Gość: mika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 13:20 "Le Clezio Jean Marie zajmuje się również tłumaczeniem mitów Indian północnoamerykańskich." - cóż to za nowa moda na poprzedzanie imion nazwiskami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Levi Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: 212.106.18.* 09.10.08, 13:30 Kto z polskich pisarzy po śmierci Lema i Kapuścińskiego ma szansę dostać nagrodę Nobla? Ja myślę, że... yyy... hm... yyyy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.icpnet.pl 09.10.08, 13:30 o tej nagrodzie z 1963 tez dwa razy ta sama informacja - nieudolnie kompilujecie teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Święty grzyb Nie czytałem, ale skrytykować mogę. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 13:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 13:58 Z Polaków oczywiście dawno powinien dostać Różewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmaj Ciekawie pisał o nim Gombrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:11 w swoich Dziennikach - jako o bubku, który sadzi się na pisanie depresyjnych, mroczno egzystencjalnych książek, będąc pięknym chłoptasiem mieszkającym z ładną żonką w ekskluzywnej dzielnicy i jeżdżącym drogim, szpanerskim autem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.08, 14:12 Szanowni Panstwo, prosze najpierw pomyslec, a potem napisac. Bo informacja, ze Laureat zaczal pisac w wieku 7-8 lat, chyba nie jest ewenementem. Wszyscy tak zaczynalismy... a Nobel jakos nas ominal. Odpowiedz Link Zgłoś
najary Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla 09.10.08, 14:16 A w mojej dzielnicowej bibliotece (Warszawa), do której pognałem po ogłoszeniu werdyktu - NIE MA nic tego "wielkiego" pisarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stauffenberg Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:21 No cóż, doszliśmy do tego, że europejscy pisarze i dramaturdzy lokalni (zaczęło się Celą w 1989 roku, potem Jellinek, Fo,Saragao a teraz Le Clezio) dostają Nagrodę Nobla " za wysługę lat w pisarstwie" jak rosyjscy oficerowie awans...żadnego związkuz prawdziwą wartością ich literatury to nie ma..Gdyby Nobel był przyznawany za RZECZYWISTE osiągnięcia to powinien go dawno dostać Umberto Eco+ gdzieś tak pułk pisarzy amerykańskich (nawet wyliczać mi sie nie chce, jakich - i tak wszyscy wiedzą). Jedyny, który ostatnio pisarskiego Nobla dostał "za twórczość" to Orhan Pamuk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.10.08, 14:25 Saramago - prosze specjalisty od literatury... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goscinny Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:30 Wg mnie od dłuższego czasu jest tak, że literackie Noble (zresztą nie tylko one) mają więcej wspólnego ze sferą obyczajowo-polityczną niż z literacką. Tak można tłumaczyć Noble dla jelinek, Pintera czy Lessing. Może i Le Clezio jest znanym francuskim pisarzem, ale chyba jednak nie na tyle wybitnym, żeby rzeczywiście zasługiwać na Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomashhh Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:35 pułk amerykanów jakich? moim zdaniem angoli bardziej np. ian mcewan jest wybitny a umberto eco nie zasłużył moim zdaniem ,choc w porównianiu z jakims dario fo to jak najbardziej carlos fuentes(meksyk0 ian mcewan(anglia) mario vargas llosa (peru) michel ajvaz9czechy) i trochę jeszcze by sie znalazło Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza Super! 09.10.08, 14:40 jeden z moich ulubionych pisarzy, ktory potrawi mnie zaprowadzi w inny swiat a moja biblioteka moze sie poszczyc kilkoma tytulami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Motylenka Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:45 Są również związki pisarza z Polską (choć niekoniecznie szczęśliwe): pierwsza małżonka (nie ta na zdjęciu) Rosalie Piquemal była pół- Polką pół-Francuzką. A bardziej na temat: w bibliotekach rzeczywiście szczatkowe ilości na razie. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką wypożyczonej "Ontisza", zobaczymy czy to szczęście utrzyma sie po przeczytaniu :) Odpowiedz Link Zgłoś
pjanu Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla 09.10.08, 14:59 A co masz zamiar nie oddać książki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stauffenberg Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 15:02 @XX Jak najbardziejm asz rację, Saramago... @tomashhh.. A o Barthu czy Pynchonie, Ty słyszał, a? Zresztą nie będę gołosłowny: 2008 - Jean-Marie Gustave Le Clézio 2007 – Doris Lessing 2006 – Orhan Pamuk 2005 – Harold Pinter 2004 – Elfriede Jelinek 2003 – John Maxwell Coetzee 2002 – Imre Kertész 2001 – Vidiadhar Surajprasad Naipaul 2000 – Gao Xingjian No i ? 2000 - to już chyba teoretycy literatury wiedzą za co 2001 - za wysługę lat i całokształt (dobrze, że choc da się to czytać) 2002 - za literaturę Holocaustu 2003 - tak jak w 2001 2004 - tak jak w 2003 ( ale już czytać się nie da) 2005 - za wysługę lat + lewicowość 2006 - JEDEN rodzynek 2007 - tak jak w 2005 2008 - tak jak w 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek W temacie Pamuka IP: *.cec.eu.int 09.10.08, 15:22 OK, nie twierdze absolutnie ze Pamuk jest zlym pisarzem, ale Nobla dostal niestety nie "za tworczosc", ale z powodow czysto politycznych (podobnie jak ten Chinczyk, Kertesz, czy chociazby nasz Milosz)... Akurat sie tak dziwnie zlozylo, ze w tym samym czasie w Europie duzo sie dyskutowalo o kulturowo-cywilizacyjnej przynaleznosci Turcji do Europy, bo z jednej strony ambicje przystapienia do UE, z drugiej wewnetrzne tarcia laicko-religijne... a tu prosze: taki wyksztalcony, oswiecony i przystojny Turek, w dodatku nieslusznie przesladowany przez muzulmanskich fundamentalistow i co bardziej ekstremistyczne elementy establishmentu... idealny przyklad dla ewentualnych podobnych mu postepowcow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomashhh Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 15:23 pynchon thomas jak najbardziej jeszcze jest m.in. philip roth ale on nie dostanie a j.m.coetzee dostał prawidłowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomashhh w temacie pamuka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 15:27 to jeden z najbardziej politycznych laurów dorzuciłbym do tego jeszcze ataki nacjonalistów za uznanie przez pamuka rzeźi ormian za ludobójstwo z religijnymi turkami chyba nie miał problemów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomashhh Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 15:32 następnego nobla dostanie jakiś homoseksualny Murzyn:-) ciekawe kto dostanie pokojową kazimiera szczuka za prawa kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Semafor Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla IP: *.aster.pl 09.10.08, 15:33 Najary, może zamiast pisać tak: A w mojej dzielnicowej bibliotece (Warszawa), do której pognałem po ogłoszeniu werdyktu - NIE MA nic tego "wielkiego" pisarza powinieneś napisać tak: A w mojej dzielnicowej "bibliotece" (Warszawa), do której pognałem po ogłoszeniu werdyktu - NIE MA nic tego wielkiego pisarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vodnique Bliskie spotkanie trzeciego stopnia IP: *.cec.eu.int 09.10.08, 16:01 Tak sie akurat zlozylo, ze w zeszlym roku bylem na spotkaniu z JM Le Clezio, zorganizowanym w ramach festiwalu filmowego w Brukseli. Kino bylo pelne, bo i film ciekawy ("Przygoda" Antonioniego), i nazwisko pisarza znane. Mialo byc o kinie i filmach, ale oczywiscie bylo tez sporo o jego tworczosci... Nie twierdze, ze jestem specjalista w dziedzinie literatury, czy chocby sztuki prowadzenia wywiadow ze znanymi intelektualistami, ale wydaje mi sie ze wielki pisarz powinien byc w stanie (nawet jesli rozmowca jest beznadziejny) mowic przez godzine tak, by zainteresowac publicznosc, sklonic ja do refleksji, dyskusji, wyrazenia swego zdania. Tam nie bylo nic z tych rzeczy... Facet przez pare minut wtorowal swojemu rozmowcy (jakis natchniony krytyk literacki) w wychwalaniu warsztatu Antonioniego, potem zapytany o wlasne preferencje filmowe opowiadal o jakichs swoich dziecinnych fascynacjach Japonia, potem rozmowa przeniosla sie na jego wlasne ksiazki, a skonczyla sie tym, ze krytyk poprosil go o przeczytanie kilku stron jego wlasnej ksiazki.... Jezu, jakie to wszystko bylo nudne!!! Naprawde nie potrafilem sie skupic i tylko od czasu do czasu moja uwage przykuwaly jakies ciekawsze zdania. Wiem, byc moze to ja mam problem z koncentracja, ale po jakiejs pol godzinie rowniez inni widzowie zaczeli gremialnie wychodzic do foyer by tam przeczekac to gledzenie. A po wyjsciu z kina nikt sposrod obecnych tam znajomych (a bylo wsrod nich sporo Francuzow, ktorzy kazdy przejaw swojej narodowej kultury sa czesto sklonni gloryfikowac) nie mial nawet ochoty dyskutowac na temat tego wydarzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
otwieracz_puszek_pandory Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla 09.10.08, 16:06 Wspaniała wiadomość !!! Odpowiedz Link Zgłoś
najary Jean-Marie Le Clézio otrzymał literackiego Nobla 09.10.08, 16:21 Semaforze, dobre, chapeau bas! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zderzenie czołowe Ten Nobel to żart dość ponury i ciężki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.08, 16:53 Bez obrazy, ale literacki Nobel dla Francuza to jakieś grubsze niż zwykle nieporozumienie. Z literatury francuskiej prawie nic się do czytania nie nadaje z ostatnich 40 lat, a na porządnie zasłużonego Nobla to na pewno nie z ostatnich dwudziestu lat. Nobliści z tego tysiąclecia, to w ogóle z jednym czy dwoma - jak ktoś się stanowczo uprze - wyjątkami, żadne wielkie nazwiska w historii literatury i już kurz zapomnienia na nich osiada nieubłaganie i nie ma tu przebacz i czyściec jest i żadnych widoków na raj w przyszłości. Nawet ktoś nieźle obeznany literacko musi się dłuższy czas zastanawiać, zanim przypomni sobie co ważniejsze tytuły książek większości z nich, a już żeby one miały w dużej ilości wymiar, że tak powiem, powalający literacko, to chyba tylko wtedy można tak stwierdzić, gdy ktoś zanadto trunków wysokoprocentowych użyje albo też dziko gimnastycznie poswawoli z haremem biuściastych blondynek o wysokim IQ oczywiście. Coraz bardziej dziwaczne nazwiska i coraz bardziej żadne literacko kryteria. Dziw bierze, że w tej sytuacji jeszcze nie dostała Nobla Masłowska za całokształt swojej twórczości. Odpowiedz Link Zgłoś