnych jest u nas najwyżej 5% (...) Reszta, niestety, to na ogół kretyni, idioci i debile."

Przeczytajcie to sobie pare razy i Pomyślcie nad obecną klasa tego czlowieka, On gardzi ludzmi - a wy mu mikrofon chcecie dać?
                • mel-gibson i jeszcze jedno 26.09.07, 22:24
                  To jakby przyszedł jakis redaktor o poglądach powszechnie znane jako faszystowskie, pedofilskie, obrażające ludzi, powiedzmy antysemickie, rasistowskie itp. - to tez bysmy go chcieli posłuchac najpierw, a potem wybrać, tez byśmy cenzure zarzucali redaktorom naczelnym, też?

> Nie upieram się przy Zembatym, upieram się przy cenzurze.
                  > Cenzurować mogę ja, wybierając.

• astat5577 Re: i jeszcze jedno 27.09.07, 00:05
                    Trudne pytanie.
                    Chyba jednak też.
                    Jeżeli sprawa dotyczy dorosłych ludzi oraz psychicznie w miarę
                    zdrowych, to jednak każdy na własną odpowiedzialność ma prawo
                    wsadzać palce do kontaktu i _nikt_ nie ma prawa mu dyktować co wolno
                    a co nie.
                    Dopóki wolno wybierać.
                    • un1 BTW ceterum censeo 27.09.07, 13:36
                      Sierpień 80, grudzień 81 i okrągły stół, mutatis mutandis, winny
                      mieć w polskim kalendarzu równie poczesne miejsce co Powstanie i
                      Katyń. Brzydko jest zarówno deprecjonować, jak i wykorzystywać do
                      partykularnych celów którekolwiek z tych wydarzeń.
                      • 3aaa Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 17:47
                        Jeszcze raz powtarzam Wam, że Wasza dyskusja jest kompletnie
                        bezprzedmiotowa. Żaden z powodów niezapraszania Zembatego do radia
                        podany przez Was nie jest prawdziwy. Powód jest tylko jeden: Zembaty
                        jest chory i nie kontroluje tego co mówi, więc żaden redaktor nie
                        zaryzykuje rozmowy z nim na żywo. Kłócicie się od dawna zupełnie
                        niepotrzebnie.
                        • un1 Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 17:50
                          Stawianie diagnoz medycznych pozostawmy lekarzom, w gabinetach, nie
                          na forum.
                          • 3aaa Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 17:58
                            Ale taka jest prawda. Zresztą artyści (chyba przez swoją wielką
                            wrażliwość) są szczególnie podatni na choroby psychiczne.
                            • un1 Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 18:04
                              Aha, czyli nie jesteś medykiem ogólnym lecz specjalistą.
                              • 3aaa Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 18:25
                                Ale z tym medykiem to chodzi Ci o coś konkretnego bo nie kumam...
                                • un1 Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 18:37
                                  Niekumaty specjalista psychiatrii, przygnębiające.
                                  • 3aaa Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 18:47
                                    To chyba nie jest tajemnicą, że Zembaty jest chory. I Twoje docinki
                                    pod moim adresem niestety nie zmienią tego. Koniec dyskusji.
                        • astat5577 Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 18:39
                          Nie, nieprawda. Nie jest bezprzedmiotowa.
                          Nie 'kłócimy się' o Zembatego, rozmawiamy o prawie głosu.
                          Osiecka alkoholiczka, Młynarski schizofrenik, ludzie mają problemy,
                          pewnie Zembaty też jakieś ma. Ale to_ja_ mam ocenić czy mi odpowiada
                          czy nie. I nikt nie ma prawa powiedzieć mi wiem lepiej od ciebie,
                          ten gość się nie nadaje.
                          Rozumiesz? O to prawo wyboru mi chodzi.
                          • 3aaa Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 18:43
                            Ale tu zupełnie się z Tobą zgadzam - każdy ma prawo głosu w mediach
                            publicznych (tymbardziej mając takie zasługi). Chodziło mi tylko o
                            to, że żaden redaktor nie odważy się zaprosić Zembatego do audycji,
                            bo nie wiadomo co z tego wyniknie. I tyle.
                            Chciałem tylko żebyście dali spokój schorowanemu człowiekowi.
                            • astat5577 Re: BTW ceterum censeo 27.09.07, 19:11
                              Ok.
                              Przepraszam.
    • mel-gibson Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 02:22
      Widze że nikt tu nie chce dostrzec chamstwa i nienawiści Zembatego w przedmiotowym wywiadzie. Jeszcze jeden cytat: Zembaty w przegladzie:

"W wyniku naszych narodowych tragedii, które dziś tak chętnie czcimy, właściwie wybito w Polsce inteligencję. Ludzi inteligentnych jest u nas najwyżej 5% (...) Reszta, niestety, to na ogół kretyni, idioci i debile."

Przeczytajcie to sobie pare razy i Pomyślcie nad obecną klasa tego czlowieka, On gardzi ludzmi - a wy mu mikrofon chcecie dać?
      • airborell Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 07:47
        > "W wyniku naszych narodowych tragedii, które dziś tak chętnie czcimy, właściwie
        > wybito w Polsce inteligencję. Ludzi inteligentnych jest u nas najwyżej 5% (...
        > ) Reszta, niestety, to na ogół kretyni, idioci i debile."

To jest pogląd bardzo głupi, ale w Polsce dosyć rozpowszechniony.
        • imagistyk Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 09:15
          airborell !
          W Katyniu i Powstaniu Warszawskim zginęło mnóstwo ludzi
          wykształconych,co musiało sie odbić na jakości społeczeństwa
          polskiego.
          mel-gibson !
          Wątek Katynia i Powstania Warszawskiego nie był moim dziełem ,lecz
          Twoim. To nie Maciek Zembaty powiedział : "Ciemny lud to kupi !"
          Autor tego stwierdzenia jest bardzo często gościem Trójki. Ciebie to
          nie oburza ?
          • nierozpoznawalny Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 09:42
            ech, moze ustalmy jakies ramy, podstawy tego o czym rozmawiamy?
            Chodzi o audycje przygotowana, nagrana i gotowa do wyemitowania z tasmy, zadne
            tam na zywo wiec nie zawracajcie glowy ze Zembaty chory i do mikrofonu sie nie
            nadaje - po co te wycieczki?
            oczywiscie jesli audycja by nie przeszla z powodu przekroczenia jakichs tam norm
            jakosci czy moralnosci (a tu i tak mamy spore pole manewru 'cenzorskiego') to by
            jej i tak nie wyemitowali

ps. te 5% madrych to wg was zanizone czy moze wrecz odwrotnie ze sie tak
            oburzacie? a moze to te 5% co jeszcze slucha PR3 ;)
          • airborell Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 10:50
            > airborell !
            > W Katyniu i Powstaniu Warszawskim zginęło mnóstwo ludzi
            > wykształconych,co musiało sie odbić na jakości społeczeństwa
            > polskiego.

Nie mówiłem, że ten kretyński mem jest niestety szeroko rozpowszechniony i że to
            nie sam Zembaty go wymyślił?

wo.blox.pl/2007/09/Herr-Dyzma-to-Ubermensch.html
          • airborell Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 11:25
            > W Katyniu i Powstaniu Warszawskim zginęło mnóstwo ludzi
            > wykształconych,co musiało sie odbić na jakości społeczeństwa
            > polskiego.

Tak skądinąd, nie wiem, na jakiej podstawie się twierdzi, że w "powstaniu
            warszawskim zginęło mnóstwo ludzi wykształconych". W powstaniu ginęli głównie
            cywile. Jakoś nie sądzę, żeby zbirom Dirlewangera robiło wielką różnicę, czy
            mordują profesora uniwersytetu czy robotnika niewykwalifikowanego (tyle że
            profesorowie raczej na Woli nie mieszkali).

Oczywiście, w czasie wojny zginęło mnóstwo ludzi wykształconych, ale jesteśmy 60
            lat po wojnie i w tym czasie znacznie więcej się wykształciło. Gadanie, że
            straty wojenne do dziś odbijają się na jakości społeczeństwa polskiego, wynika w
            prostej linii z mitologizowania tej przedwojennej elity. Z rzeczywistością
            jednak wiele wspólnego to nie ma.
            • imagistyk Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 28.09.07, 12:48
              airborell !
              Doprecyzuję : W Warszawie mieszkała duża część spośród
              wykształconych obywateli II RP. Dlatego napisałem o ich udziale w
              ilości zabitych.
              Co do upływu 60 lat od wojny to oczywiście ,że masz rację. Tym
              niemniej pragnę zauważyć ,że inaczej wyglądałoby kształcenie po
              wojnie ,gdyby nie została wymordowana tak duża część polskiej
              inteligencji(w końcu nie tak licznej).
              nierozpoznawalny !
              Napisałeś w gruncie rzeczy to,czego ja nie potrafiłem jasno wyrazić.
              Dzięki !!!
      • mel-gibson Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 01.10.07, 00:33
        • tzoo Re: Zembaty jest chory na nienawiść. 26.08.08, 15:22
          Z perspektywy czasu wyglada na to, że Skowroński miał jednak
          słusznośc odmawiając dostępu do trójkowego mikrofonu Zembatemu.
          Wyglada także na to, że nic lub niewiele nie miała ta decyzja
          wspólnego z polityką.
          Wygląda zaś tak daltego, że TOK FM wyemitował ok 10 odcinków nowego
          słuchowiska Zembatego pt. "Nowe przygody wuja Alberta" i niestety,
          słuchowisko jest katastrofalne, epatujące wulgaryzmami, budujące
          wątki na powierzchownym i prostackim kpieniu z obecnej
          rzeczywistości, niewybrednych aluzjach politycznych (nieważne której
          strony politycznej dotyczą). Słuchowiska nie ratuje nawet plejada
          znakomitych poolskich aktorów bioracych w nim udział.
          Tak więc Drodzy Państwo Forumowicze, jak to się mówi: po czynach go
          poznacie. Na razie "czyny" Zembatego w TOK FM przemawiaja przeciwko
          niemu.
          • absurdello Fakt,"Nowe przygody wuja Alberta" to jakaś pomyłka 25.11.08, 03:13
            Nie spodziewałem się po panu Macieju Zembatym takiej gnojówki
            słownej, zawsze kojarzył mi się z finezją słowną i humorem, a tu to
            po prostu Psy Pasikowskiego w odcinkach (za mało k..wa, ku..wa!!!)
            :((

Obawiam się, że to kolejny artysta zniszczony chorobą "tumacz
            C2H5OH", wylewający jakieś swoje frustracje przez kopanie
            poprzedniego ustroju, który mu nie odda, a za którego jednocześnie
            tworzył perełki humoru !

Jeżeli wolność słowa ma polegać na używaniu słowa k..wa jako
            elementu rozśmieszającego to ja nie chcę takiej wolności.
            I o tego ci aktorzy z górnej półki wymawiający te brudy z teatralną
            dykcją, brrr
            • un1 Re: Fakt,"Nowe przygody wuja Alberta" to jakaś po 25.11.08, 12:04
              Nawet Poszepszyńscy im nowsi, tym zgrubniejsi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka